Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
bezVolana
#16351 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ja sam dobila rwr+ na 3 god u becu bez diplome jezika, mislim da je dovoljno bilo to sto sam visokoobrazovana i imam odredjeni broj god da sam bila na fakultetu, tako nesto. ne sjecam se tacno, al znam da nisam nikakvu diplomu za jezik donijela. i naravno plata i redovno zaposlenje.
mislim da se mora kad ides na 5 god i da ti treba b1 ili cak samo a2
ako nemas a2 nakon 3 4 god ovdje onda stvarno . . .
Last edited by bezVolana on 22/05/2019 14:51, edited 1 time in total.
- konoplja
#16352 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Onda te molim lijepo da uvijek preciziras da mislis na Austriju, a ne da govoris generalno za sve i svakoga.SaraFina wrote:Ja sam u vezi vize i jezika tvrdila za Austriju. U Njemačkoj koliko znam poslodavac određuje nivo koji moraš imati, obzirom da i garantuje za tebe... To su dva različita pojma.konoplja wrote:To je mozda slucaj u Austriji u Njemackoj nije tako. A moguce da nije tako ni u ostalim primamljivim drzavama kao Nizozemska, Belgija, Svedska, Norveska itd.SaraFina wrote: Ambasadorima ne treba. Ni ovim ostalim sa EU putovnicama. Ali osobi iz treće zemlje neovisno o statusu i vrsti posla TREBA.
Ne zahtjeva to poslodavac nego Magistrat.
To sto su Austrijanci iznimka ne predstavlja mnogo.
- SaraFina
#16353 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konoplja wrote:Koliko je samo nasih IT strucnjaka, inzinjera itd otislo u Njemacku da rade bez znanja jezika - mnogo. Plavi karton i to je to.
Kao što rekoh poslodavac je taj koji uvjetuje jezik u Njemačkoj a ne državna institucija.
Kod nas MA35 traži te diplome radi viza. Ni studij ne možeš više upisati sa B1 nego EPD diplomom. Dakle nemaš EPD. Nema upisa. Nijedan.
-
detroit-mercy
#16354 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije, to su normalne plate ljudi koje firme salju vani. Sta mislis za koliko bi ja pristao da odavde idem u Kinu npr. za 50ksinuhe wrote:100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje
- SaraFina
#16355 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bezVolana wrote:ja sam dobila rwr+ na 3 god u becu bez diplome jezika, mislim da je dovoljno bilo to sto sam visokoobrazovana i imam odredjeni broj god da sam bila na fakultetu, tako nesto. ne sjecam se tacno, al znam da nisam nikakvu diplomu za jezik donijela. i naravno plata i redovno zaposlenje.
5 godina viza B1 nivo. 3 godine A2.
- sinuhe
#16356 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ima u Kini Kineza. Sta ces im ti.detroit-mercy wrote:Nije, to su normalne plate ljudi koje firme salju vani. Sta mislis za koliko bi ja pristao da odavde idem u Kinu npr. za 50ksinuhe wrote:100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje. Mora dobro da te podmaze da se odlucis za tako nesto.
Svakako je ovo presmijesna tema.
- konoplja
#16357 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
detroit-mercy wrote:Nije, to su normalne plate ljudi koje firme salju vani. Sta mislis za koliko bi ja pristao da odavde idem u Kinu npr. za 50ksinuhe wrote:100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje. Mora dobro da te podmaze da se odlucis za tako nesto.
I zive ljudi mnogo, mnogo dobro.
Eh sad na njima je da odluce da li zele ostati, svidja li im se itd. Ako zele onda se odluce da i nauce jezik bolje.
- konoplja
#16358 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A B1 mozes dobiti certifikat za manje od godinu dana da ides u skolu navecer. Znamo takodjer da je B1 nidje veze ali dovoljno za osnovno sporazumjevanje, ali nitko sigurno nece reci da govoris jezik tecno i dobro.SaraFina wrote:bezVolana wrote:ja sam dobila rwr+ na 3 god u becu bez diplome jezika, mislim da je dovoljno bilo to sto sam visokoobrazovana i imam odredjeni broj god da sam bila na fakultetu, tako nesto. ne sjecam se tacno, al znam da nisam nikakvu diplomu za jezik donijela. i naravno plata i redovno zaposlenje.
