Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#1651 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Frutek wrote:
jefferson wrote: 1988 godine amerikanci oborili A300 sa razaraca.
1983 Rusi oborili Korejski avion iako je pilot SU-22 identifikovao avion i tri put provjerio sa generalom koji je bio na radiju da li da puca u avion, a ovaj tri puta to potvrdio.
Ovo sto se desilo u Ukrajini kada je u pitanju BUK sistem nije nista neobjasnjivo i u situaciji kada imas naprasno obucene narodne milicije, takav sistem u rukama takvih ljudi je recept za katastrofu.
Ma druže, šta to znači ljudima kojih više nema i njihovim porodicama?! Kao da je stvar putnika i njihova briga kojom rutom će dotični pilot i njegova kompanija letit! A sjetimo se da su išli preko Ukrajine da bi UŠTEDILI gorivo! Znači, svjesno doveli 300 duša u smrtnu opasnost. Ovdje se radi upravo o tome, da ništa nije u tvojim rukama; počev od toga da li je avion servisiran, da li je star preko 30 godina, da li će pilot zaspat ili pijuckat i plesat sa stjuardesom u cockpitu (da, bio je slučaj prošle godine kod Air France-a)! Ja letim skoro 20 godina i moram bit iskren, nakon ove godine, počeo sam avio saobraćaj gledat drugim očima, a auto mi je sve draže...
Ako bi stavri tako gledao ona mozes da se pitas da li se mostovi provjeravaju redovno? Da li se liftovi servisiraju redovno? itd, itd.
Broj aviona u zraku je sve veci a broj nesreca je sve manji.
Uzmi u obzir da su mediji postali posebno opsjednuti ovakvim stvarima otkako je internet prisutan u svakom doamcinostvu. Losa vijest prodaje medije a ne dobra vijest.
Kakvih sam se sve gluposti naslusao na TV u vezi ove tri nesrece ove godine to je za nepovjerovati.
apsidejzi

#1652 Re: Avionske nesrece

Post by apsidejzi »

E vala ni u tom dijelu svijeta nema nekog reda i uredjenja. Prvo u onaj avion sto je nestao udju dva putnika sa pasosima koji su u databazi nestalih pasosa i ovi to ne provjere a sad ovaj avion uzletio iako nije imao dozvolu. Kako moze dobiti gate i uzletno vrijeme, slijetnu pistu kao i rutu leta ako nema dozvolu.

Zar ne bi ti siatemi trebali biti povezani. Mislim, toliko automobila u Evropi i sad ukucaj registraciju bilo kojeg znaces jel registrovan i jel mu osiguranje placeno. Ovdje se radi o cca 1000 aviona. Pa da ih rucno obradjujes stices...
Frutek

#1653 Re: Avionske nesrece

Post by Frutek »

apsidejzi wrote:E vala ni u tom dijelu svijeta nema nekog reda i uredjenja. Prvo u onaj avion sto je nestao udju dva putnika sa pasosima koji su u databazi nestalih pasosa i ovi to ne provjere a sad ovaj avion uzletio iako nije imao dozvolu. Kako moze dobiti gate i uzletno vrijeme, slijetnu pistu kao i rutu leta ako nema dozvolu.

Zar ne bi ti siatemi trebali biti povezani. Mislim, toliko automobila u Evropi i sad ukucaj registraciju bilo kojeg znaces jel registrovan i jel mu osiguranje placeno. Ovdje se radi o cca 1000 aviona. Pa da ih rucno obradjujes stices...
Potpis!!!
jefferson

#1654 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

apsidejzi wrote:E vala ni u tom dijelu svijeta nema nekog reda i uredjenja. Prvo u onaj avion sto je nestao udju dva putnika sa pasosima koji su u databazi nestalih pasosa i ovi to ne provjere a sad ovaj avion uzletio iako nije imao dozvolu. Kako moze dobiti gate i uzletno vrijeme, slijetnu pistu kao i rutu leta ako nema dozvolu.

To sam ja odmah rekao. Desit ce se jos nesreca prije nego se tamo red uspostavi.
Problem je sto tamo legislativa kasni za ekonomskim napredkom.
Nije ni SAD ni Evropa dosla do ovog stadija odmah, nego se ucilo na greskama. Problem je sto oni ne uce na tudjim greskama.
kamberovica polje

#1655 Re: Avionske nesrece

Post by kamberovica polje »

Ona emisija Aircrash investigation može jednu čitavu sezonu posvetit isključivo prošloj godini.
tm84

#1656 Re: Avionske nesrece

Post by tm84 »

paradoksalno ili ne, 2014. godina se smatra jednom od najsigurnijih sto se tice letenja, otkad pocinje vodjenje statistike aviooperacija (od 1946.) naime, sa preko 33 miliona putnickih aviooperacija (najvise ikada izmjereno) desile su se "samo" 21 nesrece gdje je poginulo 990 ljudi. sa 21 nesrecom u godini, to je najmanje ikad izmjereno a sa 990 ljudi, koji su poginuli, to je nivo iz 2010. godine (943). prosle godine je bilo oko 220 poginulih.

