Pedja Kojovic wrote:Nepristojno je, da ne upotrijebim tezu rijec, ispitivati zasto se neko u smislu etnicke ili religijske pripadnosti ili nepripadnosti izjasnjava na nacin na koji to radi.
Ne vidim zašto bi to bilo nepristojno?
Ako mogu nekoga pitati zašto je vegetarijanac, homoseksualac,
nacionalist, šovinist, ljubitelj filmova, mogu i o etničkom izjašnjavanju.
Pedja Kojovic wrote:Vasa tvrdnja da sam to uradio zbog licne materijalne koristi nije tacna.
Nisam rekao zbog materijalne koristi, nego zbog pozicije.
Zašto bi se jedan Džedaj ili Jugosoven najednom izjasnio kao Srbin
10 godina poslije rata?
Pedja Kojovic wrote:Ali, ako vas to tako jako ( ili cak jedino) zanima zasto...
Izjasnio sam se kao Srbin jer je izjasnjenje o etnickoj pripadnosti neophodno u CIK-ovim formularima, zatim zbog toga sto je to bio nacin da NS maksimizira svoje izborne sanse ( Odnosno, da bude prisutna i u Domu naroda FBiH) i ima veci uticaj, ali i iz jednog licnog, politickog, razloga cije objasnjenje bi mozda zahtijevalo duze objasnjenje, a koje cu ja ovdje pokusati sumirati na sljedeci nacin; kako bih ucinio sve sto, ja licno, mogu da se u BiH prekine sa poistovjecivanjem etnicke pripadnosti i politicke orijentacije i da se BiH priblizi onom demokratskom modelu za koji vjerujem da od sadasnje moze stvoriti snazniju, bolju drzavu i pravednije drustvo.
E to je već pošteno i onako kako sam ja rekao.
Izjasnili ste se da bi lakše (kao stranka) došli do pozicije rezervirane za Srbina.
Drugi dio odgovora je ideološko naklapanje.
Ništa ni vi ni Komšić niste postigli time.
Da li se zbog vašeg izbora manje poistovjećuje etnička pripadnost
sa političkom orjentacijom? Nije. Dapače, uvijek pravilo potvrđuju iznimke.
I ovo nije ništa novo, pa od početka stvaranja stranaka i nacionalne
stranke imaju svoje istaknute članove "druge" etničke pripadnosti.
Tako HDz ima svoje Srbe i Bošnjake, SDA ima svoje Srbe i Hrvate, SDS ili sada
SNSD ima svoje Bošnjake i Hrvate ... eno ih puna vlada RS-a. Nitko zbog tih
ljudi neće promijeniti mišljenje da zbog tih ljudi SDS ili SNSD nisu srpske stranke!