juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
stakasa

#1651 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

KENJAC wrote:
stakasa wrote:Cuj oni iz stare Juge sto su nesto postigli :D
Vrtis rigidnu boljsevicku pricu a za to vrijeme bezocno krades i djeci stelis ama bas sve. I onda upres prstom u sina direktora i kazes:
- Moze i ovako u socijalizmu, potrudite se pa cete i vi imat :D
Vidi , mozemo se prepirat svedjat i sta got hoces al ovu rijec vise nikad da meni nisi uputio. Osim sto imam moj posao , radim i sa bojlerima i jos kad stignem opremam kampere ! Sve me to naucio onaj sistem gdje mi je babo krao a ja po svijetu predstavljo Energoinveste i po ambasadama kafe ispijo. Dakle jel jasno? Rijec "krasti" nekom s kim si mnogo intimniji.
Javne licnosti su podlozne kritici javnosti (nas obicnih gradana) tako da ti ne mislim izaci u susret. Niti sam vas ja slao u politiku, niti da uzimate kredite kao ni da se perete po forumima. Jedino ako mi ne zaprjetis jos jace. Onda jebi ga, moracu... Sta je tu je.
Ovako ce nekada i sin Adnana Terzica pokusati objasniti da to i nije bilo bas tako kako se na prvi pogled cini.
Banksy

#1652 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

stakasa wrote:
Banksy wrote:U exYu, Mostar je bio grad s najviše miješanih brakova, tako kažu.
Da
Shodno tome najvise je i nastradao u ex-Yu
To je popularna teorija, mada ne znam koliko i tačna. Srebrenica nije bila taj slučaj. Ni Prijedor nije, čini mi se.
Ali Kemal

#1653 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ali Kemal »

Sezam wrote:Ma najlakse poznas ovu djecu post-Titovskih profitera po prici "zlatne osamdesete". Njima su mozda bile zlatne, za 95% nas ostalih osamdesete predstavljaju redove za ulje, kafu, hljeb, deterdzent, odrastanje jeduci secerne table jer nije bilo cokolada, svakodnevne nestasice struje, milionske inflacije, par-nepar voznje.

Nije li simptomaticno da su se sve te velike ekonmske afere desile upravo nekoliko godina nakon Josipove smrti? Tad se kralo vjerovatno jos masovnije nego sada.
Nikad se nije kralo kako se sada krade, ni blizu. U post SFRJ fazi su kradje vece i do 100 puta :-)
Tipican politicar iz osamdesetih je imao golfa dizela, vikendicu u okolini Sarajeva i eventualno drugu na moru i dobar stan, preko stele bi upisao djecu na fakultet ili ih zaposlio poslije. Manje vise to je bilo to, bijeda prema ovim sada.
Sto se tice drugih stvari, par-nepar je postojao jedno kratko vrijeme, i to ce biti prije krajem sedamdesetih, nego u osamdesetim u vrijeme kada je naftna kriza tresla i Ameriku, da ne postavljam slike redova ispred pumpi u Americi i Zapadnoj Evropi.
Mislim nije bilo cokolade :-) Bilo je najmanje dvadeset vrsta slijedecih proizvodjaca Zora, Kras, Pionir, Kandit, Banat, Soko Stark, Evropa (Makedonija)... tako da lupas beze veze.

U drugoj polovini osamdesetih dolazi do ubrzanog podizanja standarda, kurs dinara se stabilizovao, jedno kratko vrijeme je vladao takav optimizam i vjerovalo se u svijetlu buducnost, prakticno sve do visestranackih izbora, kada pocinje horor i prakticno propast jedne civilizacije.
Tako umjesto u demokratiju i boljitak, izabralo se najgore moguce rjesenje, za koje jos uvijek nema rjesenja, a proslo je preko dvadeset godina.
Fudo387

#1654 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Ma dobro, ja razumijem i forumske Srbe zasto se sa sjetom sjecaju jugoslavije.
Sve je bilo podredjeno njihovom interesu, od drota, sumara, pa do direktora. Je l' ga dovedu iz neke srbijanske zabiti odmah su mu sredili i stan
i pos'o, a ti se Mujo jebi po rang listama i birou deset godina.
Nek' smo mi to razjebali, a vi placipickajte po internetu kol'ko hocete. :D
Ommadawn

#1655 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Vjerujem da cu popusiti ban zbog ovoga, ali moram ovo reci, jer je jace od mene:
Jebo vas nacionalizam da vas jebo!!! Kao da ima veze kako ce se neko deklarirati? To je njegovo ljudsko pravo!!!

