Hoće li biti trećeg entiteta?

Post Reply
Hafis

#1651 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Skijaš
HDZ želi etnoteritorijalizaciju i na tom radi već dvije decenije.
Želi, i to na jednom dijelu federacije. Međutim njegove želje su u suprotnosti s SDA i SDP koji također žele etnoteritorijalizaciju, ali na čitavom teritoriju federacije, i u isključivosti tih dviju politika leži izvor svih problema u federaciji.
Jednostavno, niti ovi prvi mogu zaokružiti svoj ''teren'', ali izgleda ipak imaju dovoljno mehanizaa da spriječe ove druge u svom naumu zaokruživanja čitavog terena.
Trebat će se naći negdje na sredini...ili podijeliti vlast i biti jednakopravni, ili parcelisati teren.
Basvod

#1652 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:Da je bogd'o svatko gledao u svoje dvorište
Ja sam protiv podjela.
Pa neka si, tvoja stvar. I Zlatko je al ne pita se Zlatko sam. Na tezak nacin je naucio da u ovoj drzavi postoje ljudi koji su protiv asimilacije, koji su za podjele, za promociju i isticanje razlicitosti svoje nacionalne skupine u odnosu na druge.
I imaju pravo na to i mogucnost da provedu u djelo, meni je to za razliku od tebe potpuno razumljivo. Kad i ti shvatis bice ti lakse... ako.
Skijaš

#1653 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

chaba wrote:Prijatelju, ja te u potpunosti podrzavam, ali bez onih koji su ovo bukvalno napravili (SAD, EU) mi nista ne mozemo rijesiti. Dzaba prica, dzaba iskrene i potrebne demonstracije (bez vandalizma),sve se svodi za sada na jedno, KO JE jamio jamio! Nazalost! :!:
Da bi se međunarodna zajednica upetljala, Sarajevo mora pokazati čvrst stav. Ali ako Dodik valja Tihiću i Radončiću, valja i Briselu. Ako Lagumdžija prihvata Čovićevu terminologiju, i Brisel će. Neće drugi voditi tvoje bitke. Problem je dakle u Sarajevu, u Slobodnoj Bosni koja je lagala kako je HDZ osvojio preko 90 % hrvatskog glasa, u Enveru Kazazu koji je branio boje HDZ-a kada se u Briselu osuđivalo maksimalističke zahtjeve HDZ-a, u Tihiću kojem je Čović poput brata, u Lagumdžiji koji sa Dodikom dogovara poslove. Amerikanci neće da se nađu u istoj prostoriji sa Dodikom, i to otvoreno kažu, a Sarajevo mu pokloni niz ustupaka zauzvrat dobijajući kurac od ovce.

I onda da ti stranci pomažu ? Dašta će, sve trče.
Sinapsa

#1654 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Sinapsa »

chaba wrote:Ja sam protiv podjela.[

Prijatelju, ja te u potpunosti podrzavam, ali bez onih koji su ovo bukvalno napravili (SAD, EU) mi nista ne mozemo rijesiti. Dzaba prica, dzaba iskrene i potrebne demonstracije (bez vandalizma),sve se svodi za sada na jedno, KO JE jamio jamio! Nazalost! :!:
Da rjesavamo tamo gdje mozemo i moramo, bila bi nam pozicija signifikantno bolja...Pohlepa "pro bosanskih" (kako smijesno zvuci) "politicara" nam je vjerovatno i znatno veci problem od antidrzavnih elemenata...
Skijaš

#1655 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš
Želi, i to na jednom dijelu federacije. Međutim njegove želje su u suprotnosti s SDA i SDP koji također žele etnoteritorijalizaciju, ali na čitavom teritoriju federacije, i u isključivosti tih dviju politika leži izvor svih problema u federaciji.
Jednostavno, niti ovi prvi mogu zaokružiti svoj ''teren'', ali izgleda ipak imaju dovoljno mehanizaa da spriječe ove druge u svom naumu zaokruživanja čitavog terena.
Trebat će se naći negdje na sredini...ili podijeliti vlast i biti jednakopravni, ili parcelisati teren.
Iz Sarajeva je više puta upućena poruka da se može rješavati pitanje izbora za Predsjedništvo ili Dom naroda. HDZ se još nije distancirao od zločinačkog projekta razdvajanja naroda i u takvoj atmosferi nema prostora za dogovor, ne može se jačati utjecaj HDZ-a na vlast uz nadu da će HDZ možda reći kako je etnoteritorijalizacija pogrešno rješenje.
Hafis

