Irak

Post Reply
GandalfSivi

#16451 Re: Irak

Post by GandalfSivi »

Challenger__ wrote:
zrakomlat wrote:I šta kažete, reko Tramp peršmergama, tiho, da pkk ne čuje, povucite se i ne pucajte, a reko i iračkoj vojsci spremte se, spremte i krenite, ovi se neće branit.

haj dobro.

:pisnuo:

Jok ba, pljunuli Ameri milijarde i milijarde, ulozili lijevo i desno, bruku zivota izgubili, jos vise uzeli i sada kazu nesta kao: "Idite tamo, jebite se, radite sta hocete".

Koja naiva...
Kikibombona

#16452 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote:Pa gdje su muda tim Pesmergama, medju toliko vojnika niko nije imao muda da odbije povlacenje? kakva je to pickasta vojska? Kad je ocigledno sta se desava tu izdajnicima ide metak u celo istog trenutka i samo drugi preuzimaju komandu. Moze politika sprijeciti neki napad, zaustaviti ofanzivu, ali da grad u kojem imas toliko naoruzanih vojnika predas neprijatelju tek tako i da se niko ne nadje da zaustavi takvu sramotu :-)
Kod Kurda izgleda samo pkk lice na prave ratnike, ovi ostali samo za slikanje.
30 000 Peshmergi pod komandom Lahura, Pavela i Arasa Talibanija je napustilo Kirkuk. Gradjani su ih hvatali po Kirkuku i otimali im vozila. Postavljaos sam klipove kako obicni gradjani vade oficire iz vozila i stavljaju im pistolje na glavu, tjeraju ih da se vrate na front. Iste naredbe su imali KDP Peshmerge. Kosrat Rasul je sa svojih 5 000 boraca odbio povuci se i kada je vidio sta se desava, covjek je dobio srcani udar, jer ocigledno nije bio obavjesten i sve je docekao nespreman.

To je isto da pitas zasto vojnici ABiH nisu odbili naredbu i nastavili prema BL. To je suludo. U izdaju su bili ukljuceni gotovo svi vojni lideri.

Jedino gradjani Kirkuka i PKK nisu znali sta se desava. 600 pripadnika PKK je sa gradjanima i vozilima koje su oteli od Peshmergi branilo Kirkuk. Iracka vojska uopste nije htjela uci u duel sa njima. Lahur Talibani je sa svojom elitnom jedinicom usao u Kirkuk na poziv sija i pokupio PKK i gradjane koji su pruzali otpor.

Da do toga nije doslo, PKK bi makar mjesec dana pruzao otpor. Grad bi bio prilicno devastiran, oni pobijeni i to je to.

Sve je bilo dogovoreno par dana uoci napada na Kirkuk. Kurdski lideri su se uplasili da ce bez ikakvih saveznika, bez Amerike, izgubiti puno vise i zato su pristali na ponizavajuce povlacenje.
zrakomlat

#16453 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Challenger__ wrote:
zrakomlat wrote:I šta kažete, reko Tramp peršmergama, tiho, da pkk ne čuje, povucite se i ne pucajte, a reko i iračkoj vojsci spremte se, spremte i krenite, ovi se neće branit.

haj dobro.

pa jel tako?

Digla se kuka i motika a pešmerge u novim uniformama, puškama i ajfonima kontali do zadnjeg trenutka da vlada blefira pa kad im izbiše u predgrađe, pokazaše da su obični šminkeri, sjebali se i nabrali. Eno neke dzipove nisu stigli ni natankati gorivom, ostadose nasred ceste jbt.
Challenger__

#16454 Re: Irak

Post by Challenger__ »

GandalfSivi wrote:Jok ba, pljunuli Ameri milijarde i milijarde, ulozili lijevo i desno, bruku zivota izgubili, jos vise uzeli i sada kazu nesta kao: "Idite tamo, jebite se, radite sta hocete".

