Republika Turska

Post Reply
Challenger__

#16426 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:
SG-1 wrote:Ti stvarno nisi normalan ali ono baš NIKAKO nisi normalan.
molim Vas da se, u nedostatku argumenata, suzdrzite od grubih rijeci i ad hominem vrijedanja-hvala
:lol:
Sanjarko

#16427 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Code: Select all

[quote="Kikibombona"][quote="Vizionar 1985"]Evo slika sa vikipedije.[/quote]

Pusti wiki, postavio sam ti prikaz sa zvanicne turske stranice za statistiku.

http://www.tuik.gov.tr/Start.do

Imaj na umu da Turci kvare Kurdima prosjek na istoku. U Van i Dijarbakir Turci su naselili prilicno Turaka, koji isto tako ulaze u statistiku. I oni debelo kvare prosjek. Isto tako, Kurdi radi viseg nataliteta popravljaju prosjek u dominantno turskim sredinama poput Gaziantepa, Adane, Konje, Istanbula, Antalije itd.

--------------------

Ja bih najsretniji bio da svugdje u svijetu bude mir. Ja sam ovdje pisao da je podmladak PKK pojeo veliko govno zato sto je borbu prenio u gradove. Turci su jedva docekali da sve zivo sprze. Kurdima rat nikako ne treba. Al' sta da rade kada ih ovi ne mogu smisliti? Ne podnose bilo kakvo jacanje kurdskog naroda. Oni izaberu na izborima sebi predstavnike, nacelnike i vijecnike, pa Turci sve sruse i posalju svoje ljude iz Ankare da upravljaju kurdskim gradovima. Ne daju jeziku da se razvija, ne daju medijima da disu, gase kulturne i sportske organizacije, mrze svako organizovanje ovog naroda. I sta onda? Sta bi ti? Pognuo glavu?

Turci znaju i vide da je Kurda sve vise i da se sire. Preziru tu cinjenicu i strah ih je. I eto belaja.[/quote]
Kikibombona wrote:Imaj na umu da Turci kvare Kurdima prosjek na istoku...
Kvare nema govora o tome ali ne bas previse. Evo nek je u ovim podrucjima 80% Kurda a 20% Turaka, i ako Turci imaju Tfr stopu od 1,5 a prosjek nek je 3,5 onda Kurdi imaju oko 4 Tfr stopu.

Udio u rodzenima i broj rodzenih je bitniji. Evo racunao sam. Sa razlicitim Tfr stopama 3 i 4 Kurdi imaju od 350.000-410.000 [Stopa 3] i 460.000-490.000 [Stopa 4], recimo prosjek toga neka je 430.000.

Znaci tamo neke 2080 i neke ce imati oko 28 miliona populaciju a ostatak Turske oko 60 miliona.
Ako je tacan podatak da Turska ima oko 1,35 miliona rodzenih godisnje.

Ovo opet govori da Turska ima skoro ko i Rusija rodzenih.

I sad sta ovo govori, da li 28 miliona moze 60 miliona nadvladat, unistit itd. i odcjepit vise od pola Turske.

Samo ce Kurdi i sebe skrsiti kao i Turke, ko sto smo mi ovdje jedni druge skrsili.

PS. Jos ovo je sve bez migracija. Bilo gdje prema Eu, Iranu, Iraku itd.
Sanjarko

#16428 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

farisovo wrote:
Point. wrote:Ma ja, Turska Bog i batina. Satrala bi ih Svabija za 2 dana.
Ne može Švabija propasti dok god postoje državice koje je gurnula u dužničko ropstvo - Grčka, Hrvatska, Slovenija... valjda se tu slažemo.

A to što fizičarki Trump i Erdogan, naravno i Britanci, pokažu put kojim se može vratiti kući i prosipati ublehu je nešto sasvim drugo.
Svabija je skoro pukla ko i Eu, demografski barem. Vidjet cemo hocel puknit i u ostalom.
Da nema imigranata vec sta ja znam od nakon 2 svjetskog rata do sada, pukli bi davno i demografski i u ostalome.

