Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1651 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by plain vanilla »

citajuci ovu temu nisam bas sigurna koji je najjadniji grad
ali, mensecini da Zenicanke najgore ojade cojka :oops: :mrgreen:
zanimljiv

#1652 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by zanimljiv »

elcaliente wrote:Pa zato i kazem daj da postavimo neke parametre sto se tice sta je jadno a sta nije po cemu odlucujemo. Evo uzeti cu za primjer Sarajevo posto njega svi najbolje poznajemo.
Vozimo se autom od stupske petlje pa do M. dvora, pogledas one bezlicne zgrade nabijene jedna uz drugu, sa zazidanim balkonima, sa vesom koji se susi, ahitektura iz komunistickog doba, oronulo sve, tamne farbe, ispred auta rastrkano parkirana po zelenim povrsinama, po trotoarima, po djecijim igralistima, isarano grafitima u smogu za to nije jadno, zar nisu jadni ti ljudi koji nemaju bas nikakvu kvalitetu zivota zbijeni onako u velikim bezlicnim betonskim spavaonicama, mracnim haustorima udisuci hamelj od zraka i redovnim iskljucenjem pitke vode. Meni je zao te djece sto tu odrastaju i tu mi nemoze niko pricati o kvalitetu zivota jer ga nema.
Pretjera ga i ti vala, kao da su favele u pitanju pa nema ni asfalta, bande vladaju, ne smiješ dijete izvesti vani, nema ni vrata na haustoru :-) :lol:
Opet ti kažem, smog je u Sarajevu problem 45-60 dana godišnje, od čega možda 10 dana da baš smrdi zrak. Ostalih 300+ su sasvim normalni, a grad od aprila do oktobra svaki dan ima zdrav zrak. To jeste problem koji treba rješavati, uzrok su mu svakako nelegalna gradnja i loženje svega i svačega u zabačenijim dijelovima grada, nije tu problem ni Baščaršija ni Ciglane ni Grbavica ni Malta gdje ljudi ipak 90% koriste sarajevogas, toplane koje ne lože mazut ili eventualno konvektore, na stranu sada da se neki pate da plate visok račun ili sebi ilegalno instaliraju dimnjak pored prozora, ali to je tako. Međutim sve to padne u vodu kad u industrijskoj zoni imaš ogromne proizvođače i hiljade kuća koje koriste najjeftinije pogonsko gorivo, ugalj sumnjive kvalitete. Jedino rješenje je da se svi legalni načini nabavke tog otrova spriječe i vrše inspekcije na standardnim lokacijama preprodaje.
Već sam rekao kakva je situacija sa vodom, nakon te 2-3 godine problema sada je sve onako kako odgovara vladajućima tako da će se ovih nekoliko mjeseci bez ikakvih redukcija vjerovatno nastaviti i tokom cijele 2018. godine.

Ti očito imaš nešto protiv stanova pa ih zoveš bezličnim betonskim spavaonicama, kao da u Sarajevu (ili bilo gdje) nema stanova u zgradama koje su izuzetno kvalitetno izgrađene (praktično sve jugoslovenske do 1980. su građene da izdrže zemljotres do 8 stepeni Richtera što je cijela općina Novo Sarajevo i solidan dio Novog Grada), imaš ti tu nekih A-U zgrada gdje su plafoni drveni pa je potrebno zamijeniti to sa betonskim pločama, ali to je sasvim očekivano u zgradi koja je preko 100 godina stara, tako se radi i u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj itd.
Isto tako, kao što su ti već napisali, niko ne sjedi u mračnom haustoru već živi u svijetlom stanu, vrlo moguće i sa dobrim pogledom, komšijama, u čistom prostoru, blizu su mu igrališta za djecu, šetnice, prodavnice, mesare, pekare itd. Svaki Amerikanac bi ubio za zgradu koja je blizu tih stvari, umjesto da mora voziti pola sata do Walmarta, kositi travu iza kuće, popravljati ogradu, brinuti se o miševima, instalirati protuprovalni alarm...

