nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#16451 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

nivla wrote:
NediM17 wrote:Naravno da nije do dvičine, dvičina je samo oruđe u rukama vozača. Najmlađa dvičina 28 godina stara. Pa ti vidi je li normalno uopšte voziti takav auto a pogotovo se qrčiti s njim.
nije to mentalni sklop nego neimastina u drustvu gdje ti trebaju 2-3 minimalne plate da kupis dvicu, vecini i za to treba kredit
ja da vozim dvicu bila bi sigurno tehnicki ispravna, imala bi premium gume, ne bi dimila, i ne bi mi bilo skupo odrzavati je po ps-u, ni sad ne vozim auto koje ne mogu odrzavati, kad ulozim 400-500 km kazu budala ne isplati se, ali moje i ovakvo auto je ispravnije od 99% istih koja se vrte po piku
ti malo smanji furanje tog elitizma, nismo u njemackoj i nije bosna od carsije do cengic vile, hiljade je razloga zbog kojih ljudi voze raspala auta, a da mogu vozili bi sigurno bolja
sto se tice ovih sto se kurce po ulicama isto bi oni radili i da voze novu s klasu
Nema opravdanja za one što voze raspale grobove, neregistrovane, neosigurane, tehnički neispravne koji predstavljaju opštu opasnost po živote svih ostalih učesnika u saobraćaju.
Ako je elitizam kupiti novog kompakta svakih 5 godina,da, onda sam elita kako ti kažeš. I ne, ne živim od čaršije do čvile.
amar1994

#16452 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

nepass1 wrote:ma dvica je nuzno zlo, kurac je iko vozi sto hoce vec sto mora.
eh ne mora,ja znam po 5 dana ne upalit auto :-)

a znam za 2 primjera gdje seru da nece elktroniku u autu i da je dvica jeftina za odrzavat,al sve stavlja kineske dijelove :lol:

PS.ova prica o neimastini mi polako ide na neku stvar..sa tim se sve sto ne valja pravda..
nepass1

#16453 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

amar1994 wrote:

a znam za 2 primjera gdje seru da nece elktroniku u autu i da je dvica jeftina za odrzavat,al sve stavlja kineske dijelove :lol:

PS.ova prica o neimastini mi polako ide na neku stvar..sa tim se sve sto ne valja pravda..
ne pravdam ja, a svi ti sto seru bi volili da mogu odrzavati mercedese s klasu i bmw sedmicu
amar1994

#16454 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

nepass1 wrote:
amar1994 wrote:

ne pravdam ja, a svi ti sto seru bi volili da mogu odrzavati mercedese s klasu i bmw sedmicu
:thumbup:
nivla

#16455 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nivla »

NediM17 wrote: Nema opravdanja za one što voze raspale grobove, neregistrovane, neosigurane, tehnički neispravne koji predstavljaju opštu opasnost po živote svih ostalih učesnika u saobraćaju.
Ako je elitizam kupiti novog kompakta svakih 5 godina,da, onda sam elita kako ti kažeš. I ne, ne živim od čaršije do čvile.
jeste itekakav elitizam kupiti auto od 5000 km, da ne govorimo o kompaktu koji je nov i koji je 20000, ti izgleda zaboravljas da imas ljudi koji sami rade za 600-700 km i neces vjerovati i takvim treba auto, on godisnje zivi od 7200-8400 km, njemu treba 2,5 godine samo da radi da bi kupio novog kompakta od 20000, a da nista ne jede i nista ne placa, najcesce takvi imaju jos jednu platu od drugog clana porodice koja je cca 400-500km, eh takvih ti je bar 50% u bih i ti sad ocekujes da on pored svega sto ga je snaslo u zivotu kupi novog kompakta, daj bolan nemoj preseravati jer to sto ti pises je izigravanje elitizma(sit gladnom ne vjeruje)
istina je da takvi ne bi ni trebali voziti auto, ali nije na kraju do njih nego do stanica tehnickog koje ih puste da prodju, sistem ne valja jer ako tu ne prodje proci ce u drugoj stanici
ja mogu kupiti svakih 5 godina novo auto ali mi ne pada napamet da zivim za auto, boli me neka stvar sto nije novo dovedem ga do ispravnog stanja i vozim do neke granice kad mi je svejedno koliko cu ga prodati, jer nisam ga kupio da ga prodam vec da me koliko je to moguce kod nas dovede sigurno od tacke a do tacke b, da mogu bez problema krenuti na put od 2-3000 km, kvarovi se dese ali daleko od toga da iste ne mogu sanirati i opet mi na 5 godina ostane sa eksploatacijom vise od polovine te sume koju bih samo na auto dao
ni ja nisam vjerovao sta su sve ljudi u stanju na kredit uzeti, bukvalno sve pa i hranu na odgodjeno placanje u marketima, nerijetko pri registrovsnju auta sretnem pacijente koji imaju novo auto ali plate registraciju i kasko na rate, u novcaniku im mak dizdar i pokoji golub, eh to ti je realnost
NediM17

