Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#16326 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naveli smo vec 
- konoplja
#16327 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je li ti potreban njemacki da dobijes posao, vizu i odes u njemacku?Seyfo wrote:Ja sam sad u dilemi da li učiti njemački.
Mogu fino ući u pekaru, pokazati na kiflu i reći: "mu".
Ko krava.
da - onda ga uci.
ne - onda ga ne moras uciti.
- SaraFina
#16328 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Prije nego sto se sa tobom upustim u besmislena naglabanja procitaj moj izvorni post:insomnia78 wrote: Naravno. Ti si ozbiljan i dajes korisne savjete. Koji su opet potpuno neupotrebljivi za strukturu koja misli ivi odavde
Kaki kurcevi profesori i ambasadori? Narod zavrsava medicinske skole i kurseve vandredno, polaze jezik na puskice ti ovdje razvezo o nekakim ambasadorima i doktorima
Jesi li kognitivno u stanju srz ove moje recenice ekstrapolirat?512MB wrote: Sve zavisi kojem sloju drustva pripadas...
Ne lupaj gluposti. Ne možeš vizu više dobiti bez njemačkog. Ona prva na godinu je za A2 a na 3 i 5 godina kad predaješ traže ti diplomu B1odnosno B2.
Ljude za produženje vize na pet godina vraćali na kurseve njemačkog. Ja bila prisutna lično, kod prijateljice moje mame slučaj ... Domaćica žena pedesetih došla s mužem i živi na relaciji SA - Beč. On ing. građevine imao hrvatsku putovnicu pa uzeo austrijsko državljanstvo. Ona preko njega ima... Slijep čovjek u magistratu vidi da su oboje sa EX YU prostora i njoj skide fino vizu na 3 g zbog slabog njemačkog. I kaže B1 je nužan za vizu na 5 g. To što žena s mužem isključivo priča nije onu referenticu zanimalo.
- stakasa
#16329 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne mozes citat lokalne novine npr. Pise zabranjeno parkiranje neparnim danima ti ne znas sta znaci itd. Djecija vam prica512MB wrote:Naveli smo vec
- SaraFina
#16330 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Seyfo wrote:Ja sam sad u dilemi da li učiti njemački.
Ko krava.
Ma učiti. Ovo su neistine. Kakav engleski. U Austriji ne postoji neograničena viza i svakih pet godina onaj ko nema EU državljanstvo je produžava. Glupost na n-tu da niko ne traži diplome njemačkog.
- Bloo
- Globalna šefica
#16331 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ali zasto ne nauciti osnove?Bodkin wrote:Joj likova, iz jedne krajnosti u drugu. Sutra ce odbiti posao za bruku para u kini jer ne pricaju jezik i nikad ga nece nauciti jer misle da ne postoje ljudi koji zive u zemlji i nikad jezik ne nauce
Zasto?
Ljutite me kao covjeka, komunistu i lingvistu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16332 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ti si budala, gubiš vrijeme učeći jezikeBloo wrote:Ali zasto ne nauciti osnove?Bodkin wrote:Joj likova, iz jedne krajnosti u drugu. Sutra ce odbiti posao za bruku para u kini jer ne pricaju jezik i nikad ga nece nauciti jer misle da ne postoje ljudi koji zive u zemlji i nikad jezik ne nauce
Zasto?
Ljutite me kao covjeka, komunistu i lingvistu.
- konoplja
#16333 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Momak rane 30te. Zaraduje oko 100k eura godisnje. Poslala ga firma u Njemacku na dvije godine. Odradio crash course jezika i zna osnove, predstaviti se, pitati koliko sta kosta, naruciti pivu i za jesti. Ima preljep i namjesten stan. Druzi se sa rajom sa posla iz firme gdje je radni jezik engleski. Izlazi sa ostalim expatima koji svi govore engleski.stakasa wrote:Pa hajde ti prvo objasni koja je to grupa ljudi koja zivi u stranoj zemlji a da joj poznavanje jezika te zemlje nije potrebno, koja ce zivit jednak eto po tebi cak i bolji zivot nego da ga znaju... Hajde bas me interesuje. Navedi nam tu opciju gdje je bolje ne znat njemacki u Njemackojkonoplja wrote:Wow bravo, bravo! Svaka cast na ovom odgovoru. Da mozda to malo pojasnis?stakasa wrote:
Ne postoji
Molim lijepo.
- insomnia78
#16334 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma sva ova prica je pokrenuta kako bi nam pokazao svoje drustvo ambasadora, doktora, menadzera i profesora. Sad je otislo predaleko pa gura ko mutav. Jbg nema nazad
Zvizgonja je na neki uvrnuti nacin bio simpatican sa svojom ekipom bivsih legionara, americkih marinaca i rodezijskih specijalaca ovaj je samo snob
Zvizgonja je na neki uvrnuti nacin bio simpatican sa svojom ekipom bivsih legionara, americkih marinaca i rodezijskih specijalaca ovaj je samo snob
- SaraFina
#16335 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konoplja wrote:Je li ti potreban njemacki da dobijes posao, vizu i odes u njemacku?Seyfo wrote:Ja sam sad u dilemi da li učiti njemački.
