BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

kojetou

#1626 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Ljudi pricate gluposti. Da nije Amerike bilo Hrvatska i Srbija bi se dogovorili o podjeli BiH. Bosnjaci bi izdrzali mozda jos od 93. godinu ili dvije mozda 3 u najboljem slucaju i potpisali bi neku malu republiku. Nebi mogli od gladi vise.

Nije moguca nikakva odbrana ozbiljnija u okruzenju u kojem se nalaze Bosnjaci u slucaju da je Bosnjaka ispod 60% u BiH. Nema tih orkana i haubica i minobacaca to su sve price za malu djecu; ako uz to nemas politicku podrsku velikih sila. To je; drugim rijecima receno:
Ako amerika ne drzi Hrvatsku pod sapama a Srbiju na oku.
Avioni u Avianu su samo reda radi. To je sve diplomacija sada a Srbija sada zna gdje su ti avioni i zna da nema vise zajebancije. Ono sto je bitno je dugorocni cilj. U tom dugorocnom planu se nalazi BiH vojna industrija koja je bitna. Danas nije bitna jer ne postoji demografska ubjedljiva vecina Bosnjaka. To znaci svaki konflikt koji bi bio u BiH bi se posmatrao kao gradjanski rat a BH vlada nebi imala odrijesene ruke tek tako. Ono sto je bitno je sta ce biti za 20 godina ili 30. U tom kontextu je namjenska industrija bitna.

I na to i Turska racuna i Amerika. Zato kupuju od BiH municiju koju mogu sami jeftinije proizvesti na tacno 6 lokacija u Turskoj. Zato je Erdogan i rekao da zeli u buducnosti vojnu saradnju sa BiH. Zato je Turska poslala u Sandzak delegaciju Turskih generala i zato kupuju Kosovo i Makedoniju. Ne radi danasnjeg dana vec radi buducnosti.

Turci imaju u vidu da balkan djelomicno bude njihova zona odgovornosti i Amerikanci im radi svojih interesa stite ledja u tome. Rusija je u tome jako bitna koju su Amerikanci sah matirali u ovom dijelu svijeta invazijom na Kosovo.

Sada koji je interes? I ja se to pitam. Ali jedan od velikih inteesa je upravo taj sto je Srbija historijski prijatelj Rusije i sto je postojala prijetnja da se Rusija preko velike Srbije docepa mehkog trbuha evrope od Banja Luke do Makedonije i kasnije Grcke i Rumunije; da to u odredjenom trenutku postane Ruski "zone of influence". Eh upravo u tome lezi interes. Zato su Bosnjaci i Albanci bitni.
madner

#1627 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Gora mitomanija od Srpske, komplesno bosnjacka. Zajebi to sto je ARBiH imala stratesku ofanzivu od '94 a VRS igrala na vrijeme, NATO udari na PVO su bili kljucni. :roll:
Gojeni H

#1628 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

TheMule wrote:
kojetou wrote:
andromeda101 wrote:Šta je nama Turska pomogla za vrijeme 92-95?

Turska je američki pijun i bez Amerike je Turska ništa.

Ja se ne uzdam što Erdogan drži dres Džeke, nego u našu sopstvenu moć.
Pa najvece postignuce u ratu je sto su Amerikanci izvrsili vojne udare. Znaci sjebali Srpsku vojsku za 3 sedmice zar ne?To puskaranje mladica u tenama je bilo simbolicno dok nije dosao Ante do Banja Luke uz Americku podrsku.
Onda sto su Amerikanci natjerali Tudjmana pod prijetnjama za stol sa Alijom da sklopi pakt zar ne? Natjerali ga da posalje vojsku prema Banja Luci i da Hrvatskim tenkovima i Americkim avionima slome Srbe kako iz zraka tako i oklopnjacima sa zemlje.

