Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#16301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Innovation

Hocete da kazete, a gdje je pecat?
Ne znam (niti me,iskreno, zanima) odgovor na vase pitanje.
Pretpostavljam da predsjednici stranaka rade u skladu sa svoji statutima.

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja.

Mozes li mi prokomentarisati ovo:
Dennis Gratz se neće odazvati na poziv srebreničkog suda 24. juli 2013. u 13:29

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz odbija da se odazove na poziv suda iz Srebrenice zbog navodnog kršenja Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u vezi s njegovom prijavom boravka u Srebrenici pred prošlogodišnje lokalne izbore.

Gratz je danas u izjavi Feni kazao kako je 17. jula dobio poziv Osnovnog suda u Srebrenici da se 17. septembra pojavi kao "okrivljeni" na usmenom pretresu. Smatra da je ovaj poziv još jedan dokaz diskriminacije i politike koju provodi MUP Republike Srpske prema povratnicima.

„Mene je samo zapalo da budem dio tog "tretmana", jer je veoma dobro poznato da sam javno objavio zašto sam se prijavio u Srebrebnici“, kazao je Gratz.

Dalje ističe kako su mu prijavu boravka omogućili važeći zakonski propisi BiH i da se uredno odjavio nakon završetka izbora. Na kraju ističe kako je za odbranu svog stava spreman ići i do Ustavnog suda BiH, pa ako treba i do Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Mastermind30

#16303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Mastermind30 »

-LIBERO- wrote:Pedja.

Mozes li mi prokomentarisati ovo:
Dennis Gratz se neće odazvati na poziv srebreničkog suda 24. juli 2013. u 13:29

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz odbija da se odazove na poziv suda iz Srebrenice zbog navodnog kršenja Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u vezi s njegovom prijavom boravka u Srebrenici pred prošlogodišnje lokalne izbore.

Gratz je danas u izjavi Feni kazao kako je 17. jula dobio poziv Osnovnog suda u Srebrenici da se 17. septembra pojavi kao "okrivljeni" na usmenom pretresu. Smatra da je ovaj poziv još jedan dokaz diskriminacije i politike koju provodi MUP Republike Srpske prema povratnicima.

„Mene je samo zapalo da budem dio tog "tretmana", jer je veoma dobro poznato da sam javno objavio zašto sam se prijavio u Srebrebnici“, kazao je Gratz.

Dalje ističe kako su mu prijavu boravka omogućili važeći zakonski propisi BiH i da se uredno odjavio nakon završetka izbora. Na kraju ističe kako je za odbranu svog stava spreman ići i do Ustavnog suda BiH, pa ako treba i do Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Vec imas odgovor par postova iznad
mikasa

#16304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Pedja Kojovic wrote:Innovation

Hocete da kazete, a gdje je pecat?
Ne znam (niti me,iskreno, zanima) odgovor na vase pitanje.
Pretpostavljam da predsjednici stranaka rade u skladu sa svoji statutima.

p.k.
:lol: :lol:
Pedja, dobar bekend...
Pedja Kojovic

#16305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

libero

Radi se o Denisovom licnom potezu.
Prijava boravista u Srebrenici i glasanje je bila njegov gradjanski protest protiv politike etnickog ciscenja i genocida u Srebrenici.
Potpuno je ocekivano da vlast pokusava sankcionirati pocinioce prekrsaja, odnosnoo, u ovom slucaju, one koje su ucestvovali u manipulaciji izbornog procesa.
Isto je tako potpuno prirodno da Denis svoj protest nastavi gradjanskim neposluhom prema vlastima koje te zlocine odbijaju da priznaju, odnosno, da se ne odazove na poziv suda.
Svojim nedolaskom on ce priznati navode optuznice i dobiti presudu na osnovu koje ce se, ja pretpostavljam, zaliti kao sto kaze "i do suda u Strasburu".
Ja sam ga i kad se prijavljivao i sada kada odbija da se pojavi na rocistu podrzavao.
(Ja licno ne bih propustio priliku da odem na sud i u lice im objasnim svoje motive)