Kvalitet života jeste upravo to, pored finansijskog prihoda, ako imaš 2 djece i svako ima svoju sobu, imate dobru izolaciju, prozore, čist haustor, dobre komšije, blizinu trgovina, shopping centara i kina, mjesto za provesti vrijeme u blizini, neki dobar kafić, kvalitetan sadržaj, dobar restoran u blizini, tišinu navečer, igrališta u blizini, kvalitetne škole, zelenilo, mjesto za parking (kojih ima više nego što misliš), pristupačnost bolnici ako ne daj Bože zatreba, kvart dovoljno siguran da možeš šetati u 3 ujutro bez ikakvih briga itd. Za kvalitet života trebaju opcije, upravo je to ono što izdvaja metropole i dobro osmišljene gradove od drugih, prilika da svaki dan vidiš nešto novo, probaš nešto novo, osjetiš nešto novo, a opet imaš osjećaj da nisi vidio ništa, da se ne brineš o banalnim stvarima itd.
Sve su to neke osnove kvalitetnog života, tek onda ide dobro organizovan javni prevoz, efikasne institucije, efikasna policija, dobro održavani putevi, čistoća trotoara, mnogobrojne autobusne i avionske linije, dobre željeznice i ostale stvari koje trenutno nemamo, ali bi značajno unaprijedile Sarajevo i ostale bh. gradove, nije sve med i mlijeko, ali ove osnovne stvari itekako možeš pronaći u Sarajevu.
Mene više brinu ove već poznate sadašnje divlje gradnje 10 zgrada na 13 spratova, to su divlji i siromašni krajevi u nastanku, a ne zgrade na M. Dvoru, Kovačićima ili Bjelavama gdje je ipak uvijek živjelo više dobrostojećih ljudi.
Ono što jesi u pravu su boje fasada koje apsolutno treba zamijeniti u velikom dijelu grada, nakon čega će sve to ljepše izgledati. Jedine obnovljene zgrade su one za koje su strani fondovi izdvojili novac, mahom bitne građevine u centru grada te u kritičnijim zonama tipa Dobrinje ili Grbavice 2 gdje su bile linije fronta, ali je i to opet finansirala EU negdje početkom 2000ih. Zaista je strašno da u centru grada imaš fasade koje ne samo da su oronule i tamne nego se gule, otpadaju komadi sa balkona itd. :run:
Tu bi zaista mogli primijeniti njemački model jarkih i svjetlih fasada, oni svakih 5-10 godina sređuju zgrade u centru svojih gradova, najčešće ih bojeći u žutu, narandžastu i crvenu. Ne kažem da mi to možemo finansijski ispratiti odmah, ali je potreban neki fond iz budžeta za te namjene.
mali_balon

#1653 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

dječak sa šibicama wrote:
mali_balon wrote:
A zamisli...da u opstini sa haman pa 90% bosnjackog stanovnistva izobre za nacelnika dobije kandidat HDZ-a....a ratovali sa Hrvatima, pa Stupni do...
Vares ima potencijala za dobru turisticku ponudu na tome se radi....evo hoce da dovuku neke podvodne bagere da rove po dnu onog vjestackog jezera, nisam 100% upucen sta sta traze, ali svi se nadigli da zabrane dolazak te masinerije, jer je voda u tom jezeru pitka.
A da ne govorimo o zeljeznoj rudi i srebru i ostalim prirodnim bogatstvima kojima Vares oblijue, samo je nekom jos nije u interesu da taj gradic izadje iz prkna....
Sjecam se da se 1991 slala humanitarna pomoc u VAres...
On je izabran i glasovima Bosnjaka kojima je puna kapa 20-godisnje pljacke od strane bosnjackih politickih struktura, prethodni SDP i SDA nacelnici su se dokazali kao poslusne lutke politicke/privredne mafije iz Zenice i jos nekih gradova koja je eksploatisala sumska i ostala bogatstva Varesa a da Vares od toga nije imao nikakve koristi... Stranka za BiH, SDP, SDA opljackali su Vares koji je ionako na koljenima nakon propasti teske industrije.

Marosevic je sposoban biznismen i gradjani su u njemu prepoznali nekakvu nadu za kakav takav napredak. I za sada ima neke rezultate, u odnosu na prethodnike ogromna razlika.

Turisticki potencijali ne samo Varesa, cijele "brdsko planinske" regije srednje Bosne su ogromni, ali da bi to iskoristio moras znati kako. Ocito da neki ljudi ne znaju razmisljati dalje od use nase podase. A takvi su ubosni uglavnom na odgovornim pozicijama.
Znam raje iz Varesa kazu da je Marosevic za ove dvije godine mandata uradio vise za Vares nego svi ostali nacelnici od rata na ovamo.....Varesaci su, po mom misljenu, jedini pokazali politicku zrelost i poceli kaznjavati politicare......tako da oni privredno jesu zaostali ali su politicki a i kao i zajednica mnogo zreliji, kako sam ve rekao, od ravijenijih i emancipovanijih gradova i opsitna....sto ba duge staze puno znaci
pink floydd

#1654 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by pink floydd »

Radio sam u Varešu prošle godine nekih 6-7 mjeseci i istina, jesu depresivna i donekle jadna kasaba ali nisam na srdačnije i gostoprimljivije ljude nigdje naišao. Djevojke su im odlične i gostoprimljive također :izet:
mali_balon

