A ono kada Nera mijenja mali hladnjak

Moderators: _BataZiv_0809, anex
Jest vala, s Cliom 3 1.2 16v i 75 KS moras planirati u Sarajevu ako mislis nekoga preticati prije Mostara, A kad ides uz Ivan ne mozes izaci osim ako se ne sakrijes u zavjetrinu iza kakvog kamiona. Katastrofa, ne moze ni 120 km/h navuci uz Vukovice, jedva 119 km/h, s klimom.golfiista wrote:U Cliju tih benzinskih 75 KS je premalo za iole ozbiljnije putovanje, a o preticanju da ne govorim. Mogu zamisliti kako bi to izgledalo u broj vecoj Octaviji.
Svojevremeno sam vozio A4 sa 1.9 tdi i 75 KS. Taj motor je odlicno vukao cijeli automobil zahvaljuci turbini naravno.
ne trebas se izvinjavati. tu smo da razmjenimo misljenja. pricam i ja iz iskustva. ljude je ubio taj turbo. nagledao sam se auta koja se pate na nasim poznatim putnim pravcima jer su se vozaci odvikli od saltanja. oblaci dima iza auta od 100-140ks... evo ti primjer. brcko-celic-lopare-tuzla-zivinice-sarajevo, 1.1 benzin(55ks),1.2 benzin(60ks),1.3benzin(75ks),1.6benzin(cca80ks),1.9 dizel(64ks),1.6 benzin(105ks),2.0 benzin(136ks),1.9tdi(130ks). sa svakim od tih auta razlika u vremenu je 5-10 minuta na tom putu koji znam napamet. ako nesto znaci, najbrze je dosao taj 1.6 sa cca 80ks i 850kg. 2:40 minuta. ja mu ne mislim pametovati i ubjedjivati ga da je oktavia sa 75-80ks najbolje auto, ali mislim da je za nase uslove sasvim dovoljno. logicno da nije isto preticati sa 75 i 150ks, ali za normalnu voznju bar meni je potpuno svejedno.Ned071 wrote:Izvini al suplja prica... Bez turba svi ti motori su mrtav konj... Samo frustraciju izazivaju... Iz iskustva pricamsparky wrote:uz pravovremeno milovanje rucice mjenjaca, covjek bi se iznenadio sta sve moze tih 75 konjica.![]()
mogu zamisliti kako bi to izgledalo u G6-ici - tabut koji nece da moze krenut jos podmazan Optimom svakih 50 000 sa "pliz servis nou" upaljenom lampicomgolfiista wrote:U Cliju tih benzinskih 75 KS je premalo za iole ozbiljnije putovanje, a o preticanju da ne govorim. Mogu zamisliti kako bi to izgledalo u broj vecoj Octaviji.
Naravno. Vozio dvije godine Fabiju 1.2 elegance oprema, 75KS, fin autić. Po gradu dovoljan motor a i za otvorene ceste, jedino nije volila brdo.goran16v wrote:Kako kome, nisu za nekog kome je smisao voznje u preticanju, nekome ko ne pretice jesu...
golfiista wrote:
Možda se neko prepozna
Slažem se, ali nemojte i nemojmo osporavati da se sa snažnijim autom lakše putuje, bez da iko ganja ikakve sekunde ili minute na nekoj dionici. Jednostavno je frustrirajuće da onda, kada ti treba, auto je sporo, ne ide i ne može. I ne pričamo o nekim v8 zvijerima kako ovdje neki pokušavaju implicirati, nego o optimalnim uvjetima vožnje, magistralom i autoputem.goran16v wrote:Prica malo/puno KS je deplasirana jer svako ima drugaciji rezon i potrebe. Meni licno po gradu ne treba auto jaci od 80 KS, za van grada mi je malo dok mojim roditeljima ni za van grada ne treba vise od 80 KS.
Ako se ne varam decko je s Mdvora, a ako sam upravu njegova je ova crna Fabia sa malom tablom, inace 1,2 HTP. Kasnije je prolazila kroz cuning metamorfoze, nekakve stop lampe, auspusi, crta (ako se dobro sjecam narandzasta) preko auta itd... Ako je to taj svojevremeno mu je otac vozio srebrenog Mondea ST220 koji je bio izlozbeni u F-CA-u kad se otvorio i za kojeg su opet pricali da je bio Lepe Brene... U svakom slucaju imaju je vozilicu adekvatnu kilazi!direstraits0078 wrote:golfiista wrote:
Možda se neko prepozna
Ovome u bijeloj majici nista ispod 400 KS i V8 SC ispod prkna ne mogu uzbrdo.
UPDATE:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ako neko ima ili ako zna da ima desnu štopku za Fabiju hatchback 2008-2010 molim neka mi se javi na PP. Hvala.
Vjerovatno si i sam primjetio, ali bez obzira sto u principu jednako koriste, ipak ima znacajne razlike izmedju zamjenskog i original retrovizora, bar na moja 2 neposredna slucaja. Na Kangoou benzincu retrovizor sa mehanickim podesavanjem na niskim obrtajima vibrira ko na FAP-u, a zakrivljenost ogledala je mnogo manja nego na oroginalu i pokriva dosta manje mrtvog ulga, dok na Astri H zvizdi preko 80 km/h zbog lufta izmedju kucista i oklopa, a umjesto pomjeranja u 4 pravca lijevo-desno i gore-dolje ima pomjeranje samo u 2 pravca, dijagonalno gore lijevo - dolje desno i obratno. Naravno da oba je kvalitet plastike nizi.direstraits0078 wrote:![]()
Tako je meni neki kloc iz iStocnog Sarajeva rekao za retrovizor, kad sam mu rekao koliko kosta nov: "E sad ti je 120 KM!". Ko biva, skocila mu cijena odjednom. I ja mu se tu nasmijem, sta ces mu.I kupim na istom mjestu gdje ces i ti kupiti tu stopku za Fabiju.