Stoga zakljucujemo, da mozes doci i raditi i u Austriju bez dobrog znanja jezika.
-
detroit-mercy
#16359 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mi izgleda ovdje pricamo o razlicitim stvarima. Da ti mozes otici u neku zemlju i raditi u kompaniji poslove za koje ti ne treba jezik ili ako poznajes npr. engleski. Ali u ovom slucaju pricamo o engleskom kao opste prihvacenom, sta ako znas samo francuski a u Njemackoj si. Za normalan zivot, za funkcioniranje, za bilo sta ako vec namjeravas da provides odredjeno vrijeme treba ti jezik, valjda o tome ne bi trebalo biti rasprave.konoplja wrote:Koliko je samo nasih IT strucnjaka, inzinjera itd otislo u Njemacku da rade bez znanja jezika - mnogo. Plavi karton i to je to.
Doce ti sutra Svabo na vrata da protestvuje sto si zapalio rostilj na balknou u 4 popodne pa mu dim i miris ulaze u stan a ti nemas blage sta ti BoSva prica
-
detroit-mercy
#16360 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Smijesan si, pogledaj koliko Evropljana, Amera rade u Kini jer ih dovode maticne kompanije. Ne pricaj nesto o cemu veze nemas.sinuhe wrote:Ima u Kini Kineza. Sta ces im ti.detroit-mercy wrote:Nije, to su normalne plate ljudi koje firme salju vani. Sta mislis za koliko bi ja pristao da odavde idem u Kinu npr. za 50ksinuhe wrote:100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje. Mora dobro da te podmaze da se odlucis za tako nesto.
Svakako je ovo presmijesna tema.
-
Bodkin
#16361 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moja stara profesoricaTomahawk11 wrote:Pa ima, vjerovatno ova starija garda.Bodkin wrote:
Ima. Dacu ti ja imena. Cuj prosipajuklav bolan prevodioc, sve je na engleskom. U tom istom becu na ekonomskom faksu imas programe samo na engleskom
Ovi mlađi sigurno ne.
Znam pouzdano da Rahimić dr. Zijada govori njemački jezik i čak drži katedru na istom.
ima profesora na oba becka fakilteta za ekonomiju da ne pricaju njemacki i predaju iskljucivo na engleskom. I nisu nasi ljudi btw. I mladji su. Plus sto imaju cijeli programi koji su kako sam rekao samo na engleskom gdje dolaze profesori sa strane koji ne govore plus oni sto zive tu i ne govore.
Kad pricamo o becu vec. Ista je situacija u njemackoj i holandiji. Barem sto ja znam
-
Bodkin
#16362 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Druga prica skroz. 100% si u pravu tu. Ne samo osnove nego jezik ako vec zivis tu godinamaBloo wrote:Ali zasto ne nauciti osnove?Bodkin wrote:Joj likova, iz jedne krajnosti u drugu. Sutra ce odbiti posao za bruku para u kini jer ne pricaju jezik i nikad ga nece nauciti jer misle da ne postoje ljudi koji zive u zemlji i nikad jezik ne nauce
Zasto?
Ljutite me kao covjeka, komunistu i lingvistu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16363 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma dobro, ako je program na engleskom, onda nema ni potrebe.Bodkin wrote:
Moja stara profesorica
ima profesora na oba becka fakilteta za ekonomiju da ne pricaju njemacki i predaju iskljucivo na engleskom. I nisu nasi ljudi btw. I mladji su. Plus sto imaju cijeli programi koji su kako sam rekao samo na engleskom gdje dolaze profesori sa strane koji ne govore plus oni sto zive tu i ne govore.