mislim da je problem da je ove godine samo 4 nesrece uzele preko 800 zivota (mh370, mh017, qz8501, ah5017), ali eto opet ne znamo tacno sta se desilo sa mh370.

ovakve velike nesrece dobiju veliku pozornost, ali mislim da je aviosaobracaj uopsteno sve sigurniji... :)
Frutek

#1657 Re: Avionske nesrece

Post by Frutek »

tm84 wrote:paradoksalno ili ne, ova godina se smatra jednom od najsigurnijih sto se tice letenja, otkad pocinje vodjenje statistike aviooperacija (od 1946.) naime, sa preko 33 miliona putnickih aviooperacija (najvise ikada izmjereno) desile su se "samo" 21 nesrece gdje je poginulo 990 ljudi. sa 21 nesrecom u godini, to je najmanje ikad izmjereno a sa 990 ljudi, koji su poginuli, to je nivo iz 2010. godine (943). prosle godine je bilo oko 220 poginulih.

mislim da je problem da je ove godine samo 4 nesrece uzele preko 800 zivota (mh370, mh017, qz8501, ah5017), ali eto opet ne znamo tacno sta se desilo sa mh370.

ovakve velike nesrece dobiju veliku pozornost, ali mislim da je aviosaobracaj uopsteno sve sigurniji... :)
Sve si u pravu, ali NE ZNAT i NIKAD ne saznat šta se desilo sa MH370 je užas i sramota za sve institucije koje imaju išta sa sigurnosti avio saobraćaja. To nije smjelo ostat nerazjašnjeno ni radi jadnih porodica nestalih koji ne mogu stavit "tačku na i" a i rade javnosti, budućih putnika, itd. Pa jumbo jet veličine zgrade se ne zna gdje je. Ne pričamo o nestanku insana u New York city-u. O Ukrajini i putanji radi uštede goriva da ne govorim. Meni je to unelo ogromnu sumnju u avione i neću dugo letit igdje, a bio sam redovan putnik.
jefferson

#1658 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Frutek wrote:
tm84 wrote:paradoksalno ili ne, ova godina se smatra jednom od najsigurnijih sto se tice letenja, otkad pocinje vodjenje statistike aviooperacija (od 1946.) naime, sa preko 33 miliona putnickih aviooperacija (najvise ikada izmjereno) desile su se "samo" 21 nesrece gdje je poginulo 990 ljudi. sa 21 nesrecom u godini, to je najmanje ikad izmjereno a sa 990 ljudi, koji su poginuli, to je nivo iz 2010. godine (943). prosle godine je bilo oko 220 poginulih.

Sve si u pravu, ali NE ZNAT i NIKAD ne saznat šta se desilo sa MH370 je užas i sramota za sve institucije koje imaju išta sa sigurnosti avio saobraćaja. To nije smjelo ostat nerazjašnjeno ni radi jadnih porodica nestalih koji ne mogu stavit "tačku na i" a i rade javnosti, budućih putnika, itd. Pa jumbo jet veličine zgrade se ne zna gdje je. Ne pričamo o nestanku insana u New York city-u. O Ukrajini i putanji radi uštede goriva da ne govorim. Meni je to unelo ogromnu sumnju u avione i neću dugo letit igdje, a bio sam redovan putnik.
Frutek,
Treba uzeti u obzir da se nesreca desila u Indijskom Okeanu gdje pokrivenost satelitima skoro pa i ne postoji.
Tebi ne treba sumnju unjeti avion, ako hoces sumnjat u nesto onda sumnjat treba u ljudski faktor. Ja sam nebrojeno puta spomenuo da je MH370 posljedica generalne neorganizovanosti Indonezije, Malezije itd, njihove borbene avijacije koja je striktno najenjena prijetnjama koje dolaze od drugih vojnih formacija a ne ka pruzanju pomoci civilima i slicno.
Istina je da je sramota da danas se trazi crna kutija spustanjem mikrofona u vodu. Ali pogledaj Air France 447. AF je imao neku vrstu clouda i informacije su pohranjivane u centralni server konstano iz motora (kao sto je u slucaju MH 370) ali i iz GPS-a, evionike itd (sto niej slucaj sa MH370).
Tako se odmah znalo gdje je AF 447 pao, znalo se odmah da je problem bila brzina i vrijeme (sto je odmah dovelo do hipoteze da su pitot cijevi zakazale).
Sto MH niej imala cloud sistem? Mnoge kompanije imaju enku vrstu sistema.
Jbg, pare su u pitanju, a avio kompanije nisu socijalne ustanove. Sada ce vjerovatno FAA naloziti mnoge izmjene nakon ove godine. Medjutim, trosak ce se prebaciti na putnike, a onda ce putnici kukati sto je to tako.
kucniljubimac

#1659 Re: Avionske nesrece

Post by kucniljubimac »

