Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Murisno1

#1626 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Murisno1 »

ultima_palabra wrote:
Murisno1 wrote:
ultima_palabra wrote: Ne znam, ja mislim da su se iskristalisale dvije politike, jedna za BiH, a jedna protiv... i nema sjedenja na dvije stolice, ako pokušaš to, prođeš kao NS :D Naravno da su svi dobrodošli u prvi tabor, ali SDP ne može kompromitirati osnove svoje politike da bi pridobio 1-2% glasača iz Herceg-srpske... mnogobrojnim primjerima dokazano da ne pije vodice.
to što kažeš stoji, ali to ne mijenja činjenicu da je ovo vrlo zapetljana država. Jebo stranku koja nije svjesna s kakvom državom i situacijom ima posla. Ne možeš ti reći, ja imam svoje iako je to moje ništa s obzirom na to u kakvom vremenu i prostoru živimo ... To nije principijelnost. To je glupost ..
Pa evo ja sam prvi prije 15ak dana rekao da trebaju pružiti još jednom ruku HDZ-ovima, mada se neki nisu slagali sa tim. I tako je uradio i SDP... ponudili su im sasvim dobre uslove za učešće u vlasti. Do koga je sad?
Ne znam detalje njihove ponude, ali evo ti netaktičkog razmišljanja. Sada kada je pritisak sa svih strana, još nakon budalastih (ni sekunde mudrih političkih) izjava o tripoliju i diznilendu, pozicija s kojom pregovaraš je u drugom položaju. Zlatko je maher, za sada, samo u tome da sebe dovodi u sve težu i težu poziciju. On je u startu trebo pojest žebu, jel. Nemoj je gledat, mjerkat, žvakat. Pojest i progutat i krenut dalje. Sada ima 10 žaba i još uvijek ih mjerka i gleda i konta kako će se kutarisat ...

Ja Zlatka poštujem kao probosansku snagu, lidera, kako hoćeš. Ali,to ne mijenja činjenicu da nam on trenutno donekle i medvjeđu uslugu pravi. Pa da mi je otac rođeni, reko bi mu... halo, de ba malo razmisli, de okruži se ljudima koji ti smiju reći ono što nećeš da čuješ, ispeci pa reci ... pa nisi hitler u pm!
Murisno1

#1627 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Murisno1 »

Corto Maltese wrote:
black wrote:
Optimus Prime wrote:
Podcjenjujes nas!
Proslo je ipak 20 godina!

Kriticna masa ovdje definitivno postoji, i mnogo ljudi koji su izmedju!
mozda postoji ali jos uvijek u malom broju, najveca kriticna masa bi trebala biti medju studentima, medjutim do sada su (ne svi ali vecina) truba, izborni rezultati u rs-u i hercegovini pokazuju kolika je ta kriticna masa i zelja za promjenom, najteze je pokrenuti ove pasivne uljuljkane u sivilo
Ne samo da postoji kritična masa, nego mnogo više od toga. Postoje tri, u stvari tri i po, potpuno odvojene kritične mase, koje dodirnih tačaka nemaju.
upravo!
serafim 1

#1628 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by serafim 1 »

Corto Maltese wrote:
black wrote:
Optimus Prime wrote:
Podcjenjujes nas!
Proslo je ipak 20 godina!

Kriticna masa ovdje definitivno postoji, i mnogo ljudi koji su izmedju!
mozda postoji ali jos uvijek u malom broju, najveca kriticna masa bi trebala biti medju studentima, medjutim do sada su (ne svi ali vecina) truba, izborni rezultati u rs-u i hercegovini pokazuju kolika je ta kriticna masa i zelja za promjenom, najteze je pokrenuti ove pasivne uljuljkane u sivilo
Ne samo da postoji kritična masa, nego mnogo više od toga. Postoje tri, u stvari tri i po, potpuno odvojene kritične mase, koje dodirnih tačaka nemaju.
..slazem se sa tobom... i studenti ,kao i sve ovdje, izuzev nekog minornog procenta, imaju razlicite poglede na mnogo sta u BiH.
Bilo kakav pokusaj manipulacije njima , a i to je moguce, samo bi jos gore zahebao stvar..
palermo

