Dobre vijesti iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Država

#1651 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Investitorima predstavljen projekt turističkog grada u Trnovu

Bosanskohercegovačka kompanija Buroj International Group na međunarodnom sajmu International Property Show u Dubaiju predstavlja projekt izgradnje turističkog grada na području općine Trnovo.

Image

Sajam se održava od 11. do 13. aprila kao prateći sadržaj investicijskog foruma Annual Investment Meeting 2016 na kojem sudjeluje više od tri stotine učesnika iz stotinu zemalja svijeta.
Projekt Buroj Ozone izazvao je posebnu pažnju, kao jedna od trenutno najznačajnijih investicija u jugoistočnoj Evropi, čija vrijednost prelazi 4,5 milijardi maraka.

Nastupom kompanije Buroj International Group na Sajmu u Dubaiju međunarodnim investitorima otvorena je mogućnost da kupovinom nekretnina u budućem turističkom gradu Buroj Ozone i sami postanu dio ovog velikog projekta.

- Imali smo značajne razgovore i najavu velikih internacionalnih kompanija da će investirati u turistički grad Buroj Ozone. Na sajmu smo zvanično potvrdili informaciju da za nekoliko sedmica otpočinjemo s gradnjom prvih objekata. Buroj Ozone je projekt koji daje mogućnosti kompanijama iz cijeloga svijeta da investiraju na sigurno područje. Učinili smo sve da razbijemo stereotip da je BiH nesigurno područje za ulaganje. Ovaj sajam smatramo izuzetno uspješnim, kako sa stanovišta interesa naše kompanije, tako i s pozicije promocije Bosne i Hercegovine kao zanimljive turističke destinacije, otvorene investitorima iz cijeloga svijeta - izjavio je tim povodom direktor Ismail Ahmed.

Izložbeni štand posjetili su predstavnici različitih nivoa vlasti iz Bosne i Hercegovine predvođeni potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem, kao i ambasador BiH u UAE Zoran Miličević.

Bh. kompanija Buroj International Group je dio poslovnog sistema Buroj Property Development iz Dubaija. U okviru projekta Buroj Ozone turističkog grada bit će sagrađeno 1.000 luksuznih vila sa bazenima, hotelski kompleks sa kongresnim centrom, trgovinski centar Zayed Mall na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara itd.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Država

#1652 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

Džumhur: Berdych mi je rekao "danas si bio predobar za mene"

Image

Iz trećeg pokušaja napokon sam savladao i Berdycha i srušio tu psihološku barijeru, koju sam možda imao. Prevazišao sam sve svoje strahove, što se vidi i na terenu, jer nije lako pobijediti dva igrača iz top 10 u tako kratkom razmaku, istakao je Damir Džumhur, najbolji bh. teniser koji je danas u drugom kolu ATP Masters turnira u Monte Carlu pobijedio Tomasa Berdycha, rezulatatom 2:1, po setovima 6:3, 6:7 i 6:3.

"Uživam u igri. Psihološki sam stabilan, igram dobar tenis, a uz to i pobjeđujem. Protiv Berdycha nije bilo lako, jer sam se za svaki poen morao potruditi, a on je dao sve od sebe da pobijedi. Međutim, na kraju meča mi je rekao 'danas si bio predobar za mene', što mi je ogroman poticaj, jer mi pokazuje koliko se unio u meč. Uz to, ovo je moj četvrti meč u Monte Carlu (igrao kvalifikacije op.a.), a njegov prvi i zaista sam sretan, pogotovo jer sam Berdychu dopustio samo jedan brejk, a u isto vrijeme sam napravio tri", rekao je Džumhur, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kaže da je meč bio iscrpljujući.

"Bilo je zaista iscrpljujuće, ali na kraju sam zadovoljan kako se završilo. Moram biti, tako da mi je svejedno s kim ću igrati u narednom meču, pošto je strah već odavno nestao", kazao je Džumhur, dodavši o Milošu Raoniću, protivniku u trećem kolu:

"Sviđa mi se što igram protiv Raonića, iako sam izgubio od njega u Miamiju. Njemu je odgovarala brža podloga, a šljaka je moj teren. Protiv njega mogu igrati kraće poene, što mi odgovara, jer sam već umoran, dok bih protiv Cuevasa, baš kao i u meču sa Berdychom, morao u svakom poenu dati sve od sebe. Ipak, bez obzira na ime protivnika, želja mi je odigrati još jedan kvalitetan meč i pokušati ostvariti novu pobjedu".

Država

#1653 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država »

U Starom Gradu se gradi prvi Park suma prijateljstva

Image

Iznad Sedrenika, na Grdonju, gradi se prvi Park šuma prijateljstva u Bosni i Hercegovini, koji će se prostirati na površini od šest hektara. Ovaj park gradi se na teritoriji općine Stari Grad koja je obezbijedila potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti, a projekat realizuju Šume Republike Turske, KJP“Sarajevo-šume“ i kompanija „Natron-Hayat“ d.o.o iz Maglaja.

Ideja o gradnji ovog parka postoji već nekoliko godina, kada su iz Republike Turske izrazili želju da prvi put van granica svoje zemlje sagrade ovakav park. Da bi se stekli svi potrebni uslovi za gradnju KJP „Sarajevo-šume“ je prvobitno osiguralo priključak električne energije na ovoj lokaciji, a potom su Općina Stari Grad i Sarajevo-šume sa 12.000 KM finansirali kupovinu spremnika za vodu postavljenih na ovoj lokaciji. Preduzeće “Sarajevo – šume“ trenutno vrši ograđivanje parka. Postavlja se drvena ograda u dužini od 650 metara, te žičana ograda dužine 1.100 metara. Nakon toga, predviđena je izgradnja ulazne kapije. Osim toga, pripremljene su betonske podloge za postavljanje šadrvana i kućica, a vrlo brzo iz Turske bi trebale biti dopremljene i postavljene drvene konstrukcije i ostali parkovski mobilijar koji je predviđen projektom.

