Gdje u Sa......

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#16326 Re: Gdje u Sa......

Post by uglavnomja »

zna li neko slucajno gdje je na carsiji radnja koja je preselila sa sirana, prodaje zenske krpice desigual?
vješalica

#16327 Re: Gdje u Sa......

Post by vješalica »

moja tetka wrote:pokušavam ali nikako da nadjem.................. zakon iz posljeratne sfrj o zabrani nišenje feredje.............. da li jer jš na snazi ili smo ga u bih ukinuli. pravim istraživanje pa mi je hitni
mislim da nije ukinut,progoglaj dalje

ZAKON O ZABRANI NOŠENJA ZARA I FEREDŽE

Član 1
Izražavajući želje narodnih masa, radnih kolektiva i masovnih organizacija, a u cilju da se otkloni vjekovna oznaka potčinjenosti i zaostalosti žene muslimanke, da se olakša ženi muslimanki puno korištenje prava izvojevanih u Narodno-oslobodilačkoj borbi i socijalističkoj izgradnji zemlje i da joj se obezbijedi puna ravnopravnost i šire učešće u društvenom, kulturnom i privrednom životu zemlje zabranjuje se nošenje zara i feredže i svako pokrivanje lica žene;

Član 2
Zabranjuje se prisiljavanje ili nagovaranje žene da nosi zar i feredžu, odnosno pokriva lice, kao i svaka druga radnja usmjerena na podržavanje nošenja zara i feredže i pokrivanja lica žene;

Član 3
Kazniće se do 3 mjeseca lišenja slobode ili novčanom kaznom do 20000 dinara: a) ko nosi zar ili feredžu, odnosno pokriva lice, b) ko od svojih ukućana zahtijeva da nosi zar ili feredžu, odnosno pokriva lice;

Član 4
Kazniće se lišenjem slobode sa prinudnim radom do 2 godine ili novčanom kaznom do 50000 dinara: a) ko silom, prijetnjom, ucjenom ili drugim sličnim sredstvima nastoji da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice žene, b) ko, zloupotrebljavajući vjerska osjećanja, koristeći predrasude i zaostalost ili na bilo koji drugi način, vrši propagandu da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice žene;

Član 5
Administrativni-kazneni postupak za prekršaje iz člana 3 ovog zakona vodi u prvom stepenu izvršni odbor sreskog, gradskog (reonskog) narodnog odbora;

Član 6
Za postupak po krivičnim djelima člana 4 ovog zakona nadležan je sreski sud;

Član 7
Ovaj zakon stupa na snagu tridesetog dana nakon objavljivanja u «Službenom listu NR BIH».;

U broj 33, Sarajevo, 29 septembra 1950 godine;
PREZIDIJUM NARODNE SKUPŠTINE NR BIH
Sekretar, Muhidin Begić, s.r., Predsjednik, Vlado Šegrt, s.r.
CherryLips

#16328 Re: Gdje u Sa......

Post by CherryLips »

uglavnomja wrote:zna li neko slucajno gdje je na carsiji radnja koja je preselila sa sirana, prodaje zenske krpice desigual?
Mislim da je to u Ferhadiji gdje je prije bio Extreme Intimo,iznad slasticarne Egipat
Filter

#16329 Re: Gdje u Sa......

Post by Filter »

kupiti ormaric za plinski set?
JanuaryJones

#16330 Re: Gdje u Sa......

Post by JanuaryJones »

Filter wrote:kupiti ormaric za plinski set?
Probaj u onoj radnji preko puta OBS A. Nakaš :)
Filter

#16331 Re: Gdje u Sa......

Post by Filter »

JanuaryJones wrote:
Filter wrote:kupiti ormaric za plinski set?
Probaj u onoj radnji preko puta OBS A. Nakaš :)
hvala :-D
nasao, fagas
moja tetka

#16332 Re: Gdje u Sa......

