Da se jednom slozim s tobomjeza u ledja wrote:John Bolton, debil par ekselans
Najdebilnija američka administracija od kako su protjerali engleze.
Da se jednom slozim s tobomjeza u ledja wrote:John Bolton, debil par ekselans
Sta ti je ba. Najbolja americka administaricija u historiji!rajv0sa wrote:Da se jednom slozim s tobomjeza u ledja wrote:John Bolton, debil par ekselans![]()
Najdebilnija američka administracija od kako su protjerali engleze.
Francuski naftni gigant “Total” napustio IranA_A_AKCIJA wrote:Ma po običaju, nemaš pojma o čemu pričaš.
Kako je Total napustio Iran? Bio neki Mirso Total na večeri, spakovo kofere i vratio se, a nije probo sarmu. Total je investirao milijarde u Iran, jer je htio da zauzme poziciju koju amerikanci imaju u Saudijskoj Arabiji. Ti ako misliš da se te milijarde tako lako vrate nazad, nemaš pojma o čemu pričaš. Doduše, to već znamo.
Ista je stvar sa PSA grupacijom, koja ima dvije fabrike u Iranu i Renaultom koji ima jednu. Vjerujem da i tu zamišljaš kako su gedore strpali u kištru i na avion.
Suština je da evropski veliki biznisi ne žele da trpe zbog Trumpovog egzibicionizma i reketarenja u ime američkih biznisa. To se krije u pozadini i zato je Trump srušio nuklearni sporazum. Bukvalno ima izjava gdje pita irance, gdje smo mi u svemu tome, računajući na dio kolača koji su pokupili evropljani. Isto kao što je Kima pitao, haj da se otvorite, pa da pravimo hotele na plažama. Ovaj odgovor EU, Kine i Rusije je samo zaštita postojećih investicija u Iranu. Nažalost, nema priče o ljudskim pravima, samo kapital govori. To i jeste najveći protivnik sankcija, interes kapitala i zato i jeste ozbiljna stvar. Tu su se Rusi našli u savršenoj poziciji sa svojim plinom i naftom, te već nametnutim sankcijama. U pitanju je praktična a ne ideološka koalicija.
Ove izjave su samo bijesno vrištanje na izgubljenu utakmicu. Sa ovim nema način da se spriječi izvoz iranske nafte i ostalih proizvoda, jer više ne kontrolišu finansijske transakcije.
Najtužnije, rat je sada realniji nego jučer, ali ne baš previše realan. Postoji teorija zavjere da je Libija uništena upravo iz istog razloga, jer su htjeli zaobići dolar kao sredstvo plaćanja, i to u momentu kada je Gadafi imao konačan dogovor sa zapadom i pristao na sve uslove.
A rezultat može biti početak kraja petrodolara, kao globalne valute. Šteta ako se to desi je višestruko veća od ukupne štete od ovog trgovinskog rata sa Kinom i ostatkom svijeta.
https://direktno.hr/eu-i-svijet/iran-ce ... ja-131779/Brojne grupe, među njima njemačke Siemens i Daimler kao i francuske Total, Peugeot i Renault najavile su, radi zaštite vlastitih interesa, povlačenje iz Irana zbog američkih sankcija.

Toliko je moćna da ne može da svrgne Assada, evo već 7 godina.Kikibombona wrote: Amerika gospodari Bliskim istokom i bice kako oni kazu. Mnogi regionalni akteri su postali bahati i zaboravili koliko je Amerika mocna. Morat ce nekoga prevaspitati da se svijet vrati u realnost.
Rusija cuva Asada a srusili su Siriju bez ispaljenog metka..espn wrote:Toliko je moćna da ne može da svrgne Assada, evo već 7 godina.Kikibombona wrote: Amerika gospodari Bliskim istokom i bice kako oni kazu. Mnogi regionalni akteri su postali bahati i zaboravili koliko je Amerika mocna. Morat ce nekoga prevaspitati da se svijet vrati u realnost.
