Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#1651 Re: Istočno Sarajevo

Post by JThomas »

Ras Al Ghul wrote:
Chisum wrote:Volio je fudbal, volio je Zvezdu, sanjao je kako istrcava na travnjak Marakane... iz hiljada grla ori se njegovo ime...

...ali, kako Mokro ima samo folklornu sekciju, kurs kukichanja i videoteku - dali su ga u drotove.

Nego, sta se desava u ovom sarajevskom prigradskom naselju? Ima li kakav update? Je li nikla jos koja zeleno-zuto-roza zgrada sa PVC stolarijom i baroknim balustradama?
Po drotu iz Vojkovića Bošnjaci masovno naseljavaju IS i traže poslove tamo :lol: još možeš zamisliti, proporcionalan je broj radnika Srba iz IS u Sarajevu, sa brojem radnika Bošnjaka u IS :lol:
i dolaze da piju kafu u "spasi"...
Creasy

#1652 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Image

Krepajte! :D
Chisum

#1653 Re: Istočno Sarajevo

Post by Chisum »

:lol: :lol:

Nego, nije fazon da ovakvo kultno mjesto nema svoju pjesmu, svoju himnu.

Last edited by Chisum on 08/05/2014 20:38, edited 1 time in total.
Cossack

#1654 Re: Istočno Sarajevo

Post by Cossack »

Image

Tu sam čovjek. Tu kupujem! :lol:
Arata

#1655 Re: Istočno Sarajevo

Post by Arata »

Cossack wrote:Image

Koliko ja znam, ovoga već godinama nema.
Ras Al Ghul

#1656 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

Arata wrote:
Cossack wrote:Image

Koliko ja znam, ovoga već godinama nema.
Tuga je da ga je ikad i bilo :lol:
Cossack

#1657 Re: Istočno Sarajevo

Post by Cossack »

Selo moje ljepše od Pariza! :lol:
stativa

#1658 Re: Istočno Sarajevo

Post by stativa »

Chisum wrote:Taj vragolasti narodni humor, izmedju dva plasta sijena...

Ne dozvoli da iscezne, da nestane... Zapisuj, biljezi.
:lol:
Creasy

#1659 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Cossack wrote:
Selo moje ljepše od Pariza! :lol:

Image

Tvoje je još ljepše. :D
Creasy

#1660 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Ako si ti Sarajka, ja sam Moskovljanin. :D
ultima_palabra

#1661 Re: Istočno Sarajevo

Post by ultima_palabra »

cezzar wrote:@creasy, ne raspravljaj se, to je samo raja koja iznova dokazuje svoj duh. nego jutros u "spasi" cujem dobar vic :D , slusaj:

Sjedi Mujo u dnevnoj sobi i bleji u televizor, a njegov sin na stolu rješava domaći. Nakon par minuta sin upita: 
- Babo, možeš mi pomoć oko zadaće? 
Mujo se trgne i potvrdno klimne: 
- Da čujem. 
Klinac pročita zadatak: 
- Ibro je za rođendan kupio 17 litara soka, 7 litara su popili njegovi prijatelji, 3 je popio Ibro s roditeljima. Koliko soka je ostalo, ako je nana popila još dvije litre? 

Konta Mujo, konta, i nakon pet minuta se oglasi: 
- Kažeš, mali se zove Ibro?
Chisum wrote:Taj vragolasti narodni humor, izmedju dva plasta sijena...

Ne dozvoli da iscezne, da nestane... Zapisuj, biljezi.
animals

#1662 Re: Istočno Sarajevo

Post by animals »

Sramota je da u danasnjoj Evropi postoji nesto ovako kao Istocno Sarajevo..
Bodkin

#1663 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

animals wrote:Sramota je da u danasnjoj Evropi postoji nesto ovako kao Istocno Sarajevo..
:lol: :lol: :zid: :zid: :zid:
Ras Al Ghul

#1664 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

Creasy wrote:Ako si ti Sarajka, ja sam Moskovljanin. :D
Cossack

#1665 Re: Istočno Sarajevo

Post by Cossack »

Ras Al Ghul wrote:
Creasy wrote:Ako si ti Sarajka, ja sam Moskovljanin. :D
Ako je Istočno Sarajevo grad onda je Vogošča epicentar svijeta! :mrgreen:
Cossack

#1666 Re: Istočno Sarajevo

Post by Cossack »

cezzar wrote:
Cossack wrote: Ako je Istočno Sarajevo grad onda je Vogošča epicentar svijeta! :mrgreen:
pa naravno, vogošta vazda srpska bila. :D
Akcenat ide na zadnju riječ... ;-)
Straza

#1667 Re: Istočno Sarajevo

Post by Straza »

Romeo 80 wrote:
Straza wrote:Ima li Bosnjaka da rade u Lukavici?
Pa samo zgrada Sipe ti je u Lukavici, da ne govorimo o ostalom...

