Zemljotres maloprije..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Modest Musorgski

#1626 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Modest Musorgski »

Sarajevo1946 wrote:Onaj je dugo upozoravao, ali niko mu nije vjerovao. Čovjeka budalom ludom proglasili, na kraju se potpuno obistinila njegova tvrdnja, a zvanična nauka ga opet smatra šarlatanom. Čudna je i sujetna i nauka, nikad neće prihvatiti da su u krivu.

Koliko se ja sjećam, on je tvrdio da se oslobađaju nenormalno visoke količine gasova iz unutrašnjosti zemlje u periodu neposredno pred zemljotres, a mjerenjima je to i dokazao, samo stav nauke je bio da je ta metoda totalno nepouzdana. Fin stav, ali hajd ga prenesi porodici jednog poginulog studenta pred kojim je bio cijeli život i koji bi se možda spasio da mu nije profesor uz smijeh od uha do uha rekao da je taj što mjeri plinove kvazinaučnik i idiot.
a ko je student ko je taj sto mjeri plinove?
Last edited by Modest Musorgski on 28/07/2012 16:29, edited 1 time in total.
KečoNadica

#1627 Re: Zemljotres maloprije..

Post by KečoNadica »

leet wrote:
KečoNadica wrote: Možda zato što je postalo preozbiljno ? Zato što je mnogo građana koji žive u starim ,već ruševnim kućama i strahuju za svoj i život svoje djece , možda zato ? A to što je tebi do zajebancije , jebe nam se , znaš ?
A štooooo je postalo preozbiljno ?! Gledaš malo puno filmova, ha ? :D
A ti si "malo puno" nepismen ? Gleda ti mamica puno filmova :*
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1628 Re: Zemljotres maloprije..

Post by ladyblue18 »

Hajd ti nadice ziva bila razmuti sebi vode i secera i smiri se.

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenje pravila foruma”
» KečoNadica
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1629 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Velkoski »

Slabo kontaš i spominješ roditelje, ne valja ti to.. Srušit će ti zemljotres kuću za kaznu :(
Muhamed Đakmić

#1630 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Muhamed Đakmić »

Modest Musorgski wrote:
Sarajevo1946 wrote:Onaj je dugo upozoravao, ali niko mu nije vjerovao. Čovjeka budalom ludom proglasili, na kraju se potpuno obistinila njegova tvrdnja, a zvanična nauka ga opet smatra šarlatanom. Čudna je i sujetna i nauka, nikad neće prihvatiti da su u krivu.

Koliko se ja sjećam, on je tvrdio da se oslobađaju nenormalno visoke količine gasova iz unutrašnjosti zemlje u periodu neposredno pred zemljotres, a mjerenjima je to i dokazao, samo stav nauke je bio da je ta metoda totalno nepouzdana. Fin stav, ali hajd ga prenesi porodici jednog poginulog studenta pred kojim je bio cijeli život i koji bi se možda spasio da mu nije profesor uz smijeh od uha do uha rekao da je taj što mjeri plinove kvazinaučnik i idiot.
a ko je student ko je taj sto mjeri plinove?
Studenta sam naveo kao primjer. Znam da je dosta studenata u nekom studentskom domu tad stradalo. Uglavnom, čovjek upozoravao danima šta će se desiti, i policija ga privela radi širenja straha i panike. Na kraju se stvarno desilo. A nauka ga ismijala.
Modest Musorgski

#1631 Re: Zemljotres maloprije..

Ko je "kvazinaučnik"? zanimaju me ta mjerenja. kako sta, da googlam malo :D ovo za studenta je bio lapsus, pogresno protumaci txt
stochar

#1632 Re: Zemljotres maloprije..

Post by stochar »

Sarajevo1946 wrote:

Studenta sam naveo kao primjer. Znam da je dosta studenata u nekom studentskom domu tad stradalo. Uglavnom, čovjek upozoravao danima šta će se desiti, i policija ga privela radi širenja straha i panike. Na kraju se stvarno desilo. A nauka ga ismijala.
svako malo neka budala najavi smak svijeta i udare misterioznih asteroida, pa nishta. jednog dana jedan od njih ce biti u pravu... i corava koka ne cini proljece

mogucnost zemljotresa jeste moguce donekle predvidjeti, ako vidis na primjer da drma na jednom kraju tektonske ploce moze se ocekivati jos zemljotresa duz rascjepa (ako rokne tursku, moze u dogledno vrijeme biti nesto i kod nas npr), ali tacno vrijeme i intenzitet nema shanse. to za mjerenje plinova isto nije novo, mjere se stalno u blizini vulkana...

