Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Zvrkicaa

#1626 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Zvrkicaa »

inspire_me wrote:
alica.k wrote:
Bloo wrote:jesi ti mislila na H2O2 - hidrogen peroksid tj. onaj sto kupujemo u bocici ili na najobicniji H - hidrogen jer postoji posutpak hidrogenizacije maslinovog ulja ali to nema veze sa H2O2?
ma ne, mislila sam da ima efekat hidrogen peroxida (ja to zovem samo hidrogen btw).
zagrijano maslinovo ulje u sebi sadrzi neke kiseline koje imaju efekat posvjetljavanja kose. to mi je rekla frizerka kad sam se ofarbala u pretamnu smedju boju, pa sam stavljala zagrijano maslinovo da posvijetli i imalo je efekta. ali sa limunovim sokom.
ali pranje kose deterdzentom za sudje ima isti efekat .

zamzija, ovaj proces moze toliko dugo trajati da ne mozes pogrijesiti.
nije to sad, stavis hrpu cimeta na kosu i sutra si plav. nego sve malo po malo, i tako imas kontrolu nijanse.
Juce sam na svoju svijetlo plavu kosu izvukla tamne pramenove kako bi dobila neku bež - prirodno plavu boju kose. Medjutim, frizerka mi je stavila neku pretamnu smedju nijansu, pa sam nekako sada a la Eurokrem. Znam da ce se to vremenom isprati, i fino stopiti, ali ne mogu da cekam obzirom na to da za 5 dana imam neku svadbu, pa bih malo da ovo ispiranje ubrzam. Hajde mi please reci kako fercera ovo sa maslinovim uljem, kad se stavlja koliko se drzi i sl. Ili da ipak probam sa deterdzentom za sudje?? Sta je bolje??
Ja prvi put cujem to za deterdzent, mada nije na odmet znati :) Zasto ne probas s limunovim sokom pa napolje malo na sunce? Kazu da to prosvjetljuje kosu :)
nera18

#1627 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by nera18 »

pa ces lijepo unistiti kosu vec iztretiranu
neva_eva

#1628 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by neva_eva »

Drage zene, ja bih vas zamolila za neku preporuku kako "nahraniti" suhu kosu :sad:
Naime imam izuzetno suhu i pri tome frckavu kosu, iako cesto stavljam masku(onu sa maslinovim uljem) kristale, regenerator je obavezan, ali ona je suha pa suha.. :?
alica.k

#1629 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by alica.k »

neva_eva wrote:Drage zene, ja bih vas zamolila za neku preporuku kako "nahraniti" suhu kosu :sad:
Naime imam izuzetno suhu i pri tome frckavu kosu, iako cesto stavljam masku(onu sa maslinovim uljem) kristale, regenerator je obavezan, ali ona je suha pa suha.. :?
moja se frizerka kune u masku od majoneze...
yellow cat

#1630 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by yellow cat »

mislim da bi ti maslinovo ulje trebalo pomoći, a ako kažeš da ne, imaš li uvijek problema sa suhom kosom ili samo u zadnje vrijeme? Da nemaš nekih problema sa hormonima, ishranom?
nera18

#1631 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by nera18 »

da se i ovdje ponovim, imam viska 4 kocke lush kane i
prodajem kupon sa pet feniranja od 20 KM u Sentadi...pa et :D
neva_eva

#1632 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by neva_eva »

yellow cat wrote:mislim da bi ti maslinovo ulje trebalo pomoći, a ako kažeš da ne, imaš li uvijek problema sa suhom kosom ili samo u zadnje vrijeme? Da nemaš nekih problema sa hormonima, ishranom?
Cesto stavljam maslinovo ulje, uglavnom masku ali nekada i na opranu mokru kosu ono utrljam...mao je ko bolje, ali mi je onda nekako ruzno i premasno kad dodirnem rukom kosu..ono masna ruka :-?
Ma oduvijek mi je suha, kako znam za sebe...ne vjerujem da je bas do ishrane..a za slucaj da je to, sta bih trebala jesti da kosa ne bude suha :? ..Vec sam spomenula da sam frckava, a znate da je frckava kosa uglavnom suha

Hvala Alici i Ajlin na prijedlozima..probat cu i majonezu i kokosovo ulje..da vidim ima li kakvog efekta :)
ladyada

#1633 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by ladyada »

moja sestra ima frckavu kosu........ koristila je cickovo ulje za vrhove par kapi utrlja u vrhove poslije pranja i ostavi da se osusi, dobije lijep sjaj i lagana je ..........maslinovo ulje je bilo tesko i premasno ..........
neva_eva