Ruzno je optuzivati nekoga ukoliko nemas jake dokaze i argumente za kradju ili bilo koji drugi zlocin!

I onda pocnu pricati kako je Jugoslavija bila dobra drzava! Ova tema je ocit dokaz koliko je bila dobra! Kakav narod, takva i drzava.
Sezam

#1656 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

Ali Kemal wrote:
Sezam wrote:Ma najlakse poznas ovu djecu post-Titovskih profitera po prici "zlatne osamdesete". Njima su mozda bile zlatne, za 95% nas ostalih osamdesete predstavljaju redove za ulje, kafu, hljeb, deterdzent, odrastanje jeduci secerne table jer nije bilo cokolada, svakodnevne nestasice struje, milionske inflacije, par-nepar voznje.

Nije li simptomaticno da su se sve te velike ekonmske afere desile upravo nekoliko godina nakon Josipove smrti? Tad se kralo vjerovatno jos masovnije nego sada.
Nikad se nije kralo kako se sada krade, ni blizu. U post SFRJ fazi su kradje vece i do 100 puta :-)
Tipican politicar iz osamdesetih je imao golfa dizela, vikendicu u okolini Sarajeva i eventualno drugu na moru i dobar stan, preko stele bi upisao djecu na fakultet ili ih zaposlio poslije. Manje vise to je bilo to, bijeda prema ovim sada.
Sto se tice drugih stvari, par-nepar je postojao jedno kratko vrijeme, i to ce biti prije krajem sedamdesetih, nego u osamdesetim u vrijeme kada je naftna kriza tresla i Ameriku, da ne postavljam slike redova ispred pumpi u Americi i Zapadnoj Evropi.
Mislim nije bilo cokolade :-) Bilo je najmanje dvadeset vrsta slijedecih proizvodjaca Zora, Kras, Pionir, Kandit, Banat, Soko Stark, Evropa (Makedonija)... tako da lupas beze veze.

U drugoj polovini osamdesetih dolazi do ubrzanog podizanja standarda, kurs dinara se stabilizovao, jedno kratko vrijeme je vladao takav optimizam i vjerovalo se u svijetlu buducnost, prakticno sve do visestranackih izbora, kada pocinje horor i prakticno propast jedne civilizacije.
Tako umjesto u demokratiju i boljitak, izabralo se najgore moguce rjesenje, za koje jos uvijek nema rjesenja, a proslo je preko dvadeset godina.
:lol: :lol: :lol: To o cemu ti pricas momak se desilo u jednom kratkom periodu 1990, ono pod Antom Markovicem. Druga polovina osamdesetih jue vidjela Tita na novcanici sa 8 nula, pa ti vidi kako je stabilan bio dinar.

Ne pricam ti koliko je bilo proizvodjaca slatkisa, govorim ti da se zbog nestasice kaka-a u prodavnicama prodavale Hijavata secerne table.

Par nepar je definitivno bio nakon Josipove smrti.

Znaci realno, pojma nemas o cemu pricas, i jos pametujes.
Fudo387

#1657 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Da, u isto vrijeme kada je doslo do nestasice kaka-a, bila je i nestasica paste za zube.
Pa su sverceri nabavljali nekakvu rusku pastu za zube...jao majko, kakav je to ukus bio, isto da tovatne masti natrpas usta.
A tek tuba i dizajn. :cry:
Ommadawn

#1658 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Jedina kvalitetna cokolada iz vremena 80-ih bila je Agrokomercova ali je nisi uvijek mogao naci. I bila je skupa. Ali ukus...mmmm
Gojeni H

#1659 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
stakasa wrote: Ok, uzimali ste lopatom, evo i dan danas mislis da je to bilo s punim pravom. Isto kao sto nista lose u tome ne vide Adnan Terzic ili Dragan Covic. Vrijedi istaci da ste vi nametnuli norme. Ovi poslje vas uzimaju vise ali ste vi uveli praksu.
Sta kazes, sta mene briga odakle tvojim roditeljima novac za vikendicu u Neumu :D

U mojoj ulici ne prodaju se kifle
ne tece saobracaj i dim
u mojoj ulici nema fukare
jer ja sam guzonjin sin

