Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
krakatoa wrote:U vrijeme februarskih protesta banda je iz firme ukrala 18 man motora za autobuse i 15 mercedes mjenjača. Također ta ista banda je pokrala nafte više nego što je Kuvajt ima. Jedino rješenje je likvidacija grasa, uložiti novac u CTS jer ljudi zaista znaju svoj posao a ovu adanooo bandu izbaciti na ulicu, oduzeti im radne knjižice i doživotno zabraniti mogućnost zaposlenja i penzionisanja. Gdje god ti dođu, uništiće sve.
Nažalost pravo na rad je ustavno pravo i ne bi me čudilo da takvi dođu na neka rukovodeća mjesta u kifla kantonu i banana državi.
Neka odu u stečaj i neka novu firmu naprave, ali dati CTS-u bi bila katastrofa. Tamo gdje CTS stane da pokupi putnike, odmah se kolona napravi, jer očito ne razumiju poentu javnog prevoza.
Samo još da kažem da vozači pojma nemaju da li trebaju priznate neke GRAS-ove kupone, ili ne, pa neki priznaju studentske uz indeks, dok drugi ne priznaju, a o istoj liniji se radi. Ili možda znaju, ali zarađuju dodatno.
Izvor informacije: urbana legenda ili ono "pričo mi jaran čiji šura radi u GRAS-u"
Potrudite se da malo bolje izmišljate.
A u GRAS-u normalno kao što ima vrijednih, radnih, poštenih, marljivih ljudi, tako ima i ološa, lopova, papaka, ljenština,. Uzmi bilo koju grupu recimo 50 ljudi biće i jednih i drugih.
Nestajalo je stare gvožđurije, kralo se gorivo pa su u neka vozila ugrađene i rešetke protiv krađe. Nestali su akumulatori i radio stanice iz pokvarenih vozila itd (počinilac je ostao nepoznat) ali nije moguće da nestane 15 nepostojećih Mercedes mjenjača!
Jbg, uzimi samo 50 ljudi, sigurno među njima ima lopova, varalica, ljenština, kabadahija, ali ima i poštenih, vrijednih, humanih, čestitih ljudi.
Uostalom pa hajmo reći da se na primjer svaki dan krađom pravila šteta u prosjeku 1.000KM u toku 20 godina, opet to nebi bilo ni 5% od štete koja je nastala lošom ekonomskom politikom kako firme tako i kantona.
-Loša politika subvencije karata i subvencioniranih kategorija. Nakon izmjena 2000 godine GRAS je prvi put poslovao sa gubitkom.
-Slaba naplata. Bilo je nekad i pojačanih kontrola ali slabog efekta. Mislim da se tek sad krenulo u pravom smjeru ali još ima šveranja.
-Zapošljavanje preko rodbinskih, jaranskih, švalerskih i stranačkih veza na nepotrebna radna mjesta.
-Pokušaj direktora Šaćira Boškaila da gurne pod tepih nagomilane probleme, tako što je skoro udvostručio plate (radnici su tražili povećanje samo 100KM, tako da bi imali u prosjeku možda 650KM)
Radnici GRAS-a iz prve smjene su prvi radnici u ovom gradu koji kreću na posao.
Radnici treće smjene među zadnjima se vraćaju kući.
Pojedini vozači voze po 20 dana bez slobodnog dana.
Dok na nekim linijama ima pristojnih pauza, na drugim linijama je pauza od 30 minuta u komadu misaona imenica.
70% vozača pošteno radi svoj posao koji nije nimalo lagan i koji nosi veliku odgovornost, a sami sebi plate odredili nisu.
Jesenas se desio slučaj da u 2 dana preminu 2 vozača trolejbusa, ovaj jedan 1973 godište završio smjenu i nedugo poslije toga valjda srce otkazalo.
Ljudi koji rade tako odgovoran posao da u jednom trenutku znaju biti odgovorni za 100-150 pa u slučaju velikih tramvaja i 300 ljudi nisu dugo vremena bili u stanju ovjeriti zdravstvene knjižice.
