Republika Turska

Post Reply
Krokodajl

#16351 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Kikibombona wrote:...
2023
Pandakonda

#16352 Re: Republika Turska

Post by Pandakonda »

Have 5 kids not 3, Erdogan tells Turks in Europe
Reče čovjek čija će zemlja biti preplavljena Kurdima do 2050 :lol:

Ali nema veze, narodi evrope se polako ujedinjuju pod pan-evropskim identitetom tako da lik sam sebi skače u stomak sa ovakvim izjavama i može samo pogoršat život Turcima koji žive u EU. Napomene radi da su fašisti ti koji veličaju ulogu majke kao potencijalnu fabriku vojnika :thumbup:
Point.

#16353 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Kakvi idioti vode Tursku, to je nevjerovatno.
SmokingMan

#16354 Re: Republika Turska

Post by SmokingMan »

Vrijeme je sa Edoganovo svrgavanje,ili će ih on odvesti u jednu duboku izolaciju,a možda i bespotrebni rat!
Ludzak

#16355 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

Ja gdje god da odem priča se o nekoj mržnji prema muslimanima. Stvarno ste najveće žrtve, ali u vašim glavama. Vi se najviše mrzite izmedu sebe, tj musliman prema muslimanu. Europa da je toliko islamofobična kao što prazni mozgovi pričaju , ne bi imala milion muslimana.
Ludzak

#16356 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

Kikibombona wrote:Zanimljivo je kako tzv. 'pro-bosanski' mediji, intelektualna i politicka elita, nijemo posmatra zloupotrebu srebrenickog genocida u politicke svrhe od strane AKP fasista na celu sa Erdoganom. Iznijeli su bezbroj lazi i uvreda. Srebrenicu su iskoristili za prljave politicke igre. Nigdje stvarne izvrsioce nisu pomenuli, nego su se bavili Holandijom i pripisali im direktnu odgovornost za stradanje Srebrenicana. I sve to radi referenduma u Turskoj i pogorsanih odnosa sa Holandijom, a ne bilo kakvog pijeteta prema srebrenickim zrtvama koje su popljuvali na ovaj nacin. Da paradoks bude veci, Turska je jedna od drzava koje nisu priznale genocid u Srebrenici.

Ja ne znam da se iko na podliji nacin poigrao sa zrtvama srebrenickog genocida!??

Ne znam sta je sa bosnjackom elitom, kako je ostala nijema na ove uvrede. Nikome nije palo na pamet da na ovom forumu otvori temu o brutalnim uvredama koje dolaze iz Turske, koja srebrenicku golgotu koristi za prikupljanje jeftinih politickih poena. Da li to znaci da je Turcima sve dozvoljeno, da imaju pravo po mrtvima gaziti!?? Jesu li ovo simptomi 'stokholmskog sindroma', podancikog mentaliteta ili cega vec!?? Da su ovakve poruke stigle iz neke druge zemlje, imali bi pricu za mjesec dana, a da su stigle iz Hrvatske i Srbije, imali bi politicku krizu. Ovako nista, pisaj Tajipe, nema veze, samo da tebi bude bolje. Sve ovo me podsjeti na izjavu Ahmeta Davutoglua koji je rekao 'nismo mi ovdje sletjeli sa padobranima, vec smo dosli na konjima'. I niko nista. Pisanje po dostojanstvu, ono malo sto nam je ostalo...!? Nikom nista.

Jedino je Radoncic prozvao Erdogana za sramno pljuvanje po srebrenickom genocidu. I to je sve.
Šta bi ti? Da pripišu odgovornost njihovoj braći Srbima?
farisovo

#16357 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

Kikibombona wrote:Zanimljivo je kako tzv. 'pro-bosanski' mediji, intelektualna i politicka elita, nijemo posmatra zloupotrebu srebrenickog genocida u politicke svrhe od strane AKP fasista na celu sa Erdoganom. Iznijeli su bezbroj lazi i uvreda. Srebrenicu su iskoristili za prljave politicke igre. Nigdje stvarne izvrsioce nisu pomenuli, nego su se bavili Holandijom i pripisali im direktnu odgovornost za stradanje Srebrenicana. I sve to radi referenduma u Turskoj i pogorsanih odnosa sa Holandijom, a ne bilo kakvog pijeteta prema srebrenickim zrtvama koje su popljuvali na ovaj nacin. Da paradoks bude veci, Turska je jedna od drzava koje nisu priznale genocid u Srebrenici.