Oko mene rastu cempresi i drot
veceras imam party, a ujutru trim
lijepe zene dolaze kod mene
jer ja sam guzonjin sin

Ref. 2x
Ja sam, ja sam guzonjin sin

Jede se kavijar, pije se dzin
ima se para, ima se s' cim
ponekad trava, nikad heroin
jer ja sam guzonjin sin

Moja raja me bas ne vole
zavide mi na moje uspjehe
a ja sam svima najbolji
ja sam sa svima fin
jer ja sam guzonjin sin

.
.
.
Fulio si nogomet... Moj stari je mogao pravit vikendicu na moru da je htio... VKV majstor, nikad clan partije, s bekgraundom potomka folksdojcera...
Ostao bez oca '39.... Zaradio vikendicu ko od sale...

Guzonjini sinovi su ljetovali vani, kakav Neum... :roll:
Jednom si spomenuo to za oca.
Uz duzno postovanje prema babi/tati, ne znam ni jednog VKV majstora koji je dobio cetvorosoban stan a da nije bio komunisticka spija od koje je glava zabolila masu obicne raje.
Ali, to je moje iskustvo i ne mora znaciti nista vise od toga.
KENJAC

#1660 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Godine 1979 se desio zemljotres u Crnoj Gori . Zemljotres je bio jacine 6,9 stepeni i bilo je 101 zrtva. Godine 2009 desio se zemljotres u Aquili u Italiji. Zemljotres je bio jacine 6,3 stepeni i odnio je 309 zrtava. Zone sa priblizno istom gustinom naseljenosti ! U Aquili su ljudi ginuli u kucama starim 2 (dvije) godine ! Podatak koji govori dosta o standardima gradnje u "tamnici naroda"
nosara

#1661 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Gojeni H wrote:
nosara wrote:
stakasa wrote: Ok, uzimali ste lopatom, evo i dan danas mislis da je to bilo s punim pravom. Isto kao sto nista lose u tome ne vide Adnan Terzic ili Dragan Covic. Vrijedi istaci da ste vi nametnuli norme. Ovi poslje vas uzimaju vise ali ste vi uveli praksu.
Sta kazes, sta mene briga odakle tvojim roditeljima novac za vikendicu u Neumu :D

U mojoj ulici ne prodaju se kifle
ne tece saobracaj i dim
u mojoj ulici nema fukare
jer ja sam guzonjin sin

Oko mene rastu cempresi i drot
veceras imam party, a ujutru trim
lijepe zene dolaze kod mene
jer ja sam guzonjin sin

Ref. 2x
Ja sam, ja sam guzonjin sin

Jede se kavijar, pije se dzin
ima se para, ima se s' cim
ponekad trava, nikad heroin
jer ja sam guzonjin sin

Moja raja me bas ne vole
zavide mi na moje uspjehe
a ja sam svima najbolji
ja sam sa svima fin
jer ja sam guzonjin sin

.
.
.
Fulio si nogomet... Moj stari je mogao pravit vikendicu na moru da je htio... VKV majstor, nikad clan partije, s bekgraundom potomka folksdojcera...
Ostao bez oca '39.... Zaradio vikendicu ko od sale...

Guzonjini sinovi su ljetovali vani, kakav Neum... :roll:
Jednom si spomenuo to za oca.
Uz duzno postovanje prema babi/tati, ne znam ni jednog VKV majstora koji je dobio cetvorosoban stan a da nije bio komunisticka spija od koje je glava zabolila masu obicne raje.
Ponudjen mu je petosoban, ali je odbio, bilo mu je "previse"... Uzeo dvosoban... Ko hoce neka vjeruje...

Ranije, negdje krajem pedesetih, dobio rjesenje na tavan od kojeg je napravio stancic k'o bombona, koji je vratio kad je dobio drugi...

"E", jebi ga... Imalo se, moglo se...
Fudo387

#1662 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Slijedeci ovo smijehotresno poredjenje zemljotresa i gradjevinskih standarda,

http://sr.wikipedia.org/wiki/Zemljotres_u_Skoplju_1963.

Ovo je toliko glupo, al' sta da se radi kad zaista nemate granice u pretjerivanju.
nosara

#1663 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Fudo387 wrote:Slijedeci ovo smijehotresno poredjenje zemljotresa i gradjevinskih standarda,

Ovo je toliko glupo, al' sta da se radi kad zaista nemate granice u pretjerivanju.
Sta je tvoja poenta...? Staro Skopje je sravnjeno i napravljen je sasvim novi grad...