Koja naiva...
Tražio je Bagdad saglasnost za ovu operaciju na više adresa među političkim partnerima u regiji i svijetu, nema dileme. Ali da je Vašington inicijator i planer ove operacije, nema niti govora.

Ako imaš kakav izvor koji ukazuje na drugu perspektivu, samo izvoli.
Challenger__

#16455 Re: Irak

Post by Challenger__ »

zrakomlat wrote:pa jel tako?

Digla se kuka i motika a pešmerge u novim uniformama, puškama i ajfonima kontali do zadnjeg trenutka da vlada blefira pa kad im izbiše u predgrađe, pokazaše da su obični šminkeri, sjebali se i nabrali. Eno neke dzipove nisu stigli ni natankati gorivom, ostadose nasred ceste jbt.
Zrakane, znaš da se slažem. Samo se smijem tvojim formulacijama, ovaj rad - :thumbup: - su. Šteta novih džipova vala, kud se nismo našli tamo da ih dovezemo kućama.
salik79

#16456 Re: Irak

Post by salik79 »

Kiki, do sada si fulao ama bas svaku analizu, je li vrijeme da okacis kopacke o klin, sto se geopolitike tice? Ako nista, ono po pitanju BI.

Shvati da sve sto si do jucer (pardon, prekjucer :D ), svih ovih godina pisao, je prdimahovina koja se rasprsila u posljednja dva dana.
zrakomlat

#16457 Re: Irak

Post by zrakomlat »

GandalfSivi wrote:
Challenger__ wrote:

haj dobro.

Jok ba, pljunuli Ameri milijarde i milijarde, ulozili lijevo i desno, bruku zivota izgubili, jos vise uzeli i sada kazu nesta kao: "Idite tamo, jebite se, radite sta hocete".

Koja naiva...
OK, a šta su ameri dobili s ovim? Ne kontam. Naoružali i jedne i druge, i onda jednim rekli, haj vi idite tamo, sad će oni tu doći.
Al pazite, nek izgleda kao da će biti žestoki sukob, al vi naberite prije nego što ovi dođu :D
GandalfSivi

#16458 Re: Irak

Post by GandalfSivi »

zrakomlat wrote: OK, a šta su ameri dobili s ovim? Ne kontam. Naoružali i jedne i druge, i onda jednim rekli, haj vi idite tamo, sad će oni tu doći.
Al pazite, nek izgleda kao da će biti žestoki sukob, al vi naberite prije nego što ovi dođu :D
Sad za sad sprijecili novi sukob. Kurdi se digli vise nego sto mogu, Iracani rekli ne moze ovako, normalno da su im Ameri morali aminovati ovu "ofanzivu", spustili Kurde i postavili pretpostavke za neke nove pregovore. Zalibo Amere i za Kurde i za Iracane, njima nafta svakako ide, treba se vratiti na pretpostavke prije ISIS-a.
Lopez1981

#16459 Re: Irak

Post by Lopez1981 »

Kikibombona wrote:
To je isto da pitas zasto vojnici ABiH nisu odbili naredbu i nastavili prema BL. To je suludo. U izdaju su bili ukljuceni gotovo svi vojni lideri.
Znao sam majke mi da ces ovo napisati, to se ne moze nikako porediti, jer 5 korpus bio u ofanzivi isao u osvajanja teritorije, a cak i tada kad je Alija zvao komandu 5 korpusa nasi generali su iskljucivali motorole i na sve moguce nacine pokusavali nastaviti, i isli su sve dok nisu dosle prijetnje da ce nas bombardovati. Ovo sto se u Kirkuku desilo je isto kao da je Armija napustila Bihac, covjece samo mrtve vojnike bi tada mogli iznijeti iz Bihaca ziv niko ne bi sa puskom izasao to ti garantujem, ako bi trebalo pohvatali bi svu komandu ali grad nikad ne bi napustili. Nakon toliko prolivene krvi da se ko picka povuces, radije poginuti. Pa evo ti primjer Mostara, politika je taj grad za vrijeme rata dala Hrvatima, mi smo se trebali naseliti po Hrasnici i Ilidzi da smo slusali politiku, jesu nas par puta zaustavljali u ofanzivama kad smo trebali cijeli grad preuzeti, ali da nam neko dodje i kaze kupi prnje i mi da se pokupimo??? :lol: smijesno covjece.
insomnia78