Vidjet cemo sta ce Industrija 4.0 donijeti.
Last edited by Sanjarko on 19/03/2017 14:01, edited 1 time in total.
muzicar_iz_parka

#16429 Re: Republika Turska

Post by muzicar_iz_parka »

Tepsija je najveća legenda.
Duboki naklon.
Bez njega nikad ne bi znali za mnoge na prvi pogled sitnice a ustvari puno važne stvari.
Challenger__

#16430 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Vizionar 1985 wrote:...
Demografska preferencija kao podloga sipljivoj iluziji o kulturnoj i vjerskoj prekompoziciji evropskog kontinenta je jedan mit, jedno blesavo nadanje bez ikakvog uporišta.

Ne gubi vrijeme na tekve besmislice.
Sanjarko

#16431 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Challenger__ wrote:
Demografska preferencija kao podloga sipljivoj iluziji o kulturnoj i vjerskoj prekompoziciji evropskog kontinenta je jedan mit, jedno blesavo nadanje bez ikakvog uporišta.

Ne gubi vrijeme na tekve besmislice.
Ko je reko ista o tome. Eto musliji ce preuzet Europu i Eu. :roll:

Al jel ti stvarno mislis da kad bi spala sa 510 miliona na 350-tak da bi sve dure bilo.
Sa migrantima mozda uspiju na 400 i nesto miliona pad ublaziti.

Zavisno kolika migracija bude, i koliko dugo. Moze se desiti da ih i migranti i poklope. Ili bare bare da bude barem.
Sanjarko

#16432 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

[quote="Vizionar 1985"][quote="Challenger__"]

Ne gubi vrijeme na tekve besmislice.[/quote]

Ko je reko ista o tome. Eto musliji ce preuzet Europu i Eu.  :roll: 

Al jel ti stvarno mislis da kad bi spala sa 510 miliona na 350-tak da bi sve dure bilo.
Sa migrantima mozda uspiju na 400 i nesto miliona pad ublaziti.

Zavisno kolika migracija bude, i koliko dugo. Moze se desiti da ih i migranti i poklope. Ili bare bare da bude barem.[/quote]
Ako ovakav odnos stranaca ostane svaki 4, 5 stanovnik Eu stranac, a krajnja prognoza svako 2.
Zavisi od migracije sve, kolika, koliko dugo.
Kikibombona

#16433 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Vizionar 1985 wrote:Kvare nema govora o tome ali ne bas previse. Evo nek je u ovim podrucjima 80% Kurda a 20% Turaka, i ako Turci imaju Tfr stopu od 1,5 a prosjek nek je 3,5 onda Kurdi imaju oko 4 Tfr stopu.

Udio u rodzenima i broj rodzenih je bitniji. Evo racunao sam. Sa razlicitim Tfr stopama 3 i 4 Kurdi imaju od 350.000-410.000 [Stopa 3] i 460.000-490.000 [Stopa 4], recimo prosjek toga neka je 430.000.

Znaci tamo neke 2080 i neke ce imati oko 28 miliona populaciju a ostatak Turske oko 60 miliona.

I sad sta ovo govori, da li 28 miliona moze 60 miliona nadvladat, unistit itd. i odcjepit vise od pola Turske.

Samo ce Kurdi i sebe skrsiti kao i Turke, ko sto smo mi ovdje jedni druge skrsili.

PS. Jos ovo je sve bez migracija. Bilo gdje prema Eu, Iranu, Iraku itd.
Najmanje 4. Priclino sam sumnjicav spram turskih statistika, koje su jedine sa kojima raspolazemo. Turci demografiju shvataju kao ozbiljnu prijetnju za buducnost, Erdogan licno o tome dosta govori, kamoli oni ispod njega, kojima je to posao.

'Patriotskih', pro-PKK Kurda ima izmedju 12-14 miliona. To pokazuju izbori. 'Izdajnika' ima jos sigurno 10 miliona, narocito u unutrasnjosti. To su ovi koji glasaju za AKP, a njih je oko 3 miliona po nekim prognozama (plus njihove porodice), onda CHP, te anti-PKK Kurdi poput Huda Par i drugih stranaka koje PKK organski ne mogu smisliti. Dosta je vjerski i plemenski orjentisanih Kurda koji mrze PKK. Stvarna brojka Kurda je negdje izmedju 20-26 miliona, mozemo samo nagadjati koliko tacno.