Šta da se vozač onesvjesti dok vozi 150 putnika a da mu noga ostane na gasu?
bumerangss wrote:15b ne radi i sta sad rade ta 3 vozaca?
Nažalost, rad nije dugo potrajao. Radio jutros samo prvu smjenu do 11 sati... Kako je to leteći autobus trenutno nerijetko će se dešavati da ga nema u drugoj i trećoj smjeni. Vozači prebačeni na druga vozila.
trambusek88 wrote:Odakle 15 Mercedes mjenjača u februaru 2014?
Izvor informacije: urbana legenda ili ono "pričo mi jaran čiji šura radi u GRAS-u"
Potrudite se da malo bolje izmišljate.
A u GRAS-u normalno kao što ima vrijednih, radnih, poštenih, marljivih ljudi, tako ima i ološa, lopova, papaka, ljenština,. Uzmi bilo koju grupu recimo 50 ljudi biće i jednih i drugih.
Nestajalo je stare gvožđurije, kralo se gorivo pa su u neka vozila ugrađene i rešetke protiv krađe. Nestali su akumulatori i radio stanice iz pokvarenih vozila itd (počinilac je ostao nepoznat) ali nije moguće da nestane 15 nepostojećih Mercedes mjenjača!
Jbg, uzimi samo 50 ljudi, sigurno među njima ima lopova, varalica, ljenština, kabadahija, ali ima i poštenih, vrijednih, humanih, čestitih ljudi.
Uostalom pa hajmo reći da se na primjer svaki dan krađom pravila šteta u prosjeku 1.000KM u toku 20 godina, opet to nebi bilo ni 5% od štete koja je nastala lošom ekonomskom politikom kako firme tako i kantona.
-Loša politika subvencije karata i subvencioniranih kategorija. Nakon izmjena 2000 godine GRAS je prvi put poslovao sa gubitkom.
-Slaba naplata. Bilo je nekad i pojačanih kontrola ali slabog efekta. Mislim da se tek sad krenulo u pravom smjeru ali još ima šveranja.
-Zapošljavanje preko rodbinskih, jaranskih, švalerskih i stranačkih veza na nepotrebna radna mjesta.
-Pokušaj direktora Šaćira Boškaila da gurne pod tepih nagomilane probleme, tako što je skoro udvostručio plate (radnici su tražili povećanje samo 100KM, tako da bi imali u prosjeku možda 650KM)
Radnici GRAS-a iz prve smjene su prvi radnici u ovom gradu koji kreću na posao.
Radnici treće smjene među zadnjima se vraćaju kući.
Pojedini vozači voze po 20 dana bez slobodnog dana.
Dok na nekim linijama ima pristojnih pauza, na drugim linijama je pauza od 30 minuta u komadu misaona imenica.
70% vozača pošteno radi svoj posao koji nije nimalo lagan i koji nosi veliku odgovornost, a sami sebi plate odredili nisu.
Jesenas se desio slučaj da u 2 dana preminu 2 vozača trolejbusa, ovaj jedan 1973 godište završio smjenu i nedugo poslije toga valjda srce otkazalo.
Ljudi koji rade tako odgovoran posao da u jednom trenutku znaju biti odgovorni za 100-150 pa u slučaju velikih tramvaja i 300 ljudi nisu dugo vremena bili u stanju ovjeriti zdravstvene knjižice.
Šta da se vozač onesvjesti dok vozi 150 putnika a da mu noga ostane na gasu?
man_464 wrote:
Nažalost, rad nije dugo potrajao. Radio jutros samo prvu smjenu do 11 sati... Kako je to leteći autobus trenutno nerijetko će se dešavati da ga nema u drugoj i trećoj smjeni. Vozači prebačeni na druga vozila.
Mislim da bi bilo dobro da se uopšte ne pokreće linija, ako se nije sigurno da neće moći opstati barem sedam dana, mjesec, koliko već! Pouzdaju se ljudi da će biti bus i onda ništa, a čeka se podugo na stanicama.
Ovako se barem zna da ne ide i to je to i mislim da je to bolja opcija.
Adriatic wrote:
De ti nama stručnjak objasni kako firma sa gubitkom od 200 mil. još uvijek postoji?
