Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
_Reds_

#16376 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

Streptokok wrote:Nacrt Odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina radi usklađivanja s odgovarajućim carinskim propisima Evropske unije proslijeđen je u Savjet ministara, koji je usvojio spomenutu odluku sa određenim izmjenama koje nisu bile u samom nacrtu. Konačna verzija će biti objavljena u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine koju možete da preuzmete putem sljedećeg lika ( http://www.sluzbenilist.ba/ ). Kad bude objavljena Odluka u službenom glasniku možete konkretnije da pročitate da li je došlo do povećanja neoporezivog praga za pošiljke iz inostranstva, kako se obračunavaju dažbine, kao i kad stupa Odluka na snagu.

Ovo us ti odgovorili putem maila ??

Znači dok ne bude u Služenom listu da se mi ne zalijećemo ipak.

Hvala.
Saka

#16377 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Saka »

Vezirbh wrote:
Saka wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/716 ... anicu.html

Nije još objavjeno u službenom listu. Koliko sam skontao počinje važiti 8 dana od objave u službenom listu. Zadnja objava je od 23. januara i obuhvata sjednicu održanu 22. decembra 2017. Ovo je usvojeno 30. januara, znači tek krajem mjeseca ili početkom narednog možemo očekivati službeni list, pa onda 8 dana, znači negdje od 10. marta počinje važiti.
To je stara stranica, na novoj stranici svakih 2-4 dana izađe novi broj sluzbenog lista. http://www.sluzbenilist.ba/page/i/msfSCEsGNf0=
Zadnji broj je od 2.2.2018. Ali ova odluka jos nije objavljena, trebalo bi za koji dan
I tu je zadnja odluka sa sjednice 4. januara. Nece bez mjesec dana proci sigurno.
mijonja

#16378 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by mijonja »

Dok se usaglasi sa tehničim primjedbama, "prevede" na BHS jezike, lektoriše, ako bude do kraja mjeseca, biće dobro :)
toure123

#16379 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by toure123 »

Raja jel istina da je sada pomjeren onaj limit od 50 KM na 300 KM da se ne mora placati carina ako se online narucuje roba za licnu upotrebu ???

Negdje sam procitao vijest ali nisam 100% siguran, moze li mi neko pojasnit?
toure123

#16380 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by toure123 »

Ah vidi fakat istina, haj fino :D Lijepe vijesti :D
insaneinthebrain

#16381 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by insaneinthebrain »

Pitanje je, hoce li se placati PDV na ovih do 300 KM :?
zokislav

#16382 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zokislav »

PDV ostaje, ukida se samo carina.
Tako je bar u EU (Hrvatska)
toure123

#16383 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by toure123 »

Sta ba PDV, pa koji qurac onda podizu granicu uopste??? Valjda je logika da se sad pdv + carina placa na 300+ ???
kloniran

#16384 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kloniran »

ako se nije placao do sad na artikle do 50KM, nema razloga da se placa na pomjereni limit.
toure123

#16385 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by toure123 »

kloniran wrote:ako se nije placao do sad na artikle do 50KM, nema razloga da se placa na pomjereni limit.
Nema mi logike da ako se vec pomjera limit da se onda placa i PDV ... Nidje veze ako se bude morao placat PDV!!!
channel10

#16386 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

Ono ima logike jer im (drzavi) je makar nesto usicariti na internet kupovini kod nas.

Jedino mi dobijamo gratis carinu, gratis one taxe drzavi i markicu po markicu posti i naravno mother fucker DHL uslugu koju su klepali ljudima na pravdi Boga(50 i kusur maraka).
Del_Boy1

#16387 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Del_Boy1 »

Evo jedno pitanje, da se malo odmorite od carine i PDV-a :D
Kupio sam nešto sitno preko eBay-a, vrijednost 1.40$, obzirom da sam to kupovao preko mobilne aplikacije nisam mogao naći da mi banka radi konverziju nego sam pustio da to uradi PayPal. Po njihovom kursu to je koštalo 2.32 KM. Juče mi stiže izvod iz banke i vidim da su i oni naplatili konverziju na tih 2.32 KM.
Pošaljem im mail da mi objasne zašto su oni ponovo radili konverziju kad je to PayPal uradio i kako uopšte može da se radi konverzija iz KM u KM, evo šta su mi odgovorili
"Obzirom da je Paypal (kao i drugi e-commerce trgovci koji su implementirali DCC servis – dynamic curency conversion) trgovac koji nije registriran u BiH dužni smo kao banka primjenjivati tarifu banke o naplati konverzijske naknade za sve transakcije u drugoj državi, pa tako i one gdje je primjenjen DCC servis.

Prema Tarifi usluga konverzijska naknada iznosi 1,5% iznosa transakcije."

