Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
golfiista

#1626 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

Upravo tako DI. Uvoz iz Belgije.

Image

A ono kada Nera mijenja mali hladnjak

Image
Last edited by golfiista on 22/02/2015 20:29, edited 2 times in total.
direstraits0078

#1627 Re: Škoda all about

Post by direstraits0078 »

golfiista wrote:U Cliju tih benzinskih 75 KS je premalo za iole ozbiljnije putovanje, a o preticanju da ne govorim. Mogu zamisliti kako bi to izgledalo u broj vecoj Octaviji.

Svojevremeno sam vozio A4 sa 1.9 tdi i 75 KS. Taj motor je odlicno vukao cijeli automobil zahvaljuci turbini naravno.
Jest vala, s Cliom 3 1.2 16v i 75 KS moras planirati u Sarajevu ako mislis nekoga preticati prije Mostara, A kad ides uz Ivan ne mozes izaci osim ako se ne sakrijes u zavjetrinu iza kakvog kamiona. Katastrofa, ne moze ni 120 km/h navuci uz Vukovice, jedva 119 km/h, s klimom. :run:

Nego, je li neko od vas zna koliko ovaj Clio ide trecom na 5.800 obrtaja? A koliko ide skoda 1.4 16v sa 75 KS?
sparky

#1628 Re: Škoda all about

Post by sparky »

Ned071 wrote:
sparky wrote:uz pravovremeno milovanje rucice mjenjaca, covjek bi se iznenadio sta sve moze tih 75 konjica. :run: :bih:
Izvini al suplja prica... Bez turba svi ti motori su mrtav konj... Samo frustraciju izazivaju... Iz iskustva pricam
ne trebas se izvinjavati. tu smo da razmjenimo misljenja. pricam i ja iz iskustva. ljude je ubio taj turbo. nagledao sam se auta koja se pate na nasim poznatim putnim pravcima jer su se vozaci odvikli od saltanja. oblaci dima iza auta od 100-140ks... evo ti primjer. brcko-celic-lopare-tuzla-zivinice-sarajevo, 1.1 benzin(55ks),1.2 benzin(60ks),1.3benzin(75ks),1.6benzin(cca80ks),1.9 dizel(64ks),1.6 benzin(105ks),2.0 benzin(136ks),1.9tdi(130ks). sa svakim od tih auta razlika u vremenu je 5-10 minuta na tom putu koji znam napamet. ako nesto znaci, najbrze je dosao taj 1.6 sa cca 80ks i 850kg. 2:40 minuta. ja mu ne mislim pametovati i ubjedjivati ga da je oktavia sa 75-80ks najbolje auto, ali mislim da je za nase uslove sasvim dovoljno. logicno da nije isto preticati sa 75 i 150ks, ali za normalnu voznju bar meni je potpuno svejedno.
direstraits0078

#1629 Re: Škoda all about

Upravo to. Nekome (mom starom npr.) je muka kad cuje kad motor zavrti 5.500 rpm. Nekome je to merak, i radi to redovno. :D
golfiista

#1630 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

Image

Možda se neko prepozna :D
_mufljuz_

#1631 Re: Škoda all about

Post by _mufljuz_ »

golfiista wrote:U Cliju tih benzinskih 75 KS je premalo za iole ozbiljnije putovanje, a o preticanju da ne govorim. Mogu zamisliti kako bi to izgledalo u broj vecoj Octaviji.
mogu zamisliti kako bi to izgledalo u G6-ici - tabut koji nece da moze krenut jos podmazan Optimom svakih 50 000 sa "pliz servis nou" upaljenom lampicom
goran16v

#1632 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Prica malo/puno KS je deplasirana jer svako ima drugaciji rezon i potrebe. Meni licno po gradu ne treba auto jaci od 80 KS, za van grada mi je malo dok mojim roditeljima ni za van grada ne treba vise od 80 KS. Sta ce starijim, ili nesigurnijim ili jednostavno sporim vozacima jacu auti, da ne idem u varijante olaksica pri registraciji itd? Da nije bilo potraznje trzista ti motori ne bi bili u ponudi. Proizvodjaci odgovaraju na zahtjeve trzista, da nije bilo potraznje ne bi bilo tih motora.
Nova Fabia je najbolji primjer... Prva Fabia je isla kao liftback, sedan, kombi, RS, motori od skodinog 1,4 preko VW-ovog 1,4 16v do TDI-a 130 KS, opreme od drvenog auta do pristojog paketa, znaci kompletna ponuda od - do. Danas u Fabiji 3 nema sedan verzije, nema RS-a, najveci dizel 1,4, nema jaceg motora od 110KS, jednostavno od prvobitne ponude do trece generacije iskristalisali zahtjeve trzista i to ponudili bez nepotrebnih modela i fula.
Ned071