I kako uopšte imaju plate?
Tolike firme sa znatno manjim gubitcima su propale a ova?
Vidi ovog genijalca, što citira i postavlja pitanja koja nemaju nikakve veze sa citiram postom, još počinje post sa "de ti nama stručnjak".....
Šta ima ovo veze sa onim što sam ja napisao vezano za kolege forumaše koji nam daju odgovore na pitanja koja imamo, a na koja mogu odgovoriti?
Hajde genijalac nauči čitati, pa onda citiraj ljude. Znam da ti je još teško što si tolike godine pokušavao dokazati da radim u HS-u i probavao to nekako izvući mojih postova i da ti nećeš doći na temu bez da pljuješ, ali svoje probleme rješavaj drugo negdje.
I btw. kakve veze ima gubitak sa tim da li neko ima platu? Gubitak valjda nastane kada prihodi ne mogu pokriti rashode, ali pokriju nešto, pa to mogu biti plate, mogu biti neke druge obaveze.
I još jednom, kakve hebene veze imaju tvoja pitanja sa onim što si ti citirao?
I kako da te neko ozbiljno shvati nakon ovoga?
Smanji nervozu, da ne pomislim da si iz Grasa.
koji šaban socijalističko balnaknsko bosanski
uđem u šesticu krene tramvaj... ali samo 5 metara da je pajdi bliži dispečerski centar da ne šeta
onda promijeni sa šestice na tricu ali samo iznad šofera i pored prvih vrata... šestica nazad ga ne zanima
brzo vozi... to su oni stari češki
i kod grasa skrenu ka grasu dok odozgo ide tramvaj... stade i ide u rikverc... nešto puče... nadam se da nije sjebao šine... čulo se i kroz slušalice
Od rashodovanih Ikarbus autobusa. Ikarbus autobusi imaju Man motore i Mercedes mjenjače (automatik).
aha, znaci prica se polako mijenja, ne sa ispravnih pa zato nema autobusa na voznjama nego sa rashodovanih... idemo dalje... vjerujem da ce par postova kasnije prica teci da su ih dali u kompenzaciju za gume/gorivo/druge dijelove...
kakav si ti gradjanin kada imas "informacije" o kradji a to ne prijavis policiji? saucesnik? hajde priznaj, koji procenat od te "kradje" ti imas? ili si ti bio onaj sto je u to vrijeme palio po centru? ili nista od toga, ti si ipak samo internet ratnik?
trambusek88 wrote:70% vozača pošteno radi svoj posao koji nije nimalo lagan i koji nosi veliku odgovornost, a sami sebi plate odredili nisu.
Da, ali će zato svih 100% zaposlenika u glas graknuti kako ne treba smanjivati plate, jelda?
Kad je bilo zanje smanjenje plata i toplog, u prosjeku za 150-200KM niko se nije bunio. Ideja potekla od sindikata i većina radnika se složila sa tim, tako da konstatacija ne stoji.
Od rashodovanih Ikarbus autobusa. Ikarbus autobusi imaju Man motore i Mercedes mjenjače (automatik).
"Reko mi jaran čiji rođak ima jarana koji radi u GRAS-u". Daj ne provaljuj se više.
Od 20 Ikarbusa u februaru 2014 je radilo 15. 2 su bila definitivno rashodovana, a 3 su bila parkirana zbog guma.
Kojih 15 rashodovanih Ikarbusa?
Inače oni imaju MAN motore, ovi stariji od 260KS a mlađi od 310KS i Voith automatske mjenjače koji veze nemaju sa Mercedesom.
