Irak
- rajv0sa
#16276 Re: Irak
Ma daj kakav je to bejzik humor, nemoj postat ko nadprosječno inteligneni francuzić. Dobar si momak možeš ti to bolje 
-
karakters
#16277 Re: Irak
Ako u tu svrhu za mene proučiš jednu nesektašku dovu, možda se i popravim.rajv0sa wrote:Ma daj kakav je to bejzik humor, nemoj postat ko nadprosječno inteligneni francuzić. Dobar si momak možeš ti to bolje
- rajv0sa
#16278 Re: Irak
Biće inšallah jedna, onako polu-sekularnog tipa.karakters wrote:Ako u tu svrhu za mene proučiš jednu nesektašku dovu, možda se i popravim.rajv0sa wrote:Ma daj kakav je to bejzik humor, nemoj postat ko nadprosječno inteligneni francuzić. Dobar si momak možeš ti to bolje
- Challenger__
#16279 Re: Irak
Neko danas pita "šta veli Bibi?".

ODMAH reaguje Zio-Wahhabi ISIL proksi. Ako su istinite informacije pominje se od nekoliko stotina do 3.000 ISIL likova, u Blitz-Kriegu zapadno od Kirkuka.

#KIRKUK: Areas seized by #ISIS during blitz offensive in western #Kirkuk so far
ODMAH reaguje Zio-Wahhabi ISIL proksi. Ako su istinite informacije pominje se od nekoliko stotina do 3.000 ISIL likova, u Blitz-Kriegu zapadno od Kirkuka.
According to Kurdish sources 2000-3000 #ISIS fighters are cutrently involved in the #ISIS #Kirkuk offensive
-
sarajevoxxxx
#16280 Re: Irak
- Navodno počela operacija oslobađanja Kirkuka. Pešmerge izdale saopćenje u kojem su navele da će iračka vlada skupo platiti zauzimanje grada.
- Pro-šiitski aktivisti tvrde kako su Pešmerge oslobodile 2000 Isilovaca prilikom bježanja iz Kirkuka.
- Pro-šiitski aktivisti tvrde kako su Pešmerge oslobodile 2000 Isilovaca prilikom bježanja iz Kirkuka.
- Challenger__
#16281 Re: Irak
Izvori su pro-bagdadski, odnosno naklonjeni su vladi u Bagdadu, a ova akcija sjeverozapadno od Kirkuka je navodno akcija upravo tih puštenih ISIL-ovaca.sarajevoxxxx wrote:- Pro-šiitski aktivisti tvrde kako su Pešmerge oslobodile 2000 Isilovaca prilikom bježanja iz Kirkuka.
-
sarajevoxxxx
#16282 Re: Irak
insomnia78 wrote:Tekfirom ga
- Challenger__
#16283 Re: Irak
Teške optužbe na račun Barzanija i ekipe:
Ranj Talabany: KDP has armed 2,500 ISIS detainees, dressed in peshmerga clothes, who have just launched multi pronged attack on ISF in Dibz.
- General War
#16285 Re: Irak
Nemam pojma jel ovo od danas...al izgleda da nije namontirano....
Last edited by General War on 17/10/2017 01:14, edited 1 time in total.
- Challenger__
#16286 Re: Irak
Današnja akcija iračke vlade je strahoviti udarac ideji podjele Iraka. Nad ovom zemljom, nadvila se nada.

U rušenje Iraka i Sirije, regionalni i globalni akteri uložili su decenije. Ovakva podlost (sa ISIL-om) je bila očekivana. Vidjećemo odgovor Iračana.

U rušenje Iraka i Sirije, regionalni i globalni akteri uložili su decenije. Ovakva podlost (sa ISIL-om) je bila očekivana. Vidjećemo odgovor Iračana.
- Challenger__
#16287 Re: Irak
General War wrote:
Nemam pojma jel ovo od danas...al izgleda da nije namontirano....
Published on Feb 16, 2017
-
sarajevoxxxx
#16288 Re: Irak
Počele borbe između Pešmergi i iračke vojske u kvartu Rahimo u Kirkuku.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 2090024805
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 2090024805
-
sarajevoxxxx
#16289 Re: Irak
Navodno Pešmerge se povlače iz Sindžara, Bašike, Domenza...
- salik79
#16290 Re: Irak
Challenger__ wrote:Teške optužbe na račun Barzanija i ekipe:
Ranj Talabany: KDP has armed 2,500 ISIS detainees, dressed in peshmerga clothes, who have just launched multi pronged attack on ISF in Dibz.