#1633 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

Clio o.9 patnja. Rapid 1.2 i logan 1.2 patnja. Ix 20 .1.4 patnja.... Svako preticanje rizik... Nisu za nasih puteva i dzaba...
goran16v

#1634 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Kako kome, nisu za nekog kome je smisao voznje u preticanju, nekome ko ne pretice jesu...
Drvosjeca iz Dejcica

#1635 Re: Škoda all about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

goran16v wrote:Kako kome, nisu za nekog kome je smisao voznje u preticanju, nekome ko ne pretice jesu...
Naravno. Vozio dvije godine Fabiju 1.2 elegance oprema, 75KS, fin autić. Po gradu dovoljan motor a i za otvorene ceste, jedino nije volila brdo. :mrgreen: Razumljivo tri klipa. Sada vozim isto Fabiju elegance oprema ali 1.6 16V 105KS e to je sasvim drugo auto. :thumbup: Najviše me pozitivno iznenadila potrošnja, ono kontaš dva-tri litra više, kad ono razlika u pola litra do litar u gradskoj vožnji što za takav motor sasvim OK.
Ned071

#1636 Re: Škoda all about

Post by Ned071 »

Ta fabija je bas ljuta i super ide. Ruzna ko porez al ide. Ostale benzinjare su samo za grada
direstraits0078

#1637 Re: Škoda all about

golfiista wrote:Image

Ovome u bijeloj majici nista ispod 400 KS i V8 SC ispod prkna ne mogu uzbrdo.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1638 Re: Škoda all about

Post by bitanga_sa_otesa »

prepoznao sam ja ovog rejsera s felicijom :D
530i

#1639 Re: Škoda all about

Post by 530i »

goran16v wrote:Prica malo/puno KS je deplasirana jer svako ima drugaciji rezon i potrebe. Meni licno po gradu ne treba auto jaci od 80 KS, za van grada mi je malo dok mojim roditeljima ni za van grada ne treba vise od 80 KS.
Slažem se, ali nemojte i nemojmo osporavati da se sa snažnijim autom lakše putuje, bez da iko ganja ikakve sekunde ili minute na nekoj dionici. Jednostavno je frustrirajuće da onda, kada ti treba, auto je sporo, ne ide i ne može. I ne pričamo o nekim v8 zvijerima kako ovdje neki pokušavaju implicirati, nego o optimalnim uvjetima vožnje, magistralom i autoputem.

radostan dan, ako misliš na onu srebrenu oktaviju sa pika, koja odgovara tvom opisu, ja bih je zaobišao. Vjerujem da je auto ok, ali oprema nula, motor nula, a nije ni toliko povoljna da se isplati. Gledaj barem oktaviju 1.6 benzin ili 1.9 tdi.
goran16v

#1640 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Naravno da se jacim autom brze i lakse putuje, ali za onoga ko hoce da brze putuje, onima koji ne preticu, koji nekoriste potencijale auta je svejedno, tako da postoje auti i za jedne i za druge...
goran16v

#1641 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote:

Ako se ne varam decko je s Mdvora, a ako sam upravu njegova je ova crna Fabia sa malom tablom, inace 1,2 HTP. Kasnije je prolazila kroz cuning metamorfoze, nekakve stop lampe, auspusi, crta (ako se dobro sjecam narandzasta) preko auta itd... Ako je to taj svojevremeno mu je otac vozio srebrenog Mondea ST220 koji je bio izlozbeni u F-CA-u kad se otvorio i za kojeg su opet pricali da je bio Lepe Brene... U svakom slucaju imaju je vozilicu adekvatnu kilazi! :D
Drvosjeca iz Dejcica

#1642 Re: Škoda all about

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ako neko ima ili ako zna da ima desnu štopku za Fabiju hatchback 2008-2010 molim neka mi se javi na PP. Hvala. :thumbup:
UPDATE:

Informacija koja može biti od koristi svim vlasnicima Fabije ali i ostalih Škoda vozila.