p.k.
udrch

#16306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

Pedja Kojovic wrote:libero

Prijava boravista u Srebrenici i glasanje je bila njegov gradjanski protest protiv politike etnickog ciscenja i genocida u Srebrenici.
Potpuno je ocekivano da vlast pokusava sankcionirati pocinioce prekrsaja, odnosnoo, u ovom slucaju, one koje su ucestvovali u manipulaciji izbornog procesa.
Isto je tako potpuno prirodno da Denis svoj protest nastavi gradjanskim neposluhom prema vlastima koje te zlocine odbijaju da priznaju, odnosno, da se ne odazove na poziv suda.
Svojim nedolaskom on ce priznati navode optuznice i dobiti presudu na osnovu koje ce se, ja pretpostavljam, zaliti kao sto kaze "i do suda u Strasburu".
Ja sam ga i kad se prijavljivao i sada kada odbija da se pojavi na rocistu podrzavao.
(Ja licno ne bih propustio priliku da odem na sud i u lice im objasnim svoje motive)

p.k.
svaki dan u svakom pogledu mi padaš u očima..savjetujem ti da ne pišeš o onome što ne znaš..
uvjeravam te da ovaj čovjek što je kod Srba dobio najveći broj glasova:
http://www.izbori.ba/Rezultati/Rezultat ... 00515.html
PAVLOVIĆ RADOMIR
uopće ne da ne živi u našoj zemlji, već živi u Srbiji, u Bajinoj bašti i nema niko u Srebrenici da to ne zna..
otiđi u Srebrenicu i pitaj Srbe, nemoj Bošnjake, jer Bošnjaci su manipulatori i skloni izbornom inžinjeringu..
ili nazovi svoje kolege političare iz drugih srpskih stranaka i pitaj ih zašto su ga u izbornoj utrci optuživali za isto ovo što ja tebi sad govorim..
Mastermind30

#16307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Mastermind30 »

udrch wrote:

p.k.
svaki dan u svakom pogledu mi padaš u očima..savjetujem ti da ne pišeš o onome što ne znaš..
PAVLOVIĆ RADOMIR
uopće ne da ne živi u našoj zemlji, već živi u Srbiji, u Bajinoj bašti i nema niko u Srebrenici da to ne zna..
otiđi u Srebrenicu i pitaj Srbe, nemoj Bošnjake, jer Bošnjaci su manipulatori i skloni izbornom inžinjeringu..
ili nazovi svoje kolege političare iz drugih srpskih stranaka i pitaj ih zašto su ga u izbornoj utrci optuživali za isto ovo što ja tebi sad govorim..
Njega zanima iskljucivo ono sto je protiv Bosnjaka, to je njegov jedini politicki interes
It_is_a_Leclerc

#16308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by It_is_a_Leclerc »

udrch wrote:

p.k.
PAVLOVIĆ RADOMIR
Odlično. Složit ćemo se da prijavljivanje osoba koja ne žive u Srebrenici za glasanje tamo, samo pogoršava stanje ?!
udrch

#16309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

složiću se sa tim da pravila za sve moraju biti ista..
ni manje ni više..
Svitanje

#16310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Svitanje »

Innovation wrote: Socijaldemokratska Unija (SDU), Naša stranka, Liberalno Demokratska stranka (LDS), Stranka penzionera i Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine najavile su formiranje građanskog bloka pod nazivom "Blok 14", prema kojem će pet stranaka nastupiti ujedinjeno na predstojećim izborima 2014. godine.
Ispravan put.Treba pozvati jos koju manju stranku i u jačem bloku dati mogućnost gradjanima da imaju alternativu od sunovrata kojim sada idu.....Posebno je bitno da se počev od sada bude medijski i direktno u bliskom kontaktu sa gradjanima jer bliski kontakt čudo znači.Na taj fol SDA(SBB je samo kontraobavještajno formirana frakcija SDA i glume lažne neprijatelje) i SDP prevare većinu da im daju glas.Koji mjesec pred izbore pošalju ekipe po terenu i kad gradjanima dodju na vrata oni pomisle da se kaju i da će se promijeniti.
Medjutim,neće se nikad promijeniti,OSTAĆE ONO ŠTO SU UVIJEK BILI,SEOSKE VARALICE I DŽEPAROŠI :bih:
ultima_palabra

#16311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

p.k.
Pa iako ga podržavaš, opet smatraš da vlastima i policiji "koje odbijaju da priznaju zločin" treba dati dodatni alat u ruke i faktički im dati diskreciono pravo da određuju biračke spiskove.

Moram priznati da mi je ovo nejasno.
Area_51

#16312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Area_51 »

Pedja,

Samo par recenica. Jako je gorko procitati ovo sto je Dennis Gratz uradio. Ponovno klasicna maniuplacija iz redova Nase stranke. Zasto to dozvoljavate. Tacnije, ako odete u cetvrtak u neki drugi grad, recimo Prijedor, prijavite boraviste, glasate u nedjelju, pa se u ponedjeljak odjavite i ponovno prijavite u Sarajevu, klasicna je manipulacija i politicka prevara, koja nema veze sa pravima povratnika.

