Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
merk030

#16276 Re: Teretana

Post by merk030 »

Ja bih obratio više pažnju na intenzitet i tempo izvođenja vježbi.

Ja imam osjećaj da sam jači nego ikad, smanjio sam broj setova po mišićnoj grupi jer mi je fokus na trčanju trenutno.

Nedavno sam prsa odradio sa tri vježbe, ali sam ih pošteno odradio, pored toga eventualno nekad sklekove radim, ali bez nekog fokusa za prsa tako da to ne bih računao.
Naslovnica

#16277 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

Drugari,
Može li savjet iskusnih...
Valja li ovaj protein šta po sastavu ili je bacanje para?
HVALA!

Image
Image
Image
post image
vaučer

#16278 Re: Teretana

Post by vaučer »

merk030 wrote: 03/11/2024 20:34 Ja bih obratio više pažnju na intenzitet i tempo izvođenja vježbi.

Ja imam osjećaj da sam jači nego ikad, smanjio sam broj setova po mišićnoj grupi jer mi je fokus na trčanju trenutno.

Nedavno sam prsa odradio sa tri vježbe, ali sam ih pošteno odradio, pored toga eventualno nekad sklekove radim, ali bez nekog fokusa za prsa tako da to ne bih računao.
A formu uzimam zdravo za gotovo, ako mu je sloppy forma to prvo mora popraviti.
U biti na formi uvijek možeš raditi, nikad nije savršeno, može uvijek bolje, dublje, sporije, preciznije.
Naslovnica

#16279 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

Spoiler
Show
Naslovnica wrote: 03/11/2024 22:48 Drugari,
HVALA!

Image
Image
Image
post image
Iko, išta? :sad:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16280 Re: Teretana

Post by konektovan »

Naslovnica wrote: 04/11/2024 22:58
Spoiler
Show
HVALA!

Image
Image
Image
post image
Iko, išta? :sad:
Dobar,..loš,..nije.. :mrgreen:
mufa1

#16281 Re: Teretana

Post by mufa1 »

Izolat spada u kvalitetnije whey proteine iz razloga sto ima više grama proteina na 100gr, ali su obično i dosta skuplji.. sve ostalo je u "5 deka" kao i ostali proteini na tržištu, i uglavnom je individualno, nekom odgovaraju ovi ukusi, kako se rastvarajucu vodi, mlijeku itd..nekom ti isti ne pašu itd.. preporuka da kad neki protein uzimas prvi put, uzmi sto manju količinu, jer šta ćeš ako ti iz bilo kojeg razloga ne paše, a ti uzeo 5 kila jer je bila dobra ponuda :D
Lično mišljenje je da ti ne treba izolat, osim ako se ne pripremas za binu, pa moraš nagodit kalorije u nulu...
Tyke

#16282 Re: Teretana

Post by Tyke »

HVALA!

Image
Image
Image
post image
Izolatu se ne gleda u oci :mrgreen:
Tyke

#16283 Re: Teretana

Post by Tyke »

Nevjerovatno mi je citati da neko sa "dugogodisnjim" stazom i iskustvom u teretani se pita zasto nema napretka, a radi cca po 3 vjezbe sa po 3 radne serije za veliku misicnu skupinu sedmicno.
Ne moze i ne smije ti stalno fokus biti na max 6-10 ponavljanja.

Snaga bez jace "suplementacije" se moze nabiti, ali treba dosta vremena, ishrane i odricanja. Sve dok tijelo ne dodje do nekog optimalnog maksimuma gdje si prijudjen se pogurati ako zelis kvalitetniji napredak. A da ne procamo o samoj regeneraciji, jer napredni dizaci utega znaju koliko sami zglobovi trpe, heskavice, terive.
I tu ne mislim samo na snagu, nego i na izgradnju misica, vlakana, vaskularnost... sto je opet individualno i stvar licnih ciljeva i gledanja pred ogledalom.
Naslovnica