#16460 Re: Irak

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:Kiki, do sada si fulao ama bas svaku analizu, je li vrijeme da okacis kopacke o klin, sto se geopolitike tice? Ako nista, ono po pitanju BI.

Shvati da sve sto si do jucer (pardon, prekjucer :D ), svih ovih godina pisao, je prdimahovina koja se rasprsila u posljednja dva dana.
Najpametniji savjet. Kikac ugledaj se na Peshmerge vrijeme je za povlacenje. Ufati se sisa i razonode. A ako ti je bas do potlacenih imamo ih i mi. I masovnih grobnica i zlocinaca, zena vojnika, herojskih jedinica i dijela, sija i sunija, Hustasa i cetnika. Ako ti se ne gadi doduse
zrakomlat

#16461 Re: Irak

Post by zrakomlat »

GandalfSivi wrote:
zrakomlat wrote: OK, a šta su ameri dobili s ovim? Ne kontam. Naoružali i jedne i druge, i onda jednim rekli, haj vi idite tamo, sad će oni tu doći.
Sad za sad sprijecili novi sukob. Kurdi se digli vise nego sto mogu, Iracani rekli ne moze ovako, normalno da su im Ameri morali aminovati ovu "ofanzivu", spustili Kurde i postavili pretpostavke za neke nove pregovore. Zalibo Amere i za Kurde i za Iracane, njima nafta svakako ide, treba se vratiti na pretpostavke prije ISIS-a.
Ok, s ovako napisanim bi se mogao nekako složiti ali i dalje mislim da su se vladine snage nahorozile da ih otresu, što bi im u konačnici i uspjelo.
A ako je bilo ko što ti kažeš, neka je, bitnije je da ne izbije novi sukob od toga čiji je veći.

Ali kako god sjebaše pešmerge ugled za vijeke vijekova :D
zrakomlat

#16462 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Challenger__ wrote:
GandalfSivi wrote:Jok ba, pljunuli Ameri milijarde i milijarde, ulozili lijevo i desno, bruku zivota izgubili, jos vise uzeli i sada kazu nesta kao: "Idite tamo, jebite se, radite sta hocete".

Koja naiva...
Tražio je Bagdad saglasnost za ovu operaciju na više adresa među političkim partnerima u regiji i svijetu, nema dileme. Ali da je Vašington inicijator i planer ove operacije, nema niti govora.

:thumbup:
zrakomlat

#16463 Re: Irak

Post by zrakomlat »

Image
Kikibombona

#16464 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote:
Kikibombona wrote:
Znao sam majke mi da ces ovo napisati, to se ne moze nikako porediti, jer 5 korpus bio u ofanzivi isao u osvajanja teritorije, a cak i tada kad je Alija zvao komandu 5 korpusa nasi generali su iskljucivali motorole i na sve moguce nacine pokusavali nastaviti, i isli su sve dok nisu dosle prijetnje da ce nas bombardovati. Ovo sto se u Kirkuku desilo je isto kao da je Armija napustila Bihac, covjece samo mrtve vojnike bi tada mogli iznijeti iz Bihaca ziv niko ne bi sa puskom izasao to ti garantujem, ako bi trebalo pohvatali bi svu komandu ali grad nikad ne bi napustili. Nakon toliko prolivene krvi da se ko picka povuces, radije poginuti. Pa evo ti primjer Mostara, politika je taj grad za vrijeme rata dala Hrvatima, mi smo se trebali naseliti po Hrasnici i Ilidzi da smo slusali politiku, jesu nas par puta zaustavljali u ofanzivama kad smo trebali cijeli grad preuzeti, ali da nam neko dodje i kaze kupi prnje i mi da se pokupimo??? :lol: smijesno covjece.
Zaboravio si Srebrenicu druze, kada su oficire pokupili i odvukli.