Post by moja tetka »

vješalica wrote:
moja tetka wrote:pokušavam ali nikako da nadjem.................. zakon iz posljeratne sfrj o zabrani nišenje feredje.............. da li jer jš na snazi ili smo ga u bih ukinuli. pravim istraživanje pa mi je hitni
mislim da nije ukinut,progoglaj dalje

ZAKON O ZABRANI NOŠENJA ZARA I FEREDŽE

Član 1
Izražavajući želje narodnih masa, radnih kolektiva i masovnih organizacija, a u cilju da se otkloni vjekovna oznaka potčinjenosti i zaostalosti žene muslimanke, da se olakša ženi muslimanki puno korištenje prava izvojevanih u Narodno-oslobodilačkoj borbi i socijalističkoj izgradnji zemlje i da joj se obezbijedi puna ravnopravnost i šire učešće u društvenom, kulturnom i privrednom životu zemlje zabranjuje se nošenje zara i feredže i svako pokrivanje lica žene;

Član 2
Zabranjuje se prisiljavanje ili nagovaranje žene da nosi zar i feredžu, odnosno pokriva lice, kao i svaka druga radnja usmjerena na podržavanje nošenja zara i feredže i pokrivanja lica žene;

Član 3
Kazniće se do 3 mjeseca lišenja slobode ili novčanom kaznom do 20000 dinara: a) ko nosi zar ili feredžu, odnosno pokriva lice, b) ko od svojih ukućana zahtijeva da nosi zar ili feredžu, odnosno pokriva lice;

Član 4
Kazniće se lišenjem slobode sa prinudnim radom do 2 godine ili novčanom kaznom do 50000 dinara: a) ko silom, prijetnjom, ucjenom ili drugim sličnim sredstvima nastoji da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice žene, b) ko, zloupotrebljavajući vjerska osjećanja, koristeći predrasude i zaostalost ili na bilo koji drugi način, vrši propagandu da se nosi zar i feredža, odnosno pokriva lice žene;

Član 5
Administrativni-kazneni postupak za prekršaje iz člana 3 ovog zakona vodi u prvom stepenu izvršni odbor sreskog, gradskog (reonskog) narodnog odbora;

Član 6
Za postupak po krivičnim djelima člana 4 ovog zakona nadležan je sreski sud;

Član 7
Ovaj zakon stupa na snagu tridesetog dana nakon objavljivanja u «Službenom listu NR BIH».;

U broj 33, Sarajevo, 29 septembra 1950 godine;
PREZIDIJUM NARODNE SKUPŠTINE NR BIH
Sekretar, Muhidin Begić, s.r., Predsjednik, Vlado Šegrt, s.r.

hvala ti puno :run:
ess

#16333 Re: Gdje u Sa......

Post by ess »

Image

Gdje ima ovakvih puma patika????
mistek

#16334 Re: Gdje u Sa......

Post by mistek »

Kvalitetna kopirnica za kvalitetan tvrdi uvez? I jeftino printanje u boji?
VenomousV

#16335 Re: Gdje u Sa......

Post by VenomousV »

...popiti dobar koktel 'vako usred sedmice? :D
supercali

#16336 Re: Gdje u Sa......

Post by supercali »

VenomousV wrote:...popiti dobar koktel 'vako usred sedmice? :D
Na malti
bilic

#16337 Re: Gdje u Sa......

Post by bilic »

mistek wrote:Kvalitetna kopirnica za kvalitetan tvrdi uvez? I jeftino printanje u boji?
U Nedzaricima .do studenskih domova ima privatna kucica .e u njoj sve super i jeftini :izet:
miki27A

#16338 Re: Gdje u Sa......

Post by miki27A »

Interesuju me turisticke ture po Sarajevu, za jednu osobu, ali me zanima cijena i za dvije osobe. (na Engleskom jeziku). Cijena, koliko dana unaprijed treba rezevisati, koliko traju ture (sat-4 sata) , placanje (kes ili kartica). AKo mogu kakvi linkovi, preporuke, kontakt informacije postavite.
Hvala unaprijed!
VenomousV

#16339 Re: Gdje u Sa......

Post by VenomousV »

supercali wrote:
VenomousV wrote:...popiti dobar koktel 'vako usred sedmice? :D
Na malti
DZe na malti?
bombašica

#16340 Re: Gdje u Sa......

Post by bombašica »

Treba mi okrugli stoljnjak za terpezarijski sto.
bombašica

#16341 Re: Gdje u Sa......