Kad pricamo o becu vec. Ista je situacija u njemackoj i holandiji. Barem sto ja znam
-
detroit-mercy
#16364 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vecina ostane u Kini par godina i trzaju se nazad, zivot je ono bas drugaciji. Kod mene u firmi je bio jedan Francuz koji je preko firme bio tamo par godina, dosao u USA i ponovo se vratio u Kinu (zena mu Kineskinjakonoplja wrote:detroit-mercy wrote:Nije, to su normalne plate ljudi koje firme salju vani. Sta mislis za koliko bi ja pristao da odavde idem u Kinu npr. za 50ksinuhe wrote:100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje. Mora dobro da te podmaze da se odlucis za tako nesto.
![]()
I zive ljudi mnogo, mnogo dobro.
Eh sad na njima je da odluce da li zele ostati, svidja li im se itd. Ako zele onda se odluce da i nauce jezik bolje.
Da bi tamo iole funkcionisao ti moras znati barem osonove jezika, inace ti ne gine sofer za sve. Zamisli vozis kroz grad nigdje ni jednog natpisa na engleskom ili bilo kom drugom jeziku osim onog njihovog pisma.
-
Bodkin
#16365 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Po vecim gradovima je ok. Po vukojebinama nije. A i danas uz toliko expata nema osjecaja usamljenosti. Problem dolazi kad dodju djeca i kad pocnes da ides po mjestima gdje ti jednostavno treba. Opstinadetroit-mercy wrote:Ja ali koliko tih ljudi koji zive tamo a nikada ne nauce jezik se osjecaju izolovano. Pa daj sofera da me voda do prodavnice, i ne idu svi u Shangai gdje mozes naci i ljude koji pricaju engleski nego isto tako i u ostale vukojebine po Kini.Bodkin wrote:Joj likova, iz jedne krajnosti u drugu. Sutra ce odbiti posao za bruku para u kini jer ne pricaju jezik i nikad ga nece nauciti jer misle da ne postoje ljudi koji zive u zemlji i nikad jezik ne nauce
Koji vam je moj, zivjeti u jednoj zemlji duze vrijeme a ne nauciti jezik za normalnu komunikaciju.
Da sumiram, treba nauciti, treba znati, ali moze se zivjeti i bez toga
- 512MB
#16366 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Halooo, Rot-Weiss-Rot Karte?SaraFina wrote: Ma kakvog padobranca. Ukucaj magistrat 35 i na formularima ti stoji koji nivo znanja njemačkog moraš imati i OSD diplomu priložiti. Za vizu na 1, 3 i 5 godina. Šta izmišljaš?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16367 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo upreš prstom i naišaretiš šta bi htio, skontaće te.detroit-mercy wrote: Zamisli vozis kroz grad nigdje ni jednog natpisa na engleskom ili bilo kom drugom jeziku osim onog njihovog pisma.
- 512MB
#16368 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja mislim da nam se Sara treba ovde javno izvinuti, kao Strache neki danbezVolana wrote:ja sam dobila rwr+ na 3 god u becu bez diplome jezika, mislim da je dovoljno bilo to sto sam visokoobrazovana i imam odredjeni broj god da sam bila na fakultetu, tako nesto. ne sjecam se tacno, al znam da nisam nikakvu diplomu za jezik donijela. i naravno plata i redovno zaposlenje.
-
Bodkin
#16369 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A gdje su ovi sto dobiju radnu dozvolu preko firme. Ko te pita za jezik512MB wrote:Ja mislim da nam se Sara treba ovde javno izvinuti, kao Strache neki danbezVolana wrote:ja sam dobila rwr+ na 3 god u becu bez diplome jezika, mislim da je dovoljno bilo to sto sam visokoobrazovana i imam odredjeni broj god da sam bila na fakultetu, tako nesto. ne sjecam se tacno, al znam da nisam nikakvu diplomu za jezik donijela. i naravno plata i redovno zaposlenje.
- konoplja
#16370 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vjerujem ti. Za Kinu ne znam bas mnogo, nisam u kontaktu sa ljudima koji su tamo. Znam da za Hong Kong nema nikakve potrebe i da je engleski sasvim dovoljan. Tako je i za Singapur i vecinu gradova na Arapskom poluostrvu.detroit-mercy wrote: Vecina ostane u Kini par godina i trzaju se nazad, zivot je ono bas drugaciji. Kod mene u firmi je bio jedan Francuz koji je preko firme bio tamo par godina, dosao u USA i ponovo se vratio u Kinu (zena mu Kineskinja) u Shangai, jednostavno kaze da voli taj grad.