To je nase najvece postignuce a to je zahvaljujuci Americi i zahvaljujuci tome sto oni imaju interes u nama.Turska nije bas tek tako pijun Amerike to samo neznalci mogu reci. Zasto je Turska bila prekinula sve veze sa Izraelom pa se Izrael tek prije 2 sedmic eizvinuo? Da je pijun Amerike Amerika bi natjerala tUrsku da sjedne za stol sa Izrealom za dan dva.

Turska je mocna zemlja. Ima vojsku od 3 miliona vojnika; pametnom dosta. Ima 300 operativnih vojnih aviona i kupila je 150 komada Joint strike FGightera. Najjacu flotu u evropi. Pametnom dosta.
Jesi li ti normalan?
Haman da nije. Zipa mu posta ispod.
Gojeni H

#1629 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

155_mm wrote:ovi sto tvrde da nam je najjace oruzje u avianu vjerovatno znaju vise nego mi obicni smrtnici. oni sigurno znaju da postoji ugovor izmedju NATO i 2.000.000 dobrijeh bosnjana da nas NATO mora braniti jer smo mi neka posebna vrsta ljudske rase. izgleda da ja nisam bio kod kuce kad su donosili taj ugovor na potpis svakom bosnjaninu. :D

neznam da postoji i jedan narod na ovoj planeti da svoju sudbinu i sudbinu svoje djece stavlja prvenstveno na sadaku i milost drugih. sigurno da je NATO pomogao u proslom ratu ali mi smo tu pomoc platili sa skoro 70.000 mrtvih od jednomjesecne bebe do 100godisnjaka jer jednostavno nisu vise mogli da okrecu glavu od toga kako nas mrcvare.

sve ono sto je NATO uradio za nas u proslom ratu mozemo i mi sami sa 400 minobacaca 120 mm, 200 haubica 155 mm i 5 orkana i namjenskom industrijom koja moze da proizvodi municiju u uslovima potpune blokade i to da ne cekamo da nam ucine genocid.

pa sirija je 100 puta strateski vaznija od bosne i za Tursku, USA i NATO pa gledaju kako ih asad mrcvari evo preko dvije godine a za bosnu bi se odmah digli avioni iz baze u avianu i turska mornarica. :shock:
:thumbup:
Srecom da je ovakvih "Help Bosnia Now" sve manje.
Kakva Amerika, Turska, Iran, ...-palac. Samo mi sa jakom vojskom i namjenskom industrijom.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1630 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by JoseMujica »

:thumbup: samo use i u svoje kljuse......to nas život uči, a ako ko prileti hvala mu

osipam se od ovih što nas lože sa Turskom i njenom brigom za Bosnom......nisu nas;jednom klali i nisu nas jednom prodali....sad smo im mi ko interesantni jer mogu preko nas debila svoju veličinu pokazivati...a sva podrška i briga se svodi na medijsko kuhanje koje ko da Dodo naručuje u kafani, a brojke govore da sva turska ulaganja odoše u Srbiju, a u Bosnu selami :-)
@mba

#1631 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

JoseMujica wrote::thumbup: samo use i u svoje kljuse......to nas život uči, a ako ko prileti hvala mu

osipam se od ovih što nas lože sa Turskom i njenom brigom za Bosnom......nisu nas;jednom klali i nisu nas jednom prodali....sad smo im mi ko interesantni jer mogu preko nas debila svoju veličinu pokazivati...a sva podrška i briga se svodi na medijsko kuhanje koje ko da Dodo naručuje u kafani, a brojke govore da sva turska ulaganja odoše u Srbiju, a u Bosnu selami :-)

i sada mislis da je do turske ili bilo koje arapske drzave sto se ne ulaze u nasu domovinu!

problem je kod nas ne kod njih, jer srbija posalje svoje zvanicnike da predstave projekte za koje je uradjena studija izvodivosti!

