Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!
- bh.tornjak
#1626 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Last edited by bh.tornjak on 07/03/2011 19:49, edited 1 time in total.
- black
#1627 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
bas takoAliceInChains wrote:Koga boli briga na ovoj temi, za koga vi glasate?Il' si za Branitelja drzave, il' si protiv.....to je jedino mjerilo...pa vi glasali i za kokuze
- Banksy
#1628 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Fondacija "Pravda za BiH": Ponudit ćemo kauciju za Jovana Divjaka!
07. 03. 2011.
Fondacija "Pravda za BiH" će u narednim danima ponuditi kauciju za Jovana Divjaka kako bi bio pušten iz pritvora, kazala je za BIRN-Justice Report Fadila Memišević, članica ove fondacije.
Memišević ističe da je Fondaciji "Pravda za BiH", koja je finansirala tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore, ostalo milion i 270 hiljada KM, koje su spremni ponuditi kao kauciju za puštanje Jovana Divjaka iz pritvora.
"Mi imamo mogućnost da položimo kauciju za Jovana Divjaka. Sada smo predali u Ministarstvu pravde naše normativne akte i očekujmo parafiranje i saglasnosti. Dobili smo već usmenu saglasnost, tako da je to samo pitanje dana. Nadam se da ćemo to uspjeti uraditi do 18. marta. Imam neke naznake da bi Divjak nakon kaucije mogao biti pušten da se vrati u BiH i brani sa slobode", kazala je Memišević.
Memišević je dodala da ukoliko ne bude prihvaćena kaucija, postoji mogućnost da se sredstva Fondacije "Pravda za BiH" ulože u odbranu generala Divjaka, odnosno angažovanje pravnog stručnjaka iz BiH.
Penzionisani general Armije BiH uhapšen je 3. marta u Austriji po potjernici koju je za njim raspisala Republika Srbija zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka, kada je stradalo više osoba.
Sud u Austriji je Divjaku u petak, 4. marta, odredio pritvor koji može trajati narednih 14 dana.
Divjaka je na prvom pojavljivanju pred sudom zastupao službeni advokat, kazao je Justice Reportu ambasador BiH u Austriji, Haris Hrle.
- Banksy
#1629 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Na dan protesta za slobodu čovjeka koji mu je prije 19 godina spasio život, a zbog čega evo i danas rizikuje i glavu i život, doživio je da taj kojeg je oslobađao tog istog dana ćaska s njegovim dželatom. Neprocjenjivo.Princeton wrote:Ako je to razlog onda Lagumdžijina sujeta postaje krajnje degutantna. A ostali mu ionako služe k'o priručne barbike.iPod wrote:Sad skontah, kad sam pregledao onaj prilog sa HRT-a dje Divjak kaze da je za trenutno stanje u drzavi kriv SDP i politika koju vodi ta stranka, pa je mozda to razlog zasto se niko iz uprave Grada nije pojavio na mirnom protestu povodom hapsenja generala Divjaka, to je bilo na prijemu u Predjsednistvu BiH, HRT razgovarao sa Zlatko, Tihicem, Divjakom, Jurisicem iz HSP-a i ostalim.
GRČKA: LAGUMDŽIJA NA SUSRETU SOCIJALDEMOKRATKIH LIDERA EVROPE U ATINI
05.03.2011.
Predsjednik SDP-a informirao je, tokom susreta socijaldemokratskih lidera, predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Srbije Borisa Tadića o trenutnim aktivnostima u procesu implementacije izbornih rezultata, te o koracima koji će uslijediti.
(Fena)
- and
#1630 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
ova dačićeva izjava je jaka
Dačić je rekao da je neprihvatljivo da se hapšenja Srba smatraju normalnim, a hapšenja osoba drugih nacionalnosti karakterišu kao politički proces
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#1631 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Kako perfidno ovi iz 60 minuta pokazuju prstom na druge "krivce", implicirajući da se neki zločin ipak dogodio.
