Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Prijedlog zakona o javnom linijskom saobraćaju u KS-u, koji će konačno stabilizirati i riješiti status Grasa i Centrotransa, još neće biti na dnevnom redu sjednice Skupštine KS-a. Usvajanjem ovog zakona u ovom periodu, upozorio je Konaković, Grasu bi se zatvorila mogućnost da obavlja ovu funkciju.
Dodao je da zastupnici koji zagovaraju gašenje ili stečaj ovog preduzeća ne nude alternativu kako da se ujutro organizuje javni prijevoz za građane.
Zgodno, usvojiš zakon i time ukineš Gras. Koji zastupnici, Naša stranka?
Ovo kao da je planirano, od premijera Zvizdića i ministrice Sakić nadalje. Naravno, niko nije kriv, a on nam danas prodaje ublehe o Evropskoj uniji.
I onda kažu neka Gras da CTS-u buseve. Ma jeste mi vi koji se ne vozite javnim prijevozom pametni..
Govoreći o kontroli karata, Konaković kaže da nije zadovoljan. Smatra da je u prvih šest mjeseci proces oporavka Grasa išao dosta dobro, ali da trenutno problem predstavlja kadrovska politika unutar firme. Većinu procesa inicira Ministarstvo saobraćaja KS-a, jer Gras nema efikasan menadžment.
Neki dan je bio iznos kazni koje naplate revizori, smiješno, 2 dnevno.
Ko je 'menadžment'? Je li Uprava, Nadzorni, Skupština.. koju su upravo stranke postavile, evo neki dan.
Još kad se saberu ministar iz CTS sa čuvenim CV i premijer koji sve radi sam.. A slabo ko i odgovara, samo Bimo za mali dio kriminala. Ne čuh za karte i reklame.
Nekoliko puta smo vazili od centrotransu.
Čisto jeste, lijepo jeste, uredno jeste. To je stvarno veliki plus. Vozila su im polovna iz perioda 2000-2004, imaju 3 malo novija 2006. godište. Zaboravih reći, imaju 10 novih ganz minibusa iz 2012. Vozila jesu niskopodna i napucana, ali nisu nova. Kondukteri su im bespotrebni jer se guraju sa putnicima, kao da je linija Sarajevo-Tuzla, a ne Vijećnica-Dobrinja ili kraće, ovi ko gdje putuje. GRAS sa druge strane od 2005 do 2012 je kupovao ganz nova vozila (autobuse i minibuse) 24 nova zglobna autobusa (5 iz 2005, 4 iz 2007, 15 iz 2009.) 5 novih solo autobusa (4 iz 2008 i 1 iz 2007.) Potom 20 novih minibusa (10 iz 2005 i 10 iz 2012.) Druga stvar je to što su vozila GRAS-a masovno uništena od strane putnika koji nemilosrdno uništavaju enterijer vozila, plus vozila se ne čiste i ne popravljaju unutra i imamo dosta loš dojam, 50% krivica građana koji uništavaju vozila, 50% krivica GRAS-a koji to ne popravlja i ne održava.
Dalje uključili su se na linije na kojima ima velikog profita (Komercijala, Vogošća, Ilijaš, a htjeli su i Tarčin i Hadžiće, ali nije im uspjelo.) Na tim linijama je GRAS i prije njihovog uključivanja poprilično redovito vozio (90%). Nadalje na ostalim linijama na koji su se nedavno uključili Breka, Velešići, Buća potok-Otoka, Briješće, Sokolovići, Hrasnica... voze također komercijalno, nema kupona, već samo kao komercijala. Zagovaraju da treba da bude konkurencija, ali žele linije 21,21b,22,29 kako mi preuzeli monopol nad prevozom ka opštinama Vogošći i Ilijašu. Sve velike metropole imaju jedinstvenog prevoznika ili ako već postoje dva prevoznika ili više oni se kao privatnici uklapaju u postojeći tarifni sistem i nude uslugu kao i "državni" prevoznik, a ne izmišljaju vlastite cijene i tarife. Naš tarifni sistem je u banani, i to je krivo ministarstvo, jedna stanica 1,60 isto kao 20 stanica, baš nelogično, ali tako je u tarifnom sistemu i možemo plakati samo, GRAS ga se mora pridržavati. Centrotrans je ušao u JGP i ne pridržava se istog, naplaćuje 2,50 KM pojedinična karte na Vijećnica-Hrasnica a GRAS 1,60, opet naplaćuje 1,00 KM za Buća potok, a gras 1,60, dakle bezgranično ludilo, karta u A zoni je 1,60, i tu nema razgovora, jer tako kaže tarifni sistem (opet ponavljam, u banani je.)