nasi "politicari" idu pa nama prijateljskim drzavama po "sadaku", sadake je bilo i to previse, milioni koje su otisli u privatne dzepove, dosta je bilo sadake vise i moljakanja....ljudi koji se danas bave biznisom hoce konkretne projekte, jedno je sadaka drugo je biznis, samo to nas narod nece da shvati nikako, umjesto da uzvucemo rukave i konacno nest sami pocnemo da radimo, bosnjaci i 20 godina poslije agresije jos uvjek igraju na kartu sadake i milostinje...dosta je vise bilo sadake....rad radi samo rad!

uzdajmo se u sebe, naravno da su nam potrebni i dobri odnosi sa svim nama prijateljskim zemljama, prblem je kod nas interes pojedinca koji uvjek prevagava, umjesto interes drzave/zajednice koji bi trebao da bude na prvom mjestu!

mi smo jos daaaaaaaaaaaaleko od takvog nacina vodjenja politike i razmiljanja!

do nas je ni do koga drugog, sve dok se mi sami ne promjenimo bit ce mo u ovakvom stanju u kakvom se danas nalazimo!

tema jako interesantna, koju pratim vec odavno!
@mba

#1632 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

oridjidji wrote:odsluzili iko ovdje vojni rok ili svi seru, a da uniforme nisu okusili :D

:mrgreen: :thumbup:
heckler

#1633 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

JoseMujica wrote::thumbup: samo use i u svoje kljuse......to nas život uči, a ako ko prileti hvala mu

Amin. Daj ti meni da ja imam rokati iz svih kalibara a o intervenciji nek se brine ko mora :wink:
JoseMujica

#1634 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by JoseMujica »

Znamo dobro kroz šta smo prošli i koliko nam je valjo npr. Igman Konjic i slični pogoni......da toga ne bi mogli smo se slikati
čekajući sve vrle "prijatelje"

namjenska MORA biti prioritet!
Korisničkoime

#1635 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Korisničkoime »

Prijatelja nigdje kad ne možeš sam čudno je kad možeš sam od sebe odjednom ih svugdje imaš.
Svaka čast svakom i SAD i Turskoj i Iranu ali koliko ti možeš sam je odrednica a koliko sam ja skužio prateći ovu temu na kojoj ima ljudi koji zaista nešto znaju o namjenskoj mi još uvijek ne možemo baš nešto puno u oblasti namjenske.
Barem sam ja stekao takav utisak ako griješim ispravite me.
heckler

#1636 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Od ovih silnih nebuloza o Tuskoj, Amerima i bazi u Avianu niko ni da spomene da su Pobjedu Sport preuzeli Rusi nakon sto su Njemci digli ruke.

A takdojer su opet Cesi nekidan bili u BiH na sastancima u vezi namjenske industrije.

Mimo toga Ministar Odbrane je posjetio Ginex nekidan. Izgleda da se planira pokrenuti linija za rucne bombe.

Jedan od planova kompanije Ginex, koji se odnosi na proizvodnju gotovog proizvoda – ručne bombe, doveo bi do upošljavanja novih 40 do 80 radnika.

– Ginex treba veću potporu FBiH, država nije opredijelila svoju strategiju u namjenskoj industriji i ovo su neki pokušaji da država tu potvrdi svoj interes i da zajedno sa državama iz okruženja nastupamo na drugim tržištima. Imamo obećanja federalnih zvaničnika i vjerujem da će ta nova radna mjesta za nove proizvode biti otvorena i u „Ginexu“, i u „Pobjedi Rudet“ – kaže premijer BPK Emir Frašto.

U razgovorima sa zvaničnicima BPK i Općine Goražde istaknuta je potreba da se o potencijalima namjenske industrije progovori otvorenije.
JoseMujica

#1637 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by JoseMujica »

da Češka zbrojovka pokazuje interes....postoji ovaj Genex u Goraždu...postoji Igman u Konjicu koji radi na nekih 20% mogućih kapaciteta....postoji nešto iu Travniku, pa Pretis, Zrak

U namjenskoj imamo firme, iskustvo, mašine, znanje i onoš to fali da država pogura i uvezuje ove firme sa stranim partnerima da ljudi imaju posao i priliku za razvoj
Dr Arsla