Stara grasova demagogija. Od 20 Ikarbusa nabavljenih zahvaljujući raznim talovima, u saobraćaju je bilo jedva 5-6 i to na komercijalama. Ostale ste vi radnici uništili i pokrali. Od silnih japanskih MAN autobusa koji su došli novi, Ikarbus autobusa koji su došli 2005 i 2009 godine također novi, zatim MAN Lions Classic koji su novi došli 2009., danas je u voznom stanju možda 5 - 10. Kad autobusu pukne guma, vi ih izrežete i prodate na otpad a dijelove zadržite. Haj mi reci šta je sa trolejbusima sa aluminijumskom karoserijom proizvedenih u Energoinvestu? Izrezani i prodani u otpad a bili su ispravni. Ovo nisu rekla-kazala podaci već 100% tačni i zato vas boli kad neko to javno i iznese.
krakatoa wrote:
Stara grasova demagogija. Od 20 Ikarbusa nabavljenih zahvaljujući raznim talovima, u saobraćaju je bilo jedva 5-6 i to na komercijalama. Ostale ste vi radnici uništili i pokrali. Od silnih japanskih MAN autobusa koji su došli novi, Ikarbus autobusa koji su došli 2005 i 2009 godine također novi, zatim MAN Lions Classic koji su novi došli 2009., danas je u voznom stanju možda 5 - 10. Kad autobusu pukne guma, vi ih izrežete i prodate na otpad a dijelove zadržite. Haj mi reci šta je sa trolejbusima sa aluminijumskom karoserijom proizvedenih u Energoinvestu? Izrezani i prodani u otpad a bili su ispravni. Ovo nisu rekla-kazala podaci već 100% tačni i zato vas boli kad neko to javno i iznese.
Neko te opasno laže. Napravljen jedan i to prototip...
trambusek88 wrote:70% vozača pošteno radi svoj posao koji nije nimalo lagan i koji nosi veliku odgovornost, a sami sebi plate odredili nisu.
Da, ali će zato svih 100% zaposlenika u glas graknuti kako ne treba smanjivati plate, jelda?
Kad je bilo zanje smanjenje plata i toplog, u prosjeku za 150-200KM niko se nije bunio. Ideja potekla od sindikata i većina radnika se složila sa tim, tako da konstatacija ne stoji.
Sa koliko na koliko je tada smanjena plata i da li bi opet pristali na smanjenje plata?
krakatoa wrote:
Neko te opasno laže. Napravljen jedan i to prototip...
Tri su bila aluminijska. 1 napravljen 1986 i bio je oštećen u ratu, ali je napravljen 2001 a 2 plava su napravljena nakon rata na šasijama uništenih Škoda.
Rashodovani su kada je rađena unifikacija voznog parka gdje bi vozni park činilo 20 zglobnih i 30 solo MAN-ova iz Solingena.
O Ikarbusima i pogotovo Lion's Classicima malo kasnije.
Ni jedan Lion's Classic ni solo ni zglobni nije rashodovan!
U Februaru 2014 su bila van saobraćaja 3 stara Ikarbusa, i 2 nova (1 ralupan drugi je napravljen)
404 je bio rashodovan 2011 jer mu je crko motor, korišten je za održavanje ostalih u životu.
400 i 402 nisu mogli proći tehnički pregled, zapušteni su jer su za gume uvijek noviji imali prednost.
Danas nebi imao ko ni da ih vozi. Ako ih nekad osposobe daće ih početnicima koji dođu u firmu pošto više nemaju posade.
409 - Vogošća
410 - Komercijala
411 - Tarčin
412 - Rakovica/Kobiljača
413 - Rakovica/Kobiljača
414 - Tarčin
415 - Vogošća/Ilijaš
416 - Komercijala
417 - Stup-Vogošća
418 - Vogošća, mjesec-dva kasnije dobio reklamu i prešao na komercijalu
419 - U kvaru, ubrzo popravljen i vraćen na Vogošću i Ilijaš
424 - Hadžići/Tarčin
425 - Ilijaš
426 - Hadžići/Tarčin
427 - Razlupan
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lion's Classic u to doba
ZGLOBNI
405 - Komercijala
406 - Vogošća/Ilijaš
407 - Stajao zbog guma, kasnije popravljen > Vogošća/Ilijaš
408 - Isto kao 407, nakon popravke Hadžići/Tarčin
SOLO
850, 851, 852, 853, 854. Linije sa Doma Armije i sa Drvenije.
853 tada bio nekih mjesec dana i na komercijali dok su trajali protesti.
IK-201 2005 - Trenutno ne rade, nisu registrovani niti imaju posade. 3-4 bi se mogla osposobiti ukoliko bude potrebe i dovoljno vozača, peti 404 davno je rashodovan.