Ja ne znam da se iko na podliji nacin poigrao sa zrtvama srebrenickog genocida!??

Ne znam sta je sa bosnjackom elitom, kako je ostala nijema na ove uvrede. Nikome nije palo na pamet da na ovom forumu otvori temu o brutalnim uvredama koje dolaze iz Turske, koja srebrenicku golgotu koristi za prikupljanje jeftinih politickih poena. Da li to znaci da je Turcima sve dozvoljeno, da imaju pravo po mrtvima gaziti!?? Jesu li ovo simptomi 'stokholmskog sindroma', podancikog mentaliteta ili cega vec!?? Da su ovakve poruke stigle iz neke druge zemlje, imali bi pricu za mjesec dana, a da su stigle iz Hrvatske i Srbije, imali bi politicku krizu. Ovako nista, pisaj Tajipe, nema veze, samo da tebi bude bolje. Sve ovo me podsjeti na izjavu Ahmeta Davutoglua koji je rekao 'nismo mi ovdje sletjeli sa padobranima, vec smo dosli na konjima'. I niko nista. Pisanje po dostojanstvu, ono malo sto nam je ostalo...!? Nikom nista.

Jedino je Radoncic prozvao Erdogana za sramno pljuvanje po srebrenickom genocidu. I to je sve.
Opet si suštinu promašio; pitanje je da li je holandski bataljon mogao spriječiti genocid u Srebrenici.

P. S. Holandija je svoj bataljon UN iz Srebrenice, po povratku u Holandiju, nagradila Zlatnom značkom - ordena za hrabrost.
farisovo

#16358 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

Ludzak wrote:Ja gdje god da odem priča se o nekoj mržnji prema muslimanima. Stvarno ste najveće žrtve, ali u vašim glavama. Vi se najviše mrzite izmedu sebe, tj musliman prema muslimanu. Europa da je toliko islamofobična kao što prazni mozgovi pričaju , ne bi imala milion muslimana.
Muslimani su vjerski pojam, ima ih puno više od jednog miliona u EU. Ogroman broj njih je rođen u zemljama EU i imaju potpuno pravo zahtjevati veća prava za sebe. Nema tu ništa ilegalno.

Tema je Turska.
Turska je ustala u zaštitu svojih državljana koji su doživjeli neviđenu represiju organa vlasti Holandije na ulicama Roterdama. Jaka je Turska, i isuviše bitna za EU i ostatak planete, da bi se pederi, narkomani i sponzori genocida iživljavali na njenim drzavljanima.
asurbanipal

#16359 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

Ludzak wrote:Ja gdje god da odem priča se o nekoj mržnji prema muslimanima. Stvarno ste najveće žrtve, ali u vašim glavama. Vi se najviše mrzite izmedu sebe, tj musliman prema muslimanu. Europa da je toliko islamofobična kao što prazni mozgovi pričaju , ne bi imala milion muslimana.

To se općenito zove "kult žrtve" ili "mit o vječnoj žrtvi".

Znam jednog forumaša ili bolje reći forumašicu koja bi to lijepo objasnila.
sargon

#16360 Re: Republika Turska

Post by sargon »

Napravio bih jednu historijsku retrospektivu u pogledu imigranata i njihovog statusa u zapadnim državama.