Post by bombašica »

Banksy wrote:
Angel_of... wrote:Ima li igdje u Sarajevu ili neki drugi grad, kupiti lavandu svjezu, kao cvijece? Hvalaaa :)
Lavanda, kao cvijeće, postoji samo u kratko vrijeme berbe, u kontinentu to je početkom jula. Nakon toga, ili je suha ili prerađena.
Sadnice grmova imaš u OBI-ju svakog proljeća, možda i sada, ako je šta ostalo...
Nedavno sam je vidjela na travnjaku ispred američke ambasade. :-) :lol: :lol: :lol:
Banksy

#16342 Re: Gdje u Sa......

Post by Banksy »

bombašica wrote:
Banksy wrote:
Angel_of... wrote:Ima li igdje u Sarajevu ili neki drugi grad, kupiti lavandu svjezu, kao cvijece? Hvalaaa :)
Lavanda, kao cvijeće, postoji samo u kratko vrijeme berbe, u kontinentu to je početkom jula. Nakon toga, ili je suha ili prerađena.
Sadnice grmova imaš u OBI-ju svakog proljeća, možda i sada, ako je šta ostalo...
Nedavno sam je vidjela na travnjaku ispred američke ambasade. :-) :lol: :lol: :lol:
Da, imaju zaista krasno polje lavande. Ne znam smije li se brati... :D
Kataklinger

#16343 Re: Gdje u Sa......

Post by Kataklinger »

Oprostite al' izvinite za offtopic, da ne otvaram novu temu.
Prijavljen sam na jednu adresu a zivim na drugoj, opstina Novo Sarajevo. Mogu li kako preusmjeriti postu na adresu na kojoj zivim? Ovo mi je najbitnije zbog radara, ako mi kad dodje kazna da na vrijeme pokupim :)
JanuaryJones

#16344 Re: Gdje u Sa......

Post by JanuaryJones »

Kataklinger wrote:Oprostite al' izvinite za offtopic, da ne otvaram novu temu.
Prijavljen sam na jednu adresu a zivim na drugoj, opstina Novo Sarajevo. Mogu li kako preusmjeriti postu na adresu na kojoj zivim? Ovo mi je najbitnije zbog radara, ako mi kad dodje kazna da na vrijeme pokupim :)
Odeš u glavnu poštu na stanici, šalter sala desno, zadnji prozor i tražiš zahtjev za preusmjeravanje pošte. Popuniš obrazac, sa koje na koju adresu preusmjeravaš, platiš 2,30 KM i vrijedi ti 3 mjeseca tj. svakih tri mjeseca bi trebao obnoviti postupak. Ne vrijedi za plave koverte, tj. sudske pozive gdje moraš potpisati da si primio (ne znam da li ovo važi za saobraćajne kazne).
TinNBANFL

#16345 Re: Gdje u Sa......

Post by TinNBANFL »

saga

#16346 Re: Gdje u Sa......

Post by saga »

^ mislim da sam vidjela u Kerametalu
triple mama

#16347 Re: Gdje u Sa......

Post by triple mama »

Virgin cold pressed coconut oil gdje da kupim u sa? Necu hot pressed nego cold pressed!

i ako neko zna, da li iko u gradu popravlja makaze za šišanje? znaci, profesionalne makaze za šišanje, pale na pod i 'preskaču'...hvala!!!
Nepass

#16348 Re: Gdje u Sa......

Post by Nepass »

Postoji li u sarajevu kakva firma za selidbe?
Nije frka naci kombi i dvojicu koja ce tegliti. Ali imam dobro skup namjestaj pa bih ipak da to neko odradi sa garancijom da nece zajebati ili bar nadoknadi stetu
mayab

#16349 Re: Gdje u Sa......

Post by mayab »

Nepass wrote:Postoji li u sarajevu kakva firma za selidbe?
Nije frka naci kombi i dvojicu koja ce tegliti. Ali imam dobro skup namjestaj pa bih ipak da to neko odradi sa garancijom da nece zajebati ili bar nadoknadi stetu
olx tacka ba, ima gomila likova sto rade selidbe, a svoje uslove probaj ispregovarati :thumbup:
Nepass

#16350 Re: Gdje u Sa......

Post by Nepass »

mayab wrote:
Nepass wrote:Postoji li u sarajevu kakva firma za selidbe?
olx tacka ba, ima gomila likova sto rade selidbe, a svoje uslove probaj ispregovarati :thumbup:
Ovi sa pik a su oni sa starim mercedes kombijima, eventualno ford. Pobacaju stvari unutra i jebe im se.
Vec sam jednom zvao neke sa pika pa je zavrsilo lose.
Post Reply