Radove na izgradnji parka koji, ne samo što će biti prvi ovakve vrste u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego i površinom najveći, danas su obišli načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor preduzeća „Sarajevo-šume“ Nermin Demirović. Demirović je Hadžibajriću još jednom predstavio projekat, te kazao da će se u realizaciju uključiti i kantonalno Ministarstvo komunalne privrede.

„U projekat će se uključiti i Ministarstvo privrede koje će urediti travnate površine. Radiće se rekultivacija zemljišta, što znači preuređenje zemljane površine sa niskim rastinjem i podrastinjem, ravnanje površine, sadnja trave i uređenje staza. Na cijelom prostoru će biti postavljeno ukupno 29 objekata: šadrvana, nadstrešnica, hladnjaka, te dječije igralište,“ pojasnio je Demirović. Prema njegovim riječima, vrijednost ovog projekata je oko 400.000 KM.

Prema projektu, Park šuma prijateljstva će krasiti vidikovac sa veličanstvenim pogledom na Sarajevo i šetnica, amfiteatar koji će moći primiti 80 posjetilaca, te prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama za vježbanje. Predviđen je i kafe-restoran sa terasom. Također, predviđen je prostor za piknike, dječije igralište sa modernim mobilijarom, fontana, te hladnjaci (sjenici). Duž šetnice bit će izgrađen i drveni most, dužine 10 metara. Cijelom šetnicom bit će postavljene korpe za otpatke, smjernice i znakovi upozorenja. Park će imati i javnu rasvjetu i obezbjeđenje, odnosno konstantni nadzor kompletnog prostora. Iz preduzeća “Sarajevo-šume” najavljuju da bi radovi na završetku izgradnje Parka šume prijateljstva trebali biti završeni u julu ove godine.

krater

#1654 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Iz BiH u ratu ukradene umjetnine vrijedne milione maraka

Djela slikara Božidara Jakca odnijeta tokom rata iz Jajca sada su, 20 godina kasnije, anonimno vraćena Ambasadi BiH u Beogradu.

Čovjek koji je želio ostati anoniman vratio je Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu 44 slike sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca. Ta su djela nestala tokom rata prije više od 20 godina, a sada dvije zemlje rade na njihovom povratku. U Centru protiv krijumčarenja umjetninama kažu da je ovo prvi takav slučaj, ali da se i dalje traga za hiljadama djela ukradenih tokom i poslije rata diljem BiH.

Atelje Seida Hasanefendića ispunjen je slikama. Danas je to i mjesto gdje stanuje, ali tokom rata nije bilo tako. Iz sigurnosnih razloga do ateljea tada nije mogao dolaziti. Umjesto njega, dolazili su drugi i odnijeli blizu 130 umjetničkih djela. Nijedno do danas nije vraćeno.

“Kad bih neku računicu pravio, to je negdje možda milion i po njemačkih maraka, možda i dva.. Ne samo da su slike odnesene, odnesen je materijal“, kazao je Hasanefendić.

Nuđen otkup djela

Pretpostavlja da je među pljačkašima bio neko ko je dobro poznavao umjetnost, ko je, kaže, znao šta se može unovčiti.

“Slane su mi fotografije tih mojih slika, naravno, skinute sa blind rama i nuđeno mi je da otkupim“, istakao je on.

Sve je prijavio policiji, ali povratnu informaciju nije dobio. Nije jedini. Mnogo je slikara, kolekcionara i ustanova kojima su ukradena djela.

Među njima i Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine koja ove godine slavi sedam decenija postojanja. Posljednje dvije traga za nestalim slikama.

“Riječ je o 46 pravoslavnih ikona, dva remek djela Ferdinanda Hodlera i jedan rukopis, čini mi se“, istakao je Strajo Krsmanović iz Umjetničke galerije BiH.

Iako su prošle dvije decenije, direktor galerije vjeruje da će djela biti nađena.

Sve manje ima smisla raspolagati ukradenim umetničkim djelima. Ako nemate atest, ako nemate podatke o porijeklu, onda ih je teže prodati. Sve je manje crnog tržišta, mada ga na Balkanu još uvijek ima dosta.

“Za razliku od slika ukradenih iz Umetničke galerije BiH u Sarajevu, dela slikara Božidara Jakca odneta takođe tokom rata iz Jajca sada su, 20 godina kasnije, kako saznajemo, anonimno vraćena Ambasadi BiH u Beogradu“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Nataša Kovačev.

BiH opljačkana

Riječ je o 44 portreta sa žigom Muzeja AVNOJ-a. U ambasadi kažu da čovjek koji ih je vratio želi ostati anoniman. U resornom ministarstvu u Sarajevu navode da bi djela uskoro mogla biti vraćena.

“Razgovarali smo i sa kolegama u Ministarstvu kulture Srbije da bi se jednostavno provela sva zakonska regulativa povrata tih umjetnina“, kazala je Biljana Čamur Veselinović iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ta vijest obradovala je direktora Međunarodne galerije portreta u Tuzli. Njima je nakon rata ukradeno blizu 60 slika, a kada je shvatio da nisu jedini, Jusufović je osnovao Centar protiv krijumčarenja umjetninama.