#1629 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

torcida wrote:
ultima_palabra wrote: Ne znam, ja mislim da su se iskristalisale dvije politike, jedna za BiH, a jedna protiv... i nema sjedenja na dvije stolice, ako pokušaš to, prođeš kao NS :D Naravno da su svi dobrodošli u prvi tabor, ali SDP ne može kompromitirati osnove svoje politike da bi pridobio 1-2% glasača iz Herceg-srpske... mnogobrojnim primjerima dokazano da ne pije vodice.
teške izraze koristite...nije ni čud(n)o što druga strana zauzima gard pri svakoj strelici odaslanoj iz rajvosa.
dakle, sa moje točke gledišta...a evo komentirat ću južniju situaciju ne ulazeći u viđenje 2 ent., nitko ne radi državi o glavi..niti je sporan naziv države..njena obilježja, datumi, značenje i ostali sinonimi....već isključivo unutarnje uređenje!
?
Ha, jeste, uglavnom ću ja čuti o Hercegovini riječi otprilike kao što ti kažeš, nije Bosna i Hercegovina upitna, bitno je unutarnje uređenje i bla, bla.. Ali kada zagrebeš malo ispod površine, dođeš zapravo do zaključka da je ono što se želi samo Bosna i Hercegovina kao prazna ljuštura, koja stoji samo kao dekor a koja suštinski kao država ne postoji. Stvari se mijenjaju, i danas za bilo kakav ozbiljan dugoročan komprmis, jednostavno je neophodno da Srbi i Hrvati shvate da Bošnjaci neće udstati od države Bosne i Hercegovine. Kao države, prave, ne kao forme. I na njima je da odluče da li će biti dio države ili će biti na onoj drugoj strani. Svaki izbor je legitiman, ali ako je izbor ovo drugo, onda se jednostavno moraju prihvatiti i posljedice, Jedna od njih je da imaš sa druge strane one koji su spremnni da se bore za nju.
Banksy

#1630 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Zar nije logično da dogovorom sa Bošnjacima pokušaju naći način da se taj status popravi?
Umjesto toga, oni idu Dodiku i sakrivaju se pod njegove skute, kao da im on može nešto pomoći.
To je namjerno guranje prsta u oko Sarajevu i normalno da će isprovocirati reakciju...
Zaboravljaš slijed stvari ...

Zar nije logično da izborni pobjednik SDP dogovorom s ostlim izbornim pobjednicima pokuša napraviti vlast?
Umjesto toga oni tajno idu SDS-u i HDZ 1990, kao da im oni nešto mogu pomoći.
To je namjerno guranje prsta u oko ostalim izbornim pobjednicima i normalno da će isprovocirati reakciju ...
ultima_palabra

#1631 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Murisno1 wrote:Ne znam detalje njihove ponude, ali evo ti netaktičkog razmišljanja. Sada kada je pritisak sa svih strana, još nakon budalastih (ni sekunde mudrih političkih) izjava o tripoliju i diznilendu, pozicija s kojom pregovaraš je u drugom položaju. Zlatko je maher, za sada, samo u tome da sebe dovodi u sve težu i težu poziciju. On je u startu trebo pojest žebu, jel. Nemoj je gledat, mjerkat, žvakat. Pojest i progutat i krenut dalje. Sada ima 10 žaba i još uvijek ih mjerka i gleda i konta kako će se kutarisat ...

Ja Zlatka poštujem kao probosansku snagu, lidera, kako hoćeš. Ali,to ne mijenja činjenicu da nam on trenutno donekle i medvjeđu uslugu pravi. Pa da mi je otac rođeni, reko bi mu... halo, de ba malo razmisli, de okruži se ljudima koji ti smiju reći ono što nećeš da čuješ, ispeci pa reci ... pa nisi hitler u pm!
Tripoli i Diznilend su bili jučer, dotad je ponuda stajala otvorena nekoliko dana.
Žabu je pojeo kad je morao sklopiti koaliciju sa SDA, HSP i NSRB :D I bio je spreman pojesti još jednu... ali sve ima svoje granice.
Alfons Kauders

