Irak
- salik79
#16477 Re: Irak
Samo se ne sjecam ko je slike stotina hiljada do zuba naoruzanih pesmergi, iz svih krajeva Kurdistana, postavljao na forumu
A Sindzar i ovi silni gradovi koji i danas padose sapatom? Granica s Iranom?
Nemas mi potrebe za Talabanija objasnjavati, kada sam ti neki dan postavljao slike Kasimage s dzenaze, prvo si presutio, a kasnije pljuvao i omalovazavao.
Mislis li da sam slucajno postavljao slike?!
A pametnom insanu je i komarac muzika
A Sindzar i ovi silni gradovi koji i danas padose sapatom? Granica s Iranom?
Nemas mi potrebe za Talabanija objasnjavati, kada sam ti neki dan postavljao slike Kasimage s dzenaze, prvo si presutio, a kasnije pljuvao i omalovazavao.
Mislis li da sam slucajno postavljao slike?!
A pametnom insanu je i komarac muzika
- salik79
#16478 Re: Irak
madner wrote:Pa nisu se bas lavovski branili, ali ok to je bila i najlosija veca jedinica ARBiH.
Ne moze Amerika narediti Kurdima da se ne bore, moze im uskratiti podrsku ali to je to. Protiv ove Iracke armije su morali i mogli puno vise.
S par tandzara i kojim automatom, vise nego lavovski. Svi zaboravljaju da su bili razoruzani. Svi zaboravljaju Morillona i njegova obecanja.
- Kikibombona
#16479 Re: Irak
Bez americke podrske dugorocno gube.madner wrote:Pa nisu se bas lavovski branili, ali ok to je bila i najlosija veca jedinica ARBiH.
Ne moze Amerika narediti Kurdima da se ne bore, moze im uskratiti podrsku ali to je to. Protiv ove Iracke armije su morali i mogli puno vise.
Imali bi totalni embargo, bili bi totalno zatvoreni da igla ne moze uci. Kurdski narod bi podnio strasnu zrtvu a kurdski gradovi bi bili unisteni.
Kada je vec doslo do toga, povlacenje je bio logican potez.
Problem je u tome sto su isli na referendum uz ostro protivljenje jedinog saveznika - Amerike. Suludo. Izdali su vlastiti narod.
Podmladak PKK se branio tri mjeseca protiv turske sa lakim naoruzanjem, malim kolicinama municije i veoma malim brojem boraca. Rezultat toga je da su na kraju svi pobijeni, gradovi unisteni a 500 000 ljudi ostalo bez domova. Boriti se sam protiv cijelog svijeta, potpuno izolovan, je budalastina.

- animus
#16480 Re: Irak
Koliko su se kurcili zasluzili su ovako nešto. Neka su spusteni na zemlju. Lijepo je vidjeti ove turske plave zastave. Mislim da bi i erbil mogao biti tursko plave boje. Nadam se uskoro.
Jebi ga Kiki u ovom ratu svima je bilo jednom letjeti i jednom padati. I kurdi dosli na red izgleda.
Ne znam jeli bilo kakvih prijedloga ranije u vezi ujedinjenja sirije i iraka. Nekako su mi ove drzave previse povezane da budu razdvojene. Bila bi to bas jaka drzava od perzijskog zaljeva do mediterana. Kurdi bi bili bitsn faktor i u jednoj državi. Postojao bi balans sija i sunita.
Jedini problem je izrael koji nikad nebi dopustio tako jaku drzavu na svojoj granici.
Da ima svjetske volje za dobrobit regiona ovo bi se i ostvarilo.
Jebi ga Kiki u ovom ratu svima je bilo jednom letjeti i jednom padati. I kurdi dosli na red izgleda.
Ne znam jeli bilo kakvih prijedloga ranije u vezi ujedinjenja sirije i iraka. Nekako su mi ove drzave previse povezane da budu razdvojene. Bila bi to bas jaka drzava od perzijskog zaljeva do mediterana. Kurdi bi bili bitsn faktor i u jednoj državi. Postojao bi balans sija i sunita.
Jedini problem je izrael koji nikad nebi dopustio tako jaku drzavu na svojoj granici.
Da ima svjetske volje za dobrobit regiona ovo bi se i ostvarilo.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#16481 Re: Irak
bice irak i sirija jedna drzava al pod perzijom
- General War
#16482 Re: Irak
madner wrote:Pa nisu se bas lavovski branili, ali ok to je bila i najlosija veca jedinica ARBiH.