dzaba im, bice zgazeni

- muhafuca
#16291 Re: Irak
Najlakse je tudje djeliti.pasha078 wrote:Posto se nesto desilo kikiju i nema ga vise, ja cu preuzeti.
Glavni rezultat ove akcije ce biti upravo ono sto iraq pokusava da sprijeci: neovisnost kurdistana. Iraq je u svakom slucaju vjestacka tvorevina kolonijalnih sila tako da ne vidim zasto forumasi insistiraju na ocuvanje kad ni sami iracani ne zele da zive skupa.
A drugo preuranili ste sa euforijom, sumnjam da iraq ima snage da zauzme cijeli kurdistan bez otvorene podrske irana sto bi trumpu bilo casus belli.
Lijepo neka sjednu za sto, dogovore granice: podijelitu i siriju i irak na 3 drzave: kurdistan, sunitsku drzavu i sijitsku drzavu i mirna Bosna. Trebalo je tako jos 1918!
Sta je to sveto u ovim granicama?? Pa Mosul otisao iraqu jer se tako francuzi i englezi dogovorili.
- ioannes
#16292 Re: Irak
veze ti blage nemaš šta znači geopolitika i kako se sprovodi..... "ustav je irelevantan"
- ioannes
#16293 Re: Irak
što više diskutiraš o nečemu o čemu nemaš pojma, to se više uvaljuješ u *ovna
da citiram jednog forumskog analitičara "ustav je irelevantan"
da citiram jednog forumskog analitičara "ustav je irelevantan"
- ioannes
#16294 Re: Irak
ja mislim da je i ruski ustav irelevantan....imaš pravo
- ovo_malo_duse
#16295 Re: Irak
Sta je sa Kikijem. Hercika ga spucala.pasha078 wrote:Posto se nesto desilo kikiju i nema ga vise, ja cu preuzeti
170 listova onanisanja nad pesmengama i onda 17 minuta hladan tus.Nemoze sebi da dodze. Heh
Nedaj se Kiki, sve ce to Kurdi pozlatit.
A fakt mi zao onog naroda. Svako dvije godine neko mora bjezat.
- salik79
#16296 Re: Irak
Veze to nema sa sija-sunija odnosima, nego sa borbom za vlast i teritoriju dva carstva. Istovremeno si imao i ustanke i borbu za vlast unutar sunita u osmanskom carstvu, onda ubijanje najblizih clanova porodice, kao posljedice zelje za vlasti, itd, itd...Uglavnom ti "sija-suni"sukobi, odnosno borba za teritorij dva carstva, su definitivno zavrsili 1639. godine, a kada su zavrsili "suni-suni" sukobi?! I kako su zavrsili (Arabija)?! Hajmo dalje, ako cemo tako gledati, Njemci su se krvili (borba za teritoriju) izmedju sebe haman do kraja 19. stoljeca, haman punih 350 godina nakon potpunog zavrsetka sukoba na relaciji "suni-sija", odnosno dva carstva Osmanskog i Safavidskog. I zamisli sada neko dodje sa tvrdnjom da Njemacku treba rasturiti jer su oduvijek i do prije 150 godina vazda podijeljeni bili?! Mislim da uocavas besmisao svoje tvrdnje. Namjerno se potencira taj razdor - divida et impera. Postavljao sam one videopriloge sa sunijskom ulemom Iraka, koja upravo o tome govori, tvrdeci da je to vrsta specijalnog rata (od medija, pa nadalje) koja se vodi protiv muslimana Iraka.pasha078 wrote:Ja ih vala ne dijelim, dijele se sami. Oduvijek su podijeljeni bili.
Pa jos od otomanskog vakta sije i suniti se ubijaju......
a pardon, amerika i izrael zavadili
-
sumirprimus
#16297 Re: Irak
Auuuu sta je ovo svi na kikija??
Kiki brate kad ti svi nogu poturaju ja cu ti ruku pruzit.
Podrska slobodarskom narodu kurdistana u borbi protiv mrskih stranih sektaskih okupatora.
Ide sad neovisnost 1/1.. U ranije dogovorenim granicama