Kada to radimo mi njima, po Dennisovom je u redu, a zamislite da to urade izbjegli Srbi, koji sada zive u okolici Sarajeva, recimo na Palama, Sokocu ili Lukavici, njih se 7.000 na isti nacin odjavi tamo, prijavi ovdje i glasa, pa opet ode tamo da se prijave, pa na taj nacin izglasaju jedno 4 poslanika SDS-a u Skupstini Kantona Sarajevo, koji formiraju Klub Srba i kroz vitalni nacionalni interes nam izblokiraju donosenje svih zakona. Tada bi bila halabuka, svi bismo pricali da je to prevara i manipulacija, osim u slucaju kada to mi njima radimo.

Zato je Emir Suljagic najobicniji lazljivac i manipulator, koji nije niti procitao taj dio zakona o povratnicima koji se NIJE MIJENJAO, pokusavajuci da kroz prevaru i manipulaciju navodno ugrozenim pravima povratnika, ucini za sebe neki prost. Pa mu u tome pomaze Dennis, koji je advokat i koji zna da to nema veze sa povratnicima, nego da se radi o prevari i manipulaciji nastaloj u kaficima. Svojim gradjanskim buntom samo je napravio pravni haos i pomogao manipulatoru Suljagicu da napravi prostor za vracanje rigidnog nacionalizma u koji se sad uvodi i politicka prevara i manipulacija kao legitimno sredstvo. Ne trazim bilo kakav komentar, nego da malo u Nasoj stranci sistematizirate rad. Ovo sto radi Dennis nije dobro.
Semiramida

#16313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Semiramida »

Pošto postojeći Zakon o prebivalištu i boravištu omogućava prijave i odjave boravka onako kako ste i naveli, onda koji članak kojeg zakona Denis Gratz nije poštovao tj. kršio ga je?
Area_51

#16314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Area_51 »

Semiramida wrote:Pošto postojeći Zakon o prebivalištu i boravištu omogućava prijave i odjave boravka onako kako ste i naveli, onda koji članak kojeg zakona Denis Gratz nije poštovao tj. kršio ga je?
Nije ga krsio, naravno, samo ga je zloupotrijebio, isto kako ga SDS moze zloupotrijebiti ovdje u Sarajevo. Poenta je, sve je u redu dok to mi njima radimo, kada to oni pocnu nama radi, postace problem. Dennis je manipulacijom sebi pravio navodni politicki prostor. Neuko.
miki.ba

#16315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by miki.ba »

Area_51 wrote:Pedja,

Samo par recenica. Jako je gorko procitati ovo sto je Dennis Gratz uradio. Ponovno klasicna maniuplacija iz redova Nase stranke. Zasto to dozvoljavate. Tacnije, ako odete u cetvrtak u neki drugi grad, recimo Prijedor, prijavite boraviste, glasate u nedjelju, pa se u ponedjeljak odjavite i ponovno prijavite u Sarajevu, klasicna je manipulacija i politicka prevara, koja nema veze sa pravima povratnika.

Kada to radimo mi njima, po Dennisovom je u redu, a zamislite da to urade izbjegli Srbi, koji sada zive u okolici Sarajeva, recimo na Palama, Sokocu ili Lukavici, njih se 7.000 na isti nacin odjavi tamo, prijavi ovdje i glasa, pa opet ode tamo da se prijave, pa na taj nacin izglasaju jedno 4 poslanika SDS-a u Skupstini Kantona Sarajevo, koji formiraju Klub Srba i kroz vitalni nacionalni interes nam izblokiraju donosenje svih zakona. Tada bi bila halabuka, svi bismo pricali da je to prevara i manipulacija, osim u slucaju kada to mi njima radimo.

