Moja greska, mislio sam da hoces staviti uzu gumu. Znaci, promjer tocka ce biti veci. Na fabricke felge sa fabrickim dimenzijama uvijek mozes dodati 2cm siru gumu.LeKo wrote:Ako je fabička 185-65-15 i staviš 195-65-15 kako će promjer točka biti manji?preludezalude wrote:Mozes.Optimist wrote:Da priupitam i ovdje, posto ce ovu temu vjerovatno pogledati veci broj ljudi.
Da li mogu staviti gumu 195 na felgu na kojoj je fabricka dimenzija 185? Ostali parametri su isti.
S tim da ces dobiti promjer tocka maaalko manji i sve sto je povezano stim ce se promjeniti. Krajnja brzina maaaalko manja, i vjerovatno brzinomjer ce lagati tj pokazivat ce maaalko vecu brzinu od stvarne.
Što se tiče pitanja, za 195 ti treba felge širine min. 6 jota.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#1626 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
walk_M-A-N
#1627 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dolazi proljeće - i zimske gume nisu više aktuelna tema.
Ali, da napišem svoje mišljenje: dakle, nakon što sam dao 800 KM za poznate zimske gume, mislim da sam džaba bacio pare. Sa ovom pameću, kako kažu nakon bitke, kupio bih protekt.
Ili čak još radikalnije:vozio na dobrim ljetnim PLUS čarape za gume, onaj Michelin mi se čini dobar, kad ima snijega, jer ih je navodno jednostavno postaviti.
Zašto: pa u Sarajevu je snijega bilo svega par dana, ulice uglavnom suhe... a ionako se ne zabijam u snijeg negdje da mi trebaju lanci, već vozim po asfaltu.
Ali, da napišem svoje mišljenje: dakle, nakon što sam dao 800 KM za poznate zimske gume, mislim da sam džaba bacio pare. Sa ovom pameću, kako kažu nakon bitke, kupio bih protekt.
Ili čak još radikalnije:vozio na dobrim ljetnim PLUS čarape za gume, onaj Michelin mi se čini dobar, kad ima snijega, jer ih je navodno jednostavno postaviti.
Zašto: pa u Sarajevu je snijega bilo svega par dana, ulice uglavnom suhe... a ionako se ne zabijam u snijeg negdje da mi trebaju lanci, već vozim po asfaltu.
Last edited by walk_M-A-N on 11/03/2013 13:30, edited 1 time in total.
- Qler
#1628 Re: Dolazi zima - zimske gume
A sta kada dogodine napada opet 1m snijega? Ne mozes tako gledati. Mene su ove GY spasile x puta, pogotovo na otvorenom. I sa sluzbenim i privatnim autom sam sto puta mogao negdje zaglaviti da me bas gume nisu izvukle.
- em11r
#1629 Re: Dolazi zima - zimske gume
Lijepo carapa zvuci da su u nas normalne ceste ... podero bi je ko carapu za 7 dana 
-
jefferson
#1630 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ljetne gume gube svoja svojstva drasticno ispod 7 stepeni! Na nekih -10 to je otprilike kao da vozis na cetiri plasticna valjka a put kocenja se moze produziti i do 10 metara naspram zimskih guma u takvim uslovima.walk_M-A-N wrote:Dolazi proljeće - i zimske gume nisu više aktuelna tema.
Zimske gume nisu napravljene samo da se voze po snijegu, nego tokom zime, a zima nije samo snijeg!
Zimi vozis po bljuzgavici, kisi, ledenoj kisi, suhom vremenu, poledici, ledu, crnom ledu. Sta ces sa krivinama koje su u sjeni i obicno uvijek vlazne te nepresusni izvor poledice i leda?
Ja zimske gume nikad nisam kupovao da me izvade iz 1m snijega, kada su uslovi kao u februaru prosle godine i efikasnost zimskih guma dolazi u pitanje, ali kao sto reko, one nisu pravljene za duboki snijeg, nego za cijeli spektar vremenskih uslova tokom zime.
Ako jos uvijek mislis da to nema veze, zadrzi ih zimi radi drugih ljudi koji isto koriste ceste kao i ti!