#1655 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

pink floydd wrote:Radio sam u Varešu prošle godine nekih 6-7 mjeseci i istina, jesu depresivna i donekle jadna kasaba ali nisam na srdačnije i gostoprimljivije ljude nigdje naišao. Djevojke su im odlične i gostoprimljive također :izet:
Kazu nisi bio u Varesu ako nisi :izet: :D :D
srce_ruke_lopata

#1656 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by srce_ruke_lopata »

@zanimljiv
Cuj amerikanci bi mijenjali kuce sa zelenim povrisnama, garazama, bazenima sa nekakvim stanom na 10-om spreatu u nakoj komunistickoj betonari...ne mlati gluposti.
zanimljiv

#1657 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by zanimljiv »

srce_ruke_lopata wrote:@zanimljiv
Cuj amerikanci bi mijenjali kuce sa zelenim povrisnama, garazama, bazenima sa nekakvim stanom na 10-om spreatu u nakoj komunistickoj betonari...ne mlati gluposti.
Niti smo spomenuli da se radi o Amerikancima sa kućama od 500 kvadrata niti sam rekao da bi to mijenjali za stan na 10. spratu u bezveznoj zgradi. Ali jeste činjenica da su nekretnine u Europi puno skuplje od kuća po američkim gradićima.
Ali Amerikanci koji dođu u Europu otprilike ciljaju naselja blizu centra grada, a da opet imaju neki mir, blizinu prodavnica i restorana. Ako napraviš viziju takvih naselja konkretno u Sarajevu vidjet ćeš da i većina samih stanovnika Sarajeva želi tamo živjeti. :)

Ovo je već opasan offtopic tako da neću više, dovoljno je rečeno. :thumbup:
ettakoto

#1658 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ettakoto »

Što je najgore ni ta najjadnija ne znamo promovisati da privučemo reditelje horor filmova. Bar neku korist da vidimo.

Dovoljno je otići i posjetiti ta mjesta i shvatiti koliko je rat zlo. Neki ga ponovo prizivaju, valjda misle da bi njihovi gradovi u istom stanju dočekali kraj. :roll:

Suština je priče da regionalni centri (msm na BiH) gutaju manja mjesta i praktično žive na račun njih...
mO k3

#1659 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mO k3 »

plain vanilla wrote:citajuci ovu temu nisam bas sigurna koji je najjadniji grad
citam je i ja i nikako ne skontah koji je najjadniji grad... :shock:
Haris.ba

#1660 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

ettakoto wrote:Što je najgore ni ta najjadnija ne znamo promovisati da privučemo reditelje horor filmova. Bar neku korist da vidimo.

Dovoljno je otići i posjetiti ta mjesta i shvatiti koliko je rat zlo. Neki ga ponovo prizivaju, valjda misle da bi njihovi gradovi u istom stanju dočekali kraj. :roll:

Suština je priče da regionalni centri (msm na BiH) gutaju manja mjesta i praktično žive na račun njih...
Mnogi mali gradovi bi propali i da nije metka ispucano. Jer došao je kapitalizam.

A da baš regionalni centri žive na račun malih centara, i nije tačno. Ali, hajde. Postoji neminovni odnos manjeg i višeg.

Stvar je što u BiH postoji nekoliko mjesta koja će najvjerovatnije za naših života praktično umrijeti. Postati gradovi duhova.

Bosansko grahovo je meni prvo koje pada na um. Ali, tu ima i buljuk gradića u istočnoj Hercegovini. Dosta i po centralnoj i istočnoj Bosni.

Neintuitivno izgleda, ali administrativna podjela na kantone će spasiti neke manje sredine. Ali, u RS je već katastrofa.
llull

#1661 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by llull »

Saurman wrote:Lopare. Nema dalje. :skoljka:

Inace, potez od Zvornika do Gacka/Bilece je jadan.
Lopare se trzaju i bore aman otvorena su 3-4 pogona, fabrika namjestaja, fabrika radijatora i nesto za pelet kako sam skontao ... Ono jesu i dalje pustolovina ali put me je nanio tamo pa ono vidim nesto se desava.
madner

#1662 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by madner »

Haris.ba wrote:
ettakoto wrote:Što je najgore ni ta najjadnija ne znamo promovisati da privučemo reditelje horor filmova. Bar neku korist da vidimo.

Mnogi mali gradovi bi propali i da nije metka ispucano. Jer došao je kapitalizam.

A da baš regionalni centri žive na račun malih centara, i nije tačno. Ali, hajde. Postoji neminovni odnos manjeg i višeg.

Stvar je što u BiH postoji nekoliko mjesta koja će najvjerovatnije za naših života praktično umrijeti. Postati gradovi duhova.

