Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
madner

#16251 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Nema tu nista mitsko, SDA je uspjesno izvela manervar zvani opozicija iz vladinih pozicija. Uzmes im mehanizme vladanja, pokupis pozicije i dobijes poene kao da si bio izvan vlade.

Za ovaj ciklus im treba nova SBiH, koja ce biti protiv kompromisa sa HDZom, dok ce oni pristat na razne Prudove. Tako ce zadrzati kredit kod MZ, te diskredirati DF kod njihovih glasaca.
Nije mi ovdje nešto logično, ako bi SDA pristajao na kompromise sa HDZ-om, a DF odbijao, zašto bi DF gubio kod svojih birača ?
Pa SDP je izbore 2010 dobio na antiprudovskoj ili možda je čak bolje reći antitihićevskoj retorici, zašto bi sada bilo drugačije?
Zato sto i Haris nije profitirao od Pruda. Ako udjes u vladajucu koaliciju, gdje nisi u stanju da rjesis SF, gubis kredibilitet da znas i umijes ostvariti sto obecavas.

Shodno tome, nije losa Komsiceva ideja da zakoni budu preduslov za koaliciju. Ne vjerujem da ce uspjet i da ce usvojiti kljucne izmjene prije nego sto ih uvuku u blato koalicije, ali ispravno razmislja.
palermo

#16252 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote: Zato sto i Haris nije profitirao od Pruda. Ako udjes u vladajucu koaliciju, gdje nisi u stanju da rjesis SF, gubis kredibilitet da znas i umijes ostvariti sto obecavas.

Shodno tome, nije losa Komsiceva ideja da zakoni budu preduslov za koaliciju. Ne vjerujem da ce uspjet i da ce usvojiti kljucne izmjene prije nego sto ih uvuku u blato koalicije, ali ispravno razmislja.
I Haris i SDP su gubili kredibilitet zato što su odstupali od principa koje su zagovarali ( Haris reforma policije, SDP sve ono budalesanje Zlajino). Naprosto glasačka misao je bila, evo ih isti su kao i ovi....

Mi doduše još uvijek ne znamo, šta su to principi DF-a, to može biti prednost a može biti i mana. Kako god, DF ako misli biti ozbiljna stranka morat će donositi teške odluke.....kadlitadli, nisam baš siguran da će na valu oportunizma (a čini mi se da ovdje postoji ta tendencija) moći dugo ploviti.
clanstranke

#16253 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by clanstranke »

Predlažem da se tema o SDP-u i DF-u objedine. Svi sa ove prve teme došli na ovu drugu. :skoljka:
madner

#16254 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote: Zato sto i Haris nije profitirao od Pruda. Ako udjes u vladajucu koaliciju, gdje nisi u stanju da rjesis SF, gubis kredibilitet da znas i umijes ostvariti sto obecavas.

I Haris i SDP su gubili kredibilitet zato što su odstupali od principa koje su zagovarali ( Haris reforma policije, SDP sve ono budalesanje Zlajino). Naprosto glasačka misao je bila, evo ih isti su kao i ovi....

Mi doduše još uvijek ne znamo, šta su to principi DF-a, to može biti prednost a može biti i mana. Kako god, DF ako misli biti ozbiljna stranka morat će donositi teške odluke.....kadlitadli, nisam baš siguran da će na valu oportunizma (a čini mi se da ovdje postoji ta tendencija) moći dugo ploviti.
Od kojih principa je Haris odstupio i kako je nagradjen sto nije ucestvovao u Prudu?

Znamo sta su principi, ne znamo da li su im principi vazniji od fotelja. Saznat cemo uskoro.
palermo

#16255 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:
Od kojih principa je Haris odstupio i kako je nagradjen sto nije ucestvovao u Prudu?

Znamo sta su principi, ne znamo da li su im principi vazniji od fotelja. Saznat cemo uskoro.
Pa Haris je čovjek koji je prihvatio reformu policije po diktatu SNSD-a (barem je tako prezentirano, a on to nikad nije uspio demantovati). Usput, predsjedničke izbore 2010 Haris je izgubio samo zahvaljujući Komšiću.
Prud je SDA platio izborima 2010 godine.

Haj možda nije dobra riječ principi, ali koji su stavovi DF-a, o SF pitanju, o izbornim jedinicama, o ustavnoj reformi........