IK-206
409 - Nema stalnu liniju, najčešće radi na linijama sa Ilidže i Sutjeske
410 - Stup/Sutjeska, ove sedmice na komercijali zbog nove reklame
411 - Hadžići
412 - Rakovica
413 - Rakovica
415 - Sutjeska-Vogošća/Ilijaš
416 - Hrasnica
418 - Komercijala
419 - Stup-Vogošća
424 - Vozila ga posada sa 408 dok je isti bio u kvaru, ove sedmce na linijama sa Sutjeske
426 - Tarčin
U kvaru su
414 prije kvara radio na Tarčinu. Mislim da ne može da prođe tehnički
417 odavno u kvaru i bez posade, ali moguće da će uskoro biti napravljen
425 nakon popravke će biti vraćen svojoj posadi i ide na Sutjesku.
427 kao što rekoh slupan. Motor prebačen u MAN 406
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Classici zglobni su nakon dužeg vremena svi na broju
405 - ove sedmice Tarčin
406 - Vogošća/Ilijaš
407 - Reljevo
408 - Tarčin i Hadžići
Solo Classici
850 - Koševsko brdo
851 - Breka
852 - Bare
853 - Podhrastovi
854 - Trenutno ne radi, ali vjerovatno će ubrzo biti osposobljen.
a što se tiče Japanskih oni su došli novi, ali prije 18 godina.
IK-201 2005 - Trenutno ne rade, nisu registrovani niti imaju posade. 3-4 bi se mogla osposobiti ukoliko bude potrebe i dovoljno vozača, peti 404 davno je rashodovan.
IK-206
409 - Nema stalnu liniju, najčešće radi na linijama sa Ilidže i Sutjeske
410 - Stup/Sutjeska, ove sedmice na komercijali zbog nove reklame
411 - Hadžići
412 - Rakovica
413 - Rakovica
415 - Sutjeska-Vogošća/Ilijaš
416 - Hrasnica
418 - Komercijala
419 - Stup-Vogošća
424 - Vozila ga posada sa 408 dok je isti bio u kvaru, ove sedmce na linijama sa Sutjeske
426 - Tarčin
U kvaru su
414 prije kvara radio na Tarčinu. Mislim da ne može da prođe tehnički
417 odavno u kvaru i bez posade, ali moguće da će uskoro biti napravljen
425 nakon popravke će biti vraćen svojoj posadi i ide na Sutjesku.
427 kao što rekoh slupan. Motor prebačen u MAN 406
Classici zglobni su nakon dužeg vremena svi na broju
405 - ove sedmice Tarčin
406 - Vogošća/Ilijaš
407 - Reljevo
408 - Tarčin i Hadžići
Solo Classici
850 - Koševsko brdo
851 - Breka
852 - Bare
853 - Podhrastovi
854 - Trenutno ne radi, ali vjerovatno će ubrzo biti osposobljen.
a što se tiče Japanskih oni su došli novi, ali prije 18 godina.
Kao što je napisano. Sve u bocu tačno.
Molim da se pojedinici ne provaljuju da radi 5-6 ikarbusa i 2-3 lions classic-a.
Rade 4 solo klasik mana od ukupno 5, peti će biti ubrzo pravljen (Godišta 2007-2008.)
Rade 4 zglobna mana klasika (405,406,407,408, zadnji bio nešto u kvaru, proradio je nedavno) - Godište 2007.
Od ikarbusa fale 414,425 koji će ubrzo proraditi, a 417 već dugo leži, 427 rashodovan ali to je jedan od ukupno 15. (2009. godište.)
Ma sve da je iz svih Ikarbusa u GRAS-u ukraden mjenjac u Februaru 2014, opet nijedan od njih ne bi bio Mercedes vec su svi VOITH. Tako da ovde neko debelo lupa gluposti.
NEOPLAN wrote:Ma sve da je iz svih Ikarbusa u GRAS-u ukraden mjenjac u Februaru 2014, opet nijedan od njih ne bi bio Mercedes vec su svi VOITH. Tako da ovde neko debelo lupa gluposti.