Kiki brate kad ti svi nogu poturaju ja cu ti ruku pruzit.
Podrska slobodarskom narodu kurdistana u borbi protiv mrskih stranih sektaskih okupatora.
Ide sad neovisnost 1/1.. U ranije dogovorenim granicama
- salik79
#16298 Re: Irak
Ocito si neupucen u materiju, a postavljas se ignorantski. Nakon 1639. je okoncan posljednji osmanlijsko-safavidski sukob. (Tacka)pasha078 wrote:Trajalo je to duze, do u 18 vijek mozda cak do refermi. Jeste bila borba dva carstva ali sa ideoloskom primjesmo sunitsko sijitskog sukoba. Sultani su jako dugo vodili tu ‘pravovjernu’ borbu sijite su manje tolerisali od krscana te je sve to ostavilo traga.salik79 wrote:Veze to nema sa sija-sunija odnosima, nego sa borbom za vlast i teritoriju dva carstva. Istovremeno si imao i ustanke i borbu za vlast unutar sunita u osmanskom carstvu, onda ubijanje najblizih clanova porodice, kao posljedice zelje za vlasti, itd, itd...Uglavnom ti "sija-suni"sukobi, odnosno borba za teritorij dva carstva, su definitivno zavrsili 1639. godine, a kada su zavrsili "suni-suni" sukobi?! I kako su zavrsili (Arabija)?! Hajmo dalje, ako cemo tako gledati, Njemci su se krvili (borba za teritoriju) izmedju sebe haman do kraja 19. stoljeca, haman punih 350 godina nakon potpunog zavrsetka sukoba na relaciji "suni-sija", odnosno dva carstva Osmanskog i Safavidskog. I zamisli sada neko dodje sa tvrdnjom da Njemacku treba rasturiti jer su oduvijek i do prije 150 godina vazda podijeljeni bili?! Mislim da uocavas besmisao svoje tvrdnje. Namjerno se potencira taj razdor - divida et impera. Postavljao sam one videopriloge sa sunijskom ulemom Iraka, koja upravo o tome govori, tvrdeci da je to vrsta specijalnog rata (od medija, pa nadalje) koja se vodi protiv muslimana Iraka.pasha078 wrote:Ja ih vala ne dijelim, dijele se sami. Oduvijek su podijeljeni bili.
Pa jos od otomanskog vakta sije i suniti se ubijaju......
a pardon, amerika i izrael zavadili
No nema veze kako god da je istorija, niko se nije pitao kad su pravili irak i siriju izuzev engleza i francuza. Nije bilo referenduma kao po europi nakon ww1 da se vidi ko zeli u koju drzavu. Zar im ne bi trebalo dati pravo da odluce sami?
Fino zvuci jednistven irak al nece kurdi a nece ni suniti u sijitsko dominantni irak. Stash sad, pravit etnicko cisnjenje? Najbolje svakom njegova drzava i da se ne ubijaju.
Evo, Boga ti, izdvoji vremena i pogledaj ovaj prilog do kraja (izuzetno informativan i edukativan):
A to je sve na fonu ove konferencije sunijske uleme Iraka, nakon cega je uslijedio potpuni zaokret Al-Azhara i ciscenje te institucije od metastaza vehabitsko-tekfirske ideologije:
-
karakters
#16299 Re: Irak
Ode Sindzar. Ova akcija ISF-a je Kurde unazadila barem 3 godine. 
Zanimljivo je vidjeti sta Kurdi dobijaju iz ovog dogovora. Nezavisnost ili samo dizanje sankcija kojim su ih komsije hermeticki zatvorili.
Zanimljivo je vidjeti sta Kurdi dobijaju iz ovog dogovora. Nezavisnost ili samo dizanje sankcija kojim su ih komsije hermeticki zatvorili.
- salik79
#16300 Re: Irak
Challenger__ wrote:Današnja akcija iračke vlade je strahoviti udarac ideji podjele Iraka. Nad ovom zemljom, nadvila se nada.