Zato je Emir Suljagic najobicniji lazljivac i manipulator, koji nije niti procitao taj dio zakona o povratnicima koji se NIJE MIJENJAO, pokusavajuci da kroz prevaru i manipulaciju navodno ugrozenim pravima povratnika, ucini za sebe neki prost. Pa mu u tome pomaze Dennis, koji je advokat i koji zna da to nema veze sa povratnicima, nego da se radi o prevari i manipulaciji nastaloj u kaficima. Svojim gradjanskim buntom samo je napravio pravni haos i pomogao manipulatoru Suljagicu da napravi prostor za vracanje rigidnog nacionalizma u koji se sad uvodi i politicka prevara i manipulacija kao legitimno sredstvo. Ne trazim bilo kakav komentar, nego da malo u Nasoj stranci sistematizirate rad. Ovo sto radi Dennis nije dobro.
Nije ni slicno, mi nismo pocinili genocid nad srpkim narodom kako bi osnovali entitet u BiH. Također je poželjan povratak Srba u Sarajevo i nemam ništa protiv da se isti prijave ovdje i glasaju za koga hoce, ali je problem njima, jer ako glasaju ovdje ne mogu tamo, a znamo ko teži etnicki cistim teritorijama. :)

Druga stvar je što mislim da nije u redu Denisova prijava tamo, jer on nije povratnik.
Prvi mart nema veze s Denisom, oni se zalažu za povratak na prijeratna prebivališta, ako sam dobro shvatio.
Zbog toga mi nije jasno zbog cega je ovaj zakon o prebivalištu sporan za njih, kad fino piše da se ne odnosi na izbjeglice.
Corto Maltese

#16316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Ne ulazeći u ostatak priče, neodazivanje sudskom pozivu je krivično djelo.
Javna najava takvog čina, od strane predsjednika stranke, je politički bezobrazluk.
Pedja Kojovic

#16317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

area 51

Vi ste u pravu, i ja sam to i rekao u svom postu, da se radi o manipulaciji zakonom - koji je los i neprecizan i dopusta takvo nesto. Medjutim, previdjeli ste, ili ja nisam bio dovoljno jasan, motiv i moralni osnov za tu gradjansku neposlusnost ili protest, kako god hocete.
Ja, kao i vi, smatram da gradjani u svojoj (sredini u kojoj zive i rade) treba da odlucuju, izmedju ostalog, o tome ko ce predstavljati u organima vlasti.
Ali taj, uobicajeni, argument lokalne demokratije u ovom konkretnom slucaju je inferioran u odnosu na najmanje dvije cinjenice;
- demografska slika te zajednice je promjenjena najtezim oblicima ratnih zlocina i politikom etnickog ciscenja, koja se
argumentovano moze kvalifikovati kao fasisticka u periodu 92-95 i,
- aktuelna vlast u kojoj se ta zajednica nalazi - uprkos tome sto su genocid i etnicko ciscenje na osnovu sudskih odluka postale
pravne cinjenice - odbija da ih prizna, svojim izjavama i postupcima i dalje nanosi bol prezivjelima i ne pokazuje nikakve
znake promjene takvog ponasanja. Dapace.

Sto se tice vaseg primjera, sta bi se dogodilo kad bi se i izbjegli Srbi i Hrvati poceli ponasati tako...
Iskreno, mislim da je to odlicna ideja. Zapravo sam, u vrijeme kada se tek razmisljalo o akciji "prijavljivanje u Srebrenicu",
u neformalnim kontaktima, to i savjetovao organizatorima i predlagao da se akcija vodi po principu da se sto vise glasaca prijavi u mjestima u kojima su zivjeli 91.(Srebrenica je tu izuzetak jer je veliki dio onih koji su tu zivjeli 91 pobijeno od strane VRS)
Iako je to tesko, mislim da treba razdvojiti sustinu projekta koju provodi 1. Mart (Pravo gradjana da glasaju tamo gdje su zivjeli prije nego su protjerani) od stila, retorike, metodologije, itd., Emira Suljagica.

Sto se tice Denisovog poteza...
On je, kao sto sam rekao, to uradio ne kao predsjednik stranke nego kao gradjanin.
(Slazem se da je s obzirom na njegovu politicku funkciju ta razdvojenost prilicno fiktivna.)
Medjutim. On nije napravio nikakav pravni haos. Kao i svaki i ovaj zakon sadrzi kazneni dio koji izmedju ostalog predvidja
i situaciju nepojavljivanja stranke na rocistu. Pravni haos, barem po meni, ne nastaje krsenjem zakona nego njegovom nepotpunoscu, neuskladjenoscu i neprimjenom.

