nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mehemed
Vozim: automobil

#16301 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

NediM17 wrote:Ma usra MehemLed na kraju i šefa i stanicu. Isp'o bi još struĆan da nije dalje elaborir'o. Ovako... :-)
Doda37 wrote:Kakvo pravilo desne strane, ko kome dolazi sa desne strane, ako je u ovom slucaju prvenstvo na automobilu, to je pravilo automobila koje ne mjenja smjer kretanja, da sam na mjestu automobila i ja bi takodjer zakocio ( ali nisam u pravu auto treba proci prvo)
Pravilo desne strane se gleda po PUTANJI KRETANJA vozila, ne po mjestu s kojeg kreće. Nisam ja bezveze prisustovao svakom predavanju iako je dolazak bio po želji, nije bilo pod moranje. Sve sam naučio od diplomiranog inžinjera(inženjera) saobraćaja. Ako inžinjer griješi(a ne griješi sigurno) onda griješim i ja.
Paint skill 0, al' nema veze. Kada se autobus nađe na sredini raskrsnice automobil će mu biti s desne strane, zato se gleda putanja kretanja, a ne samo mjesto s kojeg vozilo kreće.
Image

Zamisli da automobil dolazi sa desne rasksrnice i da nema semafora i da hoće pravo a autobus da hoće desno(u lijevu raskrsnicu na fotografiji) ili lijevo(u desnu raskrsnicu na fotografiji) u oba ta slučaja bi autobus imao prednost, bez obzira na to što automobil ide pravo a autobus skreće(zbog pravila desne strane, u oba slučaja bi autobus imao automobil sa lijeve strane svoje putanje kretanja), zbog toga se ne kaže da ima prednost onaj koji ide pravo u odnosu na onog koji skreće(ako uzmemo u obzir puteve iste važnosti) jer automobil je mogao ići desno a autobus pravo, tu nebi niko nikome smetao, a ispalo bi da autobus ima prednost zato što ide pravo, a ustvari oba idu zajedno jer oba imaju zeleno na semaforu i jedan drugome ne smetaju, odnosno obojica su jedno drugome sa lijeve strane putanje kretanja.
noviclan

#16302 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by noviclan »

vjeshalica wrote:pa da, kad semafor radi autobus nema prednost
a kad semafor ne radi, onda autobus ima prednost zbog gore stvari koje sam napisala
u čemu je problem fakat?
Da nisu munevera i mehemed supruznici
muha_sa

#16303 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by muha_sa »

jebem vam instruktora koji vas nije naucio pravilo desne strane :-) cuj ne zna se ko je kome sa desne strane ako ulaze u istu ulicu a dolaze kontra jedan drugom gledajuci se u lice :-)
zbog takvih meni ulijecu ko kamikaze kad silazim od "viktorke" i idem desno ka Gradacackoj a levat (kamikaza) dolazi od mosta i skrece lijevo isto prema Gradacackoj :-)

Image
vjeshalica

#16304 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Ako ti ides odozgo pa desno u Gradacacku onaj sto hoce lijevo u istu ulicu,a ide sa mosta, duzan je da tebe propusti
Mislim cak da onaj koji ide sa mosta u lijevo,ima traku za sebe,pa ti ne bi smetao jer prema Gradacackoj imaju dvije trake.Ti ides u svoju,a on u svoju.I tu propustate obojica pjesake.
Ne sjecam se sad bas rasporeda tog iako sam tu stotinu puta prosla...

Opet ako ides odozgo u lijevo -u Brcansku, onda pustas onoga koji ide sa mosta desno u istu ulicu i onoga koji sa mosta ide pravo prema ul. Kraljice Jelene
Halali ako te jisam skontala
BadBoy

#16305 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

Samo vi tako razmišljajte pa plaćajte 50-50 štetu na sudu :D

Ljudi dragi, ovdje semafori i znakovi daju dvije različite informacije. Zeleno je oboma na semaforu, što znači da obojica kreću u isto vrijeme. Onda se čita sljedeći znak (uputa) a to je da se autobus nalazi na putu sa pravom prvenstva. Kraj priče. To je problem naših vozača što odmah polete na pravilo desne strane i ono "ne mijenja pravac kretanja", a to je u suštini među zadnjim pravilima po važnosti.

Ne može semafor poništavati znak nikako kad ne daju istu informaciju. Da je znak STOP a na semaforu zeleno, onda bi imalo smisla ovo što vi govorite.
TheGodfather001

#16306 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by TheGodfather001 »

BadBoy wrote:Samo vi tako razmišljajte pa plaćajte 50-50 štetu na sudu :D

Ljudi dragi, ovdje semafori i znakovi daju dvije različite informacije. Zeleno je oboma na semaforu, što znači da obojica kreću u isto vrijeme. Onda se čita sljedeći znak (uputa) a to je da se autobus nalazi na putu sa pravom prvenstva. Kraj priče. To je problem naših vozača što odmah polete na pravilo desne strane i ono "ne mijenja pravac kretanja", a to je u suštini među zadnjim pravilima po važnosti.