Medju Kurdima je dosta pragmatika, oportunista, kojima je vaznija licna korist od nacionalnog identiteta. Recimo, ljudi tipa Dragana Covica, koji se izjasnjavao kao Jugosloven i potpisivao cirilicom. To je vec vidjeno u Iraku i Siriji. Dok je nad Kurdima visila cvrsta Huseinova i Asadova ruka, dosta Kurda je bilo pro-iracki i pro-sirijski orjentisano. Kada je kurdska vojska preuzela podrucje, svi su postali patriotski Kurdi. :D

Dosta Kurda ne govori kurdski, dosta maternji jezik povrsno poznaje. Sve zahvaljujuci represiji, strahu, pritisku drustva. Pomenuo sam ti dokumentarac sa Al Dzazire. Postavljao sam ovdje na temi. Autorka kaze da je otac nije ucio kurdski da bi izbjegla neprijatnosti, ali ona i njena porodica odlicno znaju ko su i sta su. Samo cekaju slobodu da to otvoreno kazu. To je razumljivo. I ja bih svoje dijete ucio turski, ne bih radi jebenog jezika dozvolio da bude ponizavano. To pod uslovom da nemam mogucnost da se iselim.

Kljuc rata i mira je u rukama turske vlasti. Oni o tome odlucuju, ne kurdski ili turski narod. Neka dopuste ljudima da slobodno uce i govore jezik, da se organizuju kulturno, politicki, akademski, sportski... NE ZELE TO. Osjecaju mrznju i strah prema svemu sto ima veze sa kurdskim identitetom. I to je nepremostiva prepreka.
Sanjarko

#16434 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Kikibombona wrote:

[quote="Vizionar 1985"]Kvare nema govora o tome ali ne bas previse. Evo nek je u ovim podrucjima 80% Kurda a 20% Turaka, i ako Turci imaju Tfr stopu od 1,5 a prosjek nek je 3,5 onda Kurdi imaju oko 4 Tfr stopu.

PS. Jos ovo je sve bez migracija. Bilo gdje prema Eu, Iranu, Iraku itd.[/quote]

Najmanje 4. Priclino sam sumnjicav spram turskih statistika, koje su jedine sa kojima raspolazemo. Turci demografiju shvataju kao ozbiljnu prijetnju za buducnost, Erdogan licno o tome dosta govori, kamoli oni ispod njega, kojima je to posao. 

'Patriotskih', pro-PKK Kurda ima izmedju 12-14 miliona. To pokazuju izbori. 'Izdajnika' ima jos sigurno 10 miliona, narocito u unutrasnjosti. To su ovi koji glasaju za AKP, a njih je oko 3 miliona po nekim prognozama (plus njihove porodice), onda CHP, te anti-PKK Kurdi poput Huda Par i drugih stranaka koje PKK organski ne mogu smisliti. Dosta je vjerski i plemenski orjentisanih Kurda koji mrze PKK. Stvarna brojka Kurda je negdje izmedju 20-26 miliona, mozemo samo nagadjati koliko tacno.

Medju Kurdima je dosta pragmatika, oportunista, kojima je vaznija licna korist od nacionalnog identiteta. Recimo, ljudi tipa Dragana Covica, koji se izjasnjavao kao Jugosloven i potpisivao cirilicom. To je vec vidjeno u Iraku i Siriji. Dok je nad Kurdima visila cvrsta Huseinova i Asadova ruka, dosta Kurda je bilo pro-iracki i pro-sirijski orjentisano. Kada je kurdska vojska preuzela podrucje, svi su postali patriotski Kurdi. :D 

Dosta Kurda ne govori kurdski, dosta maternji jezik povrsno poznaje. Sve zahvaljujuci represiji, strahu, pritisku drustva. Pomenuo sam ti dokumentarac sa Al Dzazire. Postavljao sam ovdje na temi. Autorka kaze da je otac nije ucio kurdski da bi izbjegla neprijatnosti, ali ona i njena porodica odlicno znaju ko su i sta su. Samo cekaju slobodu da to otvoreno kazu. To je razumljivo. I ja bih svoje dijete ucio turski, ne bih radi jebenog jezika dozvolio da bude ponizavano. To pod uslovom da nemam mogucnost da se iselim.

Kljuc rata i mira je u rukama turske vlasti. Oni o tome odlucuju, ne kurdski ili turski narod. Neka dopuste ljudima da slobodno uce i govore jezik, da se organizuju kulturno, politicki, akademski, sportski... NE ZELE TO. Osjecaju mrznju i strah prema svemu sto ima veze sa kurdskim identitetom. I to je nepremostiva prepreka.
Ma cisto sumnjam da imaju toliko Turci losu Tfr stopu. Ako okolo Kurdi imaju 3, 4 onda i Turci imaju vjerovatno slicnu.
I Tfr stopa ti nije bas najrelevantnija, bitna je ali nije presudna. Gleda se vise broj rodzenih nego Tfr stopa, ali i Tfr stopa se uzima u obzir u kalkulacije itd.

