CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SaljevamStravu

#1626 Re: CARINA U BiH

Post by SaljevamStravu »

KID wrote:
motorola01 wrote:Opet informacija od speditera da mogu uraditi zbirno carinjenje za privatna lica.
Evo druže stojim ti na raspolaganju... Pitaj me šta god želiš i ja ću vrlo rado pomoći svakome od Vas..
Koliko mi to bude slobodno vrijeme dozvoljavalo....
Šta god te interesuje oko carinjenje i carinske procedure, tarifnih brojeva, carinske stope itd..itd..
ja sam špediter... istina ne radim u Sarajevu nego u jednom drugom gradu i koliko mogu odgovorit ću Vam na sva pitanja koja Vas muče... Carinski Zakon i procedura carinjenje je u čitavoj državi ista i ne može se razlikovati npr. u Tuzli ili u Sarajevu.. ... a vjerovatno Vas u Sarajevu udaraju po ušima DHL-ovci i drugi špediteri jer ipak može se reći da drže monopol kada je riječ o avionskom transportu... Ne mogu da ulazim u njihove cijene. Mada se o špediterskim uslugama uvijek može razgovarati i zato Vam svima predlažem prije nego što naručite robu... raspitajte se oko kompletne carinske procedure... nazovite DHL i sve ih pitajte... Svako normalan Vam mora dati informaciju vezanu za carinjenje... :)
druze isprepada me :-D sa svim sto si do sad napisao ocekujem da ce mi za tene koje sam sa postarinom vec platio 102 km postar traziti jos bar stoju :lol:
dobro kolko sam mogao izvuci ( stavrno nisam do sad pojma imao o ovim stvarima, prvi put uopste kupujem nesto iz druge drzave) il' cu platiti tek koju markicu ili 50-tak maraka. inace kad se kupuje nesto online jel to uglavnom preuzima posta na sebe ako vec prethodno nije ugovoreno sa nekim spediterom?
i zahvalio bi ti u ime svih nas koji blago receno veze nemamo o ovome, sto imas strpljenja da objasnis. :thumbup:
KID

#1627 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

SaljevamStravu wrote:
KID wrote:
motorola01 wrote:Opet informacija od speditera da mogu uraditi zbirno carinjenje za privatna lica.
Evo druže stojim ti na raspolaganju... Pitaj me šta god želiš i ja ću vrlo rado pomoći svakome od Vas..
Koliko mi to bude slobodno vrijeme dozvoljavalo....
Šta god te interesuje oko carinjenje i carinske procedure, tarifnih brojeva, carinske stope itd..itd..
ja sam špediter... istina ne radim u Sarajevu nego u jednom drugom gradu i koliko mogu odgovorit ću Vam na sva pitanja koja Vas muče... Carinski Zakon i procedura carinjenje je u čitavoj državi ista i ne može se razlikovati npr. u Tuzli ili u Sarajevu.. ... a vjerovatno Vas u Sarajevu udaraju po ušima DHL-ovci i drugi špediteri jer ipak može se reći da drže monopol kada je riječ o avionskom transportu... Ne mogu da ulazim u njihove cijene. Mada se o špediterskim uslugama uvijek može razgovarati i zato Vam svima predlažem prije nego što naručite robu... raspitajte se oko kompletne carinske procedure... nazovite DHL i sve ih pitajte... Svako normalan Vam mora dati informaciju vezanu za carinjenje... :)
druze isprepada me :-D sa svim sto si do sad napisao ocekujem da ce mi za tene koje sam sa postarinom vec platio 102 km postar traziti jos bar stoju :lol:
dobro kolko sam mogao izvuci ( stavrno nisam do sad pojma imao o ovim stvarima, prvi put uopste kupujem nesto iz druge drzave) il' cu platiti tek koju markicu ili 50-tak maraka. inace kad se kupuje nesto online jel to uglavnom preuzima posta na sebe ako vec prethodno nije ugovoreno sa nekim spediterom?
i zahvalio bi ti u ime svih nas koji blago receno veze nemamo o ovome, sto imas strpljenja da objasnis. :thumbup:

