Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#16426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Matzan wrote:
Odakle ti nađe podatak da će nas dionice Ovčara do Mostar Sjever koštati 1,270,000,000 eura?!

Premijer prije 3 dana izjavljuje da će od Ovčara do Aerodroma koštati oko 820 miliona € i da su sredstva veće obezbjeđena.
Čitaj šta je rečeno dalje - osigurano 820 miliona eura, plus bi domaće banke kreditirale s 450 miliona.
Nivelacija

#16427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Ne znam po meni je ovo pogresno jer za 10 godina niti Sarajevo, Zenica niti srednja Bosna cijela nece biti povezane na Evropsku mrezu autoputeva vec ce zapeti na Prenju juzno i Zepcu sjeverno dok ce Banja Luka i Mostar imati vezu. Mislim da su se trebali odluciti ili gurati sve prema sjeveru ili sve prema jugu.
Alfons Kauders

#16428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VladaFBiH wrote:
Alfons Kauders wrote:
Na stranu akcize, dug je dug. Povećati ukupni dug za taj iznos bi moglo biti problematično. Za te pare bi mogli napraviti dosta toga, npr. jednu novu termoelektranu, par hidroelektrana i vjetroelektrana itd.

Nisam siguran koliko je ekonomski opravdano dati 2.5 milijarde na autoput od Mostara do Konjica, tj. kakav bi bio ekonomski učinak. Bojim se da je to van naših mogućnosti. Recimo da navale na tunel i da bude gotov za 10 godina, kao i Mostar Sjever do tunela... To je haman 2030. godina, a kako sada stvari stoje, u BiH do tad neće ostati više od dva i kusur miliona ljudi, a ekonomija će se dodatno smanjiti, kao i cestovni promet.

Ne znam, Prenj bi po meni bio najveći dobitak na cijeloj trasi, jer bi se Sarajevo i Mostar približili za sat vremena i preko 30 kilometara... Ali ako su cifre takve, upitno je možemo li ga dugoročno priuštiti.
pa malo ti je netačna kalkulacija jer si predvidio da dug nastaje odmah a gradnja traje 10. godina što nije tačno jer ako dug nastaje u periodu od 10.godina to znači da je prosjek povećanja duga na godišnjem nivou cca 250 miliona (ne povlače se sva sredstva odmah već sukcesivno prema fazama rada) što nije tako strašno jer se u isto vrijeme nakon grejs perioda od 1-2 godine isti počinje servisirati tj. umanjivati tako da do završetka tunela onaj početni od 250 miliona će biti već otplaćen a i dobar dio onoga što je u međuvremenu nastalo. Iz ovog razloga bi trebalo da akcize mogu servisirati ovaj dug jer će u međuvremenu "isteći" još neki dugovi koji se trenutno servisiraju
Znam, to bi se razvuklo i godišnji iznos bi bio manji. Na kraju kad se završi izgradnja, opet bi imali taj dug, mada bi on nastajao postepeno, a ne odjednom.

Međutim konačni iznos je opet problematičan, naročito kad imamo u vidu da ništa od ove dionice ne bi bilo u upotrebi dok se sve ne spoji. Dakle, prihoda od putarine ne bi bilo dok se ne uradi cijela dionica, kao ni ubrzanja saobraćaja. A 2.5 milijarde su basnoslovna cifra. Skontaj koliko je to po glavi stanovnika FBiH...

Ni Hrvatska koja ima 5x veći BDP od FBiH nije sama finansirala gradnju npr. Pelješkog mosta jer je bio neisplativ, a vrlo skup. Da EU nije dala ogroman grant, nikad ga ne bi krenuli praviti. Trasa od Konjica do Mostara bi koštala 50-60% više od tog mosta koji je bio preskup za Hrvatsku.
Alfons Kauders

#16429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Nivelacija wrote:Ne znam po meni je ovo pogresno jer za 10 godina niti Sarajevo, Zenica niti srednja Bosna cijela nece biti povezane na Evropsku mrezu autoputeva vec ce zapeti na Prenju juzno i Zepcu sjeverno dok ce Banja Luka i Mostar imati vezu. Mislim da su se trebali odluciti ili gurati sve prema sjeveru ili sve prema jugu.
Bili bi spojeni da politika nije odlučila obustaviti gradnju prije pet godina, a sad po svemu sudeći neće...

