NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mayab

#16476 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mayab »

za sve je kriva odlazeća BeHa administracija, kako se to voli reći, diži cijene, rokaj, beri silne pare od poreza i akciza, a kad se konstituira nova (stara) vlast, bumo videli...ovi sadasnji hohstapleri možda tad nesto i spuste, da se pokažu, a ako se vlast složi od ovih građanskih, da vivdimo hoćel šta uraditi ili se ušutiti, a pare kaplju....
I gdje su sada inicijative za kakve prosvjede :lol:
:run:
kojot1

#16477 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by kojot1 »

Bosanska vlast je u dosluhu sa srpskom i cuo sam da imaju dil da i bosanci dignu cene i da onda nemamo kud i da placamo gorivo 200 din (1.7 evra)
howdy

#16478 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by howdy »

kojot1 wrote:Bosanska vlast je u dosluhu sa srpskom i cuo sam da imaju dil da i bosanci dignu cene i da onda nemamo kud i da placamo gorivo 200 din (1.7 evra)

bosna kopira sve ono sto srbija uradi u roku od 6 mjeseci.
Seawolf

#16479 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Seawolf »

nepass1 wrote:Ja gledao na njemackom nekom kanalu kako ovi vlasnici malih benzinskih pomagaju, unistise ih veliki, primorani spustiti cjene da zaradjuju oko 2 centa na litru. Mozda je i suplja haj mu ga znaj. A nasi po pola marke jebo te zivot.
Kojom računicom si došao do toga da je zarada pola marke po jednom litru goriva?
nepass1

#16480 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by nepass1 »

Seawolf wrote:
nepass1 wrote:Ja gledao na njemackom nekom kanalu kako ovi vlasnici malih benzinskih pomagaju, unistise ih veliki, primorani spustiti cjene da zaradjuju oko 2 centa na litru. Mozda je i suplja haj mu ga znaj. A nasi po pola marke jebo te zivot.
Kojom računicom si došao do toga da je zarada pola marke po jednom litru goriva?
Zar neko nije ovdje stavljao neke racunice?
duminjo

#16481 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by duminjo »

Imo Sam druga u srednjo ciji otac je Otvorio pumpu. On kaže da je pet feninga po litru zarade Nesto ekstra, haman da ne moze bolje. Prosjek je dva Do tri feninga po litru. Ako je on Lago, lažem i ja.
Seawolf

#16482 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Seawolf »

nepass1 wrote:
Seawolf wrote:
Zar neko nije ovdje stavljao neke racunice?
Jeste, ali računice u kojima je nedostajalo 0,25 do 0,30 KM troškova rafinerijske prerade i transporta, po jednom litru goriva.
Naslovnica

#16483 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Naslovnica »

duminjo wrote:Imo Sam druga u srednjo ciji otac je Otvorio pumpu. On kaže da je pet feninga po litru zarade Nesto ekstra, haman da ne moze bolje. Prosjek je dva Do tri feninga po litru. Ako je on Lago, lažem i ja.
Naravno da je laž.
Većina pumpi ima neki popust na lojalnost, 3-6 kpf, čak i više. Nema šanse da bi radili na svoju štetu.
Mislim da je min. 8-10kpf, vjerovatno i više.
duminjo

#16484 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by duminjo »

Naslovnica wrote:
duminjo wrote:Imo Sam druga u srednjo ciji otac je Otvorio pumpu. On kaže da je pet feninga po litru zarade Nesto ekstra, haman da ne moze bolje. Prosjek je dva Do tri feninga po litru. Ako je on Lago, lažem i ja.
Naravno da je laž.
Većina pumpi ima neki popust na lojalnost, 3-6 kpf, čak i više. Nema šanse da bi radili na svoju štetu.
Mislim da je min. 8-10kpf, vjerovatno i više.
Pa eto oko desetak neka bude.. Samo ovo pola Marke po jednom litru bas zvuci odvratno puno
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16485 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Seawolf wrote:
Hajde ti dokazi nama da nije pola marke zarada????? Imaš li ti dokaz za takvo nešto????
pepeljara

#16486 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

koliko je bmb i plin na gazprom wisa?
Seawolf

#16487 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Seawolf »

konektovan wrote:
Seawolf wrote:
Hajde ti dokazi nama da nije pola marke zarada????? Imaš li ti dokaz za takvo nešto????
Imam, naravno, ne bih pisao bez veze.

Dokaz je tabela koju je postavio cjenjeni kolega forumaš, a u kojoj je "makroekonomski analitičar", gospodin Faruk Hadžić, naveo tačnu cijenu jednog litra sirove nafte (0,763 KM), na datum 16. oktobra, pri tome je, iz samo njemu znanih razloga, izjednačujući sa nabavnom cijenom jedne litre goriva:

Image

Ako koristeći informacije iz ove tabele da je:

- cijena jednog litra sirove nafte 16. oktobra 2018-e, bila 0,763 KM;

- nameti države istoga toga datuma, bez PDV-a, iznosili 0,8613 KM (nameti države navedeni u tabeli, od 1,21 KM, umanjeni za iznos PDV-a iz prodajne cijene od 2,40 KM, koji je 0,3487 KM) i

- prodajna cijena jednog litra EURODIZELA na pumpi, tog istog datuma, bez uračunatog PDV-a i bez 0,01 KM takse za naftne derivate, iznosila 2,0513 KM.