#1632 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

torcida wrote:
teške izraze koristite...nije ni čud(n)o što druga strana zauzima gard pri svakoj strelici odaslanoj iz rajvosa.
dakle, sa moje točke gledišta...a evo komentirat ću južniju situaciju ne ulazeći u viđenje 2 ent., nitko ne radi državi o glavi..niti je sporan naziv države..njena obilježja, datumi, značenje i ostali sinonimi....već isključivo unutarnje uređenje!
ne može biti fašista niti radikalan element onaj pojedinac-grupacija koja se bori za svoj status i svoja prava na demokratski način...shvatite već jednom da postoji lice i naličje jedne te iste medalje...i da ona druga strana ako se ne slaže sa ideologijom većine, nije po defaultu desničarski orijentirana.
uvažavanje, kompromis, tolerancija, razgovor....tri naroda, tri vjere, tri identiteta....kako možete očekivati da će jednostrane odluke biti blagoslovljene bez uvažavanja stava onog drugog...trećeg?
cekaj malo... kad smo vec kod uvazavanja... oba hdz-a su dobila i odbila sasvim postenu ponudu... da, u skladu sa svojim izbornim rezultatom dobiju dvije trecine pozicija u novoj vladi fbih... zato jer hoce 100%... i jer ne uvazavaju glasove hrvata koji su glasali za druge stranke...

a kako je do toga doslo... jednostavno... ljubic se zajebo u procjeni... ocekivao je da ce covic imati dosta slabiji rezultat, te je koketirao sa sdp-om... kada je nakon preliminarnih rezultata shvatio da devedesetka predstavlja jezicak na vagi, odlucio se prikloniti covicu kako bi osigurao bolju poziciju... medjutim, da bi se "namirila" oba hdz-a, njima treba 100%, a ne 66%... i tu nastaje problem za koji tesko da mozemo okriviti klempu, narcisa ili kobasicare...

devedesetka je racunala da ce se koalicijom s covicem izboriti za veci dio kolaca, da ce npr. dobiti 33 ili 40% hrvatskih pozicija... to je bilo tesko izvodivo u koaliciji sa jurisicem, lijanovicima i sdp-om... za pocetak bi svoj udjel morali prepoloviti sa koalicionim partnerima, tj. hsp-om, pa tek onda pricati sa lijanom i zlatkom... sad im je ostalo da se nadaju kako ce iskljucivo njihov blok predstavljati hrvate, tj da se potpuno zanemari volja onih koji su glasali za ostale hrvatske i gradjanske stranke... u protivnom bi morali dijeliti ponudjenih 60 ili 66% sa covicem i na kraju bi dobili 15-20%... odnosno duplo manje nego sto su ocekivali...

samo se o tome radi... kakvo uvazavanje, dijalog i ostale gluposti... da su bosnjaci htjeli raditi to sto im se spocitava od strane covica i ljubica, hdz ne bi bio dio federalne vecine jos od 1996...
Banksy

#1633 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

palermo wrote:
Ha, jeste, uglavnom ću ja čuti o Hercegovini riječi otprilike kao što ti kažeš, nije Bosna i Hercegovina upitna, bitno je unutarnje uređenje i bla, bla.. Ali kada zagrebeš malo ispod površine, dođeš zapravo do zaključka da je ono što se želi samo Bosna i Hercegovina kao prazna ljuštura, koja stoji samo kao dekor a koja suštinski kao država ne postoji. Stvari se mijenjaju, i danas za bilo kakav ozbiljan dugoročan komprmis, jednostavno je neophodno da Srbi i Hrvati shvate da Bošnjaci neće udstati od države Bosne i Hercegovine. Kao države, prave, ne kao forme. I na njima je da odluče da li će biti dio države ili će biti na onoj drugoj strani. Svaki izbor je legitiman, ali ako je izbor ovo drugo, onda se jednostavno moraju prihvatiti i posljedice, Jedna od njih je da imaš sa druge strane one koji su spremnni da se bore za nju.
Da, dugoročni ciljevi su im sigurno takvi. Ali onda s ove strane treba imati dugoročne promišljene ciljeve, ali i plan i taktiku kako ostvariti svoj cilj. Zasad ne vidim ni zrno mudrosti, ni pameti, ni taktike. Tek inat i preglasavanje, dolijevanje ulja na vatru i guranje argumenata u ruke upravo onima koje trebaš politički nadmudriti.
serafim 1