-
walk_M-A-N
#1631 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dakle, ako je zaustavni put sa zimskim 50, sa ljetnim bi bio 60? Ovo sam negdje vidio, nisam sada siguran za cifre ali otprilike, i onda pomislih: pa kakve veze ima 50 ili 60, pa nije 50 ili 150..jefferson wrote: Ljetne gume gube svoja svojstva drasticno ispod 7 stepeni! Na nekih -10 to je otprilike kao da vozis na cetiri plasticna valjka a put kocenja se moze produziti i do 10 metara naspram zimskih guma u takvim uslovima.
Zimske gume nisu napravljene samo da se voze po snijegu, nego tokom zime, a zima nije samo snijeg!
Zimi vozis po bljuzgavici, kisi, ledenoj kisi, suhom vremenu, poledici, ledu, crnom ledu. Sta ces sa krivinama koje su u sjeni i obicno uvijek vlazne te nepresusni izvor poledice i leda?
Ja zimske gume nikad nisam kupovao da me izvade iz 1m snijega, kada su uslovi kao u februaru prosle godine i efikasnost zimskih guma dolazi u pitanje, ali kao sto reko, one nisu pravljene za duboki snijeg, nego za cijeli spektar vremenskih uslova tokom zime.
Ako jos uvijek mislis da to nema veze, zadrzi ih zimi radi drugih ljudi koji isto koriste ceste kao i ti!
Zato sam napisao ovu alternativu, vodeći računa da su ulice uglavnom suhe, a ja ne idem nigdje gdje se ne čisti. A kada je smijeg napadao metar, vozio sam nekoliko dana sa lancima. Na kraju me je Rad zeznuo jer su previše čistili pa sam ih morao skinuti
I svakako, to je bilo razmišljanje, ali za protekt sam siguran 100%, nakon svih gluposti koje sam čitao o testovima zimskih guma.
- Qler
#1632 Re: Dolazi zima - zimske gume
Razlika izmedju 50 i 51 je zivot i smrt nekoga. Izmedju 50 i 50.5 je mozda razlika u polomljenim nogama i sl.
A izmedju 50 i 60 je razlika izmedju normalnog covjeka i kretena...
A izmedju 50 i 60 je razlika izmedju normalnog covjeka i kretena...
- skafiskafsnjak
#1633 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uhhh ja i zaboravio da mi trebaju dvije gume..
205/55/r16 . Koja je otprilike cijena Conti guma ? Pitam za Conti jer dvije imam vec pa bih volio da budu jos 2 isto Contintental
205/55/r16 . Koja je otprilike cijena Conti guma ? Pitam za Conti jer dvije imam vec pa bih volio da budu jos 2 isto Contintental
- semirsar
#1634 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vidim, zaboravio si i na najboljeg jarana koji "sve" znaskafiskafsnjak wrote:Uhhh ja i zaboravio da mi trebaju dvije gume..![]()
http://www.gume.ba/
Ako ti je i to mrsko da ti kazem da su oko 200- tinjak markica, mere bit' a mere bit i jok, su nedje i jeftinije
- skafiskafsnjak
#1635 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma najvise volim kad mi neko kaze iz prve ruke. kupio tu i tu , toliko , bla bla.semirsar wrote:Vidim, zaboravio si i na najboljeg jarana koji "sve" znaskafiskafsnjak wrote:Uhhh ja i zaboravio da mi trebaju dvije gume..![]()
205/55/r16 . Koja je otprilike cijena Conti guma ? Pitam za Conti jer dvije imam vec pa bih volio da budu jos 2 isto Contintentalev' sta mi je guglj kaz'o
http://www.gume.ba/
Ako ti je i to mrsko da ti kazem da su oko 200- tinjak markica, mere bit' a mere bit i jok, su nedje i jeftinije
PS: ali isao maloprije do podruma, kad na moje iznenadjenje , 4 michelinke zimske imam (pa3), a 2 ljetne cu morati kupiti. Malo sam se prevario, na svu srecu
-
LeKo
#1636 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li neko iz gumarske branše, da dojavi za akcije (kad i gdje)
?
-
zLatk0
#1637 Re: Dolazi zima - zimske gume
Za obrisati, greska.
Last edited by zLatk0 on 10/09/2013 10:10, edited 1 time in total.
- Michun
#1638 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imam Sava 155/65/R13, koristene jednu zimu, presla na njima 500 km maximalno.