#1638 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Dr Arsla »

155_mm wrote:ovi sto tvrde da nam je najjace oruzje u avianu vjerovatno znaju vise nego mi obicni smrtnici. oni sigurno znaju da postoji ugovor izmedju NATO i 2.000.000 dobrijeh bosnjana da nas NATO mora braniti jer smo mi neka posebna vrsta ljudske rase. izgleda da ja nisam bio kod kuce kad su donosili taj ugovor na potpis svakom bosnjaninu. :D

neznam da postoji i jedan narod na ovoj planeti da svoju sudbinu i sudbinu svoje djece stavlja prvenstveno na sadaku i milost drugih. sigurno da je NATO pomogao u proslom ratu ali mi smo tu pomoc platili sa skoro 70.000 mrtvih od jednomjesecne bebe do 100godisnjaka jer jednostavno nisu vise mogli da okrecu glavu od toga kako nas mrcvare.

sve ono sto je NATO uradio za nas u proslom ratu mozemo i mi sami sa 400 minobacaca 120 mm, 200 haubica 155 mm i 5 orkana i namjenskom industrijom koja moze da proizvodi municiju u uslovima potpune blokade i to da ne cekamo da nam ucine genocid.

pa sirija je 100 puta strateski vaznija od bosne i za Tursku, USA i NATO pa gledaju kako ih asad mrcvari evo preko dvije godine a za bosnu bi se odmah digli avioni iz baze u avianu i turska mornarica. :shock:
:thumbup: Potpisujem svaku riječ. Nažalost bliska prošlost nas nije naučila da samo sami sebe možemo odbraniti. Najbolji primjer je Izrael i njihovi kibuci. Sad se sjeti jedne scene s kraja Aprila i početka Maja 92. Tad sam imo nekih 14-15 godina i na poligonu rekreativci igraju fudbala. Sve su to uglavnom intelektualci direktori, profesori, inženjeri itd. Na pauzi tema je rat i oni svi listom do jednog konstatiraju da rata neće biti jer to Amerika neće dopustiti. Ja klinjo slušam ih a ne vjerujem jer do tada pala Bijeljina, Bosanski Brod a za koji dan i nama susjedni Doboj. Sad me to podsjeti na našu Bošnjačku naivnost i to da će Amerikanci ratovati tamo za neke Bošnje. :x
kojetou

#1639 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Nisam ja rekao da je namjenska industrija nebitna. Bitno je da se ona razvija. Bitno je da privlaci strane investitore i dionicare. Ali to je bitno za dalju buducnost a ne za sadasnjost ili blisku buducnost.

Ako sve malo saberemo; da citiram knjigu Stijepana Sibera; gdje kaze da jedna drzava u vojnoj nauci moze racunati na mobilizaciju koja obuhvata 10% ukupnog stanovnistva.

Znaci ako je Bosnjaka recimo danas maksimalno 2miliona (ukljucujuci znaci sve i Bosance i hercegovce i katolike probosance i mjesance i rome i sve); onda neka je Srba 1,3 miliona i Hrvata 400.000. Ovdje sam dodao Hrvate Sarajeva, Tuzle i Posavine vec na naqsu stranu.

Znaci mi mozemo mobilisati 200.000 ljudi u vrh glave (prateci vojne standarde). Srbi mogu mobilisati 130.000 i Hrvati 40.000.

Tu dodajmo da u proslom ratu u knjizi "lukava strategija" Sefer Halilovic pise kako je 30.000 dobrovoljaca iz Srbije, Grcke i Rumunije te Crne Gore se borilo na strani VRS.

Suma sumarum to znaci da u slucaju sukoba imamo na Srpskoj strani 160.000 ljudi a na Hrvatskoj 55.000. To znaci da prakticki nebi mogao voditi efektivan rat a neke puskice ili namjenska industrija tu nebi mnogo pomogla. To bi bilo opet mrcvarenje. Mozda bi se uspijelo staviti sira okolina sarajeva pod totalnu kontrolu i koridor do Bihacke krajine ali ne i vise.