Naime, kada su muslimani bili prisiljeni da učine hidžru u Abisiniju (Etiopiju) za vrijeme Poslanika (neki od njih su ostali tamo 15 godina), dočekani su su kao izbjeglice (imigranti) na najbolji mogući način. E sada pitanje je kako su se oni ponašali za vrijeme njihovog boravka, sasvim sigurno nisu osnivali "udruženja" koja će propagirati njihovu verziju "šerijata" niti su se agresivno borili protiv "bezbožničkog društva" koje je vladalo oko njih. Današnjim riječnikom bili su "lojalni podanici" Negusa/Nedžašija te niti jednim postupkom nisu kompromitovali i ugrozili gostoprimstvo koje im je ukazano.

Gledano iz današnje perspektive, zašto migranti bježe u zemlje zapadne Evrope ako su njihove vlade "nacisti i fašisti" koji gaze prava muslimana? Jednostavno zbog toga što u tim zemljama imaju veća vjerska i sva elementarna prava nego u svojim (čitaj muslimanskim zemljama) što im je u matičnim uveliko uskraćeno. Pokušajte u Saudijskoj Arabiji osnovati tekiju, šiitski džemat ili bilo koju vrstu vjerske aktivnosti koja je u suprotnosti sa vehabijskim tumačenjem Islama! Pokušajte u Turskoj obavljati vjerske aktivnosti bez odobrenja Dijaneta!

Još jedna bitna činjenica: U ZEMLJAMA ZAPADA DOBIJAJU ŽIVOTNU PRILIKU, što nkikada ne bi imali u svojoj zemlji. E sada će neko reći da je to jeftina radna snaga koja je potrebna tim zemljama. Ovo je samo djelomično tačno, jer je i Amerika sazdana na jeftinoj radnoj snazi koja je migrirala i radila u rudnicima, čelićanama, brodogradilištima, naftnoj industriji itd. itd. Irci, Italijani, Poljaci itd. itd. Upoznao sam kroz svoj posao mnogo Amerikanaca i uvijek me je zanimalo migrantsko iskustvo njihovih porodica. Priča se uglavnom svodila na to da se prva generacija dobro napatila da su radili najteže i slabo plaćene poslove i da im je bilo jako teško da se prilagode novim okolnostima. Već sa drugom generacijom je bilo lakse, djeca su završavala fakultete, radili bolje poslove i živjeli mnogo bolje nego roditelji.

Problem današnjih muslimana (uglavnom prva migrantska generacija) je što je velika većina nosilac mentaliteta i okova država i režima u kojima su živjeli. Jednostavno pobjegli od jedne diktature (mentalno se iste nisu oslobodili) te bi da je prenose na zapadno društvo.
sunceKOtepsija

#16361 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

IZDRZITE BRACO MUMINI
Image
Image
Image
Image
Celik insists that recent events will not hurt business ties with the Netherlands. In an interview with Reuters he said, “The private sector, business world, tourists and the people of the Netherlands are not a part of the crisis.”

Turkish Prime Minister Binali Yildirim, whose family allegedly owns a fleet of ships and several companies registered in the Netherlands, will have welcomed Celik's words. Baris Yarkadas, a lawmaker for the main opposition Republican People’s Party, filed a petition in parliament demanding that Yildirim respond to claims that his son, Erkan, owns 30 ships and holds a 50% stake in the Dutch company Q-Shipping.
http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... z4bfdILMBi
aratet

#16362 Re: Republika Turska

Post by aratet »

Frajer smatra da je po Islamu bolje kockati nego biti protiv predsjednika.
muzicar_iz_parka

#16363 Re: Republika Turska

Post by muzicar_iz_parka »

Jel 2023 bitna zbog isteka onog sporazuma o propuštanju brodova kroz Bosfor i pravilima koliko smije biti brodova u Crnom Moru?
sargon

#16364 Re: Republika Turska

Post by sargon »