Dosta zavisi i od toga preko kojeg poštanskog operatera se šalje roba.. A vjeruj mi da dosta zavisi i od carinika na prijemu robe u Sarajevu.. Jer se ne mogu svi paketi otvarati...Dosta puta carinici to rade "od-okativno" :-) ... Nekad se može desiti da ti paket u vrijednosti od 100USD prođe bez pregleda i bez carinjenja (platiš samo nešto sitno kućnu dostavu)...
Jedino ti preostaje da čekaš i da vidiš šta će se desiti...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1628 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Kid, hvala ti na informacijama, no nikako ne mozes opravdati izjednacavanje i podizanje taksi za fizicka lica :)

DHL i slicni prevoznici su to uradili jer su na gubitku u Hrvatskoj ulaksom u EU. Nema vise velikih nameta, Hrvati uzivaju narucujuci robu iz EU :)
KID

#1629 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

un1ted wrote:Kid, hvala ti na informacijama, no nikako ne mozes opravdati izjednacavanje i podizanje taksi za fizicka lica :)

DHL i slicni prevoznici su to uradili jer su na gubitku u Hrvatskoj ulaksom u EU. Nema vise velikih nameta, Hrvati uzivaju narucujuci robu iz EU :)
Druže, ja nikako ne opravdavam ovo podizanje takse i ne izjednačavam fizička i pravna lica, ali to ti je tako i nemaš se kome žaliti... još jedna glupost u moru gluposti u našoj državici, koja gleda da te oguli na svakom koraku.. I kažem ti da DHL niti prevoznici nemaju ništa sa tom taksom.. ta taksa je nametnuta od strane države i sve to ide u njihov džep..
jalle

#1630 Re: CARINA U BiH

Post by jalle »

why proteini (suplementi) mogu li se uvoziti kod nas ?
računam na malo pakovanje od polag kg.
KID

#1631 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

jalle wrote:why proteini (suplementi) mogu li se uvoziti kod nas ?
Proteini - dodatak ishrani - dijetetski suplementi se mogu uvoziti ali prije toga moras dobiti dozvolu Ministarstva zdravstva da mozes uvoziti i prodavati tu robu. To jos uvijek kao i mnostvo drugih stvari u nasoj drzavi nije regulisano kako treba... Razlikuju se propisi u RS-u i u Federaciji... i tu dolazi odmah do problema, jer se razlikuju pravila kontrole sanitarne i trzne ispekcije.. ima tu kamaru problema.

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
ForeverStrong

#1632 Re: CARINA U BiH

Post by ForeverStrong »

KID wrote:
jalle wrote:why proteini (suplementi) mogu li se uvoziti kod nas ?
Proteini - dodatak ishrani - dijetetski suplementi se mogu uvoziti ali prije toga moras dobiti dozvolu Ministarstva zdravstva da mozes uvoziti i prodavati tu robu. To jos uvijek kao i mnostvo drugih stvari u nasoj drzavi nije regulisano kako treba... Razlikuju se propisi u RS-u i u Federaciji... i tu dolazi odmah do problema, jer se razlikuju pravila kontrole sanitarne i trzne ispekcije.. ima tu kamaru problema.

