Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
isx
#1651 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li iko problema sa maxi spremnikom na Pelling kotlu? Meni ostane vreća peleta, napravi se rupa prema pužu i ugasi se naravno peć uz poruku da nema peleta. A ima ga još 20tak kila. 
-
belfy
#1652 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kondenzator wrote: Termostat je kod kotlova na pelet totalno nepotrebna stavka koja samo smeta. Sve sto treba su termoglave.
s obzirom kako si rekao u boldovanom ja sam razumio da je termostat na kotlu nepotreban, a ne sobni (ako si na njega mislio). ako je to slucaj onda se slazem da su termoglave dovoljne, ali sve sam to vec rekao prije. jedina prednost sobnog termostata je sto je puno jeftiniji nego termoglave za svaki radijator pojedinacno.Kondenzator wrote: mislim da nisi upravu iz samo jednog razloga a neko ti je vec odgovorio, a to je da si zaboravio cinjenicu da kotao ima ugradjen termostat i da se pec gasi na 65 stepeni odnosno na koliko podesis tako da s te strane ne bi moglo doci do havarije, pitanje je bilo samo da li bi pumpa mogla napravit havariju.
- Streptokok
#1653 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Najosija, ali ipak prihvatljiva regulacija, je sobni termostat.
za klasu bolje su termoglave u kombinaciji sa pametnom pumpom
jos jednu klasu gore je regulacija temp polaznog voda u odnosu na vanjsku temperaturu plus termoglave plus pametna pumpa.
ja imam ovo srednje i prezadovoljan sam. Prije toga sam imao termostat al sam ga uzbacio poslije jedne sezone.
jos jednu klasu gore je regulacija temp polaznog voda u odnosu na vanjsku temperaturu plus termoglave plus pametna pumpa.
ja imam ovo srednje i prezadovoljan sam. Prije toga sam imao termostat al sam ga uzbacio poslije jedne sezone.
-
Kondenzator
#1654 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Streptokok wrote:Najosija, ali ipak prihvatljiva regulacija, je sobni termostat.
evo slike pumpe
https://goo.gl/photos/WDcpkLfpj8pcM5eR9
-
missko
#1655 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jel se zna sad poluzvanicno koji je pelet najbolji? Ja evo 5 god ne mogu da pitrefim
Gesendet von meinem SM-G935F
-
belfy
#1656 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da, samo je najbolje kada imas i spremnik sanitarne vode i centralni spremnik za toplu vodu i pokoji cetveroputni ventil (mis) i sobni termostat i termoglave.Streptokok wrote:Najosija, ali ipak prihvatljiva regulacija, je sobni termostat.
-
sabanss
#1657 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tri sezone FIS-ov ima ujednacen kvalitet. Nije jeftin ali izgleda da drze standard.missko wrote:Jel se zna sad poluzvanicno koji je pelet najbolji? Ja evo 5 god ne mogu da pitrefim
-
Kataklinger
#1658 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja imam termostat sa zicom pa je fiksiran na zidu u dnevnom boravku. Obzirom da je dnevni idmah iznad kotlovnice, najbrze se zagrije pa termostat iskljuci kotao prije nego sto se zagriju sobe na spratu. Zato sam ubacio termoglave na radijatore na prvom spratu i na njima podesim temperaturu od cca 21-22C a na termostatu stavim oko 23C tako da u dnevnom temperatura ambijenta nikad ne dostigne 23C da bi se gornji sprat mogao fino zagrijat. Sad ne znam kad termostat pali/gasi kotao i da li to on uopce radi na ovakvim postavkama. Znam samo da po danu skoro ne cujem radijatore i pumpu ali me u po noci pumpa ili sta vec probudi kad pocne hucat...