“Ono što smo mi prikupili su podaci od kojih vam, narodski rečeno, pamet staje. Bukvalno, Bosna i Hercegovina je opljačkana i u ratu, al nastavilo se i nakon rata“, zaključio je Dženan Jusufović iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Ipak, Bosna i Hercegovina još nema ni popis ukradenih djela iako su od njihovog nestanka prošle dvije decenije. U nadležnom ministarstvu kažu da rade tome.

Izvor: Al Jazeera

:bih: :bih: :bih:
krater

#1655 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Nova investicija iz Dubaija: Bosnaplod kupio opremu vrijednu pet miliona KM

Rukovodstvo brčanskog Bosnaploda potpisalo je danas u Brčkom sa dobavljačima iz Slovenije i Srbije ugovore o kupovini opreme u vrijednosti pet miliona maraka....

Image

Poljoprivredni gigant kojeg je prošle godine slijedeći konsultantske usluge BBI banke kupio investicijski Fond iz Dubaija, dobit će najsavremeniju opremu za proizvodnju i preradu voća i povrća. Pokretanje proizvodnje u brčanskoj fabrici nastavak je velikog Projekta razvoja poljoprivrede pokrenutog na Sarajevo Business Forumu (SBF).
„Višemilionski ugovori otvaraju novu etapu u Bosnaplodovoj historiji, jer s njima počinje proizvodnja finalnih proizvoda koji nikada do sada nisu proizvođeni u ovoj kompaniji sa 68-godišnjom tradicijom.Kupljena je oprema za proizvodnju poluproizvoda, odnosno dubokozamrznutih voćnih kašastih blokova potrebnih za proizvodnju kašastih voćnih sokova, marmelada i džemova, zatim oprema za toplu preradu voća kojom se dobijaju različite vrste džemova, sokova i dječije hrane. Nabavljena je i oprema za proizvodnju linije suhog voća, kao i oprema za liniju duboko zamrznutog voća. Jasno je da će s novom opremom kompanija značajno povećati obim, ali i asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta. Sve ove aktivnosti ukazuju na to kakav će kapacitet Bosnaplod predstavljati ne samo za BiH nego i za regiju“, izjavio je Muharem Salihbašić, direktor Operacija Bosnaploda.

Konferenciji je prisustvovao i direktor BBI banke Amer Bukvić, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Sarajevo Business Forum zajedno sa BBI VIP klubom bio pokretač ove, za bh privredu izuzetno pozitivne priče. Podsjetio je kako je strani investitor po prijedlogu BBI konsultanata kupio Bosnaplod u julu 2015., s ciljem da pokrene ogromne potencijale bh. privrede i animira domaće proizvođače voća i povrća na proizvodnju, garantujući im siguran otkup.

„Ovo je veliki dan za Bosnaplod i ovu regiju. Sretni smo da su inicijative pokrenute na Sarajevo Business Forumu realizirane, te da smo velikim koracima krenuli naprijed. Bosnaplod otvara vrata lokalnim i regionalnim proizvođačima da sve ono što uzgoje sada ima i tržište“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke. On je pozvao privrednike da uzmu aktivno učešće na 7. Sarajevo Business Forumu koji će se u glavnom gradu BiH održati 4. i 5. maja.

Tokom proteklih 10 mjeseci, nakon što je dospio u posjed novog vlasnika, Bosnaplod d.o.o. Brčko je značajna sredstva uložio u program sanacije, obzirom da je svih pet objekata u krugu fabrike iz sedamdesetih godina. U isto vrijeme sanirano je i oplemenjeno 140 hektara vlastitih plantaža voća. Osim ulaganja u fabriku i opremu, Bosnaplod je počeo formirati timove kvalitetnih stručnjaka iz različitih oblasti. Tako je u martu raspisan konkurs za šest rukovodećih pozicija, a po popuni ovih pozicija nastavit će sa zapošljavanjem.

„Instalacijom nove opreme povećat će se efikasnost i fleksibilnost proizvodnje te će se stvoriti uslovi za širenja proizvodnog asortimana. Time će Bosnaplod dobiti značajnu ulogu kako na domaćem tako i na stranim tržištima. Strateški plan Bosnaploda je da postane jedan od vodećih prehrambenih proizvođača u regiji, čime će animirati poljoprivrednu proizvodnju u državi i uposliti nekoliko hiljada ljudi, direktno ili indirektno “ – rekao je Muharem Salihbašić, direktor operacija Bosnaploda.

Ugovore o kupovini opreme potpisali su danas u Brčkom Edin Salihbašić, direktor Bosnaploda i predstavnici tri kompanije: Miha Grešak, direktor Kota d.o.o. Slovenija, Jožef Bovcon, direktor firme Enoop d.o.o. Slovenija i g. Radiša Pajić, direktor firme Pigo-r d.o.o. Srbija.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i dogradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić.

akos.ba

krater

#1656 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Historijski muzej BiH: Otvorena izložba posvećena Armiji RBiH (FOTO)

Image

zložba fotografija, ratnih zastava, amblema, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i Komande 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) otvorena je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izloženo je 60 originalnih zastava jedinica Armije RBiH, više od 100 fotogafija, originalni ručni radovi boraca Armije RBiH, kao i amblemi i oznake jedinica Armije RBiH.

Major Elmir Mahmutbegović, oficir za kulturno-historijsko naslijeđe u Komandi 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, izjavio je da taj puk baštini identitet i vojno naslijeđe Armije RBiH, te da je jedan od bitnih zadataka Komande i bavljenje muzejskom djelatnošću.