#16284 Re: Teretana

Post by Naslovnica »

mufa1 wrote: 05/11/2024 08:56 Izolat spada u kvalitetnije whey proteine iz razloga sto ima više grama proteina na 100gr, ali su obično i dosta skuplji.. sve ostalo je u "5 deka" kao i ostali proteini na tržištu, i uglavnom je individualno, nekom odgovaraju ovi ukusi, kako se rastvarajucu vodi, mlijeku itd..nekom ti isti ne pašu itd.. preporuka da kad neki protein uzimas prvi put, uzmi sto manju količinu, jer šta ćeš ako ti iz bilo kojeg razloga ne paše, a ti uzeo 5 kila jer je bila dobra ponuda :D
Lično mišljenje je da ti ne treba izolat, osim ako se ne pripremas za binu, pa moraš nagodit kalorije u nulu...
Tyke wrote: 09/11/2024 10:45
HVALA!

Image
Image
Image
post image
Izolatu se ne gleda u oci :mrgreen:
Hvala na odgovoru drugari.
Pitanje sam postavio ponukan čitanjem članaka u vezi proteina.
Niti su svi isti niti su ono što se reklamiraju da jesu.
Navodno, jedan od faktora je i cijena.
Sadržaj BCCA, prvenstveno leucina, kao i omjeri.
Sadržaj nepotrebnih aditiva kojima se stvara lažna slika i omjer korisnih tvari u proizvodu.
Recimo, gledalo sam Gymbeam ISO whey, spominju BCCA, ali ne reklamiraju. Jedva pronađem podatak: 6g BCAA na 100gr proizvoda. Onda pogledam ovaj za koji sam pitao...ima 3 puta više.
artur morgan

#16285 Re: Teretana

Post by artur morgan »

Tyke wrote: 09/11/2024 10:52 Nevjerovatno mi je citati da neko sa "dugogodisnjim" stazom i iskustvom u teretani se pita zasto nema napretka, a radi cca po 3 vjezbe sa po 3 radne serije za veliku misicnu skupinu sedmicno.
Ne moze i ne smije ti stalno fokus biti na max 6-10 ponavljanja.

Snaga bez jace "suplementacije" se moze nabiti, ali treba dosta vremena, ishrane i odricanja. Sve dok tijelo ne dodje do nekog optimalnog maksimuma gdje si prijudjen se pogurati ako zelis kvalitetniji napredak. A da ne procamo o samoj regeneraciji, jer napredni dizaci utega znaju koliko sami zglobovi trpe, heskavice, terive.
I tu ne mislim samo na snagu, nego i na izgradnju misica, vlakana, vaskularnost... sto je opet individualno i stvar licnih ciljeva i gledanja pred ogledalom.
Najvjerovatnije da se na mene odnosi. Nisam ja detaljno napisao svoj način treninga pa su neki zaključci pogrešni. Trebao sam napisati, da ne bi bilo nekih pretpostavki. Pa evo sad ću napisati trening za prsa od petka, to mi je uobičajeni trening za prsa, sad da ne pišem cijelu sedmicu jer je metodologija moga treniranja slična.

