Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
allem_77

#16351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by allem_77 »

So What! wrote:
Ovo je jedan od prvih koraka, kada je trasa u pripremi. Recimo, ja sam iz tog područja oko Tešnja i tamo nekad 2004. godine ili 2005. obični stanovnici su znali otprilike kuda je zamišljen autoput i da ide od Ozimice kod Novog Šehera do Medakova kod Tešnja.

Ali to je otprilike to, odredi se neka preliminirana trasa i napravi se neki preliminarni projekat i to je urađeno za kompletan autoput od Svilaja do Bijača.

Eh kada se jedno područje proglasi javnim interesom, to znači da se nešto kotrlja i sve u svemu, da je projekat izašao iz faze mirovanja.

Dobojsku obilaznicu (Rudanka - Putnikovo Brdo - Karuše) je EBRD odlučio finansirati kao iz vedra neba, zbog te međuentitetske saradnje i kao znak neke dobre volje, a uz nju su pridodali i dionicu Karuše - Medakovo, koja od Doboja vodi ka Tešnju i u praksi će se moći pustiti u promet, ali Medakovo je poprilično udaljeno od magistralnih cesta, što znači da će ta dionica više vremena oduzimati nego praviti.

Uglavnom, JP Autoceste FBiH su u tom području već raspisale tendere za konačne projekte, kako bi se što prije mogli i tenderi aktivirati, jer novac je pribavljen, a u RS su su počeli raditi isto, plus započeli su radove na dionici Johovac - Rudanka.

A da ta dionica Karuše - Medakovo ne bi ostala slijepo crijevo, potrebno je aktivirati i dionicu Medakovo - Ozimica, i ovaj potez je signal mještanima da se pripremaju za eksproprijaciju.

Uz jednu vrlo važnu napomenu, eksproprijacija čak ne mora da znači ništa, Ensad Karić je u svoje vrijeme započeo eksproprijaciju od Tarčina do Bradine, novac je ljudima isplaćen, a zemljišta uknjižena, a evo godine prolaze, autoputa tamo nema.
Imao sam priliku da kraći period radim u Tešnju. I mogu reći da su im putevi katastrofa. Tako da mislim da će Tešanj izgradnjom autoceste riješiti problem prema sjeveru. I nije mi jasno zašto Tešnjaci nisu asfaltirali regionalni R474, te olakšali i skratili sebi putovanje ka Zenici i Sarajevu? Jer ova dionica autoceste koju si pomenuo, a koja od Tešnja ide ka Zenici nije planirana? I sada kada bi je počeli graditi, treba vremena da izgrade tunel. A regionalni put R474 bi mogao poslužiti kao dobra alternativa dok se ne izgradi tunel. Kao što je dobar posao odrađen izgradnjom puta Šije - Bukva.
So What!

#16352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

spree wrote:Ima li kamera (koje mjere brzinu) na autoputu od Doboja do Banja Luke?
Nema, ali može se desiti da si baksuz, pa te ulove ovi ...

Lov na brze vozače u RS: Presretači ga ulovili na gasu od 167 km/h
Image

Dva presretača na putevima RS, dva neobilježena policijska vozila crna škoda superb i crni hjundai i30, u prvih pet dana nakon što su puštena u saobraćaj zabilježili su čak 437 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine.

Podatak je ovo MUP-a RS, koji ističe da je od ukupnog broja evidentiranih prekršaja radarskim sistemom "Gatso", u direktnoj kontroli izdavanjem prekršajnog naloga sankcionisan 101 učesnik.

"Na području Policijske uprave Banjaluka, na dionici puta rezervisanog za saobraćaj motornih vozila i autoputa E-661 (Banjaluka - Gradiška) , direktnom kontrolom sankcionisano je 19 učesnika, a najveća brzina od 167 kilometara na čas evidentirana je na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila", rekla je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS.

Kada je u pitanju područje PU Prijedor, Miljanovićeva kaže, da je mjerenje brzine kretanja motornih vozila vršeno u dolasku i odlasku na dionici magistralnog puta M4 Omarska-Prijedor-Novi Grad.

"Na toj dionici evidentrano je 128 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, a u direktnoj kontroli sankcionisano je osam učesnika. Na istoj dionici puta na ograničenju brzine od 80 kilometara na čas, evidentirana je najvećea brzina od 136 kilometara na čas", kaže Miljanovićeva.

Presretači su vršili kontrolu saobraćaja i na području PU Bijeljine gdje su evidentirana 83 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, te je od toga u direktnoj kontroli sankcionisano 16 učesnika.