Dodao je da Komanda puka permanentno radi na proširenju saradnje s institucijama koje se bave muzejskom i arhivskom djelatnošću, te najavio skoro formiranje muzeja 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

Viši kustos Historijskog muzeja Amar Karapuš istakao je da ova izložba sadrži niz izvora za proučavanje historije s kraja 20. vijeka, te da materijal kojim raspolaže Komanda 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH predstavlja značajan izvor za proučavanje novije historije, posebno s vojnog aspekta, prenosi Fena.

Izložba je organizirana u sklopu obilježavanja 24. godišnjice formiranja Armije RBiH i 11. godišnjice 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

U Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do 22. aprila.

faktor.ba

krater

#1657 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Gošća iz NASA-e večeras u Zemaljskom i predavanje na temu: Putovanje na Mars

Image

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH, Zemaljskim muzejom BiH i Ornitološkim društvom "Naše ptice", organizira edukativno-zabavni program za učenike osnovnih i srednjih škola "Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma" koji će biti održan danas u Sarajevu.

Specijalna gošća programa bit će voditeljica NASA laboratorije za istraživanje planete Mars Nagin Cox koja će prezentacijom "Usudite se činiti moćne stvari: Putovanje na Mars" otvoriti istraživački dio programa.

Program počinje oko 18 sati.

Noć u muzeju redovna je aktivnost mnogih muzeja u svijetu i reflektira osnovne principe muzejske pedagogije, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba

krater

#1658 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Uređen park u ulici Ćurčiluk mali (FOTO)

Image

Sarajevski park prekoputa Apoteke 1. maj, u ulici Ćurčiluk mali, uređen je i očišćen, te je zasađeno cvijeće. Uređenje parka, iznosom od 2.000 KM, finansirala je turska kompanija koja je u ovom parku krajem prošle godine postavila i nove klupe.

Iz Službe za komunalne poslove potvrdili su da je urađeno busenjanje, čišćenje parka od korova, sadnja trave i "žive" ograde.

Inače, u decembru prošle godine završeno je postavljanje novih i višenamjenskih parkovskih klupa firme na ovoj, ali i brojnim drugim lokacijama u Starom Gradu.

Kako su ranije potvrdili iz pomenute Službe, postavljeno je ukupno 98 klupa na lokacijama:
Trg Oslobođenja - Alija Izetbegović, park pored Apoteke 1. maj, park At mejdan, minibuska stanica Latinska ćuprija, taksi stajalište Latinska ćuprija, park do ulice Avdage Šahinagića-preko puta Vijećnice, trotoar u ulici Obala Isa-bega Ishakovića do novog mosta Vijećnica, trotoar u ulici Obala Kulina bana, autobuska stanica Vijećnica, Aleja ambasadora, Kovači, Zmajevac, Vratnik mejdan kod broja 58, ulica Mjedenica, kod sportskog terena i ispred škole, Osnovna škola „Vrhbosna“, minibusko stajalište u ulici Baruthana preko puta broja 64 i kod škole, ispred Saburine kuće, Vratnik mejdan od broja 58 do 68, Barice na platou kod minibuske stanice i parkinga i u ulici Džinina broj 12.

faktor/fena

krater

#1659 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Bihać i Petrinja apliciraju zajednički projekte za IPA program

Image

Gradska uprava Bihaća u protekle tri godine realizirala je brojne projekte prekogranične saradnje zahvaljujući kojima je na području Bihaća uspješno investirano dva miliona eura. I ove godine grad Bihać nastavlja kandidirati zajedničke projekte sa partnerskim gradovima u Hrvatskoj, a tim povodom u Petrinji je održan sastanak predstavnika Bihaća i Petrinje.

Kako je saopćeno iz kabineta bihaćkog gradonačelnika, oba grada zajednički će kandidirati projekte za IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020. godina koji obuhvata 12 županija u Hrvatskoj, 110 općina i gradova u BiH i 10 općina u Crnoj Gori i ima ukupni budžet 50 miliona eura.

Kako je kazao savjetnik gradonačelnika Bihaća Smail Toromanović, gradovi Bihać i Petrinja aplicirati će projekte koji se odnose na razvoj turizma i zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa koji ima budžet 15 miliona eura.

-Kada je u pitanju grad Bihać kandidirati ćemo projekte koji se odnose na uređenje soba i sanitarnog čvora planinarskog doma Plješevica, uređenje 15 kilometara biciklističke staze Zavalje-Pršne Uvale-Duga Luga-Veliki Skočaj, 17 kilometara pješačkih staza na potezu Zavalje-Pršne Uvale-Duga Luka, 3 vidikovca, 7 usmjeravajućih tabli, te ćemo urediti planinarsko sklonište Pahuljica na lokalitetu Šabina greda – kazao je Toromanović.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istakao je da će grad Petrinja biti spreman i sa svoje strane učiniti sve da projekti dobiju pozitivan odgovor, istaknuvši da želi jačati prijateljske, kulturne, sportske i privredne odnose Petrinje i Bihaća u narednom periodu.

krater

#1660 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

IPA fondovi prekogranične saradnje u svrhu razvoja turizma na TK-a

Image

Ministar trgovine turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić sa saradnicima primio je dekanicu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihadu Delibegović Džanić i šeficu Odsjeka za bosanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Amiru Turbić Hadžagić. Tema razgovora bio je Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora za financijsko razdoblje 2014. – 2020., odnosno javni poziv za apliciranje projekata u okviru ovog programa. Program je namijenjen projektima koji se odnose na četiri tematska područja među kojima su poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita okoliša i prirode, prevencija rizika i održiva energija i energetska učinkovitost, turizam, kultura i prirodna baština te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja. Program se financira iz dva fonda, Evropskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II. Dogovoreno je da Filozofski fakultet konkretizuje saradnju po ovom pitanju sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, za tematsko područje kulturno-historijska baština te zaštita i adekvatna valorizacija u turističke svrhe. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja bit će partner Filozofskom fakultetu u pripremi i realizaciji projekta koji zadovolji zahtjevne kriterije IPA fondova.