Ne može semafor poništavati znak nikako kad ne daju istu informaciju. Da je znak STOP a na semaforu zeleno, onda bi imalo smisla ovo što vi govorite.
E'o Muneverinog sina. Što će se plaćati 50-50 štete ako su znakovi važeći, a semafor je samo tu da razbija monotoniju? :D :D
shandrprcSA

#16307 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by shandrprcSA »

zapali svoju vozacku a onda i sebe :izet:

https://www.autoskolapavlin.com/prvenst ... aobracaja/
BadBoy

#16308 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

shandrprcSA wrote:

Odličan argumentacija. Citiraš neku random autoškolu iz REPUBLIKE SRBIJE koja ima svoj Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima koji, za divno čudo, NIJE isti kao naš ZOBS.

Razlog zbog kojeg npr. semafor "ne važi" kad je saobraćajni policajac uređuje saobraćaj na raskrsnici je zato što u tom slučaju imate sukob dvije različite upute. Na semaforu crveno svjetlo znači STOP a policajac ti govori KRENI. Tada imaš sukob dvije naredbe i u tom slučaju semafor "ne važi". To je način rješavanja sukoba dvije oprečne upute. Ali to je iznimka. U ovom slučaju semafor i znakovi NISU u sukobu i nema razloga da semafor poništava saobraćajne znakove. Da je pored semafora postavljen znak za ograničenje brzine, da li bi i on nekim čudom bio "nevažeći"?
TheGodfather001

#16309 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

BadBoy wrote:
shandrprcSA wrote:

Odličan argumentacija. Citiraš neku random autoškolu iz REPUBLIKE SRBIJE koja ima svoj Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima koji, za divno čudo, NIJE isti kao naš ZOBS.

Razlog zbog kojeg npr. semafor "ne važi" kad je saobraćajni policajac uređuje saobraćaj na raskrsnici je zato što u tom slučaju imate sukob dvije različite upute. Na semaforu crveno svjetlo znači STOP a policajac ti govori KRENI. Tada imaš sukob dvije naredbe i u tom slučaju semafor "ne važi". To je način rješavanja sukoba dvije oprečne upute. Ali to je iznimka. U ovom slučaju semafor i znakovi NISU u sukobu i nema razloga da semafor poništava saobraćajne znakove. Da je pored semafora postavljen znak za ograničenje brzine, da li bi i on nekim čudom bio "nevažeći"?
Ne provaljuj se života ti. Svaki zakon crpi "jedinstvena pravila" za EU iz međunarodnih konvencija kojima se uređuje saobraćaj. Ja sam davne 2001.g. polagao testove i ista su pravila važila i važe i danas.
Evo ti i sa "domaćeg portala" pravila:http://ba.n1info.com/Lifestyle/a132803/ ... snici.html
I odgovori mi na pitanje što se šteta plaća 50-50 ako se ne poštuje semafor?
I navedi molim te razlike između ZOBSa Srbije i BiH? Možeš i komparirati i sa Hrvatskom?
Last edited by TheGodfather001 on 06/05/2019 10:38, edited 1 time in total.
shandrprcSA

#16310 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by shandrprcSA »

BadBoy wrote:
shandrprcSA wrote:

odmah se ubij, neko ce vec zapaliti tvoju vozacku a i tebe :izet:
TheGodfather001

#16311 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

I ovo mi je vrh - "čita sljedeći znak (uputa)...", a jesi li možda pomakao malo vozilo unazad pa pročitao i znak horizontalne signalizacije? Šta ako ona kaže drugačije?? :D :D :D :skoljka: :skoljka:
Mehemed

#16312 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

Samo ti tako... pa plaćaj 100% štete na sudu :D
Ja čekam takve kao ti da naplatim...
Nešto si spominjao kao tekst je sa stranice iz Srbije, ovo ono...
Evo ti iz ZOOBS-a BiH Član 25

Image
Image

Prvo je

Učesnici u saobraćaju dužni su postupati u skladu sa svjetlosnim saobraćajnim znakom i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili pravila saobraćaja.

drugo je

Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobivaju pravo prolaza, regulira se pravilima saobraćaja.

reguliše se pravilima saobraćaja, ne znakovima. Gore u stavci 3 piše "saobraćajnih znakova ili saobraćajnih pravila" tako da su time odvojeni znakovi i pravila, pod pravila ne računa znakove već računa vozila s prvenstvom prolaza, vozila pod pratnjom, šinska vozila i pravilo desne strane.
TheGodfather001