Bosansko grahovo je meni prvo koje pada na um. Ali, tu ima i buljuk gradića u istočnoj Hercegovini. Dosta i po centralnoj i istočnoj Bosni.

Neintuitivno izgleda, ali administrativna podjela na kantone će spasiti neke manje sredine. Ali, u RS je već katastrofa.
To je zapravo logicno, viditi pod Engleska i Francuska naspram Njemacke.
ettakoto

#1663 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ettakoto »

Haris.ba wrote:

Donekle se slažem. Prelazak iz socijalizma u kapitalizam, odnosno iz društvene u privatnu svojinu neminovno je donio za pojedina mjesta užas.

Međutim, ništa zemlju nije uništilo kao rat. Migracije, uništena infrastruktura, otuđenje... i imamo to što imamo... A najviše mrzim kod ljudi kad počnu prepucavanja živiš u selendri i slično... Što se kaže nekome je i rat bio brat, pa misli da je svu pamet svijeta pokupio ako je došao u SA ili Bl... a tek zapravo kad odeš u Zapadnu Evropu shvatiš koliko su i najveći gradovi daleko od razvijenog...

Činjenica je da za 20 godina mnoga mjesta doslovno neće postojati, osim na karti.
Heller

#1664 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Heller »

Pa Banovići žive na račun ostatka kantona.
Ommadawn

#1665 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

pink floydd wrote:Radio sam u Varešu prošle godine nekih 6-7 mjeseci i istina, jesu depresivna i donekle jadna kasaba ali nisam na srdačnije i gostoprimljivije ljude nigdje naišao. Djevojke su im odlične i gostoprimljive također :izet:
Bata_Ziv likes this :)
Nadzorna_ploca

#1666 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Los je vala ovaj spisak gore za glasanje. Meni naumpade Rudo. Daleko od svega, los put, sumorno i u nekoj strani brda. Doduse mene je vazda pratilo neko tmurno vrijeme mozda je ljepse kad je sunce. :mrgreen:
Tim putem mi je cak i Han Pijesak izgledao kao bolji, bar je putna konekcija malo laksa.
Olovo i Kladanj da ne pricam, to mi dodje ko Las Vegas. Ovaj dio zapadne Bosne nisam obilazio. Glamoc, Grahovo, pa onaj dio Kalinovik i ta ekipa to je vjerovatno najkriticnije. Vares je isto upitan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1667 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Znate i vi Tuzlanke ukrastis srce :kiss:
mO k3

#1668 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mO k3 »

Nadzorna_ploca wrote:Los je vala ovaj spisak gore za glasanje. Meni naumpade Rudo. Daleko od svega, los put, sumorno i u nekoj strani brda. Doduse mene je vazda pratilo neko tmurno vrijeme mozda je ljepse kad je sunce. :mrgreen:
Tim putem mi je cak i Han Pijesak izgledao kao bolji, bar je putna konekcija malo laksa.
Olovo i Kladanj da ne pricam, to mi dodje ko Las Vegas. Ovaj dio zapadne Bosne nisam obilazio. Glamoc, Grahovo, pa onaj dio Kalinovik i ta ekipa to je vjerovatno najkriticnije. Vares je isto upitan.
han pijesak , najveca vukojebina koju sam vidio ... :shock:
julisiz es grant

#1669 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by julisiz es grant »

mO k3 wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Los je vala ovaj spisak gore za glasanje. Meni naumpade Rudo. Daleko od svega, los put, sumorno i u nekoj strani brda. Doduse mene je vazda pratilo neko tmurno vrijeme mozda je ljepse kad je sunce. :mrgreen:
han pijesak , najveca vukojebina koju sam vidio ... :shock:
Umjesto da ga razviju kao mjesto odakle im je đeneral rukovodio bezbrojnim srpskim pobedama, da tu dovode ekskurzije...oni ga tako zapustili :( :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1670 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by plain vanilla »

_BataZiv_0809 wrote:
Znate i vi Tuzlanke ukrastis srce :kiss:
Ma to ja zbog ovog sto mu Zenica najgora, meni se cini da je to neka Zenicanka kriva :oops:
:kiss:
Hajvan

#1671 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Hajvan »

Prijepolje i Priboj, bez premca.
pink floydd

#1672 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by pink floydd »

Heller wrote:

Pa Banovići žive na račun ostatka kantona.
notorna laž :run:
Nadzorna_ploca

#1673 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Hajvan wrote:Prijepolje i Priboj, bez premca.
Nisi u Novoj Varosi bio onda.
Kinaski

#1674 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Kinaski »

Hrasnica koja je to opcina ?
supercali

#1675 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by supercali »

Hajvan wrote:Prijepolje i Priboj, bez premca.
A to je u bih?
Post Reply