Nije mi jasno po kojem pravnom osnovu je pucanje na vojnu kolonu, dakle kolonu naoružanih ljudi, u kojoj su bila i oklopna vozila, ratni zločin? Ratni zločin bi bilo ubijanje ratnih zarobljenika, ali to ovdje nije bio slučaj, niti je, koliko znam , do tada bio uglavljen neki pismeni sporazum o predaji kolone, čije bi kršenje moglo biti vođeno kao nekakav zločin.
Nije mi jasno po kojem pravnom osnovu je pucanje na vojnu kolonu, dakle kolonu naoružanih ljudi, u kojoj su bila i oklopna vozila, ratni zločin? Ratni zločin bi bilo ubijanje ratnih zarobljenika, ali to ovdje nije bio slučaj, niti je, koliko znam , do tada bio uglavljen neki pismeni sporazum o predaji kolone, čije bi kršenje moglo biti vođeno kao nekakav zločin.
-
Lupus2010
#1632 Re: Uhapsen gen. Jovan Divjak!
Nisi u pravu, Purda je uhapšen na granici...Mihaelj wrote:U Zagrebu te neće nitko hapsiti, a pogotove te neće nitko držati nevinog po nalogu srpskog tužilaštva. Budi bez brige. Nije Zagreb Zenica.Ridjobrki wrote:Jebomajku, ovo više nema nikakvog smisla. Ja trebam do Zagreba sljedeće hefte ali odustajem, kako je krenulo sva Bosna je na potjernicama. Ima li taj lnterpol kakve mehanizme zaštite od zloupotrebe???
No, pitao bih Te šta bi bilo da Zagreb ima Republiku srbsku na 70% državne granice
i glavnoprometnim graničnim punktovima prema i iz EU...
-
Princeton
#1633 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Izlaz kolone je bio dogovoren, tako da ako iz kolone nije pucano hinjski bi bilo da su naši iz čista mira počeli pucat. Druga je priča sad jel to uopšte trebalo dogovarat.Pera Trta wrote:Kako perfidno ovi iz 60 minuta pokazuju prstom na druge "krivce", implicirajući da se neki zločin ipak dogodio.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#1634 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Pa to i kažem? Je li to ratni zločin ili kršenje ugovora o prekidu vatre?
-
hercegovac_pravi
#1635 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Boldano nije tačno. Upravo zbog ne postojanja takvog dogovra Britansko Tužilaštvo je odbilo da izruči Ganića tzv Srbiji.Princeton wrote:Izlaz kolone je bio dogovoren, tako da ako iz kolone nije pucano hinjski bi bilo da su naši iz čista mira počeli pucat. Druga je priča sad jel to uopšte trebalo dogovarat.Pera Trta wrote:Kako perfidno ovi iz 60 minuta pokazuju prstom na druge "krivce", implicirajući da se neki zločin ipak dogodio.
-
Princeton
#1636 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Cudi me to, znam da su inace te kolone bile dogovarane, kao ona u Tuzli recimo... istina, tamo se ispostavilo da je to dio plana za osvajanje Tuzle.hercegovac_pravi wrote:Boldano nije tačno. Upravo zbog ne postojanja takvog dogovra Britansko Tužilaštvo je odbilo da izruči Ganića tzv Srbiji.Princeton wrote:Izlaz kolone je bio dogovoren, tako da ako iz kolone nije pucano hinjski bi bilo da su naši iz čista mira počeli pucat. Druga je priča sad jel to uopšte trebalo dogovarat.Pera Trta wrote:Kako perfidno ovi iz 60 minuta pokazuju prstom na druge "krivce", implicirajući da se neki zločin ipak dogodio.
-
uroborus
#1637 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Znaći, bar prema tvom stavu o Dobrovoljačkoj, onih šest ljudi koji su ubijeni na jedan hladnokrvan način, a prema izjavama svjedoka-neki od njih su natjerani da legnu na cestu, nakon čega im je pucano u glavu, nije čin ratnog zločina?Pera Trta wrote:Kako perfidno ovi iz 60 minuta pokazuju prstom na druge "krivce", implicirajući da se neki zločin ipak dogodio.