Sto se tice vaseg komentar o novom zakonu/ima koji tretira ovu oblast...
I ja mislim da je jedan dio Emirove argumentacije vise politickog nego pravnog karaktera i da u pojedinim dijelovima pokazuje
kao da nije analiziran isti tekst koji je "usvojen".
Ja, licno, mislim da je zakon u osnovi kvalitetan osnov za raspravu, jer regulira sadasnje stanje (to je pravni haos) u kojem jedna te ista osoba prebiva istovremeno u vise mjesta i zahvaljujuci rascjepkanom sistemu u svakoj ostvaruje odredjena materijalna prava, i da su amandmanskim djelovanjem pitanja koja se ticu potencijalnih povratnika mogla biti bolje ili preciznije rjesena. U proceduri u kojoj je zakon predlozen to, nazalost, nije bilo moguce.

p.k.
udrch

#16318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

Postao/la Pedja Kojovic
Ja, licno, mislim da je zakon u osnovi kvalitetan osnov za raspravu
mnogi misle isto, ali predlagači nisu dozvolili da se sveto slovo zakona mijenja..
direstraits0078

#16319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by direstraits0078 »

Kakav je stav Vase stranke I vas licni po pitanju ubiranja PDV-a, konkretno o neizdavanju fiskalnih racuna, tj. izdavanja npr. konobarskog bloka umjesto racuna u ugostiteljskim objektima?
Kako se u praksi razracunati s takvima?
Basvod

#16320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Basvod »

Corto Maltese wrote:Ne ulazeći u ostatak priče, neodazivanje sudskom pozivu je krivično djelo.
Javna najava takvog čina, od strane predsjednika stranke, je politički bezobrazluk.
Populizam, kao i glasanje.
Ili se djecak prestrasio pa ne smije otici u RS.
Svitanje

#16321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Svitanje »

Semiramida wrote:Pošto postojeći Zakon o prebivalištu i boravištu omogućava prijave i odjave boravka onako kako ste i naveli, onda koji članak kojeg zakona Denis Gratz nije poštovao tj. kršio ga je?
Ovakve poteze Gratza,Bečova,Salzburga,Klagenfurta i Bishopshovena može spriječiti Vlada Republike Srpske na način da proglasi Srebrenicu mjestom sa posebnim statusom u RS u kojoj će biti obavezno da načelnik opštine i predsjedhnik opštinskog vijeća budu Bošnjaci slijedećih 20 godina.
Na takav odnos ih trebaju podstaći i bošnjački političari koji ponekad radi prisjećanja i opomene trebaju obići stratišta Srba npr. Bratunac i sl. Svih žrtava nam treba biti žao,bez obzira kako je do njih došlo i šta su žrtve bile,civili,vojnici i sl.
I na kraju,RS nije nastala kao genocidna zamisao jer je genocidna zamisao bila Velika Srbija a RS je "kolateralna šteta" i stvorili smo je svi mi,Bošnjaci,Hrvati,Srbi,Hrvatska,Srbija,USA,Rusija,EU,Turska,Kina i Urugvaj npr. :bih:
Mastermind30

#16322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Mastermind30 »

direstraits0078 wrote:Kakav je stav Vase stranke I vas licni po pitanju ubiranja PDV-a, konkretno o neizdavanju fiskalnih racuna, tj. izdavanja npr. konobarskog bloka umjesto racuna u ugostiteljskim objektima?
Kako se u praksi razracunati s takvima?
Nikako, sve dok sef porezne uprave Federacije (Arifovic) redovan gost takvih objekata
direstraits0078

#16323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by direstraits0078 »

Ugostiteljski objekat sam samo naveo kao slucajan primjer, a pitanje sam uputio g-dinu Kojovicu.
Pedja Kojovic

#16324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

mastermind

Takve slucajeve treba prijaviti kantonalnoj inspekciji.
Inace, mi, iz razloga socijalne ali i eticke prirode, smatramo da je neophodno stepenovati visinu PDV-a.
Ali isto tako smatramo da bi drzava "svoj dio" dobiti privrede trebala uzimati tek u slucaju i nakon, a ne prije - bez obzira na ishod posla - nego je u potpunosti relaizovan.

p.k.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#16325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Pitanje za PK.

Da li vi podržavate :
a.) sanacioni plan
b.) sanacioni stečaj
c.) niti jedno ni drugo , oboje je "ubleha"

prijedloge u slučaju preduzeća koje na monopolističkoj poziciji prozivodi isključivo gubitke i služi za uhljebljenje stranačkih kadrova , rođaka i jarana a registrovano je na račun države da obavlja javni prijevoz putnika u Kantonu Sarajevo , skraćeno GRAS-a ?
Hvala.
Locked