(Tuzlanski.ba)

krater

#1661 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Klas otvara prvi supermarket pod novim brendom: Bazar za najbolji pazar

Image

Još krajem 2014. godine kompanija Klas najavila je projekt rebrendiranja svojih prodavnica i konačno je taj projekt završen, te će danas u Sarajevu biti otvoren prvi domaći supermarket pod brendom Bazar.

Mjesto za sve

- Naš krajnji cilj je pokretanje domaćeg maloprodajnog lanca Bazar u kojem će svoje mjesto pronaći svi kvalitetni domaći proizvodi, bez ograničenja i bez dodatnih plaćanja posebnih pozicija i bez problema sa kojima se susrećemo svi već duže vrijeme na domaćem tržištu. Borba za policu će se svesti na kvalitet brenda i njegovu vrijednost na tržištu. Smatramo da ćemo na taj način pomoći domaćoj proizvodnji, te očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, kazao je za Oslobođenje Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Grupe.

Maloprodaja Klasa, podsjetio je, sada ima 50 prodajnih objekata, a u planu je da svi ovi objekti, uz otvaranje novih, budu pod brendom Bazar. U sljedećem periodu postojeći objekti u Sarajevu najprije će doživjeti rebrending.

- Naš plan je da rebrendiramo postojeće prodavnice. Želimo na ovaj način dati šansu domaćim kvalitetnim brendovima da dođu do izražaja i da na taj način steknu ravnopravne uvjete u žestokoj tržišnoj utakmici. Bazar će dati šansu i lokalnim proizvođačima da bez posrednika, uz našu pomoć i bez dodatnih troškova, pronađu svoje mjesto pod suncem, kako bi imali mogućnost plasirati proizvode po fer cijeni. Po tome smo definitivno drugačiji od ostalih i vjerujem da će i potrošači pozitivno reagovati, poručio je Hrvić.

Olakšavanje

Bosanci i Hercegovci su, dodaje, pokazali da žele kupovati svoje, domaće i kvalitetne proizvode i oni im tu namjeru sa Bazarom žele olakšati. Zbog toga i sloganom "Bazar za najbolji pazar!” žele poručiti da svi u ovoj zemlji imamo na šta biti ponosni, da su naši proizvodi kvalitetni i konkurentni.

krater

#1662 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Konaković: Za vodovod 60 miliona KM, za sigurnost više policije

Image

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo onim što je Vlada KS uradila u proteklom periodu, posebno ako se uzme u obzir da je Kanton zatekla s više od 90 miliona KM deficita i oko 40 miliona KM izvršnih presuda.
- Zaustavili smo eroziju. Uspostavili smo kontrolu rashoda, saniramo deficit... Uspjeli smo nametnuti dva nova modela ponašanja. Prvo, u Vladi i Skupštini KS ljudi se takmiče ko će bolje i više raditi, a malo vremena provodi se u svađama. Drugo, u javnim preduzećima i ustanovama nije više praksa da radi šta ko hoće, sada je sve centralizirano i svako odgovara za svoje poteze - izjavio je Konaković u intervjuu za današnji "Dnevni avaz".

Kao najveće probleme koje treba rješavati Konaković ističe vodosnabdijevanje i sigurnost građana.

- Krenuli smo hrabro. U završnoj smo fazi priprema za rekonstrukciju vodovodne mreže u koju će biti uloženo više od 60 miliona KM. Što se tiče sigurnosti, izdvojili smo novac za zapošljavanje tužilaca, a u MUP smo primili oko 130 novih policajaca. U Upravu za inspekcijske poslove primljeno je 30 inspektora. To smatramo investicijama - rekao je, između ostalog, Konaković za "Avaz".

(Vijesti.ba / FENA)

krater

#1663 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Svečanost u Kasarni "Rajlovac"

Danas obilježavanje 11. godišnjice Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH

Image

Obilježavanje 11. godišnjice Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga (OS) BiH i 24. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH bit će održano danas u Kasarni "Rajlovac" kod Sarajeva, sa početkom u 9.00 sati, saopćio je organizator. Obilježavanju će prisustvovati visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti BiH, FBiH, kantona i općina, predstavnici međunarodnih vojnih organizacija i vojno-diplomatskog kora akreditovani u BiH, predstavnici boračkih asocijacija i drugi ugledni gosti.

:bih: :bih: :bih: :bih:
krater

#1664 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Bihać: Firma ENT Comerc gradi zgradu vrijednu 10 miliona KM

Image

Bihać – Firma ENT Comerc u naselju Ozimice I realizira projekat izgradnje stambeno-poslovne zgrade vrijedne 10 miliona KM

U samom centru bihaćke gradske mjesne zajednice Ozimice I na lokalitetu nekadašnje devastirane toplane firma ENT Comerc uskoro bi trebala realizirati projekt izgradnje stambeno-poslovne zgrade vrijedne 10 miliona KM. Riječ je o nastavku investicija firme ENT Comerc na području grada Bihaća, a prema riječima Emira Rakovića, vlasnika firme ENT Comerc, do sada je u poslovne objekte ova firma investirala 10 miliona KM zahvaljujući kojima danas zapošljava 57 radnika.