#1656 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
chaba wrote:Prijatelju, ja te u potpunosti podrzavam, ali bez onih koji su ovo bukvalno napravili (SAD, EU) mi nista ne mozemo rijesiti. Dzaba prica, dzaba iskrene i potrebne demonstracije (bez vandalizma),sve se svodi za sada na jedno, KO JE jamio jamio! Nazalost! :!:
Da bi se međunarodna zajednica upetljala, Sarajevo mora pokazati čvrst stav. Ali ako Dodik valja Tihiću i Radončiću, valja i Briselu. Ako Lagumdžija prihvata Čovićevu terminologiju, i Brisel će. Neće drugi voditi tvoje bitke. Problem je dakle u Sarajevu, u Slobodnoj Bosni koja je lagala kako je HDZ osvojio preko 90 % hrvatskog glasa, u Enveru Kazazu koji je branio boje HDZ-a kada se u Briselu osuđivalo maksimalističke zahtjeve HDZ-a, u Tihiću kojem je Čović poput brata, u Lagumdžiji koji sa Dodikom dogovara poslove. Amerikanci neće da se nađu u istoj prostoriji sa Dodikom, i to otvoreno kažu, a Sarajevo mu pokloni niz ustupaka zauzvrat dobijajući kurac od ovce.

Ti si stvarno neumoran. Je li uopće bitno 70,80,90%...ma dobro
Inače često koristiš izraz ''Sarajevo'' u nekoj raspodjeli strana. I stalno govoriš da treba pokazati ''čvrst stav''. Da malo to preciziramo: boje ''Sarajeva'' u nastupu pred strancima (recimo u S-F) ''brane'' SDA, SDP i SBB i valjda misliš na njihov ''čvrsti stav''. Manje upućen čovjek bi pomislio kada kažeš ''Sarajevo'' da se radi o mišljenju čitave države, a ne o mišljenju tri bošnjačke stranke iz Sarajeva. To je dosta licemjerno, kako bi ti rekao ''etnoteritorijalizacija'' jednoga grada i onda se čudiš kada netko nazove Sarajevo bošnjačkim gradom ili da ne koristim ružnije izraze.
chaba

#1657 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by chaba »

I onda da ti stranci pomažu ? Dašta će, sve trče.[/quote]
Ali, koje je rijesenje, ako niko nikome ne valja? Pa, za sta smo mi imali 92-95 (svi zajedno)? Nismo niti ja i ti napravili Dejton i da sad raspravljamo da on (Dejton) ne valja! Srpska republika (malo slovo), 3., 2.,i ......... ! Niko se nece dogovoriti ONAKO! Svi samo silu razumiju, jer je sve ovo (od Dejtona) napravljeno na sili (jednih ili drugih, svejedno)!
oakville

#1658 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by oakville »

Basvod wrote:
Skijaš wrote:
Hafis wrote:Da je bogd'o svatko gledao u svoje dvorište
Ja sam protiv podjela.
Pa neka si, tvoja stvar. I Zlatko je al ne pita se Zlatko sam. Na tezak nacin je naucio da u ovoj drzavi postoje ljudi koji su protiv asimilacije, koji su za podjele, za promociju i isticanje razlicitosti svoje nacionalne skupine u odnosu na druge.
I imaju pravo na to i mogucnost da provedu u djelo, meni je to za razliku od tebe potpuno razumljivo. Kad i ti shvatis bice ti lakse... ako.
Apsolutno podržavamo borbu protiv asimilacije, za podjele, za isticanje različitosti itd. Od Hrvatske preko Kosova, srbi se najviše ističu u borbi za očuvanje svoje posebnosti, koje su svi oko njih svjesni, pogotovo uzimajući u obzir srpsku većinsku demokratsku volju pri izboru Miloševića, Karadžića i ostalih doajena ljudske civilizacije čija su imena zlatnim slovima upisana u historiju.