Mislim da je ovdje na forumu previše strančarenja i uskostranačkog gledanja a ja stvarno nisam uvjeren da je to dobar put.
Čak i ako ćemo taktički gledati, mislim da bi bilo bolje ući u koaliciju i onda ako bude potrebno zbog principjelnih stavova izaći iz nje, nego se odmah etablirati kao neko ko ne prihvaća odgovornost.

Al kao što ovdje mnogi kažu, ja nisam glasao za DF, pa vjerovatno nisam ni pozvan da ovdje pametujem.
madner

#16256 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Pogledaj sta je Suljagic rekao ko je prihvatljiv iz SDPa, DF je gotovo 100% gradjanska opcija.
palermo

#16257 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:Pogledaj sta je Suljagic rekao ko je prihvatljiv iz SDPa, DF je gotovo 100% gradjanska opcija.
Ne bilo ti zapovjeđeno, u par crtica šta je rekao, nemam vremena za traženje
Chavez Presidente

#16258 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Chavez Presidente »

palermo wrote:
madner wrote:

Pa Haris je čovjek koji je prihvatio reformu policije po diktatu SNSD-a (barem je tako prezentirano, a on to nikad nije uspio demantovati). Usput, predsjedničke izbore 2010 Haris je izgubio samo zahvaljujući Komšiću.

Haj možda nije dobra riječ principi, ali koji su stavovi DF-a, o SF pitanju, o izbornim jedinicama, o ustavnoj reformi........

Mislim da je ovdje na forumu previše strančarenja i uskostranačkog gledanja a ja stvarno nisam uvjeren da je to dobar put.
Čak i ako ćemo taktički gledati, mislim da bi bilo bolje ući u koaliciju i onda ako bude potrebno zbog principjelnih stavova izaći iz nje, nego se odmah etablirati kao neko ko ne prihvaća odgovornost.

Al kao što ovdje mnogi kažu, ja nisam glasao za DF, pa vjerovatno nisam ni pozvan da ovdje pametujem.
U ovom razgovoru sa ZK bi mogao naci odgovore na tvoja pitanja:

I na jos linkovima:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/preporuk ... /130515074

http://ustavnareformafbih.blogspot.com/
madner

#16259 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Pogledaj sta je Suljagic rekao ko je prihvatljiv iz SDPa, DF je gotovo 100% gradjanska opcija.
Ne bilo ti zapovjeđeno, u par crtica šta je rekao, nemam vremena za traženje
Kljucna recenica o ujedinjenu sa SDPom:
ne možemo i nećemo razgovarati s dvije skupine ljudi: jedni su oni koji su potpisivali i podržavali sporazum Lagumdžija - Čović o različitoj vrijednosti glasa, a druga su oni koji su umiješani u kriminal i korupciju, o čemu sam također siguran da Zlatko Lagumdžija zna najviše.
palermo

#16260 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:
ne možemo i nećemo razgovarati s dvije skupine ljudi: jedni su oni koji su potpisivali i podržavali sporazum Lagumdžija - Čović o različitoj vrijednosti glasa, a druga su oni koji su umiješani u kriminal i korupciju, o čemu sam također siguran da Zlatko Lagumdžija zna najviše.
Super, ako su to principi DF-a, onda je tim lakše ući u koaliciju...odmah na startu kažeš HDZ-u i SDA ne računajte na nas u ovom slučaju.....i još ako bi se držali toga, onda bi pobjeda bila blizu....zamisli, stranka u vlasti koja se drži principa.....

Ja i dalje mislim da se ni idući izbori neće dobivati na ekonomiji nego na ustavnim reformama....
madner

#16261 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Vrtimo se u krug.
palermo

#16262 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:Vrtimo se u krug.
To je naša sudbina :D

Kako god, DF svakako ima pravo da odluči šta hoće, i naravno da oni koji su glasali za njih imaju prevashodno pravo da procijenjuju jesu li ispunili njihova očlekivanja
drug_profi

#16263 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

palermo wrote:
madner wrote:

Palermo druze. Cini mi se da si kao glavnu zamjerku DFu u predizborno vrijeme isticao povezanost i koaliciju sa SBB. Kako vidimo te koalicije jos nema ali ti sad navijas za koaliciju sa SDA. Ako uzmemo da je HDZ neminovan zasto mislis da je SDA kao kreator i zastitnik ovog sistema bolji partner za promjene nego SBB?
Nije li naivno ocekivati od majstora kreatora da mijenja svoje savrseno djelo samo zato sto ti to trazis?

