NediM17 wrote:Ma usra MehemLed na kraju i šefa i stanicu. Isp'o bi još struĆan da nije dalje elaborir'o. Ovako...
Pravilo desne strane se gleda po PUTANJI KRETANJA vozila, ne po mjestu s kojeg kreće. Nisam ja bezveze prisustovao svakom predavanju iako je dolazak bio po želji, nije bilo pod moranje. Sve sam naučio od diplomiranog inžinjera(inženjera) saobraćaja. Ako inžinjer griješi(a ne griješi sigurno) onda griješim i ja.Doda37 wrote:Kakvo pravilo desne strane, ko kome dolazi sa desne strane, ako je u ovom slucaju prvenstvo na automobilu, to je pravilo automobila koje ne mjenja smjer kretanja, da sam na mjestu automobila i ja bi takodjer zakocio ( ali nisam u pravu auto treba proci prvo)
Paint skill 0, al' nema veze. Kada se autobus nađe na sredini raskrsnice automobil će mu biti s desne strane, zato se gleda putanja kretanja, a ne samo mjesto s kojeg vozilo kreće.

Zamisli da automobil dolazi sa desne rasksrnice i da nema semafora i da hoće pravo a autobus da hoće desno(u lijevu raskrsnicu na fotografiji) ili lijevo(u desnu raskrsnicu na fotografiji) u oba ta slučaja bi autobus imao prednost, bez obzira na to što automobil ide pravo a autobus skreće(zbog pravila desne strane, u oba slučaja bi autobus imao automobil sa lijeve strane svoje putanje kretanja), zbog toga se ne kaže da ima prednost onaj koji ide pravo u odnosu na onog koji skreće(ako uzmemo u obzir puteve iste važnosti) jer automobil je mogao ići desno a autobus pravo, tu nebi niko nikome smetao, a ispalo bi da autobus ima prednost zato što ide pravo, a ustvari oba idu zajedno jer oba imaju zeleno na semaforu i jedan drugome ne smetaju, odnosno obojica su jedno drugome sa lijeve strane putanje kretanja.