Javite se
Javite se
- dariva
#1639 Re: Dolazi zima - zimske gume
danas uzeo nove gume sve 4,sava M+S 165/70 R14, eskimo s3+ dali su one bas zimske gume ili se mogu voziti i ljeti nisam bas neki strucnjak za gume,u zemljama evrope ih racunaju kao zimske ali kod nas svasta nesto govore pa me interesuje to dali se mogu voziti 12 mjeseci u godini.hvala

-
M@RKO
#1640 Re: Dolazi zima - zimske gume
M+S (mud and snow), oznaka za zimsku gumu.
Medjutim te gume se kod nas voze citavu godinu, jer vaze za "cjelogodisnje gume" iako su striktno zimske.
Medjutim te gume se kod nas voze citavu godinu, jer vaze za "cjelogodisnje gume" iako su striktno zimske.
- hopi
#1641 Re: Dolazi zima - zimske gume
samo zimska guma ali ćeš je kod nas vidjeti i ljeti, što na lošim što na boljim autima
po mojoj procjeni preživjeće jedno ljeto (ako se ne vozi jako puno km) i onda služiti zimi, a poslije dva ljeta je neupotrebljiva (kao zimska)
po mojoj procjeni preživjeće jedno ljeto (ako se ne vozi jako puno km) i onda služiti zimi, a poslije dva ljeta je neupotrebljiva (kao zimska)
- dariva
#1642 Re: Dolazi zima - zimske gume
posto radim u sloveniji i gore vozim dali cu imati probleme od policije ako me zaustave mislim dali ste imali iskustva sa tim
-
direstraits0078
#1643 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo ako vozis ljetnje gume u zimskim uslovima, inace ne.
- dariva
#1644 Re: Dolazi zima - zimske gume
znaci komotno mogu ove da vozim i po ljeti gore 
- Amazonka27
#1645 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gdje, kad i kako je najbolje kupiti zimske gume 185/65/R15H (veze nemam sta ovo znaci ali pretpostavljam da je visina, sirina i promjer...ovo RH ne znam sta znaci).
Auto smo kupili sa ljetnim gumama...i vakat je da se organizujemo oko novih cizama
mozda je glupo pitanje a jel ima veze koji je motor, ks, gorivo?
Cijene?
Auto smo kupili sa ljetnim gumama...i vakat je da se organizujemo oko novih cizama
Cijene?
- hopi
#1646 Re: Dolazi zima - zimske gume
nema veze tip motora i sl., samo je bitno kupiti gumu prave dimenzije koju je fabrika stavila, tj tu trenutnu dimenziju
h je oznaka za indeks brzine gume, a r15 da je za 15 inča felgu
a najbolje negdje pred zimu bude akcija pa se može naći povoljno, pogotovo za plaćanje kešom i kupovinu 4 gume. Pogledati veće radnje pa vidjeti cijene, vjerovatno će i sava poslužiti ali se često za malo više para mogu uzeti bolje -goodyear, dunlop i sl. Obratiti eventualno pažnju na starost gume kada se kupuje, ja lično bi birao do pola godine starosti. I ne kupovati gume na dan kada padne snijeg- to bude haos jednom vidio.
h je oznaka za indeks brzine gume, a r15 da je za 15 inča felgu
a najbolje negdje pred zimu bude akcija pa se može naći povoljno, pogotovo za plaćanje kešom i kupovinu 4 gume. Pogledati veće radnje pa vidjeti cijene, vjerovatno će i sava poslužiti ali se često za malo više para mogu uzeti bolje -goodyear, dunlop i sl. Obratiti eventualno pažnju na starost gume kada se kupuje, ja lično bi birao do pola godine starosti. I ne kupovati gume na dan kada padne snijeg- to bude haos jednom vidio.
-
jefferson
#1647 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koje je auto?Amazonka27 wrote:Gdje, kad i kako je najbolje kupiti zimske gume 185/65/R15H (veze nemam sta ovo znaci ali pretpostavljam da je visina, sirina i promjer...ovo RH ne znam sta znaci).
Auto smo kupili sa ljetnim gumama...i vakat je da se organizujemo oko novih cizama![]()
Cijene?
185/65/R15H je tip gume koji obicno ide na kompaktna auta sa slabijim motorom, suspenzijom koja je predvidjena za komforniju voznju.
H oznaka oznacava da je max. dozvoljena brzina sa tom gumom 210 km/h. I to nije sve. Veci index znaci da je guma manje fleksibilna na manjim temperaturama, ali dovoljno fleksibilna tokom ljetnih mjeseci da an visokim temperaturama se ne trosi prevse, a s druge strane da pruza optimalne performanse.
