Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1626 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

svjezi_ustipak wrote:nisi se ti borio sto si htio vec sto si morao. da si bio u njegovoj poziciji razgulio bi samo tako? .
Život općenito, a pogotovo rat nisu čestitke, želje, pozdravi. Šta bi ko volio i šta ne... nema veze sa onim što se pod datim okolnostima mora. Meni se nikako ne plaća zadnji račun za struju da mogu izbjegla bih, ni internet mi se ne plaća, porez još manje, pa moram. I u ratu nije bilo ugodno u Sarajevu (koja blaga riječ), ali izgleda neki još uvijek žale što nismo svi dezertirali pa četnici veselo ušetali.
Dezurni_kriticar

#1627 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dezurni_kriticar »

Ma problem je, meščini, što mi svi imamo nekako načet genetski kod, pa se rađamo sa tom sklonošću ka dramatiziranju situacije i generisanju nekih kvaziheroja od ljudi koji to apsolutno ne zaslužuju. Sistem istinskih vrijednosti je već odavno zakopan i sahranjen. Šekspiriziramo pobjeglice i dezertere, lopove i profitere a ljude koji su imali svoje stvarne ljudske vrijednosti spominjemo u rečenicama tek onako, kao poštapalice...

Koliko je momaka i djevojaka u ovome gradu i u ovoj zemlji izginulo a da se o njima ne zna ništa? Po čemu su manje vrijedni od Boška i Admire? Dajte ljudi, o čemu ovdje više naprđujemo? Je li vrijedna ova priča ovoliko forumskih stranica? Pogotovo s obzirom na činjenicu da je totalno van teme.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1628 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by anthraxQ »

a Boga pitaj gdje je istina o njemu...
KatarinaKosaca

#1629 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

Dezurni_kriticar wrote:Ma problem je, meščini, što mi svi imamo nekako načet genetski kod, pa se rađamo sa tom sklonošću ka dramatiziranju situacije i generisanju nekih kvaziheroja od ljudi koji to apsolutno ne zaslužuju. Sistem istinskih vrijednosti je već odavno zakopan i sahranjen. Šekspiriziramo pobjeglice i dezertere, lopove i profitere a ljude koji su imali svoje stvarne ljudske vrijednosti spominjemo u rečenicama tek onako, kao poštapalice...

Koliko je momaka i djevojaka u ovome gradu i u ovoj zemlji izginulo a da se o njima ne zna ništa? Po čemu su manje vrijedni od Boška i Admire? Dajte ljudi, o čemu ovdje više naprđujemo? Je li vrijedna ova priča ovoliko forumskih stranica? Pogotovo s obzirom na činjenicu da je totalno van teme.
Ova nam je priča nametnuta od stranih novinara koji su za šaku dolara prodavali ratne priče. Nama nije ništa neobično da je postojao neki mještovit par u Sarajevu, njima je to za priču. Nama, nažalost nije neobično da se ginulo u Sarajevu. Pokoj im rahmet duši, kako god, ali neka mi ne prave heroje od onih koji to nisu i neka mi ovdje ne relativiziraju našu časnu borbu uplićući u to čak i generala Divjaka kojeg nikad nisam čula da je trebalo dezertirati.
Dezurni_kriticar

#1630 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

svjezi_ustipak wrote:
goran16v wrote:
svjezi_ustipak wrote:Ovog klinca je trebalo zavaliti negdje na liniju da bi se valjda ispunila opstinska kvota mobilizacije. Aha. Sve inace lete vojno sposobni obveznici da se sami jave kad treba u rov. Sta mislis da se napravila anketa 1993 u Sarajevu medju borcima Armije RBiH koliko bi ih napisalo da bi rado zbrisalo iz vojske? Sumnjam da bi to bilo malo.
Ovog klinca od 25 god je trebalo pustiti da iseta preko linije (nako sto se malo talio i rastaljivao), a mene od 18. god i nekog od mojih najboljih drugova koji su BTW Musliman je trebalo zavaliti na liniju???? Ni meni se nije islo u rat, i meni se '93 vjerovatno izlazilo, ali me niko nije pitao ni sta mi se radi ni sta bih volio, a njega je kao trebalo pitati
Sipu ga ti filozofe malo na konto logike.
nisi se ti borio sto si htio vec sto si morao. da si bio u njegovoj poziciji razgulio bi samo tako?