Znaci cisto sumnjam da Kurdi u Turskoj imaju 4 Tfr stopu, mozda imaju oko 3, mozda malo jace od 3, cisto sumnjam da imaju na nivou Jemena i Iraka.

I opet ih nece biti previse znaci do 3 desetak miliona, i spadat ce i njima natalitet, i Tfr stopa i dalje.
Pala im je vec sa 7,1 na oko 3, eto nek je i na 4 to je skoro pad od 5 deset posto.
Challenger__

#16435 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Najvitalniji faktor evropskog kontinenta su slovenski narodi i do određene mjere njemački element - dobro prožet slovenskim materijalom - i oni će, prije svega, prije svakog i prije svih, odrediti sudbinu evropskog kontinenta, od "a" do "ž", a ne imigranti.

Ne gubi vrijeme na ublehaške kalkulacije.
Challenger__

#16436 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

U to ime,

Du hast!!!
Sanjarko

#16437 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Challenger__ wrote:
Najvitalniji faktor evropskog kontinenta su slovenski narodi i do određene mjere njemački element - dobro prožet slovenskim materijalom - i oni će, prije svega, prije svakog i prije svih, odrediti sudbinu evropskog kontinenta, od "a" do "ž", a ne imigranti.

Ne gubi vrijeme na ublehaške kalkulacije.
Daj ba, cuj ublehaska kalkulacija. Prosta matematika.

http://www.indexmundi.com/european_unio ... ofile.html
http://www.indexmundi.com/germany/demog ... ofile.html

Evo pa racunaj sam.

Tacno je da nema naroda iz Istocne Europe da bi davno pukli, i ne bi ja reko Slovena uopste.
Jer je upitno koliko su narodi iz IE uopste Sloveni.
Sanjarko

#16438 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

[quote="Vizionar 1985"][quote="Challenger__"]

Ne gubi vrijeme na ublehaške kalkulacije.[/quote]

Daj ba, cuj ublehaska kalkulacija. Prosta matematika.

[url]http://www.indexmundi.com/european_union/demographics_profile.html[/url]
[url]http://www.indexmundi.com/germany/demographics_profile.html[/url]

Evo pa racunaj sam.

Tacno je da nema naroda iz Istocne Europe da bi davno pukli, i ne bi ja reko Slovena uopste.
Jer je upitno koliko su narodi iz IE uopste Sloveni.[/quote]
I sta kad usisaju skoro sve narode iz IE. Ne moze ni to dovijeka.
Challenger__

#16439 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Vizionar 1985 wrote:Jer je upitno koliko su narodi iz IE uopste Sloveni.
Ma ja ba, oni su Iliri. Veze ti blage nemaš. Ovo, uostalom i ne pišem radi tebe već radi drugih.

________
Sanjarko

#16440 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Challenger__ wrote:
Ma ja ba, oni su Iliri. Veze ti blage nemaš. Ovo, uostalom i ne pišem radi tebe već radi drugih.

________
Ko je reko da su Iliri.
Miks smo svega i svacega, od Ilira, Kelta, Germana, Latina [Rimljana], Slavena pa nadalje.

Evo jedno pitanjce, ja sam Slaven po tebi, kako to onda da ja kao Slaven ne razumijem uopste Ruse koji su Slaveni kao i ja po tebi i slicnima.

I druge Slavene od Ceha, Slovenaca, Makedonaca pa nadalje ne razumijem sem ponesto sto ubodem od rijeci.

Jedino slicno sa Bosanskim od rijeci iz Ruskog je Nazdrovlje, malo jos mozda ima rijeci slicnih kao Babushka.

I mi smo Slaveni a ne razumijemo uopste ostale Slavene.

Kako?

Negdje je kucslus.
Pandakonda

#16441 Re: Republika Turska

Post by Pandakonda »

Vizionar 1985 wrote:
Challenger__ wrote:

________
Ko je reko da su Iliri.
Miks smo svega i svacega, od Ilira, Kelta, Germana, Latina [Rimljana], Slavena pa nadalje.