Ja bih bio najsretniji da se Prenj uradi već sutra, ali bojim se da sve ovo prerasta u koprcanje. Od Zenice do Save se neće stići za 10 godina, a sasvim je izvjesno da se neće stići ni od Sarajeva do Mostara.

Pa evo tunel Ivan - prvo je tender "nestao" godinu dana, pa ga konačno potpisali, pa ugovorili rok od 30 mjeseci. Planovi JPAC su predviđali kraće rokove za oba LOTa, mislim 18 mjeseci. Početak radova već kasni godinu i kusur, i onda hladno produže i predviđeni rok za godinu. I tako svaki put.

Počitelj da i ne pominjemo. Još se ne zna kad će dole krenuti s radovima, a sve je izvjesnije da će se to završiti novim tenderom i novom neupotrebljivom trasom od Bune do Počitelja...
mijonja

#16430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Alfons Kauders wrote:
Matzan wrote:
Odakle ti nađe podatak da će nas dionice Ovčara do Mostar Sjever koštati 1,270,000,000 eura?!

Premijer prije 3 dana izjavljuje da će od Ovčara do Aerodroma koštati oko 820 miliona € i da su sredstva veće obezbjeđena.
Čitaj šta je rečeno dalje - osigurano 820 miliona eura, plus bi domaće banke kreditirale s 450 miliona.
Čini mi se da je to pogrešno rečeno ili preneseno. Mislim da je ukupna cijena izgradnje od Ovčara do Mostar Sjever 820 mil €. Od toga bi domace banke finansirale 450 mi. €

Malo sam proguglao i ponasao ovo na manje poznatom portalu, ali mi djeluje kao tačno:

https://www.vrisak.info/gospodarstvo/pl ... ridoru-vc/

"Financijska konstrukcija

Poručio je kako žiteljima duguju objašnjenje zašto su radovi na koridoru usporili iako naplaćuju trošarine ali razlog tomu je, prema njegovim riječima, zahtjevnost preostalih dionica. Govoreći o novcu, navodi kako je za izgradnju već osigurano od Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke za pristupnu dionicu od Ovčara do Konjica – 170 milijuna eura, za sam tunel koji s jednom cijevi košta 240 milijuna eura, te za dionicu od tunela do Vrapčića još 170 milijuna eura. Nastavlja kako bi dionica bila funkcionalna uz dodatak poddionice Mostar-sjever što bi ukupno koštalo 820 milijuna eura i postoji zatvorena financijska konstrukcija između EBRD-a, EIB-a, a i bh. banke bi osigurale 450 milijuna eura."
drug_profi

#16431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dino34 wrote:A postoji li neka jeftinija varijanta u kojoj bismo izbjegli kopanje tj zaobišli prenj?
Paradoksalno, Prenj je ispao najjeftinije rjesenje za prolazak kroz dinaride.
Alfons Kauders

#16432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

mijonja wrote:
Čini mi se da je to pogrešno rečeno ili preneseno. Mislim da je ukupna cijena izgradnje od Ovčara do Mostar Sjever 820 mil €. Od toga bi domace banke finansirale 450 mi. €

Malo sam proguglao i ponasao ovo na manje poznatom portalu, ali mi djeluje kao tačno:

https://www.vrisak.info/gospodarstvo/pl ... ridoru-vc/

Poručio je kako žiteljima duguju objašnjenje zašto su radovi na koridoru usporili iako naplaćuju trošarine ali razlog tomu je, prema njegovim riječima, zahtjevnost preostalih dionica. Govoreći o novcu, navodi kako je za izgradnju već osigurano od Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke za pristupnu dionicu od Ovčara do Konjica – 170 milijuna eura, za sam tunel koji s jednom cijevi košta 240 milijuna eura, te za dionicu od tunela do Vrapčića još 170 milijuna eura. Nastavlja kako bi dionica bila funkcionalna uz dodatak poddionice Mostar-sjever što bi ukupno koštalo 820 milijuna eura i postoji zatvorena financijska konstrukcija između EBRD-a, EIB-a, a i bh. banke bi osigurale 450 milijuna eura."
Ako je tako, onda je do mene jer sam pogrešno prenijeo bez provjere. Hvala na informaciji.