To nije bit gradskog prevoza, GRAS bi bio multimilioner da radi samo komercijalno na svim linijama, mogla bi karta biti pola marke ili marka, kad bi je svako pri svakom ulasku u vozilo kupio, a trenutno se barem trećina vozi bez karte tj. švercuje, druga trećina ima mjesečne kupone po simboličnim cijenama kao studenti npr 16KM, ili besplatne, dakako tu su i radnički od 53,83,113 KM, ne znam kako tačno po zonama koštaju... Trećina ili možda još i manje plaća pojedinične karte, rekao bih manje od trećine.
Trenutno ima stvarno dosta veliki broj vozila (Autobusa) koji mogu voziti, oko 70 u GRAS-u i to nije dovoljno da zaklopi sve, ali vozi oko 58-60 jer fali voznog osoblja, a prekvalifikacija nije tako jednostavna i brza, potreba je da se uposli još barem 60-ak vozača kako bi ova donacija iz Istanbula koja dolazi u ljeto (Oko 60 autobusa) mogla da se u potpusnosti aktivira i da se u saobraćaj uključi barem 80 autobusa (Oko 90 treba za potpuno ispoštovan red vožnje. na svim linijama.). Prošao je tender za 10 polovnih minibusa, pa vidjećemo kakvi će doći. To bi broj minibusa ispravnih povećalo sa 30 na 40. (Oko 60 treba za 100% poštovanje rasporeda.) Eh tu bih već uključio kooperanta CTS sa svojih 10 minibusa za koje su rekli da su ih kupili na brdske dijelove. Jer tu realno nedostaje oko 20 voznih jedinica. Na autobusima kad dođe tih 60 biće i viša vozila, ali ih neće imati ko voziti. Naravno CTS može i tu ulestvovati ali da se ravnomjerno uključi na sve linije i profitabilne i manje profitabilne i da se integriše u tarifni sistem.
I u Beču isto košta 1 stanica i 20 stanica u gradskoj zoni. Pojedinačne karte su najmanje bitne.
Ko vozari stalno na posao, normalno da će platiti kartu 53KM
Ko radi, ali ne koristi javni prevoz za putovanje na posao nego tek povremeno, neće mu biti problem par puta izdvojiti 1,60 odnosno 2 karte 3,20KM, ili nekad dnevnu 5,30KM. Mislim da je slična stvar i sa ostalima koji koriste povremeno gradski prevoz, ili npr turistima.
Ko ne radi, ili radi na crno, ili na ugovor o djelu, ima kartu 12KM
Imaju i mnoge druge subvencionirane kategorije.
Jedino što po meni treba uvesti sistem vremenskih karata da se ne plaćaju tri prevoza npr od Butmira do Koševa
Ma Gras treba u stečaj i likvidaciju, dati autobuse CTS-u i riješen problem. Ne može nikako uhljeb od revizora imati primanja preko 1500 KM za 4 sata radnog vremena a i ta 4 sata provedu po birtijama i kladionicama. Dok oni imaju astronomske plate za svoj nerad, mi pošteni građani ispaštamo i kasnimo na posao.
GRAS će prije zapaliti autobuse nego dati centrotransu, neka kupe 100 autobusa sebi pa nek preuzmu sve, kad smo radikalni.
Revizor ima radno vrijeme od 8 časova 6-14 i 14-22 časa dvije smjene, i plata ne ide preko 800-900 KM, provjereno, komšo radi taj posao.
Konaković kaže da uposlenici ovog preduzeća već pola godine normalno ovjeravaju zdravstvene knjižice, a da je u procesu penzioniranja 130 ljudi....
Također je dodao da je Gras uposlio nove vozače, što će ovo preduzeće učiniti još funkcionalnijim, ali da je situacija daleko od zadovoljavajuće.
Hajde OK.
Govoreći o kontroli karata, Konaković kaže da nije zadovoljan. Smatra da je u prvih šest mjeseci proces oporavka Grasa išao dosta dobro, ali da trenutno problem predstavlja kadrovska politika unutar firme. Većinu procesa inicira Ministarstvo saobraćaja KS-a, jer Gras nema efikasan menadžment.
Ček, jel Skupština KS nema ovlasti da učini nešto po ovom pitanju?