Izgleda da je pušenje vozačima za vrijeme vožnje postalo pravilo a ne izuzetak. Znalo mi se dogoditi da vidim vozača trole da zapali cigaretu na Drveniji jer je zadnja stanica prema Bistriku pa valjda konta kao i da je završio turu ali samo zadnje sedmice sam 2 puta vidio vozača kako puši od Bistrika do Skenderije, i to različiti vozači.
A tvrdnjama da je ukradeno 12 motora i 15 mjenjača iz Ikarbusa ti si sam sebe diskreditovao i pokazao da nisi relevantan sagovornik na ovu temu.
Popisao sam na prethodnoj strani sve Ikarbuse koji su radili na kojoj su liniji radili, te koji nisu radili. Kako za period februara 2014 tako i sad.
Bolje ti je da ne trolaš više temu.
Ne trolam već iznosim istinu. To što vas istina boli nije moj problem. Pišete nebulozne postove i lažne podatke o autobusima koji su radili u februaru 2014. Da je tako a zna svako da nije, red vožnje bi bio ispunjen 100% i imali bi autobusa u rezervi. Tog datuma red vožnje je bio ispunjen svega 30% a danas nakon turaka, red vožnje je na nekih 50-60%. Dakle ti spiskovi su samo vaše puste želje a ne realno stanje. Ne pamtim kad sam zadnji put vidio Ikarbus-a. Možda jedan ili dva rade na Sutjesci i možda jedan na Ilidži. Sve ostalo su turci i oni novi nez sad tačno koji su (Adelholzer reklama). Naravno, sada očekujem novu sezonu rezanja i krađe dijelova i onda opet 2017. nelegalni štrajkovi i traženje donacija. Kad smo kod donacija, koliko je holandskih tramvaja došlo a koliko je u saobraćaju? Šta je sa dva Neoplana niskopodna iz Haaga? Još niste dali odgovor zašto su isječene Enegroinvestove trole sa alumijumskom karoserijom? Ja znam odgovor ali hoću da vi odgovorite. Dovoljno je pogledati cijenu aluminijuma na otpadu i sve je jasno. Zašto su Škoda trole isječene iako takve uredno voze po mnogim gradovima širom Evrope i zbog toga je trolejbusni saobraćaj na ivici gašenja? Toliko pitanja a konkretnog odgovara nema niti će biti. Jedini odgovor je dijelovi, dijelovi i samo dijelovi + prodaja metala na otpadu. Ovo sigurno nisu radili ni premijer ni direktori već radnici. Isti oni koji kukaju da nemaju za čokolade a voze najnovija auta sa punim rezervoarom ukradene nafte.
Ne seri više za Ikarbuse, svaki ima svoj poseban broj. Nek svako prati ko hoće.
Rade 409, 410, 411, 412, 413, 415, 416, 418, 424, 426. a u 2014 su radili 401, 403, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 424, 425, 426
419 je tada bio parkiran zbog guma, nisam siguran jeli i 415 ali brzo su proradili.
Ova konstatacija da bi red vožnje bio ispoštovan 100% da su svi bili na broju je jako smiješna jer za 100% ispoštovan red vožnje je tada trebalo 85-90 autobusa!
410, 415, 419 Sutjeska i Stup
411, 412, 413, 416, 426 na Ilidži
418 na Komercijali
409, 424 po potrebi Ilidža, Sutjeska, Stup, Željeznička stanica.
414 i 425 bi trebali ubrzo proraditi.
417 je duže vremena u kvaru ali još nije rashodovan.
427 stradao u udesu, koristi se za dijelove.
Od IK-201 trenutno ni jedan ne radi. Zasad je samo 404 očerupan koji je rikno prije 5 godina.
Od postanka GRAS-a pa do 2005/2006 najviše vozila je dočekalo rashod u voznom stanju. Naravno radilo se o izraubovanim i dotrajalim vozilima
Držao se neki optimalni broj vozila, i gledalo se da bude što manje različitih tipova u upotrebi.