...s tipfeler masine...
Hafis

#16264 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

palermo wrote:
madner wrote:
Super, ako su to principi DF-a, onda je tim lakše ući u koaliciju...odmah na startu kažeš HDZ-u i SDA ne računajte na nas u ovom slučaju.....i još ako bi se držali toga, onda bi pobjeda bila blizu....zamisli, stranka u vlasti koja se drži principa.....

Ja i dalje mislim da se ni idući izbori neće dobivati na ekonomiji nego na ustavnim reformama....
Ja ovdje predosjećam jedan stanoviti problem u slučaju kombinacije ulaska DF-a u koaliciju sa SDA i HDZ.
Naime vjerujem da će DF, budući se radi o veoma sličnoj ideološkoj matrici stranačke majke SDP, ustrajavati na svojoj ''građanštini'' i zahtijevati određeni dio ''hrvatskog kolača'' u federalnoj vlasti, to jest određenu ''hrvatsku'' ministarsku poziciju od 5 postojećih.
Koliko mi je javljeno iz središnjice, o takvim stvarima uopće ne namjeravaju raspravljati, a pogotovo ne s DF-om i namjeravaju zadržati svih ovih pet ministarskih pozicija + predsjednika federacije, kud puklo da puklo.
E sad, hoće li DF pokušati reprizirati SDP-ovo ponašanje iz 2010 godine, ili će podviti repinu i uzeti ono što se ponudi na stolu.
Situacija doduše ne može biti identična onoj iz 2010., budući DSF ipak nema onu jačinu koju je imao SDP, koji je mogao tada diktirati pravila, a niti je SDA u podređenom položaju u kakvom je bila tada. A na koncu, danas imamo i jedno takvo iskustvo iza sebe, koje fakat ništa nije dobrog donijelo, i bilo je inicijalna kapsula za daljnje prinudne pogrešne poteze SDP-a, koji su na koncu rezultirali njegovim potopom na zadnjim izborima.
Alfons Kauders

#16265 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
palermo wrote:

Ja ovdje predosjećam jedan stanoviti problem u slučaju kombinacije ulaska DF-a u koaliciju sa SDA i HDZ.
Naime vjerujem da će DF, budući se radi o veoma sličnoj ideološkoj matrici stranačke majke SDP, ustrajavati na svojoj ''građanštini'' i zahtijevati određeni dio ''hrvatskog kolača'' u federalnoj vlasti, to jest određenu ''hrvatsku'' ministarsku poziciju od 5 postojećih.
Koliko mi je javljeno iz središnjice, o takvim stvarima uopće ne namjeravaju raspravljati, a pogotovo ne s DF-om i namjeravaju zadržati svih ovih pet ministarskih pozicija + predsjednika federacije, kud puklo da puklo.
E sad, hoće li DF pokušati reprizirati SDP-ovo ponašanje iz 2010 godine, ili će podviti repinu i uzeti ono što se ponudi na stolu.
Situacija doduše ne može biti identična onoj iz 2010., budući DSF ipak nema onu jačinu koju je imao SDP, koji je mogao tada diktirati pravila, a niti je SDA u podređenom položaju u kakvom je bila tada. A na koncu, danas imamo i jedno takvo iskustvo iza sebe, koje fakat ništa nije dobrog donijelo, i bilo je inicijalna kapsula za daljnje prinudne pogrešne poteze SDP-a, koji su na koncu rezultirali njegovim potopom na zadnjim izborima.
pa niko ih ne tjera - neka onda idu sa SDA i SBB i cao, u cemu je problem? :D

ne znam sta ste svi navalili na DF, pustite ljude da ostanu u opoziciji... :D toliko pljuvali komsica, a sad ga i SDA i HDZ mole da ide u vlast :D
Hafis

#16266 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Samo sam naveo i tu mogućnost, jer bi se DF tu prosuo...to jest ispao bi bošnjačka stranka.
A HDZ-u je svejedno, tko god. Samo da mu ne barka po avliji.
palermo

#16267 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

drugi profil wrote: Palermo druze. Cini mi se da si kao glavnu zamjerku DFu u predizborno vrijeme isticao povezanost i koaliciju sa SBB. Kako vidimo te koalicije jos nema ali ti sad navijas za koaliciju sa SDA. Ako uzmemo da je HDZ neminovan zasto mislis da je SDA kao kreator i zastitnik ovog sistema bolji partner za promjene nego SBB?
Nije li naivno ocekivati od majstora kreatora da mijenja svoje savrseno djelo samo zato sto ti to trazis?

