Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#16451 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Usvojena izmjena trase brze ceste kroz Nević Polje
Image

Nakon protivljenja mještana Nević Polja, koji nisu htjeli dopustiti da im brza cesta koja će se uskoro graditi selo podijeli na dva dijela, novotravničko Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici usvojilo je trasu kojom će brza cesta samo 300-tinjak metara zahvatiti općinu Novi Travnik, piše portal centralna.ba.

Kako je kazao Ermin Hadžimehmedagić, šef Službe za projektiranje JP “Autoceste FBiH”, novotravnički dio trase četvrti put iznova projektiraju.

"Prijašnja trasa dijelila je naselje na dva dijela i trebao je rušiti četiri kuće. Tu je došlo do neslaganja iako smo predlagali da napravimo neki vijadukt. Nađeno je kompromisno rješenje koje samo malim dijelom zahvata općinu Novi Travnik i u kojem ćemo eventualno morati srušiti samo jednu kuću”, rekao je Hadžimehmedagić.

Za sada se, kažem još uvijek ne može reći kad će biti eksproprijacija zemljišta, obzirom na faze koje treba provesti prije toga.

"Nakon usvajanja prostornog plana idu izrada idejnog i glavnog projekta, pa elaborat o eksproprijaciji kada će se točno znati koje kuće se ruše, koliko kvadrata i sve. Izgradnja brze ceste krenut će od ulaza u Vitez do Nević Polja", kazao je Hadžimehmedagić.
Akta
drug_profi

#16452 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Šteta što nema ovakvih akcija češće pa sam morao kupiti po punoj cijeni prije 2 godine.
Od petka 01.11.2019. godine pa do isteka zaliha u ponudi je ACC TAG uređaj po akcijskoj cijeni od 19,50 KM. Nabavka uređaja po 50% nižoj cijeni nije vezana za određenu kategoriju vozila te je namijenjena za komercijalnu kategoriju korisnika, kao i za strane državljane.

ACC TAG uređaji posebno su značajni u saobraćajnim špicevima, jer vozači sa ACC TAG uređajima, na posebno obilježenim trakama za elektronsku naplatu, prilagođenom brzinom prolaze bez zaustavljanja i tako izbjegavaju čekanje na naplatnim mjestima.

Akcijski tagovi će se moći kupiti po cijeni od 19,50 KM samo na naplatnim mjestima: Zenica jug, Sarajevo sjever, Sarajevo zapad i Ljubuški.

Da bi se postalo ACC korisnik potrebno je potpisati pristupnicu i priložiti dokumentaciju:

Za fizička lica:

Pristupnica za ACC uslugu – preuzmite OVDJE
Kopija potvrde o registraciji vozila (prometna/saobraćajna dozvola)
Lična/osobna karta na uvid
kakaljin

#16453 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drug_profi wrote:Šteta što nema ovakvih akcija češće pa sam morao kupiti po punoj cijeni prije 2 godine.
Od petka 01.11.2019. godine pa do isteka zaliha u ponudi je ACC TAG uređaj po akcijskoj cijeni od 19,50 KM. Nabavka uređaja po 50% nižoj cijeni nije vezana za određenu kategoriju vozila te je namijenjena za komercijalnu kategoriju korisnika, kao i za strane državljane.

ACC TAG uređaji posebno su značajni u saobraćajnim špicevima, jer vozači sa ACC TAG uređajima, na posebno obilježenim trakama za elektronsku naplatu, prilagođenom brzinom prolaze bez zaustavljanja i tako izbjegavaju čekanje na naplatnim mjestima.

Akcijski tagovi će se moći kupiti po cijeni od 19,50 KM samo na naplatnim mjestima: Zenica jug, Sarajevo sjever, Sarajevo zapad i Ljubuški.

