Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Naslovnica

#16451 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

Peacean wrote: 04/04/2025 09:46 Da ti pritisak nije skočio? Najbolje kod doktora otići.
Ma biće doktor, jbjga.
Ne osjećam da mi je visok pritisak, ono, nikakve glavobolje, da me nosa, nešto slično tome, ionako pijem tablete za pritisak, uredan je kako sam skin'o kilograma.
Jednostavno ostajem bez kiseonika, ne mogu dovoljno unijeti, zadišem se ko nikada u životu.
Ali mi je pravo simptomatično ovo sa biciklom, sve uredno, ali uzbrdo havarija. :roll:
DaysleepeR

#16452 Re: Teretana

Post by DaysleepeR »

Naslovnica wrote: 04/04/2025 09:31 U posljednje vrijeme (2-3 mjeseca) primijetio sam da se pri tjelesnom naporu (specifično penjanje uzbrdo, stepenice, trčanje i sl) zadišem, ne mogu doći do daha, ono, na rubu da se onesvjestim. Udišem po 3 puta u sekundi i osjećam da nemam zraka i to potraje dok se ne stabilizira.
Pedalam "ležeći" bicikl po 40 minuta na lvl14, jak otpor, ali ne ostajem bez daha. Radim kojekakve vježbe na spravama, benč, ovo-ono, sve OK, nemam problema.
Krenem uzbrdo, potrčim, malo više se zadišem...gotovo, pomračenje, gubim se, baš dobijem napad straha.
Prvi put sam to primijetio prije 2-3 mjeseca, brzo sam se uspeo na 12 sprat, zadihao se, OK, ali nikako da dođem sebi, došao gore, mrak mi pred očima, gušim se, kontam da kažem ženi da zove hitnu, odoh...nakon nekoliko minuta nekako se smiri disanje, jedva dođoh sebi.
Kontam WTF?!?!?
Kontam da mi nije željezo nisko?
Da je do slabog srca valjda bih osjetio a biciklu ili nekako drugačije?!
Otiđi hitno kod kardiologa.
Ja 46 godina nisam bio svjestan da imam genetski urođenu srčanu bolest.
A upravo se tako manifestira, gubljenjem svijesti prilikom fizičkog napora.
Hipertrofična kardiomiopatija

https://www.stetoskop.info/bolesti-srca ... ofija-srca
Naslovnica

#16453 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 04/04/2025 09:58
Naslovnica wrote: 04/04/2025 09:31 U posljednje vrijeme (2-3 mjeseca) primijetio sam da se pri tjelesnom naporu (specifično penjanje uzbrdo, stepenice, trčanje i sl) zadišem, ne mogu doći do daha, ono, na rubu da se onesvjestim. Udišem po 3 puta u sekundi i osjećam da nemam zraka i to potraje dok se ne stabilizira.
Pedalam "ležeći" bicikl po 40 minuta na lvl14, jak otpor, ali ne ostajem bez daha. Radim kojekakve vježbe na spravama, benč, ovo-ono, sve OK, nemam problema.
Krenem uzbrdo, potrčim, malo više se zadišem...gotovo, pomračenje, gubim se, baš dobijem napad straha.
Prvi put sam to primijetio prije 2-3 mjeseca, brzo sam se uspeo na 12 sprat, zadihao se, OK, ali nikako da dođem sebi, došao gore, mrak mi pred očima, gušim se, kontam da kažem ženi da zove hitnu, odoh...nakon nekoliko minuta nekako se smiri disanje, jedva dođoh sebi.
Kontam WTF?!?!?

:thumbup:
Hvala na savjetu. :kiss:
A meni je pravo simptomatično što razgulim bajk na lvl14, ono, graške znoja po rukama, ali sve stabilno, imam daha, ne gubim se.
Krenem uzbrdo, malo jači tempo, havarija.
Ne osjećam nikakav bol u bredjelu srca, da mi se koči ruka, vilica, ili slično.
Samo ne mogu doći do daha jbte, uguši se
:roll:
Last edited by Naslovnica on 04/04/2025 10:02, edited 1 time in total.
xPaco1337

#16454 Re: Teretana

Post by xPaco1337 »

Te kardiološke bolesti su nasljedne najviše, kod mene svi u porodici imaju problema sa tim za obje strane. Ja sam u 21 poceo lijekove pit zbog visoke frekvencije i pritiska. Dosta tu ima i debljina ali eto ja jesam deblji, ali ostali nisu pa opet imaju probleme. Ali opet mislim najveci problem je danasnji nacin zivota stres, posao itd.
DaysleepeR

#16455 Re: Teretana

Post by DaysleepeR »

Naslovnica wrote: 04/04/2025 10:01
Kontam WTF?!?!?

