Irak

Post Reply
jastuk1

#1651 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
amoninan wrote:Ne znam šta da ti kažem...
Slična je situacija bila 2006-2007, mehdijevci i co ( +JCOS - IRGC "savjetnici")
Jedina razlika, što će sad Saudija teško ubjediti ostatak sunija da odlože oružje, odnosno pridruže se "borbi protiv terorizma". (a to je bilo instrumentlno za gušenje sunijskog otpora)
Jer prošla epizoda je završila etničkim čišćenjem sunija u Bagdadu, obećanja o političkim reformama, te regrutaciji u nacionlu vojsku itd.. su ispala pupa hava.

Ne znam....
Problem je sto zastavu nosi ISIL na kojem je veliko zvono. Ameri i kada bi htjeli ne mogu dati drzavu skupini koju su proglasili teroristickom.

Bez podrske Amerike i Saudije suniti u Iraku nemaju nikakve sanse.
Wrong. Nisu do sad imali nikakve šanse - potpuno majorizirani, nikakve zarade o nafte sa teritorije koju naseljavaju... Znači ovo se i dešava JER ZADNJIH 10 GODINA NEMAJU NIKAKVE ŠANSE.

A to hoćel ih neko priznati ili neće - to im je najmanji problem. Glavno im je da osiguraju resurse na teritoriji na kojoj žive suniti. Neće više jednostavno da budu donji, jer vide sa su ih u svim prethodnim pokušajima Iračkog jedinstva iznevjerili.

A Americi, kad i ako bude odgovoralo uvijek možew skinuti sa liste neku organizaciju koje je na listi. To im je najmanji problem- Čini mi je da je UK neki dan skinula jednu iz Sirije sa liste, ne znam koju.
amoninan

#1652 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Rawa in Anbar few hours ago in the hands of anti Maliki armed groups
Haditha dam is in the hands of anti Maliki armed groups as we speak.
jon_jovi

#1653 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

salik79 wrote:
jon_jovi wrote:
Opetja033 wrote:Naqshbandi Army i njen komandat Izzat Ibrahim al Douri objavili kako je Reuf Rashid, sudija koji je osudio Saddama Husseina na smrt, uhvacen i uhapsen. Porucili su Malikiju da je slijedeci. Drugi izvori pak tvrde da je Rashid uhvacen pri pokusaju bijega i likvidiran na licu mjesta.
Zaslužio je.

https://www.youtube.com/watch?v=Iy7oQwBXQfU&hd=1

A to, kao, nepravedno, nezasluzeno i nadasve nezakonito osudjen Sadam?! :roll:
Mehdijevci su bili brutalno izmasakrirali Saddamovog advokata.

http://townhall.com/photos/2006/06/21/k ... in_baghdad

Inače, vladala je anarhija i šiti su samoinicijativno pravili zatvore i ubijali su koga su stigli. Bagdad godinama nije imao struju a kada je dobio svijetlili su samo šitski kvartovi.
U svoj toj zbrci Amerikanci su izvukli oko 18. milijardi dolara vrijednosti u novcu i stvarima. Opljahali su Iračke zlatne rezerve, skladišta iračkih državnih rezervi, skladišta od programa - Nafta za hranu, Saddama lično, muzeje i sve što su stigli. Sve potrpali u kontejnere i pravac USA preko Akabe.
amoninan

#1654 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Kikibombona

#1655 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Wrong. Nisu do sad imali nikakve šanse - potpuno majorizirani, nikakve zarade o nafte sa teritorije koju naseljavaju... Znači ovo se i dešava JER ZADNJIH 10 GODINA NEMAJU NIKAKVE ŠANSE.

A to hoćel ih neko priznati ili neće - to im je najmanji problem. Glavno im je da osiguraju resurse na teritoriji na kojoj žive suniti. Neće više jednostavno da budu donji, jer vide sa su ih u svim prethodnim pokušajima Iračkog jedinstva iznevjerili.

A Americi, kad i ako bude odgovoralo uvijek možew skinuti sa liste neku organizaciju koje je na listi. To im je najmanji problem- Čini mi je da je UK neki dan skinula jednu iz Sirije sa liste, ne znam koju.
Oni ce sami kontra brojnijih siita u Iraku i okruzenju, bolje naoruzanih? Bez ijednog jakog zaveznika?

Ma dajjj...

Imaju sanse koliko i siiti u Bahreinu!
jastuk1

#1656 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Turski ministar energetike potvrdio da Irak traži uvoz goriva iz Turske nakon gašenja rafinerije Baiji.
http://en.haberler.com/iraq-looking-to- ... ey-473655/

Toliko o nezavisnom, čak i Iračkom Kurdistanu (o nezavisnom Turskom Kurdistanu da ni ne govorimo)... Znači mogu izvozit sirovu, ali nemaju gotov proizvod (mislim na Irački Kurdistan). Kao što sam rekao Irački Kurdistan je ekonomski potpuno poklopila Turska.
jastuk1

#1657 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:

Oni ce sami kontra brojnijih siita u Iraku i okruzenju, bolje naoruzanih? Bez ijednog jakog zaveznika?

