Nije bila takva prica, bezVolana je u pravu.bezVolana wrote:onda je moja greska jer nisam citala straniceTomahawk11 wrote: Sve ok, takva je priča bila zadnjih nekoliko stranica.![]()
procitala sam samo neke psotove koji tvrde da je jezik neophodan, a nije
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#16401 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
detroit-mercy
#16402 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovdje se cesto mijesaju dvije stvari, kada te dovodi firma direktno i kada upadas u programe koje vodi uredi za useljavanje. Privatne firme ako hoce da te dovedu njih boli kurko jel zna jezik ili ne znas oni gledaju nesto drugo. Ako ides kroz ove programe onda je tu malo drugacija prica.Tomahawk11 wrote:Ima, al nemojte to prodavati za pravilo.bezVolana wrote:
ja nisam rekla da nikome ne treba jezik
rekla sam da ima ljudi koji mogu dobiti vizu bez jezika
capisco?
Prije izuzetak.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16403 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jezik je neophodan širokim narodnim masama.bezVolana wrote:onda je moja greska jer nisam citala straniceTomahawk11 wrote: Sve ok, takva je priča bila zadnjih nekoliko stranica.![]()
procitala sam samo neke psotove koji tvrde da je jezik neophodan, a nije
Neohodan prosječnom bh državljaninu koji hoće vani.
Kod tebe je takav slučaj da ne treba.
Ima sigurno još takvih primjera.
Drugi aspekt te priče je bio vezano za svakodnevnicu, dakle potrebu da komuniciraš sa ljudima u svom okruženju.
Ako je mumlanje i išaret ok u pekari, bolnici, prodavnici, neka ide.
Jesi tu da uradiš posao ili pak planiraš i živjeti?
-
bezVolana
#16404 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
prosla ispod radara
haman ilegalac, sreca ne budem cesto na ovom forumu, dozivjela bih krizu identiteta u najmanju ruku
- Connaisseur Karlin
#16405 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
cigareto, ti si u Njeamckoj bio za vrijeme rata, isao u skolu?MarlboroGold wrote:Ja švicarce jedva razumijem kad pričaju na njemačkom, a njemački govorim tečno.
pisao si , da si bio 2 godine u Njemackoj, ali nisi precizno napisao
- SaraFina
#16406 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tomahawk11 wrote:Sve ok, takva je priča bila zadnjih nekoliko stranica.bezVolana wrote:izvoli pa nadji dje sam ja to rekla da je to pravilo?nit znam pravo nit me zanima, sve mi je sredila zenska iz hra.Tomahawk11 wrote: Ima, al nemojte to prodavati za pravilo.
Prije izuzetak.
moj slucaj: radim bez prestanka otkako sam dosla (nesto jace od 2.5 god), plata dovoljno visoka, visokoobrazovana + mangelberufe (inzenjer), rekli mi ne treba ti jezik ja rekla ok.
i jos hrpa inzinjera iz moje firme je isto tako dobilo vizu bez jezika (kako mi rece ova iz hra jel), ja licno znam za dvojicu
Sa HR putovnicama?Samo garancija poslodavca. Iako nemaju otvoreno tržište rada ta dva (kolege) ako imaju putovnice logično da su građani EU.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16407 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Upravo to, slažem se. Treba razdvojiti babe i žabe.detroit-mercy wrote:Ovdje se cesto mijesaju dvije stvari, kada te dovodi firma direktno i kada upadas u programe koje vodi uredi za useljavanje. Privatne firme ako hoce da te dovedu njih boli kurko jel zna jezik ili ne znas oni gledaju nesto drugo. Ako ides kroz ove programe onda je tu malo drugacija prica.Tomahawk11 wrote:Ima, al nemojte to prodavati za pravilo.bezVolana wrote:
ja nisam rekla da nikome ne treba jezik
rekla sam da ima ljudi koji mogu dobiti vizu bez jezika
capisco?
Prije izuzetak.