Zaposleno jesenas 20 vozača autobusa to je 6 posada za trosmjenca i 1 posada za dvosmjenca.
Sad kad dođe 60 autobusa iz Istanbula, valjaće još 30 vozila istjerati u saobraćaj da bi se u potpunosti zadovoljio red vožnje. Znači trebaće još nekih 80-tak novih vozača za trosmjenske, dvosmjenske, dvokratne autobuse, te za rezervu da ne ispašta linija kad vozač ode na godišnji ili kad se razboli.
Malo ko spominje da je gras proslu godinu zavrsio sa skoro 60 miliona gubitka, mada kifla kaze da je to normala. Inace najveci gubitak u historiji firme.
Dr. Kuca wrote:Malo ko spominje da je gras proslu godinu zavrsio sa skoro 60 miliona gubitka, mada kifla kaze da je to normala. Inace najveci gubitak u historiji firme.
Dr. Kuca wrote:Malo ko spominje da je gras proslu godinu zavrsio sa skoro 60 miliona gubitka, mada kifla kaze da je to normala. Inace najveci gubitak u historiji firme.
Boga ti gdje nađe podatke za 2015 godinu da i mi pročitamo.
Gubici jesu astronomski, i dovoljno su veliki da nema potrebe za preuveličavanjem. U 2014 su iznosili 34,47 miliona KM, nema logike da toliko skoče u 2015
Penzionisana su 124 radnika, primljeno ih je samo 20, bilo je akcija vanredne kontrole naplate, komercija je bolje radila i tu je isto bilo više prihoda.
Možda je gubitak nešto veći, ali da bude duplo veći nego gubitak za 2014 nema logike.
Boga ti gdje nađe podatke za 2015 godinu da i mi pročitamo.
Gubici jesu astronomski, i dovoljno su veliki da nema potrebe za preuveličavanjem. U 2014 su iznosili 34,47 miliona KM, nema logike da toliko skoče u 2015
Penzionisana su 124 radnika, primljeno ih je samo 20, bilo je akcija vanredne kontrole naplate, komercija je bolje radila i tu je isto bilo više prihoda.
Možda je gubitak nešto veći, ali da bude duplo veći nego gubitak za 2014 nema logike.
Pokazivao mi covjek koji je iznad direktora, normalno da kifla to nece objaviti. Vanredna kontrola nema nikakvog efekta, Gras dnevno placa oko 20ak milja samo za gorivo, a dnevni prihod je oko 17 milja, gdje je ostalo sve. Ali dobra situacija kaze kifla Tuzbe ce vas ugasiti, mjesecno 3-4 stizu na naplatu.
Dr. Kuca wrote:
Pokazivao mi covjek koji je iznad direktora, normalno da kifla to nece objaviti. Vanredna kontrola nema nikakvog efekta, Gras dnevno placa oko 20ak milja samo za gorivo, a dnevni prihod je oko 17 milja, gdje je ostalo sve. Ali dobra situacija kaze kifla Tuzbe ce vas ugasiti, mjesecno 3-4 stizu na naplatu.
E hebiga, ako ne mogu prihodima pokriti za gorivo, onda tu sumnjam da je do GRAS-a. Jedno je govoriti o problemu plata i prekomjerenog broja radnika i da se radi toga stvaraju gubici koji se ne mogu ni redovnim subvencijama pokriti, ali ako govorimo o troškovima koje moraju imati, a ne mogu ih pokriti, onda je puno toga naopako (ili cijene nisu dovoljno visoke, ili dovoljno ljudi ne plaća uslugu, a rekao bih da je prije ovo drugo).
Da se na temu vratim, podržavam sve pokušaje da se reguliše gradski prevoz kako treba, ali čim vidim da Himzanija i Muminović daju prijedlog, muka mi bude i dok su ta dvojica tu ne znam da li im išta treba davati. Ne znam kako se niko nije sjetio da ih se riješi. Siguran sam da ima dobrih ljudi tamo, gdje ovu dvojicu nađoše da ih predvodi?
Drago mi je da dolazi još autobusa u GRAS, jer ako se bar vozila ne moraju nabavljati, možda i ima neke nade da se nešto napravi tu.
Centrotransu definitivno ne želim dati linije, jer ono što oni rade ne može u punom kapacitet zadovoljiti potrebe gradskog prevoza. Gradski prevoz treba da ima brz protok putnika, dok kod centrotransa to traje "malu vječnost". Nažalost, kod nas ljudi masovno iskorištavaju to i u GRAS-ova vozila ulaze bez karte.