Image

Hebote za sultana ne treba photoshop, pljunuti :-D
sunceKOtepsija

#16365 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

muzicar_iz_parka wrote:Jel 2023 bitna zbog isteka onog sporazuma o propuštanju brodova kroz Bosfor i pravilima koliko smije biti brodova u Crnom Moru?
ogranicene su zemlje koje nemaju izlaz na crno more, turska inace naplacuje prolaz, ali slobodan prolaz svim civilnim i ratnim brodovima u virijeme miraa je definisan drugim ugovorima na medunarodnom nivou. Zemlje koje nemaju izlaz na crno more imaju ogranicenje u broju, vrsti i duzini boravka brodova na podrucju crnog mora. Turska moze zabraniti prolaz vojnih brodova svakoj zemlji u slucaju rata, straha od agresije itd.
Neki su tvrdili da bi izgradnja novog Istanbulskog kanala uticala na te ugovore
2023. prema misljenju mnogih vladinih fanova istice 100 godisnje ogranicnje nametnuto turskoj u Lozani-turska stice pravo da iskoristava svoja naftna i rudna bogatstva, vracaju se pod okrilje turske Mosul, Kirkuk, Alep, zapdna trakija, Batumi i veliki broj trnutno grckih ostrva, turska stupa na svjetsku scenu i postaje velesila :thumbup:
salik79

#16366 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

sunceKOtepsija wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Jel 2023 bitna zbog isteka onog sporazuma o propuštanju brodova kroz Bosfor i pravilima koliko smije biti brodova u Crnom Moru?
ogranicene su zemlje koje nemaju izlaz na crno more, turska inace naplacuje prolaz, ali slobodan prolaz svim civilnim i ratnim brodovima u virijeme miraa je definisan drugim ugovorima na medunarodnom nivou. Zemlje koje nemaju izlaz na crno more imaju ogranicenje u broju, vrsti i duzini boravka brodova na podrucju crnog mora. Turska moze zabraniti prolaz vojnih brodova svakoj zemlji u slucaju rata, straha od agresije itd.
Neki su tvrdili da bi izgradnja novog Istanbulskog kanala uticala na te ugovore
2023. prema misljenju mnogih vladinih fanova istice 100 godisnje ogranicnje nametnuto turskoj u Lozani-turska stice pravo da iskoristava svoja naftna i rudna bogatstva, vracaju se pod okrilje turske Mosul, Kirkuk, Alep, zapdna trakija, Batumi i veliki broj trnutno grckih ostrva, turska stupa na svjetsku scenu i postaje velesila :thumbup:
A Suhumi? :oops: :D
salik79

#16367 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

sunceKOtepsija wrote:IZDRZITE BRACO MUMINI
Image
Image
Image
Image
Je l' mu ovo izdanak?! Sve mumin do mumina i muhsin do muhsina, slika i prilika :lol:
sunceKOtepsija

#16368 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

salik79 wrote:
sunceKOtepsija wrote: poznato je da Predsjednik godinama apeluje na gradane da prave najmanje 3 djece, ovoga puta Predsjednik je uputio poruku turcima i muslimanima koji zive u Evropi da prave najmanje 5 djece po zeni :thumbup:
Jos ako ce im zemlje domacini isplacivati djeciji doplatak i, po mogucnosti, socijalu - tim bolje!Image
kao sto rece neki dan voda njednog lokalnog omladinskog odbora AKP-a na protestima protiv povampirenog evropskog nacizma "uskoro cemo ponovo biti na kapijama Beca, ali ovog puta se necemo vratiti, idemo dalje..." (dakle ide se na njemacku, a kad se zauzme njemacka turci ce njemcima udjelivat milostinju... :thumbup: naravno prvo je potrebno obracunati se sa unutrasnjim neprijateljem kao npr sa dole spomenutim baklavdzijom
Image
bracom Mustafom i Serdarom Seyitoğluom-koji su uhapseni i ciji je proces zbog clanstva u teroristickoj organizaciji s ciljem promjene rezima upravo zapoceo pred sudom u Istanbulu-tuzilac trazi 15 godina zatvora :thumbup:
Image
slika iz nekih sretnijih vremena kad su se slasticarne brace Seyitoğlu otvarale uz prisustvo visokih AKPovih zvanicnika...
naravno oni nisu jedine baklavdzije teroristi-tu su i braca Güllüoğlu-koji su po mnogima daleko opasniji od brace Seyitoğlu (Faruk istovremeno drzi dvije tepsije, a Serdar Seyitoğlu jednu s dvije ruke...)
Image
salik79 wrote:
Je l' mu ovo izdanak?! Sve mumin do mumina i muhsin do muhsina, slika i prilika :lol:
mlad-uspjesan biznismen, moreplovac, voli da igra monopol u Singapuru :thumbup:
Last edited by sunceKOtepsija on 18/03/2017 13:41, edited 2 times in total.
farisovo