"Najveća brizna na ovom području je od 107 kilometara na čas izmjerena u ulici Mučenika Romanovih u Bijeljini na ograničenju od 50 kilometara na čas", rekla je Miljanovićeva.

Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je bitno da ova vozila daju svoje rezultate i da evidentraju prekršioce, odnosno vozače koji voze iznad dozvoljenih brzina.

"MUP RS posvećeno radi na kontroli saobraćaja, te se ovi automobili svakodnevno nalaze na putu i zato je rezultat značajan broj prekršaja", rekao je Tešić.

Apelovao je na vozače da poštuju ograničenja brzine, te da je svaka brzina opasna za učesnike u saobraćaju, posebno ako se radi o eksternim prekoračenjima.

"Eksterna prekoračenja nam govore da imamo prostora još da djelujemo na naše vozače, tu se radi o nesavjesnim vozačima koji nisu svjesni rizika koje brzina nosi", rekao je Tešić.

Jedan od vozača iz Prijedora, smatra da se puštanjem presretača u saobraćaj prilično usporio saobraćaj na pojedinim dionicama.

"Na putu Banjaluka-Prijedor otkad su pušteni presretači u funkciju se vozi dosta sporije, pa pojedini vozači iz opreza ili straha voze i dosta ispod ograničenja čime se stvaraju kolone i dolazi do preticanja što stvara kontraefekat i potencijalno opasne situacije", kaže ovaj Prijedorčanin.
Nezavisne
So What!

#16353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

allem_77 wrote:
Imao sam priliku da kraći period radim u Tešnju. I mogu reći da su im putevi katastrofa. Tako da mislim da će Tešanj izgradnjom autoceste riješiti problem prema sjeveru. I nije mi jasno zašto Tešnjaci nisu asfaltirali regionalni R474, te olakšali i skratili sebi putovanje ka Zenici i Sarajevu? Jer ova dionica autoceste koju si pomenuo, a koja od Tešnja ide ka Zenici nije planirana? I sada kada bi je počeli graditi, treba vremena da izgrade tunel. A regionalni put R474 bi mogao poslužiti kao dobra alternativa dok se ne izgradi tunel. Kao što je dobar posao odrađen izgradnjom puta Šije - Bukva.
Tešanj, sam grad obilaze magistralne ceste. Jednim dijelom općine prolazi magistralna cesta M17, a jednim dijelom magistralna cesta M4.

Sam R474 vodi kroz naseljena mjesta u Šeherskom kraju i taj put na toj stranu nikako ne može dobiti karakteristike tranzita, a na tešanjskoj strani bi bilo puno klizišta i jednostavno je neisplativo, a uz to sve, autoput se najavljuje još od 2000. godine, pa eto tek sad imamo finansije.

Lokalne ceste su uredu, ako mene pitaš, a i sama opština je mala, tako da pristup magistralnim pravcima nije nešto otežan.
kurty

#16354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Nego, kad ce ko u obilazak radilista... da vas malo prodrmusam(o) :D ...
Ovo se nesto sprema izgleda...
Turci napali pofino tunel, brzo ce i trasu (ocito iduca sezona)... Azvirt i Hering, od marta udaraju.. EA priprema Tunel da ima gdje zimu radnike uvaliti... (i gorazde i zenica)...
HI u Hercegovini ubacuje u drugu brzinu (iduca sezona napad)...
Kinezi daju dobre plate pravo :izet: :izet: :izet: ... I ako ovako nastave za pola godine ce naci jednog naseg inzinjera, mozda...
allem_77

#16355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by allem_77 »

So What! wrote:
Sam R474 vodi kroz naseljena mjesta u Šeherskom kraju i taj put na toj stranu nikako ne može dobiti karakteristike tranzita, a na tešanjskoj strani bi bilo puno klizišta i jednostavno je neisplativo, a uz to sve, autoput se najavljuje još od 2000. godine, pa eto tek sad imamo finansije.

Lokalne ceste su uredu, ako mene pitaš, a i sama opština je mala, tako da pristup magistralnim pravcima nije nešto otežan.
Zašto neisplativo?
Asfaltirati 7-8 kilometara i imati alternativu. Skratiti kilometražu od Tešnja do Zenice, a put ograničiti samo za putničke automobile. Mislim da bi 20 - ak kilometara Zenica bila bliže Tešnju.