Njegova prica uopste nije pretjerivanje... Da zaljulja "crnogorac" zgrade tibre bi se sudarale jedna o drugu...
Danguba

#1664 Re: juga 1950.-1990.

Post by Danguba »

Ommadawn wrote:Jedina kvalitetna cokolada iz vremena 80-ih bila je Agrokomercova ali je nisi uvijek mogao naci. I bila je skupa. Ali ukus...mmmm
za marendu

Image

i sok od jagode. :P
radostan dan

#1665 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

meni juga bila super...jebe mi se za fudov doživljaj iste. :mrgreen:

Image
radostan dan

#1666 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Image
Gojeni H

#1667 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote: Jednom si spomenuo to za oca.
Ponudjen mu je petosoban, ali je odbio, bilo mu je "previse"... Uzeo dvosoban... Ko hoce neka vjeruje...

Ranije, negdje krajem pedesetih, dobio rjesenje na tavan od kojeg je napravio stancic k'o bombona, koji je vratio kad je dobio drugi...

"E", jebi ga... Imalo se, moglo se...
Sve ti vjerujem, ali znam masu raje koja je zivjela u barakama i cekala stambene komisije.
Masa moje generacije su odrasli u garsonjerama.

I opet, nismo svi isto prosli ni u onom sistemu.

Najzesca mi Dozerova provala o odlascima u Spaniju i Grcku. :D
NIKO od mojih drugova i drugarica iz srednje skole nije tada bio u Spaniji i Grckoj, a sve djeca tuzlanskih direktora, nastavnika i profesora.
NIKO od moje raje u to vrijeme nije bio ni u kakvoj Spaniji ili Grckoj. Trst, a kasnije Pecuh je bilo najdalje sto se dobacivalo.
Fudo387

#1668 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:meni juga bila super...jebe mi se za fudov doživljaj iste.
jebe se i fudi za tvoj dozivljaj iste...
sto se mene tice, krampu u ruke i pravi je opet.
ako smijes :D
stakasa

#1669 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:meni juga bila super...jebe mi se za fudov doživljaj iste. :mrgreen:

Image
Udaro je santarabu prije starijeg Ronalda i Ibrahimovica. Letio bi Cupan po dva tri metra. Ko ker sa zategnutog lanca
Danguba

#1670 Re: juga 1950.-1990.

Post by Danguba »

Image

Image

Image

:D
KENJAC

#1671 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Fudo387 wrote:Slijedeci ovo smijehotresno poredjenje zemljotresa i gradjevinskih standarda,

Zemljotres u Skoplju je bio 1963 godine. S obzirom da se nije skoro nista gradilo od rata do 1950 ostaje nam period od 1950 do 1963 ! U tom zemljotresu je unisteno oko 75 % stambebog fonda. Dakle odprilike 25 je ostalo. To 25% odgovara odprilike stambebom fondu napravljenom od 1950-1963 ! Dakle napravljenom u SFRJ ! Ne govorimo o standardima Kraljevine SHS niti o NDH niti o klincima palcima !
radostan dan

#1672 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:
aj što si indijanac i upadaš u temu, ali što si glup indijanac, to je problem. da si je čitao redovno, znao bi da sam ja protiv nove juge.
ako pak se namjesti slučajno da se pravi, biće to ko zna kad, mene biti neće, a ti kao mlađi, haman ti se novi brčko - banovići smješe... :mrgreen:
Fudo387

#1673 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Daj ba Kenjac, lupio si glupost...u redu je.

Vidi sto su ovo bili fini pioniri, ispade da niko nije citao Vroci Kaj, sve nesta pregled programa, itd.... :-) :D
Fudo387

#1674 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:
Fudo387 wrote:
aj što si indijanac i upadaš u temu, ali što si glup indijanac, to je problem. da si je čitao redovno, znao bi da sam ja protiv nove juge.
ako pak se namjesti slučajno da se pravi, biće to ko zna kad, mene biti neće, a ti kao mlađi, haman ti se novi brčko - banovići smješe... :mrgreen:
Tako se obracaj ukucanima kad se okupite za Dan Republike. :kiss:
radostan dan

#1675 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

šta fali indijancima? :zoka:
iL to zbog ovog - haman ti se smješi jedna prisilna ORA?
Locked