ovo klinca nije trebalo pustiti da svercuje. ali je svercovao izgleda jer ga je onaj sto je zbrisao u cetnike navukao na tanak led. i to sve uz blagoslov komandanta Vojne policije (?!)
odlicna ti je logika wannabe dezerter. kaznimo "dezerterstvo" hladnokrvnim ubistvom dok legalno dezertira pola grada. ma bravo pravednice.
Hajde ba ne kenjaj dok voz stoji... Boško sa svojih 25 godina bio toliko vispren i snalažljiv da je sebi i Admiri uspio organizovati bijeg iz opkoljenog grada a ovamo bio "nevinašce" i "naiva" pa nasjeo na "navlakušu"?!! Bio haver sa Ismetom a bio toliko naivan da ga je Mišo mogao navući na tanak led? Zašto ja nisam navučen na tanak led? Sa značkom Jurišne čete 10. bbr. mogao sam da otimam i pljačkam koliko mi drago a da se niko ne buni mnogo. Na Markalama su prodavači bježali sa štandova i ostavljali sve, samo kada nas vide da se približavamo pijaci. zašto ja nisam švercovao i profitirao dok su drugi ginuli? Zato što nisam imao vremena da razmišljam o takvim stvarima, skačući iz akcije u akciju i braneći guzicu takvima kao što si danas ti... E koja si ti tek naivčina...
Last edited by Dezurni_kriticar on 19/09/2013 20:04, edited 1 time in total.
Dezurni_kriticar

#1631 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

KatarinaKosaca wrote:
Dezurni_kriticar wrote:Ma problem je, meščini, što mi svi imamo nekako načet genetski kod, pa se rađamo sa tom sklonošću ka dramatiziranju situacije i generisanju nekih kvaziheroja od ljudi koji to apsolutno ne zaslužuju. Sistem istinskih vrijednosti je već odavno zakopan i sahranjen. Šekspiriziramo pobjeglice i dezertere, lopove i profitere a ljude koji su imali svoje stvarne ljudske vrijednosti spominjemo u rečenicama tek onako, kao poštapalice...

Ova nam je priča nametnuta od stranih novinara koji su za šaku dolara prodavali ratne priče. Nama nije ništa neobično da je postojao neki mještovit par u Sarajevu, njima je to za priču. Nama, nažalost nije neobično da se ginulo u Sarajevu. Pokoj im rahmet duši, kako god, ali neka mi ne prave heroje od onih koji to nisu i neka mi ovdje ne relativiziraju našu časnu borbu uplićući u to čak i generala Divjaka kojeg nikad nisam čula da je trebalo dezertirati.
Bravo legendo. Šta drugo da ti kažem...
Dodao bih još kako je moj utisak da se na ovome forumu javlja mnogo više onih koji su u to vrijeme kakili i piškili u pelene, nego onih koji u svojim sjećanjima još nose iščekivanje cisterne sa vodom, redove za kruh, raspoznavanje granata po zvuku, kafu od ječma, cigare od podbjela i Argetu od sirove germe... :)
svjezi_ustipak