...s tipfeler masine...
Pa u pravu si druže. Za mene je najveće razočarenje izbora ovakav rezultata SBB-a. Stranka koja je u službi jednog čovjeka, vrlo sumnjive reputacije. Jbg.

Al da ne ulazim previše u elaboriranje, da SDA vidim kao boljeg partnera od SBB, SDA je velika , organizovana stranka, koja je izgradila unutrašnju demokratiju, stranka koja može mijenjati našu stvarnost (SBB sasvim sigurno ne može mijenjati)i DF-a tu vidim upravo kao korektivni elementa u vlasti, i kao mehanizam pritiska i kontrole same SDA. Moram ti reći, mene ne interesuje previše ko će dobiti iduće izbore, više me interesuje, može li nam sada i odmah biti bolje.

Majstori kreatori u principu su jedini koji mogu mijenjati svoje djelo. Doduše, postojii mogućnost da se kreira novo djelo....nemam ništa protiv, dapače, ali SBB zaista ne vidim kao kreatora biločega, osim eventualnog haosa.
JThomas

#16268 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

palermo wrote:Stranka koja je u službi jednog čovjeka, vrlo sumnjive reputacije. Jbg.
razlika u odnosu na današnji SDP? :D
skupljac_zeljeza

#16269 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

Hafis wrote:Samo sam naveo i tu mogućnost, jer bi se DF tu prosuo...to jest ispao bi bošnjačka stranka.
A HDZ-u je svejedno, tko god. Samo da mu ne barka po avliji.
Svaka stranka registrovana u Federaciji i koja dobije većinu u većinski bošnjačkim kantonima se doživljava kao bošnjačka bez obzira šta pričala i kako se nazivala. Tek kada u Banja Luci i Livnu dobije sličan broj glasova kao u Zenici ili Tuzli drugačije će se doživljavati.
drug_profi

#16270 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

palermo wrote:
Pa u pravu si druže. Za mene je najveće razočarenje izbora ovakav rezultata SBB-a. Stranka koja je u službi jednog čovjeka, vrlo sumnjive reputacije. Jbg.

Al da ne ulazim previše u elaboriranje, da SDA vidim kao boljeg partnera od SBB, SDA je velika , organizovana stranka, koja je izgradila unutrašnju demokratiju, stranka koja može mijenjati našu stvarnost (SBB sasvim sigurno ne može mijenjati)i DF-a tu vidim upravo kao korektivni elementa u vlasti, i kao mehanizam pritiska i kontrole same SDA. Moram ti reći, mene ne interesuje previše ko će dobiti iduće izbore, više me interesuje, može li nam sada i odmah biti bolje.

Majstori kreatori u principu su jedini koji mogu mijenjati svoje djelo. Doduše, postojii mogućnost da se kreira novo djelo....nemam ništa protiv, dapače, ali SBB zaista ne vidim kao kreatora biločega, osim eventualnog haosa.
Poštujem tvoje mišljenje, ali moram reći da se ne slažem i neka ostane tako, da ne razglabamo dalje.
daddy-kool

#16271 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

Hafis wrote: Ja ovdje predosjećam jedan stanoviti problem u slučaju kombinacije ulaska DF-a u koaliciju sa SDA i HDZ.
:D

HDZ is back with the vengeance.

I moje su info da bi HDZ najviše volio vidjeti SBB u koaliciji, i da je to što se njih tiče done deal. Ne znam šta SDA misli o tome (znam da ne vole Fahru), ali im je trenutna pozicija kreatora koalicije prilično šugava.

@palermo
:thumbup:
Last edited by daddy-kool on 20/10/2014 21:32, edited 1 time in total.
lacrima

#16272 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lacrima »

Pa šta i da dobije HDZ sva hrvatska mjesta? Opet to ne smeta i DF-u, pa i SDA da nominuju hrvata za neko ministarstvo.
skupljac_zeljeza

#16273 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

vajduga wrote:Slažem se i s mišljenjem profesora da DF mora ostati u opoziciji te se tako skloniti od prljavih igara koje su pred nama tj koje će biti na sceni od samog formiranja vlada i podjele dobitnih firmi i resursa te tako DF ostaje čist.Naravno u narednih 4god strukture se ojačavaju i time dobija kvalitet ljudi koji će u ime DF i njihovih glasača sprovoditi ono što bude program stranke.
Ovo onda govori da je DF još nezrela stranka iako u svojim redovima ima političare koji su u vlasti od rata stalno ili povremeno. Znači, treba ugodno posmatrati dalje propadanje države umjesto da daje doprinos direktno, a ne indirektno kao opozicija samo da bi kroz 4 godine dobili većinu i onda opet u koalicijama sa SDS-om ili SNSD-om i HDZ-om ponovili prethodne četiri godine. Pa dokle tako?

