Ramazan, opet ;)
-
m_l
#16251 Re: Ramazan, opet ;)
"Allah uistinu ne zaboravlja dobro koje činiš niti dobro koje si drugima učinio niti bol koju si im olakšao. Niti će zaboraviti oko koje je gotovo zaplakalo, a ti si ga razveselio. Živi život na ovom principu: 'Budi dobar, pa makar ti se dobrim ne uzvratilo', ne zbog ljudi već zbog Allaha zato što Allah voli dobročinitelje." Ibn-Kajjim
-
julisiz es grant
#16252 Re: Ramazan, opet ;)
skupljac_zeljeza wrote:Bio vruć ramazanski dan i pitali jednog učenjaka kako može postiti po takvoj vrućini, a on odgovori: "Bojim se Dana vrućeg od ovog."
-
edindinn
#16253 Re: Ramazan, opet ;)
julisiz es grant wrote:skupljac_zeljeza wrote:Bio vruć ramazanski dan i pitali jednog učenjaka kako može postiti po takvoj vrućini, a on odgovori: "Bojim se Dana vrućeg od ovog."![]()
- arzuhal
#16254 Re: Ramazan, opet ;)
U onoj predaji koju pročitah u ibn Hadžerovom Munebbihatu, ako se dobro sjećam, hazreti Alija je rekao kako, od tri stvari, voli ljetni post.
- skupljac_zeljeza
#16255 Re: Ramazan, opet ;)
Poslanik Muhammed, alejhisselam, nas je podučio:
„Vaš Gospodar je Velikodušan i Stidljiv. Ako Mu se rob obrati tražeći Mu nešto, stidi se da ih vrati prazne.“ (Ahmed)
„Vaš Gospodar je Velikodušan i Stidljiv. Ako Mu se rob obrati tražeći Mu nešto, stidi se da ih vrati prazne.“ (Ahmed)
- ExNihilo
#16257 Re: Ramazan, opet ;)
Zar dole ima drugačiji.arzuhal wrote:U onoj predaji koju pročitah u ibn Hadžerovom Munebbihatu, ako se dobro sjećam, hazreti Alija je rekao kako, od tri stvari, voli ljetni post.
-
edindinn
#16258 Re: Ramazan, opet ;)
skupljac_zeljeza wrote: Poslanik Muhammed, alejhisselam, nas je podučio:
..... jos malo pa Sehur
- skupljac_zeljeza
#16259 Re: Ramazan, opet ;)
I bi i sehuredindinn wrote:
..... jos malo pa Sehur
- Snake Eyes
#16260 Re: Ramazan, opet ;)
I oni imaju kalendarsku zimu, posti se kraće nego ljeti.ExNihilo wrote:Zar dole ima drugačiji.arzuhal wrote:U onoj predaji koju pročitah u ibn Hadžerovom Munebbihatu, ako se dobro sjećam, hazreti Alija je rekao kako, od tri stvari, voli ljetni post.
-
edindinn
#16261 Re: Ramazan, opet ;)
skupljac_zeljeza wrote:
I bi i sehur, ovog ramazana više nećemo ustajati utorkom i srijdom na sehur.
... cekamo iduci ramazan
- Ultravox
#16262 Re: Ramazan, opet ;)
da mi danas dočekamo iftaredindinn wrote:... cekamo iduci ramazanskupljac_zeljeza wrote: I bi i sehur, ovog ramazana više nećemo ustajati utorkom i srijdom na sehur.
- ExNihilo
#16263 Re: Ramazan, opet ;)
Ma nije moguće.Snake Eyes wrote:I oni imaju kalendarsku zimu, posti se kraće nego ljeti.ExNihilo wrote:Zar dole ima drugačiji.arzuhal wrote:U onoj predaji koju pročitah u ibn Hadžerovom Munebbihatu, ako se dobro sjećam, hazreti Alija je rekao kako, od tri stvari, voli ljetni post.