1. Zagrijavanje na kosoj klupi- 3 pripremne serije sa manjim opterećenjem i manjim brojem ponavljanja
2. Kosa klupa-3 radne serije sa 8-10 ponavljanja po seriji, plus 1 serija odmah nakon 3 sa manjim opterećenjem za dodatnu pumpu
3. Ravna klupa-3 radne serije sa 8-10 ponavljanja po seriji , plus 1 serija odmah nakon 3 sa manjim opterećenjem za dodatnu pumpu
4. Kontra kosi bench-3 radne serije sa 6-7 ponavljanja po seriji sa max opterećenjem
5. Mašina za prsa (sa tegovima) 3 radne serije sa 8-10 ponavljanja po seriji sa 75-80% opterećenja ( zbog već prisutnog umora )
6. Mašina za razvlačenje - 3 radne serije sa 8-10 ponavljnja po seriji puno opterećenje
7. Razvlačenje sa sajlama - 4 radne serije sa 8-10 ponavljanja po seriji sa 80% opterećenja
8. Par serija sklekova za dodatno pumpu
( sve oko 1 i 10 minuta treninga )
9. Triceps zagrijavanje-sajle 3 serije
10. Uski ravni bench za triceps-3 radne serije sa 8-10 ponavljnja po seriji, plus 1 za sa manjim opterećenje i većim brojem ponavljanja
11. Triceps neka od vjezbi sa sajlama-3 radne serije sa 8-10 ponavljanja, ponekad dodatna još jedna serija sa manjim opterećenjem i većim brojem ponavljanja
12. Triceps sa bučicama ili šipkom 3 radne serije sa 8-10 ponavljanja, sve sa max opterećem za taj broj ponavljanja
( oko 30 do 40 min )

Ukupno trening traje 1,30h do 1,45h

Triceps sam radio 2x sedmično.

Prošle sedmice, prsa su bila 2x s tim da je prvi bio manjeg obima od ovog drugoga, a ovaj drugi većeg obima jer sam prihvatio sugestiju da veće mišiće pogađam 2x sedmično. Isto je bilo i sa leđima. Mogao bi raditi i 2x punog obima, ali u tom slučaju morao bi nešto drugo zapostaviti npr. stomak a to ne bih.

Evo sad sam napisao jedan moj uobičajeni trening, pa ako ima nekih sugestija, primjedbi, savjeta napišite. Metodologija obima i inteziteta je slična i za treninge drugih mišića da ne pišem sad cijelu sedmicu.
Last edited by artur morgan on 11/11/2024 11:15, edited 1 time in total.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#16286 Re: Teretana

Post by W0rM »

Pitanje za ekipu.

Da li je iko trenirao po rutinama i preprukama batice Mike Mentzera, ako je, kako vam ide?
vaučer

#16287 Re: Teretana

Post by vaučer »

artur morgan wrote: 11/11/2024 11:05 Evo sad sam napisao jedan moj uobičajeni trening, pa ako ima nekih sugestija, primjedbi, savjeta napišite. Metodologija obima i inteziteta je slična i za treninge drugih mišića da ne pišem sad cijelu sedmicu.
Ej druže.
Mislim da te nismo baš ispravno razumijeli iz ranijih postova.

Ako ti je to chest-day mislim da si ipak dobrim dijelom u junk volume kategoriji. Isto mislim da ti u programu fali serija s višim brojem ponavljanja, 15-20 raspon, vježbe kao cable-crossover ili pec-dec mašina su idealne za to. Jednu ubaciš kao vježbu s kojom ćeš se zagrijati (izbaci to incline bench zagrijavanje), recimo pec-dec (chest fly) mašinu a drugu ubaciš kao 'finisher' vježbu za max-pump na kraju (izbaci te pump setove koje dodaješ). Ja bih pomakao pec-dec (fly) kao prvu vježbu. Radi dva seta x20, sporo, fokusirano i metodično. Zadrži malo na dnu ponavljanja da ti fino zapali prsa. Prvi set lakše, drugi set malo dodaj kilaže. Nakon tog si zagrijan, furaj dalje na incline i flat bench (izbaci pump setove jer ti za to služi zadnja vježba) a treću vježbu rotiraj jednu sedmicu decline bench ili tu mašinu - oboje je previše. Završi prsa s crossoverom ali dva high rep seta s manjom kilažom. Srezao si vjerojatno beskorisnih 6-7 setova, nešto vremena i imaš fokusiraniji trening od kojeg ćeš se bolje oporaviti prije narednog.

