Pametnotrambusek88 wrote:I u Beču isto košta 1 stanica i 20 stanica u gradskoj zoni. Pojedinačne karte su najmanje bitne.
Ko vozari stalno na posao, normalno da će platiti kartu 53KM
Ko radi, ali ne koristi javni prevoz za putovanje na posao nego tek povremeno, neće mu biti problem par puta izdvojiti 1,60 odnosno 2 karte 3,20KM, ili nekad dnevnu 5,30KM. Mislim da je slična stvar i sa ostalima koji koriste povremeno gradski prevoz, ili npr turistima.
Ko ne radi, ili radi na crno, ili na ugovor o djelu, ima kartu 12KM
Imaju i mnoge druge subvencionirane kategorije.
Jedino što po meni treba uvesti sistem vremenskih karata da se ne plaćaju tri prevoza npr od Butmira do Koševa
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
bumerangss
#16426 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
bumerangss
#16427 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Plus minuli staz, topli obrok, prevoz... izadje na oko 1300 KM kolika je plata doktora opste prakseman_464 wrote:GRAS će prije zapaliti autobuse nego dati centrotransu, neka kupe 100 autobusa sebi pa nek preuzmu sve, kad smo radikalni.![]()
Revizor ima radno vrijeme od 8 časova 6-14 i 14-22 časa dvije smjene, i plata ne ide preko 800-900 KM, provjereno, komšo radi taj posao.
-
bumerangss
#16428 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nisam znaoman_464 wrote:@The Realist![]()
Potpisujem sve.
Danas je promovisan novi niskopodni tramvaj 604. Konaković je bio prvi koji se provozao.
Može se vidjeti ovdje u daljini:
Evo i unutrašnojst GANZ-nova, pa vidjćemo šta će stoka uraditi za kratko vrijeme.
Inače proradila je linija 15b - Otoka - Buća potok poslije dugo vremena sve tri smjene po redu vožnje i sad nije samo CTS na toj liniji. Vozi plavi autobus gb617. Neki dan je radila i linija 20b- Isto Gras - Zirrat bank autobus. Stanje se polagano poboljšava. Pa vidjećemo na šta će ličiti. Od autobuskih linija GRAS ne vozi tj fale busevi na linijama 17b,41a,37,39. ostale rade ili u punom ili djelimičnom kapacitetu.
Konakovicu glasam za tebe
- holowey
#16429 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
za odrzavanje 230 vozila, od toga 80 vozila koja samo gras ima (trole i tramvaji), sigurno moras imati vlastiti sektor za odrzavanje, outsourcing ne bi bio isplativ... isto tako, moras imati zaseban sektor za odrzavanje mreze za trolu i tramvaj, neces slati mehanicara, vulkanizera, revizora da na tome radi...Thorgerson wrote:Dakle, firma koja se bavi transportom putnika treba vise radnika koji nemaju nikakve veze sa transportom. 700 vozaca i 800 drugih?The BEN10 wrote:Jel baš sve ovo operativno?man_464 wrote:Čistom računicom treba samo vozača:
90 autobusa - 270 vozača
50 tramvaja - 150 vozača
30 trolejbusa - 90 vozača
60 minibusa - 180 vozača
Samo 690 vozača, a gdje je održavanje, kontrola, administracija (Koje ima previše i ona je problem.) Onda služba prodaje karata, pa rukovodioci saobraćaja, održavanje sva 4 sektora....
Tu je oko 1500 realan broj, nema kud manje. Iako zvuči jako puno to je bez imalo odbrane GRAS-a realna brojka.
Odrzavanje? Outsourcing? Sta ce ti koji taj sektor u okviru firme. Ne kvare se ni busevi svaki dan (dobro, ovi nasi da, ali da imamo nove buseve, ovaj sektor ti ne treba u firmi).
ovo si apsolutno upravu, na pojedinim stanicama ili u blizini stanica vec postoje trafike, prodaju karata prebacis njima, na stanicama gdje nema trafike postavis automate za prodaju karata i rijesis se dobrog dijela radnika koji sada rade na prodaji karata...Administracija? Treba ti nekoliko ljudi u finansijama, pravnik-dva, ma u vrh glave 20 ljudi moze ovo obavljati perfektno. Ja znam firmi koje imaju puno komplikovanije poslove i rade sa inostranstvom pa imaju po 2-3 ljudi u administraciji i sve fercera perfketno. Zasto? Pa zato sto rade ljudi 8-9 sati na dan, ne dizu glavu.