Naime u potrazi sam za desnim štop svjetlom za Fabiju i nakon što sam prekopao uzduž i poprijeko PIK, oglase, Market, dobar dio otpada i prodavnice rezervin dijelova ismijao sam sem se kao nikad. :lol:

Likovi koji prodaju po PIK-u i oglasima auto dijelove, kao i dobar dio auto otpada, su neinformisani ili bezobrazni nakupci i šverceri auto dijelovima. Cijene variraju od 40-50KM za polovne napuknute :roll:, 70-80, 100 pa i 120 KM :lol: za polovne ne oštećene, zavisno da li su originalne ili zamjenske. :-)

Cijene u prodavnicama auto dijelova:

U ASA Auto nova originalna sa PDV-om je 120KM :-)
U Inter Autu na Grbavici (Škoda Shop) 105.00KM zamjenska nova (mislim da je Hella ili neka bolja zamjenska) ;-)
DEMI (bivši Velas) 92,50KM zamjenska nova :)
Velas Komerc - 92,00KM zamjenska nova :mrgreen: :thumbup:

Najbolji mi je ovaj jedan na PIK-u iz Čelinca koji za polovnu štopku traži 110KM. kažem ja pa kako 110KM u ASA Autu ovlaštenom servisu 120KM nova originalna. Kaže on...eeee ali ova je iz Švedske. :pisnuo: :tooo: Reko majke ti jel' ti to mene zajebaješ? kaže on mrtav hladan štooo? Skontam koliko je sati reko hvala lijepo, pozdrav. :mrgreen:

Idem do Demi Komerca da vidim kakva je ta od 92KM pa ako bude OK uzimam.
direstraits0078

#1643 Re: Škoda all about

:lol:

Tako je meni neki kloc iz iStocnog Sarajeva rekao za retrovizor, kad sam mu rekao koliko kosta nov: "E sad ti je 120 KM!". Ko biva, skocila mu cijena odjednom. I ja mu se tu nasmijem, sta ces mu. :lol: I kupim na istom mjestu gdje ces i ti kupiti tu stopku za Fabiju.
goran16v

#1644 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Meni jedna stopa iz Velasa (mislim da je bila ** No links **-ova) zbog kalupa nije pasala kako treba, odnosno zazori su bili nejednaki pa je licilo da je auto opaljen u cosak, a nije (poznanik gajbom kvrcnou saklo stope). Za 30 KM ja ne bih rizikovao da mi se desi ista stvar.
Sto se tice dijeova iz oglasa, masa je dijeova za Skode je sa poplavljenih vozila kao i sa vozila uvezenih iz Engleske. Prednji farovi ne pasu, a zadnje stop lampe ne pasu ako imaju samo jedno rikverc svjetlo jer je na kontra strani tj. na lijevoj.
Last edited by goran16v on 23/02/2015 11:10, edited 1 time in total.
goran16v

#1645 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote::lol:

Tako je meni neki kloc iz iStocnog Sarajeva rekao za retrovizor, kad sam mu rekao koliko kosta nov: "E sad ti je 120 KM!". Ko biva, skocila mu cijena odjednom. I ja mu se tu nasmijem, sta ces mu. :lol: I kupim na istom mjestu gdje ces i ti kupiti tu stopku za Fabiju.
Vjerovatno si i sam primjetio, ali bez obzira sto u principu jednako koriste, ipak ima znacajne razlike izmedju zamjenskog i original retrovizora, bar na moja 2 neposredna slucaja. Na Kangoou benzincu retrovizor sa mehanickim podesavanjem na niskim obrtajima vibrira ko na FAP-u, a zakrivljenost ogledala je mnogo manja nego na oroginalu i pokriva dosta manje mrtvog ulga, dok na Astri H zvizdi preko 80 km/h zbog lufta izmedju kucista i oklopa, a umjesto pomjeranja u 4 pravca lijevo-desno i gore-dolje ima pomjeranje samo u 2 pravca, dijagonalno gore lijevo - dolje desno i obratno. Naravno da oba je kvalitet plastike nizi.
Drvosjeca iz Dejcica