#16313 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

IV. ПРАВИЛА САОБРАЋАЈА
1. Опште одредбе
Члан 20.*
Учесници у саобраћају дужни су да поступају у складу са:*
1) значењем знака, односно наредбе које даје овлашћено лице које врши непосредно
регулисање саобраћаја,*
2) значењем светлосног саобраћајног знака,*
3) значењем саобраћајног знака,*
4) значењем ознаке на коловозу и тротоару,*
5) правилима саобраћаја.*
Учесници у саобраћају дужни су да поступају у складу са значењем знака, односно
наредбе које даје овлашћено лице које врши непосредно регулисање саобраћаја и
кадa тиме одступају од значења светлосног саобраћајног знака или значења другог
саобраћајног знака или значења ознаке на коловозу и тротоару или правила
саобраћаја.*
Учесници у саобраћају дужни су да поступају у складу са значењем светлосног
саобраћајног знака и кадa тиме одступају од значења другог саобраћајног знака или
значења ознаке на коловозу и тротоару или правила саобраћаја.*
Srbijanski zakon - http://www.abs.gov.rs/admin/upload/docu ... -tekst.pdf
BadBoy - sam se prijavi u PU i dobrovoljno predaj vozačku jer si je kupio,jer ako nastaviš voziti nekoga ćeš osakatiti, usmrtiti... pa ćemo morati trpiti komentare RIP BadBoy, bio dobar čovjek, pažljiv, jaran, paša, bruda
basicm

#16314 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Treba jebat majku onima sto su stavili znakove pored zivih semafora.
BadBoy

#16315 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

Mehemed wrote:

Samo ti tako... pa plaćaj 100% štete na sudu :D
Ja čekam takve kao ti da naplatim...
Nešto si spominjao kao tekst je sa stranice iz Srbije, ovo ono...
Evo ti iz ZOOBS-a BiH Član 25

Image
Image

Prvo je

Učesnici u saobraćaju dužni su postupati u skladu sa svjetlosnim saobraćajnim znakom i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili pravila saobraćaja.

drugo je

Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobivaju pravo prolaza, regulira se pravilima saobraćaja.

reguliše se pravilima saobraćaja, ne znakovima. Gore u stavci 3 piše "saobraćajnih znakova ili saobraćajnih pravila" tako da su time odvojeni znakovi i pravila, pod pravila ne računa znakove već računa vozila s prvenstvom prolaza, vozila pod pratnjom, šinska vozila i pravilo desne strane.
I kako se ovdje značenja znaka razlikuje od svjetlosnog saobraćajnog znaka?
Mehemed

#16316 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

BadBoy wrote: I kako se ovdje značenja znaka razlikuje od svjetlosnog saobraćajnog znaka?
Jel ti znaš čitati ? Ne znam šta ti nije jasno, sve lijepo piše.

što znači da postupaš po svjetlosnom saobraćajnom znaku(semaforu) bez obzira šta kažu znakovi, ne gledaš ih uopšte.

i

što znači ako je oboma zeleno prvenstvo se određuje pravilima saobraćaja(vozila sa prvenstvom prolaza, vozila pod pratnjom, žinska vozila, pravilo desne strane), i dalje ne gledaš znakove.

Ako ti opet nije jasno, poslušaj jedan od ova dva dobronamjerna savjeta.
shandrprcSA wrote: zapali svoju vozacku a onda i sebe :izet:
TheGodfather001 wrote: BadBoy - sam se prijavi u PU i dobrovoljno predaj vozačku jer si je kupio,jer ako nastaviš voziti nekoga ćeš osakatiti, usmrtiti... pa ćemo morati trpiti komentare RIP BadBoy, bio dobar čovjek, pažljiv, jaran, paša, bruda
Hvala
muha_sa

#16317 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by muha_sa »

vjeshalica wrote:Ako ti ides odozgo pa desno u Gradacacku onaj sto hoce lijevo u istu ulicu,a ide sa mosta, duzan je da tebe propusti
Mislim cak da onaj koji ide sa mosta u lijevo,ima traku za sebe,pa ti ne bi smetao jer prema Gradacackoj imaju dvije trake.Ti ides u svoju,a on u svoju.I tu propustate obojica pjesake.
Ne sjecam se sad bas rasporeda tog iako sam tu stotinu puta prosla...

