supercali wrote:Znam ja dobro gdje sta ide kod serviranja vecera i sl samo sto ja to ne volim i ne idem na takva mjesta osim ako nije familijarno ili poslovno
To oko zvanja sefova i sl mogu se kladiti da nisi bio u tim high-end restoranima pa da je konobar neki sa ulice nego si bio u mostarlicu brajlovicu zelji i sl mogu s3 kladiti a glumis kao da si bio u meriotu a da je racun 160 a ne 24 marke
2,5 marke i ti kontas vau niko mu nije dao toliko pa tebe mora tapsati po ramenu daj ba smanji te prohtjeve i smanji dozivljaj da si neka faca jer vozis kao i ja auto od 10-ak hiljada a ne rols rojsa
Ja sam siguran i znam da normalni bogatasi koji mogu kupiti sve na forumu se lezernije i bolje ponasaju prema konobarima nego ovi koji zele nekoga glumiti
Sto se tice mog zvanicnog posla sada moze raditi skoro svako samo moras biti ok s rajom i to je to
Moj drugi posao koji radim van toga je takav da sam sam svoj gazda i imam srecu da mogu reci s tobom ne zelim da saradjujem jer trazis nesto sto se ne moze platiti i sl
Ps. To oko baksisa je preseravanje tesko
10% 20% sranja
To su uveli ameri gdje placa radnike sicu a zaradjuju preko baksisa
U japanu nema baksisa nikako i ako mu pokusas dati nadje se uvrijedjen
Buraz fakat kenjas.
Ok to si ti i to znam vec odavno sa foruma.
Bogatasi. E vjeruj da ne znas kako se odnose. Mogao bih ti jedan esej napisati na temu sta sam se sve nagledao ikakvih likova koji imaju neizmjerljivo a kako se odnose.
Baksis koji sam dao. uopste nije fazon iznos. To je nesto. Cin zahvalnosti koji je mimo onog placenog za rad. Ima tu tradicije oko samog pojma davanja baksisa ali....
Poklonos djevojci malsacak i ne znaci da ces odmah "dobiti". Sam cin je to.
Ovo oko 10-20% si opet u krivu. Necu se natakat sa tobom. Jebe mi se misli sta hoces.
Nisam cesto bio u high end restoranima. Nisam te gradje. Niti novcanih mogucnosti kao i mnogi ovdje.
Ali to ne znaci da mi u npr chipas-u treba staviti prljav tanjir ili dlaku u pohovanom siru.
E kad vec spomenu:
U brajlovicu bio jednom!!!!! Nakon tog jednom, imao sam priliku da vidim kuhinju, higijenu, masine u kojim semjesaju cevapi i prave, radnike i nikaaaad vise. Sta zato sto nije meriot ja trebam smanjiti dozivljaj pa mi mozes govna servirati i praviti meso kao da se za svinje servira.
Udjes u zelju i konobar ti broji cevape cekajuci da pojedes i razgulis i trpa goste na rame da ti sjednu jer je guzva i "bujrum bujrum ima mjesta". Opet nije meriot pa cemo smanjiti dozivljaj i pustiti nekoga u krilo da ti sjedne dok jedes jer je eto guzva a ni cevapi nisu 15 km pa mozemo malo spustiti granice.
Ma ne dam ispod onog necega pa makar da je jednu marku dvije kafe i dvije kole.
Placam uslugu i robu. A tvoje je da je prodas najbolje sto mozes po cjeni za koju mozes. I da mene kao kupca napravis zadovoljnim. Ako neces, ama ima ko hoce.
Evo tajna. Odes kod kovacevica u jablabici. Hoces mesa kilu-dvije. Udjes kod onog sto sjece meso. Stariji lik i odmah zovnes konobara i kazes daj krusku meni i njemu.
Nazdravis i upitas se malo onako. Cin sitan, ali dobar. Tebe kostalo malo skoro nista, a vidjces meso kakvo ce ti probrati.
E tako ovi u vapianu. Neces da pogledas gosta koji je dosao da nesto kupi. Nemoj. Ode on dalje.
Gazda ce osjetiti da je danas los dan. Pa treci, pa peti....pa onda pigleda ko je radio te dane. Ahaaaaa onaj zichro. Pa znaci da je do zichre jer sabaheta napravi duplo posla od zichre......i ode zichro.