Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#16426 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

Ramazanska poruka: Post – izlaz i sigurnost

Svi mi plaćamo režije za sve što potrošimo u toku dana i noći – i struju, i vodu, i plin… Ako na vrijeme ne platimo, isključe nam sve i to bez milosti. Također, svakodenevno trošimo pozajmljene blagodati, a ne plaćamo skoro ništa za savršeno funkcioniranje toka krvi u nama, za rad srca, organa, zglobova, živaca i refleksa.

Zato smo psihofizički onemogućeni da zdravo funcioniramo, zakržljali su nam odnosi, gotovo nema zdravog da hoda. Lijeka nema! Nauka je postala pacijent!

Da bi svaki organ normalno funkcionirao propisano nam je od Vlasnika svega da za svaki zglob podijelimo milostinju. Ako to ne uradimo, onda svi organi (blagodati) bivaju zloupotrijebljeni i djeluju neobuzdano pa skrnavimo čast onih koji nas okružuju i uskraćujemo im ono što zaslužuju.

Gdje nema milostinje, ima nemilosti koja hara svijetom. Kad se ne posti od zla, onda svi ispaštamo.

Evo post nam je stigao ne bi li svako što je izgubio postigao.

U bit stvari ulazi ko post nalazi!
Ko se mrsi nečijom čašću i ne pazi, jadnik on, iz patnje ne izlazi.
Postači mirni – svugdje s Mirom dolaze i sa ovog svijeta mirni odlaze!

Postom duše i svi organi se obraduju jer im je omogućeno da se obnove i upotrijebe na pravilan i koristan način. Omogućava im se za kratko vrijeme, zbog počasti Kur’ana i posta – da se osiguraju i dobiju štit kojim se štite od svake bolesti i poremećaja.

Učitelj svijeta Muhammed, s.a.v.s., je kazao: – Post je štit.

Post nas uči da se ogradimo od zla sebičnosti, oholosti i nasilja. Ako Stvoriteljevom ogradom se ne ogradimo, onda ćemo se ograđivati jedni od drugih i izlaza nećemo imati.

Svemilostivi ogradu i izlaz svima nudi, ako se od zla i ega razvedemo.

On u suri Razvod veli: – Ko god se Allahom ogradi, On mu odmah izlaz stvori i opskrbi ga odakle ne misli. (Talak, 2/3)

Uz ramazan duše se stišaju, smire, sklone se u hlad, omogućeno im da se očiste i uzdignu do savršenstva duhovne zrelosti, apstinirajući od svega što Stvoritelj ne voli. To je značenje i smisao riječi post.

Eto zašto je post propisan – da se Stvoriteljem ogradimo od svega što smeta na oba svijeta.

– O, vjernici, propisuje vam se post kao i onima prije vas ne biste li se Stvoriteljem ogradili. (Bekare, 183)

Garancija za sigurnost i slobodu duše je ponuđena svakom čovjeku koji se u svojoj intimi, naročito u kriznim momentima, pita: – Šta ću sada? Kuda sa ovim? Kako da postupim? Šta da radim? Odakle da počnem? Gdje je izlaz? U čemu je rješenje?

Ova su pitanja indirektno usmjerena Stvoritelju svega i odgovori koji se u tom stanju dobiju su, ustvari, od Njega.

– To On potvrđuje u Knjizi Svojoj. Njega traže i pitaju svi, na nebesima i zemlji. (Er Rahman, 29)

Svjesno ili nesvjesno ga traže i pitaju! Zato u temi posta Stvoritelj se obraća Poslaniku da svima kaže da je On Taj koji je u svakoj intimi prisutan, kad god Mu se ko obrati, direktno ili indirektno.

Ako te moji robovi o Meni upitaju, pa Ja sam im doista blizu, odazivam se svakom ko mi se obrati i zato nek mi se odazovu i nek sa Mnom povjeruju, ako žele duhovno sazrijeti. (El Bekara, 186)

Moramo priznati da smo mentalno zreli, možda i prezreli, ali duhovno su nas pomeli, to svako pametan zna, bezbeli!

Svi mi imamo smisla za svašta nešto, ali najmanje smisla za Smisao?