evo, ja ti mogu reci da ce do oktobra biti sigurno jos bar jedan potres jacine iznad 3,0 u BiH, nedaleko od Sarajeva, i koeficijent sigurno ne bi bio visok s obzirom da smo na trusnom tlu.
Last edited by stochar on 28/07/2012 16:41, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#1633 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Muhamed Đakmić »

stochar wrote:
Sarajevo1946 wrote:

svako malo neka budala najavi smak svijeta i udare misterioznih asteroida, pa nishta. jednog dana jedan od njih ce biti u pravu... i corava koka ne cini proljece
Čuj ćorava koka ne čini proljeće :lol:

On je imao neku metodu mjerenjem emisije radonovih plinova iz zemljine kore. Ovi su ga proglasili kretenom, čak ga je policija hapsila. Na kraju je bio upravu. Nije baš budaletina koja nije imala nikakvu pozadinu za svoju tvrdnju, meni su gori ovi koji su ga proglasili kretneom u startu.
Mračajski proto

#1634 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Mračajski proto »

Valjda neće opet nekad ošinuti. :mrgreen:
Modest Musorgski

#1635 Re: Zemljotres maloprije..

Sarajevo1946 wrote:
stochar wrote:
Sarajevo1946 wrote:

Vidim ja nešto mi ne štima :lol:
stochar

#1636 Re: Zemljotres maloprije..

Post by stochar »

Sarajevo1946 wrote:
stochar wrote:
Sarajevo1946 wrote:

On je imao neku metodu mjerenjem emisije radonovih plinova iz zemljine kore. Ovi su ga proglasili kretenom, čak ga je policija hapsila. Na kraju je bio upravu. Nije baš budaletina koja nije imala nikakvu pozadinu za svoju tvrdnju, meni su gori ovi koji su ga proglasili kretneom u startu.
vidi, svako upozorenje na trusnom tlu treba uzeti za ozbiljno i provjeriti, i tu se slazhem. ali, smijeshno mi je kad ljudi pocnu predvidjati i lupati kao 'bice u 3 jos jedan'. jutros sam pric'o s haverom iz Zenice, prica mi kako ljudi panice i da je neko lupio da ce oko 5AM biti zemljotres jacine 7 stepeni. ja mu kazem: "apsolutno ti ne smijem sa sigurnoscu reci da nece biti taj zemljotres jer smo na tlu gdje se moze desiti, ali to da neko predvidi da ce biti bas tad i tog intenziteta je apsolutno nemoguce i reci ljudima da bezze ne paniche".

slazhem se da su ti naucnici trebali provjeriti prijetnje, ali na jednog takvog koji pogodi, ide bar 10.000 njih koji samo unose paniku i valjaju gluposti.
markobl

#1637 Re: Zemljotres maloprije..

Post by markobl »

Modest Musorgski wrote:Ko je "kvazinaučnik"? zanimaju me ta mjerenja. kako sta, da googlam malo :D ovo za studenta je bio lapsus, pogresno protumaci txt

http://www.guardian.co.uk/world/2010/ap ... o-giuliani

a ovo sto govorite za aftershokove, da su uvijek slabiji od glavnog,
ne mora znaciti, i ovom u italiji su prethodili manji potresi i tek je onda udario glavni, i to nakon 6 dana

http://en.wikipedia.org/wiki/2009_L'Aqu ... ftershocks
Muhamed Đakmić

#1638 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Muhamed Đakmić »

Znam brate da ide, ali nije ovaj bio bez ikakvog zaleđa. Jedno je kad dođe Torabi i vidovita Beba i kaže da će nam s neba sići kornjače i poubijati nas, ali drugo je kad čovjek ima neku osnovu za svoje tvrdnje. Ako ništa, trebali su barem ispitati ovo, ali vjerujem da im sujeta nije dala.
Modest Musorgski

#1639 Re: Zemljotres maloprije..

markobl wrote:
Modest Musorgski wrote:Ko je "kvazinaučnik"? zanimaju me ta mjerenja. kako sta, da googlam malo :D ovo za studenta je bio lapsus, pogresno protumaci txt

http://www.guardian.co.uk/world/2010/ap ... o-giuliani

a ovo sto govorite za aftershokove, da su uvijek slabiji od glavnog,
ne mora znaciti, i ovom u italiji su prethodili manji potresi i tek je onda udario glavni, i to nakon 6 dana

http://en.wikipedia.org/wiki/2009_L'Aqu ... ftershocks
blagodarim
Riddle

#1640 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Riddle »

Tek maloprije saznah za zemljotres. :oops:
snaga_znanja

#1641 Re: Zemljotres maloprije..