Dolazimo do računice da je razlika između prodajne cijene jednog litra EURODIZELA na pumpi i prodajne cijene jednog litra sirove nafte uvećane za akcize i ostale državne namete (bez PDV-a), jednaka 0,427 KM.

Za zaradu po jednom litru EURODIZELA na pumpi, navedenu razliku je potrebno dodatno umanjiti za troškove prerade u rafineriji i troškove transporta koji iznose 0,25 do 0,30 KM po jednom litru EURODIZELA.

Dakle, za svaki litar EURODIZELA koji se prodao po cijeni od 2,41 KM (sa uračunatim PDV-om i sa uračunatom taksom za naftne derivate), zarada je 0,127 do 0,177 KM.

No, kako znamo da se dosta goriva proda po cijenama koje su niže od navedenih 2,41KM, onda je jasno da je i prosječna zarada po jednom litru goriva znatno manja od navedenog raspona i vjerovatno je, u većini slučajeva znatno niža od 0,10 KM.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#16488 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mali_milojica »

konektovan wrote:
Seawolf wrote:
U 2.4 KM u litri goriva akcize i pdv ti cine cca. 50%
Dakle 1.2 KM ide državi.

0.75 KM ti je litar sirove nafte.
Dakle, u 0.45 KM razlike ti je uračunat.
Prijevoz do rafinerije.
Carina.
Proizvodnja u rafineriji.
Zarada rafinerije.
Prijevoz do pumpe.
Zarada pumpadzije.
Dakle, svi navedeni gore podijele zaradu od 45pf po litri.
Last edited by mali_milojica on 04/11/2018 16:05, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16489 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mk ultra »

Nije valjda da je frajer racunao sa sirovom naftom :shock:
Kao sto sam vec pisao pd 0.55-0.6 eur\l gotovog dizela
Jedino gdje se moze usicariti je dodavanjem vise od 7% jeftinijeg biodizela
Last edited by mk ultra on 04/11/2018 16:08, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#16490 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mali_milojica »

Makroekonomski analitičar, univerzitet Travnik, istureno odjeljenje sa Kobiljace.
Throttle

#16491 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

Ako je zarada manja ili jednaka 15kf, kako je onda razlika na pumpama i po 20kf? Koji zaradjuju 10-15kf? Ovi jeftiniji?
Seawolf

#16492 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Seawolf »

Throttle wrote:Ako je zarada manja ili jednaka 15kf, kako je onda razlika na pumpama i po 20kf? Koji zaradjuju 10-15kf? Ovi jeftiniji?
Pa ima jeftinijih i skupljih rafinerija.
Throttle

#16493 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

U Zenici onda svi kupuju od skupljih, svuda iste cijene :lol:
isx

#16494 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by isx »

mali_milojica wrote:Makroekonomski analitičar, univerzitet Travnik, istureno odjeljenje sa Kobiljace.
Lik ne razlikuje osnovne pojmove makroekonomije. Ko mu dodjeli titulu analitičar.
basicm

#16495 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by basicm »

Nista, od sada ostavljam baksisa na pumpi da se jadni ne pate. Sevap je.
konektovan

#16496 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

basicm wrote:Nista, od sada ostavljam baksisa na pumpi da se jadni ne pate. Sevap je.
Hebote, nevjerovatno zvuci ovo gore napisano, ali dajte humanitarni broj za pumpadzije, nema druge. :mrgreen: :thumbup:
Seawolf

#16497 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Seawolf »

konektovan wrote:
basicm wrote:Nista, od sada ostavljam baksisa na pumpi da se jadni ne pate. Sevap je.
Hebote, nevjerovatno zvuci ovo gore napisano, ali dajte humanitarni broj za pumpadzije, nema druge. :mrgreen: :thumbup:
Ma bezbeli da nevjerovatno zvuči.

Puno vjerovatnije zvuči da su prodajna cijena jednog litra sirove nafte u Norveškoj i nabavna cijena jednog litra EURODIZELA u Podlugovima, identične.
konektovan

#16498 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Seawolf wrote:
konektovan wrote:

Puno vjerovatnije zvuči da su prodajna cijena jednog litra sirove nafte u Norveškoj i nabavna cijena jednog litra EURODIZELA u Podlugovima, identične.
Kako objašnjavaš cinjenicu da cijene goriva na nekim pumpama, budu i do 20-25 kpf nize u odnosu na druge????? Bojim se da i ti isto veze nemaš ko i taj makro kojem se smiješ.
seoBIH

#16499 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by seoBIH »

Jednostavno je, imaju zalihe jeftinog goriva :D
Seawolf

#16500 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Seawolf »

konektovan wrote:
Seawolf wrote:
konektovan wrote: Hebote, nevjerovatno zvuci ovo gore napisano, ali dajte humanitarni broj za pumpadzije, nema druge. :mrgreen: :thumbup:

Kako objašnjavaš cinjenicu da cijene goriva na nekim pumpama, budu i do 20-25 kpf nize u odnosu na druge????? Bojim se da i ti isto veze nemaš ko i taj makro kojem se smiješ.
Ne boj se, veze nemam.

Hvala lijepo i do viđenja.
Post Reply