A meni je pravo simptomatično što razgulim bajk na lvl14, ono, graške znoja po rukama, ali sve stabilno, imam daha, ne gubim se.
Meni je radi neznanja da uopšte imam bolest (ostala nedijagnosticirana na brojnim pregledima) bavio se sportom, košarka, fudbal, plivanje, ronjenje na dah, ali vremenom su mi stepenice i uzbrdice postale veliki problem, život bio ugrožen u momentu odlaska kod doktora i veliku sam sreću imao.
Bio sam kandidat za operaciju ali smo lijekovima uspjeli da riješimo problem.
Sad se osjećam odlično, pičim uzbrdo i uz stepenice bez problema, uz određene životne promjene (ništa drastično) i redovnu terapiju.
Holesterol je tu presudan, ja genetski nemam povišen holesterol i to me je spasilo.
Naslovnica

#16456 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 04/04/2025 10:10
Naslovnica wrote: 04/04/2025 10:01

Meni je radi neznanja da uopšte imam bolest (ostala nedijagnosticirana na brojnim pregledima) bavio se sportom, košarka, fudbal, plivanje, ronjenje na dah, ali vremenom su mi stepenice i uzbrdice postale veliki problem, život bio ugrožen u momentu odlaska kod doktora i veliku sam sreću imao.
Bio sam kandidat za operaciju ali smo lijekovima uspjeli da riješimo problem.
Sad se osjećam odlično, pičim uzbrdo i uz stepenice bez problema, uz određene životne promjene (ništa drastično) i redovnu terapiju.
Holesterol je tu presudan, ja genetski nemam povišen holesterol i to me je spasilo.
Poslao sam ti pp
nikeze

#16457 Re: Teretana

Post by nikeze »

Naslovnica wrote: 04/04/2025 09:51
Peacean wrote: 04/04/2025 09:46 Da ti pritisak nije skočio? Najbolje kod doktora otići.
Ma biće doktor, jbjga.
Ne osjećam da mi je visok pritisak, ono, nikakve glavobolje, da me nosa, nešto slično tome, ionako pijem tablete za pritisak, uredan je kako sam skin'o kilograma.
Jednostavno ostajem bez kiseonika, ne mogu dovoljno unijeti, zadišem se ko nikada u životu.
Ali mi je pravo simptomatično ovo sa biciklom, sve uredno, ali uzbrdo havarija. :roll:
Svakako kosultujte doktora.
Nije loše imati pametni sat koji mjeri pritisak, broj otkucaja srca, HRV i EKG. Ti kineski satovi nisu sada skupi, a daju orjentacione vrijednosti koje se mjere 24 sata dnevno svakih 15 minuta i tačno se vide vrhovi opterećenja i stresa. Takođe možete zmjeriti jednokanalni EKG. Ja sam zadovoljan sa tim.
Naravno Apple, Samsung i Huawei prave najbolje pametne satove, ali su preskupi i u BiH ne daju podatke u vezi pritiska, ekg itd. Ako imate toliko probleme možda nije loše da uvijek imate kod sebe aspirin koji u slučaju velikih problema ( ne daj bože infarkta) treba izgristi i progutati. Kardio aspirin od 75 ili 100 mg je od velike pomoći. Kažu da ekspertni ultrazvuk srca zamjenjuje koronarografiju i neinvazivan je tako da možete tačno utvrditi ako postoji začepljenje krvnog suda na srcu.
nikeze

#16458 Re: Teretana

Post by nikeze »