Jok, pričali smo o branju narandži u Napulju.512MB wrote:Nije bila takva prica
-
bezVolana
#16408 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
nadji dje sam rekla da ne pricamTomahawk11 wrote:
Jesi tu da uradiš posao ili pak planiraš i živjeti?
imam otprilike neki b2, mogu sasvim ok voditi telefonske razgovore i funckionisati svakodnevno. na rucku kad dijalekt krenu a ja fino mobitel uzmem
al nemam certifikat, niti ga namjeravam imat dok ne budem morala
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16409 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma nisam ni rekao da ne pričaš, sama si rekla da ti nije trebalo, da nije bio uslov, jasnobezVolana wrote:nadji dje sam rekla da ne pricamTomahawk11 wrote:
Jesi tu da uradiš posao ili pak planiraš i živjeti?![]()
imam otprilike neki b2, mogu sasvim ok voditi telefonske razgovore i funckionisati svakodnevno. na rucku kad dijalekt krenu a ja fino mobitel uzmem![]()
Nego onako...znači, nije samo posao, to je odluka o promjeni životne sredine
- SaraFina
#16410 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bezVolana wrote:![]()
![]()
![]()
prosla ispod radara
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
haman ilegalac, sreca ne budem cesto na ovom forumu, dozivjela bih krizu identiteta u najmanju ruku

Šta piše? Eto javi kad dobiješ vizu na 5 godina bez B1.
Śto izmišljate i glumite nekakve "slučajeve" ekstra koji zaobilaze zakonska pravila.
Mislim ofirno je.
Hajde što nisi znala da subvenciraš javni prijevoz iako ti to piše... Ali ove nebuloze su već totalno i ekstremno ofiranje.
Tvrdiš da si dobila ok. Eto mimo pravila je i zakonski neizvedivo. Ali na 5 godina nećeš dobiti bez B1. Si?
-
detroit-mercy
#16411 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sad, ne znam kako je u Austriji ali u USA, za produzavanje radne dozvole ti ne treba jezik jer to obicno firme zahtjevaju. Sta briga onog (ne znam ni gdje se ide za te radne dozvole) da li neki Japanac koji radi kod nas zna engleski ili ne, firma ga hoce i kapak.SaraFina wrote:512MB wrote:SaraFina wrote:
Ja ti kažem ljudi te bodavali. I premašila si "očekivanja" Limit... Postavila sam na bosanskom. Udji na stranicu MA35 i uzmi formular za vizu na 5 godina i pročitaj si šta ti treba na njemačkom. Šta kontriraš bezveze kao sa kartom od 1 euro.
Dakle bodovali je, i NIJE joj njemacki jezik bio potreban. To je sve sto govorimo.
@Tomo: mogo bi ti malo prelistat koju stranicu prije nego pocnes naglabat. Niko nije govorio o pravilu za svakog, nego o visokoobrazovanom sloju drustva. Jebemu misha, citajte sta pisemo.
Ne nije joj trebao nego prošla ispod radara. Za vizu na 5 će morati priložiti dokaz. Ne pravi se grbav.
Mislim cak da ni za Green Card ti ne treba poznavanje jezika, jedino za pasos/drzavljanstvo traze.
- 512MB
#16412 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jebiga sad trolas temu...Tomahawk11 wrote: Jok, pričali smo o branju narandži u Napulju.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16413 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa eto, cijeli dan priča o jeziku i poslu, odjednom nije bila takva priča.512MB wrote:Jebiga sad trolas temu...Tomahawk11 wrote: Jok, pričali smo o branju narandži u Napulju.
Šta da ti na to napišem?
- 512MB
#16414 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo primjer kako je bezVolana dobila RWR karti (i niposto ispod radara), dakle dobijaju se bodovi za zavrsen fax, poznavanje engleskog jezika, radno iskustvo, itd. Dokaz o poznavanju Njemackog jezika ne trebas.

Last edited by 512MB on 22/05/2019 15:52, edited 1 time in total.
-
bezVolana
#16415 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
nazalost da. dolje bih se vratila mozda u nekom ne daj Boze slucaju..Tomahawk11 wrote: Ma nisam ni rekao da ne pričaš, sama si rekla da ti nije trebalo, da nije bio uslov, jasno![]()
a kad se pitate sto visimo po ovakvim stranicama mi koji smo otisli, ja licno mogu reci za sebe da nisam sigurna. mozda da potvrdim da sam donijela ispravnu odluku, iz ciste radoznalosti da vidim sta ljudi misle i zasto ostaju/idu, da kazem i svoju istinu, da kazem da nesto nije istina ako znam da nije i tako.