#1634 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by serafim 1 »

ultima_palabra wrote:
Murisno1 wrote:Ne znam detalje njihove ponude, ali evo ti netaktičkog razmišljanja. Sada kada je pritisak sa svih strana, još nakon budalastih (ni sekunde mudrih političkih) izjava o tripoliju i diznilendu, pozicija s kojom pregovaraš je u drugom položaju. Zlatko je maher, za sada, samo u tome da sebe dovodi u sve težu i težu poziciju. On je u startu trebo pojest žebu, jel. Nemoj je gledat, mjerkat, žvakat. Pojest i progutat i krenut dalje. Sada ima 10 žaba i još uvijek ih mjerka i gleda i konta kako će se kutarisat ...

Tripoli i Diznilend su bili jučer, dotad je ponuda stajala otvorena nekoliko dana.
Žabu je pojeo kad je morao sklopiti koaliciju sa SDA, HSP i NSRB :D I bio je spreman pojesti još jednu... ali sve ima svoje granice.
Sta je alternativa .. ? Nesto 'mnogo gore od Tripolija'..?
Yar nam nije dosta onih 'koji ce zrtvovati mir' ili onih koji pominju 'odvodjenje naroda u nestanak'.. :?
Pa zaboga... oni su politicari , a politika je pragmatizam i umjece moguceg..
Last edited by serafim 1 on 03/03/2011 13:08, edited 1 time in total.
black

#1635 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by black »

Corto Maltese wrote:
to je onda isto kao da je i nema ;-)
ultima_palabra

#1636 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

juznije wrote:Što se tiče uslova SDP-a koji su ponudili.

Šta ti se čini da kaže HDZ: "Gledajte, sdp i sda imaju oko 50% bošnjačkih glasova, a nama su iz nekog razloga simpa boss, sbih, sbb i DNZ, pa pošto niste samo vi osvojili bošnjačke glasove podijelite pola stolica i njima ili nema vlasti"

To upravo SDP nudi HDZ-ovima. Šta su mu oni krivi što je Zlatko uzeo one "nemoćnike u pameti" u koaliciju a nije razmislio pa sad se devera. Ovo je legendarno. SDP ne može napraviti vlast zbog duga prema HSP-u.

Zašto bi u vladi s bošnjačke strane bili dvije stranke s 50% izborne podrške a s Hrvatske strane sve koje su prešle prag.
S druge strane Lijanovićeva stranka je multietnička i više je glasova osvojio u općinama s bošnjačkom većinom pa bi bio red da se njega namiri iz bošnjačke kvote.
HDZ-ovi su i ranije mogli pristupiti Platformi, pa sad ne bi o tome mozgali... ali ne, oni su pokušavali sjedeći na Dodikovom ramenu ucjenjivati i prijetiti. Uostalom, jesu cijelo vrijeme kukali kako trebaju u vlast predstavnici konstitutivnih naroda u skladu sa rezultatima izbora? Jesu sad to dobili? U čemu je problem? SDP ne može tek tako odbaciti Boljitak i HSP.

Što se tiče bošnjačkih predstavnika, to nije HDZ-ov problem. Uvijek ističu da se bore samo za glasove Hrvata pa neka se o njihovoj kvotu i brinu.
zemo_online

#1637 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

Alfons Kauders wrote:
torcida wrote:
ne može biti fašista niti radikalan element onaj pojedinac-grupacija koja se bori za svoj status i svoja prava na demokratski način...shvatite već jednom da postoji lice i naličje jedne te iste medalje...i da ona druga strana ako se ne slaže sa ideologijom većine, nije po defaultu desničarski orijentirana.
uvažavanje, kompromis, tolerancija, razgovor....tri naroda, tri vjere, tri identiteta....kako možete očekivati da će jednostrane odluke biti blagoslovljene bez uvažavanja stava onog drugog...trećeg?
cekaj malo... kad smo vec kod uvazavanja... oba hdz-a su dobila i odbila sasvim postenu ponudu... da, u skladu sa svojim izbornim rezultatom dobiju dvije trecine pozicija u novoj vladi fbih... zato jer hoce 100%... i jer ne uvazavaju glasove hrvata koji su glasali za druge stranke...