Tricepsi su ti već krepani do kraja prsa - nabiti im još 9-10 setova je po meni nepotrebno. Mislim da ih slobodno možeš srezati na 6 setova, dvije vježbe i da je sve u nekom 12-15 rasponu. Vjeruje da će te viši broj ponavljanja bolje zakucati nego kilavljenje i viši broj setova.
vaučer

#16288 Re: Teretana

Post by vaučer »

W0rM wrote: 11/11/2024 11:12 Pitanje za ekipu.

Da li je iko trenirao po rutinama i preprukama batice Mike Mentzera, ako je, kako vam ide?
Jel to onaj što preporuča da radiš malo ali sve do jaja? Nisam probao. Prirodni impuls mi je da radim puno i sve do jaja, ali se borim protiv tog jer sam se izubijao kao glupan i jer mi zglobovi i tetive ne prate ambicije. :D
W0rM

#16289 Re: Teretana

Post by W0rM »

vaučer wrote: 11/11/2024 11:35

Jel to onaj što preporuča da radiš malo ali sve do jaja? Nisam probao. Prirodni impuls mi je da radim puno i sve do jaja, ali se borim protiv tog jer sam se izubijao kao glupan i jer mi zglobovi i tetive ne prate ambicije. :D
To je taj... meni ritam odgovara, ne radim jednu seriju kao sto on preprucuje, obicno 2je... prva mi je hajmo reci -testna, da vidim odgovaraju li mi tezine.

Cemo da vidim aBd na sta ce izaci :)
vaučer

#16290 Re: Teretana

Post by vaučer »

Jel ta njegova filozofija samo utječe na rad unutar treninga ili i na broj treninga sedmično?
W0rM

#16291 Re: Teretana

Post by W0rM »

vaučer wrote: 11/11/2024 11:44 Jel ta njegova filozofija samo utječe na rad unutar treninga ili i na broj treninga sedmično?
i na jedno i na drugo... on zagovara sedmicno 3, max 4 treninga, pa sam ja to prilagodio dan treninga-dan odmora. Vjezba se radi do oktaza misica. Naravno ishrana je bitna, on preporucuje za gradnju misicne mase pored proteina i dosta ugljikohidrata (pogledati za sebe svakako kojih) jer misicu treba voda ("hidrat" iz onog ugljikohidrat). Postujuci njegovo al shvatajuci da ja nisam mrsav no debeo, smanjio sam tu kolicinu da bih mogao efektivno salo da gubim a da mi ne ide misic.

Tek sam poceo sa svime pa cemo vidjeti kakvi ce biti rezultati.
Last edited by W0rM on 11/11/2024 11:56, edited 1 time in total.
vaučer

#16292 Re: Teretana

Post by vaučer »

U svakom slučaju, probaj barem 6-8 sedmica propisno gurati program.
Inače stvarno ne možeš vidjeti ni procjeniti kako ti leži, kakav je utjecaj i to.

Sretno.
W0rM

#16293 Re: Teretana

Post by W0rM »

Hvala ^^
artur morgan

#16294 Re: Teretana

Post by artur morgan »

vaučer wrote: 11/11/2024 11:33
artur morgan wrote: 11/11/2024 11:05 Evo sad sam napisao jedan moj uobičajeni trening, pa ako ima nekih sugestija, primjedbi, savjeta napišite. Metodologija obima i inteziteta je slična i za treninge drugih mišića da ne pišem sad cijelu sedmicu.
Ej druže.

Ako ti je to chest-day mislim da si ipak dobrim dijelom u junk volume kategoriji. Isto mislim da ti u programu fali serija s višim brojem ponavljanja, 15-20 raspon, vježbe kao cable-crossover ili pec-dec mašina su idealne za to. Jednu ubaciš kao vježbu s kojom ćeš se zagrijati (izbaci to incline bench zagrijavanje), recimo pec-dec (chest fly) mašinu a drugu ubaciš kao 'finisher' vježbu za max-pump na kraju (izbaci te pump setove koje dodaješ). Ja bih pomakao pec-dec (fly) kao prvu vježbu. Radi dva seta x20, sporo, fokusirano i metodično. Zadrži malo na dnu ponavljanja da ti fino zapali prsa. Prvi set lakše, drugi set malo dodaj kilaže. Nakon tog si zagrijan, furaj dalje na incline i flat bench (izbaci pump setove jer ti za to služi zadnja vježba) a treću vježbu rotiraj jednu sedmicu decline bench ili tu mašinu - oboje je previše. Završi prsa s crossoverom ali dva high rep seta s manjom kilažom. Srezao si vjerojatno beskorisnih 6-7 setova, nešto vremena i imaš fokusiraniji trening od kojeg ćeš se bolje oporaviti prije narednog.