Prodaja karata? 21. vijek? Halo - modernizacija. Napravi elektronske karte da je kupim preko interneta. Uostalom prodaja karata se moze prebaciti na one trafike - je li sad tako? Ne znam...Uostalom, ovdje takodjer ne treba puno ljudi. Ponovo kazem, prodaja preko interneta, i preko trafika za one ljude koji ne zele da ih kupe preko interneta, telefona i sl...a ne da ti imas po gradu nekakve saltere i tamo njih 7 hladi jaja jedno radi na salteru. Daj ba.
sto se ostale administracije tice, ne mozes to porediti sa it firmom koja sa 2-3 sve obavlja... samo da rade papirologiju (registracije, sporovi, itd) za 150 vozila treba im toliko... pa jos najmanje toliko za racunovodstvo... takva firma ima potrebu za menzom a i tu ti za toliki broj ljudi treba 10-20 ljudi na tome...
na toliki broj vozila ne mozes racunati da dvije cistacice mogu raditi ciscenje, pa kad uzmes u obzir i kvadrate poslovnih prostora, depoa, treba ti par desetina radnika koji ce raditi na ciscenju... moras tu racunati i bar dvadesetak rukovodilaca koji nece obavljati nijedan od navedenih poslova ali ce upravljati tim poslovima... dispecerski centar koji ce upravljati svim vidovima saobracaja... broj jeste pretjeran ali nije bas da sa stotinjak ljudi mozes obavljati sve sto nije voznja... budimo realni...Koliko Centro ima radnika? Imaju mozda oko 500. Nemaju tramvaje, minibuseve, trole, ali imaju medjunarodne linije gdje idu po dva vozaca. Evo da im dodas i to da rade, opet ti ne treba jos 1000 ljudi.![]()
Ne znam...meni se ta brojka od 1500 ljudi cini pretjeranom. Narocito ako su manje od 50% te brojke vozaci. Tu mi nesto nije ok.
-
bumerangss
#16430 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Man, cini mi se da si ti neki bitan faktor u GRAS-u cim tako baratas tim podatcima... daj nekako nastimaj da konacno proradi i onaj dvokratni 23c pa da ide onako kako i pise po rasporedu, osevapit ces seman_464 wrote:Trenutno ne. Ali ovo je za 100% ispoštovan red vožnje.
Trenutno je operativno 60 autobusa, 45 tramvaja, 30 minibusa, 25 trolejbusa, stim da ima oko 70 buseva ali 60 izlazi radi manjka vozača. No ja sam napisao za 100% ispoštovan raspored. 60 autobusa iz turske svakako dolazi, a ovo 45 tramvaja je reduciran red vožnje, pravi red vožnje prije no što je počelo faliti vozača i tu je bio sa 55 tramvaja, a trola je bilo 38 po rasporedu. MInibusi nisu u zadnje 3 godine prebacili 31-32 komada.
Cini mi se da je tako radio od oko 2001 do 2007-me u periodu GRAS-ovog uspona... kad se sjetim 23c svakih 20 minuta... koja je to milina bila
-
bumerangss
#16431 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Himzanija sef kontrole naplate!?Dr. Kuca wrote:
Grasu treba cirka 5-6 miliona mjesecno da bi bio na 0. To mi prica covjek koji je u njihovom nadzornom odboru, zabrinuo se pravo. Kaze ne moze se nista od sindikata, kaze mi da im je informaticar postao upravnik garaze, pogodio si da je u predsjednistvu sindikatacak je i himzanija sef kontrole naplate
![]()
. Naravno sve aminuje kilfa, ministar saobracaja i gen.direktor. Pa rekko bolan sto nepodneses ostavku? On pocne supljirat, vamo tamo. Hej preko 50 miliona zavrsili u gubitku proslu godinu?? reko je li te strah zatvora?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16432 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
socijalistička firma
slika i prilika
slika i prilika
- trambusek88
#16433 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dok ne prorade 17b, 37, 39, dok se ne stabilizuju 15b, 20b koje su na klimavim nogama, dok 16 i 36 ne počnu raditi cjelodnevno, dok se ne pojačaju linije 14, 15, 16b, 17, 18, 21, 23, 27, 30, 32, neće biti ni dvokratnog na 23c. Na žalost on je pri dnu liste prioriteta i mislim da je među prvima taj red suspendovan.