#16456 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Dade ti u svom postu presjek socijalnog stanja u državi. Vjeruj mi ja za to nisam nimalo kriv, nisam član nijedne stranke, nisam na državnoj sisi. I opet ću ponoviti nemam opravdanja, ni milosti prema onim koji voze raspale grobove, neregistrovane, neosigurane, neispravne.Jedan takav je prije 10ak godina teško ozlijedio moje dijete na pješačkom prelazu, pripadnik MUPa pod suspenzijom, sa autom koje je zadnji trag o registraciji imalo tri godine prije, na kojem je imao nekakve tablice, bez da mu pruži pomoć. Majmun nikad nije nazvao da pita za malog ili da se izvini ili bilo šta ljudsko da pokaže. Na sudjenju galami na tužiteljicu, sudija bez ikakve reakcije. Taj opštinski sudija mu da godinu uslovno uz obrazloženje svakom se može desiti. Kažem da, može se svakom desiti, ali mi se ne može desiti da svjesno sjednem u auto koje nije tri godine registrovano. Poslije izvjesnog vremena dobijam kovertu sa kantonalnog suda, nakon što se žalio kazna mu smanjena na 6 mjeseci uslovno, bez mog prava na žalbu.
Tako da se auto ne mora imati pod svaku cijenu, pogotovo ako to ugrožava opštu sigurnost svih nas, prije svega djece, od trovanja ispušnim plinovima pa do fizičke sigurnosti.
nivla

#16457 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nivla »

NediM17 wrote:Dade ti u svom postu presjek socijalnog stanja u državi. Vjeruj mi ja za to nisam nimalo kriv, nisam član nijedne stranke, nisam na državnoj sisi. I opet ću ponoviti nemam opravdanja, ni milosti prema onim koji voze raspale grobove, neregistrovane, neosigurane, neispravne.Jedan takav je prije 10ak godina teško ozlijedio moje dijete na pješačkom prelazu, pripadnik MUPa pod suspenzijom, sa autom koje je zadnji trag o registraciji imalo tri godine prije, na kojem je imao nekakve tablice, bez da mu pruži pomoć. Majmun nikad nije nazvao da pita za malog ili da se izvini ili bilo šta ljudsko da pokaže. Na sudjenju galami na tužiteljicu, sudija bez ikakve reakcije. Taj opštinski sudija mu da godinu uslovno uz obrazloženje svakom se može desiti. Kažem da, može se svakom desiti, ali mi se ne može desiti da svjesno sjednem u auto koje nije tri godine registrovano. Poslije izvjesnog vremena dobijam kovertu sa kantonalnog suda, nakon što se žalio kazna mu smanjena na 6 mjeseci uslovno, bez mog prava na žalbu.
Tako da se auto ne mora imati pod svaku cijenu, pogotovo ako to ugrožava opštu sigurnost svih nas, prije svega djece, od trovanja ispušnim plinovima pa do fizičke sigurnosti.
to je opet do tog drota sto je tako bilo i zao mi je sto ti se to desilo, opet nisam pisao o ovim sto voze neregistrovana auta sa nekim tablicama i bjeze sa mjesta nesrece jer bi taj degen to uradio da je vozio novu s klasu
o ispusnim plinovima je ipak smijesno govoriti u gradu u kojem je sreca ako ti komsije loze najgoru vrstu cumura jer npr u mom naselju skoro da osim pepela nema smeca da se odvozi(sve se lozi)
sa javnim saobracajem kakav je danas u sarajevu nisi nigdje prispio, jer ga i nema za radno vrijeme koje pocinje u 4-5 ujutru(opet mora auto), ja bih prvi sjeo u javni saobracaj da znam da ce me za 30 minuta( sto je nekad itekako bilo moguce) dovesti sa ilidze na bascarsiju, sad se za to proteklo vrijeme od 30 minuta osjecas sretnim ako dobacis do cengic vile
relax11

#16458 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by relax11 »

.
drug_profi

#16459 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Ne znam sta se ibretite na placanje registracije na rate. To je sasvim rezonska odluka. Pretvaras veliki godisnji izdatak u rezijski trosak. To bi te svaki ekonomista savjetovao.
Optimist