Za gradsku upravu Bihaća skori početak radova na lokalitetu nekadašnje devastirane toplane znači uljepšavanje prostora u samom središtu naselja, ali i stavljanje tačke na priču oko nekadašnje toplane koja nije decenijama bila u funkciji i koja je bila mjesto za odlaganje otpada i okupljanje lutalica.

“Mi smo ovaj prostor transparentno i javno stavili u promet i na licitaciji umjesto početnih 370.000 KM dobili 675.000 KM. Usto smo objekat toplane koja je potpuno bila devastirana i neuslovna za rad uklonili. Priča o tome da se ona mogla staviti u pogon nažalost nije bila moguća jer je sve bilo uništeno, a sami građani su uklonili cijevi i skinuli radijatora u svojim stanovima, tako da se ovom problemu mora pristupiti sa jednom ozbljnom studijom o isplativosti uvođenja centralnog grijanja “- rekao je Galijašević.

(abc.ba)

krater

#1665 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Gadžo Comerc pokreće proizvodnju čajnih kolutića u Agrokomercu

Image

Velika Kladuša – Kompanija Gadžo Comerc je u iznajmljenim pogonima velikokladuškog Agrokomerca započela probnu proizvodnju čajnih kolutića koji su veliki kupci, poput Konzuma, ocijenili izuzetno kvalitetnim. Kapaciteti omogućavaju proizvodnju sedam tona kolutića na dan, a kolika će ona stvarno biti zavisi od zahtjeva tržišta.

U poslovnu 2016. godinu Gadžo Comerc je ušao veoma ambiciozno, između ostalog i sa namjerom da preradu povrća (kiseli program) poveća za 40 procenata. Prema riječima Zlatka Sejmenovića, direktora Gadžo Comerca u Velikoj Kladuši, takvu proizvodnju spremni su prihvatiti i sve brojniji kooperanti udruženi u zadruge sa kojima kompanija ima izuzetno dobru saradnju.

Mustafa Gadžo, vlasnik i direktor kompanije ističe da država, nažalost, ne podstiče ovu vrstu proizvodnje. Ilustruje to činjenicom da poljoprivrednici po kilogramu kornišona imaju poticaj od 30 feninga a oni nakon što ga prerade i upakuju u teglu nemaju ni feninga.

Gadžo Comerc na domaće i tržište u regiji plasira osam grupa proizvoda sa šezdesetak vlastitih i 20 privatnih robnih marki. Među njegovim velikim kupcima je i Konzum u čijim je marketima prodaja keksa, namaza, prerađenog voća i povrća… u 2015. godini povećana za 25 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

(krajina.ba)

krater

#1666 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Modernizacija carinskih procedura povećava šanse u međunarodnoj trgovini

Image

BiH – Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka pristupanja Bosne i Hercegovine Protokolu o izmjenama i dopunama Međunarodne konvencije o pojednostavljenju i usklađivanju carinskih postupaka (Revidirana Kyoto konvencija).

Pristupanjem Revidiranoj Kyoto konvenciji Bosna i Hercegovina stvara osnov za uspostavljanje modernih i efikasnih carinskih procedura i povećava svoje šanse u međunarodnoj trgovini.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

(akta.ba)

krater

#1667 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

RAK prihvatio smanjenje cijena usluga mobilne telefonije

Image

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH juče je u Sarajevu prihvatio informaciju o Mjerama za smanjenje cijena usluga mobilne telefonije i obavezao Agenciju da usvojeni set mjera uputi Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH, te blagovremeno obavijesti krajnje korisnike o donesenim mjerama.

Vijeće je odobrio da se na javne konsultacije uputi Pravilo o dozvolama za distribuciju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, u kojem se predlaže da se uvrsti odredba kojom bi se distributerima iz BiH naložilo da zatamnjuju emitovanje rijaliti i pseudorijaliti programa pružalaca medijskih usluga čije je sjedište izvan BiH, ukoliko se emituju mimo propisanog vremenskog ograničenja ili bez tehničke zaštite.

krater

#1668 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Vatrogasna jedinica iz Ključa boravila u Norveškoj

Image

U periodu od 02. -07. aprila 2016. godine Vatrogasna jedinica iz Ključa boravila je u norveškoj komuni Vinje gdje su učestvovali u dvije akcije gašenja požara, te u simulaciji spašavanja u saobraćajnoj nesreći. Posjeta je rezultat višegodišnje uspješne saradnje između komune Vinje i općine Ključ.U prethodnom periodu upravo iz ove komune donirana su dva vozila Vatrogasnoj jedinici u Ključu.

U ime Civilne zaštite općine Ključ i u ime Načelnika Nedžada Zukanovića, Armin Čahut šef CZ općine Ključ zahvalio se na ovakvom gestu i nada se da će biti još ovakvih i sličnih saradnji sa norveškom komunom Vinje. Tokom boravka u pomenutoj komuni, Armin Čahut je posjetio i Načelnika te Poljoprivrednu službu. Zahvalio se Nihadu Sijamhodžiću i Hidajetu Hidi Smajiću koji su bili domaćini i ugostili ih tokom njihovog boravka.