Kupio, postavio ispred radnje, sve kako treba, oklopilo kao kod originala.goran16v wrote:Meni jedna stopa iz Velasa (mislim da je bila ** No links **-ova) zbog kalupa nije pasala kako treba, odnosno zazori su bili nejednaki pa je licilo da je auto opaljen u cosak, a nije (poznanik gajbom kvrcnou saklo stope). Za 30 KM ja ne bih rizikovao da mi se desi ista stvar.
Sto se tice dijeova iz oglasa, masa je dijeova za Skode je sa poplavljenih vozila kao i sa vozila uvezenih iz Engleske. Prednji farovi ne pasu, a zadnje stop lampe ne pasu ako imaju samo jedno rikverc svjetlo jer je na kontra strani tj. na lijevoj.
Ova cijena na racunu je vec sa PDV-om, dakle 4l ulja su 61,20 KM. Ruke su od njih jer su kod njih i kupljeni dijelovi. Ostaje jos filter goriva i filter kabine, a oni se ne mijenjaju na svakom redovnom servisu.goran16v wrote:Ovo ulje sa PDV-om je nekih 73 KM sto je otprilike koliko je @zilla napisao. Na ovih 85 KM dodaj jos 50 KM za filter goriva i filter kabine, 20-ak KM za ruke i eto te na 150-ak KM.Optimist wrote:Castrol edge takodje. Pokusat cu da pronadjem racun.zilla_ wrote:Da ali koje ulje ubace?
Kod mene je do sada stavljano castrol edge a 4l tog ulja je oko 70-80 KM + filter zraka + filter ulja + filter kabine + ruke. To dođe nekih 150 KM ako ne i malo više.
Drago mi je da je tako, mozda imamo razlicito oko da primjetimo, ali ja sam postavio x zamjenskih stop lampi i farova, nista se nije uklapalo kao original niti je bilo jednake kvalitete...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kupio, postavio ispred radnje, sve kako treba, oklopilo kao kod originala.goran16v wrote:Meni jedna stopa iz Velasa (mislim da je bila ** No links **-ova) zbog kalupa nije pasala kako treba, odnosno zazori su bili nejednaki pa je licilo da je auto opaljen u cosak, a nije (poznanik gajbom kvrcnou saklo stope). Za 30 KM ja ne bih rizikovao da mi se desi ista stvar.
Sto se tice dijeova iz oglasa, masa je dijeova za Skode je sa poplavljenih vozila kao i sa vozila uvezenih iz Engleske. Prednji farovi ne pasu, a zadnje stop lampe ne pasu ako imaju samo jedno rikverc svjetlo jer je na kontra strani tj. na lijevoj.
goran16v wrote:Vjerovatno si i sam primjetio, ali bez obzira sto u principu jednako koriste, ipak ima znacajne razlike izmedju zamjenskog i original retrovizora, bar na moja 2 neposredna slucaja. Na Kangoou benzincu retrovizor sa mehanickim podesavanjem na niskim obrtajima vibrira ko na FAP-u, a zakrivljenost ogledala je mnogo manja nego na oroginalu i pokriva dosta manje mrtvog ulga, dok na Astri H zvizdi preko 80 km/h zbog lufta izmedju kucista i oklopa, a umjesto pomjeranja u 4 pravca lijevo-desno i gore-dolje ima pomjeranje samo u 2 pravca, dijagonalno gore lijevo - dolje desno i obratno. Naravno da oba je kvalitet plastike nizi.direstraits0078 wrote:![]()
Tako je meni neki kloc iz iStocnog Sarajeva rekao za retrovizor, kad sam mu rekao koliko kosta nov: "E sad ti je 120 KM!". Ko biva, skocila mu cijena odjednom. I ja mu se tu nasmijem, sta ces mu.I kupim na istom mjestu gdje ces i ti kupiti tu stopku za Fabiju.
Mislim da je bezveze mahalat po forumu. Šta je imao i šta je vozio, njegova stvar. Samo nam nisi rekao jel se hairli oženio? I kuha li mu žena.goran16v wrote:Ako se ne varam decko je s Mdvora, a ako sam upravu njegova je ova crna Fabia sa malom tablom, inace 1,2 HTP. Kasnije je prolazila kroz cuning metamorfoze, nekakve stop lampe, auspusi, crta (ako se dobro sjecam narandzasta) preko auta itd... Ako je to taj svojevremeno mu je otac vozio srebrenog Mondea ST220 koji je bio izlozbeni u F-CA-u kad se otvorio i za kojeg su opet pricali da je bio Lepe Brene... U svakom slucaju imaju je vozilicu adekvatnu kilazi!direstraits0078 wrote:golfiista wrote:
Možda se neko prepozna
Ovome u bijeloj majici nista ispod 400 KS i V8 SC ispod prkna ne mogu uzbrdo.