a kako je do toga doslo... jednostavno... ljubic se zajebo u procjeni... ocekivao je da ce covic imati dosta slabiji rezultat, te je koketirao sa sdp-om... kada je nakon preliminarnih rezultata shvatio da devedesetka predstavlja jezicak na vagi, odlucio se prikloniti covicu kako bi osigurao bolju poziciju... medjutim, da bi se "namirila" oba hdz-a, njima treba 100%, a ne 66%... i tu nastaje problem za koji tesko da mozemo okriviti klempu, narcisa ili kobasicare...

devedesetka je racunala da ce se koalicijom s covicem izboriti za veci dio kolaca, da ce npr. dobiti 33 ili 40% hrvatskih pozicija... to je bilo tesko izvodivo u koaliciji sa jurisicem, lijanovicima i sdp-om... za pocetak bi svoj udjel morali prepoloviti sa koalicionim partnerima, tj. hsp-om, pa tek onda pricati sa lijanom i zlatkom... sad im je ostalo da se nadaju kako ce iskljucivo njihov blok predstavljati hrvate, tj da se potpuno zanemari volja onih koji su glasali za ostale hrvatske i gradjanske stranke... u protivnom bi morali dijeliti ponudjenih 60 ili 66% sa covicem i na kraju bi dobili 15-20%... odnosno duplo manje nego sto su ocekivali...

samo se o tome radi... kakvo uvazavanje, dijalog i ostale gluposti... da su bosnjaci htjeli raditi to sto im se spocitava od strane covica i ljubica, hdz ne bi bio dio federalne vecine jos od 1996...

kako nema uvazavanja kada 5 mjeseci nema vlasti?
palermo

#1638 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

juznije wrote:

Što se tiče uslova SDP-a koji su ponudili.

Šta ti se čini da kaže HDZ: "Gledajte, sdp i sda imaju oko 50% bošnjačkih glasova, a nama su iz nekog razloga simpa boss, sbih, sbb i DNZ, pa pošto niste samo vi osvojili bošnjačke glasove podijelite pola stolica i njima ili nema vlasti"

To upravo SDP nudi HDZ-ovima. Šta su mu oni krivi što je Zlatko uzeo one "nemoćnike u pameti" u koaliciju a nije razmislio pa sad se devera. Ovo je legendarno. SDP ne može napraviti vlast zbog duga prema HSP-u.

Zašto bi u vladi s bošnjačke strane bili dvije stranke s 50% izborne podrške a s Hrvatske strane sve koje su prešle prag.
S druge strane Lijanovićeva stranka je multietnička i više je glasova osvojio u općinama s bošnjačkom većinom pa bi bio red da se njega namiri iz bošnjačke kvote.
čekaj, znači ti misliš da HDZ treba da pokrije sve pozicije koje pripadaju Hrvatima. Ako je tako, onda zaboravi dogovor.

Ponuđeni uslovi su i više nego korektni, i ja lično mislim da bi ih HDZ i prihvatio, da nije obećanja koje su dali Dodiku, i da ne moraju namiriti i HDZ 1990.
Banksy

#1639 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

black wrote:
Corto Maltese wrote:
to je onda isto kao da je i nema ;-)
To je 10 puta gore nego da je nema.
ultima_palabra

#1640 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
Zar nije logično da dogovorom sa Bošnjacima pokušaju naći način da se taj status popravi?
Umjesto toga, oni idu Dodiku i sakrivaju se pod njegove skute, kao da im on može nešto pomoći.
To je namjerno guranje prsta u oko Sarajevu i normalno da će isprovocirati reakciju...
Zaboravljaš slijed stvari ...