Isto je sa Srbima u Oluji bilo.

Kada komanda naredi povlacenje, to je gotovo. Neka se povuce trecina, neprijatelj uleti s ledja, uslijedit ce panika i raskol. U takvim situacijama ostaju samo zesci fanatici poput ovih iz PKK. Oni su spremni umrijeti za ideale, boriti se kada nema nikakve sanse. Fakticki ljudi ispranog mozga.

Kome je god stalo do zivota, povuci ce se, jer mu brzo postane jasno da je sve gotovo i da je njegova bitka uzaludna. Samo bezveze zijaniti glavu, bez da ista napravis.
commendatore

#16465 Re: Irak

Post by commendatore »

Lopez1981 wrote:
Kikibombona wrote:
najgluplje je sto uvijek povlaci vezu izmedju nas i tamo njih..... mislim po citavom svijetu je ocito da su arsini drugaciji za svakog ponaosob i eto on ko maksim po diviziji ponavlja jedne te iste floskule....

pisao mi je traktate - a ja napisao jedan post koji se ticao toga da su zagrizli prevelik zalogaj..... kao mnogo smo jaki sad mozemo sve - mozes kurcinu :)
madner

#16466 Re: Irak

Post by madner »

Sudija kriv. Sve sto su Kurdi morali uraditi jeste stati na crtu. ISIL branio Mosul protiv svih, nema USA carobni stapic.

Ali bez USAF nisu navikli, sad krivi svi drugi.

Uvijek ista prica, cim krene ozbiljnija ekipa, hvataj se brda. Hvali rovove, drzi se Turske.

Hoce li bar braniti Erbil?
GandalfSivi

#16467 Re: Irak

Post by GandalfSivi »

Challenger__ wrote:

Koja naiva...

Inicijator ove operacije su Kurdi, to je sasvim jasno. Prekontali se da im je dobar momenat za nezavisnost. Cijeli svijet im govorio nemojte, a oni hoce i bog. Da nije bilo referenduma, ovo bi se desilo na drugi nacin, sa povoljnijim rezultatom za Kurde. Trump jeste kreten, ali ne toliki da baci niz vodu sve sto je ulozeno u Irak u zadnjih 14 godina, a i nisu mu Kurdi rod. Ovako, kada su vec Kurdi zakuhali, ovo je bio najmanje bolan (za sve, a pogotovo za Amere) rezultat. Samo mi nije jasno sto se ovdje kao slave neke vojnicke pobjede, nije ovo ni b od borbe vidjelo.
salik79

#16468 Re: Irak

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
Lopez1981 wrote:
Kikibombona wrote:

Kada komanda naredi povlacenje, to je gotovo. Neka se povuce trecina, neprijatelj uleti s ledja, uslijedit ce panika i raskol. U takvim situacijama ostaju samo zesci fanatici poput ovih iz PKK. Oni su spremni umrijeti za ideale, boriti se kada nema nikakve sanse. Fakticki ljudi ispranog mozga.

Kome je god stalo do zivota, povuci ce se, jer mu brzo postane jasno da je sve gotovo i da je njegova bitka uzaludna. Samo bezveze zijaniti glavu, bez da ista napravis.