Ma dajjj...

Imaju sanse koliko i siiti u Bahreinu!
Ne znam ja šta će sami i šta neće, ali ovom pobunom će barem natjerati šijte na pregovore, koji do sada nisu htjeli malte ne ni da ih pogledaju. A to da će neko jurišati na Bagdad, Karbalu i Nejaf su priče za malu djecu i vjerovatno dio propagande, da šijti poviuku što više vojske dole i olakšaju konsoolidaciju terena u sunitskim djelovima.

A šijti, ako hoće da ratuju za naftu i resurse na sunitskim dijelovima Iraka, znači ako im je malo ono što imaju na djelovima koje naseljavaju, neka ratuju, a ovi neka se brane. Pa ja. Nego je šijtima (njihovom vodstvu) sada pravo vokri što su izgubili kontrolu nad resursima u sunitskim teritorijama, čiji su prihodi uglavnom išli samo šijtima i ko zna gdje sve.

Pa ja, neka se bore. Isto kao što Donbas nakon izglasavanja nezavisnosti ne želi da njegovi resursi hrane ostatak Ukrajine koji ih je prepišao na Majdanu. Zar nije tako? I oni neka se bore za nezavisnmost koju su izglasali. i mi smo se borili. I ja sam se borio. Ha ja

Za one koji kazu Izrael ovo sve kreiro, pa šta Izrael kreiro. Ko je njima dole kriv što se nisu mogli dogovoriti oko raspodjele vlastni odnosno raspodjele resursa.
(Izvinjavam se na greškama, radim nešto pa puno kucam, jedva gledam...)
sarajevoxxxx

#1658 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Oslobodjeno mjesto Er-Rutbe u Iraku!
amoninan

#1659 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

sarajevoxxxx wrote:Oslobodjeno mjesto Er-Rutbe u Iraku!
http://wikimapia.org/#lang=de&lat=33.00 ... 9&z=11&m=b
amoninan

#1660 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

dobrih insajta

Why the Iraqi army can't defeat ISIS

http://www.vox.com/2014/6/20/5824480/wh ... t=saturday
Challenger__

#1661 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Skoro sam napisao da imam jak osjećaj da će uskoro još neko biti meta farse zvane "ISIS". Napisao sam da jedna osoba tipuje na Pakistan. Ne bih se složio.

Image

Hmmm... Jordan?
jastuk1

#1662 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Ne vjerujem.... Prije će ići na konsolidaciju terena u Iraku.

Nemojmo zaboraviti da je ova akcija u Iraku konsolidacija terena u borbi za resurse koji su na teritoriji koju naseljavaju suniti. Sem toga, na najmanje 3 veća mjesta su aktivne stvari u Siriji. Nemoš imat državu bez resursa, kakva god da je ta država.
amoninan

#1663 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

jastuk1 wrote:Ne vjerujem.... Prije će ići na konsolidaciju terena u Iraku.

Nemojmo zaboraviti da je ova akcija u Iraku konsolidacija terena u borbi za resurse koji su na teritoriji koju naseljavaju suniti. Sem toga, na najmanje 3 veća mjesta su aktivne stvari u Siriji. Nemoš imat državu bez resursa, kakva god da je ta država.
Image

I sad ih mogu komotno u OPEC primit :D
amoninan

#1664 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

The Mujaheeden of ansar_al_islam opening checkpoints on the highway between Kirkuk and Tikrit.

Image

Checkpoints in the area of hamrin mointains west of Kirkuk.

Image

The Mujaheeden ansar_al_islam attacking an barrack of the ISF near of Kirkuk.

Image

Image
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#1665 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Decerto »

gledaj ovih tenkova ja mislim da bi jedan abrams mogao protiv ovih 5 :P
amoninan

#1666 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Decerto wrote:gledaj ovih tenkova ja mislim da bi jedan abrams mogao protiv ovih 5 :P
biće izgleda uskoro i Abramsa. Ovi bježe ništa ne nose sa sobom :lol: Pa bar ga zapali, miniraj...ako ništa

Following the control of Al-Qaem crossing, ISIS occupied Rawa, Ana & is about 2take control of Haditha west of Ramadi
Insurgent is moving toward Ramadi from West toward the main city. This will close in completely the road to Ratba on the Iraq Jordan borders.
If insurgents take or bypass Ḩadīthah they'll be able to surround al-Asad airbase, once second largest US airbase in Iraq.
amoninan

#1667 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Time for Al Arabya & PressTV to join hands and panick together :razz:

Image
jastuk1

#1668 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

amoninan

#1669 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

ma dobro, žale on malo... više je od 5% sigurno. No da su generalna većina, sigurno ne. Nekih 30ak %. Fazon je što su najorganizovaniji (oficirski kadar, trening,vlastiti resursi..)... jednostavno najubitačniji. I što bi vremenom mogli početi rasti, odnosno da im se masovno počnu priduživati ostale grupe itd... pomoglo bi im da su malo senzitivniji glede toga, no izgleda batističke navike njihove šure - ili Partija, ili donji - teško se liječe - naarvno to su sad pokrili islamskim sloganom jel :D
jastuk1

#1670 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Jel vikend dođe, šejtan ove rednek žutoljunce uvlači u sve veću paranoju, koja naravno može ali ne mora da ima istine.

Challenger__

#1671 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

OK.

- Američko-cionistička ubleha aka "ISIS" radi to što radi. Tu je da bude smetnja interesima država koje nisu američki vazali: Iran, Sirija, većinski Irak, a posredno, Kina i Rusija. Jasno.

Hajmo nešto drugo.

- Ova ubleha sistematski uništava svjetsku kulturnu baštinu širom Sirije i Iraka. Rade ono što nije radio niko, nikad. Kako muslimani, tako nemuslimani. Postavlja se pitanje zašto to rade?. Odgovor koji kaže da je riječ o "posljedicama redukcionističke interpretacije islama" nije dovoljan. Zašto? Imamo dvije povezane činjenice:

Image

1. masovno se uništava svjetska kulturna baština;
2. politički zapad ne čini ništa da se prekine sa ovom praksom.

Znam da očekujem previše od učesnika ovog foruma, ali da podvučem pitanje: zašto se ruši svjetska kulturna baština i zašto zapad to ne sprječava?
jastuk1

#1672 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Zato što je iz Iraka kroz istoriju već pokradeno na milione artifakata i drugih kulturno-istorijskih predmeta. Koliko je samo pokradeno i izvučeno zadnjih 20 godina. A Irak, izluđen do maksimuma raznim ubijanjima, krađama i obespravljaivanjima zadnjih 30 godina, sada malo prolazi kroz ikonoklastičnu seansu.

Čovječe, ljude nije briga za druga ljudska bića, a kako ih je tek onda briga za kojekakve statue, bez obzira kakvu kulturno istorijsku vrijednost imale.

Zgražavanje nad zdrobljenim statuama, a ne zgražavanje nad zdrobljenim civilima je maksimalni dokaz najgore hipokrizije.
Challenger__

#1673 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Ne lupaj. Nije riječ samo o "statuama" nego o bogomoljama, grobljima, knjigama, artefaktima svjetske kulturne baštine nulte kategorije. Riječ je ne samo o masovnoj likvidaciji ljudi nego i o sistematskom uništavanju kulturne i religijske baštine svijeta. Traži se odgovor na pitanje zašto se to dešava. Zašto ovi majmuni uništavaju ono što nisu uništili ni prvi muslimani, ni bagdadski halifat, ni Perzija, ni Osmanlije, ni kolonijalisti, ni sekularisti.

To je pitanje.
jastuk1

#1674 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Ne lupaj. Nije riječ samo o "statuama" nego o bogomoljama, grobljima, knjigama, artefaktima svjetske kulturne baštine nulte kategorije. Riječ je ne samo o masovnoj likvidaciji ljudi nego i o sistematskom uništenju kulturne i religijske baštine svijeta. Traži se odgovor na pitanje zašto se to dešava. Zašto ovi majmuni uništavaju ono što nisu uništili ni prvi muslimani, ni bagdadski halifat, ni Perzija, ni Osmanlije, ni kolonijalisti, ni sekularisti.

To je pitanje.
Dakle, moram da ponovim:

A Irak, izluđen do maksimuma raznim ubijanjima, krađama i obespravljaivanjima zadnjih 30 godina, sada malo prolazi kroz ikonoklastičnu seansu.

Čovječe, ljude nije briga za druga ljudska bića, a kako ih je tek onda briga za kojekakve statue, bez obzira kakvu kulturno istorijsku vrijednost imale.

Zgražavanje nad zdrobljenim statuama, a ne zgražavanje nad zdrobljenim civilima je maksimalni dokaz najgore hipokrizije.

p.s. Ne da to ista opravdava, ali ovi ikonoklasti ne ruše bogomolje, tako da ti ta optužba ne stoji. Ruše maulozeje koji možda nekad liče na bogomolje, ali nisu bogomolje.
Challenger__

#1675 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:p.s. Ne da to ista opravdava, ali ovi ikonoklasti ne ruše bogomolje, tako da ti ta optužba ne stoji.
dizanje šiitske džamije u vazduh, Ar-Rakka, Sirija, 31. maj ove godine:

Image
Čekaćemo kvalitetniji odgovor.
Post Reply