Zato jedini izlaz jeste da se namjenska industrija jaca ali proporcionalno i da se demografska slika mijenja. A za taj dugorocni cilj je briga Amerike, Turske i NATO-a i njihov pritisak diplomatski neophodan.
korisnik.1

#1640 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by korisnik.1 »

Je l' može neko od Vas koji poznajete BH vojnu industriju i naoružanje napisati, da li mi raspolažemo sa nekim jačim oružjem (da ga tako nazovem) od minobacača i ovih tenkova koji leže ? Bi bih zahvalan :bih:
PS. i da li neka naša firma ima u svom pogonu proizvodnju težeg naoružanja.
Gojeni H

#1641 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

Ma, ovo svakom pametnom ko je prezivio rat je jasno k'o dan.
Momak je napisao vec, kad se sjetim onih prica, 92 sjedimo u rovu, pojma nemamo sta je dum-dum metak, trzamo se na sve moguce, a na radiju "ocekuje se intervencija SAD". Raja blentava k'o ovca, vele sad ce americka djeca doci da ratuju u Bosnu.
Pa, onda Turci samo sto nisu poletjeli s avionima da bombarduju sve uzduz i poprijeko.
Barem 2 godine, ono sto nismo zarobili nismo ni imali. Kasnije TTU, Koksara i ostali pocese nesto proizvoditi pa smo ko fol "jaknuli".
Naravno da je svaki saveznik dobro dosao ... pa kad da sanduk municije hvala mu do neba.
Ali jebes vise humanitarnu pomoc i ispruzenu ruku. Treba radit' da se slobodni dio zemlje moze odbraniti u bilo kojem trenutku pod bilo kojim okolnostima. Ako su Austrijanci jos uvijek zainteresovani da uzmu nesto od industrije treba im dati. Pa nece odnijet' u Austriju. A ako ne daj Boze zagusti, imamo masine, strucni kadar... gdje nam je kraj.
Mogli bi i Italiju napast' ... sto nam otese Jadransko more. :lol:
155_mm

#1642 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Treba radit' da se slobodni dio zemlje moze odbraniti u bilo kojem trenutku pod bilo kojim okolnostima.

Upravo to. Cak i pod ovim politickim i ekonomskim uslovima je to itekako moguce.

Ali nazalost duh onih sto igraju fudbal dok bosanski gradovi krvare pod cetnickom kamom a u poluvremenu se nadaju da ce amerikanci i turci slati svoju djecu da ginu po bosni da bi oni mogli na miru da igraju fudbal jos je jako prisutan medju bosnjama.
heckler

#1643 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

heckler wrote:Izvoz Oruzja i municije u january 2013 = 5.67 miliona KM. Povecanje od 271% u odnosu na januar 2012 tojest 33.5% vise od decembra 2012

http://bhas.ba/saopstenja/2013/ETS_2013 ... 01_Bos.pdf

U februaru 2013 izvezeno 5.11 miliona KM. Povecanje od 28% u odnosu na januar 12 ( 3.986m KM)

http://www.bhas.ba/saopstenja/2013/ETS_ ... 01_bos.pdf
kojetou

#1644 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

:thumbup:
kojetou

#1645 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Gojeni H wrote: Naravno da je svaki saveznik dobro dosao ... pa kad da sanduk municije hvala mu do neba.
Ali jebes vise humanitarnu pomoc i ispruzenu ruku. Treba radit' da se slobodni dio zemlje moze odbraniti u bilo kojem trenutku pod bilo kojim okolnostima. Ako su Austrijanci jos uvijek zainteresovani da uzmu nesto od industrije treba im dati. Pa nece odnijet' u Austriju. A ako ne daj Boze zagusti, imamo masine, strucni kadar... gdje nam je kraj.
Mogli bi i Italiju napast' ... sto nam otese Jadransko more. :lol:
Mislim da je to fijakerski pogled na stvari. Odbraniti slobodni dio zemlje nije potrebno jer se taj dio zemlje nikada nece ni napasti. To je 25% BiH; tacno onloliko kolko je slobodno. No za stvaranje necega sto bi se moglo nazvati nacionalna drzava na teritoriju BiH ili necega sto mnogo na to lici su ti potrebni zaveznici i to vrlo jaki saveznici. Ili tacnije receno; nasi saveznici trebaju biti uber dominantni u odnosu na Srpske saveznike.