SDA-u treba korektor vlasti u institucijama ne samo zakonodavne nego i izvršne vlasti, a znamo kako prolazi opozicija kada se stranke u vlasti dogovaraju po kafanama. Lijepo bi rečeno u Duškinoj emisiji da se stranci raspituju o DF-u.
palermo

#16274 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

vajduga wrote:Ukoliko neko želi biti realan,može pogledati večerašnju emisiju Pošteno,i vidjeti tj čuti objašnjenje i mišljenje Lasića,Papića,Kazaza od DF.
Iluzorno je misliti da je ovo neka pobjeda Df,naravno slažem se,DF nema strukturu,ni utvrđenu multietičnost,nemože se na osnovu Komšića i par drugih reći da je DF tvrda i iskrena multietična stranka,npr,pogledaju li se liste nakon unutar stranačkih izbora jasno je vidljivo da je multietičnost više manje kozmetička.Slažem se i s mišljenjem profesora da DF mora ostati u opoziciji te se tako skloniti od prljavih igara koje su pred nama tj koje će biti na sceni od samog formiranja vlada i podjele dobitnih firmi i resursa te tako DF ostaje čist.Naravno u narednih 4god strukture se ojačavaju i time dobija kvalitet ljudi koji će u ime DF i njihovih glasača sprovoditi ono što bude program stranke.
Član sam DF i kritičar iz prve ruke,sa željom da DF izraste u istinsku građansku partiju.
O, neee......nadam se da u DF-u ima dovoljno mudrih ljudi da će ove potcrtane izbjegavati kao savjetnike......Lasić je svakako savjetnik drugačije provinijencije iliti svjetonazora
skupljac_zeljeza

#16275 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

vajduga wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
vajduga wrote:Slažem se i s mišljenjem profesora da DF mora ostati u opoziciji te se tako skloniti od prljavih igara koje su pred nama tj koje će biti na sceni od samog formiranja vlada i podjele dobitnih firmi i resursa te tako DF ostaje čist.Naravno u narednih 4god strukture se ojačavaju i time dobija kvalitet ljudi koji će u ime DF i njihovih glasača sprovoditi ono što bude program stranke.
Ovo onda govori da je DF još nezrela stranka iako u svojim redovima ima političare koji su u vlasti od rata stalno ili povremeno. Znači, treba ugodno posmatrati dalje propadanje države umjesto da daje doprinos direktno, a ne indirektno kao opozicija samo da bi kroz 4 godine dobili većinu i onda opet u koalicijama sa SDS-om ili SNSD-om i HDZ-om ponovili prethodne četiri godine. Pa dokle tako?

SDA-u treba korektor vlasti u institucijama ne samo zakonodavne nego i izvršne vlasti, a znamo kako prolazi opozicija kada se stranke u vlasti dogovaraju po kafanama. Lijepo bi rečeno u Duškinoj emisiji da se stranci raspituju o DF-u.
DF može pokušati i doživjeti da je SDA pomete kao SDP svaljujući sve neuspjehe na DF,ujedno mislim da po cijenu bilo čeg DF mora ostati čist,ne dozvoliti da je optužuju za razne afere,nadzorne odbore,komisije i slično.Po mom mišljenju trebali bi zajedno s našom strankom i ukoliko se očisti tj otjera cijela garnitura SDPa ostati u opoziciji te tako stvarati istinsku socijalno građansku opciju.
Kao član DF ne želim vidjeti u SBB novinama optužbe koje traju mjesecima protiv DF.Narodi će uvidjeti pošten i korektan odnos i tvrdim da nakon takve odluke DF a sa kristalnijom strukturom DF dobija sljedeće izbore.
To je meni čisto Suljagićevo razmišljanje od prije par večeri koje je ponio iz stare mu partije. Stranka ispred države.
Post Reply