Last edited by The Realist on 09/02/2016 19:04, edited 1 time in total.
trambusek88 wrote:I u Beču isto košta 1 stanica i 20 stanica u gradskoj zoni. Pojedinačne karte su najmanje bitne.
Ko vozari stalno na posao, normalno da će platiti kartu 53KM
Ko radi, ali ne koristi javni prevoz za putovanje na posao nego tek povremeno, neće mu biti problem par puta izdvojiti 1,60 odnosno 2 karte 3,20KM, ili nekad dnevnu 5,30KM. Mislim da je slična stvar i sa ostalima koji koriste povremeno gradski prevoz, ili npr turistima.
Ko ne radi, ili radi na crno, ili na ugovor o djelu, ima kartu 12KM
Imaju i mnoge druge subvencionirane kategorije.
Jedino što po meni treba uvesti sistem vremenskih karata da se ne plaćaju tri prevoza npr od Butmira do Koševa
Ni meni više nije jasna ta priča o stanicama. Zar ima stvarno negdje gdje se po stanicama naplaćuje? Kod nas uvijek neki razlog traže da ne bi platili kartu.
I ovo za zadnju rečenicu je tačno, stvarno zna biti bezveze, još ako moraš nakratko izaći, pa ponovo ući, a ista linija u pitanju....
Last edited by The Realist on 09/02/2016 19:06, edited 1 time in total.
Danas je promovisan novi niskopodni tramvaj 604. Konaković je bio prvi koji se provozao.
Može se vidjeti ovdje u daljini:
Evo i unutrašnojst GANZ-nova, pa vidjćemo šta će stoka uraditi za kratko vrijeme.
Inače proradila je linija 15b - Otoka - Buća potok poslije dugo vremena sve tri smjene po redu vožnje i sad nije samo CTS na toj liniji. Vozi plavi autobus gb617. Neki dan je radila i linija 20b- Isto Gras - Zirrat bank autobus. Stanje se polagano poboljšava. Pa vidjećemo na šta će ličiti. Od autobuskih linija GRAS ne vozi tj fale busevi na linijama 17b,41a,37,39. ostale rade ili u punom ili djelimičnom kapacitetu.
"Ovim bi se značajno smanjio i broj zaposlenih kojih je trenutno u GRAS-u 1.520, čime bi se također bitno smanjili i troškovi te ostvarile uštede na poziciji plaća", kazao je Vatrić.
Pa njima treba 3 miliona mjesečno za plate i doprinose...
Samo 690 vozača, a gdje je održavanje, kontrola, administracija (Koje ima previše i ona je problem.) Onda služba prodaje karata, pa rukovodioci saobraćaja, održavanje sva 4 sektora....
Tu je oko 1500 realan broj, nema kud manje. Iako zvuči jako puno to je bez imalo odbrane GRAS-a realna brojka.
Lijepa je ova Satra bas. Svaka cast. Koliko li ce biti u tom stanju...mogu misliti na sta ce liciti za par mjeseci, nazalost
Nego, hocemo li nekad dobiti i 605?
Last edited by P308 on 09/02/2016 20:41, edited 1 time in total.
Samo 690 vozača, a gdje je održavanje, kontrola, administracija (Koje ima previše i ona je problem.) Onda služba prodaje karata, pa rukovodioci saobraćaja, održavanje sva 4 sektora....
Tu je oko 1500 realan broj, nema kud manje. Iako zvuči jako puno to je bez imalo odbrane GRAS-a realna brojka.
Trenutno ne. Ali ovo je za 100% ispoštovan red vožnje.
Trenutno je operativno 60 autobusa, 45 tramvaja, 30 minibusa, 25 trolejbusa, stim da ima oko 70 buseva ali 60 izlazi radi manjka vozača. No ja sam napisao za 100% ispoštovan raspored. 60 autobusa iz turske svakako dolazi, a ovo 45 tramvaja je reduciran red vožnje, pravi red vožnje prije no što je počelo faliti vozača i tu je bio sa 55 tramvaja, a trola je bilo 38 po rasporedu. MInibusi nisu u zadnje 3 godine prebacili 31-32 komada.
P308 wrote:Lijepa je ova Satra bas. Svaka cast. Koliko li ce biti u tom stanju...mogu misliti na sta ce liciti za par mjeseci, nazalost
Nego, hocemo li nekad dobiti i 605?