#16460 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Imam ja kolegu na poslu koji sve zivo sto moze uzeti, uzima na rate. Ima ratu za stan, zatim registracija, obuca, odjeca, tehnika. Sve mu je na rate. Naplati nesto mizerno od plate i vjecito je u minusu. I sad ti hoces da kazes da je takav nacin ekonomisanja ispravan? Jest ali mozda za banku, za njega kao korisnika ni u kom slucaju nije...
drug_profi

#16461 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Optimist wrote:Imam ja kolegu na poslu koji sve zivo sto moze uzeti, uzima na rate. Ima ratu za stan, zatim registracija, obuca, odjeca, tehnika. Sve mu je na rate. Naplati nesto mizerno od plate i vjecito je u minusu. I sad ti hoces da kazes da je takav nacin ekonomisanja ispravan? Jest ali mozda za banku, za njega kao korisnika ni u kom slucaju nije...
Ocigledno ne razumijes pretvaranje stalnog godisnjeg izdataka u rezijski trosak.
Tvoj kolega također.

BTW. banka ne vidi nikakvu razliku od toga jesam li ja platio odjednom ili na rate.
tempuser

#16462 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

nivla wrote:... ti izgleda zaboravljas da imas ljudi koji sami rade za 600-700 km i neces vjerovati i takvim treba auto, on godisnje zivi od 7200-8400 km
Ovo je izgovor za protezanje preko jorgana i vjestackih potreba. Zvuci grubo, ali ako ne mozes priustiti moze ti 100 x trebati. Prosjecan auto ce samo na registraciju i jedan godisnji servis, bez kvarova, guma i goriva, potrositi 10% godisnjih pomenutih primanja, tj preko jedne mjesecne plate. Sa 8400 KM godisnjih primanja imati i koristiti auto, a da na necem drugom ne stedis (bilo na sebi ili na odrzavaju auta) jednostavno nije realno, da ne kazem nije moguce.
Last edited by tempuser on 20/05/2019 10:27, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16463 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

samo na rate i u crveno to je mainstream,najjaci su oni sto kupuju hljeb i cigare na karticu :lol:
Optimist

#16464 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Nisam ekonomista i samo razumijem da nema nista ustedjevine, da zivi mjesec za mjesec. A kako to banki pogoduje?

Pogoduje da mu uzima proviziju na te mjesecne transakcije u vidu rata, zatim provizija na to sto je u minusu (cak je jednom posudio novac da uplati sebi na racun da bi izasao iz minusa kad je bila neka godisnja kontrola), jer bi mu skinuli neku vecu sumu da je na taj neki datum tako ostalo, tj izgubio bi neke beneficije koje je do tada imao. Ako se dobro sjecam bilo je govora o ukidanju te opcije minusa.
seoBIH

#16465 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by seoBIH »

tempuser wrote:
nivla wrote:... ti izgleda zaboravljas da imas ljudi koji sami rade za 600-700 km i neces vjerovati i takvim treba auto, on godisnje zivi od 7200-8400 km
Ovo je izgovor za protezanje preko jorgana i vjestackih potreba. Zvuci grubo, ali ako ne mozes priustiti moze ti 100 x trebati. Prosjecan auto ce samo na registraciju i jedan godisnji servis, bez kvarova, guma i goriva, potrositi 10% godisnjih pomenutih primanja, tj preko jedne mjesecne plate. Sa 8400 KM godisnjih primanja imati i koristiti auto, a da na necem drugom ne stedis (bilo na sebi ili na odrzavaju auta) jednostavno nije realno, da ne kazem nije moguce.
Cuj nije realno. Pa hajde realni pokušaj bez auta doći iz Vogošće na Dobrinju 22 dana u mjesecu. Šta je tvoj novi savjet, da traži posao u Vogošći?
drug_profi

#16466 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Optimist wrote:Nisam ekonomista i samo razumijem da nema nista ustedjevine, da zivi mjesec za mjesec. A kako to banki pogoduje?