#16369 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

sargon wrote:
Gledano iz današnje perspektive, zašto migranti bježe u zemlje zapadne Evrope ako su njihove vlade "nacisti i fašisti" koji gaze prava muslimana? Jednostavno zbog toga što u tim zemljama imaju veća vjerska i sva elementarna prava nego u svojim (čitaj muslimanskim zemljama) što im je u matičnim uveliko uskraćeno. Pokušajte u Saudijskoj Arabiji osnovati tekiju, šiitski džemat ili bilo koju vrstu vjerske aktivnosti koja je u suprotnosti sa vehabijskim tumačenjem Islama! Pokušajte u Turskoj obavljati vjerske aktivnosti bez odobrenja Dijaneta!
U Saudijskoj Arabiji ima šiitskih dzem'ata koliko hoćeš. pogotovo u onome pojasu prema Iranu i duž granice sa Jemenom. Da li je potrebno imati odobrenje da bi se osnovao šiitski džemat u SA, mislim da DA.

U Turskoj vjekovima imaš Alevite, razne derviške redove... da li je potrebno imati odobrenje Diyaneta da bi se formirao džemat u Turskoj, mislim da DA.

Unutar EU, svaka država ima domicilnu crkvu i crkveno ministarstvo, ili negdje nosi naziv ministarstvo vjera. Da li je moguće osnovati bilo kakav pravac suprotan od domicilne crkve u zemlji , bez odobrenja crkvenog ministarstva - ja mislim da NE. Izuzev ako kao muslimani ne osnujes džemat - koji se unutar te države registru je kao UDRUŽENJE GRAĐANA.
sargon

#16370 Re: Republika Turska

Post by sargon »

farisovo wrote:
sargon wrote:
U Saudijskoj Arabiji ima šiitskih dzem'ata koliko hoćeš. pogotovo u onome pojasu prema Iranu i duž granice sa Jemenom. Da li je potrebno imati odobrenje da bi se osnovao šiitski džemat u SA, mislim da DA.

U Turskoj vjekovima imaš Alevite, razne derviške redove... da li je potrebno imati odobrenje Diyaneta da bi se formirao džemat u Turskoj, mislim da DA.

Unutar EU, svaka država ima domicilnu crkvu i crkveno ministarstvo, ili negdje nosi naziv ministarstvo vjera. Da li je moguće osnovati bilo kakav pravac suprotan od domicilne crkve u zemlji , bez odobrenja crkvenog ministarstva - ja mislim da NE. Izuzev ako kao muslimani ne osnujes džemat - koji se unutar te države registru je kao UDRUŽENJE GRAĐANA.
Šiije su u Saudisjskoj Arabiji u mnogim stvarima stavljene "van zakona". Vrhovni vjerski autoritet vehabijskog kraljevstva je 1988. godine izdao fetvu koja ih markira kao nevjernike i stavlja na odstrel. Šiitski klerik Nimr je primjer odnosa prema šiijama.

Kada sam rekao Diyanet mislio sam da se sve vjerske aktivnosti moraju obavljati strogo pod njihovim nadzorom, a znase pod čijom je Diyanet kontrolom.