- Streptokok
#1659 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
obična, "glupa" pumpa.Kondenzator wrote:Streptokok wrote:Najosija, ali ipak prihvatljiva regulacija, je sobni termostat.
evo slike pumpe
-
belfy
#1660 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ispravna pumpa ne bi trebalo da se cuje skoro nikako. jedva kao zujanje. jedino da ti sistem nije dobro ozracen ili da se u istom nakupilo kakvog zaprljanja. ozraciti sistem je lako, a ako je voda koja cirkulise zaprljana dobro je odraditi ispiranje sistema za sta treba nesto vise vremena, ali nista previse zahmetli. jedino sto ti sistem bude totalno rashladjen, pa nije preporucljivo raditi na niskim vanjskim temeperaturama.Kataklinger wrote:Ja imam termostat sa zicom pa je fiksiran na zidu u dnevnom boravku. Obzirom da je dnevni idmah iznad kotlovnice, najbrze se zagrije pa termostat iskljuci kotao prije nego sto se zagriju sobe na spratu. Zato sam ubacio termoglave na radijatore na prvom spratu i na njima podesim temperaturu od cca 21-22C a na termostatu stavim oko 23C tako da u dnevnom temperatura ambijenta nikad ne dostigne 23C da bi se gornji sprat mogao fino zagrijat. Sad ne znam kad termostat pali/gasi kotao i da li to on uopce radi na ovakvim postavkama. Znam samo da po danu skoro ne cujem radijatore i pumpu ali me u po noci pumpa ili sta vec probudi kad pocne hucat...
- Streptokok
#1661 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
jaka pumpa u kombinaciji sa termoventilima hoće hučati i pištati, posebno ujutro kad je tišina.belfy wrote:ispravna pumpa ne bi trebalo da se cuje skoro nikako. jedva kao zujanje. jedino da ti sistem nije dobro ozracen ili da se u istom nakupilo kakvog zaprljanja. ozraciti sistem je lako, a ako je voda koja cirkulise zaprljana dobro je odraditi ispiranje sistema za sta treba nesto vise vremena, ali nista previse zahmetli. jedino sto ti sistem bude totalno rashladjen, pa nije preporucljivo raditi na niskim vanjskim temeperaturama.Kataklinger wrote:Ja imam termostat sa zicom pa je fiksiran na zidu u dnevnom boravku. Obzirom da je dnevni idmah iznad kotlovnice, najbrze se zagrije pa termostat iskljuci kotao prije nego sto se zagriju sobe na spratu. Zato sam ubacio termoglave na radijatore na prvom spratu i na njima podesim temperaturu od cca 21-22C a na termostatu stavim oko 23C tako da u dnevnom temperatura ambijenta nikad ne dostigne 23C da bi se gornji sprat mogao fino zagrijat. Sad ne znam kad termostat pali/gasi kotao i da li to on uopce radi na ovakvim postavkama. Znam samo da po danu skoro ne cujem radijatore i pumpu ali me u po noci pumpa ili sta vec probudi kad pocne hucat...
rješenje pametna pumpa ili regulator diferencijalnog pritiska (danfos avdo npr.). ovo drugo nisam isprobao, ali vele da bi trebalo funkcionisati.
http://www.eco-therm.rs/product/avdo-pr ... entil/461/
-
belfy
#1662 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
koji je razlog takve buke na pumpi? i koja je uloga ovog ventila ako nemas spremnik sanitarne vode, a imas termoglave?Streptokok wrote:jaka pumpa u kombinaciji sa termoventilima hoće hučati i pištati, posebno ujutro kad je tišina.belfy wrote: ispravna pumpa ne bi trebalo da se cuje skoro nikako. jedva kao zujanje. jedino da ti sistem nije dobro ozracen ili da se u istom nakupilo kakvog zaprljanja. ozraciti sistem je lako, a ako je voda koja cirkulise zaprljana dobro je odraditi ispiranje sistema za sta treba nesto vise vremena, ali nista previse zahmetli. jedino sto ti sistem bude totalno rashladjen, pa nije preporucljivo raditi na niskim vanjskim temeperaturama.
rješenje pametna pumpa ili regulator diferencijalnog pritiska (danfos avdo npr.). ovo drugo nisam isprobao, ali vele da bi trebalo funkcionisati.
http://www.eco-therm.rs/product/avdo-pr ... entil/461/
- Streptokok
#1663 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
diferencijalni pritisak u cijevima, odnosno veći pritisak u polazu u odnosu na povrat. i nije to buka na pumpi nego više u cijevima, možda malo i pumpa.
meni je ta buka strašno smetala. a nekome ne smeta, neki je čak i ne čuju.