Pogoduje da mu uzima proviziju na te mjesecne transakcije u vidu rata, zatim provizija na to sto je u minusu (cak je jednom posudio novac da uplati sebi na racun da bi izasao iz minusa kad je bila neka godisnja kontrola), jer bi mu skinuli neku vecu sumu da je na taj neki datum tako ostalo, tj izgubio bi neke beneficije koje je do tada imao. Ako se dobro sjecam bilo je govora o ukidanju te opcije minusa.
A ja tebi ne govorim da je to sto tvoj kolega radi ispravno. Samo ti kazem da je ispravno stalni godisnji izdatak pretvoriti u rezijski trosak.
Npr. registracija ti 600 KM. Pretvoriš to u 12 x 50 KM. Ima li ikakve razlike u tvom dzepu, osim sto ne moras kehnuti gutu odjednom?
E sad druga je stvar sto neko konta moze 20 tamo, 30 vamo i potrosi covjek godisnju platu pa nema od cega zivjet jer mu rate sve pojele.
To je nerezonski i blesavo.
Banka od mene ima mjesečni prihod od desetak maraka za plaćanje paketa proizvoda koje mi nudi, a u kojem je i beskamatno plaćanje proizvoda i usluga na do 12 rata.
Druga stvar je što ja te usluge maksimalno koristim pa na kraju ni tih 10 maraka nisam izgubio, nego sam za bar toliko ustedio koristeci te usluge.

A ako imas na leru 2-3 milje pa ti nece bitno biti da li ces dati 600 odmah, jer ti svakako ostaje dovoljno za nekakva iznenađenja, onda je keširanje logično. Ali za nas koji živimo od plate koja je otprilike poznat prihod +/- 10% nema prostora za neke štednje i slaganje u jastuk.
Najčešće se ljudi uvale u crveno da plate registraciju, ili štede pa trehnu, a onda im izleti neki neplaniran izdatak za kojeg nema ušteđevine i hajd u crveno...
Ned071

#16467 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ned071 »

a j..o rasprave.. vozac golfa skrivio nezgodu i odmah stereotipno pametovanje dezurnih likova sto nakucaju 200 postova dnevno na forumu... savjetnik predsjednika drzave pogine u kia sidu... jel i on bio hablećina, kokuz, goljo, protez'o se preko jorgana...
Throttle

#16468 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Throttle »

Proviziju na te rate banci plati neko. Il krajnji korisnik il onaj koji prodaje proizvod i uslugu. Ja imam tih nekakvih beskamatnih soping kartica, svaka ima proviziju, ne koristim nijednu. A da ne govorim sto u vecini radnji popust za gotovinu je 10% odnosno na rate je skuplje 10% upravo zato sto im banka uzima do 10% iznosa. Dzaba nista nema.
Bakir1

#16469 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

ja nemam kartice koja je na rate niti bilo sta hocu na rate, imam kredit na rate ali s njim nesto drugo sam trajno rijesio.
ali zato i moj i zenin auto godina 99 :D
Throttle

#16470 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Throttle »

Ma mene i zenu samo nazovu, dobilibste soping kartice, magicne vake nake. Super, idu u ladicu, ne znam PIN nijednoj :mrgreen: Otvore se covjeku apetiti sa tim karticama pa kupi stvari koje mu nisu toliko ni potrebne a onda kuknjava kad dodje naplata
drug_profi

#16471 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Throttle wrote:Proviziju na te rate banci plati neko. Il krajnji korisnik il onaj koji prodaje proizvod i uslugu. Ja imam tih nekakvih beskamatnih soping kartica, svaka ima proviziju, ne koristim nijednu. A da ne govorim sto u vecini radnji popust za gotovinu je 10% odnosno na rate je skuplje 10% upravo zato sto im banka uzima do 10% iznosa. Dzaba nista nema.
Pa upravo govorim da je plaćanje raznih glupsoti na rate - glupo.
Ali kad imaš opciju da stalni godišnji izdatak pretvoriš u 12 mjesečnih, gdje te u zbiru na kraju dođe isto ni marku više ni manje, onda će ti svako ekonomista savjetovati da takav izdatak pretvoriš u režijski.
Ili zamisli obratnu situaciju da ti toplane traže da plaćaš grijanje samo zimi, ili da ti se komunalije fakturišu na kraju godine za cijelu godinu? Pa štedi za njih, znaš da će račun doći.
Optimist

#16472 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Bakir1 wrote:ja nemam kartice koja je na rate niti bilo sta hocu na rate, imam kredit na rate ali s njim nesto drugo sam trajno rijesio.
ali zato i moj i zenin auto godina 99 :D
Isti sam, cak nemam ni odobren minus na racunu. Koliko zaradim toliko i smijem potrositi.
A zar kod tebe frizider nije 2018to god? :D
Bakir1

#16473 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

bira je firmina, moje je 99, kada firma trenira strogocu, ja sam svoj sepet preusmjerim na cestu :D
fun facts 28.5.18 poceo biru vozati, masila je 28 tkm :D
Optimist

#16474 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Vrijeme i za drugi redovni servis. :thumbup:
Bakir1

#16475 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

obavljeno vec :D
Post Reply