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
lik je kontao uzet za sebe a ne preprodavati
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1633 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Opet kada uzima za sebe mora ici na kontrolu, te se tu palca dodatna taksa, no na srecu te kotrole su u 1% slucajeva :)
kralj3gs

#1634 Re: CARINA U BiH

Post by kralj3gs »

evo da postavim jedno pitanje u vezni nase carine.
zivim u dijaspori i idem na odmor za dvije sedmice pa imam stari LED tv polovan koristen godinu dana pa neznam da li se placa carina na polovan televizor i dali trebam racun ponjet uz tv il sta.drzavljanin sam BiH.
unapred hvala na odgovorima . :-D
un1ted

#1635 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Mislim da ces to moci unjeti bez problema, ali takodjer mozes dobiti povrat PDV-a na taj TV iz zemlje iz koje ga iznosis :) Kako ide procedura tacno mroas se raspitati..
kralj3gs

#1636 Re: CARINA U BiH

Post by kralj3gs »

neki kazu na polovne stvari nema carine neki kazu ima nezna covjek kome vjerovat.
a dole kad dodjem na granicu da znam da li trebam prijavit il netrebam jer ako kazem nad nemam ista on otvori i vidi covjek se nadje u neugodnoj situaciji pa zato me zanima ako neko zna o ovom nesto nek napise bio bih zahvalan.
:thumbup:
respo

#1637 Re: CARINA U BiH

Post by respo »

ma kreni reci nosim stari tv na vikendicu i to je to
ne vjerujem da ce ti ista reci
kralj3gs

#1638 Re: CARINA U BiH

Post by kralj3gs »

ha cu njeg ponjeti pa sta bude.
samo neznam koliko je je carina na polovnu robu da li je od vrjednosti istog il ima odredjen procenat koji se placa na tehnicku robu.
un1ted

#1639 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Ma nece ti praviti problem :) a ako budu carinili ici ce kao polovno.
Nazif_Gljiva

#1640 Re: CARINA U BiH

Post by Nazif_Gljiva »

Jel' neko u skorije vrijeme narucivao sa kitbag-a? Odjeca je u pitanju, ukupna vrijednost je 166 KM.
Tek nakon sto su poslali item-e, napisali su da ide sa dhl global...
Koliko oni deru na gore pomenuti iznos?
Narucio sam u sarajevo...
KID

#1641 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

Nazif_Gljiva wrote:Jel' neko u skorije vrijeme narucivao sa kitbag-a? Odjeca je u pitanju, ukupna vrijednost je 166 KM.
Evo ti obračun carine za tvoje odjevne predmete..
15% carina + 17% pdv
U obračun nisu uključeni troškovi transporta i špediterski troškovi..
:-D

pozzz

Image
Nazif_Gljiva

#1642 Re: CARINA U BiH

Post by Nazif_Gljiva »

KID wrote:
Nazif_Gljiva wrote:Jel' neko u skorije vrijeme narucivao sa kitbag-a? Odjeca je u pitanju, ukupna vrijednost je 166 KM.
15% carina + 17% pdv

pozzz

Image
Hvala majstore, carinu i porez sam i prije izracunao, dhl me buni, znaci prema njima, ide start od 50km + izlazak carinika, i onda ide carina i porez. Jarane nisu normalni, znaci za nesto od 160 km placas 120 km dadzbina.
Imali iko kakav kontakt, da se uputi zalba, primjedba ili slicno? Mamicu im lihvarsku, 50 km sto onaj pogleda majicu... Uzas
KID

#1643 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

Nazif_Gljiva wrote:
KID wrote:
15% carina + 17% pdv

pozzz

Image
Hvala majstore, carinu i porez sam i prije izracunao, dhl me buni, znaci prema njima, ide start od 50km + izlazak carinika, i onda ide carina i porez. Jarane nisu normalni, znaci za nesto od 160 km placas 120 km dadzbina.
Imali iko kakav kontakt, da se uputi zalba, primjedba ili slicno? Mamicu im lihvarsku, 50 km sto onaj pogleda majicu... Uzas

Ako roba uđe u carinsku proceduru, pored ovoga ćeš platiti:
+ 20KM taksa na carinsku deklaraciju
+ špediterska usluga ???