Da li je to stvarno tako, ili su se zeznuli pa se sad vade na ovaj način? Još sam jednom prije platio nešto gdje je PayPal radio konverziju i tu oni nisu ništa dodatno naplatili, nije da je meni stalo za tih 5kf, samo me zanima da li to tako treba da se radi?
_Reds_

#16388 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

Koja je banka??

Ne jasno je kako su oni povukli nesto drugo, ako ti je paypal naplatio u KM-ovima.

Mozda naplacuju sada i slanje KM-ova nekom drugom.
BJB

#16389 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by BJB »

Nije mi se nikad prije desilo, kupila sam dvije maskare preko ebay 11.Januara ove godine, i jucer dobijem poruku od sellera da se paket vratio njemu, medjutim meni postar nije donosio ni zuti listic, niti sam bila bilo kako obavjestena da imam posiljku..
Poslao mi je refund, sto je skroz bezveze kako taj dogovor koji je navodno postignut izmedju paypala i banaka da vracaju refunds na Mastercard kartice jos nije zazivio, a Bog zna i nece..
Poslala sam mu pitanje u vezi adrese, kontam da mi nije nesto pogresno napisao..
Del_Boy1

#16390 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Del_Boy1 »

_Reds_ wrote:Koja je banka??

Ne jasno je kako su oni povukli nesto drugo, ako ti je paypal naplatio u KM-ovima.

Mozda naplacuju sada i slanje KM-ova nekom drugom.

BBI, ni sam ne znam, evo šta na izvodu piše "Iznos transakcije: 2.32 u valuti BAM Iznos u obračunskoj valuti: 2.33 u valuti BAM" pa mi onda na to uzeli 4kf kao konverzijska naknada.

Edit

Dobio sam novo pojašnjenje od banke vezano za konverziju koju mi je PayPal prethodno uradio.

"Izmjene u pogledu naplate konverzijske naknade za sve transakcije u drugoj državi, pa tako i one gdje je primjenjen DCC servis ( paypal), stupile su na snagu 15.12.2017 godine."
Last edited by Del_Boy1 on 07/02/2018 08:46, edited 1 time in total.
supercali

#16391 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by supercali »

toure123 wrote:
kloniran wrote:ako se nije placao do sad na artikle do 50KM, nema razloga da se placa na pomjereni limit.
Nema mi logike da ako se vec pomjera limit da se onda placa i PDV ... Nidje veze ako se bude morao placat PDV!!!
Kupujes proizvod placaj pdv
skafiskafsnjak

#16392 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by skafiskafsnjak »

Gdje si patriota :D

De prvo rijesi milione od utaje poreza, pa cemo onda nas, sitnu buraniju
_Reds_

#16393 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

supercali wrote:
toure123 wrote:
Kupujes proizvod placaj pdv
Šta ćemo sa vostrukim oprorezivanjem.

Ok platid pDV legalisto, ali onda bi trebala i cijena biti umanjena za PDV države iz koje narucujes.
supercali

#16394 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by supercali »

skafiskafsnjak wrote:Gdje si patriota :D

I jedno I drugo zasto se uvijek ide na to a kako on/a/o
Jbt to nam je izgovor u svemu
Streptokok

#16395 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Streptokok »

supercali wrote:

naprđuješ, šetaj malo. nemaš više gdje kontrirati pa si nama ovdje došao.
O'zone
Globalni moderator

#16396 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by O'zone »

OPA! Hoće nas ovo sunce ogrijati?!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukidaju ... /180207009
skafiskafsnjak

#16397 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by skafiskafsnjak »

"Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja", kazali su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Sta im znaci ovo 90 ?

Ako fizicko narucuje od fizickog, onda je do 90.

Pretpostavljam ,ovi na ebayu ne predstavljaju fizicka lica ?
O'zone
Globalni moderator

#16398 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by O'zone »

skafiskafsnjak wrote:"Stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja", kazali su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Sta im znaci ovo 90 ?

Ako fizicko narucuje od fizickog, onda je do 90.

Pretpostavljam ,ovi na ebayu ne predstavljaju fizicka lica ?
Bitan dio. Vezano za ono "Pošalje ti tetka iz Kanade odjeće za dvije sezone u vrijednosti od 500C$" a ti kažeš da je poklon :mrgreen:
Streptokok

#16399 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Streptokok »

O'zone wrote:OPA! Hoće nas ovo sunce ogrijati?!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukidaju ... /180207009
samo se bojim da nije kakva igra riječi. zna li iko šta su dažbine i spada li tu pdv?
supercali

#16400 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by supercali »

Streptokok wrote:
supercali wrote:

naprđuješ, šetaj malo. nemaš više gdje kontrirati pa si nama ovdje došao.
Setaj ti
Sta je problem kad treba platiti drzavi dadzbine onda kuku lele
Post Reply