#1634 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by neva_eva »

ladyada wrote:moja sestra ima frckavu kosu........ koristila je cickovo ulje za vrhove par kapi utrlja u vrhove poslije pranja i ostavi da se osusi, dobije lijep sjaj i lagana je ..........maslinovo ulje je bilo tesko i premasno ..........
I ja sam isto nekad ranije koristila cickovo i orahovo ulje, ali mi i nije bilo bas nekog efekta..mozda imam cudnu kosu :? ..a upravu si ovo za maslinovo da je nekako tesko i premasno..ipak hvala vam cure, ako jos neko zna cime je najbolje nahraniti kosu da nije presuha neka pise..inace vas dugo citam i lijepo je ovako razmijeniti iskustva :sax:
baby24

#1635 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by baby24 »

nera18 wrote:da se i ovdje ponovim, imam viska 4 kocke lush kane i
sto prodajes kupon za feniranja, je l' ne valja salon ili.....???? i ja sam ga kupila pa da znam da ne idem ako je bas smece :-)
Gospoda Ministarka

#1636 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Gospoda Ministarka »

baby24 wrote:
sto prodajes kupon za feniranja, je l' ne valja salon ili.....???? i ja sam ga kupila pa da znam da ne idem ako je bas smece :-)
Ne, meni je ok salon.
Za taj novac, da ti neko samo opere kosu je odlican.
baby24

#1637 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by baby24 »

Gospoda Ministarka wrote:
baby24 wrote:
Ne, meni je ok salon.
i ja sam se time vodila - feniranje kose na paz nije mudro slovo, tako da za te pare ne mogu puno izgubiti... znas li mozda koliko ranije se mora zakazati termin??
Last edited by baby24 on 05/09/2011 14:35, edited 1 time in total.
Gospoda Ministarka

#1638 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Gospoda Ministarka »

Ja sam nazvala taj dan, i primile su me jer su imali slobodan termin.
nera18

#1639 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by nera18 »

Gospoda Ministarka wrote:
baby24 wrote:
Ne, meni je ok salon.
i ja se vodim ovim, sampon i fen ustedis za ovaj novac medjutim okolnost takva da ja ne mogu kod njih u salon, tako da cu ga rado prodati i za manje pare :D
wildflower

#1640 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by wildflower »

Djevojke, zene, ja bih da zamolim za jedan savjet.

Svoju dugu, farbano-plavu (Keune 1517) i prilicno ostecenu kosu sam nedavno osisala na kratko. Malo prije toga sam imala prelaznu duzinu do ramena i minival koji mi je uvijek bila zelja, pa sam si je tako i ostvarila bez velikih rizika, jer sam znala da cu se svejedno sisati na kratko.

Kad je minival izrastao nekih 7-8 cm (kosa mi jako brzo raste), osisala sam se skroz kratko, nesto tipa Sienna Miller u kratkoj fazi (http://www.hairboutique.com/tips/tip21070.htm)

Ofarbala sam se u Garnierovu bakreno plavu, koja mi je bila pretamna u pocetku, a sad je djelimicno ok kada se isprala sa plave podloge. Prirodna kosa mi je srednje do tamno smedja, i zelim neku bakreno plavu nijansu koja ce ipak biti vise plava nego narandzasta :)

Nakon sto malo pronosam ovu skroz kratku, pocela bih ponovo pustati kosu, ali ovaj put kako treba, tj. sa sto manje ostecenja- vise blans na moju kosu nece :). Koju farbu da koristim, kako bi postigla tu neku tamniju nijansu plave, bakreno plavu ili mozda strawberry blonde, a da sto manje ostecuje kosu? Koji od postojecih komercijalnih brandova boja za kosu najmanje steti kosi? Nijansa i nije toliko bitna, to cu pogoditi nekako, ali mi je bitna vrsta boje, dosad sam bila na Keune, a sad bih nesto blaze.

