Wrong. Nisu do sad imali nikakve šanse - potpuno majorizirani, nikakve zarade o nafte sa teritorije koju naseljavaju... Znači ovo se i dešava JER ZADNJIH 10 GODINA NEMAJU NIKAKVE ŠANSE.Kikibombona wrote:Problem je sto zastavu nosi ISIL na kojem je veliko zvono. Ameri i kada bi htjeli ne mogu dati drzavu skupini koju su proglasili teroristickom.amoninan wrote:Ne znam šta da ti kažem...
Slična je situacija bila 2006-2007, mehdijevci i co ( +JCOS - IRGC "savjetnici")
Jedina razlika, što će sad Saudija teško ubjediti ostatak sunija da odlože oružje, odnosno pridruže se "borbi protiv terorizma". (a to je bilo instrumentlno za gušenje sunijskog otpora)
Jer prošla epizoda je završila etničkim čišćenjem sunija u Bagdadu, obećanja o političkim reformama, te regrutaciji u nacionlu vojsku itd.. su ispala pupa hava.
Ne znam....
Bez podrske Amerike i Saudije suniti u Iraku nemaju nikakve sanse.
A to hoćel ih neko priznati ili neće - to im je najmanji problem. Glavno im je da osiguraju resurse na teritoriji na kojoj žive suniti. Neće više jednostavno da budu donji, jer vide sa su ih u svim prethodnim pokušajima Iračkog jedinstva iznevjerili.
A Americi, kad i ako bude odgovoralo uvijek možew skinuti sa liste neku organizaciju koje je na listi. To im je najmanji problem- Čini mi je da je UK neki dan skinula jednu iz Sirije sa liste, ne znam koju.