Zar nije logično da izborni pobjednik SDP dogovorom s ostlim izbornim pobjednicima pokuša napraviti vlast?
Umjesto toga oni tajno idu SDS-u i HDZ 1990, kao da im oni nešto mogu pomoći.
To je namjerno guranje prsta u oko ostalim izbornim pobjednicima i normalno da će isprovocirati reakciju ...
Ne postoji više izbornih pobjednika, takav je ustav... ili se može reći da postoji izborni pobjednik u FBiH i PC, zbog entitetskog glasanja. U Federaciji ne mogu biti dva izborna pobjednika.
Alfons Kauders

#1641 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:

HDZ-ovi su i ranije mogli pristupiti Platformi, pa sad ne bi o tome mozgali... ali ne, oni su pokušavali sjedeći na Dodikovom ramenu ucjenjivati i prijetiti. Uostalom, jesu cijelo vrijeme kukali kako trebaju u vlast predstavnici konstitutivnih naroda u skladu sa rezultatima izbora? Jesu sad to dobili? U čemu je problem? SDP ne može tek tako odbaciti Boljitak i HSP.

Što se tiče bošnjačkih predstavnika, to nije HDZ-ov problem. Uvijek ističu da se bore samo za glasove Hrvata pa neka se o njihovoj kvotu i brinu.
a pokusajmo zamisliti sada situaciju da se nakon izbora formirao sljedeci blok... sda, sbb, hdz bih + male stranke... i da imaju dovoljno glasova da iz vlasti istisnu ljubica, lagumdziju, lijanovica i jurisica...

da li je iko toliko naivan da pomisli kako bi covic velikodusno ponudio ljubicu da udje u vlast i da dijele funckije, cisto onako jer predstavlja dobar dio hrvata... da li bi se tihic i radoncic otimali da u vlast uguraju sdp i da mu daju pola svog izbornog plijena... bi kurac... kakav nacionalni interes i postenje, halo narode, sve su to politicari, mater bi prodali za mandat...
torcida

#1642 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by torcida »

ultima_palabra wrote: Bacaš floskule... ja nisam spomenio fašizam, radikalizam, desničarenje niti bilo šta što mi imputiraš.

Spomenuo sam da su HDZ-ovi protiv BiH... jel ti misliš da nisu? A zašto onda ulaze u predizborne i postizborne saveze sa rušiocima države? Zašto u zapadnoj Hercegovini Dodik ima status poluboga?

Koliko znam, Hrvati su zabrinuti za svoj status u Federaciji... nešto od toga je opravdano, a nešto je pretjerivanje. Zar nije logično da dogovorom sa Bošnjacima pokušaju naći način da se taj status popravi? Umjesto toga, oni idu Dodiku i sakrivaju se pod njegove skute, kao da im on može nešto pomoći. To je namjerno guranje prsta u oko Sarajevu i normalno da će isprovocirati reakciju... sjećaju se svi ovdje dobro i Karađorđeva i 1993. i svi su osjetiljivi kad im srpska i hrvatska politika zajedno rade o glavi.

Na kraju će i Čović i ostala HDZ bratija se uhvatiti noge iz BiH, a hrvatski narod će plaćati cijenu njihove politike.
karikirao sam...i držao se priče koja je medijski exponirana na svakom koraku, od ftv, 60 minuta pa prema običnim pijunima...u svakog je ista spika, malčice rafiniranija..ovisno tko se i sa koje pozicije javlja..
dakle..ako ne pije vode zajedničarenje i naprdivanje sa federalnim partnerima od 90-tih godina prošlog stoljeća, ako vrijeme ne donosi poboljšanje odnosa već stagnaciju i produbljivanje jaza...reci mi, kakav pobogu razgovor je trebao biti obavljen i s kim..da se neke stvari napokon izvedu na čistac?
ne opravdavam koaliciju sa drugom stranom niti se ova dva naroda nalaze na istoj frekvenciji, međutim, jedina stvar koja tu bajnu koaliciju drži u životu jeste decidno ne centralizaciji i građanskoj državi!
ako to do sada niste shvatili onda....
madner

#1643 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

serafim 1 wrote:
madner wrote:
Hrvatska ovisi od ljetnog turizma i nece podrzati ama bas nista sto bi moglo ugroziti sezonu.
Lagumdzijunu izjavu da ce Libijska desavanja biti Diznilend u odnosu na eventualna u BiH ,ako se ne formira vlast (pretpostavljam kakvu on hoce) smatram sumanutom .
Jos jednom potvrdjuje one koji kazu da ih podsjeca na Miloseveca .
Ja licno se sa tim ne slazem Milosevic je bio mnogo jaci.
Ovo mu nije prvi put i taj covjek definitivno postaje politicki jastreb, cija politika moze izazvati veliko zlo .