Zanimljivo je da šetnju na +35 do +38 stepeni ljeti pametni sat označava kao veliko opterećenje istovjetno trčanju, uz snižen krvni pritisak.
Zimi je krvni pritisak prilikom hodanja povišen jer se skupe krvni sudovi, ali je cjelokupno opterećenje koje pokazuje pametni sat niže.
Naslovnica

#16459 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

nikeze wrote: 04/04/2025 13:14
Ma biće doktor, jbjga.
Svakako kosultujte doktora.
Nije loše imati pametni sat koji mjeri pritisak, broj otkucaja srca, HRV i EKG. Ti kineski satovi nisu sada skupi, a daju orjentacione vrijednosti koje se mjere 24 sata dnevno svakih 15 minuta i tačno se vide vrhovi opterećenja i stresa. Takođe možete zmjeriti jednokanalni EKG. Ja sam zadovoljan sa tim.
Naravno Apple, Samsung i Huawei prave najbolje pametne satove, ali su preskupi i u BiH ne daju podatke u vezi pritiska, ekg itd. Ako imate toliko probleme možda nije loše da uvijek imate kod sebe aspirin koji u slučaju velikih problema ( ne daj bože infarkta) treba izgristi i progutati. Kardio aspirin od 75 ili 100 mg je od velike pomoći. Kažu da ekspertni ultrazvuk srca zamjenjuje koronarografiju i neinvazivan je tako da možete tačno utvrditi ako postoji začepljenje krvnog suda na srcu.
Hvala na savjetima!
Mene buni što ne osjećam apsolutno nikakav bol kada mi se to desi, niti bol niti bilo šta slično, stezanje ili nešto drugo.
Samo nedostatak zraka, udišem brzo, a kao na kapaljku, da imam masku sa kiseonikom mislim da bi mi u tom trenutku itekako pomogla.
Imam neku pametnu narukvicu, moram je ponovo aktivirati. Mislim da je u pitanju neki Amazfit band 6 ili tako nekako.
Peacean

#16460 Re: Teretana

Post by Peacean »

Ne mora srce uvijek biti krivac možda su i neki drugi krvni sudovi tu u pitanju ili sama pluća. Ako se to stalno dešava onda što prije kod doktora.
dragonz

#16461 Re: Teretana

Post by dragonz »

Trebala mi informacija o teretanama sa trakama za trčanje oko Čengić Vile i koliko se kreću cijene mjesečne članarine.
merk030

#16462 Re: Teretana

Post by merk030 »

dragonz wrote: 06/04/2025 13:31 Trebala mi informacija o teretanama sa trakama za trčanje oko Čengić Vile i koliko se kreću cijene mjesečne članarine.
Ja kad odem u Sarajevo idem ili u Bingo ili u All4Sports kod džamije, ima dosta traka. Vjerovatno FitPass najlakše, može se mijenjati malo.
kobe_meh

#16463 Re: Teretana

Post by kobe_meh »

Prodajem kantu novog neotpakovanog whey proteina.

Neotpakovan whey protein - Tesla Iso Zero 100, rok 06/2026 (80 KM)
https://olx.ba/artikal/67515406
Naslovnica

#16464 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

kobe_meh wrote: 07/04/2025 20:33 Prodajem kantu novog neotpakovanog whey proteina.

Raja, kupljeno, hajmo razlaz
8-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#16465 Re: Teretana

Post by Velkoski »

k'o da sam ja pravio reel
kobe_meh

#16466 Re: Teretana

Post by kobe_meh »

Naslovnica wrote: 07/04/2025 20:59
kobe_meh wrote: 07/04/2025 20:33 Prodajem kantu novog neotpakovanog whey proteina.

8-)
Transakcija završena :izet:
mali_balon

#16467 Re: Teretana

Post by mali_balon »

Ma biće doktor, jbjga.
ti znas da je pritisak podmukao da ga imas godinama a ne osejtis ga.....do brzog zamaranja pri naporu moze doci zbog zadebljanog srcanog misica koji se zadeblja ili zbog ucestalog fizickog napora ili visokog krvnog pritiska koji se dugo nije lijecio ....
meni je to dr nasla pri ultrazvuku srca ali ja se nisam brzo umarao niti gubio dah.....ali duuugo nisam lijecio pritisak nisam ni znao da mi je povisen sad je u normali uz terpaiju......smanjene kardio vjezbe tj sa trcanja preso na malo brze hodanje i prepolovio di zanje tegova tj umjesto tri serije radim jednu sa smanjenom kilazom
Naslovnica