Evo jedno pitanjce, ja sam Slaven po tebi, kako to onda da ja kao Slaven ne razumijem uopste Ruse koji su Slaveni kao i ja po tebi i slicnima.

I druge Slavene od Ceha, Slovenaca, Makedonaca pa nadalje ne razumijem sem ponesto sto ubodem od rijeci.

Jedino slicno sa Bosanskim od rijeci iz Ruskog je Nazdrovlje, malo jos mozda ima rijeci slicnih kao Babushka.

Kako?

Negdje je kucslus.
Mislim da se to odnosi na to da smo slaveni po kulturi. Gdje nađe da smo Kelti ? :D

Evo rasprostranjenost Kelta po evropi:

Image

A evo ostalih

Image
Kikibombona

#16442 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Vizionar 1985 wrote:Ma cisto sumnjam da imaju toliko Turci losu Tfr stopu. Ako okolo Kurdi imaju 3, 4 onda i Turci imaju vjerovatno slicnu.
I Tfr stopa ti nije bas najrelevantnija, bitna je ali nije presudna. Gleda se vise broj rodzenih nego Tfr stopa, ali i Tfr stopa se uzima u obzir u kalkulacije itd.

Znaci cisto sumnjam da Kurdi u Turskoj imaju 4 Tfr stopu, mozda imaju oko 3, mozda malo jace od 3, cisto sumnjam da imaju na nivou Jemena i Iraka.

I opet ih nece biti previse znaci do 3 desetak miliona, i spadat ce i njima natalitet, i Tfr stopa i dalje.
Pala im je vec sa 7,1 na oko 3, eto nek je i na 4 to je skoro pad od 5 deset posto.
Turci masovno napustaju istok zemlje koji je 3-4 puta siromasniji od mediteranske obale. Tamo buducnosti nema. Konstantni sukobi i besperspektivnost. Svaki mladi Turcin sanja Istanbul, Antaliju, Izmir, Ankaru, Bursu itd. Turci ne vide budcnost na istoku. Isto tako su Srbi napustali sirotinjsko i nestabilno Kosovo i selili u mirnu i prosperitetnu Vojvodinu.

Kurdi se iseljavaju u turske gradove poput Gaziantepa i Adane, koji su blizu dominatno kurdskoj regiji. Dosta ih ima oko Ankare gdje su vecina na ogromnom podrucju. Imaju visok natalitet i lagano se pomjeraju prema unutrasnjosti i Mediteranu, u potrazi za poslom. Kurdi popunjavaju supljine i obavljaju slabo placene poslove u unutrasnjosti i na jugu, dok Turci emigriraju na zapadnu obalu. Naravno, Kurdi isto tako u dobroj mjeri sele u Istanbul, Izmir, Antaliju itd.

Zapadna obala je bogata i progresivna. Gradovi se munjevito sire. Posto je prirodni prirastaj veoma slab, a potraznja za radnom snagom velika, Turci masovno emigriraju na zapad zemlje. Taj trend ce se nastaviti.

Natalitet kod Kurda pada i nastavit ce padati. Kod Turaka taj proces ide puno brze i sasvim sigurno dostize evropski prosjek. Kurdski istok ce demografski dominirati u narednim decenijama. Ne postoje nikakve naznake da ce se taj kraj razvijati u narednim decenijama.

Broj Turaka ce padati a broj Kurda rasti u narednim decenijama.

Za Kurde je od kljucne vaznosti da OSLOBODE maternji jezik. Turski fasizam ne popusta. Naprave jedan korak naprijed, populizma radi, kada im treba kurdska podrska na izborima, pa se onda vrate nazad dva koraka. Tako neke kurdske skole opstanu 2-3 godine prije nego ih zatvore a ucitelje proglase teroristima.

Lider vodece kurdske stranke HDP, trenutno utamnicen i optuzen za sve i svasta, ne govori maternji jezik. Ne trebam ti nista vise reci. Mnogi kurdski politicari i akademici ne znaju nikako ili poznaju slabo kurdski jezik. Demirtas je rekao da je postidjen zbog toga, iako je zrtva represije, te sada u zrelom dobu uci maternji jezik.
Chisum

#16443 Re: Republika Turska

Post by Chisum »

[quote="Vizionar 1985"]

Ko je reko da su Iliri.

Kako?

