otorinolaringorolog wrote:-prvo ja se ne razumijem u ovu tematiku nit me previse zanima jer se bavim potpuno drugim biznisom,ali ponekad na poslu imam slobodno pa naletim na razne forume,ubijem dosadu
-drugo citajuci ovaj vas forum ponekad mislim da se bavite klimama i da ste strucnjaci za taj pravac,a ponekad citajuci pomislim da valjate gluposti i pisete iz mrznje prema necemu drugo nego sto vi imate,stojankovi postovi su mi najrealniji,covjek kupio uredjaj i prenosi licno svoja iskustva,dok neki imaju toshibu a stalno pricaju o nocriji

(naravno negativno)
Upravo je valjanje gluposti govoriti ljudima da je bolje uzeti dvije "veće" klime nego dvije manje zato što, da te parafraziram, "rade pri manjem kapacitetu naspram maksimalnog to će im iskoristivost (COP) biti bolji".
Zato sam lijepo objasnio da
za iskoristivost tj. COP nije bitan % od maksimalnog kapaciteta već konkretno potrošnja u vatima
To kad uhvatiš viška vremena, malo bolje prelistaj ovu temu ne bi li vidio da griješiš kad me tako optužuješ da su mi puna usta Nocrije i to isključivo u negativnom smislu. Da ne bi lamudanovih lupetanja i proturječnosti(zbog čega je i pobrisao sve svoje postove), ne bih ni ja onoliko ulazio u rasprave oko njemu drage Nocrije

Taman je meni zadatak da ocrnjujem Nocriju
Isto djeca...
otorinolaringorolog wrote:-trece-jedan dan pisete da su dobre klime koje imaju veliki raspon,medjutim nocrijin ogroman raspon ipak ne valja,onda stavite tabelu npr toshibe gdje se vidi cop i kapacitet npr na -15 ako radi maximalno cop je 2 nominalno je cop 3,34 a ako radi minimalno cop je 3,5 na tom istom -15.
Naravno da su bolje klime koje imaju veći raspon jer se po tome vidi koliko je kvalitetna klima - kompresor itd. (
izvlačiš tu priču iz konteksta jer smo tada pričali o slabijim modelima klima čiji je raspon do oko 5kW) ali nikako nije pametno staviti klimu u situaciju(velika kvadratura itd.) da mora stalno raditi blizu svoje gornje granice kapaciteta/snage.
Ljudi se uhvate na Fujitsu-ovu priču o izuzetnoj snazi pa misle da im u ovakvo lošim bh stanovima/kućama jedna Nocria može 80+ m2 dobro grijati samo zato što teoretski ima 8-9kW kapacitet i to mjeren @+7C. A kad se vide testovi već na -5 do -10C, razbiju se marketinške iluzije i postane jasno da ima do 3,5kW izlaznu snagu - isto kao i Mitsubishi i Toshiba... Ali ne daju reći - odmah osporavaju VTT institut...don't kill the messenger...
Ne znam šta želiš dokazati tim podacima o COPu ali evo ti usporedba:
Nocria @-15 (VTT test pošto ne postoje podaci od proizvođača) za 1,7kW preda 2,8kW toplote (COP 1.65)
Tosh. N3KVP 16 @-15C za 1,65kW preda 2,9kW toplote (COP 1.75)
Znači bara bara tako da ta magična snaga @+7C apsolutno ništa ne znači. Upravo je poenta u onom o čemu sam prethodno govorio - površina izmjenjivača toplote/radijatora na vanjskoj jedinici koji je istih gabarita kod svih ovih klima. Ali odmah se durite kad vam se pokaže da teoretska snaga mjerena @+7C malo znači u praksi. Upravo zato je Mitsubishi počeo potencirati snagu @-10C
otorinolaringorolog wrote:Znaci sve sto manjim svojim kapacitetom radi bolji cop,ali opet to za nocriu ne vrijedi,cak nocriji i ne valja sto radi na minimumu to ostecuje kompresor(ovo mi je pravo cudno),dzaba nocriji sve,pa i kapacitet izmedju 5 i 6 kw na -15.
Uglavnom kako god vama nocria ne valja,a pokupila razne nagrade u svijetu.
Ko je rekao da eto baš za Nocriu ne vrijedi činjenica - što manjom snagom radi to bolji COP ???
Što se tiče kompresora - ja sam lijepo rekao da se dvostruki klipni kompresori bolje podmazuju pri malim obrtajima od drugih vrsta (scroll...) i da zbog visočije donje granice kapaciteta neke klime češće pale/gase kompresor što je naravno stres, isto kao kod diskova u računarima, sijalica itd. Sad ti napuhuješ kao da sam eto rekao da će takve klime crknuti 5 godina ranije nego druge...
Gdje ti vidiš kapacitet od basnoslovnih 5-6kW @-15C molim te lijepo ??? Izvori? Ovako je i lamudan lupao.
otorinolaringorolog wrote:-cetvrto volio bih da mi objasnite kako je moguce grijati ovoliki prostor sa tom bezze nocriom a jos uvijek rade na minimumu i gase se,temp su dolazile malo iznad nule u noci,potrosnja citajuci iskustva ostalih forumasa nije nista vece nego kod njih.
Stvarno mi nije jasno,ne znam gdje grijesim.
Mislim da zbunjujute i ostale forumase tako.
Isto tako kao što je moguće da ja upola manji stan grijem sa upola manje klima i isto tako minimalnom snagom/opterećenjem

Mislim u čemu je dilema i problem?
Očito tebe žulja što ja trenutno više preporučujem ove nove modele Mitsubishija nego staru Nocriu
Ono oko čega sam ja vodio diskusiju s lamudanom jeste to da se ljudi ne hvataju na udicu o magičnoj snazi te klime jer jednostavno u realnim zimskim uslovima nije ništa jača od ovih drugih klima. Jer, ima ljudi koji bi se uhvatili za tu tvrdnju (evo i ti kao lamudan ponavljaš fantomskih 5-6kW @-15C) pa uzeli jednu Nocriu za preveliku kvadraturu...
I šta bi se onda desilo - pa nezadovoljni kupci bi počeli pričati onu staru priču kako klima ne može ugrijati, "živjelo centralno plin/ugalj" itd. i propade čitav pokušaj prelaska na ekološki i ekonomični način grijanja. Zato ja kao papagaj ponavljam da za veće stanove treba ići a) s dvije "manje" klime ili b) jednom + konvektorom.
De mi reci, kad Nocia ima kapacitet 9kW a 6kW @-15 - što na tih 80m2 uze dvije kad se sa 6-9kW može to pokriti??? (retoričko pitanje)