#1632 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dezurni_kriticar wrote:
Hajde ba ne kenjaj dok voz stoji... Boško sa svojih 25 godina bio toliko vispren i snalažljiv da je sebi i Admiri uspio organizovati bijeg iz opkoljenog grada a ovamo bio "nevinašce" i "naiva" pa nasjeo na "navlakušu"?!! Bio haver sa Ismetom a bio toliko naivan da ga je Mišo mogao navući na tanak led? E koji si ti tek naivčina...
covjek svercovao sa UNPROFOR-om, sto ne plati sebi da ode avionom kao gospodin? cura mu je dovoljno para nosila da im je za ta doba mogla omoguciti da zbrisu drugim kanalom umjesto ovog kojeg su odabrali

eto mu pameti i povjerenja u Ismeta i Misu. namazani svercer, aha.
Nekako s proljeća

#1633 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

@DK
Dobro si skont'o :D , pustite malo miševe da uzmu have.
Last edited by Nekako s proljeća on 19/09/2013 20:11, edited 1 time in total.
Dezurni_kriticar

#1634 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

svjezi_ustipak wrote:
Dezurni_kriticar wrote:
Hajde ba ne kenjaj dok voz stoji... Boško sa svojih 25 godina bio toliko vispren i snalažljiv da je sebi i Admiri uspio organizovati bijeg iz opkoljenog grada a ovamo bio "nevinašce" i "naiva" pa nasjeo na "navlakušu"?!! Bio haver sa Ismetom a bio toliko naivan da ga je Mišo mogao navući na tanak led? E koji si ti tek naivčina...
covjek svercovao sa UNPROFOR-om, sto ne plati sebi da ode avionom kao gospodin? cura mu je dovoljno para nosila da im je za ta doba mogla omoguciti da zbrisu drugim kanalom umjesto ovog kojeg su odabrali

Ma joooook. Neznalica i naivčina koja je bila u stanju uspostaviti veze sa UNPROFOR-om i izmajmunisati da za svoga boravka u gradu zgrne monetu i ne uzme pušku u ruke niti jedan dan... Nesposobnjaković pravi... Infantilna osoba... Plačem. Sve mi se suze niz leđa cijede... Stipu se ba šuplje i patetike... Dezerter, profiter, pobjeglica i na kraju leš. Bog nas daje - Bogu se vraćamo. Amin.
Last edited by Dezurni_kriticar on 19/09/2013 20:14, edited 1 time in total.
goran16v

#1635 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

svjezi_ustipak wrote:
u gradu u kojem si rodjena desila se porodica RIstovic, Josip Gogala, desio se Juka i Kazani. u gradu u kojem si rodjena je Jovan Divjak malo drugacije pricao o svom statusu u Armiji nego ti.

ali hajde de ustrijeliti 25 godisnji par i onda to objasnimo kaznjavanjem dezertera. aferim.
Ovdje niko ne pravda ili objasnjava ubistvo time sto je Bosko bio sitni svercer i prakticno dezerter, bar ne ja, ali se pricom o svercu i svemu sto je predhodilo se skida maska sa idealizovane i usminkane price o Romeu i Juliji po kojoj je mladi par ubijen u pokusaju da uradi nesto sasvim normalno. Izlazak vojnog obveznika preko linije na neprijateljsku teritoriju, koji je pri tome iza sebe ostavio aferima zbog kojih mu je glava bila u pitanju, u maju 1993. godine NIJE bila normalna stvar, ali se to ne uklapa u bajku! Eto ja ne zelim da slusaj bajke...
Last edited by goran16v on 19/09/2013 20:15, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#1636 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

svjezi_ustipak wrote:covjek svercovao sa UNPROFOR-om, sto ne plati sebi da ode avionom kao gospodin? cura mu je dovoljno para nosila da im je za ta doba mogla omoguciti da zbrisu drugim kanalom umjesto ovog kojeg su odabrali