Ne znam da li si upoznat, ali prošle godine je asvaltiran jedan lokalni put koji ide prema Tesliću. Mislim da je sada Teslić bliže Zenici nego Tešanj.
Naslovnica

#16356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

kurty wrote:Nego, kad ce ko u obilazak radilista... da vas malo prodrmusam(o) :D ...
Turci napali pofino tunel, brzo ce i trasu (ocito iduca sezona)... Azvirt i Hering, od marta udaraju.. EA priprema Tunel da ima gdje zimu radnike uvaliti... (i gorazde i zenica)...
Kinezi daju dobre plate pravo :izet: :izet: :izet: ... I ako ovako nastave za pola godine ce naci jednog naseg inzinjera, mozda...
:thumbup:
Alfons Kauders

#16357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kurty wrote:Nego, kad ce ko u obilazak radilista... da vas malo prodrmusam(o) :D ...
Ako nije tajna, možeš li nam reći više o kineskim problemima? Neki dan se pričalo da imaju problema oko prebacivanja mehanizacije, prije toga se govorilo o radnim dozvolama, a sad vidimo da putem letaka pokušavaju naći inžinjere po Čapljini.

Sve mi se više čini da je neki birokrata u Pekingu debelo zajebo stvar, tipa pogledao prosječne plate kod nas pa planirao da zaposli stotinjak inžinjera za 1200 maraka mjesečno. Kakve cifre nude ako već nekoliko mjeseci vrte iste oglase i traže iste ljude?
drug_profi

#16358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

zapitah se kolike li su plate u kini i nađoh ovo.
Juan je 0,24 KM, tj. cca 4 juana za jednu marku.

A ovdje se navode cifre od kojih boli glava i to kao mjesečna zarada.

http://www.salaryexplorer.com/salary-su ... 1#disabled

Ispada da je Construction Field Engineer u Kini plaćen prosječno oko 6200 maraka mjesečno, što mi izgleda nevjerovatno.
Alfons Kauders

#16359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:zapitah se kolike li su plate u kini i nađoh ovo.
Juan je 0,24 KM, tj. cca 4 juana za jednu marku.

A ovdje se navode cifre od kojih boli glava i to kao mjesečna zarada.

Ispada da je Construction Field Engineer u Kini plaćen prosječno oko 6200 maraka mjesečno, što mi izgleda nevjerovatno.
Pa ne znam, nije to ni tako nevjerovatno. Mi i dalje Kinu vidimo kao onu sirotinju što je otvarala prodavnice po Bosni iza rata, a kad pogledaš prosječne plate u zadnjih 15 godina, sačuvaj bože, ljudi imali rast kao niko. Ima gradova na obali s prosječnim platama kao slovenija, tako da me ne čudi ako dobrog inžinjera na terenu moraju platiti toliko...

A brzo su rasli pa im je nestalo jeftine radne snage - imali su ljude sa sela, ali nekvalifikovane. Za te žešće pozicije su dovodili ljude sa zapada ili dobro plaćali svoje stručnjake.
drug_profi

#16360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

A ne znam moj alfonse. Evo bricklayer, oliti obični zidar 3800 KM mjesečno u prosjeku... E nije valjda da je i to deficitarno?
Doduse, mozda se ovdje govori o bruto platama. Ne znamo koje sve poreze i doprinose placa socijalisticka privreda. Mozda je na ruke samo 50-60% kao kod nas.
Alfons Kauders

#16361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:A ne znam moj alfonse. Evo bricklayer, oliti obični zidar 3800 KM mjesečno u prosjeku... E nije valjda da je i to deficitarno?
Doduse, mozda se ovdje govori o bruto platama. Ne znamo koje sve poreze i doprinose placa socijalisticka privreda. Mozda je na ruke samo 50-60% kao kod nas.
To je definitivno previše, neka je fula u brojevima... Ili porez ili nešto drugo. U nekim gradovima imaju iznenađujuće dobre plate, ali toliko nemaju, naročito ne na državnom prosjeku.
drug_profi

#16362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Evo za BiH statistika. Vjerovatno je rijec o bruto platama.

Alfons Kauders

#16363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Evo za BiH statistika. Vjerovatno je rijec o bruto platama.

Opet ne štima:

Drywall Installer 1,315 BAM

Sumnjam da kod nas ljudi rade rigips za 800KM netto... Bojim se da su im cifre odokativne, vjerovatno nekim algoritmom izmišljaju.
drug_profi

#16364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Zasto mislis da ne rade? Vecina je tu negdje na 850 maraka. Ima ih koliko hoces priucenih koji obaraju cijenu zanata.
Alfons Kauders

#16365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote:Zasto mislis da ne rade? Vecina je tu negdje na 850 maraka. Ima ih koliko hoces priucenih koji obaraju cijenu zanata.
Možda su prijavljeni na takve cifre, ali ne vjerujem. Premalo mi...
drug_profi

#16366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa znas i sam kako to kod nas ide. Minimalac, plus TO i karta na racun. Razlika u kešu na ruke. A u ovoj industriji keša koliko hoćeš. Moraš moliti da ti žiralno plate.
So What!

