IRAN
-
sumirprimus
#16476 Re: IRAN
kad bosanac pocne o prosjecnim platama po bijelom svijetu 
- rajv0sa
#16477 Re: IRAN
Zaboravio sam aspekt da je jez u usa, onda je to još pristupacnije. Iz BiH se za 500 eura može otici tamo. Prevoz i smještaj.
- jeza u ledja
#16478 Re: IRAN
Isao na vjencanje u Teheran.
Spominjao sam to.
Sve je bilo od starta organizovano, tako da je bilo malo ekstravagantno (iranska dijaspora) i kontrolisano pa ne bih bas donosio sud na osnovu tog kratkog boravka. To je bilo poodavno, pa sam isao sa bosanskim pasosem.
Osim vjecanja, bezze isli po nekim restoranima i eto.
Mislim ne znam sta da ti kazem. Cini se prelijepa zemlja koja ima mnogo toga da ponudi. Mene zanima kultura, historija i to, ne zanima me modernluk u takvim zemljama, odnosno pokusaj modernog. Kad ovdje neki postave slike kao vidite kako se derneci u Iranu ili kako imaju ovo ili ono moderno, meni to tako djeluje malogradjanski i pateticno, al eto. Ne zato sto je Iran u pitanju, vec zato sto nije to ono sto ce privuci nekog izvana.
Kazem privlaci me kultura, tradicija i to, ali ne mogu smislit religiozni koznervativizam sa primjesama socijalizma. Nekako mi tako djeluje, neki pateticni murali, patriotizam, pacenistvo, tacno isto Titini pioniri. Plus ja ne mogu izdrzati puno u zemlji gdje nema alkohola
. Na vjencanju bilo ovi nekih bezalkoholnih raznoraznih, ja se ozario kad sam vidio, ali avaj.
Takodje mi smeta otvoreni rasizam prema svima u okolini - Arapima, Afganistancima, Pakistancima...od sviju su bolji i od njih su nastale amebe.
Volio bih icii gore u planine, i na Kaspijsko, ali boga pitaj da li cu ikad moci. Ima ona neka planincuga gdje je zoroastrijski hram, eto i to me zanima. Ovaj moj haver hoce jednog dana da me vodi gore prema Armeniji, i onda preko grane. Valjda je to cesta odrednica Iranaca, idu pit tamo sta li.
Teheran je pravo zagadjen, to mirises cim sletis.
Imao sam srecu u zivotu da sam dosta proputovao, pogotovo u Aziji, tako da uzmi u obzir da nemam iste referentne tacke kao mozda ti.
Hrana im je dobra ko voli meso s rizom. Salim se.
Nije losa, ali ne moze se porediti s recimo turskom ili indijskom kuhinjom. Plus ne vole ljuto.
Vrhunac zacinjenosti im je dodavanje komada suhog ukiseljenog limuna u jelo. 
Sve je bilo od starta organizovano, tako da je bilo malo ekstravagantno (iranska dijaspora) i kontrolisano pa ne bih bas donosio sud na osnovu tog kratkog boravka. To je bilo poodavno, pa sam isao sa bosanskim pasosem.
Osim vjecanja, bezze isli po nekim restoranima i eto.
Mislim ne znam sta da ti kazem. Cini se prelijepa zemlja koja ima mnogo toga da ponudi. Mene zanima kultura, historija i to, ne zanima me modernluk u takvim zemljama, odnosno pokusaj modernog. Kad ovdje neki postave slike kao vidite kako se derneci u Iranu ili kako imaju ovo ili ono moderno, meni to tako djeluje malogradjanski i pateticno, al eto. Ne zato sto je Iran u pitanju, vec zato sto nije to ono sto ce privuci nekog izvana.
Kazem privlaci me kultura, tradicija i to, ali ne mogu smislit religiozni koznervativizam sa primjesama socijalizma. Nekako mi tako djeluje, neki pateticni murali, patriotizam, pacenistvo, tacno isto Titini pioniri. Plus ja ne mogu izdrzati puno u zemlji gdje nema alkohola
Volio bih icii gore u planine, i na Kaspijsko, ali boga pitaj da li cu ikad moci. Ima ona neka planincuga gdje je zoroastrijski hram, eto i to me zanima. Ovaj moj haver hoce jednog dana da me vodi gore prema Armeniji, i onda preko grane. Valjda je to cesta odrednica Iranaca, idu pit tamo sta li.
