Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#1651 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:
prenosnik wrote: Mogu ja otvoriti temu o jehovini svjedocima, pa ćemo se tamo ponosati ;)
haj se dogovorite, jesam li vlah, peder, nermin, jehovin svjedok, hindus ili jevrej ili mozda sve od tog. nije vam nastup uskladjen, gubi ostricu ;)
Zoves se Nermin. Konvertovani si jevrej sa homoseksualnim sklonostima i zivis na Staroj Planini. :lol:
Salim se, zoves se Muamer.
prenosnik

#1652 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

prenosnik wrote:
u muslimanskim vjerodostojnim hadisima navedeno je kako je ali zive spalio neke vatropoklonike. kada je ibn abas cuo sta je ali uradio, rekao je da je pogrijesio, jer je ibn abas cuo poslanika da govori da se nikoga ne smije zivog spaljivati, jer je to kazna cije je sprovodjenje rezervisano za allaha na ahiretu.

e, sad mene zanima kako vi tzv. sufije gledate na taj postupak alija kojem se generalno divite, a posebno i zato, kao sto sam navodis, sto ga navodno nikad nije obuzimala ljutnja.
pitanje je: je li ga ipak obuzela ljutnja tada kad je te ljude zive spalio i toliko je ljut bio da je to ucinio protivno naredbama poslanika koji je zabranio spaljivanje ljudi...ili se, kao sto kazes, ipak nije ljutio, nego je mrtav-hladan i bogu predan ljude zive spalio zato sto to treba, a ne zato sto je bio ljut?
pa dobro. nakon utvrdjivanja da se radi o sahih hadisu iz cetiri zbirke hadisa (buharija, tirmizi, ebu davud, nasai), zvanicni stav tzv. sufija koji su se javili da odgovore je da je taj hadis, iako sahih, ipak lazan i podmetnut od emevija, jer su oni mrzitelji bla bla. dakle, otprilike ti tzv. sufije od sahih hadisa priznaju samo one koji gode njihovom nefsu, tj. svoje strasti uzimaju za bozanstva, a ostale odbacuju. u jedan dio "knjige" vjeruju, a drugi odbacuju.
dobro, i to je odgovor.

zahvaljujem.
prenosnik

#1653 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Zoves se Nermin. Konvertovani si jevrej sa homoseksualnim sklonostima i zivis na Staroj Planini. :lol:
Salim se, zoves se Muamer.
svako voli svoga muftiju :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1654 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
prenosnik wrote:
u muslimanskim vjerodostojnim hadisima navedeno je kako je ali zive spalio neke vatropoklonike. kada je ibn abas cuo sta je ali uradio, rekao je da je pogrijesio, jer je ibn abas cuo poslanika da govori da se nikoga ne smije zivog spaljivati, jer je to kazna cije je sprovodjenje rezervisano za allaha na ahiretu.

e, sad mene zanima kako vi tzv. sufije gledate na taj postupak alija kojem se generalno divite, a posebno i zato, kao sto sam navodis, sto ga navodno nikad nije obuzimala ljutnja.
pitanje je: je li ga ipak obuzela ljutnja tada kad je te ljude zive spalio i toliko je ljut bio da je to ucinio protivno naredbama poslanika koji je zabranio spaljivanje ljudi...ili se, kao sto kazes, ipak nije ljutio, nego je mrtav-hladan i bogu predan ljude zive spalio zato sto to treba, a ne zato sto je bio ljut?
pa dobro. nakon utvrdjivanja da se radi o sahih hadisu iz cetiri zbirke hadisa (buharija, tirmizi, ebu davud, nasai), zvanicni stav tzv. sufija koji su se javili da odgovore je da je taj hadis, iako sahih, ipak lazan i podmetnut od emevija, jer su oni mrzitelji bla bla. dakle, otprilike ti tzv. sufije od sahih hadisa priznaju samo one koji gode njihovom nefsu, tj. svoje strasti uzimaju za bozanstva, a ostale odbacuju. u jedan dio "knjige" vjeruju, a drugi odbacuju.
dobro, i to je odgovor.

