Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Bodkin

#1651 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
emmir1 wrote:Ti piši kako ja pišem gluposti a ja ti mogu napisat bezbroj činjenica koje su već davno upalile alarm.
Kako sankcionisati vehabizam kao jedno od tumačenje islama ?
ne mozes. jedna ogromna kulturoloska promjena se desila padom jugoslavije. zemlja se otvorila. ne mozes vise nametati ljudima sta da misle. ne mozes ni braniti ljudima da ispoljavaju svoju vjeru ili obicaje. ne mozemo da izadjemo na kraj sa par hiljada vehabija koji su u stvari ljudi iz bosne sa drugacijim religijskim shvatanjima. sta bi da smo kao njemacka gdje je doslo 10 miliona turaka, arapa, somalijaca i kineza. mi im dodjemo kao starosjedioci njemacki pored gore nabrojanih.

ovdje ljudi ne mogu da svare sandzaklije. ne daj Boze da krenu afrikanci i azijati dolaziti
emmir1

#1652 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

Skijaš wrote:
emmir1 wrote:Pa Bakir je najodgovorniji, ne mogu ja dovoditi arape u BiH.
emmir1 wrote: Ja sam ozbiljno zabrinut, a ponajviše me strah naše naivnosti.
Tvoj prioritet je vlastita mržnja (u ovom slučaju prema Arapima), tek kad ti prestaneš da mrziš druge (narode, vjere, rase...) otvara ti se prostor da komentarišeš tuđu mržnju.

Zaista se ne mislim baviti pretpostavkama, kao što ti sada pretpostavljaš da ja mrzim.

To su gluposti.

Ja volim Bosnu i svoju porodicu i svoj narod.

A vehabije ugrožavaju to sve.

Krenuli smo pogrešnim putem i već debelo zaglibili, taj put kojim smo krenuli nas vodi u nesigurnost i neizvjesnost i o tome postoji more činjenica.

Zaista nema potrebe da se bavim pretpostavkama poput tebe
Skijaš

#1653 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

emmir1 wrote:
Skijaš wrote:
emmir1 wrote:Pa Bakir je najodgovorniji, ne mogu ja dovoditi arape u BiH.
emmir1 wrote: Ja sam ozbiljno zabrinut, a ponajviše me strah naše naivnosti.
Tvoj prioritet je vlastita mržnja (u ovom slučaju prema Arapima), tek kad ti prestaneš da mrziš druge (narode, vjere, rase...) otvara ti se prostor da komentarišeš tuđu mržnju.

Zaista se ne mislim baviti pretpostavkama, kao što ti sada pretpostavljaš da ja mrzim.

To su gluposti.

Ja volim Bosnu i svoju porodicu i svoj narod.

A vehabije ugrožavaju to sve.

Krenuli smo pogrešnim putem i već debelo zaglibili, taj put kojim smo krenuli nas vodi u nesigurnost i neizvjesnost i o tome postoji more činjenica.

Zaista nema potrebe da se bavim pretpostavkama poput tebe
Zašto izbjegavaš odgovoriti, može li se sankcionisati vehabijsko tumačenje islama ili ne može ? Je li protiv zakona ili nije ?
sinuhe

#1654 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by sinuhe »

To jeste problem. Kako nesto uraditi a da se ne prekrsi sloboda vjeroispovjesti.
emmir1

#1655 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

Ma ne izbjegavam ti odgovoriti.

Sankcionisati se ne može niti sam rekao da treba sankcionisati.

No ništa ne radimo da educiramo omladinu.

Potrebno se pokrenuti, organizirati predavanja, tribine, kroz vjeronauku, kroz medije....

Pogledaj samo komenatre recimo na fb avaza kada se desi kakav teroristički čin, ogromna podrška.

Zašto se ne zabrane vijesti umeta ili saff kada tamo imamo otvorenu podršku isilovcima.

Zašto se dozvoli da nekakve vehabije po nekim podrumima vrbuju djecu i organiziraju više satno ispiranje mozga.

Ogromne greške radimo i budi siguran skupo ćemo to platit
Skijaš

#1656 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

emmir1 wrote:Ma ne izbjegavam ti odgovoriti.

Zato i kažem da je to problem Islamske Zajednice, ne može ti SIPA držati ta predavanja.
Hafis

#1657 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
emmir1 wrote:Ma ne izbjegavam ti odgovoriti.

Zato i kažem da je to problem Islamske Zajednice, ne može ti SIPA držati ta predavanja.
Izgleda da je to ''problem'' ogromne većine islamskih zajednica u svijetu, osim par izuzetaka.
almir90

#1658 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by almir90 »

Kad je se Cerić petljao sa vehabijama, i podržavao ih, svi se bunili, kad je Cerić se petljao u politiku, svi se bunili. Sad, kad je došao Reis Kavazović, i koji se odmah ogradio od vehabija, došlo je do smjene pojedinih Imama koji su "šuhrovali" sa vehabijama, i podržavali iste, došla je pobuna. Kad je Kavazović izjavio da on kao vjerski poglavar Islamske Zajednice ne želi da se petlja u politiku, i da mu njegova funkcija ne dozvoljava da se bavi politikom, sad je krenula rasprava zašto se ne petlja u politiku.