Iran nikako ne mogu satrati kao Irak jer Iranaca ima vise nego duplo nego Iracana, Iranci nisu arapi i vecina su velike patriote, reljef Irana je mnogo zajeban za napadaca i Iranci mogu nagrditi neprijatelja na citavom podrucju BI sto balistickim projektilima sto proksi snagama.Kikibombona wrote:
Iran je veoma ranjiv. Stanovnistvo je totalno siromasno. Vec smo imali velike proteste. Zemlja je etnicki podijeljena kao sto je bila Jugoslavija. Iranski identitet je snazan koliko je bio jugoslovenski. Protiv sebe imaju vojnog i ekonomskog gorostasa, najvecu silu svih vremana. Ako predju crvenu liniju, satrat ce ih kao Irak.
Kikibombona wrote:
Iran je veoma ranjiv. Stanovnistvo je totalno siromasno. Vec smo imali velike proteste. Zemlja je etnicki podijeljena kao sto je bila Jugoslavija. Iranski identitet je snazan koliko je bio jugoslovenski. Protiv sebe imaju vojnog i ekonomskog gorostasa, najvecu silu svih vremana. Ako predju crvenu liniju, satrat ce ih kao Irak.
Ako Kina se popne na 1. mjesto imam osjecaj da ce se Amerika sa suzama u ocima spominjatiultrasarajevo87 wrote:Ma Amerika je i dan danas sila, možete pričati šta hoćete.
Irana mi žao nije, jer se petlja svugdje. Osladila im se vojna moć.
Amerikanci se petljaju svugdje također, a kad zagusti spremni su ostaviti na cjedilu bivše partnere. Amerika pada, jasno je to svima. Nije to više ta vojna sila od prije 20-ak godina kad ih je narod dočekivao kao branitelje ljudskih sloboda, već ih danas čitav svijet smatra kolonizatorima i niko više tako lako im neće pružiti podršku kao sad Arapi zadnjih 10-ak godina.
Ameriko padaš! Neka, neka...
Kina je gora od Amerike, barem nama. Mi ipak pripadamo zemljama zapadnog svijeta (globalno gledajući) i nama njihov sistem vrijednosti nikako ne odgovara.славянин wrote:Ako Kina se popne na 1. mjesto imam osjecaj da ce se Amerika sa suzama u ocima spominjatiultrasarajevo87 wrote:Ma Amerika je i dan danas sila, možete pričati šta hoćete.
Irana mi žao nije, jer se petlja svugdje. Osladila im se vojna moć.
Amerikanci se petljaju svugdje također, a kad zagusti spremni su ostaviti na cjedilu bivše partnere. Amerika pada, jasno je to svima. Nije to više ta vojna sila od prije 20-ak godina kad ih je narod dočekivao kao branitelje ljudskih sloboda, već ih danas čitav svijet smatra kolonizatorima i niko više tako lako im neće pružiti podršku kao sad Arapi zadnjih 10-ak godina.
Ameriko padaš! Neka, neka...
reci to milionima ubijenih muslimana u zadnjih 30 god.insomnia78 wrote:Pogotovo od strane muslimana
Pa ko ih pobi?ioannes wrote:reci to milionima ubijenih muslimana u zadnjih 30 god.insomnia78 wrote:Pogotovo od strane muslimana
svaka rečenica ti je šaka u glavu
irački dijalektjeza u ledja wrote:Kojim dijalektom pricaju?
pobila ih je imperijalistička regime-change politika, ilegalni ratovi i široka destabilizacija regiona.insomnia78 wrote:Pa ko ih pobi?ioannes wrote:reci to milionima ubijenih muslimana u zadnjih 30 god.insomnia78 wrote:Pogotovo od strane muslimana
svaka rečenica ti je šaka u glavu
Pogledaj malo odnos Kine prema svojim muslimanima.
PS: a dje boga ti leze ti sto si ih do sad isaketo
Nama odgovara bipolaran svijet u kojem cemo mi biti dio zapadnog svijeta. U bipolarnom svijetu se Turska i Iran mogu razvijati do svijetske ili regionalne sile i uz pomoc Kine i Rusije kontrolisati bliski istok. Nama ne odgovara SAD koja se pita na bliskom istoku vec nam odgovara bipolarna situacija po kojoj se dva bloka (Turka, Iran, Pakistan, Kina, Rusija) pitaju kolko i zapadni svijet.ultrasarajevo87 wrote:
Kina je gora od Amerike, barem nama. Mi ipak pripadamo zemljama zapadnog svijeta (globalno gledajući) i nama njihov sistem vrijednosti nikako ne odgovara.