#16367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo me podsjeća na Vijesti Zečije Usnice, rubriku iz emisije Helem Nejse :D

So What!

#16368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

I most Gradiška će biti beskoristan, ako Hrvatska ne raspiše tendere za drugu fazu i granični prijelaz ...

BiH gradi mostove koji ničemu ne služe
Image

Bosna i Hercegovina nesposobna je za realizaciju bilo kakvih infrastrukturnih projekata, a u prilog tome ide i činjenica da će BiH uskoro imati dva izgrađena mosta koja je povezuju sa Srbijom i Hrvatskom, a koja zbog nepostojanja graničnih prelaza neće biti u funkciji.

"To je ludost. Zadužujemo se ogroman novac za projekte koji ne služe ničemu, a da ne govorimo da ne donose nikakvu ekonomsku korist. Sve radimo na silu i gradimo politički da bismo zadovoljili Srbe, Hrvate ili Bošnjake u BiH, a što ti projekti nemaju smisla - nikom ništa. Nema planova, nema strategija, sve se radi politički i to je jedan haos", rekao je za "Nezavisne" Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke.

Inače, uskoro će biti završen most na Savi kod Svilaja, koji je i jedan od najvažnijih projekata na koridoru 5c, ali još ni na vidiku nema graničnog prelaza, zbog čega most neće biti u funkciji i neće služiti ničemu bez obzira na to što je koštao malo manje od 54 miliona KM.

Praktično će s mostom kod Svilaja koji spaja BiH i Hrvatsku biti ista situacija kao što je s mostom "Bratoljub", koji spaja Bratunac i Ljuboviju, odnosno BiH i Srbiju. Taj most izgrađen je prije dvije godine i još nije u funkciji jer ne postoji granični prelaz.

I u jednom i u drugom slučaju granični prelaz treba da izgradi Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, međutim u suštini sve koči Savjet ministara BiH, koji treba da obezbijedi novac.

U slučaju mosta između Bratunca i Ljubovije nedostaje tri miliona. Izvođač radova za gradnju graničnog prelaza je izabran, ali s njim još nije potpisan ugovor jer UIO to neće da učini dok ne obezbijedi sav novac, a sa druge strane Savjet ministara BiH neće da obezbijedi taj novac jer tvrdi da nije usvojen budžet za ovu godinu u kojem su ta sredstva planirana.

Tri miliona KM za ovaj projekat tražilo je i Predsjedništvo BiH svojim zaključkom, međutim i na ovo su se oglušili u Savjetu ministara. Kada je riječ o mostu kod Svilaja, tu je tender raspisan, ali još nije izabran izvođač radova, jer su sve ponude za taj posao na oko 20 miliona KM, a planirano je da on košta oko 13 miliona. Iz UIO BiH nekoliko puta su istakli da kašnjenje u realizaciji projekata nije do njih već do Savjeta ministara BiH, koji mora da obezbijedi novac za takve stvari.

"Loše se planira i imamo to što imamo. Radimo neke parcijalne stvari i to je da te bog sačuva", rekao je Kovačević.

Kada je u pitanju most "Bratoljub", koji je završen prije dvije godine, a još nije u funkciji, zvaničnici Srbije, koja je svojim novcem gradila taj most, nekoliko puta su apelovali na Bosnu i Hercegovinu i Savjet ministara da se projekat okonča, međutim još ništa.

Nezvanične informacije govore da u najboljem slučaju mostovi neće biti u funkciji prije polovine 2021. godine, ali i to je pod uslovom da u narednih nekoliko dana Savjet ministara BiH pronađe deset miliona KM za nastavak oba projekta, što je malo vjerovatno.

"Mi činimo sve napore da projekte iz svoje resorne nadležnosti dovedemo do kraja i u skladu s predloženim rokovima. Očigledno drugi nivoi vlasti nisu dovoljno efikasni da isprate entitete", rekli su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.
Akta
kurty

#16369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Alfons Kauders wrote:
Ako nije tajna, možeš li nam reći više o kineskim problemima? Neki dan se pričalo da imaju problema oko prebacivanja mehanizacije, prije toga se govorilo o radnim dozvolama, a sad vidimo da putem letaka pokušavaju naći inžinjere po Čapljini.