Stvarno mi nije jasno sta su ocekivali od amerikanaca u vezi kirkuka...naoruzani, nahranjeni, pripremili polozaje...
- Challenger__
#16483 Re: Irak
Hajde Boga ti ne lupaj. Kakva je to paranoidna perspektiva. Nisu Kurdi narod Havaja već bliskoistočni narod kome su Turci, Iranci i Arapi prirodno okruženje.Kikibombona wrote:Bez americke podrske dugorocno gube.
Imali bi totalni embargo, bili bi totalno zatvoreni da igla ne moze uci. Kurdski narod bi podnio strasnu zrtvu a kurdski gradovi bi bili unisteni.
Sa svojim okruženjem trebaju da se dogovaraju a ne sa onima koje boli ***** da li su živi ili mrtvi.
- animus
#16484 Re: Irak
Tek bi to bila sila i to svjetska. Imali bi 150 miliona ljudi. Masu nafte i gasa. Ali sumnjam da ce im to dopustiti. Ovako je lakse upravljati njima.japin_mutapi wrote:bice irak i sirija jedna drzava al pod perzijom
A u tom slucaju bi vecina kurda bila u jednoj drzavi sto im je vjekovni san.
- General War
#16485 Re: Irak
Haj ne zajebaji ko da su dosli pred kalemegdansalik79 wrote:madner wrote:Pa nisu se bas lavovski branili, ali ok to je bila i najlosija veca jedinica ARBiH.
S par tandzara i kojim automatom, vise nego lavovski. Svi zaboravljaju da su bili razoruzani. Svi zaboravljaju Morillona i njegova obecanja.
- General War
#16486 Re: Irak
Ma ja, malo ih potuse gasom, malo kojeg objese...jebi ga desi se...animus wrote:Tek bi to bila sila i to svjetska. Imali bi 150 miliona ljudi. Masu nafte i gasa. Ali sumnjam da ce im to dopustiti. Ovako je lakse upravljati njima.japin_mutapi wrote:bice irak i sirija jedna drzava al pod perzijom
A u tom slucaju bi vecina kurda bila u jednoj drzavi sto im je vjekovni san.
- General War
#16487 Re: Irak
Challenger__ wrote:Hajde Boga ti ne lupaj. Kakva je to paranoidna perspektiva. Nisu Kurdi narod Havaja već bliskoistočni narod kome su Turci, Iranci i Arapi prirodno okruženje.Kikibombona wrote:Bez americke podrske dugorocno gube.
Sa svojim okruženjem trebaju da se dogovaraju a ne sa onima koje boli ***** da li su živi ili mrtvi.
- salik79
#16488 Re: Irak
Kikibombona wrote:Bez americke podrske dugorocno gube.madner wrote:Pa nisu se bas lavovski branili, ali ok to je bila i najlosija veca jedinica ARBiH.
Problem je u tome sto su isli na referendum uz ostro protivljenje jedinog saveznika - Amerike. Suludo. Izdali su vlastiti narod.
Podmladak PKK se branio tri mjeseca protiv turske sa lakim naoruzanjem, malim kolicinama municije i veoma malim brojem boraca. Rezultat toga je da su na kraju svi pobijeni, gradovi unisteni a 500 000 ljudi ostalo bez domova. Boriti se sam protiv cijelog svijeta, potpuno izolovan, je budalastina.
I, opet se vracamo na nasu danasnju prepisku - Iran. Amerika i skoro citav Svijet protiv njih, Sadam americki igrac, proxy agresija, izolovani do besmisla, ali narod na strani "vladara" i patriotski nabijen. A drzava samo sto je nastala. Kurdi imali 14 godina vremena, Iranci jedva godinu (a i tu godinu uz CIA-ine subverzije).
Usput, ko kaze da bi Ameri uveli nekakve sankcije da su se branili u Kirkuku?!
Last edited by salik79 on 17/10/2017 20:23, edited 1 time in total.
- Challenger__
#16489 Re: Irak
Da sa Arapima, Iračanima i Sirijcima. Sa njima dijele životni prostor a ne sa Amerikancima.General War wrote:Challenger__ wrote:Hajde Boga ti ne lupaj. Kakva je to paranoidna perspektiva. Nisu Kurdi narod Havaja već bliskoistočni narod kome su Turci, Iranci i Arapi prirodno okruženje.Kikibombona wrote:Bez americke podrske dugorocno gube.