To je dobro. Zaposlit ce se jos u drzavnom zatvoru. To ce pomoci pri naseljavanju Bosnjaka i u tom pravcu. Vec danas imas puno praznih stanova i ne prestaje sa novogradnjom.

Ne moze vise doci do masovnijeg naseljavanja Srba u Lukavici. Srbi vise ne postoje u Federaciji. Tacnije ovo malo sto je ostalo se nece pomicati u tom pravcu. Ko je htjeo otici, otisao je. A nema nekog rezervnog bazena ili zaledine odakle bi dolazili u znacajnijim valovima. U zaledini imamo Kalinovik, potez Foca - Visegrad i slicnma mjesta koja su totalno propala i tu nema velikog potencijala.

Dakle najveci potencijalni kupci su Bosnjaci i sarajevske kotline. Za sada to nije izrazeno. Ali promjenit ce se to. Kada bude radilo 5-600 Bosnjaka tamo. Bit ce dosta praznih stanova sto automatski znaci i nize cijene.
falcon_iv

#1668 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

Straza wrote:
Romeo 80 wrote:
Straza wrote:Ima li Bosnjaka da rade u Lukavici?
Pa samo zgrada Sipe ti je u Lukavici, da ne govorimo o ostalom...

To je dobro. Zaposlit ce se jos u drzavnom zatvoru. To ce pomoci pri naseljavanju Bosnjaka i u tom pravcu. Vec danas imas puno praznih stanova i ne prestaje sa novogradnjom.

Ne moze vise doci do masovnijeg naseljavanja Srba u Lukavici. Srbi vise ne postoje u Federaciji. Tacnije ovo malo sto je ostalo se nece pomicati u tom pravcu. Ko je htjeo otici, otisao je. A nema nekog rezervnog bazena ili zaledine odakle bi dolazili u znacajnijim valovima. U zaledini imamo Kalinovik, potez Foca - Visegrad i slicnma mjesta koja su totalno propala i tu nema velikog potencijala.

Dakle najveci potencijalni kupci su Bosnjaci i sarajevske kotline. Za sada to nije izrazeno. Ali promjenit ce se to. Kada bude radilo 5-600 Bosnjaka tamo. Bit ce dosta praznih stanova sto automatski znaci i nize cijene.
Ne pretjeruj!
O kakvom ti masovnom naseljavanju pises? Niko nema nista protiv Bosnjaka i niko im ne brani da kupuju stanove u Lukavici. Ovo je fizicki jedna cjelina (Sarajevo i I. Sarajevo) ali je stvarnost malo drugacija. Problema nema i na svu srecu postoji saradnja i fluktuacija ljudi je normalna. Bosnjaci ne kupuju stanove jer i kod njih je teska situacija kao i u Srpskoj. Niko nema para za bacanje. Zasto bi neko od Bosnjaka kupovao stan u I. Sarajevu kad za iste pare moze kupiti stan na Stupu ili nekom drugom dijelu grada Sarajeva sa bosnjackom vecinom? Oni koji grade stambene zgrade racunuju na nastavak priliva Srba iz Sarajeva i onih koji su izbjegli u ratu u druge dijelove Srpske i Srbije. Dosta stanova je pronaslo kupce i u Srbima iz drugih dijelova BiH koji su dosli da rade u zajednickim institucijama. Znas li da vecina Srba koji zive u Sarajevu djecu na skolavonje salju u skole u Lukavici (OS 'Sveti Sava' i OS 'Petar Petrovic Njegos'? Na ovom forumu je objavljen zvanican podatak RZZS RS da je od 2 300 osnovaca u Lukavici samo jedan bosnjacki ucenik. Eto kako stoji Lukavica sa 'poklapanjem'.

Na ovoj fotografiji se dobro vidi koliko se Lukavica izgradila u nekoliko proteklih godina. Fotka je iz 2006.

Od Spase ni traga ni glasa...

Image
Straza

#1669 Re: Istočno Sarajevo

Post by Straza »

To nije pretjerivanje vec logican slijed stvari.

Nece biti doseljavanja Srba iz tzv Federacije jer ih tamo vise i nema. Mozes "izvuci par stotina" osoba ali je to beznacajno na duge staze. Ovo par hiljada sto je ostalo ce ili nestati (stariji) ili se stopiti u bosnjacki korpus. To je logican proces.

Nemate nekog demografskog zaleda iz kojeg bi crpili nove doseljenike. Evo kako je bilo u 2012( jos nemamo podatke za 2013 ali preliminarni podaci ukazuju da ce biti jos gore)

Opcina : zivorodeni/umrli

I. Ilidza : 131/214(-83)
I. Stari Grad : 7/31(-24)
I. Novo Sarajevo : 100/122(-22)
Pale : 197/226(-29)
Trnovo : 4/15(-11)

Ukupno : - 169

Opcine iz kojih mozete imati doseljenike.