zahvaljujem.
Ti sam sebi postaviš pitanje i odgovaraš....svaka čast! :lol:
Hajd eno otvorio sam ti temu , prevedi me na jehovce
prenosnik

#1655 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Ti sam sebi postaviš pitanje i odgovaraš....svaka čast! :lol:
to je opis kijametskog dana, a pitalac i odgovarac je...
Nurudin wrote:Hajd eno otvorio sam ti temu , prevedi me na jehovce

sa cega, tvog umisljenog islama?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1656 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ti sam sebi postaviš pitanje i odgovaraš....svaka čast! :lol:
to je opis kijametskog dana, a pitalac i odgovarac je...
Nurudin wrote:Hajd eno otvorio sam ti temu , prevedi me na jehovce

sa cega, tvog umisljenog islama?
pa mora da je dobro osmišljen, čim su ga jehovci plagirali

a vi ste dobri sa tim kijametskim danom i prognozama....koliko ste ga ono puta do sad prognozirali ? dva put i oba ćorka
kad će opet , zna li se ili je prolongiran do daljnjeg?
prenosnik

#1657 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: pa mora da je dobro osmišljen, čim su ga jehovci plagirali

a vi ste dobri sa tim kijametskim danom i prognozama....koliko ste ga ono puta do sad prognozirali ? dva put i oba ćorka
kad će opet , zna li se ili je prolongiran do daljnjeg?
ovdje jedini ti pucas corcima. pravo govoreci, nisu se jehovini svjedoci jedini isprovaljivali sa tim prognoziranjem sudnjeg dana. i vas poslanik je rekao da je izmedju njega i sudnjeg dana koliko izmedju dva prsta, pa medju prste upade provalija od 1.400 godina...sad zasad :lol:
dzaba trzn'o ashabe, oni mislili bas...
Nurudin

#1658 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

jah jah ...a šta kažeš , ti objasnio šejhu šta je "ja Hu" :D To sufije plagirale od jehovinih svjedoka , iako su sufije postojale 1000 godina prije ovih? :lol: ..al nek' si ti njemu objasnio !

prenosnik

#1659 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote:jah jah ...a šta kažeš , ti objasnio šejhu šta je "ja Hu" :D To sufije plagirale od jehovinih svjedoka , iako su sufije postojale 1000 godina prije ovih? :lol: ..al nek' si ti njemu objasnio !

moj razgovor sa sejhu-l-sujuhom o yahwe i yahu(we) nije imao nikakve veze sa jehovinim svjedocima, niti sam na ovoj temi ili bilo gdje rekao da su to sufije plagirali od jehovinih svjedoka.

neko od vas na ovoj temi je iz mog spominjanja razgovora sa sejhu-l-sujuhom poglupo zakljucio da cim se spominje jahve, ja moram biti jehovin svjedok. a jos je gluplje u pogledu imena jahve tvrditi da su sufije stariji od jehovinih svjedoka, kad je ime jahve u hiljadama godina starije od sufija.
nasa

#1660 Re: Sufizam

Post by nasa »

Hajde polako pogledajte prvu stranicu teme da se podsjetite kako i zasto je tema otvorena, a sigurno nije za doskocice, postapalice, razne gluposti u koje (ne)namjerno vodite temu....

Znaci, pisete o sufizmu ili postavite pitanje ili zaobidjete temu...

Ako ne kontata skontacete na odmoru od forumu jer sam vas vec upozoravala !
:)
prenosnik

#1661 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

moze li mi neko objasniti sta znaci "ya huu", slogan koji sufije koriste po tekijama?
Nurudin

#1662 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:moze li mi neko objasniti sta znaci "ya huu", slogan koji sufije koriste po tekijama?
a majka mu stara ne kontam što si dosadan čovjek toliko ....
Ya bi valjda bilo kao kod nas padež vokativ , kad se doziva , a ovdje se doziva HU tj Allah dž.š. a Hu je ime sa kojim se putuje ili transcendentno božije ime