Da bi se postalo ACC korisnik potrebno je potpisati pristupnicu i priložiti dokumentaciju:

Za fizička lica:

Pristupnica za ACC uslugu – preuzmite OVDJE
Kopija potvrde o registraciji vozila (prometna/saobraćajna dozvola)
Lična/osobna karta na uvid
Ja sam jedan dobio na nagradnoj igri, a drugi sam kupio po punoj cijeni. Tag je najbolja stvar ko koristi autoput.
Travnički Noćni Šetač

#16454 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Travnički Noćni Šetač »

Da li bi mi neko mogao odgovoriti koliko košta TAG za autoput Doboj - Banjaluka - Gradiška ? ... Na web stranici nema taj podatak. Hvala...
toooka

#16455 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

Travnički Noćni Šetač wrote:Da li bi mi neko mogao odgovoriti koliko košta TAG za autoput Doboj - Banjaluka - Gradiška ? ... Na web stranici nema taj podatak. Hvala...
Ja sam skoro slao mail i dobio ovaj odgovor:
"Поштовани, хвала на интересовању и жељи да користите услугу електронске наплате путарине на аутопутевима у Републици Српској.

Ових дана очекујемо испоруку додатних количина ТАГ уређаја, помоћу којих можете да користите ЕНП. Цијена ТАГ уређаја је 40 КМ, свој рачун допуњавате износом који Ви желите и при свакој допуни остварујете попуст у износу од 15 одсто. Нема рока за потрошњу новца са рачуна.

Што се тиче акција, у току су одређене анализе тренутног стања, послије чега ће бити донесена одлука и по том питању, односно у ком правцу ићи са одређеним погодностима.."
Travnički Noćni Šetač

#16456 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Travnički Noćni Šetač »

toooka wrote:
Ja sam skoro slao mail i dobio ovaj odgovor:
"Поштовани, хвала на интересовању и жељи да користите услугу електронске наплате путарине на аутопутевима у Републици Српској.

Ових дана очекујемо испоруку додатних количина ТАГ уређаја, помоћу којих можете да користите ЕНП. Цијена ТАГ уређаја је 40 КМ, свој рачун допуњавате износом који Ви желите и при свакој допуни остварујете попуст у износу од 15 одсто. Нема рока за потрошњу новца са рачуна.

Што се тиче акција, у току су одређене анализе тренутног стања, послије чега ће бити донесена одлука и по том питању, односно у ком правцу ићи са одређеним погодностима.."
Hvala puno... :thumbup:
Max_Bunker

#16457 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

Samo da dodam, TAG uređaj se može dopuniti isključivo na naplatnim kućicama Autoputeva RS. Na uplaćenih 100 KM dopune ti 118 KM. Ovih dana su najavili da će popust na TAG biti i do 25%, zavisno od uplate ali to još nije detaljnije objašnjeno.
dadoka84

#16459 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

drug_profi wrote:Šteta što nema ovakvih akcija češće pa sam morao kupiti po punoj cijeni prije 2 godine.
Prije je bilo 40km acc tag sa 20km na racunu. Sad je 19.5 sa 0km na racunu, onda naspes koliko zelis. Ja sam nasuo za 20 tako da sam dobio 4km tj ukupno stanje 24KM. Ovaj sistem prepaid billing ne ocitava stanje racuna na naplatnim kucicama, mora se provjeriti na web stranici.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#16460 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

U utorak meni je ocitao regularno a na sajtu pishe "0" KM :mrgreen:
drug_profi

#16461 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Kad bi bilo pameti da naprave sistem gdje ce oba taga vaziti na svim autoputevima. Lako je po ID kodu taga softverski sravniti na kraju mjeseca ili kvartala ko kome dođe koliko para.
Time bi se jos vise popularisala kupovina tagova u oba preduzeca.
drug_profi

#16462 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

dadoka84 wrote:
Prije je bilo 40km acc tag sa 20km na racunu. Sad je 19.5 sa 0km na racunu, onda naspes koliko zelis. Ja sam nasuo za 20 tako da sam dobio 4km tj ukupno stanje 24KM. Ovaj sistem prepaid billing ne ocitava stanje racuna na naplatnim kucicama, mora se provjeriti na web stranici.
Ja kad sam kupio bilo je nula na racunu.
dao stoju, dobio 72 marke na racun. 60 KM +20%
dadoka84