P.S., ako nekoga zanimaju iskustva sa minivalom, na raspolaganju sam :)
wendy

#1641 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by wendy »

Wildflower, imamo identican problem. Doslovno sam sprzila kosu raznoraznim plavim farbama, blansom i slicnim prepraratima i dovela je do te granice kad je doslovno u sakama pocela ostajati na ceslju kada bih je cesljala mokru. Onda sam na forumu vidjela da zene hvale Joico preparate za regeneraciju kose i nasla frizerski salon u Alti koji radi radi s njima. Uglavnom, sada sam u toj nekoj fazi furanja njihove linije (od sampona, balzama i maske) i primijetila sam stvarno da se stanje dosta popravilo. Jesu zara, ali se isplati. Za 10-ak dana idem da se ofarbam kod njih njihovim farbama, jer mi cura rece da nije potrebno korisiti farbu za hidrogenom za citavu duzinu, vec samo za izrast, a da ostalo farbaju samo prelivom. Mislim da sama nikad ne bih postigla ujednacenu boju kose + sto mi izbija narancasto na izrastu od ovih farbi koje redovno ima kupiti u prodavnicama. Dakle, mogu prenijeti iskustva, a mozes i sama pokusati :) Da, i oni ti imaju taj neki tretman regeneracije kose u samom salonu tim proizvodima, pa mozes probati. Dodje 20 km

P.S. Tamo su mi rekli da je Palette najgora farba za kosu, jer najvise ostecuje dlaku, pa u slucaju da se odlucim sa home made varijantu, kloni se njihove plave. Ja sam nazalost upravo to koristila zadnja 2 farbanja
Allenass

#1642 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Allenass »

wendy wrote:Wildflower, imamo identican problem. Doslovno sam sprzila kosu raznoraznim plavim farbama, blansom i slicnim prepraratima i dovela je do te granice kad je doslovno u sakama pocela ostajati na ceslju kada bih je cesljala mokru. Onda sam na forumu vidjela da zene hvale Joico preparate za regeneraciju kose i nasla frizerski salon u Alti koji radi radi s njima. Uglavnom, sada sam u toj nekoj fazi furanja njihove linije (od sampona, balzama i maske) i primijetila sam stvarno da se stanje dosta popravilo. Jesu zara, ali se isplati. Za 10-ak dana idem da se ofarbam kod njih njihovim farbama, jer mi cura rece da nije potrebno korisiti farbu za hidrogenom za citavu duzinu, vec samo za izrast, a da ostalo farbaju samo prelivom. Mislim da sama nikad ne bih postigla ujednacenu boju kose + sto mi izbija narancasto na izrastu od ovih farbi koje redovno ima kupiti u prodavnicama. Dakle, mogu prenijeti iskustva, a mozes i sama pokusati :) Da, i oni ti imaju taj neki tretman regeneracije kose u samom salonu tim proizvodima, pa mozes probati. Dodje 20 km

P.S. Tamo su mi rekli da je Palette najgora farba za kosu, jer najvise ostecuje dlaku, pa u slucaju da se odlucim sa home made varijantu, kloni se njihove plave. Ja sam nazalost upravo to koristila zadnja 2 farbanja
Koji frizerski salon?
I možeš li mi navesti tačne cijene tih Joico proizvoda koje koristiš,prvenstveno onog K-pak rekonstruktora ako si ga koristila?
Michun

#1643 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Michun »

Samo da kazem da farba i ne steti toliko kosu ali hidrogen steti...zato ja koristim 3% hidrogen ali svjetliju farbu. Recimo tamno plava i tamno pepeljasto plava - tada sam imala srednje smedju boju. Sad sam na svijetlo smedjoj i nesto jos, opet 3% hidrogen a boja mi je smedja.
wildflower

#1644 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by wildflower »

Michun, tako sam i ja nesto kontala, uzeti neku zlacano plavu nijansu i slabiji hidrogen, u kombinaciji sa mojom tamnom podlogom trebalo bi ispasti bas onako kako planiram (crveni podton ce mi dati strawberry odsjaj koji zelim)

Jedva cekam da jos malo izraste pa da probam :)
mimsy

#1645 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by mimsy »

[quote="neva_eva"]Drage zene, ja bih vas zamolila za neku preporuku kako "nahraniti" suhu kosu :sad:
Naime imam izuzetno suhu i pri tome frckavu kosu, iako cesto stavljam masku(onu sa maslinovim uljem) kristale, regenerator je obavezan, ali ona je suha pa suha.. :?[/quote]
selektive ampule
male_okice

#1646 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by male_okice »

drage zene trazim inspiraciju za novu frizuru...sad trenutno imam kosu duzine ramena ali htjela bih da je skratim znatno...takodjer je blago valovita gusta je nenormalno ali tanka dlaka. Ako neko ima prijedloga sa fotkama bilo bih super...
Felidae

#1647 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Felidae »

wildflower wrote:Djevojke, zene, ja bih da zamolim za jedan savjet.

Svoju dugu, farbano-plavu (Keune 1517) i prilicno ostecenu kosu sam nedavno osisala na kratko. Malo prije toga sam imala prelaznu duzinu do ramena i minival koji mi je uvijek bila zelja, pa sam si je tako i ostvarila bez velikih rizika, jer sam znala da cu se svejedno sisati na kratko.