U izradi su 512 i 605 te 606 ali daleko su od kompletiranja. Neće još ubrzo. Inače 2004 kad je počeo ovaj projekat rečeno je da će biti ukupno 24 satra2 i 12 satra3, možemo biti zadovoljni ako bude u omjer 12 - 6, jer je projekat zamro tamo 2008 godine, 2007 godine su skoro svaki mjesec izbacivali po jedan komad:
Dr. Kuca wrote:
E hebiga, ako ne mogu prihodima pokriti za gorivo, onda tu sumnjam da je do GRAS-a. Jedno je govoriti o problemu plata i prekomjerenog broja radnika i da se radi toga stvaraju gubici koji se ne mogu ni redovnim subvencijama pokriti, ali ako govorimo o troškovima koje moraju imati, a ne mogu ih pokriti, onda je puno toga naopako (ili cijene nisu dovoljno visoke, ili dovoljno ljudi ne plaća uslugu, a rekao bih da je prije ovo drugo).
Da se na temu vratim, podržavam sve pokušaje da se reguliše gradski prevoz kako treba, ali čim vidim da Himzanija i Muminović daju prijedlog, muka mi bude i dok su ta dvojica tu ne znam da li im išta treba davati. Ne znam kako se niko nije sjetio da ih se riješi. Siguran sam da ima dobrih ljudi tamo, gdje ovu dvojicu nađoše da ih predvodi?
Drago mi je da dolazi još autobusa u GRAS, jer ako se bar vozila ne moraju nabavljati, možda i ima neke nade da se nešto napravi tu.
Centrotransu definitivno ne želim dati linije, jer ono što oni rade ne može u punom kapacitet zadovoljiti potrebe gradskog prevoza. Gradski prevoz treba da ima brz protok putnika, dok kod centrotransa to traje "malu vječnost". Nažalost, kod nas ljudi masovno iskorištavaju to i u GRAS-ova vozila ulaze bez karte.
Grasu treba cirka 5-6 miliona mjesecno da bi bio na 0. To mi prica covjek koji je u njihovom nadzornom odboru, zabrinuo se pravo. Kaze ne moze se nista od sindikata, kaze mi da im je informaticar postao upravnik garaze, pogodio si da je u predsjednistvu sindikata cak je i himzanija sef kontrole naplate . Naravno sve aminuje kilfa, ministar saobracaja i gen.direktor. Pa rekko bolan sto nepodneses ostavku? On pocne supljirat, vamo tamo. Hej preko 50 miliona zavrsili u gubitku proslu godinu?? reko je li te strah zatvora?
Jel baš sve ovo operativno?
Dakle, firma koja se bavi transportom putnika treba vise radnika koji nemaju nikakve veze sa transportom. 700 vozaca i 800 drugih?
Odrzavanje? Outsourcing? Sta ce ti koji taj sektor u okviru firme. Ne kvare se ni busevi svaki dan (dobro, ovi nasi da, ali da imamo nove buseve, ovaj sektor ti ne treba u firmi).
Administracija? Treba ti nekoliko ljudi u finansijama, pravnik-dva, ma u vrh glave 20 ljudi moze ovo obavljati perfektno. Ja znam firmi koje imaju puno komplikovanije poslove i rade sa inostranstvom pa imaju po 2-3 ljudi u administraciji i sve fercera perfketno. Zasto? Pa zato sto rade ljudi 8-9 sati na dan, ne dizu glavu.
Prodaja karata? 21. vijek? Halo - modernizacija. Napravi elektronske karte da je kupim preko interneta. Uostalom prodaja karata se moze prebaciti na one trafike - je li sad tako? Ne znam...Uostalom, ovdje takodjer ne treba puno ljudi. Ponovo kazem, prodaja preko interneta, i preko trafika za one ljude koji ne zele da ih kupe preko interneta, telefona i sl...a ne da ti imas po gradu nekakve saltere i tamo njih 7 hladi jaja jedno radi na salteru. Daj ba.
Koliko Centro ima radnika? Imaju mozda oko 500. Nemaju tramvaje, minibuseve, trole, ali imaju medjunarodne linije gdje idu po dva vozaca. Evo da im dodas i to da rade, opet ti ne treba jos 1000 ljudi.
Ne znam...meni se ta brojka od 1500 ljudi cini pretjeranom. Narocito ako su manje od 50% te brojke vozaci. Tu mi nesto nije ok.