Ovdje prjecenjem nikad nikog nisi mogao uplasiti , naprotiv...Taki smo...pa ga ebi. :|

PS.
Ima sezona i dogodine.

Ne trpi samo ova sezona, nego i sve naredne ako podrucje opet postane krizno. Mislim da nisi upoznat sa stepenom ovisnosti Hrvatske od ove sezone. Ako bacis pogled na Zg shvatit ces dokle su.
palermo

#1644 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

torcida wrote: međutim, jedina stvar koja tu bajnu koaliciju drži u životu jeste decidno ne centralizaciji i građanskoj državi!
Ispravio bih te. Decidno NE Bosni i Hercegovini. Inače da se radi o centralizaciji ili decentralizaciji našao bi HDZ i saveznike među Bošnjacima. Ali se ne radi o tome. To smo konačno shvatili.
serafim 1

#1645 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by serafim 1 »

madner wrote:
serafim 1 wrote:
madner wrote:
Hrvatska ovisi od ljetnog turizma i nece podrzati ama bas nista sto bi moglo ugroziti sezonu.
Lagumdzijunu izjavu da ce Libijska desavanja biti Diznilend u odnosu na eventualna u BiH ,ako se ne formira vlast (pretpostavljam kakvu on hoce) smatram sumanutom .
Jos jednom potvrdjuje one koji kazu da ih podsjeca na Miloseveca .
Ja licno se sa tim ne slazem Milosevic je bio mnogo jaci.
Ovo mu nije prvi put i taj covjek definitivno postaje politicki jastreb, cija politika moze izazvati veliko zlo .

Ovdje prjecenjem nikad nikog nisi mogao uplasiti , naprotiv...Taki smo...pa ga ebi. :|

PS.
Ima sezona i dogodine.

Ne trpi samo ova sezona, nego i sve naredne ako podrucje opet postane krizno. Mislim da nisi upoznat sa stepenom ovisnosti Hrvatske od ove sezone. Ako bacis pogled na Zg shvatit ces dokle su.
...ne znam, mozda...al ipak,nekako mi jadno da ovisimo o toj njihovoj sezoni..
Nema tu srece.. :|
ultima_palabra

#1646 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

torcida wrote:
ultima_palabra wrote: Bacaš floskule... ja nisam spomenio fašizam, radikalizam, desničarenje niti bilo šta što mi imputiraš.

Spomenuo sam da su HDZ-ovi protiv BiH... jel ti misliš da nisu? A zašto onda ulaze u predizborne i postizborne saveze sa rušiocima države? Zašto u zapadnoj Hercegovini Dodik ima status poluboga?

Koliko znam, Hrvati su zabrinuti za svoj status u Federaciji... nešto od toga je opravdano, a nešto je pretjerivanje. Zar nije logično da dogovorom sa Bošnjacima pokušaju naći način da se taj status popravi? Umjesto toga, oni idu Dodiku i sakrivaju se pod njegove skute, kao da im on može nešto pomoći. To je namjerno guranje prsta u oko Sarajevu i normalno da će isprovocirati reakciju... sjećaju se svi ovdje dobro i Karađorđeva i 1993. i svi su osjetiljivi kad im srpska i hrvatska politika zajedno rade o glavi.