>MIslila sam da si zloban, sad vidim da si jednostavno neinformiran.. Koliko je puta zračni most prekinut? Kako je bilo u maju 1993?
Unprofor nije kupovao naftu, nego prodavao, a ona se prodavala onda po gradu. Sirotinji sa agregatima i za plinske lampe i i i ... Dakle, tu pokojni Bato nije ni glavna karika ni faca, ali jeste švercer i vjerojatno da je živ ratni profiter.
ti ovdje govoriš kao da je život odabir želja, čestitiki i pozdrava, pa onda uz to staviš sloj Kazana, pa sloj Divjaka, pa sloj dezertera Bošnjaka i ukupno dobiješ hrpu tvojih besmislenih postova koji bi ostali samo na toj besmislenosti da ne vrijeđaju puno, jako puno časnih ljudi koji su Dejton dočekali u rovu. Da ne spominjem žrtve sad, izgledalo bi potpuno patetično.
goran16v

#1637 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

drift wrote:"Kolateralna steta" je odvjec povrsan izraz za ovakvu tragediju. Nije to u dure.
Mozda je tako, ali nazalost najblize opisuje njenu situaciju. Ako mozes nadji adekvatniji izraz za varijantu u kojoj djevojka gine pri pokusaju odlaska iz grada preko linije na neprijateljsku teritoriju u reziji svog momka.
svjezi_ustipak

#1638 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dezurni_kriticar wrote:
Ma joooook. Neznalica i naivčina koja je bila u stanju uspostaviti veze sa UNPROFOR-om i izmajmunisati da za svoga boravka u gradu zgrne monetu i ne uzme pušku u ruke niti jedan dan... Nesposobnjaković pravi... Infantilna osoba... Plačem. Sve mi se suze niz leđa cijede...
Nije mu bio problem veze sa UNPROFOR-om uspostavljati u ta doba. Odveo ga Miso garant na Zetru da prozbori koju rijec sto je engleskog znao sa vojnikom na zici i odmah sklopili posao. Imao Celu iza ledja jer mu je buraza znao. Vjerovatno je bio na nekom spisku vojnika pa imao akreditaciju da prolazi kroz grad. Kad se para nakupilo nisu se mogle gazde rastaliti. Miso zbrisao, ponio pare i ovog malog ostavio da se snalazi.
Dobro se snasao. Nema sta.
drift

#1639 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by drift »

Novinar sto je objavio pricu :

http://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Schork

je sahranjen na sopstveni zahtjev na groblju Lav, reklo bi se da nije objavio pricu za shaku $.
svjezi_ustipak

#1640 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

goran16v wrote:
svjezi_ustipak wrote:
u gradu u kojem si rodjena desila se porodica RIstovic, Josip Gogala, desio se Juka i Kazani. u gradu u kojem si rodjena je Jovan Divjak malo drugacije pricao o svom statusu u Armiji nego ti.

ali hajde de ustrijeliti 25 godisnji par i onda to objasnimo kaznjavanjem dezertera. aferim.
Ovdje niko ne pravda ili objasnjava ubistvo time sto je Bosko bio sitni svercer i prakticno dezerter, bar ne ja, ali se pricom o svercu i svemu sto je predhodilo se skida maska sa idealizovane i usminkane price o Romeu i Juliji po kojoj je mladi par ubijen u pokusaju da uradi nesto sasvim normalno, ali se prava istina nije u novinarsku bajku.
iskreno, nisam nikad ni vjerovao u tu suplju o Romeu i Juliji i mislim da je pateticno sranje. ono sto mi je crnjak to da se haman pravda to ubistvo time da je svercovao sa UN-om i nije htio pusku. da su u to doba strijeljati svakoga ko je sta svercovao i pokusao pusku izbjeci pa bilo bi nekoliko hiljada kandidata prvi dan.
KatarinaKosaca