Kavazović je se javno ogradio od vehabija, i rekao da Islamska Zajednica u Bosni i Herecegovini nema apsolutno veze sa njima, i nema on šta činiti više, što se protivi njegovoj funkciji, svoj dio posla je obavio.
Skijaš

#1659 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

almir90 wrote:Kad je se Cerić petljao sa vehabijama, i podržavao ih, svi se bunili, kad je Cerić se petljao u politiku, svi se bunili. Sad, kad je došao Reis Kavazović, i koji se odmah ogradio od vehabija, došlo je do smjene pojedinih Imama koji su "šuhrovali" sa vehabijama, i podržavali iste, došla je pobuna. Kad je Kavazović izjavio da on kao vjerski poglavar Islamske Zajednice ne želi da se petlja u politiku, i da mu njegova funkcija ne dozvoljava da se bavi politikom, sad je krenula rasprava zašto se ne petlja u politiku.

Kavazović je se javno ogradio od vehabija, i rekao da Islamska Zajednica u Bosni i Herecegovini nema apsolutno veze sa njima, i nema on šta činiti više, što se protivi njegovoj funkciji, svoj dio posla je obavio.
Pa ne može ni država tu ulijetati i objašnjavati omladini šta je "pravi islam".
almir90

#1660 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by almir90 »

Skijaš wrote: Pa ne može ni država tu ulijetati i objašnjavati omladini šta je "pravi islam".
Pa šta treba Reis Kavazović uraditi po ovom pitanju? Koje je tvoje mišljenje?
Skijaš

#1661 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

almir90 wrote:
Skijaš wrote: Pa ne može ni država tu ulijetati i objašnjavati omladini šta je "pravi islam".
Poruku islama je potrebno prevesti na jezik današnjeg čovjeka. Danas glas muškarca svjedoka više ne vrijedi kao glas dvije žene svjedokinje, niti je relevantna priča o humanom odnosu prema robovima, islamska elita treba definisati neke osnovne principe koje musliman treba primjenjivati u svom životu a ostatak ostaviti u sedmom vijeku. I mislim da bi upravo Kavazović trebao gurati tu priču kao predvodnik grupe autohtonih evropskih muslimana. Ta omladina koja se okreće vehabizmu čita islam na kojem je ta vjera napisana, neko tu poruku (srž te vjere) treba prevesti na jezik današnjice razumljiv modernom čovjeku.
Skijaš

#1662 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Siguran sam da vi to možete

Image
almir90

#1663 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by almir90 »

Skijaš wrote:
Poruku islama je potrebno prevesti na jezik današnjeg čovjeka. Danas glas muškarca svjedoka više ne vrijedi kao glas dvije žene svjedokinje, niti je relevantna priča o humanom odnosu prema robovima, islamska elita treba definisati neke osnovne principe koje musliman treba primjenjivati u svom životu a ostatak ostaviti u sedmom vijeku. I mislim da bi upravo Kavazović trebao gurati tu priču kao predvodnik grupe autohtonih evropskih muslimana. Ta omladina koja se okreće vehabizmu čita islam na kojem je ta vjera napisana, neko tu poruku (srž te vjere) treba prevesti na jezik današnjice razumljiv modernom čovjeku.

Imaš još snimaka na YT pa listaj, meni mrsko.
Mister Yes

#1664 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:Kako sankcionisati vehabizam kao jedno od tumačenje islama ?
Selefije koje žive u gradovima među ostalim svijetom nisu problem. Moj dobar prijatelj je jedan od njih i malo je tako dobrih momaka kakav je on. Ali problematični su ovi što se izdvajaju od normalnog svijeta tako što se ORGANIZOVANO kupuju kuće u prijeratnim srpskim selima i onda cijelo selo ORGANIZOVANO nasele selefije koje žele da se odvoje od normalnog svijeta. Svi teroristički napadi i svi problemi koje imamo sa selefijama su uvijek od selefija iz takvih sela. Neko ORGANIZOVANO finansira kupovinu tih kuća to jest kupovinu kompletnih sela u Federaciji koja su nekada bila srpska i od njih pravi baze terorista. Ta sela su u pravilu blizu entitetske linije ili državne granice.