Samo da ti kažem, nastaviš li spamati na ovoj temi kao što si do sad radio , jedan od nas dvojice će otići odavde
prenosnik

#1663 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote:
prenosnik wrote:moze li mi neko objasniti sta znaci "ya huu", slogan koji sufije koriste po tekijama?
Ya bi valjda bilo kao kod nas padež vokativ , kad se doziva , a ovdje se doziva HU tj Allah dž.š. a Hu je ime sa kojim se putuje ili transcendentno božije ime

Samo da ti kažem, nastaviš li spamati na ovoj temi kao što si do sad radio , jedan od nas dvojice će otići odavde
ne znam zasto se nerviras kad uljudno pitam.

nisam pitao samo za doslovan prevod, on mi je poznat. zanima me otkud to, posto "hu" znaci "on", da se neko (kazes bog) doziva u trecem licu, umjesto u drugom. tj. umjesto "hej, ti" (ili "o, ti") izgovara se "hej, on".

takodjer kazes da je "hu" transcendentno bozije ime. na osnovu cega je iz islamskih izvora (prevashodno kur'an i hadis) izvedeno to, kazes, ime, posto ono nije na spisku 99 lijepih bozijih imena.

hvala unaprijed.
Nurudin

#1664 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:

ne znam zasto se nerviras kad uljudno pitam.

nisam pitao samo za doslovan prevod, on mi je poznat. zanima me otkud to, posto "hu" znaci "on", da se neko (kazes bog) doziva u trecem licu, umjesto u drugom. tj. umjesto "hej, ti" (ili "o, ti") izgovara se "hej, on".

takodjer kazes da je "hu" transcendentno bozije ime. na osnovu cega je iz islamskih izvora (prevashodno kur'an i hadis) izvedeno to, kazes, ime, posto ono nije na spisku 99 lijepih bozijih imena.

hvala unaprijed.
Ljutim se zato što si prijetvoran i podmuklac ...mojne da ti pokazujem koje si gluposti pisao nazad na sredini teme negdje ...neki monolzi...te ti u Cazinu te ti tražiš ženu ...ništa ni sa čim , osim da zaspamaš temu

Što se tiče Hu i korištenja istoga u praksi sufijskoj , to je lako objasniti recimo samo u suri ihlas (znači Kur'an) se kaže
KUL -reci!
HU- On
ALLAHU Ehad -Allah je Jedan

Dakle Hu nije ism kao ovi drugi ismovi-imena, već je simbol puta , sejri suluka, a taj put je prema Allahu i HU se koristi kao simbol toga puta , piše se na tekijama ,a kao što vidiš piše ovdje konkretno u suri ihlas i još na hrpu mjesta u Kur'anu
kao poveznica između imena Allah i drugih ...riječi ili ljudi
Nurudin

#1665 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

De ti sad meni objasni kakve su ti ovo gluposti , jel ti ova tema kao neki ljubavni vrtuljak ili šta već glumiš ovdje

Image

Image
prenosnik

#1666 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Ljutim se zato što si prijetvoran i podmuklac ...mojne da ti pokazujem koje si gluposti pisao nazad na sredini teme negdje ...neki monolzi...te ti u Cazinu te ti tražiš ženu ...ništa ni sa čim , osim da zaspamaš temu
nema to veze ni s tobom, ni s temom, ne brini...a i hvala na uljudnosti...
Nurudin wrote:Što se tiče Hu i korištenja istoga u praksi sufijskoj , to je lako objasniti recimo samo u suri ihlas (znači Kur'an) se kaže
KUL -reci!
HU- On

Dakle Hu nije ism kao ovi drugi ismovi-imena, već je simbol puta , sejri suluka, a taj put je prema Allahu i HU se koristi kao simbol toga puta , piše se na tekijama ,a kao što vidiš piše ovdje konkretno u suri ihlas i još na hrpu mjesta u Kur'anu
da, ali meni kao problem izgleda sto je huwe (hu u drugim padezima) samo zamjenica koja znaci on (njega) i onda je neko odlucio da tu zamjenicu, (samo zato sto je u arapskom bog muskog roda i sto se u kur'anu ta zamjenica koristi i za njega), proglasi bozijim imenom, iako se ona u kur'anu ne koristi iskljucivo za allaha, nego i za neprijatelje islama.