Žalba ne pije vode.. kome ćeš se žaliti... :cry:
Nazif_Gljiva

#1644 Re: CARINA U BiH

Post by Nazif_Gljiva »

Tako nam je kako nam je. Pisaj ga:mrgreen:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Kofer

#1645 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Nazif_Gljiva wrote:Tako nam je kako nam je. Pisaj ga:mrgreen:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Jučer čitam u novinama o carini i kaže:

na 80 km 100 km carniskih sranja.Za ne povjerovat!Po tome znači da za carinu ide 100 % od cijene. :angry:
lucatoni05

#1646 Re: CARINA U BiH

Post by lucatoni05 »

Pozdrav svima
Ne znam da li se prije ista govorilo o ovome ali nasao sam na ovoj stranici http://www.banggood.com/ mobitele i mislio sam sebi naruciti neki ali me brine carina sta se sve placa, jer negdje sam procitao da ovo slanje ide preko Svedske pa clanice EU ne placaju nikakvu carinu na ove mobitele, ali me zanima posto BiH nije clanica EU kolika bi carina bila za ove mobitele:
1. http://www.banggood.com/ZOPO-ZP980-Upgr ... 79619.html
2. http://www.banggood.com/JIAYU-G5-4_5-In ... 82682.html
3. http://www.banggood.com/Xiaomi-Mi2A-4_5 ... 79579.html
un1ted

#1647 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

The Banggood company headquarters lie in Guangzhou (Room 407 HaoQuan BuildingJichangdongmen Road #1 Jingtai Street Baiyun District Guangzhou China),
Znaci kinezi, kineski proizvodi i placa se carina i pdv. Carina 10%, pdv 17% i jos 15tak KM taksi.
Kofer

#1648 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Jedna moja poznanica je naručila 500 šešira za neznam ni ja za što,i platila 600 km.I oni su njoj naplatili 2000 km carine,i
bilo je tjedan dana na carini.Kako je to moguće komu da se tuži sada?
un1ted

#1649 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Je li pravno lice !? Mislim ima li firmu na cije ime je to i uvezla !? Ako nema onda ni NE MOZE UVESTI 600 sesira jer su komercijalne namjene (ta kolicina, ne interesuje me sta ona radi s njima).

Ono sto moze je, reci da vrate i da joj poslijaoc vrati novce ili dooosta teza varijanta, da svu dokmunetaciju prebaci na neku firmu koja bi bila poserdink u carinjenju, ali opet to mora ici u PDV sistem tako da od toga nema nista.

Carinu od 2.000KM bi izbjegla tako sto bi dokazala da je sesire platila 600KM.

Znaci iz licnog iskustva a i ov de na forumu, najbolje je reci da se paket vrati prodavacu.

A ukoliko je nacinila svjetsku glupost i platila 2.000KM i preuzela robu, moze samo s njom da si mase po ovim vrucinama, jer zalbe na carinu NEMA NAKON STO SE ROBA PREUZME I DAZBINE PLATE!
Kofer

#1650 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

un1ted wrote:Je li pravno lice !? Mislim ima li firmu na cije ime je to i uvezla !? Ako nema onda ni NE MOZE UVESTI 600 sesira jer su komercijalne namjene (ta kolicina, ne interesuje me sta ona radi s njima).

Ono sto moze je, reci da vrate i da joj poslijaoc vrati novce ili dooosta teza varijanta, da svu dokmunetaciju prebaci na neku firmu koja bi bila poserdink u carinjenju, ali opet to mora ici u PDV sistem tako da od toga nema nista.

Carinu od 2.000KM bi izbjegla tako sto bi dokazala da je sesire platila 600KM.

Znaci iz licnog iskustva a i ov de na forumu, najbolje je reci da se paket vrati prodavacu.

A ukoliko je nacinila svjetsku glupost i platila 2.000KM i preuzela robu, moze samo s njom da si mase po ovim vrucinama, jer zalbe na carinu NEMA NAKON STO SE ROBA PREUZME I DAZBINE PLATE!
Mislim da je na firmu naručila ali nisam 100 % siguran.Platila je ali sada bi da se tuži,ali po nikakvim izračunima nemože izaći 2000 km carine.
Post Reply