Ko krava.
da - onda ga uci.
Pa svako viziranje/produžetak vize ti u Austriji ovisi o njemačkom i nivou znanja.
Evo žena postala u grupi "mame u Beču" odbjenicu za vizu jer su joj dali rok da priloži diplomu A2. Obzirom da bila trudna i sve to... nije uspjela. Sad joj produzili jos 6 mjeseci da to uradi ili je vraćaju u matičnu zemlju. Šta je vama?
-
detroit-mercy
#16336 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jasta su, zato svi Nijemci parlaju engleskiTomahawk11 wrote:Mi u Bosni smo zaostali. Smatra se nepismenim ako imaš visoko obrazovanje, a ne poznaješ bar jedan strani jezik.Bloo wrote:Ne znam bas.512MB wrote:Ja ni ne ocekujem da Insomnia shvata o cemu govorim![]()
Visokoobrazovane ljude zaboli kurac sta ce ko reci u pekari, a vecinu drugih stvari rjesis u EU online na engleskom jeziku...
Dzabe mi magisterij i svo radno iskustvo i skillz kad moram mahati rukama i ispustati zvukove ko Tarzan dok navodim pekarku da mi da res peceni bavarski hljeb.
U Evropi su to prevazišli.
Ih tebe, pa nećeš ti s pekarom oko hljeba, kućna pomoćnica će.
- SaraFina
#16337 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
insomnia78 wrote:Ma sva ova prica je pokrenuta kako bi nam pokazao svoje drustvo ambasadora, doktora, menadzera i profesora. Sad je otislo predaleko pa gura ko mutav. Jbg nema nazad
Ambasadorima ne treba. Ni ovim ostalim sa EU putovnicama. Ali osobi iz treće zemlje neovisno o statusu i vrsti posla TREBA.
Ne zahtjeva to poslodavac nego Magistrat.
- 512MB
#16338 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo padobranca... jel potreban jezik za Rot-Weiss-Rot Karte?SaraFina wrote: Ne lupaj gluposti. Ne možeš vizu više dobiti bez njemačkog. Ona prva na godinu je za A2 a na 3 i 5 godina kad predaješ traže ti diplomu B1odnosno B2.
Ljude za produženje vize na pet godina vraćali na kurseve njemačkog. Ja bila prisutna lično, kod prijateljice moje mame slučaj ... Domaćica žena pedesetih došla s mužem i živi na relaciji SA - Beč. On ing. građevine imao hrvatsku putovnicu pa uzeo austrijsko državljanstvo. Ona preko njega ima... Slijep čovjek u magistratu vidi da su oboje sa EX YU prostora i njoj skide fino vizu na 3 g zbog slabog njemačkog. I kaže B1 je nužan za vizu na 5 g. To što žena s mužem isključivo priča nije onu referenticu zanimalo.
Hoces da ti prisaltam evo kolegu turcina koji ima RWR kartu da pojasni?
- insomnia78
#16339 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dva glavna strucnjaka za savjetovanje ovih koji sada misle ici dva lika koja su sve ostvarila preko statusa izbjeglice. Neuporedivo sa danasnjim odlascima
- konoplja
#16340 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E pa sad ne znam kako je u Austriji ali u Njemackoj ne trebas znati. Imas plavi karton i evo sa stranice kopirano sta je potrebno i koji su uslovi.SaraFina wrote:konoplja wrote:Je li ti potreban njemacki da dobijes posao, vizu i odes u njemacku?Seyfo wrote:Ja sam sad u dilemi da li učiti njemački.
Ko krava.
da - onda ga uci.
Pa svako viziranje/produžetak vize ti u Austriji ovisi o njemačkom i nivou znanja.
Evo žena postala u grupi "mame u Beču" odbjenicu za vizu jer su joj dali rok da priloži diplomu A2. Obzirom da bila trudna i sve to... nije uspjela. Sad joj produzili jos 6 mjeseci da to uradi ili je vraćaju u matičnu zemlju. Šta je vama?
•For unregulated professions – a recognized university diploma,
•In case of regulated profession – present the acquired certificate,
•A work contract of at least one year in Germany,
•Proof that your salary exceeds the average in Germany by 1.5 times or 1.2 times for professions in shortage,
•A written declaration by your employer in Germany,
•A valid travel document,
•Proof of no threat to the public policy, security or health of the hosting state,
•An application form, filled either by you or your German employer,
•Two passport-size personal photos, not older than 6 months,
•Proof of application fee payment,
•Health insurance proof.
Nigdje se ne spominje Njemacki jezik.
- konoplja
#16341 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je mozda slucaj u Austriji u Njemackoj nije tako. A moguce da nije tako ni u ostalim primamljivim drzavama kao Nizozemska, Belgija, Svedska, Norveska itd.SaraFina wrote:insomnia78 wrote:Ma sva ova prica je pokrenuta kako bi nam pokazao svoje drustvo ambasadora, doktora, menadzera i profesora. Sad je otislo predaleko pa gura ko mutav. Jbg nema nazad
Ambasadorima ne treba. Ni ovim ostalim sa EU putovnicama. Ali osobi iz treće zemlje neovisno o statusu i vrsti posla TREBA.