Opet ako ides odozgo u lijevo -u Brcansku, onda pustas onoga koji ide sa mosta desno u istu ulicu i onoga koji sa mosta ide pravo prema ul. Kraljice Jelene
Halali ako te jisam skontala
halalio vješalice :D

to sam ja ucio (pravilo desne strane) dok sam obuku u fici imao prije 40 i kusur godina i tako primjenjujem kako sam položio vozacki :D cudi me da neko ko vozi može napisat da ako se gledaju iz suprotnog smjera a skrecu u istu ulicu ne konta ko je kome sa desne strane :lol: :lol: mada me više ništa ne treba iznenadit :-)

pošto živim 30 i kusur godina u Gradacackoj znam svaki kamencic a i ovu raskrsnicu imam u malom noktu jer svakodnevno istom vozim :D sa cim se sve susrecem to je da bog mili sacuva :-)
Logovan

#16318 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Logovan »

Ja sam vala učio da auto ima prednost i tako vozim, s tim da otvorim 100 očiju koliko pazim jer ne znam šta je u glavama drugih vozača u vezi pravila u saobraćaju. :D
Norm

#16319 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Norm »

Image
Sta znaci ovaj znak iznad semafora a ispred crvenog auta? ;-)
muha_sa

#16320 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by muha_sa »

Logovan wrote:Ja sam vala učio da auto ima prednost i tako vozim, s tim da otvorim 100 očiju koliko pazim jer ne znam šta je u glavama drugih vozača u vezi pravila u saobraćaju. :D
:lol: :thumbup:

pravilo je da nema pravila--ko ugrabi ugrabi :lol:
Mehemed

#16321 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

Norm wrote:Image
Dopunska tabla, položaj puta s prvenstvom prolaza, ali nije uopšte takav znak :D Kakav god da je ne znači ništa kada semafor radi.
Norm

#16322 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Norm »

Mehemed wrote:
Norm wrote:Image
Položaj puta s prvenstvom prolaza, ali nije uopšte takav znak :D Kakav god da je ne znači ništa kada semafor radi.
Dobro izvinjaJem se, sta znaci ovaj znak iznad semafora a ispred aVtobusa (ne vidi se jer je slikano s kontra strane :D )? BTW ima isto znacenje samo je smjer drugi ;-)
A semafor radi i autobusu i autu i u isto vrijeme je zeleno? Po meni je to isto kao i da ne radi pa se u raskrsnici pitam WTF Ko ima prednost? :bih:
Logovan

#16323 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Logovan »

muha_sa wrote:
Logovan wrote:Ja sam vala učio da auto ima prednost i tako vozim, s tim da otvorim 100 očiju koliko pazim jer ne znam šta je u glavama drugih vozača u vezi pravila u saobraćaju. :D
:lol: :thumbup:

pravilo je da nema pravila--ko ugrabi ugrabi :lol:
Pravila su tu, ali pravila se često krše, tako da sve je jasno. :D
kabal1337

#16324 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kabal1337 »

Zale se na trkace, a ne znaju ni pravila :lol:
@Mehemed ja ne znam kako ti se da raspravljati, kada je 90% u ovom podforumu kompleksasa.
BadBoy

#16325 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

Mehemed wrote:
BadBoy wrote: I kako se ovdje značenja znaka razlikuje od svjetlosnog saobraćajnog znaka?
Jel ti znaš čitati ? Ne znam šta ti nije jasno, sve lijepo piše.

što znači da postupaš po svjetlosnom saobraćajnom znaku(semaforu) bez obzira šta kažu znakovi, ne gledaš ih uopšte.

i

što znači ako je oboma zeleno prvenstvo se određuje pravilima saobraćaja(vozila sa prvenstvom prolaza, vozila pod pratnjom, žinska vozila, pravilo desne strane), i dalje ne gledaš znakove.

Ako ti opet nije jasno, poslušaj jedan od ova dva dobronamjerna savjeta.
shandrprcSA wrote: zapali svoju vozacku a onda i sebe :izet:
TheGodfather001 wrote: BadBoy - sam se prijavi u PU i dobrovoljno predaj vozačku jer si je kupio,jer ako nastaviš voziti nekoga ćeš osakatiti, usmrtiti... pa ćemo morati trpiti komentare RIP BadBoy, bio dobar čovjek, pažljiv, jaran, paša, bruda
Hvala
Pod broj jedan prestanite vrijeđati.

Pod broj dva, naučite čitati DO KRAJA:

"(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim
saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima
saobraćaja. "

Dakle, kada na raskrsnici ima SAMO SVJETLOSNI SAOBRAĆAJNI ZNAK - tj. semafor onda se pravo prolaza reguliše saobraćajnim pravilima.

U ovoj zamišljenoj situaciji sa FB, pored SVJETLOSNOG SAOBRAĆAJNOG ZNAKA (semafora) imaš i normalne SAOBRAĆAJNE ZNAKOVE i nemaš tu šta više razmišljati i pravo prvenstva regulisati pravilima saobraćaja.

Ako nije jasno, pročitajte još jednom, sporije i prestanite vrijeđati.
Post Reply