Imao sam srecu u zivotu da sam dosta proputovao, pogotovo u Aziji, tako da uzmi u obzir da nemam iste referentne tacke kao mozda ti.
Hrana im je dobra ko voli meso s rizom. Salim se.
- CPT
#16479 Re: IRAN
i to pocne porediti sa SAD gdje neki gradovi izgledaju kao africka sela a umrijeti jer nemas osiguranja sasvim normalno...sumirprimus wrote:kad bosanac pocne o prosjecnim platama po bijelom svijetu

uopste mjeriti tj. porediti drustva na nakav nacin
- insomnia78
#16480 Re: IRAN
Al dopisivao se s nekom rajom iz Irana
Premijer Edi Rama protjerao ambasadora Irana iz Albanije
http://www.klix.ba/clanak/181220001
Premijer Edi Rama protjerao ambasadora Irana iz Albanije
http://www.klix.ba/clanak/181220001
- славянин
#16481 Re: IRAN
Ma kakvi porediti - Amerika propala nemaju para sve siromasno cekaju u redovima pred Ambasadama da bjeze za Iran i Bosnu.CPT wrote:i to pocne porediti sa SAD gdje neki gradovi izgledaju kao africka sela a umrijeti jer nemas osiguranja sasvim normalno...sumirprimus wrote:kad bosanac pocne o prosjecnim platama po bijelom svijetu![]()
uopste mjeriti tj. porediti drustva na nakav nacin
- CPT
#16482 Re: IRAN
Takve stvar je glupo porediti al ok. Amerika jeste propala, samo je pitanja kad ce g, izaci na vidjelo. Nece biti prvi put btw... A drugih su u g. vise manje zbog Amerike. Kad pored onolike ekonomije ljudi umiru od gladi pod nebom onda znas drustvo konkretno shebano.славянин wrote:Ma kakvi porediti - Amerika propala nemaju para sve siromasno cekaju u redovima pred Ambasadama da bjeze za Iran i Bosnu.
- King Theoden
#16483 Re: IRAN
Bek tu homeini.
Dakle, ono što smo naučili u prethodnoj lekciji jeste da je demokratija samo ono što ameri smatraju demokratijom.
Ne može narod chilea znati šta je demokratija. Naravno da ne znaju. Jer da su znali, nikada ne bi izabrali socijalistu allendea da vodi državu.
Ameri su ih naravno naučili boljem, organizovali puč i koknuli ovog hudnika.
Kae, kokno sam sebe. Izrešeto se kalašem
Instalirali su despota i lokalnog diktatora bezazlenog imena - pinoće.
Ali, vratimo se homeiniju
Dakle, mosadeg out, zarovi u whirlpool, izvadi šaha i vrati ga na položaj.
Budući da je šah bio vrsni geopolitički strateg, ali i ekonom, mora se priznati da je u vrlo kratkom roku doveo iran na nivo bangladeša ili svazilenda.
Narodu se to nije svidjelo i počeli su MIRNI protesti.
E sad, zamisli tu količinu očaja u narodu kada su bili spremni da stanu iza lokalnog hodže samo da se riješe šaha.
Ili, kolika bi količina očaja trebala recimo evropi pa da svi stanu iza pape i pozovu ga da ih vodi
Uspjeli su! Šah je otišao a na čelo je došao taj misteriozni homeini.
Amerika nije bila sretna...
U narednom broju čitajte prve reakcije američkih zvaničnika i pokušaj uvođenja demokratije po američkom modelu.
Dakle, ono što smo naučili u prethodnoj lekciji jeste da je demokratija samo ono što ameri smatraju demokratijom.
Ne može narod chilea znati šta je demokratija. Naravno da ne znaju. Jer da su znali, nikada ne bi izabrali socijalistu allendea da vodi državu.
Ameri su ih naravno naučili boljem, organizovali puč i koknuli ovog hudnika.
Kae, kokno sam sebe. Izrešeto se kalašem
Instalirali su despota i lokalnog diktatora bezazlenog imena - pinoće.
Ali, vratimo se homeiniju
Dakle, mosadeg out, zarovi u whirlpool, izvadi šaha i vrati ga na položaj.
Budući da je šah bio vrsni geopolitički strateg, ali i ekonom, mora se priznati da je u vrlo kratkom roku doveo iran na nivo bangladeša ili svazilenda.
Narodu se to nije svidjelo i počeli su MIRNI protesti.
E sad, zamisli tu količinu očaja u narodu kada su bili spremni da stanu iza lokalnog hodže samo da se riješe šaha.