#16468 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

kobe_meh wrote: 08/04/2025 22:01

8-)
Hvala kolega! :thumbup:
mali_balon wrote: 08/04/2025 22:14
Ma biće doktor, jbjga.
ti znas da je pritisak podmukao da ga imas godinama a ne osejtis ga.....do brzog zamaranja pri naporu moze doci zbog zadebljanog srcanog misica koji se zadeblja ili zbog ucestalog fizickog napora ili visokog krvnog pritiska koji se dugo nije lijecio ....
meni je to dr nasla pri ultrazvuku srca ali ja se nisam brzo umarao niti gubio dah.....ali duuugo nisam lijecio pritisak nisam ni znao da mi je povisen sad je u normali uz terpaiju......smanjene kardio vjezbe tj sa trcanja preso na malo brze hodanje i prepolovio di zanje tegova tj umjesto tri serije radim jednu sa smanjenom kilazom
Ja godinama pijem Co-Diovan protiv visokog krvnog pritiska, i godinama je sasvim normalan.
Eto, radim kardio koliko mi moje godine i zdravlje dozvoljavaju, tipa sjedeće biciklo, brzo hodanje na traci (stavim uspon 9% 2 kilometra ko s pjesmom) i sl, haman uživam, oznojim se, ali sve bude OK.
Ali krenem uzbrdo tipa stepenice, planina, malo veći uspon, počne srce lupati i počnem gubiti dah/svijest. Toliko da moram stati kako bih bio siguran da neću pasti.
Počinjem sumnjati da je psihosomatski, da je sve iz glave.
mali_balon

#16469 Re: Teretana

Post by mali_balon »

Naslovnica wrote: 09/04/2025 07:49
kobe_meh wrote: 08/04/2025 22:01

8-)
Hvala kolega! :thumbup:
mali_balon wrote: 08/04/2025 22:14
Ma biće doktor, jbjga.
Ja godinama pijem Co-Diovan protiv visokog krvnog pritiska, i godinama je sasvim normalan.
Eto, radim kardio koliko mi moje godine i zdravlje dozvoljavaju, tipa sjedeće biciklo, brzo hodanje na traci (stavim uspon 9% 2 kilometra ko s pjesmom) i sl, haman uživam, oznojim se, ali sve bude OK.
Ali krenem uzbrdo tipa stepenice, planina, malo veći uspon, počne srce lupati i počnem gubiti dah/svijest. Toliko da moram stati kako bih bio siguran da neću pasti.
Počinjem sumnjati da je psihosomatski, da je sve iz glave.
Kardiologu pa ce ti rec....jbga ovako mozemo samo supljirati....a sto mislis da je iz glave.....ako je iz glave opisujes napad panike sto bi te fatala panika pri usponu od kojeg mozes odustati, koji je rekreacija, nije npr u pitanju nesta sto moras uraditi
Naslovnica

#16470 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

Ma sve jasno!
Peacean

#16471 Re: Teretana

Post by Peacean »

Ma velika je razlika između trake i pravog hodanja po brdima. Probaj da usporiš kada ideš stepenicama ili uzbrdo.
Naslovnica

#16472 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

Danas upadnem u Fit4life na Ilidži.
Vrhunska teretana ali klijentela... :roll:
Peacean

#16473 Re: Teretana

Post by Peacean »

Gymbeam ima akciju za određene artikle

https://gymbeam.ba/velika-proljetna-akc ... =price_asc
mali_balon

#16474 Re: Teretana

Post by mali_balon »

LikeLike

#16475 Re: Teretana

Post by LikeLike »

Naslovnica wrote: 17/04/2025 21:25 Danas upadnem u Fit4life na Ilidži.
Vrhunska teretana ali klijentela... :roll:
Sta je problem sa klijentelom? Cuo sam sve najbolje o toj teretani.
Ja planiram od prvog maja krenuti u tu teretanu ili u oxide gym pa me bas zanimaju iskustva.
Post Reply