-
belfy
#1664 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ne zvuci mi kao zadovoljavajuce objasnjenje buke razlicit pritisak vode u cijevima. razlika pritisaka je mala kada se cirkulacija uspostavi, osim ako se ne radi o jako velikim sistemima (zgrade, dvorane, hale...) sa velikom duzinom cijevi.Streptokok wrote:diferencijalni pritisak u cijevima, odnosno veći pritisak u polazu u odnosu na povrat. i nije to buka na pumpi nego više u cijevima, možda malo i pumpa.
sto se tice same vibracije pumpe koju ista prenosi na cijevi je takodjer mala, ali moze se probati postaviti fiksatori iza pumpe da bi smanjile prenos vibracije pumpe na cijevi, no kod ovih kucnih sistema nikada do sada nisam vidio da neko to napravi, jer su te vibracije male.
tako da jos uvijek mislim da u takvim sistemima ili ima zraka ili necistoca koje kolaju. tada i na pumpi dolazi do trzanja ili trokiranja koje se prenosi na cijevi, a i samo cirkulisanje takvih primjesa stvara buku.
Last edited by belfy on 19/12/2016 14:11, edited 1 time in total.
- Streptokok
#1666 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
razlika je mala osim kad počnu raditi termoventili, e tada se povećava. ko nema termoventile on sa ovim nema problema. ventil radi kao bajpas, pušta iz polaznog u povratni vod onda kada je nejednak dif pritisak.. guglaj malo, dosta se o tome govorilo po forumima.belfy wrote:ne zvuci mi kao zadovoljavajuce objasnjenje buke razlicit pritisak vode u cijevima. razlika pritisaka je mala kada se cirkulacija uspostavi, osim ako se ne radi o jako velikim sistemima (zgrade, dvorane, hale...) sa velikom duzinom cijevi.Streptokok wrote:diferencijalni pritisak u cijevima, odnosno veći pritisak u polazu u odnosu na povrat. i nije to buka na pumpi nego više u cijevima, možda malo i pumpa.
sto se tice same vibracije pumpe koju ista prenosi na cijevi je takodjer mala, ali moze se probati postaviti fiksatori iza pumpe da bi smanjile prenos vibracije pumpe na cijevi, no kod ovih kucnih sistema nikada do sada nisam vidio da neko to napravi, jer su te vibracije male.
tako da jos uvijek mislim da u takvim sistemima ili ima zraka ili necistoca koje kolaju. tada i na pumpi dolazi do trzanja ili trokiranja koje se prenosi na cijevi, a i samo cirkulisanje takvih primjesa stvara buku.
a sto se tice onog ventila ja ne vidim kako ce on smanjiti pritisak voda ako nema gdje da ga odvede...
-
belfy
#1667 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pogledao sam, pa se onda sjetio rasprave, zato i izbrisah zadnju recenicu... samo, cini mi se da nije bajpas izmedju vodova, nego samo bajpas pumpe. no, nebitno, ja jos uvijek mislim da ta razlika na kucnim sistemima ne moze biti tolika da cijevi bruje (to se desava kod velikog diferencijalnog pritiska).
...mada sada dok ovako razmisljam...pogresno projektovan sistem bi mozda mogao. ako ima puno duzih cijevi manjeg precnika uporedo sa slicnom duzinom cijevi veceg precnika. mada vecina kucnih sistema ide preko razdjelnika koji imaju izlaze istog precnika, ali moguce da je neko drugacije radio... mah, razloga moze biti jos, tako da brujanje cijevi se moze desiti, samo mislim da je malo vjerovatno. ja bih tipovao prvo na one dvije opcije. nista ne kostaju, sem nesto malo vremena. sve ostalo nakon toga.
...mada sada dok ovako razmisljam...pogresno projektovan sistem bi mozda mogao. ako ima puno duzih cijevi manjeg precnika uporedo sa slicnom duzinom cijevi veceg precnika. mada vecina kucnih sistema ide preko razdjelnika koji imaju izlaze istog precnika, ali moguce da je neko drugacije radio... mah, razloga moze biti jos, tako da brujanje cijevi se moze desiti, samo mislim da je malo vjerovatno. ja bih tipovao prvo na one dvije opcije. nista ne kostaju, sem nesto malo vremena. sve ostalo nakon toga.