Tricepsi su ti već krepani do kraja prsa - nabiti im još 9-10 setova je po meni nepotrebno. Mislim da ih slobodno možeš srezati na 6 setova, dvije vježbe i da je sve u nekom 12-15 rasponu. Vjeruje da će te viši broj ponavljanja bolje zakucati nego kilavljenje i viši broj setova.
:thumbup: Trebao sam odmah sve napisati detaljno ali razumijemo se.
Probat cu ovaj tvoj program treninga raditi. I mene interesuje kakvi će rezultati biti sa smanjenjem broja setova i povećanjem broja ponavljanja, i ovom korekcijom vježbi za trening. Javit ću se nakon mjesec, dva, tad bi trebao imati neke prve signale kako ide.
vaučer

#16295 Re: Teretana

Post by vaučer »

Sretno. Sve je to dosta individualno i treba stalno tunirati i brusiti detalje. A nije loše ni tu i tamo namjerno izbaciti program iz ravnoteže i nešto zakucavati jače, dok par drugih grupa idu u 'hladni pogon'. Taj pristup koji sam ti napisao je slično kako je meni programiran glavni chest-day. Radim ih još jedan dan ali samo 6-8 setova, svi setovi prilično agresivno u 8-12 rasponu na incline benchu i press mašini.
Tyke

#16296 Re: Teretana

Post by Tyke »

vaučer wrote: 11/11/2024 11:33
Ej druže.

Da ovdje pridodam, istina nismo te u potpunosti razumili u prethodnim postovima.
Gledaj, po meni i mom znanju i nacinu treniranja ovo sto si nabrojao si bas oduzio na 1h i 45min, previse vremena na nabrojane vjezbe i sezove.
Previse gubis sto vremena, sto snage i energije na te setove zagrijavanja. Nemas se ti sta zagrijavati na toliko setova. Istegni se fino, malo zagrij, odradi jednu-dvije neradne serije i gas. Zagrijan si na tavnom benchu pa nemas sta u narednoj vjezbi (incline) opet raditi 3 neradna seta. Ustvari ne trba ti ni jedan, nego krenem odmah s optimalnom tezinom na 10-12 ponavljanja i ides prema gore s kilazom u narednim serijama.
Ako ti je ovo drugi trening prsa u sedmici, bas me zanima kakav ti je bio prvi trening? Ali cemu sve po 3 seta? Izderi neku vjezbu sa 4 dobra seta, imaj u rezervi 2-3 ponavljanja i na kraju drop set poderes, ali ne trebas raditi drop set na skoro svakoj vjezbi.

Dalje, ako dijelis npr. prsa na 2x sedmicno onda napravi fin split sedmicno, da ti 1x bude uz 2-3 vjezbe prsa i 1x prednje rame + list ili zadnja loza + triceps 2x. Ovo sam onako povrsno ti napisao kao primjer, jer imas dosta kombinacija, da poderes npr. 4 vjezbe ledja, jednu tadnje rame, 1-2 zadnja loza i bice 2 vjezbe sa po 3 serije. Sto je opet onako primjer iz glave nabrzinu.