Sa svojim okruženjem trebaju da se dogovaraju a ne sa onima koje boli ***** da li su živi ili mrtvi.arapi se sami sa sobom ne mogu dogovorit a da se kurdi sa njima nesto pokusaju dogovarat...
- Kareem Abdul
#16490 Re: Irak
Mislim da nema smisla vući paralele sa ratovima na našim prostorima.
Amerika vjerojatno Kurdima nije naredila da se povuku. Oni su pobjegli radi izdaje od strane vlastitog vodstva i velike doze kukavičluka.
Kada su 1975. sjeveni Vjetnamci krenuli u opću ofanzivu protiv južnih, Južni Vjetnam je bio jedna od najopremljenijih vojski na svijetu sa oko 600.000 mobiliziranih boraca, 2000 oklopnih vozila uključujući tenkove i preko 1500 borbenih helikoptera i aviona.
Sjeverni Vjetnam je imao duplo manje boraca, oklopa i nije imao avijaciju.
U roku od nekoliko tjedana vojska Južnog Vjetnama je krenula u povlačenje na sam jug države koji se pretvorio u bježaniju i opći kaos po naređenju njihovog predsjednika jer je isti smatrao da će se na taj način regrupirati. Kako je to regrupiranje završilo vidi se i dan danas.
Da su njihovi vojnici i zapovjednici imali volje za borbu obranili bi se jer su ratovali protiv u svemu inferiornog neprijatelja - osim u moralu.
Amerika nije naredila Južnom Vijetnamu da se preda. Samo im tada nije pružila zračnu podršku.
Pešmerge su ovih dana pokazali da im je trenutni moral za borbu nikakav ako ih neka veća sila ne podržava. A o njihovim kriminalnim liderima ne treba trošiti riječi. Prodali bi vlastitu majku za položaj u državi kako god se država nazivala.
Isto tako mislim da apsolutno nikakvog napada od strane Amerikanaca protiv Kurda nebi bilo da su se odlučili boriti. Jer da je Kurdima moral bio na visini taj napad bi bio odbijen u začetku sa teškim gubicima za šijske milicije a onda bi se pregovaralo o primirju i političkoj sudbini.
Amerika vjerojatno Kurdima nije naredila da se povuku. Oni su pobjegli radi izdaje od strane vlastitog vodstva i velike doze kukavičluka.
Kada su 1975. sjeveni Vjetnamci krenuli u opću ofanzivu protiv južnih, Južni Vjetnam je bio jedna od najopremljenijih vojski na svijetu sa oko 600.000 mobiliziranih boraca, 2000 oklopnih vozila uključujući tenkove i preko 1500 borbenih helikoptera i aviona.
Sjeverni Vjetnam je imao duplo manje boraca, oklopa i nije imao avijaciju.
U roku od nekoliko tjedana vojska Južnog Vjetnama je krenula u povlačenje na sam jug države koji se pretvorio u bježaniju i opći kaos po naređenju njihovog predsjednika jer je isti smatrao da će se na taj način regrupirati. Kako je to regrupiranje završilo vidi se i dan danas.
Da su njihovi vojnici i zapovjednici imali volje za borbu obranili bi se jer su ratovali protiv u svemu inferiornog neprijatelja - osim u moralu.
Amerika nije naredila Južnom Vijetnamu da se preda. Samo im tada nije pružila zračnu podršku.
Pešmerge su ovih dana pokazali da im je trenutni moral za borbu nikakav ako ih neka veća sila ne podržava. A o njihovim kriminalnim liderima ne treba trošiti riječi. Prodali bi vlastitu majku za položaj u državi kako god se država nazivala.
Isto tako mislim da apsolutno nikakvog napada od strane Amerikanaca protiv Kurda nebi bilo da su se odlučili boriti. Jer da je Kurdima moral bio na visini taj napad bi bio odbijen u začetku sa teškim gubicima za šijske milicije a onda bi se pregovaralo o primirju i političkoj sudbini.
- Krokodajl
#16491 Re: Irak
Hoćel Šije sad džamije u Kirkuku srušit, il će ograditi zidove oko njihAR ?