820 miliona svakako zvuči dosta podnošljivije od 1270, iako nije bagatela (Mostar Sjever ispade žestoko skup).
Alfons Kauders

#16433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:
Dino34 wrote:A postoji li neka jeftinija varijanta u kojoj bismo izbjegli kopanje tj zaobišli prenj?
Da, plus najveće skraćenje, preko 30 kilometara u odnosu na obilazak.
drug_profi

#16434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

170+240+170 = 580 gdje je jos 240 do 820?
Ispada da je poddionica Mostar Sjever - Vrapcici - 240 miliona eura, kao i cijena samog tunela Prenj.
Nesto ovdje ne valja.
So What!

#16435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Ako je tako, onda je do mene jer sam pogrešno prenijeo bez provjere. Hvala na informaciji.

820 miliona svakako zvuči dosta podnošljivije od 1270, iako nije bagatela (Mostar Sjever ispade žestoko skup).
Adnan Terzić je spominjao da bi obilaznica oko Mostara, Mostar Sjever (Salakovac) - Mostar Jug (Aerodrom), trebala koštati preko milijardu maraka.

Tako da je realno da ćemo imati autoput od Mostara ka granici, od Ivana, možda i Ovčara pa sve do Zenice, Doboja i granice, a ova granica, Bosna, Hercegovina, Dinaridi, Prenj, to je za moj pojam sve na dugom štapu.

Dok ne vidim ugovore za kredite, ne smijem povjerovati u navedene izvore koje najavljuju, jer prvi puta se spominju i domaće banke kao kreditori.
Alfons Kauders

#16436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:

170+240+170 = 580 gdje je jos 240 do 820?
Ispada da je poddionica Mostar Sjever - Vrapcici - 240 miliona eura, kao i cijena samog tunela Prenj.
Nesto ovdje ne valja.
To je to. Mostar Sjever je jako skupa dionica, zapravo mislim da ispada skuplja od tunela kad se sve sabere. Bila je ta cifra i ovdje na temi, na nekoj karti, ali ne sjećam se je li počinjala s 4 ili 6... Stotina milion naravno.
Alfons Kauders

#16437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:Ako je tako, onda je do mene jer sam pogrešno prenijeo bez provjere. Hvala na informaciji.

Adnan Terzić je spominjao da bi obilaznica oko Mostara, Mostar Sjever (Salakovac) - Mostar Jug (Aerodrom), trebala koštati preko milijardu maraka.

Tako da je realno da ćemo imati autoput od Mostara ka granici, od Ivana, možda i Ovčara pa sve do Zenice, Doboja i granice, a ova granica, Bosna, Hercegovina, Dinaridi, Prenj, to je za moj pojam sve na dugom štapu.

Dok ne vidim ugovore za kredite, ne smijem povjerovati u navedene izvore koje najavljuju, jer prvi puta se spominju i domaće banke kao kreditori.
Preko milijardu maraka komotno, jer je Mostar Jug oko 400, a Sjever može biti samo više.

Pošto Ivan - Konjic - Prenj - Mostar Sjever teško da mogu biti upotrebljivi bez da se sve spoji, i meni se čini da je na predugom štapu. Dobro, možda od Ivana do Konjica, ako ima neko mjesto gdje bi se to lako spojilo na M17... Ali Mostar Sjever mislim da se ne može raditi bez Prenja, ako nešto nisam propustio?
Haris.ba

#16438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Bila je tema autoput - analiza isplativosti. Ali, razumijem kada se slabo šta otvara, a i slabo šta gradi - što se ovdje piše.
Alfons Kauders wrote:Na stranu akcize, dug je dug. Povećati ukupni dug za taj iznos bi moglo biti problematično. Za te pare bi mogli napraviti dosta toga, npr. jednu novu termoelektranu, par hidroelektrana i vjetroelektrana itd.