Jedna loša vijest za korisnike minibuskih linija: Ponovo je propao tender za 10 polovnih minibusa.
Jedna loša vijest za korisnike minibuskih linija: Ponovo je propao tender za 10 polovnih minibusa.
- bach
#16434 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Black swan wrote:socijalistička firma
slika i prilika
-
The BEN10
#16435 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa dobro, ali opet, imamo haman pola ljudi u administraciji...holowey wrote:na toliki broj vozila ne mozes racunati da dvije cistacice mogu raditi ciscenje, pa kad uzmes u obzir i kvadrate poslovnih prostora, depoa, treba ti par desetina radnika koji ce raditi na ciscenju... moras tu racunati i bar dvadesetak rukovodilaca koji nece obavljati nijedan od navedenih poslova ali ce upravljati tim poslovima... dispecerski centar koji ce upravljati svim vidovima saobracaja... broj jeste pretjeran ali nije bas da sa stotinjak ljudi mozes obavljati sve sto nije voznja... budimo realni...Koliko Centro ima radnika? Imaju mozda oko 500. Nemaju tramvaje, minibuseve, trole, ali imaju medjunarodne linije gdje idu po dva vozaca. Evo da im dodas i to da rade, opet ti ne treba jos 1000 ljudi.![]()
Ne znam...meni se ta brojka od 1500 ljudi cini pretjeranom. Narocito ako su manje od 50% te brojke vozaci. Tu mi nesto nije ok.
Plus, dodatno pitanje - zašto ide 3 vozača po vozilu? Kakvi su standardi vani po tom pitanju? Beč recimo...
- Adriatic
#16436 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eh da mu vidiš limuzine.bumerangss wrote:Himzanija sef kontrole naplate!?Dr. Kuca wrote:
Grasu treba cirka 5-6 miliona mjesecno da bi bio na 0. To mi prica covjek koji je u njihovom nadzornom odboru, zabrinuo se pravo. Kaze ne moze se nista od sindikata, kaze mi da im je informaticar postao upravnik garaze, pogodio si da je u predsjednistvu sindikatacak je i himzanija sef kontrole naplate
![]()
. Naravno sve aminuje kilfa, ministar saobracaja i gen.direktor. Pa rekko bolan sto nepodneses ostavku? On pocne supljirat, vamo tamo. Hej preko 50 miliona zavrsili u gubitku proslu godinu?? reko je li te strah zatvora?
pa zato je GRAS u visemilionskom minusu
Ni grasovci se više ne voze Grasom.
- holowey
#16437 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da pretpostavimo da rade dvije smjene po osam sati, od 7 do 23, jedan vozac odradi svaki punu smjenu (a ne bi smjeli jer ipak, voze ljude pa se ne smijes igrati sa umorom i dati im da rade osam sati bez prekida)... imaju li vozaci ijedan slobodan dan, vikend? nekada budu bolesni pa imaju li sansu da koriste bolovanje? rotiras vozace da ne crknu od umora, pa ti po vozilu trebaju tri vozacaThe BEN10 wrote:Pa dobro, ali opet, imamo haman pola ljudi u administraciji...holowey wrote:na toliki broj vozila ne mozes racunati da dvije cistacice mogu raditi ciscenje, pa kad uzmes u obzir i kvadrate poslovnih prostora, depoa, treba ti par desetina radnika koji ce raditi na ciscenju... moras tu racunati i bar dvadesetak rukovodilaca koji nece obavljati nijedan od navedenih poslova ali ce upravljati tim poslovima... dispecerski centar koji ce upravljati svim vidovima saobracaja... broj jeste pretjeran ali nije bas da sa stotinjak ljudi mozes obavljati sve sto nije voznja... budimo realni...Koliko Centro ima radnika? Imaju mozda oko 500. Nemaju tramvaje, minibuseve, trole, ali imaju medjunarodne linije gdje idu po dva vozaca. Evo da im dodas i to da rade, opet ti ne treba jos 1000 ljudi.![]()
Plus, dodatno pitanje - zašto ide 3 vozača po vozilu? Kakvi su standardi vani po tom pitanju? Beč recimo...
disclaimer: nisam grasovac
-
The BEN10
#16438 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Aha, OK, to ima smisla.