Image

krater

#1669 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Razvojna agencija USK-a svečano otvorila Stari grad Sokolac

Image

Razvojna agencija USK je u sklopu projekta „Upravljanje održivim turizmom jadranske baštine – HERA“, održala konferenciju „HERA – Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom nasljeđu Jadrana“ i svečano otvorila Stari grad Sokolac.
Na konferenciji suprezentirani rezultati i cjelokupni proces realizacije strateškog projekta HERA, financiranog u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje, s posebnim naglaskom na izradu kulturno-turističke rute u Unsko-sanskom kantonu.
Zajednički zaključak učesnika na konferenciji je da Stari grad Sokolac treba što prije staviti u funkciju turizma u Unsko-sanskom kantonu i što više zajednički raditi na ostvarivanju jednog od strateških ciljeva u našem kantonu, a to je razvoj turizma.

krater

#1670 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Policija USK-a uvodi digitalne veze

Image

Započeo je projekat digitalizacije policijskih veza na području Unsko sanskog kantona i njegova vrijednost iznosi 120 hiljada maraka, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova USK, Senad Kljajić.
„U toku je instalacija digitalnih repetitora i operativnih stanica, a po završetku ovog posla dosadašnji analogni sistem veza biće stavljen van snage. Na ovaj način uspostavićemo sistem veza koji će biti mnogo zaštićeniji, efikasniji i brži i njime će biti onemogućeno svako ometanje komunikacije policijskih snaga“, istakao je Kljajić.
Prema njegovim riječima, Unsko sanski kanton je prvi u Federaciji BiH u kojem se uvodi savremeni digitalni sistem policijske komunikacije po ugledu na evropske standarde. Ministar Kljajić je istakao kako je ovo samo jedan segment u procesu započete modernizacije policijskih snaga na području USK.

krater

#1671 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

"BUDI PRIMJER POČISTI SVOJE SMEĆE"
I Love Una: Posude za odlaganje otpada postavljene na bihaćka kupališta
U mjesecu septembru prošle godine, Udruženje ABC iz Bihaća pokrenulo je inicijativu za postavljanje novih posuda za odlaganje otpada uz rijeku Unu u Bihaću, a koja je ovih dana realizirana na terenu.

Image

Na nekoliko lokacija uz rijeku Unu, bilo je primjetno da se pojavljuju određene količine smeća zbog nedostatka posuda za odlaganje otpada. Udruženje ABC upravo iz tog razloga uputilo je Gradskoj upravi inicijativu za postavljanje dodatnih posuda za odlaganje otpada, kako bi na vrijeme prevenirali i najmanje zagađenje obala rijeke Une

Image

U suradnji sa Službom za komunalne djelatnosti grada Bihaća i Javnim komunalnim preduzećem „Komrad“ Bihać određene su primarne lokacije za postavljanje datih posuda i dogovoreno njihovo redovno pražnjenje. Dakle, navedene posude Udruženje ABC predalo je Javnom komunalnom preduzeću „Komrad“ Bihać, koje je izvršilo postavljanje istih na da date lokacije, a redovno pražnjenje i odvoz smeća vršit će se putem programa zajedničke komunalne potrošnje.

Image

Lokacije na koje su posude za smeće postavljene su uglavnom kupališta uz rijeku Unu poput Vatrogasnog, Hatinca, Brvica, Midžić mahale, Betona itd.

Image

"Kao građani Bihaća, odrasli uz rijeku Unu, ali i kao Udruženje koje već duži period kroz svoj projekat I Love Una propagira povećanje ekološke svijesti građana i očuvanje prirodnih ljepota rijeke Une, bila nam je dužnost da poduzmemo nešto po ovom pitanju. Tako smo svojim skromnim sredstvima obezbijedili sedam posuda, odnosno buradi za odlaganje smeća. Očekujemo da će poruka "Budi primjer počisti svoje smeće" doprijeti do svih naših građana koji u srcu nose Unu, i da će obavezno nakon odlaska sa kupališta sve smeće koje su sa sobom donijeli odložiti u ovu burad. Bišćani moraju više i snažnije krenuti u ekološku priču i čuvati svoju sredinu. Obzirom da je rijeka Una jedinstvena, naučimo je cijeniti još više", navodi se iz Udruženja ABC.

Image

Ovakve inicijative i mali koraci, prije svega, trebaju poslužiti kao primjer u smislu podizanja ekološke svijesti građana, ali i kao pozitivan primjer saradnje vladinog i nevladinog sektora na lokalnom nivou.

/ABC.ba

krater

#1672 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

RIJEKA UNA SPREMNA ZA RAFTERE
Arapi odupševljeno promatrali spust po nabujaloj vodi na Štrbačkom buku (FOTO)
Ni kiša danas nije spriječila skipere sa "Japodskih otoka" da na rijeci Uni isprobaju dionicu od Štrbačkog buka do Dvoslapa, kako bi ispitali ovu rafting dionicu te se lično uvjerili da nema opasnosti pred sami start sezone i spuštanja turista.

Image

Ekipa I love Una projekta, koji aktivno radi na promociji rijeke Une, zatekla se na licu mjesta te promatrala borbu raftera sa neukrotivim i nabujalim Štrbačkim bukom.

U isto vrijeme zapazili smo i grupu Arapa koji su došli na Štrbački buk da uživaju u njegovoj ljepoti, a kada su vidjeli raftere koji se na ovim niskim temperaturama spuštaju u vodu, ostali se, malo je reći iznenađeni.

Image

Promatrali smo reakcije ovih turista i uvjerili se koliko su iznenađeni borbenošću i hrabrošću skipera sa Une, a i mi, iako ovo gledamo po ko zna koji put, nismo ostali ravnodušni prem njihovim vještinama, te smo sačinili kratku fotoreportažu.

Nakon analize prvog djela unskih kasakada na licu mjesta, uslijedila je priprema i zagrijavanje...

...nakon čega je savladan prvi slap koji ima preko četiti metra.

Oduševljeni turisti nisu se libili da zatraže sliku sa unskim skiperima...