sSjednes odvojis vremena ili platis nekome i vidis gdje šljakas sa tijelom, gdje si slabiji i na sta ti treba biti fokus (jesu li to slabija prsa, manji obim ruku, kvadovi ili sta vec) pa onda na osnovu toga pravis split na neko vrijeme i rokas. Nema stednje, nema previse rezerve u serijama i nema velikih pauza i tipkanja telefona. Neka zamora, neka visokog pulsa, tako to ide druze.
Hendrix

#16297 Re: Teretana

Post by Hendrix »

To ti je i Dorian Yates radio. Zajebano je pravo ako nemas nekog da te pripazi i pogura kad dodjes to tacke sloma. Jer oni prakticiraju do failure, to je vrlo nezgodno ako sam treniras. Na masinama se moze ali mislim da vecina ljudi to ne radi kako je Mentzer radio. To je ono jedan set ali do zadnjeg atoma snage.

Mozda bolja opcija za ljude koji nisu na drogama teskim je reverse pyramid. Prvi set je zestok ali opet ne do totalnog failure, 2 i 3 set idu s manjom tezinom. Ja ovo radim vec 2 mjeseca i lezi mi bas.

https://leangains.com/reverse-pyramid-training-guide/
vaučer

#16298 Re: Teretana

Post by vaučer »

Ja ovisno o vježbama i u kakvom sam stanju s tim mišićima idem ili tako (najteži prvo pa nekoliko mid setova) ili idem niža težina ali high rep prvo, pa high rep srednja težina i na kraju zakucavanje s teškim mid rep setom. Ali gledam balansirati i između vježbi. Danas recimo imam prsa na rasporedu, nema šanse odraditi pet vježbi a da svaka ide na zakucavanje, dakle neke vježbe i sve setove unutar te vježbe, u osnovi tretiram kao zalet za drugu vježbu. Obično mogu dvije ili max tri od pet vježbi ići baš jako.

Treba slušati tijelo, lako je na papiru zacrtati šta bi ti napravio, ali nije svaki dan isti. Prilagodi se. Ponekad uđem u teretanu kao bjesan bik i mogu sve ići brutalno jako, nekad bolje ni ne pokušavati jer bih se ili ozljedio ili ostao zakucan ispod tegova.
Samprotivsviju

#16299 Re: Teretana

Post by Samprotivsviju »

HVALA!

Image
Image
Image
post image
Meni nisu jasne ovi brendovi sto su nikli prije neke 2 3 godine ko gljive poslje kise...jbte sjecam se prije 10 godina imao si ON, MuscleTech, BioTech, Weider, Animal itd..ono poznati brendovi sa godinama i godinama tradicije...danas nekakvi Asgardi, Tesle, Hame pipici...evo i ovaj 5 Star...ukucas u google izbaci vecinski nase prodavnice...ne znam nisu mi nikad uljevali povjerenje ti novi
Plavo-bijeli

#16300 Re: Teretana

Post by Plavo-bijeli »

HVALA!

Image
Image
Image
post image
Nije idealno, mada na prvu se cini sve super jelde... malo raje zna prepoznati da je mozda bolje potraziti neki drugi protein pod uslovom da ovaj nije bas na nekom velikom popustu.

Prednosti su taj sto ima i isolata, problem je sto je dodan u njega i koncentrat a tako ti sastave to kako je napisano da moze biti 5% isolata i 95% koncentrata i ti mislis uzimas samo izolat...Fakticki sve marketinski trikovi kojim se koriste da ustede novac a moze im se i raja cesto to ne primjeti.

Drugi problem jeste taj sto se u sastavu nalaze sinteticke aminokiseline tj nisu one "prirodno prisutne" nego su ih dodali, a dodaju ih zato sto su dosta jeftinije od proteina i laziraju ukupnu količinu proteina.

Znači te dodane aminokiseline se deklarišu kao proteini ali one nisu komplketni proteini, pa fakticki dobijas manje vrijedan proizvod.

Znači mozda imas na 100g - 50 grama proteina i 30 grama sintetickih aminokiselina, ali oni ti stave to da je kao 80grama proteina i ti kontas ekstra!
Post Reply