Da bi tamo iole funkcionisao ti moras znati barem osonove jezika, inace ti ne gine sofer za sve. Zamisli vozis kroz grad nigdje ni jednog natpisa na engleskom ili bilo kom drugom jeziku osim onog njihovog pisma.
- 512MB
#16371 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za te pare ne bih iz kreveta izaso ujutrudetroit-mercy wrote:Nije, to su normalne plate ljudi koje firme salju vani. Sta mislis za koliko bi ja pristao da odavde idem u Kinu npr. za 50ksinuhe wrote:100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje. Mora dobro da te podmaze da se odlucis za tako nesto.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16372 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pola gige, hoćeš reći da se i dan danas sporazumjevaš mimikom i mumlaš kad ti to treba?
-
Seyfo
#16373 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Apsolutno se slažem! Jebe se megabajta znamo li jezik,i treba li ga znati, poenta je u kurčenju i da svi zaključe: "s kim je takav je,znači zajeban je ". Intelektualac, znanja punoglavac.insomnia78 wrote:Ma sva ova prica je pokrenuta kako bi nam pokazao svoje drustvo ambasadora, doktora, menadzera i profesora. Sad je otislo predaleko pa gura ko mutav. Jbg nema nazad
Zvizgonja je na neki uvrnuti nacin bio simpatican sa svojom ekipom bivsih legionara, americkih marinaca i rodezijskih specijalaca ovaj je samo snob
S tim što se uslovi za radnike iz BiH koji nemaju drugi pasoš (HR recimo)kreću u smjeru da nećeš dobiti dozvolu bez certifikata znanja jezika, a i to dobijanje certifikata se usložnjava. Tako da sva ta priča da ne treba njemački je možda samo iz perspektive nekog ko je već tamo i pojma nema kako iz BiH otići tamo a nije ni vidio te procedure.I povrh svega:jebe mu se,zato i lupeta. To što neki Brajan iz USA dođe u austrijsku Tuzlu, nema puno veze s nama.
I da dodam, da nam se vlast u BiH raspala za 48 sati kao u austriji, prvi 512 bi onanisao: "ooooooo vidi banana države,vidi korupcije, to niđe na svijetu nema".
A zvizzy je bio i ostao nenadjebiv sa svojom ekipom, malo doduše podsjećaju na gay klub. Valjda su nadošli kako slaviti rođendane i kojeg spola da im bude prostituka.
- SaraFina
#16374 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konoplja wrote:A B1 mozes dobiti certifikat za manje od godinu dana da ides u skolu navecer. Znamo takodjer da je B1 nidje veze ali dovoljno za osnovno sporazumjevanje, ali nitko sigurno nece reci da govoris jezik tecno i dobro.SaraFina wrote:bezVolana wrote:ja sam dobila rwr+ na 3 god u becu bez diplome jezika, mislim da je dovoljno bilo to sto sam visokoobrazovana i imam odredjeni broj god da sam bila na fakultetu, tako nesto. ne sjecam se tacno, al znam da nisam nikakvu diplomu za jezik donijela. i naravno plata i redovno zaposlenje.
Stoga zakljucujemo, da mozes doci i raditi i u Austriju bez dobrog znanja jezika.
Visokoobrazovana osoba koja je uspješna u svom poslu i dođe u AT logično da može do B1 doći za godinu. To Niko ne spori. Sporim priču da se može viza produžavati u MA35 za građane trećih zemalja bez cetrifikata o jeziku.
B1 test uključuje gramatiku, slušanje i pisanje 150/200 riječi teksta na neku temu. Ne radiš doktorsku disertaciju.
- 512MB
#16375 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam da li da ti odgovorim posto je pitanje u stilu Insomnie i onog SeyfeTomahawk11 wrote:Pola gige, hoćeš reći da se i dan danas sporazumjevaš mimikom i mumlaš kad ti to treba?