Image

...a skiper su ih krajiški ljubazno pozvali da i oni tokom svog boravka obavezno osjete slapove i sedre rijeke Une, te da iskuse rafting na ljepotici Uni.

krater

#1673 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

Otvorena poslovnice Vakufske banke u Novom Sarajevu

Nakon nedavnih preseljenja poslovnica Travnik i Bugojno u 2016. godini, dana 14.04.2016. godine svečano je otvorena i poslovnica Novo Sarajevo Vakufske banke d.d. Sarajevo na novoj lokaciji.

Image

Presjecanjem vrpce vrata ove poslovnice su otvorili direktor Vakufske banke d.d. Sarajevo Mirzet Ribić i Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo.

"Naša banka intezivno ulaže u razvoj poslovne mreže i modernizaciju usluga sa ciljem da naše usluge približimo klijentima i poslovnim partnerima.

Kroz kampanje i dinamičan tržišni, prodajni nastup smo definitivno podigli prepoznatljivost imena i pozicionirali se među vodeće banke u većinski domaćem vlasništvu po ovom kriteriju. Još bitnija mi je činjenica, da ime naše banke ne postaje samo prepoznatljivije, nego se u javnosti sve više veže za dobar, pozitivan imidž", izjavio je Mirzet Ribić, generalni direktor Vakufske banke.

Sa novim vlasnikom i rukovodstvom od 2015. godine ova banka je krenula putem promjena kroz reorganizaciju, stabilizaciju i obezbjeđenje profitabilnog poslovanja.

"Od 2015. godine Vakufska banka je otvorila poslovnice klijentima i postala otvorenija u radu. Otvaranje poslovnice na novoj lokaciji i u novom ruhu, osim što će biti jedna nova lična karta Banke, ima za cilj, da kroz poboljšanje uslova rada, komunikacije i zadovoljstva zaposlenika doprinese boljem servisiranju mreže i klijenata.

Naši novi prostori na Ilidži, Ferhadiji, te u Travniku, Jajcu, Bugojnu i Novom Sarajevu, su karakteristični po svjetlosti, prostranosti i otvorenim komunikacijskim zonama, te klijentima i poslovnim partnerima pružaju ugodan ambijent u poslovanju sa našom bankom", izjavila je Elma Zukić, izvršni direktor Vakufske Banke.

Nova poslovnica Banke nudi široku paletu usluga u oblasti poslovanja sa fizičkim i pravnim licima, a u okviru iste klijentima je na raspolaganju i bankomat, koji je na usluzi 24 sata dnevno.
krater

#1674 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

FIS: 10.000 KM za maksiofacijalnu hirurgiju KBZ

Image

FIS: 10.000 KM za maksiofacijalnu hirurgiju KBZ – Višegodišnja teška situacija u bh. zdravstvu nažalost nije zaobišla ni Kantonalnu bolnicu Zenica. Potaknuta posljednjim alarmantnim informacijama iz medija o izrazito lošoj finansijskoj situaciji suvlasnica Poduzeća FIS d.o.o., Snežana Gudelj odlučila je donirati 10.000 konvertabilnih maraka Odjelu za maksilofacijalnu kirurgiju u KB Zenica za nabavku potrebnih kirurških instrumenata i opreme.
Iz osobnog iskustva Snežana Gudelj zna koliko su veliki stručnjaci, profesionalci i ljudi angažirani u ovoj ustanovi, ljudi koji svijet mijenjaju nabolje. Naime, tačno prije godinu dana i sama je bila pacijentica koju je njihova profesionalna ekipa predvođena doktoricama Kadribašić i Vučak, uspješno operirala.
Delegaciji Kantonalne bolnice Zenica vaučer u vrijednosti 10.000 KM u ime Uprave Poduzeća FIS uručili su direktorica zajedničkih službi Marijana Čuić i voditelj Pravne službe Bojan Pavlović
Prema riječima doktorica Kadribašić i Vučak, pristigla donacija je dragocijena podrška u nabavci prijeko potrebne opreme, jer kako vele, novi kirurški instrumenti su im trenutno najpotrebniji kako bi nastavili kvalitetno obavljati i unaprijeđivati svoj posao.
U ime Uprave Kantonalne bolnice Zenica, događaju je prisustvovala i pomoćnica direktora Diana Štimjanin:
“Izražavamo iskrenu zahvalnost i jako nam je drago da u vrijeme kad si mnogi uzimaju za pravo olako blatiti zdravstvo i ljude iz struke, neko od pacijenata zvanično uputi podršku i tople riječi zahvale za našu stručnost, profesinalnost i ljubav koju ulažemo u svakodnevni posao. Zahvaljujem se ovom prilikom i svim svojim kolegama na Odjelu maksilofacijalne kirurgije na iskazanom profesinalnom odnosu.”

krater

#1675 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by krater »

KB Zenica: CT ponovno u funkciji

Image

KB Zenica: CT ponovno u funkciji – Cijenjeni korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove, informišemo vas da je u ponedjeljak, 11.4.2016. godine otklonjen kvar nastao iznenadnim prekidom napajanja struje i CT aparat je stavljen u punu funkciju u 13.30 sati istog dana.
Nakon donošenja odluke UO KBZ-a o davanju saglasnosti za sklapanje Sporazuma o izmirenju dospjelih potraživanja sa „SIEMENS MEDICINA“ d.o.o. Sarajevo i Sporazuma o izmirenju uzajamnih obaveza između JU Kantonalna bolnica Zenica i SIEMENS-a, a po prethodno usvojenoj odluci Vlade Ze-do kantona o odobravanju sredstava za refundaciju troškova finansiranja nabavke opreme i održavanja opreme u JU Kantonalna bolnica Zenica serviseri SIEMENS-a su pristupili otklanjanju kvara.
Odnosi s javnošću JU Kantonalna bolnica Zenica

Post Reply