-
Kondenzator
#1668 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znaci jedini problem koji mi mozemo imati je buka u cijevima ? Nikakve druge posljedice?Streptokok wrote:obična, "glupa" pumpa.Kondenzator wrote:Streptokok wrote:Najosija, ali ipak prihvatljiva regulacija, je sobni termostat.
evo slike pumpe
Da li je 100% da cemo imat to pistanje u cijevima s ovom "glupom" pumpom ili ne ?
- Streptokok
#1669 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
problem zbog čega?Kondenzator wrote:[
Znaci jedini problem koji mi mozemo imati je buka u cijevima ? Nikakve druge posljedice?
Da li je 100% da cemo imat to pistanje u cijevima s ovom "glupom" pumpom ili ne ?
pištanja će biti u kombinaciji sa termoventilima.
- Streptokok
#1670 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kako god, ali ja kad sam ugradio grundfos alfa 2 riješio sam se sve buke, i ventila i cijevi. sad je to ljepota jedna.belfy wrote:pogledao sam, pa se onda sjetio rasprave, zato i izbrisah zadnju recenicu... samo, cini mi se da nije bajpas izmedju vodova, nego samo bajpas pumpe. no, nebitno, ja jos uvijek mislim da ta razlika na kucnim sistemima ne moze biti tolika da cijevi bruje (to se desava kod velikog diferencijalnog pritiska).
-
belfy
#1671 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
koju si prije pumpu imao? i, koliko si dao za alfa2?Streptokok wrote:kako god, ali ja kad sam ugradio grundfos alfa 2 riješio sam se sve buke, i ventila i cijevi. sad je to ljepota jedna.belfy wrote:pogledao sam, pa se onda sjetio rasprave, zato i izbrisah zadnju recenicu... samo, cini mi se da nije bajpas izmedju vodova, nego samo bajpas pumpe. no, nebitno, ja jos uvijek mislim da ta razlika na kucnim sistemima ne moze biti tolika da cijevi bruje (to se desava kod velikog diferencijalnog pritiska).
-
missko
#1672 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je fisov sada al tesko se palisabanss wrote:Tri sezone FIS-ov ima ujednacen kvalitet. Nije jeftin ali izgleda da drze standard.missko wrote:Jel se zna sad poluzvanicno koji je pelet najbolji? Ja evo 5 god ne mogu da pitrefim
belfy wrote:dupli.
- Streptokok
#1673 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bila grundfos basic. Alfe su oko 350 i ne godi im sobni termostat i cesto pali/gasi.belfy wrote:[q
koju si prije pumpu imao? i, koliko si dao za alfa2?
-
belfy
#1674 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ma samo mjerim ulozeno i dobiveno. pri mjenjanju pumpe si svakako morao mijenjati kompletnu vodu u sistemu i nakon toga raditi i odzracivanje. zato mislim da si mogao proci puno jeftinije, jer je cijena te pumpe (koliko vidim) tri puta veca od obicne Grundfoss-ove. no, ako ti je rijesilo problem, to je ok.Streptokok wrote:Bila grundfos basic. Alfe su oko 350 i ne godi im sobni termostat i cesto pali/gasi.belfy wrote:[q
- Streptokok
#1675 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A gle, svakako sam morao kupiti novu pumpu pa sam se odlucio na alfu. Nasao sam je na piku za 200, neotpakovana. A voda ko voda, ne kosta puno kao ni odzracivanje. To sam sam šarafao.belfy wrote:ma samo mjerim ulozeno i dobiveno. pri mjenjanju pumpe si svakako morao mijenjati kompletnu vodu u sistemu i nakon toga raditi i odzracivanje. zato mislim da si mogao proci puno jeftinije, jer je cijena te pumpe (koliko vidim) tri puta veca od obicne Grundfoss-ove. no, ako ti je rijesilo problem, to je ok.Streptokok wrote:Bila grundfos basic. Alfe su oko 350 i ne godi im sobni termostat i cesto pali/gasi.belfy wrote:[q
ps. Alfa mi vecinu vremena radi na 6-7w, i za par sezona ce se otplatiti a ona bi trebala raditi dugo godina.