#1646 Re: Škoda all about

goran16v wrote:Meni jedna stopa iz Velasa (mislim da je bila ** No links **-ova) zbog kalupa nije pasala kako treba, odnosno zazori su bili nejednaki pa je licilo da je auto opaljen u cosak, a nije (poznanik gajbom kvrcnou saklo stope). Za 30 KM ja ne bih rizikovao da mi se desi ista stvar.
Sto se tice dijeova iz oglasa, masa je dijeova za Skode je sa poplavljenih vozila kao i sa vozila uvezenih iz Engleske. Prednji farovi ne pasu, a zadnje stop lampe ne pasu ako imaju samo jedno rikverc svjetlo jer je na kontra strani tj. na lijevoj.
Kupio, postavio ispred radnje, sve kako treba, oklopilo kao kod originala. :thumbup:
Optimist

#1647 Re: Škoda all about

Post by Optimist »

goran16v wrote:
Optimist wrote:
zilla_ wrote:Da ali koje ulje ubace?
Kod mene je do sada stavljano castrol edge a 4l tog ulja je oko 70-80 KM + filter zraka + filter ulja + filter kabine + ruke. To dođe nekih 150 KM ako ne i malo više.
Castrol edge takodje. Pokusat cu da pronadjem racun.
Ovo ulje sa PDV-om je nekih 73 KM sto je otprilike koliko je @zilla napisao. Na ovih 85 KM dodaj jos 50 KM za filter goriva i filter kabine, 20-ak KM za ruke i eto te na 150-ak KM.
Ova cijena na racunu je vec sa PDV-om, dakle 4l ulja su 61,20 KM. Ruke su od njih jer su kod njih i kupljeni dijelovi. Ostaje jos filter goriva i filter kabine, a oni se ne mijenjaju na svakom redovnom servisu.
goran16v

#1648 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
goran16v wrote:Meni jedna stopa iz Velasa (mislim da je bila ** No links **-ova) zbog kalupa nije pasala kako treba, odnosno zazori su bili nejednaki pa je licilo da je auto opaljen u cosak, a nije (poznanik gajbom kvrcnou saklo stope). Za 30 KM ja ne bih rizikovao da mi se desi ista stvar.
Kupio, postavio ispred radnje, sve kako treba, oklopilo kao kod originala. :thumbup:
Drago mi je da je tako, mozda imamo razlicito oko da primjetimo, ali ja sam postavio x zamjenskih stop lampi i farova, nista se nije uklapalo kao original niti je bilo jednake kvalitete...
direstraits0078

#1649 Re: Škoda all about

goran16v wrote:
direstraits0078 wrote::lol:

Vjerovatno si i sam primjetio, ali bez obzira sto u principu jednako koriste, ipak ima znacajne razlike izmedju zamjenskog i original retrovizora, bar na moja 2 neposredna slucaja. Na Kangoou benzincu retrovizor sa mehanickim podesavanjem na niskim obrtajima vibrira ko na FAP-u, a zakrivljenost ogledala je mnogo manja nego na oroginalu i pokriva dosta manje mrtvog ulga, dok na Astri H zvizdi preko 80 km/h zbog lufta izmedju kucista i oklopa, a umjesto pomjeranja u 4 pravca lijevo-desno i gore-dolje ima pomjeranje samo u 2 pravca, dijagonalno gore lijevo - dolje desno i obratno. Naravno da oba je kvalitet plastike nizi.

Razlika je drrrrrrrrrrrrrrasticna. Ali sluzi svrsi.
mg

#1650 Re: Škoda all about

Post by mg »

goran16v wrote:
direstraits0078 wrote:

Ako se ne varam decko je s Mdvora, a ako sam upravu njegova je ova crna Fabia sa malom tablom, inace 1,2 HTP. Kasnije je prolazila kroz cuning metamorfoze, nekakve stop lampe, auspusi, crta (ako se dobro sjecam narandzasta) preko auta itd... Ako je to taj svojevremeno mu je otac vozio srebrenog Mondea ST220 koji je bio izlozbeni u F-CA-u kad se otvorio i za kojeg su opet pricali da je bio Lepe Brene... U svakom slucaju imaju je vozilicu adekvatnu kilazi! :D
Mislim da je bezveze mahalat po forumu. Šta je imao i šta je vozio, njegova stvar. Samo nam nisi rekao jel se hairli oženio? I kuha li mu žena. :izet:

Octavia sa 75 ks je prespora, ne bih se volio naći iza volana iste. Osječaj preslabog motora, ima zvuka, nema slike me užasava.
Post Reply