laik1981 wrote: ↑03/10/2023 23:32
Hvala vam na savjetima. I ja razmatram tako nesto
Meni bi bio potreban manji sloj te mase za niveliranje samo me strah da ce to ispucati pod tezinom auta ako se uradi u nekom tankom sloju do, recimo, 1-2 cm.
Ne znam jesu li kolege iznad radile sa samonivelirajućom masom ali ja jesam i ne bih ti je preporučio za završni sloj garaže.
Nisam ekspert ali moje mišljenje je da ta masa nipošto ne bi smjela služiti kao završni gornji sloj poda jer se lako haba.
Mislim da je prvenstvena namjena samonivelirajuće mase izravnavanje neravnina prije postavljanja nekog završnog sloja po kojem će se hodati ili parkirati.
Prva zabluda koju sam ja imao o samonivelirajućoj masi (a vidim da je dosta ljudi ima) je da se "ona sama razlije kao voda". Ništa dalje od istine. Čak sam mišljenja da je bolje razrijediti je više nego što proizvođač navodi u uputi jer ako se striktno drži uputstva to je jako gusto i vrlo je teško razmazivati je.
Ako ćeš već koristiti samonivelir masu onda prvo dobro pripremi podlogu, očisti, ako ima izbočina koje strše bolje ti ih je stući nego trošiti nivelir masu da podigneš razinu poda do tih uzvišenja. Dalje zaštiti ako imaš šta zaštiti da se ne prlja.
Ja bi da to opet radim bez obzira na površinu zovnuo nekoga da mi pomogne jer je jako nezgodno sam miješati smjesu i razmazivati. Ako se masa počne stezati prije nego što si je potpuno razlio i izravnao onda će ti pod biti gori nego što je bio.
Trebaš imati na umu da je ta masa vrlo slična fleksibilnom ljepilu. Samo što nije toliko jako jer ne treba lijepiti ništa nego bi se trebalo fino razliti i napraviti ravnu površinu.
Ako se odlučiš to raditi onda bi ja obavezno na taj samonivelir udario još jedan završni sloj nečega pa taman to bila betonska boja. Bolje i to nego sama samonivelirajuca masa. A jos ako se namjerava auto parkirati po njoj ...nisam siguran kako ce se ponasati.
P.S. imam neki osjecaj da ti sada u toj garaži završni sloj nije beton nego estrih dok se toliko runi i praši. Čudno bi mi bilo za betonsku ploču da se toliko haba i pravi prašine. To bi trebao biti baš loše urađen beton.