Ramazan je s nama da bi mi bili s njim. On nas samo vremenski (kalendarski) napušta da bi vidjeli kako nam je bez njega. On je s nama, ako smo s njim. Ne napušta nas ni u kaburu, ni na danu Sudnjem, naš je zagovornik i prijatelj nerazdvojni.

Nek nam je blagoslovljen na oba svijeta.

Ramazan šerif mubarek olsun svima, ko god duše ima.
Sulejman Bugari
MOSALJOZE

#16427 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

:zoka: :sabur:
agnostic_front

#16428 Re: Ramazan, opet ;)

Post by agnostic_front »

Je li s posla opet? :run:
MOSALJOZE

#16429 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Kući
:run: :zzzz:
Gojeni H

#16430 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

Ramazan Mubarek svim postacima ... a i onima sto ne poste, da ne bi @piupiu opet uletjela s optuzbama za diskriminaciju. :D
spreca

#16431 Re: Ramazan, opet ;)

Post by spreca »

Gojeni H wrote:Ramazan Mubarek svim postacima ... a i onima sto ne poste, da ne bi @piupiu opet uletjela s optuzbama za diskriminaciju. :D
i od mene svim postacima Ramazan Mubarek i da ga isposte u zdravlju i veselju......a ono vezano za @piupiu....ja kad sam bio mali ili manji su govorili ......"oni koji ne budu postili na Bajram nece sa nama ici da proslavljamo (a na Bajram su uvijek bili neki sobeti)nego ce ostati kod kuce i to cemo ih zatvoriti u cenifu :oops: :lol: :lol: :lol: .....a nicemu se valjda u zivotu nisam tako radovao kao kad bi otac Allah rahmetile dodje posle Bajram namaza iz dzamije i donese neke sladosti...zato uvjek najmaldje na Bajram obilato nagradite :-D
Gojeni H

#16432 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

spreca wrote: i od mene svim postacima Ramazan Mubarek i da ga isposte u zdravlju i veselju......a ono vezano za @piupiu....ja kad sam bio mali ili manji su govorili ......"oni koji ne budu postili na Bajram nece sa nama ici da proslavljamo (a na Bajram su uvijek bili neki sobeti)nego ce ostati kod kuce i to cemo ih zatvoriti u cenifu :oops: :lol: :lol: :lol: .....a nicemu se valjda u zivotu nisam tako radovao kao kad bi otac Allah rahmetile dodje posle Bajram namaza iz dzamije i donese neke sladosti...zato uvjek najmaldje na Bajram obilato nagradite :-D
:thumbup: :thumbup:

Kod mene je vazda djece buljuk ... sve ih ispostujem. :D
spreca

#16433 Re: Ramazan, opet ;)

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
spreca wrote: i od mene svim postacima Ramazan Mubarek i da ga isposte u zdravlju i veselju......a ono vezano za @piupiu....ja kad sam bio mali ili manji su govorili ......"oni koji ne budu postili na Bajram nece sa nama ici da proslavljamo (a na Bajram su uvijek bili neki sobeti)nego ce ostati kod kuce i to cemo ih zatvoriti u cenifu :oops: :lol: :lol: :lol: .....a nicemu se valjda u zivotu nisam tako radovao kao kad bi otac Allah rahmetile dodje posle Bajram namaza iz dzamije i donese neke sladosti...zato uvjek najmaldje na Bajram obilato nagradite :-D
:thumbup: :thumbup:

Kod mene je vazda djece buljuk ... sve ih ispostujem. :D
Cini mi se da nema veceg sevapa nego izmamiti osmjeh na djecijem licu .....ja kad god imam priliku i bilio gdje ja djechicu nechim obradujem ......nekad sam to i ovdje radio pa su me komsije gledali neakako cudno pa sam prestao....ali u mojoj mahali uvijek mada je mahala nazalost ostala skoro bez djece
Gojeni H