Dakle, samo nastaviti isticati svoju posebnost i uspjeh je zagarantovan, razumijem i podržavam. :mrgreen:
Hafis

#1659 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Hafis wrote:
Skijaš
Iz Sarajeva je više puta upućena poruka da se može rješavati pitanje izbora za Predsjedništvo ili Dom naroda. HDZ se još nije distancirao od zločinačkog projekta razdvajanja naroda i u takvoj atmosferi nema prostora za dogovor, ne može se jačati utjecaj HDZ-a na vlast uz nadu da će HDZ možda reći kako je etnoteritorijalizacija pogrešno rješenje.
opet zaklanjanje iza imena glavnog grada ove države.
Reci kako i dolikuje stvarnosti Od strane tri bošnjačke stranke na pregovorima je više puta upućena poruka.....
HDZ se još nije distancirao od zločinačkog projekta razdvajanja naroda i u takvoj atmosferi nema prostora za dogovor, ne može se jačati utjecaj HDZ-a na vlast uz nadu da će HDZ možda reći kako je etnoteritorijalizacija pogrešno rješenje.
Na žalost ni bošnjačke stranke se nisu iskreno distancirale od projekta majorizacije i u takvoj atmosferi nema prostora za dogovor.
oakville

#1660 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by oakville »

Ma bošnjaci majoriziraju ko da su pukovnici. Ali nema problema, evo masovni su protesti u federaciji, i demonstranti složno ističu zahtjev za trećim entitetom. U međuvremenu čović kaže "kantoni zauvijek." Eto Hafise, spriječena je majorizacija, stvoreni su hrvatski kantoni, napredak nemjerljiv zar ne? Još jedna velika pobjeda.
dert

#1661 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by dert »

hafise, naporan si ko proljev :-) ja sam hercegovacki zet i znam vas u duso :-D

P.S. a gdje bi to bio taj TRECI nikako da napises :?:
Skijaš

#1662 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:

Ti si stvarno neumoran. Je li uopće bitno 70,80,90%...ma dobro
Bitno je jer se radilo o na takvim lažima utemeljenoj podršci Čovićevom pogrešnom tumačenju ustava.
Inače često koristiš izraz ''Sarajevo'' u nekoj raspodjeli strana. I stalno govoriš da treba pokazati ''čvrst stav''.
Tu mislim na one koji se, bar deklarativno, zalažu za multietnički koncept. Procenat takvih je vjerovatno veći u Tuzli ili Gračanici nego u Sarajevu, ali bi bilo zbunjujuće kada bih pisao kako Gračanica treba da se postavi.
Last edited by Skijaš on 12/02/2014 00:59, edited 1 time in total.
chaba

#1663 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by chaba »

Da rjesavamo tamo gdje mozemo i moramo, bila bi nam pozicija signifikantno bolja...Pohlepa "pro bosanskih" (kako smijesno zvuci) "politicara" nam je vjerovatno i znatno veci problem od antidrzavnih elemenata...[/quote]

Slazem se, potpuno, ali pohlepa je "signifiknantno" (boljka,matrica, zelja, potreba .... itd) svih koji obnasaju vlast sa legitimitetom u Bosni i Hercegovini! Koga mozes (od onih koji su na vlasti) odvojiti od toga? Samo jedan primjer? Svi su toliko zaokupljeni sobom (oni na vlasti) da se zaista upitam da li je na nih uticao HEPEK (TLN) ili HARP (SAD)! :-)
Danguba

#1664 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Danguba »

Hafize, sada ili nikada. Mi se zabavili ''oseb priseb'' a vi neznate ni linije povuci. :D
Hafis

#1665 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

dert wrote:hafise, naporan si ko proljev :-) ja sam hercegovacki zet i znam vas u duso :-D

Hvala na komplimentu.
Evo me k'o papagaj: nikad ja nisam treći spominjao. To više ovi stručnjaci nabacuju, ja ne.
Ja sam više zainteresiran za S-F i stvari koje se tu moraju razriješiti.
Inače, što se tiče trećeg, koliko vidim oni gore su se stvarno sami upleli u mrežu nepotrebnim i često bezrazložnim spominjanjem trećeg, tako da je izgleda vrag odnio šalu i da će im to izgleda skočiti na nos. Hoću reći bolje da su šutili.
oakville

#1666 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by oakville »

Hafis wrote:
dert wrote:hafise, naporan si ko proljev :-) ja sam hercegovacki zet i znam vas u duso :-D

Hvala na komplimentu.
Evo me k'o papagaj: nikad ja nisam treći spominjao. To više ovi stručnjaci nabacuju, ja ne.
Inače, što se tiče trećeg, koliko vidim oni gore su se stvarno sami upleli u mrežu nepotrebnim i često bezrazložnim spominjanjem trećeg, tako da je izgleda vrag odnio šalu i da će im to izgleda skočiti na nos. Hoću reći bolje da su šutili.
Koji gore?
hrastov žižak

#1667 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by hrastov žižak »

Hafis sanja treći, a na javi se pravi kao da se ne sjeća svojih snova. Hodi Frojde da ti kažem :mrgreen:
chaba

#1668 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by chaba »