- Snake Eyes
#16264 Re: Ramazan, opet ;)
Ne znam da li ikada misliš što kažeš ili su ti sarkazam i cinizam tvoji temelji? Ozbiljno sam odgovorio na tvoj komentar jer dužina posta a i temperature im se razlikuju tokom godine tako da im dole nije uvijek ljetnji ramazan.ExNihilo wrote:Ma nije moguće.Snake Eyes wrote:I oni imaju kalendarsku zimu, posti se kraće nego ljeti.ExNihilo wrote:
Zar dole ima drugačiji.
Arogancija je jedna odvratna osobina.
- ExNihilo
#16265 Re: Ramazan, opet ;)
Tvoj odgovor je na nivou konstatacije da je nebo plavo, što će reći glup je, a sarkazam je odbrambeni mehanizam na glupost. To iz razloga što na svakom pedlju ove planete, uključujući Antartik i Saharu, postoje kalendarska zima i ljeto, pa je isticanje te činjenice - bespotrebno, banalno i glupo.Snake Eyes wrote:Ne znam da li ikada misliš što kažeš ili su ti sarkazam i cinizam tvoji temelji? Ozbiljno sam odgovorio na tvoj komentar jer dužina posta a i temperature im se razlikuju tokom godine tako da im dole nije uvijek ljetnji ramazan.ExNihilo wrote:Ma nije moguće.Snake Eyes wrote:
I oni imaju kalendarsku zimu, posti se kraće nego ljeti.
Naravno da se moje pitanje, koje je, usput rečeno, bilo retoričko, nije odnosilo na postojanje kalendarskog ljeta već na činjenicu da im je prosječna temperatura tokom cijele godine - 32 stepena celzijusa, te da su se takve temperature znale bilježiti i u januaru i decembru, pa je razgraničivanje ljetnog i zimskog posta, na način koji to postoji kod nas, neadekvatan. Njihov post prate vrućine u svako doba godine.
Sad smiri, nije lijepo vidjeti nervoznog postača. Ili možda imaš ciklus?
- aditon
#16266 Re: Ramazan, opet ;)
Evo Ramazan na izmaku i ove godine. Nadam se da su postači bili u ibadetu i saburu te da su bez problema ispostili i ovaj Ramazn. Sada, kako izmiču i posljednji dana ovog svetog mjeseca, postavlja se logično pitanje....gdje za Barjam. Gdje ko nastupa, da li otići na neki party ili na cajke? Neka potoci alkohola i droge poteku ulicama našim...do sljedećeg Ramazana.
-
edindinn
#16267 Re: Ramazan, opet ;)
Ultravox wrote:da mi danas dočekamo iftaredindinn wrote:... cekamo iduci ramazanskupljac_zeljeza wrote: I bi i sehur, ovog ramazana više nećemo ustajati utorkom i srijdom na sehur.
![]()
..... insAllah eto ga, samo sto nije
-
El_comadante
#16268 Re: Ramazan, opet ;)
hvala Allahu bez obzira na vručinu odlično sve ovo ide uopšte nije teško kao što čovjek nekada misli i razmišlja "kako ču ljeti?"
- Snake Eyes
#16269 Re: Ramazan, opet ;)
Nekada sam pročitao predaju u kojoj Poslanik a.s. govori: Zaista je post zimi lahak plijen, što znači da je Poslanik a.s. pravio razliku a tu ima i ovo što je @arzuhal spomenuo da je Alija r.a. volio ljetnji post što znači da je i on pravio razliku tako da ne znam kako je to kod njih dole uvijek ljetnji ramazan.ExNihilo wrote:Tvoj odgovor je na nivou konstatacije da je nebo plavo, što će reći glup je, a sarkazam je odbrambeni mehanizam na glupost. To iz razloga što na svakom pedlju ove planete, uključujući Antartik i Saharu, postoje kalendarska zima i ljeto, pa je isticanje te činjenice - bespotrebno, banalno i glupo.Snake Eyes wrote:Ne znam da li ikada misliš što kažeš ili su ti sarkazam i cinizam tvoji temelji? Ozbiljno sam odgovorio na tvoj komentar jer dužina posta a i temperature im se razlikuju tokom godine tako da im dole nije uvijek ljetnji ramazan.ExNihilo wrote:
Ma nije moguće.