npr. ajet 2:204 kaze Wamina alnnasi man yuAAjibuka qawluhu fee alhayati alddunya wayushhidu Allaha AAala ma fee qalbihi wa huwa aladdu alkhisami
Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim, a on (huwe) je najljući protivnik.

nudi li sufizam neko objasnjenje za ove cinjenice?

takodjer imaju ajeti u kojima se govori "huwe kafirun", "huwe šerrun", tj. on je kafir, on je zlo...
Nurudin

#1667 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ljutim se zato što si prijetvoran i podmuklac ...mojne da ti pokazujem koje si gluposti pisao nazad na sredini teme negdje ...neki monolzi...te ti u Cazinu te ti tražiš ženu ...ništa ni sa čim , osim da zaspamaš temu
nema to veze ni s tobom, ni s temom, ne brini...a i hvala na uljudnosti...
Nurudin wrote:Što se tiče Hu i korištenja istoga u praksi sufijskoj , to je lako objasniti recimo samo u suri ihlas (znači Kur'an) se kaže
KUL -reci!
HU- On

da, ali meni kao problem izgleda sto je huwe (hu u drugim padezima) samo zamjenica koja znaci on (njega) i onda je neko odlucio da tu zamjenicu, (samo zato sto je u arapskom bog muskog roda i sto se u kur'anu ta zamjenica koristi i za njega), proglasi bozijim imenom, iako se ona u kur'anu ne koristi iskljucivo za allaha, nego i za neprijatelje islama.

npr. ajet 2:204 kaze Wamina alnnasi man yuAAjibuka qawluhu fee alhayati alddunya wayushhidu Allaha AAala ma fee qalbihi wa huwa aladdu alkhisami
Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim, a on (huwe) je najljući protivnik.

nudi li sufizam neko objasnjenje za ove cinjenice?
Kur'an je božiji govor i svaki harf ima svoju svrhu u vidu ajeta-simbola, znakova koji usmjeravaju na nešto , često ne govoreći direktno , već postepeno. Ovdje je, treći put ti kažem, riječ koja u sufizmu simbolizira sejri-suluk i svakome je jasno da se misli sa On , na Allaha , kao što se misli sa Milostivi , iako i čovjek može biti oslovljen sa tim imenom ili ako je darežljiv onda je "vehab" , a isto tako ima i božije ime el-Vehab
Eto objasnio ti ,a sad ti objasni svoj govor gore ?!
prenosnik

#1668 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Kur'an je božiji govor i svaki harf ima svoju svrhu u vidu ajeta-simbola, znakova koji usmjeravaju na nešto , često ne govoreći direktno , već postepeno. Ovdje je, treći put ti kažem, riječ koja u sufizmu simbolizira sejri-suluk i svakome je jasno da se misli sa On , na Allaha , kao što se misli sa Milostivi , iako i čovjek može biti oslovljen sa tim imenom ili ako je darežljiv onda je "vehab" , a isto tako ima i božije ime el-Vehab
pa nije neki odgovor koji bi me zadovoljio..."huwe šerrun"...on je zlo...
a taj "moj govor" nije moj govor...
nasa

#1669 Re: Sufizam

Post by nasa »

@prenosnik, vec je svima jasno da nema odgovora s kojim ces se zadovoljiti onda naravno pitanja koja postavljas djeluju kao provokacija.Ako zelis smislenu diskusiju onda se potrudi da takav dojam i ostavis inace cu smatrati da samo provociras
Nurudin