- General War
#16492 Re: Irak
Nit su napadali asada nit Bagdad vec ostavljeni da se sami snadju protiv bradonja svih fela...ne znam bil ti volio takvog oca koji te ostavi na stubistu da se snalazis dok se on ne snadje...evo opet su arapi digli ruku na kurde a ne obratno...Challenger__ wrote:Da sa Arapima, Iračanima i Sirijcima. Sa njima dijele životni prostor a ne sa Amerikancima.General War wrote:Challenger__ wrote:
Hajde Boga ti ne lupaj. Kakva je to paranoidna perspektiva. Nisu Kurdi narod Havaja već bliskoistočni narod kome su Turci, Iranci i Arapi prirodno okruženje.
Sa svojim okruženjem trebaju da se dogovaraju a ne sa onima koje boli ***** da li su živi ili mrtvi.arapi se sami sa sobom ne mogu dogovorit a da se kurdi sa njima nesto pokusaju dogovarat...
-
Lopez1981
#16493 Re: Irak
Ma svašta se ovdje može pročitatisalik79 wrote:
- salik79
#16494 Re: Irak
Krokodajl wrote:Hoćel Šije sad džamije u Kirkuku srušit, il će ograditi zidove oko njihAR ?
Dobro pitanje
- Kareem Abdul
#16495 Re: Irak
Kako jedva godinu kada su Amerikanci prije Islamske revolucije Iran naoružavali desetljećima. Čitava zračna flota Iranske avijacije je bila sastavljena od američkih aviona.salik79 wrote:Kikibombona wrote:Bez americke podrske dugorocno gube.madner wrote:Pa nisu se bas lavovski branili, ali ok to je bila i najlosija veca jedinica ARBiH.
I, opet se vracamo na nasu danasnju prepisku - Iran. Amerika i skoro citav Svijet protiv njih, Sadam americki igrac, proxy agresija, izolovani do besmisla, ali narod na strani "vladara" i patriotski nabijen. A drzava samo sto je nastala. Kurdi imali 14 godina vremena, Iranci jedva godinu (a i tu godinu uz CIA-ine subverzije).
- salik79
#16497 Re: Irak
Kareem Abdul wrote:Kako jedva godinu kada su Amerikanci prije Islamske revolucije Iran naoružavali desetljećima. Čitava zračna flota Iranske avijacije je bila sastavljena od američkih aviona.salik79 wrote:Kikibombona wrote:
Bez americke podrske dugorocno gube.
Ah, da, umalo da zaboravima da je Sahova vojska ostala i branila Iran
Ali, sve i da jeste, nisu li im startne pozicije iste - jedni (iranska vojska) naoruzani, drugi (pesmerge) naoruzani.
Cisto za pribiljezit - iranska vojska je bila u rasulu, nakon odlaska saha, tek se pocela stvarati nova, lojalna, vojna sila.
- animus
#16498 Re: Irak
Ne samo da su se lavovski borili nego su i oslobodili veliku teritoriju i dosli na drinu i pred bratunac. Nisu imali podrske od jedinica izvana niti logistike ali je greska bila ono demilitarizovanje. Nikoga un nije izvarao kao srebrenicane. Ne znam dali se to u istoriji ikada jos desilo. Uzeti nekome oruzje i obecati sigurnost a poslije pustiti koljace ne dolikuje takvoj organizaciji. Nakon toga su izgubili kredibilitet za sva vremena. Ko ce im vise ikad vjerovati. Odgovorni su u istoj mjeri kao i mladicevi koljaci. Steta sto ne mogu sudski biti procesuirani. Ali odoh u off.Lopez1981 wrote:Ma svašta se ovdje može pročitatisalik79 wrote:
S par tandzara i kojim automatom, vise nego lavovski. Svi zaboravljaju da su bili razoruzani. Svi zaboravljaju Morillona i njegova obecanja.Cijeli rat toliko jači neprijatelj ih nije mogao probiti, naoružanje je grehota i porediti. Cetnici su čak morali dobiti pomoć od onih kerova iz UNa u vidu otimanja naoruzanja, zatrpavanja rovova itd da bi ih uspjeli ući u Srebrenicu. I onda neko kaže nisu se lavovski borili...
- nixon69
#16499 Re: Irak
Meni se cini da ova 4 transportera prevoze samo zastave.Treba okaciti na svaku kucu i banderu po jednu.Kikibombona wrote:
- Nadzornik
#16500 Re: Irak
Tesko zemlji koja tebe mobilise....Kikibombona wrote:
Nema te drzave za koju bi Kiki uzeo pusku.