Naravno da se moje pitanje, koje je, usput rečeno, bilo retoričko, nije odnosilo na postojanje kalendarskog ljeta već na činjenicu da im je prosječna temperatura tokom cijele godine - 32 stepena celzijusa, te da su se takve temperature znale bilježiti i u januaru i decembru, pa je razgraničivanje ljetnog i zimskog posta, na način koji to postoji kod nas, neadekvatan. Njihov post prate vrućine u svako doba godine.
Sad smiri, nije lijepo vidjeti nervoznog postača. Ili možda imaš ciklus?
Najviša prosječna njihova temperatura je u julu i to 43 stepena, najniža prosječna julska temperatura je 27 stepeni dok je recimo najviša prosječna januarska temperatura 19 stepeni, prosječna najniža 10 stepeni dok je najniža rekordna -1.
Mislim da se post na 19 stepeni razlikuje u odnosu na post na 43 stepena.
Čini mi se da se ti i ja identificiramo kao muslimani ovdje na forumu pa bih nam sukladno tome preporučio budući da imamo još tri neparne noći ramazana molimo Allaha dž.š. da nas izliječi od oholosti i arogancije koju eventualno imamo jer Allah neće kazniti muslimana što je glup, dapače
-
edindinn
#16270 Re: Ramazan, opet ;)
aditon wrote: Evo Ramazan na izmaku i ove godine. Nadam se da su postači bili u ibadetu i saburu te da su bez problema ispostili i ovaj Ramazn. Sada, kako izmiču i posljednji dana ovog svetog mjeseca, postavlja se logično pitanje....gdje za Barjam. Gdje ko nastupa, da li otići na neki party ili na cajke? Neka potoci alkohola i droge poteku ulicama našim...do sljedećeg Ramazana.
Gdje ces ti za Bajram, sta ces piti i koju ces drogu uzet na ulicama nasim.....
- aditon
#16271 Re: Ramazan, opet ;)
edindinn wrote:aditon wrote: Evo Ramazan na izmaku i ove godine. Nadam se da su postači bili u ibadetu i saburu te da su bez problema ispostili i ovaj Ramazn. Sada, kako izmiču i posljednji dana ovog svetog mjeseca, postavlja se logično pitanje....gdje za Barjam. Gdje ko nastupa, da li otići na neki party ili na cajke? Neka potoci alkohola i droge poteku ulicama našim...do sljedećeg Ramazana.
Gdje ces ti za Bajram, sta ces piti i koju ces drogu uzet na ulicama nasim.....
-
edindinn
#16272 Re: Ramazan, opet ;)
aditon wrote:edindinn wrote:aditon wrote: Evo Ramazan na izmaku i ove godine. Nadam se da su postači bili u ibadetu i saburu te da su bez problema ispostili i ovaj Ramazn. Sada, kako izmiču i posljednji dana ovog svetog mjeseca, postavlja se logično pitanje....gdje za Barjam. Gdje ko nastupa, da li otići na neki party ili na cajke? Neka potoci alkohola i droge poteku ulicama našim...do sljedećeg Ramazana.
Gdje ces ti za Bajram, sta ces piti i koju ces drogu uzet na ulicama nasim.....![]()
..... to ti je svejedno gdje ces se odvalit
- aditon
#16273 Re: Ramazan, opet ;)
svejedno gdje, bitno je s kim, zar ne? Bujrum i ti, ako nemaš s kim.edindinn wrote:..... to ti je svejedno gdje ces se odvalit
-
edindinn
#16274 Re: Ramazan, opet ;)
aditon wrote:svejedno gdje, bitno je s kim, zar ne? Bujrum i ti, ako nemaš s kim.edindinn wrote:..... to ti je svejedno gdje ces se odvalit
... ne uklapas mi se ni sekunde u moje Bajramske dane
- aditon
#16275 Re: Ramazan, opet ;)
Sreća moja, smorio bi meedindinn wrote:aditon wrote:svejedno gdje, bitno je s kim, zar ne? Bujrum i ti, ako nemaš s kim.edindinn wrote:..... to ti je svejedno gdje ces se odvalit
... ne uklapas mi se ni sekunde u moje Bajramske dane