Netreba biti naivan pa misliti da Turska jako puno voli Bosnjake u BiH. Ona sve sto radi radi iz svojeg nacionalnog interesa. To znaci da jaca pozicija Bosnjaka i Albanaca odgovara Turskoj i samo iz toga razloga Turska recimo kupuje nase metke.

Zasto je to tako nije tesko shvatiti. Zapitajte se zasto je Turska toliko pozurila da sada kada Grcka dozivljava kolaps ekonomski; zasto Turci preuzimaju Makedoniju? Zasto ja kada izadjem na centralnoj stanici u Amserdamu vidim velike plakate Turskih kompanija koje reklamiraju letove za Makedoniju i zasto su investitor nr1 u Makedoniji Turci?

Zasto su Turci pokupovali Kosovo? Zasto su poslali Turci ekipu Turskih generala u Sandzak i zasto su najavili investiranje u BH vojnu industriju a kao sto vidimo to obecanje i ispunjavaju sklapajuci ugovor sa Gorazdem o kupovini njihove robe u vremenskom periodu od 5 godina; iako i sami mogu tu istu robu jeftinije producirati. Tacnije; Turci metke eksportiraju u velikim kolicinama u Argentinu i Brazil.

Pogledajmo na kartu:

Image

Ako skontamo da je 33% Makedonskog zivlja etnickog Albanskog ili Turskog porijekla a da je sama Makedonija u gadnoj poziciji sto se tice Grcke onda je jasno da Turci zele da imaju Makedoniju jer za 20 godina Albanci ce tamo ciniti 40% stanovnistva ako se ovi demografski trendovi nastave.

Drugim rijecima jacanjem pozicije Albanaca i Bosnjaka u BiH, Sandzaku, Kosovu, Albaniji i Makedoniji; Turci jacaju i svoju geopoliticku poziciju stvarajuci u zaledju Grcke jednu poprilicno veliku regiju koja ce biti njihova svera uticaja.

Onaj ko je gledao na You tube-u govore na Istambulskim fakultetima gdje Dovodouglu objasnjava svoju politiku prema Albancima i Bosnjacima ce shvatiti u cemu je rijec.

Dakle Turci znaju da njihove cifre o starosti Turske i o demografskom prirastaju ce ih dovesti do zemlje od 100 miliona stanovnika do 2030. Takodjer znaju da starost Grcke (a pogotovo exsodus nakon ove krize) i podatci euratlasa govore o tome da ce Grcka spasti na nekih 7,5 miliona stanovnika do 2020. To znaci da Turska cilja na to da postane apsolutna vodeca sila u ovom dijelu svijeta u ekonomskom, vojnom i geopolitickom smislu i ulogu Bosnjaka i Albanaca treba gledati u tom kontextu. Stvarajuci jedan blok od Cazina do Rumunije koji je pro-Turski nastrojen definitivno stavlja Grcku i Srbiju u totalnu defanzivnu poziciju u geo-politickom smislu.

To je jedan razvitak historije koji upravo nama pada iz neba kada nam najvise treba. Zamislite da jedna zemlja koja dozivljava svoj procvat ekonomski (druga rastuca ekonomija svijeta posle kine); koja ima dijasporu u Evropi i SAD-u od 7 miliona i koja u svome okruzenju ima Turske zemlje poput Azerbejdzana, Turkmenistana, Kazahstana i Uzbekistana gdje Turci izvoze svoje produkte; da se kreator i predsjednik takve jedne drzave (druge drzave NATO pakta) zalaze na prvom mjestu prema Turskom geopolitickom ekspanzijonistickom uticaju na balkan (Bosnu i vecu Albaniju) i da to jos jako otvoreno i priznaje!