Ako su ove izjave tačne, a radi se o izjavama preživjeli iz Dobrovoljačke, koje su date na RTS 1 u jeku sapunice oko Ganića prošle godine, kad je u istoj emisiji gostovao i Esad Hečimović , kao i još nekih od bošnjački političara, onda postoji opravdan razlog da se taj zločin istraži!
Last edited by uroborus on 07/03/2011 21:06, edited 1 time in total.
- valterbranisarajevo
#1638 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
kako je dogovoren? Tako što je Alija okružen stotinama vojnika vojske SRJ u kasarni u Lukavici rekao Kukanjcu i Đurđevcu, zabrinut za svoj život i život svoje kćerke, da će sve biti u redu? Ili postoji neki pisani dogovor? Volio bih da znam.
-
hercegovac_pravi
#1639 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Dakle, izvolite i dovedite Jovu kući. Nije me briga kako i kakvim dilovima ćete to uraditi. Kad je mogao Ganić onda nema nikakvog razloga istu stvar ne učiniti za Divjaka. Kraj priče.Šta radi država?
Ako BiH uradi za Divjaka koliko i za Ganića, on će biti oslobođen
U cilju pravilnog informisanja javnosti, zbog sve učestalijih natpisa u medijima kako država ništa nije uradila kad je uhapšen bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić, važno je znati pravu istinu. Moja dužnost je da stanem u odbranu istine, kako bi građani Bosne i Hercegovine mogli rasuđivati o onome šta se dešavalo, šta se dešava, i šta će se možda dešavati i u buduće.
Piše: Sanela Jenkins
Sanela Jenkins
Ko je država, ako nije Predsjedništvo BiH? Ko je država ako nije Ministarstvo vanjskih poslova BiH? Šta su to predsjedavajući Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova BiH, savjetnik predsjednika, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, i mnogi drugi koji su bili uključeni na oslobađanju Ganića? Svi su oni i još mnogi drugi koje nisam naborajala, predstavnici države, koji su radili svoj posao patriotski, iskreno i prijateljski ako hoćete.
Kako sam ja uključena u tu priču? Uključena sam tako što su me nazvali prijatelji koji vode moju Fondaciju u Sarajevu, a koji su predhodno bili u kontaktu sa kabinetom Silajdžića, sa Silajdžićem lično i direktno sa porodicom Ganića. U prvih 24 sata Ganić je imao čvrste garancije da će kaucija za njegovo puštanje na slobodu biti obezbjeđena, jer je iza njega čvrsto stajao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Dakle ponovo je država vukla potez.
I još jedna važna stvar o kojoj se puno ne priča u Bosni i Hercegovini. Svi se slažemo da je slučaj Ganić politički montiran proces, da je Srbija zloupotrijebila međunarodno pravo i da je i Velika Britanija bila uvučena u ovaj proces. Pravni tim Ejupa Ganića, uz nesebičnu asistenciju Silajdžićevog savjetnika Damira Arnauta, su odradili fantastičan posao na pravnom polju. Ali isto tako, ako je politički montiran proces, morala se voditi i vodila se bitka na političkom terenu uz neumorno lobiranje Silajdžića i ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja kod svjetskih lidera i šefova diplomatija. Dakle država je uradila puno, i tome smo svi svjedoci, u uslovima kad je pola države i pola ministara željelo vidjeti Ganića u Beogradu. Dakle, država BiH, svezanih ruku, protiv srbijanske diplomatije i kompletne političke i pravne mašinerije. Bravo.
I na kraju, ono što je najvažnije u ovom momentu, država, šta god da to značilo, i svi mi treba da se skoncentrišemo na oslobađanje generala Jovana Divjaka. Umjesto da nasjedamo na podmetanja onih koji hoće da naprave haos među nama, i da se priča prebacuje na svađu samih sa sobom, bolje je da se skoncetrišemo na ono što je najvažnije, a to je da general Divjak sretno stigne u Sarajevo.
Ako država sa svojim patriotama uradi za generala Divjaka koliko i za Ganića, sigurna sam da će gospodin Divjak ponovo šetati ulicama Sarajeva.