Hafis wrote:
Hvala na komplimentu.
Ha..fi.. se, daj, sad reci, sad je vrijeme! Sta treba da se vise uradi da ova zemlja, sa svim svojim (S,H,B,S-F) bude normalna EU clanica? Sta vise treba da se desi da pocnemo razgovarati na jedan normalan nacin i dogovarati se na nivou civiliziranih ljudi? Sta vise? Geopoliticke podjele su zavrsene! Integracija, jak dijalog, sve sto treba, ali samo da ovaj narod (S,H,B,S-F) vise zivi normalno! Pa, zaista, da li je ovdje kraj civilizacije! Trebali ponovo rat, bijeda, smrt, da bi smo dokazali da smo "veci" ....(znas vec sta) jedni od drugih! :?
exliberal-ex

#1669 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by exliberal-ex »

Ako iko napravi treci entitet hrvatima to ce biti bosnjaci.
Kakvo imamo stanje, na jednoj strain RS bez obzira u kakvim ekonomskim govnima bili oni sa politicke strane neprihvataju ukidanje ili smanjenje nadleznosti RS. Ja jos nisam takvog politicara/stranku kod srba vidio a izgleda I da necemo skoro.
U Federacij imamo naguravanje dva partnera koji u ljubavi podmecu noge jedni drugima da se vise nezna ko pada a ko ustaje.Bosnjaci su izgurali vecinske hrvatske straneke poslije njihovih nerealnih razloga I sad su hrvati svojim potezima zakocili federaciju, bosnjaci u kont postave hrvatske marionete ali oni im zabise go iz kontre.... I sad je doslo dotle da se dalje nemoze.
Ovi protesti mogu samo napravit cistu podjelu I samo cekam da stranci kazu ocito je da federacija neradi kako je zamisljeno aje da napravimo preustroj federacije da barem bude ko rs po politickom pitanju...ako to uspjemo onda ide bacanje mrvica I eventualni ekonomski uspon
dert

#1670 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by dert »

Hafis wrote:

Hvala na komplimentu.
A to ti o ugrozenosti :cry:
Evo da ti dam primjer ugrozenosti.U Trebizatu sjede na hendeku rijeke i palamude li palamude. Iza njih polje PLACE puno korova, niTko motiku zakopao nije ima godina. Pitam ih zasto? Ne isplati ti se :shock: Kako to sad a prije je sve vrilo.Ovce, krave, koze , magarci, konji ,zivina , ama sve su imali. Ljudi su djecu iskolovali, kuce napravili od te zemlje a sad :twisted:
Ma neka se samo palamudi i prica o ugrozenosti i ceka da Gospa blagoslovena nesto uradi za njih I majka Hrvatska :roll:
chaba

#1671 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by chaba »

exliberal-ex wrote:Ako iko napravi treci entitet hrvatima to ce biti bosnjaci.
Kakvo imamo stanje, na jednoj strain RS bez obzira u kakvim ekonomskim govnima bili oni sa politicke strane neprihvataju ukidanje ili smanjenje nadleznosti RS. Ja jos nisam takvog politicara/stranku kod srba vidio a izgleda I da necemo skoro.
U Federacij imamo naguravanje dva partnera koji u ljubavi podmecu noge jedni drugima da se vise nezna ko pada a ko ustaje.Bosnjaci su izgurali vecinske hrvatske straneke poslije njihovih nerealnih razloga I sad su hrvati svojim potezima zakocili federaciju, bosnjaci u kont postave hrvatske marionete ali oni im zabise go iz kontre.... I sad je doslo dotle da se dalje nemoze.
Ovi protesti mogu samo napravit cistu podjelu I samo cekam da stranci kazu ocito je da federacija neradi kako je zamisljeno aje da napravimo preustroj federacije da barem bude ko rs po politickom pitanju...ako to uspjemo onda ide bacanje mrvica I eventualni ekonomski uspon
E, to ti to! :thumbup:
ravno

#1672 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by ravno »