Ili, kolika bi količina očaja trebala recimo evropi pa da svi stanu iza pape i pozovu ga da ih vodi
Uspjeli su! Šah je otišao a na čelo je došao taj misteriozni homeini.
Amerika nije bila sretna...
U narednom broju čitajte prve reakcije američkih zvaničnika i pokušaj uvođenja demokratije po američkom modelu.
- insomnia78
#16484 Re: IRAN
Zato ste vi svi guze parkirali pod NATO kisobran. Rujete ih iznutra
- King Theoden
#16485 Re: IRAN
Ali, bek tu homeini.
Homeini iz homeina
tj nekog gradića iz centralnog irana. Duhovni vođa i biblijska figura.
Budući da je smetao amerikancima (kmeee, naša draga nafta i još draži plin u rukama klerika koji ta dobra dijele sa narodom. Za amere nezamislivo, jelte)
Naravno da sami nisu smjeli ući u rat (ipak su naučili lekciju iz vijetnama), nego su po starom dobrom receptu tražili nekog ko će to za njihA odradit.
Pravog kandidata su našli u malom lokalnom diktatoru sadamu.
Razgovor je tekao ovako.
- sada me huseine, želiš li da vratiš teritorije koje smatraš svojima plus da zaradiš uzimajući iranske naftne izvore u pograničnom dijelu?
- naravno.
-sada me, mi ćemo te dodatno nagraditi.
Neće nam biti problem što ti ko čojk iz manjinskih sunijskih redova teroriziraš vecinske šije. Ok je i to da truješ kurde. Ma, mi ćemo zažmiriti ako opališ koju raketu na izrael. Bitno je da središ iranske mule.
- deal, sada me?
- more! Samo, ovaj, khm, nisam baš najbolji sa lovom...
Znaš, žena kupuje po skupim buticima, plaćam djeci školanje, itd. Jbg, hranu već uzimam na crtu kod lokalnog piljara...
-ne brini, sada me. Naći ćemo finansijere. Imamo vam neke beduine koji također mrze šije, pa viđećemo nješta.
Homeini iz homeina
Budući da je smetao amerikancima (kmeee, naša draga nafta i još draži plin u rukama klerika koji ta dobra dijele sa narodom. Za amere nezamislivo, jelte)
Naravno da sami nisu smjeli ući u rat (ipak su naučili lekciju iz vijetnama), nego su po starom dobrom receptu tražili nekog ko će to za njihA odradit.
Pravog kandidata su našli u malom lokalnom diktatoru sadamu.
Razgovor je tekao ovako.
- sada me huseine, želiš li da vratiš teritorije koje smatraš svojima plus da zaradiš uzimajući iranske naftne izvore u pograničnom dijelu?
- naravno.
-sada me, mi ćemo te dodatno nagraditi.
Neće nam biti problem što ti ko čojk iz manjinskih sunijskih redova teroriziraš vecinske šije. Ok je i to da truješ kurde. Ma, mi ćemo zažmiriti ako opališ koju raketu na izrael. Bitno je da središ iranske mule.
- deal, sada me?
- more! Samo, ovaj, khm, nisam baš najbolji sa lovom...
Znaš, žena kupuje po skupim buticima, plaćam djeci školanje, itd. Jbg, hranu već uzimam na crtu kod lokalnog piljara...
-ne brini, sada me. Naći ćemo finansijere. Imamo vam neke beduine koji također mrze šije, pa viđećemo nješta.
- King Theoden
#16486 Re: IRAN
I onda je krenuo bjesomučni rat koji je potrajao polijep broj godina. Logično je da zbog rime neću navesti tačan broj 
Iran se branio i odbranio, a huso je bio prisiljen da proglasi bankrot!
Ono, čojk se unervozio kad je dobio račun u dolarima na kojem je vidio cifru sa puno, puno, puno nula.
"da je barem u tolarima", progunđa mrzovoljno sadam.
To što je dolar postao rezervna svjetska valuta, što je opet omogućilo da juesej ima preko 1000 vojnih baza na svijetu iz kojih terorisu, ameri mogu zahvaliti jenom sadamovom komšiji.
Al ok, to nije tema našeg časa.
Dakle, sadam je morao da plati.
Budući da nije imo lovu, mogo je samo da se - klati
Onda je odlučio da "svoje" pare potraži na drugom mjestu.