Post by snaga_znanja »

Ma ja sam naveo ovog talijana kao primjer naucnog istrazivanja. Nikakva vudu nauka ili nesto trece. Njegovo istrazivanje nije potvrdjeno i da je do sad bi se to sve fino patentiralo i masovno koristilo kao aplikacija za iphone. :D

Cinjenica je da ljudi u panici glupostima vjeruju ali tako je kako je i sta se tu moze promjeniti. Debilni idiot na jednom zenickom portalu objavi da ce biti zemljotres u 2.12 jacine 7.2 po Rihteru, a onda kasnije kaze mi smo to uradili da ljudi izadju iz kuca jer nije sigurno... I sreca je pa je narod malo pametan pa ne pusi te bajkice osim par idiota na facebook-u koji su se uhvatili kao budale toga..
blesava

#1642 Re: Zemljotres maloprije..

Post by blesava »

LJUDI OVO JE OPOMENA ZA RAMAZAN ...
Warashii

#1643 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Warashii »

blesava wrote:LJUDI OVO JE OPOMENA ZA RAMAZAN ...
Kakva?
O'zone
Globalni moderator

#1644 Re: Zemljotres maloprije..

Post by O'zone »

Evo malo da širim paniku. Posebno obratiti pažnju na prvu rečenicu o zemljotresu u Banja Luci
Spomenuti zemljotres počeo je neuobičajeno jakim prethodnim udarom u noći 26. listopada u 2.55 sati iza ponoći, a podrhtavanje tla se nastavilo do 8.53 sati kada je vrijeme za Banju Luku stalo. Tadašnji gradonačelnik Živko Babić objavio je iste večeri obustavu rada svih škola za idući dan, što se pokazalo od dalekosežnog značaja, jer je sutradan ujutro Banju Luku razorio potres jačine od 9 stupnjeva po Merkaliju. Živote je izgubilo petnaestero ljudi, tisuće zgrada i kuća bile su razrušene ili neupotrebljive. U Banjoj Luci su tada porušeni hoteli, reprezentativna zgrada Titanik u središtu grada i stotine drugih, katolički samostan Petrićevac te katedrala, gradska bolnica, a tisuće stambenih zgrada i kuća je postalo neupotrebljivo, stradale su gotovo sve škole u gradu, a industrija u Banjoj Luci bila je uništena. Potres iz 1969. označio je prekretnicu u izgradnji i obnovi Banje Luke koja se počela podizati na standardima posljednjih dostignuća kada je riječ o osiguranju od potresa, a zahvaljujući pomoći koja je pristizala iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Danas kao podsjetnik na najveću katastrofu koja je pogodila Banju Luku stoji sat ispred RK Boska, gdje kazaljke stoje još uvijek na istom mjestu gdje su stale 27. listopada 1969. godine i čuvaju vrijeme kad je Banju Luku potresla prirodna katastrofa, upisana kao najjači zemljotres u povijesti toga grada.
Što pobija priče da su svi zemljotresi iza jednog jačeg u opadajućem stadiju ili slijeganje tla mada i ta opcija stoji iz dosad ubilježenih zemljotresa
snaga_znanja

#1645 Re: Zemljotres maloprije..

Post by snaga_znanja »

blesava wrote:LJUDI OVO JE OPOMENA ZA RAMAZAN ...
Zadnjih 2 sedmice je bilo 230 zemljotresa 4+ stepeni po Rihteru u svijetu. Jel ti mislis da je Bog ogranicen samo na BiH ili opominje po cijelom svijetu. Jako me zanima?

I kad vec opominje molim te reci zasto je opomenuo moju komsinku inace zenu koja je HADZINCA i njenog muza HADZIJU koji su maltene cijelu mahalu othranili i odgojili? Zena sat vremena nije sebi mogla doci?
Riddle

#1646 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Riddle »

Kolateralna steta.
snaga_znanja

#1647 Re: Zemljotres maloprije..

Post by snaga_znanja »

Riddle wrote:Kolateralna steta.
Zar nije svemoguc pa da izbjegne kolateralnu stetu il mu je to zahmet prevelik?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1648 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

snaga_znanja wrote:
Riddle wrote:Kolateralna steta.
Zar nije svemoguc pa da izbjegne kolateralnu stetu il mu je to zahmet prevelik?
nemojte ba, nek otvore na religiji temu, pa nek raspravljaju
dzabe ce nam zakljucati ovu
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1649 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Bobi »

Tu sam :D , huhuuuu :D.
snaga_znanja

#1650 Re: Zemljotres maloprije..

Post by snaga_znanja »