Ti pitaš treba li sankionisati tumačenje. To je šuplja priča i zatvaranje očiju nad pravim problemom. Ovdje se radi o organizovanom formiranju 100% vehabijskih sela blizu entitetske linije. Neko moćan finansira kupovinu kompletnih sela i organizuje naseljavanje ovim ljudima. Tako fizički odvojeni od ostalih ljudi postaju radikalni poput onih talibana jer upravo izolacija dovodi do toga. Ovo neko organizovano radi i to neko ko nije prijatelj Bošnjaka. A posljedice ćemo svi vidjeti.
almir90

#1665 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by almir90 »

Skijaš

#1666 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote: svi problemi koje imamo sa selefijama su uvijek od selefija iz takvih sela
To nije tačno.
Skijaš

#1667 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

almir90 wrote:
Skijaš wrote:
Poruku islama je potrebno prevesti na jezik današnjeg čovjeka. Danas glas muškarca svjedoka više ne vrijedi kao glas dvije žene svjedokinje, niti je relevantna priča o humanom odnosu prema robovima, islamska elita treba definisati neke osnovne principe koje musliman treba primjenjivati u svom životu a ostatak ostaviti u sedmom vijeku. I mislim da bi upravo Kavazović trebao gurati tu priču kao predvodnik grupe autohtonih evropskih muslimana. Ta omladina koja se okreće vehabizmu čita islam na jeziku na kojem je ta vjera napisana, neko tu poruku (srž te vjere) treba prevesti na jezik današnjice razumljiv modernom čovjeku.
Imaš još snimaka na YT pa listaj, meni mrsko.
Pitao si me šta Kavazović treba da uradi i ja sam objasnio. Šta pokušavaš dokazati snimcima ?
insomnia78

#1668 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Skijaš wrote:
almir90 wrote:
Ti dakle predlazes mjenjanje Kur'ana?
:lol: :lol: :lol:
Genijalno
sinuhe

#1669 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by sinuhe »

Vehabije mogu da tumace islam kako hoce, problem je ova njihova sklonost ka drugim rabotama.
A IZ je svakako podijeljenih stavova glede vehabija. Nisu tu cista posla.
almir90

#1670 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by almir90 »

Čovjek ne podržava Islam koji praktikuju vehabije, ogradio je Islamsku Zajednicu od vehabija, što znači da danas nemamo predstavnika kao Cerića, koji je cijeli bošnjački narod trpao u koš sa vehabija, gledajući narod sa strane. Čovjek koji je se ogradio od politike, jer je rekao da vjera nema šta raditi u politici, zabranio je da se po džamijama kao do sada sve vrti "glasaj za SDA", naravno nije se to moglo totalno iskorijeniti. Poziva na praktikovanje Islama koji je tu stoljećima, a prije svega poziva da je najbitnije biti dobar čovjek. Ne znam šta više ni sam da napišem, tu je u gradu gdje i ja, dođe mi da odem pismeno da mi to napiše da prenesem forumskom pučanstvu.

Sa vehabijama koji su dokazano povezani sa terorizmom samo oštro postupati, samo kažnjavati (robija), sve vrste finansija koje im dolaze (ovim koji su dokazano povezani sa terorizmom) sasjeći u korijenu, stranci koji dolaze, a slučajevi su stranih agencija odmah rekreativno istresti iz gaća. Ove ostale koji vi zovete "salonskim vehabijama" koji ne prodržavaju ništa sa čime su njihovi "saputnici" povezani, nek' sami traže rješenja kako da se ograde od takvih, neću ja, niti cijeli bošnjački narod treba da odgovara za njihove postupke, samo zato jer eto svi smo muslimani.
Skijaš

#1671 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

insomnia78 wrote:
Skijaš wrote:
almir90 wrote:
Poruku islama je potrebno prevesti na jezik današnjeg čovjeka. Danas glas muškarca svjedoka više ne vrijedi kao glas dvije žene svjedokinje, niti je relevantna priča o humanom odnosu prema robovima, islamska elita treba definisati neke osnovne principe koje musliman treba primjenjivati u svom životu a ostatak ostaviti u sedmom vijeku. I mislim da bi upravo Kavazović trebao gurati tu priču kao predvodnik grupe autohtonih evropskih muslimana. Ta omladina koja se okreće vehabizmu čita islam na jeziku na kojem je ta vjera napisana, neko tu poruku (srž te vjere) treba prevesti na jezik današnjice razumljiv modernom čovjeku.
Ti dakle predlazes mjenjanje Kur'ana?
:lol: :lol: :lol:
Genijalno
Muslimani u BiH (a i u većem dijelu svijeta) odavno ne praktikuju islam doslovno.
insomnia78

#1672 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Pa u tome i jeste kvaka
Ne mozes mjenjati pravila jer su ona, nepromjenjivost i nepogrjesivost Kur'ana, sama srz vjere
animals

#1673 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by animals »

Ja znam da ljudi koji idu na dzumu, vecina nista ne razumije i dosadno im je..
Skijaš

#1674 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

insomnia78 wrote:Pa u tome i jeste kvaka
Ne mozes mjenjati pravila jer su ona, nepromjenjivost i nepogrjesivost Kur'ana, sama srz vjere
Dakle, u današnjim je ratovima u redu zarobljene vojnike i civile na koje naiđeš uzimati za robove ?
insomnia78

#1675 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Skijaš wrote:
insomnia78 wrote:Pa u tome i jeste kvaka
Dakle, u današnjim je ratovima u redu zarobljene vojnike i civile na koje naiđeš uzimati za robove ?
Ako tako pise u Kur'anu onda, za muslimane da
Locked