#1641 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

goran16v wrote:Mozda je tako, ali nazalost najblize opisuje njenu situaciju. Ako mozes nadji adekvatniji izraz za varijantu u kojoj djevojka gine pri pokusaju odlaska iz grada preko linije na neprijateljsku teritoriju u reziji svog momka.
Tu sam djevojku poznavala, ne dobro ali smo se znale. Kako god i koliko god godina poslije rata nastojim razumjeti hrabrost, ludost, nepromošljenost ili kako to već nazvati da se krene na Grbavicu pješke u maju 1993 nikako, baš nikako kao žena ne mogu. Ovo kao žena podvlačim, jer je valjda nama ženama mogućnost silovanja zadavala veći strah od bilo kojeg drugog oblika torture pa i smrti.
Dezurni_kriticar

#1642 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

svjezi_ustipak wrote:
Dezurni_kriticar wrote:
Ma joooook. Neznalica i naivčina koja je bila u stanju uspostaviti veze sa UNPROFOR-om i izmajmunisati da za svoga boravka u gradu zgrne monetu i ne uzme pušku u ruke niti jedan dan... Nesposobnjaković pravi... Infantilna osoba... Plačem. Sve mi se suze niz leđa cijede...
Nije mu bio problem veze sa UNPROFOR-om uspostavljati u ta doba. Odveo ga Miso garant na Zetru da prozbori koju rijec sto je engleskog znao sa vojnikom na zici i odmah sklopili posao. Imao Celu iza ledja jer mu je buraza znao. Vjerovatno je bio na nekom spisku vojnika pa imao akreditaciju da prolazi kroz grad. Kad se para nakupilo nisu se mogle gazde rastaliti. Miso zbrisao, ponio pare i ovog malog ostavio da se snalazi.
Dobro se snasao. Nema sta.
Tačno tako... Svaki UNPROFOR-ac na straži pored žice je radio kao granabdžija, pa su se još mijenjali da ferceraju ko dragstor. I svaki od njih je bio ovlašten da sa neznancima urođenicima razmijenjuje dobra i utvrđuje bilateralne ugovore. Aferim majstore. Položio si...
goran16v

#1643 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

svjezi_ustipak wrote:
nisi se ti borio sto si htio vec sto si morao. da si bio u njegovoj poziciji razgulio bi samo tako?

ovo klinca nije trebalo pustiti da svercuje. ali je svercovao izgleda jer ga je onaj sto je zbrisao u cetnike navukao na tanak led. i to sve uz blagoslov komandanta Vojne policije (?!)
odlicna ti je logika wannabe dezerter. kaznimo "dezerterstvo" hladnokrvnim ubistvom dok legalno dezertira pola grada. ma bravo pravednice.
A kako to da sam ja morao boriti iako mozda nisam htio, a on nije i kako se on nasao u poziciji da razguli, a ja nisam????
Smijesna i uvrjedljiva logika....
Ovdje se ne radi o tome da li je dezerterstvo (ne znam cemu navodnici) kaznjeno ubistovom, svako moze tumaciti kako hoce, nego da se obicno dezertersvo jednog svercera koji je zbog aferima mora da bjezi prodaje pod idilicnu ljubavnu pricu lisenu svega loseg,
Dezurni_kriticar

#1644 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

KatarinaKosaca wrote:
goran16v wrote:Mozda je tako, ali nazalost najblize opisuje njenu situaciju. Ako mozes nadji adekvatniji izraz za varijantu u kojoj djevojka gine pri pokusaju odlaska iz grada preko linije na neprijateljsku teritoriju u reziji svog momka.
Tu sam djevojku poznavala, ne dobro ali smo se znale. Kako god i koliko god godina poslije rata nastojim razumjeti hrabrost, ludost, nepromošljenost ili kako to već nazvati da se krene na Grbavicu pješke u maju 1993 nikako, baš nikako kao žena ne mogu. Ovo kao žena podvlačim, jer je valjda nama ženama mogućnost silovanja zadavala veći strah od bilo kojeg drugog oblika torture pa i smrti.
Upravo o tome sam i mislio kada sam u jednom svom postu napisao na ne želim ni pomisliti šta bi se desilo Admiri da su je se dokopale Brnetove životinje, žedne Bošnjačke krvi...
KatarinaKosaca