Moj savjet bi bio da ides sa: 185/65 R15T. T oznaka znaci da je max. dozvoljena brzina te gume 190 km//h (a slozit ces se to je vise nego dovoljno zimi). Medjutim, ta guma je fleksibilnija od gume oznake H, ima bolja svojstva po ledu, snijegu ili suhom vremenu kada minus "upekne."
Ja sam uvijek na svoja auta stavljao T oznaku, iako su sva imala ljetni index brzine V (do 240km/h).
Takodje, kako koristis auto?
Jel u pitanju samo gradska voznja? Jel u pitanju samo voznja po BiH ili auto provede odredjeno vrijeme i na evropskim auto-putevima?
-
jefferson
#1648 Re: Dolazi zima - zimske gume
To je striktno zimska guma, i to jedna od oni koje bas i nisu idealno izbalansirane.dariva wrote:danas uzeo nove gume sve 4,sava M+S 165/70 R14, eskimo s3+ dali su one bas zimske gume ili se mogu voziti i ljeti nisam bas neki strucnjak za gume,u zemljama evrope ih racunaju kao zimske ali kod nas svasta nesto govore pa me interesuje to dali se mogu voziti 12 mjeseci u godini.hvala![]()
![]()
Sta mislim pod tome?
Sava S3 je guma koja je jeftinija ponuda Good Year koncerna (Good Year je 100% vlasnik Save).
Predvidjena je za manja auta i plici dzeb. Proizvodjac koristi komponente koje su prevazidjene, i da bi zadovoljile zimsku voznju, izuzetno su mekane, sa vrlo agresivnom sarom. To znaci vrlo dobra svojstva na snijegu, utabanom snijegu i ledu. Takodje, po kisis su vrlo dobro dok vozis ravno, tj. nece "zaplivati" brzo jer imaju dubok profil, a razmak medju "ripnama" je veliki, i time imaju dobra svojstva kada je u pitanju mogucnost izbacivanja vode.
Lista mana je podugacka:
1 Po suhom su izuzetno lose jer su vlo mekane, cime se previse deformisu kod kocenja i drzanja ceste u krivinama.
2. Zbog sastava, nisu toliko dobre ni kada je u pitanju drzanje ceste po mokrom kao i kod kocenja po mokrom ( a ovo je mozda i najvaznije, s obzirom da zimi se najvise vozi upravo po mokrim cestama).
Medjutim, kod visih temperatura, su prava katastrofa. Gume postaju fleksibilnije kako temperatura raste, tj. vise se deformisu. Kod Save je to najveca boljka.
Kod visokih temperatura, posebno ljeti, ti si s njima u totalno inferiornom polozaju naspram nekoga ko ima cisto ljetne gume. Put kocenja moze biti i preko 10m duzi sa Savom Eskimo nego recimo ljetnom Savom a da ne govorim o ljetnim gumama nekog renomiranog proizvodjaca kao sto je Good year, Michelin ili Continental.
Kako su vrlo mekane, tako se i brze trose. A ljeti, toko 3-4 mjeseca voznje ljeti mozes ih potrositi toliko da postanu skoro pa neupotrebljive ne samo zimi po snijegu, nego i po suhom!
OK gume za zimu, ali mjenjaj ih odmah u Aprilu!
- dariva
#1649 Re: Dolazi zima - zimske gume
hvala na savjetu i jos jedno pitanje imam ljetne gume istih dimenzija kao ove savine samo sto su fuldine na njima je sara 6mm,ali godina proizvodnje im je 2010 dali su one stare
mislim dali bi se jos mogle upotrebiti.
-
jefferson
#1650 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisu stare, ali 4mm je neka donja granica. Drzi ih dok ne dodje vrijeme za zimske gume. Ja bi uzeo novi set ljetnih iduce godine kada bude vrijeme skidat zimske gume.dariva wrote:hvala na savjetu i jos jedno pitanje imam ljetne gume istih dimenzija kao ove savine samo sto su fuldine na njima je sara 6mm,ali godina proizvodnje im je 2010 dali su one staremislim dali bi se jos mogle upotrebiti.
Takodje, Sava zimske gume, bar po mom misljenju, su dosta bolje od njihov ljetnih (u uslovima za koje su predvidjene). Tako da bi ja birao ljetne drugog proizvodjaca.