meni je npr drago sto sam tu jer mi je dobro doslo da citam misljenja ljudi koji su ostali dolje. i da, iako ne dijelim misljenje o tome da ce biti bolje za nasega zivota, prihvatim to sto neko ostaje. da je to prosto za nekgo bolje
dugo sam (od ljutnje valjda) navijala da odu svi meni dragi
sad ...
mozemo diskutovat jel, tj da se diskutovat bar sa nekima
- insomnia78
#16416 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mi samo eMgleski parlamo nista to
- SaraFina
#16417 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bezVolana wrote:nadji dje sam rekla da ne pricamTomahawk11 wrote:
Jesi tu da uradiš posao ili pak planiraš i živjeti?![]()
imam otprilike neki b2, mogu sasvim ok voditi telefonske razgovore i funckionisati svakodnevno. na rucku kad dijalekt krenu a ja fino mobitel uzmem![]()
Ma neŠ' ni morati! Čuj kad si cijeli proces zaobišla, zaobićećeš i polaganje B1. Titula ti je dovoljna do penzije.
-
bezVolana
#16418 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
aj nadji dje sam napisala da cu dobiti vizu na 5 god bez polaganjaSaraFina wrote: Ma neŠ' ni morati! Čuj kad si cijeli proces zaobišla, zaobićećeš i polaganje B1. Titula ti je dovoljna do penzije.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16419 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Što nažalost, ako je tebi bolje i ako ne osjećaš da si nešto izgubila, što bi to onda bilo problem?bezVolana wrote:nazalost da. dolje bih se vratila mozda u nekom ne daj Boze slucaju..Tomahawk11 wrote: Ma nisam ni rekao da ne pričaš, sama si rekla da ti nije trebalo, da nije bio uslov, jasno![]()
a kad se pitate sto visimo po ovakvim stranicama mi koji smo otisli, ja licno mogu reci za sebe da nisam sigurna. mozda da potvrdim da sam donijela ispravnu odluku, iz ciste radoznalosti da vidim sta ljudi misle i zasto ostaju/idu, da kazem i svoju istinu, da kazem da nesto nije istina ako znam da nije i tako.
meni je npr drago sto sam tu jer mi je dobro doslo da citam misljenja ljudi koji su ostali dolje. i da, iako ne dijelim misljenje o tome da ce biti bolje za nasega zivota, prihvatim to sto neko ostaje. da je to prosto za nekgo bolje
sad ...
Nekom nije bilo dobro ovdje, otišao vani. Nekom je dobro, a opet ima i onih kojima nije, ali nisu otišli.
I oni koji su otišli, a nije im dobro.
- insomnia78
#16420 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Oj pa ti si novi kolac. Nisi jos ni do trajne dogurala
- SaraFina
#16421 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Evo primjer kako je bezVolana dobila RWR karti (i niposto ispod radara), dakle dobijaju se bodovi za zavrsen fax, poznavanje engleskog jezika, radno iskustvo, itd. Dokaz o poznavanju Njemackog jezika ne trebas.
I šta sam ja rekla? Bodovanje. I hoće tako moći za onu na 5 godina dozvolu boravka?

Pročitaj drugi pasus!
Last edited by SaraFina on 22/05/2019 15:54, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#16422 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Detroicane, ti pises o najmanjem broju populacije, ipak vecina dijaspora sa svih strana svijeta ne prave tolikodetroit-mercy wrote:Nije, to su normalne plate ljudi koje firme salju vani. Sta mislis za koliko bi ja pristao da odavde idem u Kinu npr. za 50ksinuhe wrote:100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje. Mora dobro da te podmaze da se odlucis za tako nesto.
- 512MB
#16423 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nece Sara priznat da nije u pravu nema te sile 
Last edited by 512MB on 22/05/2019 15:55, edited 1 time in total.
- 512MB
#16424 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ne interesuje me drugi pasus, niko nije govorio o nekim vizama na 5 godinaSaraFina wrote: Pročitaj drugi pasus!
- SaraFina
#16425 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti si i ove na godinu preskočila u RWR fazi. Odmah 3?bezVolana wrote:nazalost da. dolje bih se vratila mozda u nekom ne daj Boze slucaju..Tomahawk11 wrote: Ma nisam ni rekao da ne pričaš, sama si rekla da ti nije trebalo, da nije bio uslov, jasno![]()
sad ...