#1645 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

Dezurni_kriticar wrote:Tačno tako... Svaki UNPROFOR-ac na straži pored žice je radio kao granabdžija, pa su se još mijenjali da ferceraju ko dragstor. I svaki od njih je bio ovlašten da sa neznancima urođenicima razmijenjuje dobra i utvrđuje bilateralne ugovore. Aferim majstore. Položio si...
:D Ja mu više i ne uzimam za zlo. Nešto je čuo, nešto čitao, ništa vidio, ali pokušava izvući mudre zaključke. Ali, nije mi to problem, meni je veći problem što je očito da dolazi vrijeme kad ćemo se sramiti što nismo bili dezerteri, kad ćemo morati od ovakvih reći da smo sjedili u podrumu kao neutralni posmatrači. Pa se, često, sama uhvatim u paničnom strahu od tog nadolazećeg vremena nekih čudnih novih istina i kriterijuma.
drift

#1646 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by drift »

Njena situacija se zove "hladnokrvno ubistvo". Pogotovo ako su svi znali da ce oni proci tuda.

Zar vrijedi zbog nekog svercera ubiti i jos jednu neduznu osobu? Ona je onda ubijena jer je poshla sa pogresnim covjekom. Reklo bi se ko kod Shexpira....
KatarinaKosaca

#1647 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

drift wrote:Njena situacija se zove "hladnokrvno ubistvo". Pogotovo ako su svi znali da ce oni proci tuda.

Zar vrijedi zbog nekog svercera ubiti i jos jednu neduznu osobu? Ona je onda ubijena jer je poshla sa pogresnim covjekom. Reklo bi se ko kod Shexpira....
Kruške i jabuke. Šverc je spomenut kao dio njegovog ratnog cv-a, nikako ne mislim da je bio motiv za ubojstvo. Očito je neka karika u komunikaciji bilo sa lijeve ili desne strane Miljacke zakazala... I mislim da nema veze sa švercom još manje sa dezerterstvom. Ginulo se tad, hapsilo, razmjenjivalo. Za puno ljudi i priča i ne znamo.
svjezi_ustipak

#1648 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Dezurni_kriticar wrote:
Tačno tako... Svaki UNPROFOR-ac na straži pored žice je radio kao granabdžija, pa su se još mijenjali da ferceraju ko dragstor. I svaki od njih je bio ovlašten da sa neznancima urođenicima razmijenjuje dobra i utvrđuje bilateralne ugovore. Aferim majstore. Položio si...
NIje svaki ali je kanal bio dobro razradjen i pod zastitom odredjenog komandanta. A plavima nikad nije bilo mrsko prodavati stvari kad su skontali da ovdje sve fali. Od cigara pa nadalje.
Dezurni_kriticar

#1649 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

drift wrote:Njena situacija se zove "hladnokrvno ubistvo". Pogotovo ako su svi znali da ce oni proci tuda.

Ne. Oni su poginuli zato jer je tako bilo suđeno da se desi. Da je Bog odredio da bude drugačije, bilo bi drugačije. Ništa se ne dešava slučajno. Sve ima svoje razloge, čak i onda kada nama smrtnicima i nisu sasvim vidljivi ili shvatljivi.
KatarinaKosaca

#1650 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

svjezi_ustipak wrote:NIje svaki ali je kanal bio dobro razradjen i pod zastitom odredjenog komandanta. A plavima nikad nije bilo mrsko prodavati stvari kad su skontali da ovdje sve fali. Od cigara pa nadalje.
I ako je bio razrađen, kanal je bio za strogo odabrane. I prije je šverc išao preko ćele nego preko Miše i rahmetli Kenana Banane sa >Koševskog.
Ali da je bilo otići, progovoriti na engleskom i početi zarađivati tisuće :lol: ne provaljuj se više, žvi bio
Post Reply