Image
Opetja033

#1646 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Opetja033 »

Stvar je u tome da su svakome potrebni saveznici. Medjutim i pored toga sto ima iza sebe jedinu supersilu na planeti, ni Izrael ne sjedi skrstenih ruku vec razvija svoju namjensku industriju.

Clanstvo u NATO paktu je mirna luka za BiH, clanstvo u NATO paktu vjerovatno i garantuje opstanak BiH. Medjutim samo neodgovorna osoba se moze pouzdati u to "vjerovatno".

Zadovoljan sam kako se stvari razvijaju u nasoj namjenskoj industriji. Moze to ici mnoooooooooooooooogo bolje ali se izlazi iz letargije i to je ono sto je najvaznije. Shvata se i ekonomska i sigurnosna vaznost razvijene namjenske industrije. Nije ni NATO, ni Turska, ni UN, ni OIC garant opstanka BiH. Garant opstanka BiH smo mi.
kojetou

#1647 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Opetja033 wrote:Stvar je u tome da su svakome potrebni saveznici. Medjutim i pored toga sto ima iza sebe jedinu supersilu na planeti, ni Izrael ne sjedi skrstenih ruku vec razvija svoju namjensku industriju.

Clanstvo u NATO paktu je mirna luka za BiH, clanstvo u NATO paktu vjerovatno i garantuje opstanak BiH. Medjutim samo neodgovorna osoba se moze pouzdati u to "vjerovatno".

Zadovoljan sam kako se stvari razvijaju u nasoj namjenskoj industriji. Moze to ici mnoooooooooooooooogo bolje ali se izlazi iz letargije i to je ono sto je najvaznije. Shvata se i ekonomska i sigurnosna vaznost razvijene namjenske industrije. Nije ni NATO, ni Turska, ni UN, ni OIC garant opstanka BiH. Garant opstanka BiH smo mi.
Istina je da "Mi" nemozemo danas garantirati opstanak BiH. Neka nas ima Bosnjaka 55% i neka ima jos 5% drugih koji su uz nas opet nemozemo garantirati opstanak BiH u ovom okruzenju ako bi doslo do belaja. Mora nas biti nekih 65-70% i onda mozemo reci da mi garantujemo opstanak i da smo sefovi apsolutni.

Sa 60% ce biti raspad BiH nemoguc bez katastrofalni poslijedica po Srbe. Ali ni tada necemo moci govoriti o tome da smo "Mi" garant nekog opstanka. Garant su velike sile koje BiH drze na aparatima dok ona ne ojjaca.

BiH je sada u nekoj komi a Turska i Amerika je drze na infuziji. Bez njih i njihovog pritiska za par dana bi se dogovorili ovi Hercegovi Bosnjaci i RS- Srbi o trecem entitetu a par godina kasnije bio bio "mirni razlaz" kao sto to naziva Nino raspudic.
madner

#1648 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Samo mi, pa makar nas bilo 40% :wink:
heckler

#1649 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

heckler wrote:
January 2013 = 5.67 miliona KM. Povecanje od 271% u odnosu na januar 2012
http://bhas.ba/saopstenja/2013/ETS_2013 ... 01_Bos.pdf
Februaru 2013 = 5.11 miliona KM. Povecanje od 28% u odnosu na februar 12 ( 3.986m KM)
Mart podbacio u odnosu na mart 12.

Mart 2013 = 3.59 miliona KM. Pad od cca 24% u odnosu na mart 2012 (4.71m KM)
ins

#1650 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

U namjenskoj industriji mjesecni podatak ne igra posebnu ulogu, jer je to specifican izvoz. Ne salju se redovne kolicine, vec po kontigentima, tako da se treba gledati period od 6 ili 12 mjeseci
Post Reply