To sto su Austrijanci iznimka ne predstavlja mnogo.
-
detroit-mercy
#16342 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ali koliko tih ljudi koji zive tamo a nikada ne nauce jezik se osjecaju izolovano. Pa daj sofera da me voda do prodavnice, i ne idu svi u Shangai gdje mozes naci i ljude koji pricaju engleski nego isto tako i u ostale vukojebine po Kini.Bodkin wrote:Joj likova, iz jedne krajnosti u drugu. Sutra ce odbiti posao za bruku para u kini jer ne pricaju jezik i nikad ga nece nauciti jer misle da ne postoje ljudi koji zive u zemlji i nikad jezik ne nauce
Koji vam je moj, zivjeti u jednoj zemlji duze vrijeme a ne nauciti jezik za normalnu komunikaciju
- stakasa
#16343 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E onda nistakonoplja wrote:Momak rane 30te. Zaraduje oko 100k eura godisnje. Poslala ga firma u Njemacku na dvije godine. Odradio crash course jezika i zna osnove, predstaviti se, pitati koliko sta kosta, naruciti pivu i za jesti. Ima preljep i namjesten stan. Druzi se sa rajom sa posla iz firme gdje je radni jezik engleski. Izlazi sa ostalim expatima koji svi govore engleski.stakasa wrote:Pa hajde ti prvo objasni koja je to grupa ljudi koja zivi u stranoj zemlji a da joj poznavanje jezika te zemlje nije potrebno, koja ce zivit jednak eto po tebi cak i bolji zivot nego da ga znaju... Hajde bas me interesuje. Navedi nam tu opciju gdje je bolje ne znat njemacki u Njemackojkonoplja wrote:
Wow bravo, bravo! Svaka cast na ovom odgovoru. Da mozda to malo pojasnis?
Molim lijepo.
- SaraFina
#16344 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Evo padobranca... jel potreban jezik za Rot-Weiss-Rot Karte?SaraFina wrote: Ne lupaj gluposti. Ne možeš vizu više dobiti bez njemačkog. Ona prva na godinu je za A2 a na 3 i 5 godina kad predaješ traže ti diplomu B1odnosno B2.
Ljude za produženje vize na pet godina vraćali na kurseve njemačkog. Ja bila prisutna lično, kod prijateljice moje mame slučaj ... Domaćica žena pedesetih došla s mužem i živi na relaciji SA - Beč. On ing. građevine imao hrvatsku putovnicu pa uzeo austrijsko državljanstvo. Ona preko njega ima... Slijep čovjek u magistratu vidi da su oboje sa EX YU prostora i njoj skide fino vizu na 3 g zbog slabog njemačkog. I kaže B1 je nužan za vizu na 5 g. To što žena s mužem isključivo priča nije onu referenticu zanimalo.![]()
Hoces da ti prisaltam evo kolegu turcina koji ima RWR kartu da pojasni?
Ma kakvog padobranca. Ukucaj magistrat 35 i na formularima ti stoji koji nivo znanja njemačkog moraš imati i OSD diplomu priložiti. Za vizu na 1, 3 i 5 godina. Šta izmišljaš?
- 512MB
#16345 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sara priva neistine, naravno da postoji mogucnost za vizu i radnu dozvolu BEZ znanja jezika i nekim kursevima. Trazi se samo fiksan öosao i odredjena bruto plata.
- sinuhe
#16346 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
100 hiljada eura godisnja plata. Pa to je direktor, dionicar. Sta ga ima firma slati bilo gdje 
-
todd_smith
#16347 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam djevojku iz Litvanije koja 3 godine zivi i radi u Holandiji, do dan danas ne zna jednu rijec na nizozemskom jeziku, a i sama kaze da joj nikada nije ni trebalo, zato nije ni ucila.
- konoplja
#16348 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko je samo nasih IT strucnjaka, inzinjera itd otislo u Njemacku da rade bez znanja jezika - mnogo. Plavi karton i to je to.
- SaraFina
#16349 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam u vezi vize i jezika tvrdila za Austriju. U Njemačkoj koliko znam poslodavac određuje nivo koji moraš imati, obzirom da i garantuje za tebe... To su dva različita pojma.konoplja wrote:To je mozda slucaj u Austriji u Njemackoj nije tako. A moguce da nije tako ni u ostalim primamljivim drzavama kao Nizozemska, Belgija, Svedska, Norveska itd.SaraFina wrote:insomnia78 wrote:Ma sva ova prica je pokrenuta kako bi nam pokazao svoje drustvo ambasadora, doktora, menadzera i profesora. Sad je otislo predaleko pa gura ko mutav. Jbg nema nazad
To sto su Austrijanci iznimka ne predstavlja mnogo.
-
Nazif_Gljiva
#16350 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
B2 u Austriji je B1 u Njemačkoj