#16434 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

spreca wrote: Cini mi se da nema veceg sevapa nego izmamiti osmjeh na djecijem licu .....ja kad god imam priliku i bilio gdje ja djechicu nechim obradujem ......nekad sam to i ovdje radio pa su me komsije gledali neakako cudno pa sam prestao....ali u mojoj mahali uvijek mada je mahala nazalost ostala skoro bez djece
Ja ove sto znam da nisu najboljeg materijalnog stanja pokupim odmah poslije Bajram namaza i dok su jos u dzamiji ispostujem, ... svakom njegovu nafaku koja mu pripada.
Pametnija-mi-polovina odmah malu raju iz komsiluka ispostuje slatkisima iz onih vangabaritnih vreca. :D
S djecom valja k'o vajar sa skulpturom ... samo laganini, osmijeh, lijepa rijec, malo nesto da ga obraduje ...
spreca

#16435 Re: Ramazan, opet ;)

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
spreca wrote: Cini mi se da nema veceg sevapa nego izmamiti osmjeh na djecijem licu .....ja kad god imam priliku i bilio gdje ja djechicu nechim obradujem ......nekad sam to i ovdje radio pa su me komsije gledali neakako cudno pa sam prestao....ali u mojoj mahali uvijek mada je mahala nazalost ostala skoro bez djece
Ja ove sto znam da nisu najboljeg materijalnog stanja pokupim odmah poslije Bajram namaza i dok su jos u dzamiji ispostujem, ... svakom njegovu nafaku koja mu pripada.
Pametnija-mi-polovina odmah malu raju iz komsiluka ispostuje slatkisima iz onih vangabaritnih vreca. :D
S djecom valja k'o vajar sa skulpturom ... samo laganini, osmijeh, lijepa rijec, malo nesto da ga obraduje ...
:thumbup:
sunceKOtepsija

#16436 Re: Ramazan, opet ;)

Post by sunceKOtepsija »

Image
Image
svim ljudima dobre volje nek je sretan i bericetan najveci svjetski festival hrane :thumbup:
zagortenej

#16437 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zagortenej »

:lol:
HardcoreMX

#16438 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HardcoreMX »

Image
El_comadante

#16439 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

samo da se prijavim na temu...
vazi

#16440 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

El_comadante wrote:samo da se prijavim na temu...
Ramazan mubarek hadzija, nadam se da si zdravo i veselo i da sve štima .
El_comadante

#16441 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

vazi wrote:
El_comadante wrote:samo da se prijavim na temu...
Ramazan mubarek hadzija, nadam se da si zdravo i veselo i da sve štima .
hvala Allahu sve je dobro i uredu....
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#16442 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Big Boy »

Ramazan mubarek i od mene. :)
HadiRa

#16443 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

ja uvijek u Ramazanu sebi potvrdim, koliko je zivot zapravo dubok i bogat.

postacii, jestel mogli iftariti ? :)
MOSALJOZE

#16444 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Iftario vani,i jedna stvar je dobra kod toga.Dobiješ porciju i to ti je.Ovo mi je bilo baš taman i nisam se prejeo.
:sax:
MOSALJOZE

#16445 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Par dana prije Ramazana nemam straha,ali ima neki osjećaj hoću li moći izdržati tjelesno,mentalno...i onda kad prodje 27 noć imam osjećaj da bi plakao koliko mi je žao što prodje.
AmiĐa_Idriz

#16446 Re: Ramazan, opet ;)

Post by AmiĐa_Idriz »

MOSALJOZE wrote:Par dana prije Ramazana nemam straha,ali ima neki osjećaj hoću li moći izdržati tjelesno,mentalno...i onda kad prodje 27 noć imam osjećaj da bi plakao koliko mi je žao što prodje.
+1 :)
HadiRa

#16447 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

AmiĐa_Idriz wrote:
MOSALJOZE wrote:Par dana prije Ramazana nemam straha,ali ima neki osjećaj hoću li moći izdržati tjelesno,mentalno...i onda kad prodje 27 noć imam osjećaj da bi plakao koliko mi je žao što prodje.
+1 :)

bravo !
ista sam .. +1 :)
Last edited by HadiRa on 29/05/2017 00:37, edited 2 times in total.
HadiRa

#16448 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

.
Last edited by HadiRa on 29/05/2017 00:23, edited 1 time in total.
HadiRa

#16449 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

.
Last edited by HadiRa on 29/05/2017 00:34, edited 1 time in total.
HadiRa

#16450 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

ah YaRabbi , sto izgrijesih :-D

odoh, bolje mi je .. :run:
Locked