Od 2007/2008 se vozni park počinje osipati zbog nedostatka dijelova, a naročito je to bilo izraženo 2011 kada nikako dijelovi nisu dolazili u GRAS. Tada je stradalo i najviše Japanskih autobusa.
Trolejbusi sa aluminijskom karoserijom izrezani su u paketu sa zadnjim Škodama 14tr i Sanosima koji su bili u garaži. Otprilike 3-4 godine nakon prestanka upotrebe. Ništa nisu posebno bilo odvojeni od ostalih.
Nisu ih isjekli radnici nego su ta vozila bila planirana za rashod radi dotrajalosti i tipizacije voznog parka koji je sveden na solo trolejbuse MAN SL172 HO i zglobne trolejbuse MAN SG200 HO. Kasnije kad su već zadnje Škode i Sanosi došli do sječe nabavljeno je 17 vozila NAW/Hess BGT-5-25
U tom trenutku je u GRAS-u bilo 55 ispravnih trolejbusa MAN i NAW/Hess. Kasnije su uslijedile teške 2011, 2012, 2013, 2014 kada nije bilo dijelova i vozni park se više nego prepolovio. Bolje je reći ostao na nešto malo više od 1/3 tog broja.
2015 je bila nešto bolja, jer je povećan broj trolejbusa za 12-13 komada u odnosu na početak godine. Dakle osim 9 trolejbusa iz Ženeva, osposobljeno je nekoliko starih trolejbusa. Na linijama je 5-6 komada više nego na početku 2015.
Što se tiče Škoda niskopodnih one su se kvarile. Radi se o prvim savremenim niskopodnim Škodama. 6 i 7 proizvedeni primjerak. Ta serija je imala dosta mana koje su otklonjene na kasnijim serijama.
Iste su se mnogo kvarile, 2005 su povučene iz saobraćaja. Krajem 2008 su ih ponovo osposobili ali nisu izdržale ni godinu. U septembru 2010 je ponovo osposobljen 4302 ali je izdržao 2 dana. Nakon toga su ponovo raspisivani tenderi za dijelove ali nakon neuspješnih tendera digli su ruke od njih i isjekli ih.
Od privih 10-12 komada iz 1996 i 97 možda još 3 rade. 2 u Odesi i 1 u Segedinu.
Što se tiče Neoplana iz Haaga. Bilo je 5 komada. 2 iz Berlina, 2 iz Beča i 1 potpuno bijeli ne znam odakle.
Ta su vozila promjenila 2 vlasnika prije nego što su došla u Sarajevo. Bili su negdje u Njemačkoj pa su završili u Sloveniji.
Nikad u GRAS nisu došli autobusi u gorem stanju, stalno su se kvarili, 901 je imao i manji požar. Izugurali su 3-5 godina u GRAS-u. 903 je jedini dogurao do 5 godina. (16 godina starosti)
Da su oni kupljeni u direktno od HTM-a i BVG-a sigurno da bi bili u dosta boljem stanju.
Što se tiče Amsterdamskih tramvaja njih je proizvedeno oko 35 i njihovo je održavanje preskupo. Dijelovi su skupi i teško se nabavljaju. Najproblematičniji dijelovi su zračne instalacije.
U početku je 10 tramvaja određeno za rad a 6 odmah za dijelove. Nakon 7 godina upotrebe ostala su 4 ispravna od kojih se 2 planiraju za izlazak u saobraćaj odkako je uključen dovoljan broj Turskih.
Za saobraćaj je predvišeno 45 tramvaja a kada dođu i zadnja 3 Divaga biće 70 ispravnih tramvaja, tako da je moguće da će se preostali LHB držati samo dok im ne isteknu reklame.
Imamo trenutno 7 tipova tramvaja u saobraćaju, a ne isplati se imati previše različitih tipova.
Nadam se da neće dolaziti i ovi iz Haaga jer je slična priča kao sa ovim Amsterdamskim
Lijepog izgleda, ali proizvedeni u maloj količini samo za jedan grad, dijelovi skupi i teško dostupni, tramvaji uski i ljeti zagušljivi.
Last edited by trambusek88 on 14/02/2016 13:00, edited 1 time in total.