-
Pera Trta
#1640 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ti, naravno, vjeruješ u ove priče paljanske propagande?uroborus wrote:Znaći, bar prema tvom stavu o Dobrovoljačkoj, onih šest ljudi koji su ubijeni na jedan hladnokrvan način, a prema izjavama svjedoka-neki od njih su natjerani da legnu na cestu, nakon čega im je pucano u glavu, nije čin ratnog zločina?Pera Trta wrote:Kako perfidno ovi iz 60 minuta pokazuju prstom na druge "krivce", implicirajući da se neki zločin ipak dogodio.
Ako su ove izjave tačne, a radi se o izjavama preživjeli iz Dobrovoljačke, koje su date na RTS 1 u jeku sapunice oko Ganića prošle godine, kad je u istoj emisiji gostovao i Esad Hečimović , kao i još nekih od bošnjački političara, onda postoji opravdan razlog da se taj zločin istraži!
A znaš li da su Mirza Delibašić i Pimpek držali logor za Srbe u Sarajevu?
- bh.tornjak
#1641 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
zagazaga wrote:bh.tornjak wrote:Sad se vratio sa mitinga podrske g. Divjaku kojeg je organizovalo drustvo za ugrozene narode u Becu...
po mojoj procjeni bilo je oko 200 osoba....malo sam razocaran slabim odzivom ali imajuci u vidu da mnogi rade do 17 ili 18 h.....mnogo vise nije bilo ni za ocekivati...sve u svemu i danas se cuo glas podrske g. Divjaku.....
napravio sam i neke fotke..ali nisu nekog kvaliteta ...ako koga zanima postavit cu neke.....samo postavljaj.....još jednom BRAVO za BEČbh.tornjak wrote:![]()
![]()

-
hercegovac_pravi
#1642 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ne znam stari ali činjenica je da takav dogovor NIKADA nije postojao. Osnovu ove optužnice predstalja "dogovr" bivše JNA sa "samom sobom". Na osnovu ne postojanja takvog dogovora, pušten je Ganić a potom i Jurišić.Princeton wrote:Cudi me to, znam da su inace te kolone bile dogovarane, kao ona u Tuzli recimo... istina, tamo se ispostavilo da je to dio plana za osvajanje Tuzle.hercegovac_pravi wrote:Boldano nije tačno. Upravo zbog ne postojanja takvog dogovra Britansko Tužilaštvo je odbilo da izruči Ganića tzv Srbiji.Princeton wrote: Izlaz kolone je bio dogovoren, tako da ako iz kolone nije pucano hinjski bi bilo da su naši iz čista mira počeli pucat. Druga je priča sad jel to uopšte trebalo dogovarat.
-
Pera Trta
#1643 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
On i tvoj sadašnji predsjednik bili su dva najviša državna funkcionera koji su držani kao taoci strane vojske u svojoj zemlji.valterbranisarajevo wrote:kako je dogovoren? Tako što je Alija okružen stotinama vojnika vojske SRJ u kasarni u Lukavici rekao Kukanjcu i Đurđevcu, zabrinut za svoj život i život svoje kćerke, da će sve biti u redu? Ili postoji neki pisani dogovor? Volio bih da znam.
U ta dva dana riješila se sudbina Sarajeva i BiH, jer je prvi i najdirektniji pokušaj JNA da okupira glavni grad propao.
Ako ti imaš problema s tim, izvoli se pridružiti "mirnoj šetnji" naših dragih "komšija" u Dobrovoljačkoj, za koju sam siguran da će se i ovog 2.maja desiti.
-
Princeton
#1644 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Nije da impliciram nesto, ali zar su ovi iz JNA bili toliko ludi da krenu kroz grad eto tako. Ja sam mislio da je to dio ovog plana za razmjenu Alije, il se to slucajno potrefilo u isto vrijeme.