Na kraju će i Čović i ostala HDZ bratija se uhvatiti noge iz BiH, a hrvatski narod će plaćati cijenu njihove politike.
karikirao sam...i držao se priče koja je medijski exponirana na svakom koraku, od ftv, 60 minuta pa prema običnim pijunima...u svakog je ista spika, malčice rafiniranija..ovisno tko se i sa koje pozicije javlja..
dakle..ako ne pije vode zajedničarenje i naprdivanje sa federalnim partnerima od 90-tih godina prošlog stoljeća, ako vrijeme ne donosi poboljšanje odnosa već stagnaciju i produbljivanje jaza...reci mi, kakav pobogu razgovor je trebao biti obavljen i s kim..da se neke stvari napokon izvedu na čistac?
ne opravdavam koaliciju sa drugom stranom niti se ova dva naroda nalaze na istoj frekvenciji, međutim, jedina stvar koja tu bajnu koaliciju drži u životu jeste decidno ne centralizaciji i građanskoj državi!
Pa ako meni repliciraš, onda mi repliciraš na nešto što sam ja rekao, a ne nešto što je proizvod bogznačega... to je osnova forumanja.

A nisam baš siguran da su SDA-SBiH i HDZ imali ikakav jaz između sebe... Hrvati su bili 200 puta preglasani na federalnoj Vladi u zadnje 4 godine, pa to niko nije ni spomenuo. Zašto? Zato što su između sebe raspodjelili ministarstva i državne firme i nisu dirali u tor onih drugih. Sada kada bi SDP htio napraviti zaokret i malo reda u vlasti, jer su im glasači dali mandat za to, potežu se raznorazne majorizacije... zato što HDZ više ne može raditi šta hoće.

I neće se više u ovoj državi dijeliti vlast na principu "jednoj stranci BH Telecom, drugoj HT Mostar, trećoj EPBiH, četvrtoj EPHZHB i Aluminij"... sve su to firme u vlasništvu građana Federacije i njima ima i da odgovaraju.
ultima_palabra

#1647 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

juznije wrote:
ultima_palabra wrote:

Bolan način na koji je Zlatko pregovarao i uz koje medijske manipulacije nije sugerirao dogovor uopće. Sve do sada Platforma, dogovori, bahato foliranje, vrijeđanje političkih oponenata je bio trijumfalizam i hranjenje ega.
kakvi pregovori s HDZ-om. On je svojoj želji da sjebe i ponizi Čovića pretpostavio sve. I državu, i formiranje vlasti i stabilnost itd.

I Platforma je bila ruganje Čoviću i Ljubiću i pokazivanje Mišića. Doveo blentu Lijana i Jurišića i još ako se sjećaš kao Ljubiću je otvorena a Čoviću nije. Sjećaš se tih izjava. Problem je što je Zlatko nastavio voditi izbornu kampanju za pretvaranje sebe u najvažnijeg Bošnjaka poslije Alije i nakon što su izbori gotovi...

Meni je to kao izborni fenomen nejasno. Ispada da je istina ono što su govorili mnogi stari SDP-ovci koji su otišli iz stranke: Duraković, Avdić, Lazović, Komšić itd...Zlatko hranjenju svog ega daje prednost nad praktičnim gutanjem problema što politika a posebno u BiH jest

kažem

Suočite se s činjenicom da vođe može pogriješiti...dobro je za otvaranje drugih vidika...
Medijski rat i manipulacije su postojale na obje strane. Obje strane su išle maksimalistički... ili se ne sjećaš pozdrava iz stolnog grada 3.oktobra?

Ali eto inicijativa Merkelove je bila da se stavovi pomire... vrlo fino se ova ponuda mogla interpretirati kao neki kompromis u kojem su obje strane morale progutati žabu. Ali očigledno je da tu ima još nešto...
Banksy

#1648 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote: I neće se više u ovoj državi dijeliti vlast na principu "jednoj stranci BH Telecom, drugoj HT Mostar, trećoj EPBiH, četvrtoj EPHZHB i Aluminij"... sve su to firme u vlasništvu građana Federacije i njima ima i da odgovaraju.
:lol:
madner

#1649 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote: I neće se više u ovoj državi dijeliti vlast na principu "jednoj stranci BH Telecom, drugoj HT Mostar, trećoj EPBiH, četvrtoj EPHZHB i Aluminij"... sve su to firme u vlasništvu građana Federacije i njima ima i da odgovaraju.
Dokle smo dosli, sada se ismijavaju potpuno normalni stavovi.
ultima_palabra

#1650 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
Ha, jesam im reko 8-)
Locked