#1670 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Kur'an je božiji govor i svaki harf ima svoju svrhu u vidu ajeta-simbola, znakova koji usmjeravaju na nešto , često ne govoreći direktno , već postepeno. Ovdje je, treći put ti kažem, riječ koja u sufizmu simbolizira sejri-suluk i svakome je jasno da se misli sa On , na Allaha , kao što se misli sa Milostivi , iako i čovjek može biti oslovljen sa tim imenom ili ako je darežljiv onda je "vehab" , a isto tako ima i božije ime el-Vehab
pa nije neki odgovor koji bi me zadovoljio..."huwe šerrun"...on je zlo...
a taj "moj govor" nije moj govor...
to su dvije riječi , ja tebi citiram cijeli ajet-rečenicu i kažem ti
kad je Hu uz božije ime onda je jasno da se na njega i odnosi, a kad nije , onda je to obično "on" trećeg lica Jednine, a sve što se Njemu približi postane drugačije
Tako isto imaš ajete "a vjernici su jedni prema drugima samilosni" ...onda bi ti da bi dokazao neku svoju smiješnu teoriju uzeo "...milostivi jedni prema drugima" i onda kao eto ti otkrio višeboštvo u islamu jer ima više milostivih
Ti baš imaš neke ...prenose
Nurudin

#1671 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Neka on provocira (oh vidi napisao sam "on" :lol: ) to mu je poso ali ne možeš spamati po temi glupostima , kao sa onim gore što sam snapovao ...pa nema smisla ni kulture
prenosnik

#1672 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

nasa wrote:@prenosnik, vec je svima jasno da nema odgovora s kojim ces se zadovoljiti onda naravno pitanja koja postavljas djeluju kao provokacija.Ako zelis smislenu diskusiju onda se potrudi da takav dojam i ostavis inace cu smatrati da samo provociras
"provociranje" argumentima po meni i jeste nesto sto cini zdravu diskusiju. provociranje licnim uvredama i epitetima, zacudo nikad sankcionisanim, je nesto cini nezdravu diskusiju i ukazuje na odsustvo argumenata.
prenosnik

#1673 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote:Neka on provocira (oh vidi napisao sam "on" :lol: ) to mu je poso ali ne možeš spamati po temi glupostima , kao sa onim gore što sam snapovao ...pa nema smisla ni kulture
pa dobro, samo si potvrdio da je "hu" ili "huwe" proizvoljno uzeto iz kur'ana, tacnije uopste iz arapskog jezika da po necijoj pameti bude bozije ime. inace, huwe, u kur'anu i drugdje u arapskom jeziku, prosto znaci "on", zamjenica koja se, kao sto vidimo i iz kur'ana koristi za bilo koga ili sta muskog roda, pa tako imamo izreke "huwe šeruun"-on je zlo, on je kafir. naime, ne proizilazi iz toga sto si naveo ni teolosko ni logicno objasnjenje...ali, dobro, i to je odgovor...
Nurudin

#1674 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
nasa wrote:@prenosnik, vec je svima jasno da nema odgovora s kojim ces se zadovoljiti onda naravno pitanja koja postavljas djeluju kao provokacija.Ako zelis smislenu diskusiju onda se potrudi da takav dojam i ostavis inace cu smatrati da samo provociras
"provociranje" argumentima po meni i jeste nesto sto cini zdravu diskusiju. provociranje licnim uvredama i epitetima, zacudo nikad sankcionisanim, je nesto cini nezdravu diskusiju i ukazuje na odsustvo argumenata.
problem "zdrave diskusije" je što ju je nemoguće voditi sa osobama koje nemaju moralnih kodexa
Tako ti ovdje sad glumataš nekakvo nevinašce koje samo traži "argumentovanu raspravu" , a pola teme si usro meljući i pišući totalne gluposti , kao što se vidi gore iz priloženog
prenosnik

#1675 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: problem "zdrave diskusije" je što ju je nemoguće voditi sa osobama koje nemaju moralnih kodexa
Tako ti ovdje sad glumataš nekakvo nevinašce koje samo traži "argumentovanu raspravu" , a pola teme si usro meljući i pišući totalne gluposti , kao što se vidi gore iz priloženog
nisi u toku, niti su to moje gluposti, niti to ima veze sa tvojim nadomjescivanjem odsustva argumenata licnim uvredama.
Locked