-
hercegovac_pravi
#1645 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Pa jesu li ih pobili tako što su ih legli na ulicu ili su ih pobili tako što je "neko" ugurao cijev automata u transporter i sasuo rafal? ovo su samo dvije verzije od mnogih koje "kruže u izjavama svjedoka"...uroborus wrote:Znaći, bar prema tvom stavu o Dobrovoljačkoj, onih šest ljudi koji su ubijeni na jedan hladnokrvan način, a prema izjavama svjedoka-neki od njih su natjerani da legnu na cestu, nakon čega im je pucano u glavu, nije čin ratnog zločina?Pera Trta wrote:Kako perfidno ovi iz 60 minuta pokazuju prstom na druge "krivce", implicirajući da se neki zločin ipak dogodio.
- pirmin
#1646 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Bravo samo za onih 150(bilo je 200 al`sa murijom i radnicima ministarstva) koji su se mrzli na onom vjetru i zimi.zagazaga wrote:bh.tornjak wrote:Sad se vratio sa mitinga podrske g. Divjaku kojeg je organizovalo drustvo za ugrozene narode u Becu...
po mojoj procjeni bilo je oko 200 osoba....malo sam razocaran slabim odzivom ali imajuci u vidu da mnogi rade do 17 ili 18 h.....mnogo vise nije bilo ni za ocekivati...sve u svemu i danas se cuo glas podrske g. Divjaku.....
napravio sam i neke fotke..ali nisu nekog kvaliteta ...ako koga zanima postavit cu neke.....samo postavljaj.....još jednom BRAVO za BEČbh.tornjak wrote:![]()
![]()
A ostalima je izgleda trebalo dovesti Seku Aleksic, Halida ili mozda Cecu pa da pokrenu zicugu.
Sramotno malo ljudi!
(mada ne cudi znajuci nas)
-
Pera Trta
#1647 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Jeste dio dogovora, ali pucanje na njih ni tada nije ratni zločin (samo ubijanje ratnih zarobljenika a ne naoružanih neprijateljskih vojnika tu spada), već samo eventualno može da se procesuira kao ubistvo.Princeton wrote:Nije da impliciram nesto, ali zar su ovi iz JNA bili toliko ludi da krenu kroz grad eto tako. Ja sam mislio da je to dio ovog plana za razmjenu Alije, il se to slucajno potrefilo u isto vrijeme.
- BHCluster
#1648 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Kolone jesu bile dogovarane ali za razliku ova kolona je imala za taoca Predsjednika Predsjednisva Bosne i Hercegovine.Princeton wrote: Cudi me to, znam da su inace te kolone bile dogovarane, kao ona u Tuzli recimo... istina, tamo se ispostavilo da je to dio plana za osvajanje Tuzle.
-
Princeton
#1649 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
E nek smo i mi nekad nekog zayebali, to je sve sto cu reci...Pera Trta wrote:Jeste dio dogovora, ali pucanje na njih ni tada nije ratni zločin (samo ubijanje ratnih zarobljenika a ne naoružanih neprijateljskih vojnika tu spada), već samo eventualno može da se procesuira kao ubistvo.Princeton wrote:Nije da impliciram nesto, ali zar su ovi iz JNA bili toliko ludi da krenu kroz grad eto tako. Ja sam mislio da je to dio ovog plana za razmjenu Alije, il se to slucajno potrefilo u isto vrijeme.
-
hercegovac_pravi
#1650 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Jesu...sila boga ne moli a oni su u tome momentu vjerovali da su sila.Princeton wrote:Nije da impliciram nesto, ali zar su ovi iz JNA bili toliko ludi da krenu kroz grad eto tako. Ja sam mislio da je to dio ovog plana za razmjenu Alije, il se to slucajno potrefilo u isto vrijeme.
Nikakav dogovor za prolazak kolone nije postojao. Jer da jeste Srbijansko tužilaštvo bi ga prezentovalo u slučaju Ganić. Ono što su pokušali uraditi jeste inputirati postojanje dogovora o povlačenju bivše JNA iz BiH i na osnovu toga tražiti izručenje Ganića. Pošto ni takav dogovor nije postojao, na osnovu toga morali su pustiti i Jurišića. To je sva ona priča o "nepostojećem dokumentu" na osnovu kojeg srbijansko tužilaštvo drži zatvorenog Iliju Jurišića.