Zaboravio si ti Kiki da je Srebrenica bila demilitarizovana zona i zona pod zastitim UN-a. Da su Srebrenicani imali upola ljudi i oruzja kao pesmerge (sam si nam konvoje s oruzjem danonocno postavljao), ne bi ih zaustavili do Beograda. A ne da brane Srebrenicu. Sve fula za fulom, moj kiki, ne dao Bog tebe imati za kakvog savjetnika, ili analiticara.
Kikibombona

#16469 Re: Irak

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:

Zaboravio si ti Kiki da je Srebrenica bila demilitarizovana zona i zona pod zastitim UN-a. Da su Srebrenicani imali upola ljudi i oruzja kao pesmerge (sam si nam konvoje s oruzjem danonocno postavljao), ne bi ih zaustavili do Beograda. A ne da brane Srebrenicu. Sve fula za fulom, moj kiki, ne dao Bog tebe imati za kakvog savjetnika, ili analiticara.
Poenta je u tome da kada politicki i vojni vrh naredi povlacenje to je kraj.

Ostati i najebati mogu jedino avanturisti i totalni fanatici.
insomnia78

#16470 Re: Irak

Post by insomnia78 »

madner wrote:Sudija kriv. Sve sto su Kurdi morali uraditi jeste stati na crtu. ISIL branio Mosul protiv svih, nema USA carobni stapic.

Ali bez USAF nisu navikli, sad krivi svi drugi.

Uvijek ista prica, cim krene ozbiljnija ekipa, hvataj se brda. Hvali rovove, drzi se Turske.

Hoce li bar braniti Erbil?
Image
Challenger__

#16471 Re: Irak

Post by Challenger__ »

GandalfSivi wrote: Samo mi nije jasno sto se ovdje kao slave neke vojnicke pobjede, nije ovo ni b od borbe vidjelo.
Ma jok Gandalfe, nije u tome fol. Pila se, maksimalno, Kiki koji je do besvijesti omalovažavao Arape a glorifikovao Kurde. Plus, realno, ovo je izraelsku ideju podjele Iraka obesmislilo i oslabilo. Zad za sad.
salik79

#16472 Re: Irak

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:

Koji politicki vrh, kada je taj vrh do kraja prkosio i pozivao sve pod oruzje?! Je li bio onaj premijer Kirkuka cak i na ulici svo vrijeme?! De ba, Kiki, presaberi se...

Uglavnom, Srebrenicani su se sa par puskica lavovski branili, a kasnije i lavovski probili do slobodne teritorije. Znam komandante koji su vodili proboj. Ti ljudi da su imali djelic oruzja pesmergi sada bi na Djerdapu kahvu pili.
Kikibombona

#16473 Re: Irak

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
Kikibombona wrote:
salik79 wrote:

Koji politicki vrh, kada je taj vrh do kraja prkosio inpozivao sve pod oruzje?! Je li bio onaj premijer Kirkuka cak i na ulici svo vrijeme?! De ba, Kiki, presaberi se...

Uglavnom, Srebrenicani su se sa par puskica lavovski branili, a kasnije i lavovski probili do slobodne teritorije. Znam komandante koji su vodili proboj. Ti ljudi da su imali djelic oruzja pesmergi sada bi na Djerdapu kahvu pili.
Politicki vrh na celu sa porodicom Talibani cija je vojska drzala 90% Kirkuka.

Vidis bolan da se siitski fanatici zahvaljuju klanu Talibani. Jesi slijep?
madner

#16474 Re: Irak

Post by madner »

Pa nisu se bas lavovski branili, ali ok to je bila i najlosija veca jedinica ARBiH.

Ne moze Amerika narediti Kurdima da se ne bore, moze im uskratiti podrsku ali to je to. Protiv ove Iracke armije su morali i mogli puno vise.
Lopez1981

#16475 Re: Irak

Post by Lopez1981 »

Kikibombona wrote:
Lopez1981 wrote:
Kikibombona wrote:

Da, neki otišli a borci u brda znajući da nemaju šanse ali opet su otišli na liniju sa malim količinama municije armadu toliku su držali na leđima, organizirali se kako su mogli po kućama pravili posljednje dogovore da se stane pred agresora.
Post Reply