Negdje je kucslus.[/quote]

:lol: :lol:

Ovaj je prekucao temu... razumije samo nazdrovje i babushka :lol:
drndalo

#16444 Re: Republika Turska

Post by drndalo »

A kako se "nazdarovje" koristi samo kod konzumacije litara alkohola, tobejarabi, onda mu je i ta rijec visak... :lol:
NajdraziVodjaa

#16445 Re: Republika Turska

Post by NajdraziVodjaa »

Ja samsamo tokom prenosa utakmica na ruskim streamovima znao cuti desetine rijeci koje savrseno razumijem jer su slicne ili identicne nasem jeziku, cuj ovoga samo jednu rijec razumije :lol: to je tako mozda ako pricas turski, arapski ili kineski...
sunceKOtepsija

#16446 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Ministar vanjskih poslova Turske je danas komenatrisuci izborni rezultat bu Holandiji i govoreci o stanju Evrope generalno rekao:" Uskoro ce u Evropi doci do vjerskih sukoba i ratova" te je dodao
"Naucicete kako se odnositi prema Turskoj, ne vise kao Valadari, jer je turska Vladar-iza nje je ummet od 2 milijarde ljudi" te zbog toga "morate nauciti da razgovarate sa Turskom ravnopravno, ukoliko to prihvatite spremni smo za bilo kakav dogovor, ali morate nauciti kako da se ponasate. Mi cemo vas nauciti kako da se ponasate"
Cavusoglu je govoreci o evropi i Holandskim rezultatima dodao da nema nikakve razlike izmedu socijal-demokrata i Wildersa, da svi imaju ista razmisljanja, upozorio je evropske politicare da se evropa urusava njihovom politikom te da ide ka vjerskom ratu (prisjetio se evropske historije i stogodisnjeg rata-apelovao je na njih da uzmu pouke iz povjesti-uciteljice, majke i macehe zivota-zavisi kako za koga) . "Sto godina su klali jedni druge zbog razlicite vjere, da bi to prekinuli uspostavili su Evropsku Uniju. Sada su spremni sve to da pogaze i povedu Evropu u novi stogodisnji rat"
Image
Nurettin Canikli-zamjenik Premijera izjavio da se evropa raspada "san je gotov" te upozorio na tmurnu evropsku buducnost rijecima:
"Buducnost Turske je svjetla, a Evropa ima da se zamisli nad svojom buducnoscu. Evropa i zapad boluju od teske bolesti, izgubice mnogo krvi-jer Evropa se ne pridrzava vrijednosti i nacela zbog kojih je uspostavljena. Evropu je jedinstvenom drzalo postovanje osnovnih ljudskih prava, vladavina zakona-medutim sada se to gazi, i bez toga Evropa ide ka svom raspadu. Raspad Evrope niko nece moci zaustaviti, raspad Evrope je vec zapoceo, to je nezaustavljiv proces i Evropski lideri su toga svjesni, san je gotov, Evropa je gotova."
Image
evropo jel te strah?
Image
Image
Image
predsjednik Erdogan juce na obiljezavanju 102 godine pobjede na Canakaleu-imao kratki dijalog sa pocasnom strazom na konjima-Predsjednik je pohvalio ljepotu konja i interesovao se koje su vrste i odakle, podoficirka mu je rekla da su dva konja iz Holandije sto je Predsjednika u jednu ruku zateklo i nemalo iznenadilo
Image
PREDSJEDNIK: "MASKE SU PALE"&"MOZEMO LI ZABORAVITI SREBRENICU" :bih:
Predsjednik je danas govoreci na jednom skupu u Istanbulu rekao da su "maske pale" te da neprijatelji Turske otvoreno rade protiv Turske i njenog napretka i razvoja, te je govoreci o povampirenom holandskom/njemackom/austrijskom/svicarskom/danskom fasiszmu dodao:"Bez srama ponovo ce praviti plinske komore, koncetracione logore. Mozemo li zaboraviti Srebrenicu? Na tom primjeru se vidi Holandski mentalitet. I ipak se vrijedaju kad ih se nazove fasistima."
PREDSJEDNIK JE JOS JEDNOM STVARI NAZVAO PRAVIM IMENOM :bih:
Last edited by sunceKOtepsija on 19/03/2017 20:17, edited 1 time in total.
ja71

#16447 Re: Republika Turska

Post by ja71 »

Nije moguće da nekim ljudima nedostaje najelementarnije znanje o sostvenom jeziku :
Bosanski spada u grupu Slavenskih jezika

Sto opet ne mora da znaci da smo 100% Slaveni.
Inače priča je apsurdna jer su se svi Evropski narodi miješali.