#16463 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Bobi wrote:U utorak meni je ocitao regularno a na sajtu pishe "0" KM :mrgreen:
Da nisi otisao u minus :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#16464 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

dadoka84 wrote:
Bobi wrote:U utorak meni je ocitao regularno a na sajtu pishe "0" KM :mrgreen:
Da nisi otisao u minus :D
Image

ma ima para ...nemam pojma jel im ovo fercera
dadoka84

#16465 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Meni piše da je uplaćeno ali stanje stoji da je 0...
Dope_Man

#16466 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

drug_profi wrote:Kad bi bilo pameti da naprave sistem gdje ce oba taga vaziti na svim autoputevima. Lako je po ID kodu taga softverski sravniti na kraju mjeseca ili kvartala ko kome dođe koliko para.
Time bi se jos vise popularisala kupovina tagova u oba preduzeca.
Eh sad.. to ukljucuje saradnju za boljitak svih. Pa ne ulazis u politiku i upravu javnih preduzeca da se za to boris,
kurty

#16467 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Odredite prag taga... I ispod tog praga vam pokazuje... I pisci 2x..
Kod mene je recimo prag 200KM... I kad spadbe ispod, svaki prolaz dolazi mail sa zutom, pa onda crvenom listom...
Laertes

#16468 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Danas na naplatnim iz smjera Tarčina, od 4 kućice dvije za ACC, u jednoj čiko naplaćuje, jedna zatvorena. Ispred mene jedno 7-8 auta, svaki ganja sitno, pa sprema kusur, pa račun, načekah se... Mogao sam komotno starim putem.
studiorum_tuzlaensis

#16469 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

Inače je na svim naplatnim mjestima lijeva kucica rezervisana solo acc...
Dope_Man

#16470 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

studiorum_tuzlaensis wrote:Inače je na svim naplatnim mjestima lijeva kucica rezervisana solo acc...
Desna, ne lijeva. A cesto dodaju i jos jednu koja je ACC/naplata.
studiorum_tuzlaensis

#16471 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

Dope_Man wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Inače je na svim naplatnim mjestima lijeva kucica rezervisana solo acc...
Desna, ne lijeva. A cesto dodaju i jos jednu koja je ACC/naplata.
to sam htio napisati, hvala na ispravci...

zaključak
sa acc nema cekanja! :)
drug_profi

#16472 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma isplati se. Em jeftinije, em bez cekanja.
So What!

#16473 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja brze ceste krenut će od ulaza u Vitez do Nević Polja
Mještani Nević Polja nisu dopustili da im brza cesta koja će se uskoro graditi selo podijeli na dva dijela, tako da će nova trasa samo 300-tinjak metara zahvatiti općinu Novi Travnik.

Image

Nakon protivljenja mještana Nević Polja, koji nisu htjeli dopustiti da im brza cesta koja će se uskoro graditi selo podijeli na dva dijela, novotravničko Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici usvojilo je trasu kojom će brza cesta samo 300-tinjak metara zahvatiti općinu Novi Travnik.

Kako je kazao Ermin Hadžimehmedagić, šef Službe za projektiranje JP Autoceste FBiH, novotravnički dio trase četvrti put iznova projektiraju.

- Prijašnja trasa dijelila je naselje na dva dijela i trebao je rušiti četiri kuće. Tu je došlo do neslaganja iako smo predlagali da napravimo neki vijadukt. Nađeno je kompromisno rješenje koje samo malim dijelom zahvata općinu Novi Travnik i u kojem ćemo eventualno morati srušiti samo jednu kuću -rekao je Hadžimehmedagić.

Kaže da se još ne može reći kad će biti eksproprijacija zemljišta, obzirom na faze koje treba provesti prije toga.

- Nakon usvajanja prostornog plana idu izrada idejnog i glavnog projekta, pa elaborat o eksproprijaciji kada će se točno znati koje kuće se ruše, koliko kvadrata i sve. Izgradnja brze ceste krenut će od ulaza u Vitez do Nević Polja - kazao je Hadžimehmedagić.

Podsjetimo, ovo je prva dionica brze ceste koja bi u budućnosti trebala glavni grad povezati sa Krajinom.
Faktor
So What!