Kad je minival izrastao nekih 7-8 cm (kosa mi jako brzo raste), osisala sam se skroz kratko, nesto tipa Sienna Miller u kratkoj fazi (http://www.hairboutique.com/tips/tip21070.htm)

Ofarbala sam se u Garnierovu bakreno plavu, koja mi je bila pretamna u pocetku, a sad je djelimicno ok kada se isprala sa plave podloge. Prirodna kosa mi je srednje do tamno smedja, i zelim neku bakreno plavu nijansu koja ce ipak biti vise plava nego narandzasta :)

Nakon sto malo pronosam ovu skroz kratku, pocela bih ponovo pustati kosu, ali ovaj put kako treba, tj. sa sto manje ostecenja- vise blans na moju kosu nece :). Koju farbu da koristim, kako bi postigla tu neku tamniju nijansu plave, bakreno plavu ili mozda strawberry blonde, a da sto manje ostecuje kosu? Koji od postojecih komercijalnih brandova boja za kosu najmanje steti kosi? Nijansa i nije toliko bitna, to cu pogoditi nekako, ali mi je bitna vrsta boje, dosad sam bila na Keune, a sad bih nesto blaze.

P.S., ako nekoga zanimaju iskustva sa minivalom, na raspolaganju sam :)

mene zanima minival....moja frizerka mi rece minival koji ja hocu (onaj sa malo vecim loknama, ne federe) moze mi napraviti ali ce trajati do 2 pranja kose, jer ce mi se izviti, jednostavno nije predvidjen da stoji duze (izuzetak su holivudske glumice :mrgreen: )...kakav je bio kod tebe, moze neka slika, poredjenje ili nesto i kako je to izgledalo....od kako znam za sebe hocu valovitu kosu...a za vjencanje sam bila pod haubom 2 sata, pa mi je poslije toga opet frizerka bukvalno morala svaku loknu napraviti i zakaciti snalom...takva mi je kosa, ravna, pa eto.
wildflower

#1648 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by wildflower »

Sad, to je lutrija, kako ce na kojoj kosi ispasti. Moja je isto potpuno ravna ali prirodno lako prima loknice. Moja je bila jako ostecena i frizerka nije htjela raditi dok je nisam uvjerila da nije bitno ako bude lose, da ionako planiram kratku frizuru poslije toga. Ali, ispalo je super, bar se meni svidjalo. Radila mi je na sitnije viklere, ali nije dugo drzala. Frizuru sam oblikovala prstima, nisam poslije stavljala nikakve uvijace.
E sad koliko ja znam te krupne lokne se jednostavno ne mogu dugorocno postici na bilo koji nacin, jednostavno je kosa preteska i one se brzo opuste. Jedini nacin je napraviti sitniji minival, a onda stavljati viklere poslije pranja, jer se zahvaljujuci minivalu svaka frizura drzi duze.
Problem kod minivala je po mom misljenju izrastanje kose, kad postane teze napraviti frizuru, a jos je rano za novi. Ja sam se po svom planu osisala na kratko, ali ne znam kako bi to izgledalo kod djevojke koja zeli zadrzati imalo duzu kosu.

Kasnije cu staviti neku slicicu kako je to izgledalo, cisto da imas predstavu koliko je to ustvari sitno.
Felidae

#1649 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Felidae »

ma ja, to sam i mislila...a crnjak je to sa izrastkom, mozes samo osisati ili trpiti da to cudno izgleda. meni frizerka na svojoj musteriji pokazala kako izgleda najkrupniji minival, i meni se nije svidio...samo da je malo krupniji :-) a ne mora znaciti da bi bio tako los na mojoj glavi :D :D ako stignes slicicu da postavis, cisto da se ohrabrim...
wildflower

#1650 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by wildflower »

http://imageshack.us/photo/my-images/59 ... 1435a.jpg/

Evo slicice. Osisana je do ramena prije stavljanja minivala, i oblikovana samo pomocu pjene i cickovog ulja. Prethodno blansani pramenovi i farbana prilicno jakim farbama.
U svakom slucaju meni je drago da sam si ispunila zelju. Da mi je kosa bila manje ostecena prethodno vjerovatno se ne bi odlucila na sisanje, nego bi probala odrzavati ovakvu frizuru, stvarno je beskrajno prakticna, lako se odrzava, ne masti se, cudo u odnosu na dugu ravnu koju sam prije imala.
Post Reply