Što se tiče osnivanja crkve i religijske zajednice, nije tačno da se ne može osnovati nova, ime ne smije biti isto, ostalo imaš procedure i način na koji se može registrovati.
Lincoln-Burrows

#16371 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

farisovo wrote:
sargon wrote:

Ne bi htio biti ničiji advokat samo mi se čini da ovo nije odgovor na ovo pitanje koje je postavio Sargon.
farisovo

#16372 Re: Republika Turska

Post by farisovo »

sargon wrote:
Šiije su u Saudisjskoj Arabiji u mnogim stvarima stavljene "van zakona". Vrhovni vjerski autoritet vehabijskog kraljevstva je 1988. godine izdao fetvu koja ih markira kao nevjernike i stavlja na odstrel. Šiitski klerik Nimr je primjer odnosa prema šiijama.
Nevjernicima je ulazak u Mekku zabranjen- šijama nije.
salik79

#16373 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

farisovo wrote:
sargon wrote:
S ovim se ne bi slozio glavni za fetve kod vehabita,

Image

a pokusaj to obajsniti i ovdasnjim dawiteljima.
sargon

#16374 Re: Republika Turska

Post by sargon »

farisovo wrote:
sargon wrote:
E vidis to su kontradiktornosti Vehabijske vjere i uleme. I pazi sada redoslijed razmišljanja jednog običnog da en kažem priglupog sljedbenika vehabijske ideologije:

1. Bin Baz i Džibrin su donijeli fetvu da su šiije nevjernici.
2. Po vehabijskoj definiciji za ubijanje te vrste nevjernika slijedi nagrada i ubijanje je njihova obaveza - DOBIJEŠ AL KAIDU (kao i ubijanje svih nevjernika koji podržavaju tagute, a taguti su ono što vehabijska vrhuška iz zaljevskih zemalja proglasi kao takve / Karadavi - ubijte sve koji podržavaju Assada)
3. Po vehabijskoj definiciji oni koji se suprotstavljaju Božijim odredbama, kao što je puštanje "šiija nevjernika" u Harem su nevjernici - DOBIJEŠ ISIL

Uglavnom izvorište svih radikalnih ideologija koje su "kidnapovale islam" može se pronaći u Vehabizmu kojim se (neki će reći teorija zavjere) atakuje na srž same vjere Islama.

Malo je offtopic što se tiče teme Turska, ali i u primjeru Turske i manipulisanja sa logikom, držanjem naroda u potpunom delirijumu neznanja i neinformiranosti izrode se na kraju ideološka nedonoščad kao što su Al kaida i Isil. Za očekivati je da će neke radikalne skupine Erdogana i AKP proglasiti za tagute kada se ovaj radi ovosvjetskih interesa pomiri sa Holandijom kao što se izmirio sa Rusima.

Na Zapadu ljudi mnogo više kritički razmišljaju i to i jeste njihova najveća kvaliteta, da su se u muslimanskim zemljama desili slični procesi cjelokupno društvo bi zbog kolektivnog stanja vječno održavane hipnoze (većina zemalja) otišlo u potpuni delirijum neprijateljstva protiv "spoljnog neprijatelja"... Najbolji je primjer radikalizaciju Turaka spram Holanđana dok na drugoj strani sinovi AKPovih zvaničnika unosno posluju sa "fašistima".

Image

NIKADA NEĆU ZABORAVITI JEDAN DETALJ SA OVIH PROTESTA. DJEVOJKA SLIKA SELFIE DOK OVI MIRNO PROTESTUJU. ZAMISLITE DA SE NEŠTO SLIČNO DESILO NA DRUGOJ STRANI, PA VJERUJEM DA BI JE RASTRGALI.

E to je najbolji primjer mentaliteta jedne velike veliće muslimana danas, zato im Erdogan i drugi ublehaši lahko mogu prodati priče o halifi. Ali kad tad isti taj radikalizam im se odbije o glavu.
ElRe

#16375 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

https://www.youtube.com/watch?v=xgsSdBYRvys

Na 4:31 prelijep detalj koji pokazuje neko novo jedinstvo u svijetu muslimana. Dvije najvece evropske muslimanske drzave ujedinjenje. Vizija 2023 je ostvaruje.
Post Reply