- trambusek88
#16439 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
3x7 sati po vozilu koje radi na trosmjenskom rasporedu.
Kad se sabere 90x3 s tim da nije da svih 90 rasporeda rade 3 smjene nego se tu računaju i vozači koji su određenim danima rezerva ili rade na ugovorenom prevozu.
Kad se sabere 90x3 s tim da nije da svih 90 rasporeda rade 3 smjene nego se tu računaju i vozači koji su određenim danima rezerva ili rade na ugovorenom prevozu.
- krakatoa
#16440 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Plus topli obrok, plus regres, plus skraćeno radno vrijeme. Ja sa fakultetom ne znam šta znači topli obrok i regres a radim 9 sati dnevno sa platom od 700 KM. Sramota. U likvidaciju pod hitno i uhljebe na ulicu! U firmi koja je preko 150 miliona u gubitku, gdje radnici kradu dijelove, gdje revizorčina ima preko 1500 KM primanja je za svaku osudu. Davnih dana je gras trebalo u stećaj, prodati krš od imovine, vratiti dugove državi i umjesto pruge otvoriti traku za CTS i riješen problem. Ako neko od uhljeba želi nastaviti raditi, omogućiti mu to u CTS-u za realnu platu a ako ne ima biro i idemo dalje. Problem prijevoza riješen u 3 koraka.man_464 wrote:GRAS će prije zapaliti autobuse nego dati centrotransu, neka kupe 100 autobusa sebi pa nek preuzmu sve, kad smo radikalni.![]()
Revizor ima radno vrijeme od 8 časova 6-14 i 14-22 časa dvije smjene, i plata ne ide preko 800-900 KM, provjereno, komšo radi taj posao.
-
kazo
#16441 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E bas je proradio 15b. Danas od pola 2 do pola 3 nije bilo nista iz Buca potoka. Nema cak ni onaj kombi za 1 KM.
- NEOPLAN
#16442 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Koji ba regres, u GRAS- regres nije bio od 2010 godine... Plata zadnja za Septembar bila... Topli obrok 240 maraka, plata 600 maraka za SSS... Ne lupajte gluposti kad ne znate, kakvih 1500 maraka revizoru... Od radnika najvece plate imaju vozaci i oni maksimalno kad se uzmu sve moguce pogodnosti (beneficirani uslovi, dnevnice i sl) izlaze na oko 1200-1300 maraka.. I to ako rade ko mazge... Obicno su oko 900-1000 KM sa toplim obrokom.
Last edited by NEOPLAN on 10/02/2016 19:31, edited 1 time in total.
- vješalica
#16443 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
u centri izgleda slabe platekrakatoa wrote:Plus topli obrok, plus regres, plus skraćeno radno vrijeme. Ja sa fakultetom ne znam šta znači topli obrok i regres a radim 9 sati dnevno sa platom od 700 KM. Sramota. U likvidaciju pod hitno i uhljebe na ulicu! U firmi koja je preko 150 miliona u gubitku, gdje radnici kradu dijelove, gdje revizorčina ima preko 1500 KM primanja je za svaku osudu. Davnih dana je gras trebalo u stećaj, prodati krš od imovine, vratiti dugove državi i umjesto pruge otvoriti traku za CTS i riješen problem. Ako neko od uhljeba želi nastaviti raditi, omogućiti mu to u CTS-u za realnu platu a ako ne ima biro i idemo dalje. Problem prijevoza riješen u 3 koraka.man_464 wrote:GRAS će prije zapaliti autobuse nego dati centrotransu, neka kupe 100 autobusa sebi pa nek preuzmu sve, kad smo radikalni.![]()
- krakatoa
#16444 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Haj ne izmišljaj. Objavi platnu listu pa da vidimo. Tvrdim i znam da revizorčina ima preko 1500KM primanja u firmi koja godišnje pravi preko 40 mil gubitka. Vozači izađu preko 1800KM. Toliku plati nemaju ni inžinjeri. "Hajmo karte adanooooooo" i dobiješ uz to smrad od loze i šljive i laganica 1500 svaki mjesec. Himzanija vozi najnoviji model audija a sere na televiziji da mu dijete nema za čokolade. Šta je sa dijelovima koje (ne)radnici kradu? Šta je sa gorivom koje se krade? Da li je slučajnost da svi grasovci voze auta ne starija od 3 godine i to isključivo DIESEL? Sram i stid da vas bude. Umjesto da se pokrijete i ne progovarate od stida vi ovdje imate obraza da se pravdate. Džon obraz.NEOPLAN wrote:Koji ba regres, u GRAS- regres nije bio od 2010 godine... Plata zadnja za Septembar bila... Topli obrok 240 maraka, plata 600 maraka za SSS... Ne lupajte gluposti kad ne znate, kakvih 1500 maraka revizoru... Od radnika najvece plate imaju vozaci i oni maksimalno kad se uzmu sve moguce pogodnosti (beneficirani uslovi, dnevnice i sl) izlaze na oko 1200-1300 maraka.. I to ako rade ko mazge... Obicno su oko 900-1000 KM sa toplim obrokom.