Sve mi se više čini da je neki birokrata u Pekingu debelo zajebo stvar, tipa pogledao prosječne plate kod nas pa planirao da zaposli stotinjak inžinjera za 1200 maraka mjesečno. Kakve cifre nude ako već nekoliko mjeseci vrte iste oglase i traže iste ljude?
Ne znam stvarno koji su im problemi. Znam da dosta "agresivno" traze ponude od podizvodjaca. Pricao sam sa nekom djevojkom i sa nekim momkom preko telefona i cine mi se oboje Hercegovci, u vezi ponuda. Uglavnom, pet kolega koji su bili na razgovorima, imali su ponude na 30-40 % manje plate od onih koje sad imaju, dok recimo Azerbejdžanci daju jaku fine ponude u vezi plata...
spree

#16370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

So What! wrote:
spree wrote:Ima li kamera (koje mjere brzinu) na autoputu od Doboja do Banja Luke?
Nema, ali može se desiti da si baksuz, pa te ulove ovi ...

Lov na brze vozače u RS: Presretači ga ulovili na gasu od 167 km/h
Hvala :thumbup: . Nisam bio baksuz :mrgreen:
mayab

#16371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

Image
Naslovnica

#16372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

mayab wrote:Image
:roll: :(
So What!

#16373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

allem_77 wrote:
Zašto neisplativo?
Asfaltirati 7-8 kilometara i imati alternativu. Skratiti kilometražu od Tešnja do Zenice, a put ograničiti samo za putničke automobile. Mislim da bi 20 - ak kilometara Zenica bila bliže Tešnju.

Ne znam da li si upoznat, ali prošle godine je asvaltiran jedan lokalni put koji ide prema Tesliću. Mislim da je sada Teslić bliže Zenici nego Tešanj.
Hajde nećemo puno spamati, u RS-u se asfaltiralo mnogo lokalnih puteva zadnjih godinu dana, zbog toga što Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH potencira da tako utroši svoj budžet, što je meni lično drago, pa je tako došao na red i taj put između Kamenice (Teslić) i Domislice (Žepče).

Što se tiče puta preko Crnog Vrha, treba zaista mnogo novca, a kojeg Općina Tešanj nema, jer je put pun nekih kosina i klizišta i svako intenzivnije korištenje bi ga sve više habalo, dakle da bi se to dovelo u red, morao bi nek osa strane pogurati.

Većini potencijalnih investitora, izgovor bi vjerovatno bio, šta će vam put prkeo Crnog Vrha, kad ćete sa izgradnjom autoputa dobiti tunel kroz Crni Vrh.
allem_77

#16374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by allem_77 »

So What! wrote:
allem_77 wrote:
Zašto neisplativo?

Hajde nećemo puno spamati, u RS-u se asfaltiralo mnogo lokalnih puteva zadnjih godinu dana, zbog toga što Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH potencira da tako utroši svoj budžet, što je meni lično drago, pa je tako došao na red i taj put između Kamenice (Teslić) i Domislice (Žepče).

Što se tiče puta preko Crnog Vrha, treba zaista mnogo novca, a kojeg Općina Tešanj nema, jer je put pun nekih kosina i klizišta i svako intenzivnije korištenje bi ga sve više habalo, dakle da bi se to dovelo u red, morao bi nek osa strane pogurati.

Većini potencijalnih investitora, izgovor bi vjerovatno bio, šta će vam put prkeo Crnog Vrha, kad ćete sa izgradnjom autoputa dobiti tunel kroz Crni Vrh.
Ma nije spamanje. Meni više čudno da jedno selo, ovo gore što si naveo Kamenica, uspije izganjati asfalt i spoji se sa FBiH.
A Tešanj to nije u stanju? A puna im usta hvale, razvijeni, zaposlenost...( dok sam radio u Tešnju traktor im snijeg razgrtao, u centru, oko bolnice) :-)
A naravno da sama općina Tešanj nije nadležna da sama to finansira.
35. član
Nadležni kantonalni organi vrše održavanje, zaštitu, rekonstrukciju, izgradnju i upravljanje regionalnim i lokalnim cestama, te osiguranje tehničko-tehnološkog jedinstva sistema javnih cesta.

Moje mišljenje je da je taj regionalni put u interesu običnih građana. Koji žele da skrate putovanje od Tešnja do Zenice, Sarajeva...a samim tim potroše manje novca za gorivo. A taj tunel koji spominješ, ako za 15 godina bude urađen, dobro će biti. :D

I mala ispravka, ove gore Domislice (Žepče), koliko je meni poznato je u sastavu općine Maglaj. A asvaltirani put iz Kamenice ne prolazi kroz ovo naselje.
spree

#16375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

Ko kaze da nećemo dobiti vinjete :mrgreen: . Sad kad ih ovi naši pederalci preteknu sa cijenom. I na kraju cijena za ovu šaku jada bude jedno 7000KM
Post Reply