Otišao je u kuvajt. To je izazvalo najveći rat nakon II svjetskog i u tom sukobu je poginulo oko 300 vojnika koalicije predvođene juesenej
Ok, pola ih je palo u frendly fire.
Sad, zastanimo za sekundu i razmislimo šta je to on uradio pogrešno u odnosu na rat sa Iranom?
Stavimo se u njegov položaj, njegov barbarski, kriminalni, diktstorski um.
Ništa! Čovjek se samo okrenuo.
Gdje su bile rezolucije da spase iran? Gdje je koalicija da suzbije sadama?
Razgovor, sadam zove vašington...
- smrt fašizmu! Ovdje drug sadam. Šta ovo radite, zašto me napadate?
- sadame, ti biti cuko i gristi onog na koga te mi napuckamo. Ne možeš sam tražit žrtve.
I to bješe početak kraja slavnog malog, lokalnog diktatora kojeg su zapadni mediji napuhali u novog hitlera.
Iran je preživio i ojačao iako uvijek pod sankcijama zbog kojih bi drugi bankrotirali i raspali se.
Iran nikada u svojoj istoriji nije napao neku drugu zemlju.
Jedino šta je uradio jeste pomoć da diktator asad ostane na vlasti, ali je to bilo u cilju spašavanja vlastite zadnjice.
Jer, zapadu kojem ni ptice ne mogu preletjeti granicu bez da budu prebrojane, nekako se omaklo i u siriju je ušlo preko 100k bivših narkomana koji koji imaše viziju da naprave državu po svojoj narkomanskoj viziji.
OK, ima i onih koji su došli da pomognu pobunjenike.
Još kad ti američki general kaže da si sljedeći, Iran je znao šta raditi.
Eto, opstali su. Neće morati u dužničko ropstvo kako bi obnovili razrušenu zemlju.
Sad čekamo naredni krug.
Do čitanja.
Iran se branio i odbranio, a huso je bio prisiljen da proglasi bankrot!
Ono, čojk se unervozio kad je dobio račun u dolarima na kojem je vidio cifru sa puno, puno, puno nula.
"da je barem u tolarima", progunđa mrzovoljno sadam.
To što je dolar postao rezervna svjetska valuta, što je opet omogućilo da juesej ima preko 1000 vojnih baza na svijetu iz kojih terorisu, ameri mogu zahvaliti jenom sadamovom komšiji.
Al ok, to nije tema našeg časa.
Dakle, sadam je morao da plati.
Budući da nije imo lovu, mogo je samo da se - klati
Onda je odlučio da "svoje" pare potraži na drugom mjestu.
Otišao je u kuvajt. To je izazvalo najveći rat nakon II svjetskog i u tom sukobu je poginulo oko 300 vojnika koalicije predvođene juesenej
Ok, pola ih je palo u frendly fire.
Sad, zastanimo za sekundu i razmislimo šta je to on uradio pogrešno u odnosu na rat sa Iranom?
Stavimo se u njegov položaj, njegov barbarski, kriminalni, diktstorski um.
Ništa! Čovjek se samo okrenuo.
Gdje su bile rezolucije da spase iran? Gdje je koalicija da suzbije sadama?
Razgovor, sadam zove vašington...
- smrt fašizmu! Ovdje drug sadam. Šta ovo radite, zašto me napadate?
- sadame, ti biti cuko i gristi onog na koga te mi napuckamo. Ne možeš sam tražit žrtve.
I to bješe početak kraja slavnog malog, lokalnog diktatora kojeg su zapadni mediji napuhali u novog hitlera.
Iran je preživio i ojačao iako uvijek pod sankcijama zbog kojih bi drugi bankrotirali i raspali se.
Iran nikada u svojoj istoriji nije napao neku drugu zemlju.
Jedino šta je uradio jeste pomoć da diktator asad ostane na vlasti, ali je to bilo u cilju spašavanja vlastite zadnjice.
Jer, zapadu kojem ni ptice ne mogu preletjeti granicu bez da budu prebrojane, nekako se omaklo i u siriju je ušlo preko 100k bivših narkomana koji koji imaše viziju da naprave državu po svojoj narkomanskoj viziji.
OK, ima i onih koji su došli da pomognu pobunjenike.
Još kad ti američki general kaže da si sljedeći, Iran je znao šta raditi.
Eto, opstali su. Neće morati u dužničko ropstvo kako bi obnovili razrušenu zemlju.
Sad čekamo naredni krug.
Do čitanja.
- King Theoden
#16487 Re: IRAN
Umal da zaboravim...