A čak i da nisu šta to uopšte znači?
Sanjarko

#16448 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Pandakonda wrote:
Mislim da se to odnosi na to da smo slaveni po kulturi. Gdje nađe da smo Kelti ? :D

Evo rasprostranjenost Kelta po evropi:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... Europe.png

A evo ostalih

http://www.index.hr/images2/haplogurpe.jpg
Davno negdje sam procitao ne znam koliko gena Keltskih imamo.
Sanjarko

#16449 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Kikibombona wrote:

[quote="Vizionar 1985"]Ma cisto sumnjam da imaju toliko Turci losu Tfr stopu. Ako okolo Kurdi imaju 3, 4 onda i Turci imaju vjerovatno slicnu.

Pala im je vec sa 7,1 na oko 3, eto nek je i na 4 to je skoro pad od 5 deset posto.[/quote]

Turci masovno napustaju istok zemlje koji je 3-4 puta siromasniji od mediteranske obale. Tamo buducnosti nema. Konstantni sukobi i besperspektivnost. Svaki mladi Turcin sanja Istanbul, Antaliju, Izmir, Ankaru, Bursu itd. Turci ne vide budcnost na istoku. Isto tako su Srbi napustali sirotinjsko i nestabilno Kosovo i selili u mirnu i prosperitetnu Vojvodinu. 

Kurdi se iseljavaju u turske gradove poput Gaziantepa i Adane, koji su blizu dominatno kurdskoj regiji. Dosta ih ima oko Ankare gdje su vecina na ogromnom podrucju. Imaju visok natalitet i lagano se pomjeraju prema unutrasnjosti i Mediteranu, u potrazi za poslom. Kurdi popunjavaju supljine i obavljaju slabo placene poslove u unutrasnjosti i na jugu, dok Turci emigriraju na zapadnu obalu. Naravno, Kurdi isto tako u dobroj mjeri sele u Istanbul, Izmir, Antaliju itd. 

Zapadna obala je bogata i progresivna. Gradovi se munjevito sire. Posto je prirodni prirastaj veoma slab, a potraznja za radnom snagom velika, Turci masovno emigriraju na zapad zemlje. Taj trend ce se nastaviti. 

Natalitet kod Kurda pada i nastavit ce padati. Kod Turaka taj proces ide puno brze i sasvim sigurno dostize evropski prosjek. Kurdski istok ce demografski dominirati u narednim decenijama. Ne postoje nikakve naznake da ce se taj kraj razvijati u narednim decenijama. 

Broj Turaka ce padati a broj Kurda rasti u narednim decenijama. 

Za Kurde je od kljucne vaznosti da OSLOBODE maternji jezik. Turski fasizam ne popusta. Naprave jedan korak naprijed, populizma radi, kada im treba kurdska podrska na izborima, pa se onda vrate nazad dva koraka. Tako neke kurdske skole opstanu 2-3 godine prije nego ih zatvore a ucitelje proglase teroristima.

Lider vodece kurdske stranke HDP, trenutno utamnicen i optuzen za sve i svasta, ne govori maternji jezik. Ne trebam ti nista vise reci. Mnogi kurdski politicari i akademici ne znaju nikako ili poznaju slabo kurdski jezik. Demirtas je rekao da je postidjen zbog toga, iako je zrtva represije, te sada u zrelom dobu uci maternji jezik.
Ma ne kazem ja da Turci istok Turske ne napusataju ali ako Kurdi na istoku Turske imaju visoku Tfr stopu imaju i Turci vjerovatno na istoku isto tako.

Samo sto ima Turaka manje i vise se iseljavaju sa tih podrucja.

Ovaj rat najmanje Kurdima odgovara i nahuskani su na njega i skrsit ce i njih i Turke.

Jednostavno mislim da su topovsko meso u interesima drugih protiv Turske i Turaka.

Za ostalo ti je sve slicno svugdje skoro od Kine do Amerika. Negdje vise negdje manje, negdje u nekom drugom obliku.
Krokodajl

#16450 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Ne treba nam veći berićet nego da nas Predsjednik svaki dan makar po jednom spomene
Post Reply