A, joj, jarane, ma šta će ti iko napisati......pa evo onaj kaže fino: "ko je jamio, jamio" - i još da malo otkine ako se ikako mogne, jer bez HE na Neretvi je malo heravo. I onda da protjeraju (valjda bez konc-logora i ubijanja) sve Bošnjake. To je suština njihove "jednakopravnosti". A isto prigovara Bošnjacima, jer varalica u svom mentalnom sklopu vidi svakog drugog kao varalicu i žali se da je u svijetu puno prevaranata, a samo on pošten. Pokazao je sa Dreteljima, Vojnima, Heliodromima i sl. šta je to uljudba i jednakopravnost. Fašista ostaje fašista. Zato se ovako fino i slaže sa nasljednicima Draže Mihailovića.
A da je tome tako - višestruko je potvrdio MEĐUNARODNI sud u Hagu. Još im nije bila presuda vrhu "Herceg-Bosne", ali nema odustajanja. Kao, kršćanska Evropa bi pustila Bošnjake da njih jadne unitarnom državom potaru - baš proljev! Sva im se priča temelji na Alijinom talu sa Tuđmanom - da sva bošnjačka politička govna vrisnu kao Sefer večeras na TV - druga priča bi bila i u EU!
Only1

#1673 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Only1 »

snowden_impostor wrote:pitanje koje treba da postavimo jeste - koji ce biti odnosi prema BiH, bosnjacima i federaciji ako Hrvatska podrzi hrvate da dobiju treci entitet.

95 hrvati su igrali onako kako im ameri kazu sve dokle se nisu otarasili srba i RSK, kada se to desilo skontali su njihove prioritete i sada vidimo da su uspjeli da udju u EU prije nego sto su se vrata njima zatvorila.

Pogledajte kao Hrvatska sada tretira Srbiju i kako ova mora da se pokori zeljama hrvatske nebili dobili zeleno svjetlo za Evro integracije i klub u kome je Hrvatska punopravan clan.

Koliki ce biti uticaj HR na BIH mozemo samo da spekuliramo ali budimo svjesni da EU ce biti naklonjena hrvatima nego ikad. I sta ako HR i herceg hrvati budu trazili entitet? Sta onda?

Sve dosad hrvati u bosni su koliko toliko trubili u istu trubu. Sta ako se okrenu pa hrvatska pocne da podrzava i njih i RS u teznji da se BIH ugasi kao drzava.

Koje su onda Bosnjacke opcije, to mi lici na 91-93 a mislim da svi znamo nasta bi licila ta fildzan bosna. :run:
Cuj sta onda? :lol: Te tvoje zelje ce ostati samo zelje...kad niste 91-93 mogli dobiti necete ni sad.
Aspekt

#1674 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

exliberal-ex wrote:Ako iko napravi treci entitet hrvatima to ce biti bosnjaci.
Ovi protesti mogu samo napravit cistu podjelu I samo cekam da stranci kazu ocito je da federacija neradi kako je zamisljeno
aje da napravimo preustroj federacije da barem bude ko rs po politickom pitanju
...ako to uspjemo onda ide bacanje mrvica I eventualni ekonomski uspon
I da napravimo da Svicarska bude barem kao Sirija a Njemacka da bude barem kao Sudan ....po politickom pitanju :lol: :lol:
Aspekt

#1675 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

snowden_impostor wrote:pitanje koje treba da postavimo jeste - koji ce biti odnosi prema BiH, bosnjacima i federaciji ako Hrvatska podrzi hrvate da dobiju treci entitet.

95 hrvati su igrali onako kako im ameri kazu sve dokle se nisu otarasili srba i RSK, kada se to desilo skontali su njihove prioritete i sada vidimo da su uspjeli da udju u EU prije nego sto su se vrata njima zatvorila.

Pogledajte kao Hrvatska sada tretira Srbiju i kako ova mora da se pokori zeljama hrvatske nebili dobili zeleno svjetlo za Evro integracije i klub u kome je Hrvatska punopravan clan.

Koliki ce biti uticaj HR na BIH mozemo samo da spekuliramo ali budimo svjesni da EU ce biti naklonjena hrvatima nego ikad. I sta ako HR i herceg hrvati budu trazili entitet? Sta onda?

Sve dosad hrvati u bosni su koliko toliko trubili u istu trubu.
Sta ako se okrenu pa hrvatska pocne da podrzava i njih i RS u teznji da se BIH ugasi kao drzava.

Koje su onda Bosnjacke opcije, to mi lici na 91-93 a mislim da svi znamo nasta bi licila ta fildzan bosna. :run:
upravo obrnuto ( to se moglo i radilo se na tome ) sve dok se nije uslo u EU . Upravo sada kao clan EU ne mozes i ne smijes podrzavati da se ugasi jedna drzava . Takodje , na svoju prvu recenicu odgovorio si sam zadnjom recenicom . S tim da si vec odredio pobjednika i porazenog . 8-) 8) u skladu sa svojim zeljama :P
Ti ne znas gdje vezes a gdje drijesis .
Last edited by Aspekt on 12/02/2014 10:45, edited 1 time in total.
Post Reply