Malo je of.
ne mogu da nadjem temu pa da ovdje priupitam za nick onog upucenog sto je tvrdio da BWA(Bosnianwandair) nece nikad dobiti dozvolu i dicio se k ako je on u nesto upucen i on zna, javi se bivolu!
drndalo

#1660 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

A da probas ovdje ?

http://forum.klix.ba/avio-kompanije-all ... s4825.html

Sto se Wand-a tice, vidjecemo sta/ko/koliko/kada/i do kada... Ne volim biti u krivu, ali bih volio da jesam i da rade, lete, rastu... Konkurencija putnicima sa SJJ je svakako san...
JanuaryJones

#1661 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

drndalo wrote:A da probas ovdje ?

http://forum.klix.ba/avio-kompanije-all ... s4825.html

Sto se Wand-a tice, vidjecemo sta/ko/koliko/kada/i do kada... Ne volim biti u krivu, ali bih volio da jesam i da rade, lete, rastu... Konkurencija putnicima sa SJJ je svakako san...
Jah vala, što će priča o novoosnovanoj BWA kompaniji na avionskim nesrećama? Pu pu gluho bilo.
kucniljubimac

#1662 Re: Avionske nesrece

Post by kucniljubimac »

Neuzubilah, jedini nacin da dodjem do teme je da upitam ovdje bio :thumbup: :bih:
drndalo

#1663 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

Da si malo potrazio, nasao bi... :wink:

Ajde, dobro sam raspolozen, pa necu rondati... :mrgreen:
karanana

#1664 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

dzaba im i licenca kad nikad nece poletjeti.
Koshpa

#1665 Re: Avionske nesrece

Post by Koshpa »

Galamdzija

#1666 Re: Avionske nesrece

Post by Galamdzija »

Po snimku izgleda da je pilot, barem u ovom dijelu nesreće, odradio vrhunski posao. Vozač ispred je isto imao sreće da mu je krilo aviona zakačilo krov, uvijek se može pohvaliti raji da je imao sudar sa avionom.
celava_dlaka

#1667 Re: Avionske nesrece

Post by celava_dlaka »

Kapa do poda pilotu
drndalo

#1668 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

A uvijek sam kontao da mi je stavka u osiguranju "pad vazdusne i svemirske letjelice" cisto bacanje para... :mrgreen:
JanuaryJones

#1669 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

Image
Koju je on sreću imao, prije bi 10x na lotu dobio nego da ga avion pogodi. :shock: :shock:

I ono milo malo od 2 godine. Mrvica. Nadam se da su mu roditelji preživjeli.
alenthekiller

#1670 Re: Avionske nesrece

Post by alenthekiller »

Sutra prvi put idem avionom, jutros kad sam se prubudio naslov veliki pao avion... :lol:
Muskarac From Odakle

#1671 Re: Avionske nesrece

Post by Muskarac From Odakle »

padobran i zakaci se za rep. ako krene po zlu skaci.
Bodkin

#1672 Re: Avionske nesrece

Post by Bodkin »

alenthekiller wrote:Sutra prvi put idem avionom, jutros kad sam se prubudio naslov veliki pao avion... :lol:
Iako cesto letim, prije nekoliko godina kad se srusio avion air france-a, letio sam sa njima 5 dana kasnije. Tad sam narqvno procackao sve o vjerovatnocama i padocima :) nadji gif ili klip na youtube, koliko aviona leti na svijetu za jedan dan. Onda skontas da moras biti bas nesretqn da se nadjes u jednom koji padne
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1673 Re: Avionske nesrece

Post by Truba »

to ti je sve psisa :D

kad se avion pokvari pada... i to je "spektakularno"
a kad ase auto pokvari samo parkiraš pored ceste

to je ja mislim logika
a to što ljudi ginu svaki dan s automobilima i što se sudaraju, ginu kad pogriješe brzinu kad se pokvare kočnice ili šta već ne to nikom ništa

bitan je broj ljudi u avionu a ne pojedinačne nesreće
karanana

#1674 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

alenthekiller wrote:Sutra prvi put idem avionom, jutros kad sam se prubudio naslov veliki pao avion... :lol:
je li atr-om?
jefferson

#1675 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

karanana wrote:
je li atr-om?
Izgubiti motor pri polijetanju je najgori moguci dio leta za tako nesto. medjutim, dogadja se, i to cesto, kako zbog kvarova tako zbog udara ptica.
Medjutim, ono sto je zabrinjavajuce je da je ovo drugi avion iste kompanije koji se rusi. Ako je desni motor bio ispravan, koji je uzrok pada? Jedan motor mora i moze izvuci avion na dovoljnu visinu da se napravi zaokret nazad na aerodrom. Sta je onda sprijecilo pilota da to napravi? Sta je uzrokovalo onakav gubitak visine ako je jedan motor ispravan bio?
Ono sto ja vidim su dvije opcije:
1. Da je prestanak rada lijevog motora posljedica nekog veceg kvara koji je uticao na snagu i drugog motora.
2. Iskustvo i obuka pilota (prosle godine se ATR iz isti kompanije srusio prilikom slijetanja po losem vremenu).
Post Reply