Nisam siguran koliko je ekonomski opravdano dati 2.5 milijarde na autoput od Mostara do Konjica, tj. kakav bi bio ekonomski učinak. Bojim se da je to van naših mogućnosti. Recimo da navale na tunel i da bude gotov za 10 godina, kao i Mostar Sjever do tunela... To je haman 2030. godina, a kako sada stvari stoje, u BiH do tad neće ostati više od dva i kusur miliona ljudi, a ekonomija će se dodatno smanjiti, kao i cestovni promet.
Kako je krenulo, neće biti ni termoelektrana ni hidrocentrala, pa skoro ni vjetroelektana. Šanse za ulaganje od strane države u velike projekte kako vrijeme ide su sve manje i manje. Osim saobraćajne infrastrukture nema se u šta ulagati. Tako da može se ništa ne raditi, ili se mogu ceste praviti.

A to što će se smanjiti broj ljudi, ne znači i da će se ekonomija smanjiti. Do nas je. Stvar je samo koliko će država smetati strukturalnoj promjeni privrede koja se dešava i nastaviće se dešavati.
So What!

#16439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi

#16440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Da li je to radi eksproprijacije? Ne mogu da vjerujem da je cijena gradnje otvorene dionice jednaka izgradnji jedne cijevi tunela slicne duzine.
studiorum_tuzlaensis

#16441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

dodajte vi tu još milijardicu.

Hamed Ramić likes this. :evil:
Alfons Kauders

#16442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Da li je to radi eksproprijacije? Ne mogu da vjerujem da je cijena gradnje otvorene dionice jednaka izgradnji jedne cijevi tunela slicne duzine.
Mostar Sjever ako se dobro sjećam uključuje ogroman tunel...
tec

#16443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drug_profi wrote:
Skraćeno za 18 km, i 25 tunela manje, 24 mostova manje pa nego da je jeftiniji. I tako je bilo prije 13 godina kada su predlagali varijante, samo što je tada Lotti i IGH su preporučili dužu varijantu jer su mislili da BiH nije bila u stanju graditi tunel od 10 do 12 km. Naravno uz malu pomoć pojedinih političara (koji su onda izvršili harikiri u Jablanici)
Matzan

#16444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

"Četiri privatne banke spremne su financirati s ukupno 500 milijuna KM nastavak gradnje autoceste na Koridoru 5c (Vc), točnije dionicu Mostar Sjever -Mostar Jug, koja je ukupne dužine 15 kilometara."
.....

http://m.pogled.ba/clanak/cetiri-privat ... -5c/159531
animus

#16445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by animus »

Koliko vidim po simulaciji, autoput ce proci poredd titovih bunkera. Valjda nece zakaciti taj tunel. :lol:
Matzan

#16446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Tu će biti odmorište.
So What!

#16447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja mosta Svilaj - 29. 10. 2019. @ Hering

Image

Image
So What!

#16448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Početak radova na pristupnom putu portala tunela Ivan - 30. 10. 2019. @ Bossil

Image

Image

Image
zux1

#16449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zux1 »

A vidi momaka, vec prave pristupne puteve!? :shock:
Ovo se u BiH povijesti jos nije desilo! Ljudi krenuli raditi jedan dan nakon potpisivanja Ugovora. U svakom slucaju, za svaku pohvalu. :izet: :bih:
So What!

#16450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

zux1 wrote:A vidi momaka, vec prave pristupne puteve!? :shock:
Ovo se u BiH povijesti jos nije desilo! Ljudi krenuli raditi jedan dan nakon potpisivanja Ugovora. U svakom slucaju, za svaku pohvalu. :izet: :bih:
Po zakonu, izvođač odmah nakon potpisivanja ugovora smije ući na gradilište i izvršiti pripremne radove, ali dalje ništa ne smije dok ne dobije sve dozvole.

Na primjer, pripremni radovi na portalima tunela Hranjen su počeli u januaru ove godine.

U međuvremenu se čekalo na sve dozvole od strane Bosansko-podrinjskog kantona, a pravi radovi su započeli u septembru ove godine.

Drugi primjer je dionica Vraca - Ponirak. S obzirom da je Hering započeo mobilizaciju dionice Ponriak - Vranduk, koja se nastavlja na ovu dionicu, izvođač (Euro-Asfalt) je uporedo započeo svoje pripremne radove na portalu tunela.

Predstavnik JP Autoceste FBiH, Ahmed Mušija, u ovom prilogu (od 1:15) objašnjava šta sve smije izvođač da radi na gradilištu prije nego i zvanično dobije dozvolu da započne radove.
Post Reply