U svim svojim problemima, iako su pod sankcijama, iako samo čekaju da ovi krenu na njih, iran ipak nađe da bude najvažniji sponzor bosanske odbrane.
Kad na svijetu vidiš da je negdje kriza i hara glad, vidjeti ćeš da je Iran prvi koji šalje pomoć.
i da, ustati pa spomenuti iran!
U svim svojim problemima, iako su pod sankcijama, iako samo čekaju da ovi krenu na njih, iran ipak nađe da bude najvažniji sponzor bosanske odbrane.
Kad na svijetu vidiš da je negdje kriza i hara glad, vidjeti ćeš da je Iran prvi koji šalje pomoć.
- eltroxin
#16488 Re: IRAN
A ko je sada pa ovaj? Ciji je klon?
- mirsek
#16489 Re: IRAN
U saljivom tonu ali vrhunski precizno i istinitoDino34 wrote:Umal da zaboravim...
- King Theoden
#16490 Re: IRAN
I to je sve što si mogo skontateltroxin wrote:A ko je sada pa ovaj? Ciji je klon?
Naravno insomnijin klon.
Inače, on je poznat po pisanju iscrpnih analiza i dugih postova
Moram. Jednostavno mi je glupo dok čitam kako se sprda sa Iranom iako se radi o zemlji koja nam je toliko pomogla kada nam je bilo najpotrebnije.mirsek wrote:saljivom tonu ali vrhunski precizno i istinito
Zemlja koja je prošla i prolazi kroz nevjerovatne krize prouzrokovane od strane drugih kao i represalije kojima je permanentno izložena.
Da je neka druga država pod ovakvim sankcijama, davno bi podigla bijelu zastavu.
Ali ne i iran.
Eto,pokušavaju da posluju sa nekima, recimo kinom.
Sad, iako se kineska privreda enormno razvija, raste i zaduženje.
Osim toga, kina nije imala "sreću" da Juan bude svjetska valuta pa da mogu uraditi više.
Iran je pod strašnim sankcijama.
Firme bježe od poslovanja s njima jer se boje američke osvete.
A ameri poput bijesnih pasa čekaju koga ujesti.
Kako su samo lajali da im kanada izruči onu menadžericu huawei-a...
- Idemedosumom
#16491 Re: IRAN
Bio jednom jedan fini dido, zvao se Ruhullah
Cuj americkih poltrona, odmah viču da je čojk klon
Cuj americkih poltrona, odmah viču da je čojk klon
- Nadzornik
#16492 Re: IRAN
Treba li mu vise prijatelja...???

- славянин
#16493 Re: IRAN
Sve su to velika prijateljstva ,Nadzornik wrote:Treba li mu vise prijatelja...???
- GandalfSivi
- mirsek
#16495 Re: IRAN
Jes, isto sto amerika brani prodaju huawei opreme u zemlji i sl. radi navodne spijunaze. Zna Iran kako su drustvene mreze podlozne podrivanju drzave. Iran nije zapadna demokratija, niti oni to tvrde tako daa.. Kome smeta nek skupi vecinu u drzavi pa revoluciju ili nek se pakuje pa u zapadno blagostanje.GandalfSivi wrote:Demokratija u punom zamahu...
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nako ... /190104019
- GandalfSivi
#16496 Re: IRAN
Ja ba, isto je to, zabrana prodaje uredjaja koje neprijateljska vlada moze koristiti da ti prisluskuje gradjane, i koristenje drustvenih mreza koje koristi ostatak planete, jer bi mladi mogli dobiti pristup informacijama i gluho bilo, poceli razmisljati izvan okvira revolucije. Pa jos i genijalno rjesenje, ako ti se svidja facebook, ni manje ni vise nego se odmah pakuj iz drzave.mirsek wrote:Jes, isto sto amerika brani prodaju huawei opreme u zemlji i sl. radi navodne spijunaze. Zna Iran kako su drustvene mreze podlozne podrivanju drzave. Iran nije zapadna demokratija, niti oni to tvrde tako daa.. Kome smeta nek skupi vecinu u drzavi pa revoluciju ili nek se pakuje pa u zapadno blagostanje.GandalfSivi wrote:Demokratija u punom zamahu...
Hajde barem si iskren za razliku od nekih, te ne prodajes mitove o divnoj demokratiji koja cvjeta u Iranu, za to te barem postujem...
- insomnia78
#16497 Re: IRAN
Drustvene mreze podobne (a ne podlozne) za rusenje drzave?