Visegrad : 53/135(-82)
Kalinovik : 11/46(-35)
Novo Gorazde : 4/16(-12)
Rogatica : 104/144(-40)
Rudo : 26/66(-40)
Sokolac : 115/178(-63)
Foca : 110/227(-117)
Han Pijesak : 19/64(-25)
Cajnice : 28/53(-25)

Ukupno : -439

Kao sto vidis iz ovih podataka broj zivorodenih na potezu Lukavica-Trnovo-Pale nije dovoljan da odrzi trenutni broj stanovnika. Dakle vec sada imas vise stambenih jedinica nego sto je potrebno. Nove zgrade se grade za doseljenike. Gornji podaci ukazuju na stanje podrucja iz kojeg se mogu crpiti doseljenici. A stanje se moze nazvati ; u banani.

Iluzorno je ocekavati da ce se svi iz poteza Foca-Visegrad- Sokoloac doseiliti u Lukavicu. Tu mozes racunati na svega par hiljada doseljenika u buducim decenijama.

Pricam ti o procusu koji ce se desiti u narednim decenijama. Dugotrajni proces koji je neminovan. Jedino sto to moze umanjiti je potpuno stopiranje novogradnje. Ali to se naravno nece desiti.

Sto se ucenika. To je nebitno. Bosnjaci koji zive ili ce ziviti u Lukavici mogu slati svoju djecu u skole na Dobrinji ili slicno.
CSKA

#1670 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Bosnjaci ispadose kao Borg.

We Are the Borg. You Will be Assimilated. Resistance is Futile.

Image
Straza

#1671 Re: Istočno Sarajevo

Post by Straza »

CSKA wrote:Bosnjaci ispadose kao Borg.

We Are the Borg. You Will be Assimilated. Resistance is Futile.

Image

Trolas

Ono sto pisem je realnost i neminovnost.

Vecina uvjek asimilira manjinu u vecim gradskim centrima. Tako je isto i sa Bosnjacima u Banja Luci. Nema bosnjackih sela oko Banja Luke i ovi u gradu se posrbljavaju. Lagano ali sigurno. Dva primjera.

Kosta Sandić, sin Dragana i Adise
http://banjaluka.rs.ba/front/article/9249/

Petrana Šajin, kći Dušana i Nermine
http://banjaluka.rs.ba/front/article/9203

To se desava svugdje u svijetu. Cak i tamo gdje postoje jos drasticnije razlike (boja koze, vjera, kulturni odgoj itd.) Uzmimo primjer Zinedine Zidana. Alzirac, musliman ali je njegova zena francuskinja i djeca se zovu Enzo, Lucas, Elyaz i Theo. Francuzi 1/1. Takvih je na svakom koraku.

To su naravno dugotrajni procesi. Generacijski procesi. Treba citati sa razumjevanjem ono sto pisem. Niko ne kaze da ce se od naredne godine naseliti 10.000 Bosnjaka u Lukavicu. Ali taj trend ce postojati i biti znacajniji iz godine u godinu. Vec sam naveo razloga zasto ce doci do toga.
radostan dan

#1672 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

pustite čovjeka, pametno zbori...
straža, ako uzmem stan u dogledno vrijeme za milju i sto, računaj na mene da ću ga prodavati za hiljadu i 300, 350.
čujemo se drug...
Dino777

#1673 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dino777 »

Gdje ima da se kupi pirotehnika ovdje u Lukavici,neki dio commerce..jel najblize Tomu?
Havatar

#1674 Re: Istočno Sarajevo

Post by Havatar »

Dino777 wrote:Gdje ima da se kupi pirotehnika ovdje u Lukavici,neki dio commerce..jel najblize Tomu?
Pitari nabavljaju preko Taurunum boysa :mrgreen:
Banksy

#1675 Re: Istočno Sarajevo

Post by Banksy »

Straza wrote: Niko ne kaze da ce se od naredne godine naseliti 10.000 Bosnjaka u Lukavicu. Ali taj trend ce postojati i biti znacajniji iz godine u godinu. Vec sam naveo razloga zasto ce doci do toga.
To je notorna glupost. Taj trend ne postoji, niti će ga biti u budućnosti. Stan kupljen za 1200 km/m2, danas ne možeš prodati za 1000, bio Bošnjak ili Srbin.
Te livade i sablasne, prazne zgrade naseliće još pokoji seljak Srbin iz IB i tu će završiti ta tužna, smiješna priča o novom srpskom gradu na južnim livadama predgrađa Sarajeva.
Post Reply