-
bumerangss
#16445 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Razocarao si me za dvokratni 23c. To znaci mozda za jedno 5 6 godinatrambusek88 wrote:Dok ne prorade 17b, 37, 39, dok se ne stabilizuju 15b, 20b koje su na klimavim nogama, dok 16 i 36 ne počnu raditi cjelodnevno, dok se ne pojačaju linije 14, 15, 16b, 17, 18, 21, 23, 27, 30, 32, neće biti ni dvokratnog na 23c. Na žalost on je pri dnu liste prioriteta i mislim da je među prvima taj red suspendovan.
To je taman dok naprave kružni kod škole pa nek ide drito do Mojmila
Pa stvarno to je dobra ideja
- insaneinthebrain
#16446 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
umirete od gladi jadnici, jad i bijedaNEOPLAN wrote:Koji ba regres, u GRAS- regres nije bio od 2010 godine... Plata zadnja za Septembar bila... Topli obrok 240 maraka, plata 600 maraka za SSS... Ne lupajte gluposti kad ne znate, kakvih 1500 maraka revizoru... Od radnika najvece plate imaju vozaci i oni maksimalno kad se uzmu sve moguce pogodnosti (beneficirani uslovi, dnevnice i sl) izlaze na oko 1200-1300 maraka.. I to ako rade ko mazge... Obicno su oko 900-1000 KM sa toplim obrokom.
-
bumerangss
#16447 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Djaba mu limuzina, gledao sam ga neko jutro na TVSA i to je jedna veeeelika....Adriatic wrote:Eh da mu vidiš limuzine.bumerangss wrote:Himzanija sef kontrole naplate!?Dr. Kuca wrote:
![]()
pa zato je GRAS u visemilionskom minusu
Ni grasovci se više ne voze Grasom.
ne smijem kazati jer banovat ce me
- krakatoa
#16448 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako imaju obraza da uopšte pišu nakon što su uništili firmu. Pokrali su sve što se pokrasti može. Nabili sebi astronomske plate, voze najnovija auta a jadni umiru od gladi. Majko mila kakvi su to ljudi. Ne mogu da vjerujem da ovakvo nešto i postoji.insaneinthebrain wrote:umirete od gladi jadnici, jad i bijedaNEOPLAN wrote:Koji ba regres, u GRAS- regres nije bio od 2010 godine... Plata zadnja za Septembar bila... Topli obrok 240 maraka, plata 600 maraka za SSS... Ne lupajte gluposti kad ne znate, kakvih 1500 maraka revizoru... Od radnika najvece plate imaju vozaci i oni maksimalno kad se uzmu sve moguce pogodnosti (beneficirani uslovi, dnevnice i sl) izlaze na oko 1200-1300 maraka.. I to ako rade ko mazge... Obicno su oko 900-1000 KM sa toplim obrokom.
-
bumerangss
#16449 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Topli obrok 240 KMNEOPLAN wrote:Koji ba regres, u GRAS- regres nije bio od 2010 godine... Plata zadnja za Septembar bila... Topli obrok 240 maraka, plata 600 maraka za SSS... Ne lupajte gluposti kad ne znate, kakvih 1500 maraka revizoru... Od radnika najvece plate imaju vozaci i oni maksimalno kad se uzmu sve moguce pogodnosti (beneficirani uslovi, dnevnice i sl) izlaze na oko 1200-1300 maraka.. I to ako rade ko mazge... Obicno su oko 900-1000 KM sa toplim obrokom.
-
__Phoenix__
#16450 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nađi mi jednog zaposlenika grasa koji jedva spaja kraj s krajem.