#16474 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Objavljen poziv za projekt brze ceste koja povezuje Mostar sa Hrvatskom
Image

Autoceste FBiH raspisale su poziv za izradu Idejnog i Glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg do granica RH, dionica Polog-granica RH na dužini od 40,5 km, saznaje Akta.ba.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u KM je 8.000.000,00. Rok za izvršenje je 18 mjeseci.

Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica s Hrvatskom na listi je prometnih prioriteta u FBIH. Ona bi se trebala povezati s koridorom 5C na području Mostara preko sjeverne, te južne obilaznice koja je trenutno u izgradnji.

Spoj brze ceste s oblaznicom previđen je u mjestu Polog, odakle ide prema Širokom Brijegu, pa do Gruda, te spaja na brzu cestu u Zagovozdu.

"Izrada Idejnog i Glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km)“ obuhvata pružanje usluga izrade kompletne dokumentacije zahtjevane Projektnim zadatkom, uključujući prethodna istraživanja, analiziranja, prikupljanje podataka (kojima se analiziraju i razrađuju, geotehnički, geodetski, hidrološki, meteorološki, urbanistički, tehnički, tehnološki, ekonomski, energetski, seizmički, vodoprivredni, prometni i drugi uvjeti sa upotrebom informacija o prirodnim i drugim ograničenjima, postojećoj prostornoj i fizičkoj strukturi), postojeće stanje, podatke o prometu (postojećem i prognoziranom), i druge relevantne podatke.

Tu je još uvjete zaštite od požara i zaštite životne sredine, kao i druge uvjete od uticaja na gradnju i korištenje predmetne ceste i pripadajućih objekata, pregovore po potrebi s nadležnim tijelima, te sudjelovanje pri prezentacijama, zauzimanje stručnog stava s mišljenjima i prijedlozima, s ciljem utvrđivanja optimalne trase sa najmanjim ulaganjima u čitavom životnom vijeku ceste, s maksimalnom bezbjednošću prometa, maksimalne propusne moći, odnosno maksimalnih pozitivnih efekata za korisnike ceste, te minimalnih ekoloških posljedica.

Svrha projekta je da se odredi optimalni koridor na definiranom području, odnosno da se prouči više varijanti kako tehničkih tako i prostornih rješenja ceste, kao i da se uporede predložene varijante sa stanovišta uklapanja u prostor i uticaja na životnu okolinu.

U prvoj fazi potrebno je izraditi idejni projekt i studijsku dokumentaciju sa svim potrebnim stručnim elaboratima i istraživanjima, tržišnu i ekonomsku opravdanost investicije za predloženo rješenje.

U daljoj fazi potrebno je Studijom izvodljivosti odrediti prostornu, ekološku, društvenu, finansijsku, tržišnu i ekonomsku opravdanost investicije za prethodno izabrano rješenje.

Izdvojenim separatima se dobivaju potrebne suglasnosti relevantnih nadležnih tijela i Urbanistička suglasnost. Na osnovu dobijenje Urbanističke suglasnosti izrađuje se Glavni projekt.
Akta
So What!

#16475 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Mijenja se trasa autoputa Banjaluka - Beograd kod Modriče
Image

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je razgovore sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom vezano za trasu buduće autoceste kroz BiH.

"Dogovoreno je da će trasa autoceste kod Modriče zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari", navodi se na Twitter nalogu Vlade Republike Hrvatske.

Dogovoreno je da će trasa autoceste od Banjaluke do Beograda zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari.

Premijer susjedne države tako je uspio da utječe na trasu autoputa u Bosni i Hercegovini. Iako su namjere bile i više nego plemenite, te da nije uredu ni u jednom scenariju rušiti kuće povratnika, ostaje pitanje da li je potrebno miješanje Zagreba kada su u pitanju problemi koji mogu (ili bi trebali) biti riješeni u BiH.

Dio buduće autoceste od Modriče prema granici sa Srbijom trebala je proći kroz modrička naselja Garevac, Donji Kladari i Čardak, zbog čega bi više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH moralo biti porušeno.

Riječ je o budućem kraku sa Koridora 5C prema Bijeljini, a koji bi se potom trebao nasloniti na trasu isto tako budućeg autoputa Sarajevo-Beograd.
Akta
Post Reply