Pa jest ako ti je drzava ko kurac
Pa jest ako ti je drzava ko kurac
- mirsek
#16498 Re: IRAN
Kako pravdas Ameriku a prema Iranu predrasude.Zna se da je i Turska ukinula sve drustvene mreze na par dana pred izbore bas da ne bi neko izvana manipulisao i usmjerio izbore u svom pravcu.GandalfSivi wrote:Ja ba, isto je to, zabrana prodaje uredjaja koje neprijateljska vlada moze koristiti da ti prisluskuje gradjane, i koristenje drustvenih mreza koje koristi ostatak planete, jer bi mladi mogli dobiti pristup informacijama i gluho bilo, poceli razmisljati izvan okvira revolucije. Pa jos i genijalno rjesenje, ako ti se svidja facebook, ni manje ni vise nego se odmah pakuj iz drzave.mirsek wrote:Jes, isto sto amerika brani prodaju huawei opreme u zemlji i sl. radi navodne spijunaze. Zna Iran kako su drustvene mreze podlozne podrivanju drzave. Iran nije zapadna demokratija, niti oni to tvrde tako daa.. Kome smeta nek skupi vecinu u drzavi pa revoluciju ili nek se pakuje pa u zapadno blagostanje.GandalfSivi wrote:Demokratija u punom zamahu...
Hajde barem si iskren za razliku od nekih, te ne prodajes mitove o divnoj demokratiji koja cvjeta u Iranu, za to te barem postujem...
Iran jednostavno nije demokratija po zapadnim mjerilima. Ako je narod Irana imao zelju i snagu da podignu revoluciju da skine zapadnog poltrona pahlavija smoci ce snage i da skine sadasnji sistem ako im bude toliko dozlogrdio ali to neka oni sami odluce a ne zapad ili neko drugi.
- GandalfSivi
#16499 Re: IRAN
Jedna od rijetkih stvari gdje pravdam Ameriku, jer jeste frka sa telefonima. Jos uvijek je ista ta Amerika najveci uvoznik kineske robe, ali eto, zapelo bas na telefonima i to iz razloga nacionalne sigurnosti. Turska isto tako, daleko od demokracije, ali barem im mule ne odredjuju ko moze a ko ne moze kandidovati se na izborima. Opet se vracamo na ovo "zapad ili neko drugi". Tu se apsolutno slazemo. Treba uvesti slobodne i demokratske izbore, pa bi narod mozda i odlucio drugacije (zajebi zapad i slicne price), ali se ovih dana lako zavrsi jal' u zatvoru, jal' na banderi, ne da im se da odluce sami...mirsek wrote: Kako pravdas Ameriku a prema Iranu predrasude.Zna se da je i Turska ukinula sve drustvene mreze na par dana pred izbore bas da ne bi neko izvana manipulisao i usmjerio izbore u svom pravcu.
Iran jednostavno nije demokratija po zapadnim mjerilima. Ako je narod Irana imao zelju i snagu da podignu revoluciju da skine zapadnog poltrona pahlavija smoci ce snage i da skine sadasnji sistem ako im bude toliko dozlogrdio ali to neka oni sami odluce a ne zapad ili neko drugi.
- mirsek
#16500 Re: IRAN
Ko da bi revolucionare pahlavi mazio da revolucija nije uspjela ali su opet probali. Mozemo onda zakljuciti da trenutno medju irancima nema dovoljno kriticne mase za to.GandalfSivi wrote:Jedna od rijetkih stvari gdje pravdam Ameriku, jer jeste frka sa telefonima. Jos uvijek je ista ta Amerika najveci uvoznik kineske robe, ali eto, zapelo bas na telefonima i to iz razloga nacionalne sigurnosti. Turska isto tako, daleko od demokracije, ali barem im mule ne odredjuju ko moze a ko ne moze kandidovati se na izborima. Opet se vracamo na ovo "zapad ili neko drugi". Tu se apsolutno slazemo. Treba uvesti slobodne i demokratske izbore, pa bi narod mozda i odlucio drugacije (zajebi zapad i slicne price), ali se ovih dana lako zavrsi jal' u zatvoru, jal' na banderi, ne da im se da odluce sami...mirsek wrote: Kako pravdas Ameriku a prema Iranu predrasude.Zna se da je i Turska ukinula sve drustvene mreze na par dana pred izbore bas da ne bi neko izvana manipulisao i usmjerio izbore u svom pravcu.